Dodaj do ulubionych

Ofensywa wyborcza R.A.Ś.?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 12:46
Wracając dziś z kościoła zauważyłem w Opolu bilboard R.A.Ś. (na Chabrach).
Teraz wchodząc na forum widzę link sponsorowany + nową stronę internetową,
kierowaną chyba głównie do mieszkańców opolskiego.
Czyżby to zapowiedź startu w wyborach?
Obserwuj wątek
    • euskadiusz Re: Ofensywa wyborcza R.A.Ś.? 06.08.06, 18:08
      To nie ofensywa wyborcza (bo nie wolno jeszcze prowadzić kampanii), ale akcja
      informacyjna. No i cieszę się, że tak szybko zauważona :)
      • Gość: Milka Re: Ofensywa wyborcza R.A.Ś.? IP: *.uni.opole.pl 07.08.06, 08:29
        A świstak siedzi i zawija w te sreberka...
        • Gość: Michał Re: Ofensywa wyborcza R.A.Ś.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 11:47
          Stronka jak na początek całkiem ciekawa, zobaczymy jak wam pójdzie dalej.
          Podobają mi się w nagłówku, zabytki z różnych miejscowości (zawsze to jakaś
          promocja dla tych obiektów), czy w przyszłości zakres ten powiękzy się o
          kolejne?, np. Moszna, Głogówek, Góra Św. Anny (rozumiem, że na plakacie to
          właśnie ona jest zarysowana) itd. Artykuły odnoszące się do tematyki
          regionalnej, więc może być. Mimo wszystko myśle, że te plakaty to chyba
          początek kampanii samorządowej. Jeśli tak, na dzień dzisiejszy macie kolejny
          głos więcej.
          • euskadiusz Re: Ofensywa wyborcza R.A.Ś.? 07.08.06, 12:42
            akurat Moszna i Annaberg są :)
    • Gość: Adek Re: Ofensywa wyborcza R.A.Ś.? IP: *.bethere.co.uk 07.08.06, 20:59
      gdzie jeszcze są te billboardy?
      • Gość: Euskadiusz Re: Ofensywa wyborcza R.A.Ś.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 21:23
        A chcesz zamalować?? :) Są w 3 miejscach w Opolu
        • Gość: Aborygyn Re: Ofensywa wyborcza R.A.Ś.? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.06, 23:12

My byma przi nih wahowac'! :-)
          • Gość: JO Re: Ofensywa wyborcza R.A.Ś.? IP: *.stk.vectranet.pl 21.08.06, 14:59
            Jasio rozumiem że jesteś z Opola? Jesteś zwykłym wieśniakiem! Jak można uważać
            RAŚ za organizacje nazistowską czy faszystowską?! Takich jaśków jak ty i reszta
            co poprzyjeżdżała na Górny Śląsk to trzeba przepędzić! tam na te swoje Kresy!
    • Gość: Jacek nie znacie polskiego? IP: 212.244.78.* 08.08.06, 12:36
      Nie znacie j. poslkego? Co to za dzwine napisy są na bilboardach?
      • Gość: Pytek N'iy poradz'icie, yno po polsku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 12:59

A Wy yno po polsku poradz'icie?
      • euskadiusz Re: nie znacie polskiego? 08.08.06, 22:27
        Gość portalu: Jacek napisał(a):
        > Nie znacie j. poslkego? Co to za dzwine napisy są na bilboardach?

POSLKEGO nie znamy. Znamy za to j. polski, który pojawił się na plakatach obok
        j. niemieckiego i śląskiego. Trzeba wyjątkowej niechęci, aby tego nie zauważyć.

• Gość: niewiedzacy Re: nie znacie polskiego? IP: *.dip.t-dialin.net 08.08.06, 22:40

Hallo Robert !!!!!

Jak juz takie ciekawe rzeczy tu piszesz to wytlumacz mi jeszcze
          co to jest :
          "bilboard R.A.Ś."

Kolega euskadiusz napisal:
          "POSLKEGO nie znamy. Znamy za to j. polski, który pojawił się na plakatach obok
          j. niemieckiego i śląskiego. Trzeba wyjątkowej niechęci, aby tego nie zauważyć."

To chyba te "bilboardy" to plakaty,albo ?????

To dlaczego odrazu tak nie napisales??????

"Polacy nie gesi ,tez swoj jezyk maja"

• euskadiusz Re: nie znacie polskiego? 08.08.06, 23:59
            Gość portalu: niewiedzacy napisał(a):

> Hallo Robert !!!!!
            > To chyba te "bilboardy" to plakaty,albo ?????
            >
            > To dlaczego odrazu tak nie napisales??????
            >
            > "Polacy nie gesi ,tez swoj jezyk maja"
            >
            Użyłem przecież słowa PLAKATY.

Wiem, że Polacy mają swój język - ale nie są jedyną grupą zamieszkującą nasz
            region, dlatego nasze plakaty mają hasła w 3 językach - szacunek dla Ślązaków,
            Polaków i Niemców tego wymaga.
            • Gość: on Re: Nie potraficie czytac po polsku !!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 09.08.06, 17:52

Hallo euskadiusz!!!!

Kto potrafi czytac i zrozumiec czytany text ma przewage nad analfabetami!!!
              Przedewszystkim Z R O Z U M I E C przeczytany text.

Ja,tzn "on" (troche to powiklane) napisalem do PIOTRA !!!!!
              I to jego sie pytalem co to sa te "bilboardy".#

A raptem Ty do mnie piszesz:
              " Wiem, że Polacy mają swój język - ale nie są jedyną grupą zamieszkującą nasz
              region, dlatego nasze plakaty mają hasła w 3 językach - szacunek dla Ślązaków,
              Polaków i Niemców tego wymaga."

I bardzo dobrze Ty wiesz o tym ze Polacy swoj jezyk maja !!!!!
              Ale oprocz Polakow i Slazakow ( bo Niemcy mieszkaja w Niemczech dlatego sie tez
              tak nazywaja - od nazwy ich kraju)mieszkaja to w Opolu jeszcze przesiedlency ze
              wschodnich ziem polskich , nie zapomnijcie i o nich !!!!

• arnold7 Re: Nie potraficie czytac po polsku !!!!! 09.08.06, 20:57
                Polacy, ktorzy mieszkaja w Niemczech, to tez Niemcy, bo mieszkaja w Niemczech?
                • Gość: on Re: do arnold7 IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.06, 18:01

Hallo arnold7 !!!

Postawiles ciekawe pytanie:
                  "Polacy, ktorzy mieszkaja w Niemczech, to tez Niemcy, bo mieszkaja w Niemczech?"

Az tak dobrze nie znam sie na niemieckich przepisach aby Tobie w 100%
                  odpowiedziec na to pytanie.
                  Z tego co ja wiem osoby posiadajace polskie obywatelstwo moga sie zameldowac w
                  Niemczech tylko na pobyt tymczasowy.
                  Mowimy oczywiscie o legalnym zamieszkiwaniu w Niemczech!!!

Wyjatek stanowia osoby posiadajace obywatelstwo polskie i ktore zawarly zwiazek
                  malzenski z obywatelem Niemiec.

Albo osoby pochodzenia polskiego ,ktore przyjely obywatelstwo niemieckie -
                  z jakiego powodu przyjely to niemieckie obywatelstwo jest obojetne- i sa
                  obywatelami panstwa niemieckiego.

Jest jeszcze tzw. dawna emigracja z za "zelaznej kurtyny" ale oni posiadaja
                  tzw. duldung i sa "tolerowani" jako obywatele Polski na terenie Niemiec.

Jezeli mozesz podac mi jeszcze inne przyklady - jestem zawsze otwarty na nowe
                  informacje ,ktorych ja nie znam !!!!!
                  Mam nadzieje ze zaspokoilem Twoja ciekawosc !!!!
                  • arnold7 Re: do arnold7 11.08.06, 22:42
                    Nie, chodzi mi o to, ze Niemcy nie sa Niemcami od nazwy kraju w ktorym mieszkaja.
              • Gość: Pytek Re: Nie potraficie czytac po polsku !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.06, 23:20

To doo Nih pa ruski nada gawarit'?

Niyh wprzodzi zaregistrjyrujoom Zwjoonzek Ludności Narodowości Ruskyj! :-)

We polskym soondzie je to onmyjglih.
                • Gość: Pytajacy Re: Nie potraficie mowic po polsku !!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 15.08.06, 22:08

Hallo Pytek !!!!!!!

I co przezyles ten wypadek?????

Pytasz jaki wypadek ????
                  No chyba bez wypadku napisal bys Twoj text normalnie a nie takie beblanie
                  jakie Ty tu wpier..lil :
                  To doo Nih pa ruski nada gawarit'?

Niyh wprzodzi zaregistrjyrujoom Zwjoonzek Ludności Narodowości Ruskyj! :-)

We polskym soondzie je to onmyjglih.

Jak wytrzezwiejesz to napisz to jeszcze raz ale w ludzkim jezyku !!!!!!
              • farys_stop Re: Nie potraficie czytac po polsku !!!!! 10.08.06, 08:50

> Ale oprocz Polakow i Slazakow ( bo Niemcy mieszkaja w Niemczech dlatego sie
                tez
                > tak nazywaja - od nazwy ich kraju)mieszkaja to w Opolu jeszcze przesiedlency
                ze
                > wschodnich ziem polskich , nie zapomnijcie i o nich !!!!
                >
                Słuszna uwaga - ale czy aby zwrócić sie do przesiedleńców wschodnich nalezałoby
                uzywać jakiegoś innego języka ? (to pytanie nie jest złosliwe tylko zaskoczyła
                mnie uwaga powyżej -więc może o czymś nie wiem)
            • Gość: eurofanatik Re: nie znacie polskiego? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.08.06, 03:38
              euskadiusz napisał:

> Wiem, że Polacy mają swój język - ale nie są jedyną grupą zamieszkującą nasz
              > region, dlatego nasze plakaty mają hasła w 3 językach - szacunek dla Ślązaków,
              >
              > Polaków i Niemców tego wymaga.

Ale widze, ze braci Czechow to juz olewacie... A ich jest na Slasku duzo wiecej
              niz Niemcow.
              • farys_stop Re: nie znacie polskiego? 10.08.06, 08:44
                >Ale widze, ze braci Czechow to juz olewacie... A ich jest na Slasku duzo wiecej
                >niz Niemcow.

W regionie opolskim też jest wiecej Czechów niż Niemców - nam się wydawało, że
                trudniej tutaj znaleźć Czecha.

• Gość: on Re: braci Czechow to juz olewacie. IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.06, 18:05

Hallo !!!!

Nie i jeszcze raz nie -ja nikogo nie olewam, ja chcialem tylko moja wapowiedzia
                  zwrocic uwage ze oprocz Polakow i Slazakow na opolszczyznie zamieszkuja takze
                  inne grupy etniczne !!!
                  • stefan_ems Re: braci Czechow to juz olewacie. 10.08.06, 20:48
                    A przed kim RAŚ zamyka swoje drzwi? Z tego co wiem, to najwięcej jest Polaków i
                    Ślązaków, którzy utożsamiają się z tą organizacją, co wcale nie dziwi biorąc pod
                    uwagę region, w którym działa.
                  • euskadiusz Re: braci Czechow to juz olewacie. 12.08.06, 12:47
                    Nikogo nie olewamy - wybraliśmy 3 największe grupy zammieszkujące nasz region.
                    OInaczej plakat musiałby być w kilkunastu językach,a to zamazałoby całość
                    przekazu.
            • Gość: małe dede Dziękuję za szacunek! IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 18.08.06, 23:32
              Ja Hanys z krwi i kości, z dziada, pradziada, dziękuję rasiowcom za ich
              szacunek. I nie muszą "do mnie rozmawiać" po śląsku, bo jak każdy Ślązak znam i
              lokalną, śląską, jak i literacką odmianę mojego ojczystego języka. Każdy Ślązak
              rozumie literacką polszczyznę nie gorzej, niż gwarę śląską, o ile tę ostatnią w
              ogóle zna. Jeśli zaś chodzi o Niemców, to ci mieszkający na Śląsku siłą rzeczy
              też znają język polski (sprawdziłem, gros z tych, co wrócili do germańskiej
              macierzy także przynajmniej rozumie polski po kilkudziesięciu latach, nawet
              niemiecka szlachta!), wielu także potrafi posługiwać się gwarą śląską. Po co
              więc NA SIŁĘ wykazywać i podkreślać różnice jakie nas dzielą, zamiast walczyć o
              jedność? Czy ktoś z "braci" z R.A.Ś. może przedstawić mi - Ślązakowi-Polakowi
              racjonalne argumenty? Czy tylko potraficie dzielić, a najgłośniej gdy jest
              szansa dorwać się choćby do najmniejszego korytka?
              • Gość: Pacanek Re: Dziękuję za szacunek! IP: *.dip.t-dialin.net 18.08.06, 23:42

Hallo male dede !!!!

Swiete slowa !!!!!
                Masz racje z tym korytkiem !!!!!
                A ten z RAS sam o sobie pisze :
                " nie jestem Polakiem"
                On twierdzi ze jest slazakiem z opolskiego .
                Tylko chyba zapomnieli mu powiedziec ze opolskie w Polsce lezy!!!
                I ma podwojne obywatelstwo, ale jakie to juz nie zdradzil.
                Bo sie chyba nie chce przyznac ze bedac slazakiem jest tez Polakiem !!
                Tak sie ostatnio ludzi oglupia ,ze twierdza ,ze mieszkajac w Polsce i majac
                obywatelstwo polskie nie ja´set sie Polakiem .
                Czasami to mi wstyd ze takie cos sie slazakiem nazywa !!!!!
                Ale najwazniejsza jest droga do Korytka !!!
                • Gość: diakon Re: Dziękuję za szacunek! IP: *.strong / *.strong-pc.com 19.08.06, 02:22
                  Bardzo nieładnie nazywać osobę per "takie coś" - poruszyło mnie to, aż muszę
                  dodać swój komentarz do dyskusji.
                  Smutna to prawda ale nie zawsze się jest - szczególnie uznanym przez innych -
                  Polakiem czy Niemcem, choć posiada się obywatelstwo Polski, Niemiec czy
                  jakiegokolwiek innego państwa. Unane jest ono tylko z urzedu i w urzędzie a na
                  codazień wszyscy rozróżniają się po NARODOWOŚCI, która z obywatelstwem nie ma
                  wiele wspólnego.
                  Smutny też fakt, iż każdemu kto chce poprawić otaczającą go rzeczywistość,
                  negatywnie nastawione siły (bo osoby reprezentują jakieś siły - polityczne
                  zapewne) od razu przyczepiają chęci dostania się do Koryta. Ale nie dziwi to,
                  gdyż tak najłatwiej niemal bez argumentu zdyskredytować przeciwnika.

Słusznie zauważa <małe dede> że o szacunek chodzi pisząc w różnych jezykach. Ale
                  nie wiem jak można chwilę później twierdzić, iż jest to nieracjonalne (brak
                  racjonalnych argumentów) i na dobitkę dzieli zamiast walczyć o jedność.
                  Dzięki ambitnemu chwytowi każdy wie, iż adresatem treści są zarówno Polacy jak i
                  Niemcy oraz Ślązacy (a RAŚ pamięta najlepiej iż 173 tysiace z nich jedyną
                  narodowość jaką podali to "śląska właśnie). Skoro jasno widać, iż adresatem są
                  prawie wszyscy to jak można pisać o podziale pomiędzy nimi? Jak można wyobrażać
                  sobie iż z treścią w jednym języku np polskim będą się utożamiały wszystkie
                  grupy etniczne tylko dlatego iż potrafilą go przeczytać - obawiam się iż w
                  przypadku obranego hasła racazej poczułyby się wówczas dyskryminowane.
                  To tak jakgdyby papież mówiąc do słuchaczy w ich dialektach poróżniał słuchaczy
                  między sobą, a przecież dzięki temu zjednuje ich serca. Szacunek tak - walka nie!
              • bund2 powiydz yno 19.08.06, 02:37
                ftore z tych działań RAŚ Ci nie pasujom i porózniajom:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=39399623&a=39696195
                Wedle mie to jest robione dlou jednosci ludzi tukej zyjoncych
                • Gość: małe dede Kto komu za co i za ile? IP: 212.244.68.* 21.08.06, 14:59
                  Widać, że RAŚ posługuje się lupą w układzie powiększającym w jednych sprawach,
                  a odrwaca ją i ma lupę pomniejszającą w innych.

Wciąż od rasiowców słychać/widać "my tukej", "tyj ziemi", itp. Primo - śląska
                  gwara nie ma ustalonej pisowni, ale nie o to mi chodzi. Nie przekona mnie
                  Ślązaka nikt, że ich wypowiedzi o dbałość o tę część Polski ma charakter
                  ksenofobiczny wobec innych części Polski. A gdzie narodowa lojalność? A gdzie
                  lojalność wobec napływowej ludności na Śląsku, której - jakby nie liczyć - jest
                  większość (na szczęście chyba, wobec waszych neoseparatystycznych wezwań). A ja
                  pytam o takie proste sprawy:

1. Kiedy w rodzinach członków i sympatyków RAŚ obudziła się świadomość
                  przynależności do narodu śląskiego?
                  2. Czy Powstańcy Śląscy i inni ludzie dążący do integracji Śląska z Polską do
                  zdrajcy narodu śląskiego?
                  3. Czy wg waszej definicji każdy człowiek o śląskich korzeniach jest
                  narodowości śląskiej, czy musi najpierw podjąć taką decyzję?

Zaś odnośnie spraw obywatelstwa i narodowości, to proszę przyjąć do wiadomości,
                  że - wbrew pozorom - to w powszechnym, międzynarodowym znaczeniu niemal
                  tożsame. Prosty przykład: w paszportach obcych państw jest napisane np. po
                  angielsku "nationality", a nie ma "citizenship" - bo narodowość jest kwestią
                  przynależenia do narodu danego państwa. I tak - Słowak mieszkający w Polsce też
                  w paszporcie ma wpisaną narodowość polską. Z kolei któryś z moich przedmówców
                  Ślązak nie Polak o 2 obywatelstwach - ubiegając się o niemieckie obywatelstwo -
                  czy aby nie musiał się ten pan zadeklarować, że jest narodowości niemieckiej,
                  że doma godo po niymiecku, itp.? A polskie obywatelstwo - jako obce ma z jakiej
                  okazji? Przez pochodzenie? Przez miejsce urodzenia? Z nadania? A propos
                  nadania. Jakieś 2 tyg. temu w Opolu wręczono dokumenty potwierdzające polskie
                  obywatelstwo 2 Ukrainkom. I wiecie co - tego się nie mówi na głos, ale one już
                  nie są Ukrainkami. Są Polkami i to zarówno ze względu na obywatelstwo, jak i na
                  narodowość. Bowiem, aby uzyskać polskie obywatelstwo trzeba określić się jako
                  osoba narodowości polskiej, związane uczuciem i językiem z polskim narodem.

Zaś ze słów RAŚ (co podkreślałem już parę late temu w podobnych dyskusjach)
                  można odnieść wrażenie, że naród polski nie istnieje, i że jest jakoby
                  sztucznym, nieuzasadnionym tworem łączącym bardziej, bądź mniej spokrewnione
                  grupy etniczne, którym narzucono sztuczny, obcy język polski. No bo skoro
                  Ślązak Polakiem nie jest, ani Góral, ani Kaszub, ani Mazur, ani Podlasianin
                  (może to spolonizowani Białorusini), ani ludzie z Podkarpacia (pewnie sami
                  Łemkowie i Ukraińcy), to kto? No, może paru w Radomsku, Kielcach i w
                  Skierniewicach by się Polaków znalazło?

Ludzie! Nie jesteśmy i nie będziemy "federacją narodów pod polskim przewodem".
                  Ale to chyba oznaka zgermanizowania, jeśli w słowiańskim narodzie doszukuje się
                  każdej różnicy, aby tylko przynieść tu coś niemieckiego; tym razem akurat
                  federacyjność. A popatrzcie na Czechów z Bohemią, Śląskiem i Morawami. Czy tam
                  ktoś myśli o federacji, o autonomii?

Po co więc - ponawiam pytanie - rozdzielać Polskę na autonomie? Dla
                  partykularnych interesów ludzi, którzy tą drogą chcą się dorwać choćby do
                  najmniejszego skrawka władzy? Żeby mieć więcej swojego, a innym figa? Po
                  warszawka za dużo na Śląsku zarabia? Bo nie umiesz się określić, czyś Niemcem -
                  tak jak wtedy, gdy dostawałeś niemiecki "staat", czyś Polakiem - bo z polskiego
                  piastowskiego rodu, z polskiej ziemi?
                  • Gość: pl& Re: Kto komu za co i za ile? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 15:38
                    Nie mając nic do czynienia z RAŚ spróbuję trochę skomentować Twojój post, co
                    może być traktowane jako pewien głos z boku.

Gość portalu: małe dede napisał(a):
                    > pytam o takie proste sprawy:
                    > 1. Kiedy w rodzinach członków i sympatyków RAŚ obudziła się świadomość
                    > przynależności do narodu śląskiego?
                    Nie wiem.
                    > 2. Czy Powstańcy Śląscy i inni ludzie dążący do integracji Śląska z Polską do
                    > zdrajcy narodu śląskiego?
                    Jeżeli robili to z głębokiego wewnętrznego przekonania, to nie.
                    > 3. Czy wg waszej definicji każdy człowiek o śląskich korzeniach jest
                    > narodowości śląskiej, czy musi najpierw podjąć taką decyzję?
                    Nie wiem jak RAŚ, ale ja myślę, że to sprawa indywidualnych deklarcaji.
                    > Zaś odnośnie spraw obywatelstwa i narodowości, to proszę przyjąć do wiadomości,
                    > że - wbrew pozorom - to w powszechnym, międzynarodowym znaczeniu niemal
                    > tożsame. Prosty przykład: w paszportach obcych państw jest napisane np. po
                    > angielsku "nationality", a nie ma "citizenship" - bo narodowość jest kwestią
                    > przynależenia do narodu danego państwa.
                    Fakt, wielu myli te dwa pojęcia. Po dokładnym przyjrzeniu się sprawie jednak
                    chyba większość z nas wie o co chodzi. Nawet w ostatnim spisie powszechnym
                    podane były fakultatywnie różne narodowości do wyboru. Gdyby było jak piszesz,
                    to wszyscy obywatele RP mieli by tą samą narodowość i spis powszechny by tej
                    kwestii nie obejmował. Autorzy formularzy spisowych byli jednak innego zdania
                    niż ty, a myślę, że na nich nikt presji by to uwzględnić nie wywierał.
                    Zatem przykłady ze Słowakami, czy Ukraińcami, mało są użyteczne.

• Gość: małe dede Re: Kto komu za co i za ile? IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 21.08.06, 18:32
                      1. tak dawno, czy trudno określić, przy którym kieliszku?
                      2. dziękuję za okoliczności łagodzące!!! <-
                      • Gość: pl& Re: Kto komu za co i za ile? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 20:24
                        Gość portalu: małe dede napisał(a):

> 1. tak dawno, czy trudno określić, przy którym kieliszku?
                        > 2. dziękuję za okoliczności łagodzące!!! <-
                  • Gość: nitro Re: Kto komu za co i za ile? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 18:33
                    Ktos tu nawet podstaw socjologii nie liznął a mentora struga. Proponuję
                    poczytać co na temat pojęcia narodu ma do powiedzenia nauka, a nie biurokracja.
                  • euskadiusz odpowiedź na "proste sprawy" 21.08.06, 18:54
                    Ponieważ się tu dzisiaj rozpisałeś (czyżbyś nie pracował, że masz na to czas
                    cały dzień?) odpowiem na pytania które zadałeś, bo na próby obrażania nas bez
                    zapoznania się z programem i działalnością RAŚ jakoś nie zamierzam reagować:

pytam o takie proste sprawy:
                    >
                    > 1. Kiedy w rodzinach członków i sympatyków RAŚ obudziła się świadomość
                    > przynależności do narodu śląskiego?

Ad1. Nie wiem kiedy się narodziła świadomość przynależności do narodu
                    śląskiego, bo nikogo o to nie pytamy. jesteśmy organizacją REGIONALNĄ
                    (oczywiście świadomie raczysz tego nie zauważać, bo tak Ci łatwiej pasuje do
                    Twojeggo czarno-białego obrazu świata). Ja pisałem w parą wątkach tylko o
                    swojej deklaracji narodowej - na życzenie piszących. Twoich chamskich
                    odpowiedzi na to pytanie w innych wątkach nie będę komentował.

> 2. Czy Powstańcy Śląscy i inni ludzie dążący do integracji Śląska z Polską do
                    > zdrajcy narodu śląskiego?

Ad2. Nie można zdradzać jakiegoś narodu nie będąc jego częścią. Więc poslcy
                    Ślązacy nie mogli zdradzić narodu śląskiego. A przy okazji pragnę przypomnieć,
                    że powstańcom obiecano AUTONOMIĘ (tak, tą przeciw której tyle się wypowiadasz).
                    Więc może czas im ją przypwrócić, żeby ich potomkowie nie czuli się ZDRADZENI!

> 3. Czy wg waszej definicji każdy człowiek o śląskich korzeniach jest
                    > narodowości śląskiej, czy musi najpierw podjąć taką decyzję?

Wg mnie osobą narodowości śląskiej jest osoba która taką deklarację składa (np.
                    173.000 ludzi w czasie ostatniego spisu). Co więcej - wg. mnie nie musi ta
                    osoba mieć śląskich korzeni (i to jest punkt, który denerwuje część śląskich
                    Niemców)

PS. Inny gdzieś poruszony dziś przez Ciebie wątek. Skąd wnioskujesz o
                    EKSTREMIŹMIE RUCHU AUTONOMII ŚLĄSKA? Podaj mi działania o tym świadczące.
                    Dlaczego do tej "ekstremistycznej" zapisują się Ślązacy, Polacy i Niemcy?

PS2. Czemu zarzucasz mi antydemokratyzm? Akurat nie zauważyłem
                    niedemokratycznych działań RAŚ - jakoś obca nam jest wszelka partyzantka i tego
                    typu działania, ani moich do tego nawoływań. Spokojnie czekam na demokratyczną
                    weryfikację (jaką są wybory) naszej idei i działań ją promującą.

PS3. Bycie autonomistą nie wyklucza bycia patriotą :)
                  • bund2 Re: Kto komu za co i za ile? 22.08.06, 17:13
                    Chopie a snodz mi takou organizacja co wszyjstkim po rowno dzieli i wszyscy som
                    sniej zadowolyni - to nie utopia ftorej szukousz - som moges zajonc sie tym co
                    je niedorobione a RAS nie baje ci przeszakdzou a moge pomoc jak bajes chciou cos
                    razym dla Slonska srobic.

Hehe - dziynki tymu ze niy ma ustalonyj pisowni to mogam se pisac jak chcam a i
                    zodyn filozof nie chyci sie za moje niegramtorskie wypowiedzi.

Naplywowa ludnosc je tukej i niy ma takich co ich chcom stond wykurzic - a ze
                    som naplywowi to my ich zapraszomy do zapoznania sie z hitroyjom Slonska i
                    wspolnej roboty dlou naszygo wspolnygo domu - ich losy som ciekawe i tysz
                    doswiadczone to ludzie wiync o ich historyji tysz hyntnie mogymy posluchac i
                    pogoudac - byleby sie nie wyzywac, jak robisz Ty, jak yno ftojs mou inne
                    doswiadczynia. Chopie poprow sie. A powiydz mozno co ci brachuje w tych
                    dzialaniach RAS?
                    Dbry zejs je - wywnioskowac ze narod polski nie istnieje - to trza miec
                    zdolnosci indukcyjne - ale zadziwiam Cie - na 100% Polacy som narodym.
                    A kierowanie sie przynaleznosciom ludowom jakiegos narodu (slowianie,
                    germanie...) do tego coby w UE polepszyc swoj byt to juz nie nacjonalizm yno cos
                    a'la poglondy kandydata na prezydenta Leszek Bubel. Ale wiysz co - twoja wola,
                    twoja sprawa, moges myslec jak chces, yno starej sie wyncyj dedukcji stosowac.
          • palec1 Re: nie znacie polskiego? 11.08.06, 05:22
            A "plakat", to po oryginalnie polsku ?
    • Gość: Johann To wsadziliście kija w oko polskim nacjonalistom IP: *.versanet.de 10.08.06, 22:08
      Patrząc na inny wątek na tym forum mam mniejszy żal, że większość roku spędzam
      z dala od Opola:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=46709178
      Gratuluję pomysłu i odwagi.

PS. W Polsce zakazane jest nawoływanie do separacji (moim zdaniem też
      niepotrzebnie). AUTONOMIA jest OK - świadczy o tym chociażby prawne uzanie
      Ruchu Autonomii Śląska już w 1990 roku.

Co do głupiego JASIA - każdy niemiecki land jest AUTONOMICZNY, a taka Bawaria
      po dziś dzień nie podpisała się pod niemiecką konstytucją. Każdy niemiecki land
      ma prawo wystąpić w dowolnej chwili z federacji...a jakoś nikt nie krzyczy o
      zagrożeniu integralności Niemiec lub o "rozbiciu dzielnicowym" - no ale Polacy
      typu JASIO oceniają wszystkich swoją miarą i własnym doświadczeniem narodowym
      (właśnie ROZBICIE DZIELNICOWE, rozkład władzy w momencie rozwoju państwa, etc.)
    • euskadiusz Co antypolskiego jest na tych plakatach? 12.08.06, 12:46
      Czytając pododbny wątek na tym forum - dotyczący naszych plakatów - chciałbym
      zapytać wielmożnych adwersarzy:
      co ANTYPOLSKIEGO jest na tych plakatach RUCHU AUTONOMII ŚLĄSKA?
      • Gość: jasio Re: Skoro RAŚ jest antypolski to plakaty też IP: *.chello.pl 12.08.06, 12:53
        Separtatyzm już sam w sobie ma charakter dywersji a separatyzm śląski, jest
        szczególnie wredny bo proniemiecki. Autonomię już mieliście pod Niemcami i
        samiście z niej zrezygnowali. I co ponownie chcecie ją uzyskać aby przekazać
        Niemcom. Czy wy umiecie żądzić samodzielnie? bez wytycznych od furera? kto was
        fiannsuje? MN?
        RAŚiści won stąd!
        • euskadiusz Skąd wniosek, że RAŚ jest antypolski? 12.08.06, 16:48
          Autonomia to nie separatyzm, nie wszyscy Ślązacy to Niemcy - niby to oczywiste,
          ale widać nie dla wszystkich.

Autonomię ŚLĄSK miał też w Polsce - w latach 1922 - 1939, zniesioną wbrew prawu
          dekretem komunistów w 1945 roku.

Kiedy zrezygnowaliśmy z autonomii?

AUTONOMIA ŚLĄSKA jest tylko i wyłącznie proregionalna - co nie podoba się
          zarówno nacjonalistom polskim (typu Jasio) jak i niemieckim (pojawiającym się
          tutaj też czasem na forum).

Kto nas finansuje? Tak się składa, że Ślązacy pracują i potrafią pracować, więc
          część SWOICH pieniędzy przeznaczają na promowanie idei autonomii. Wiem, że
          osoby z mentalnością pasożytniczą w to nie uwierzą - ale to już problem jasia i
          jemu podobnych.

POLSKA SILNA AUTONOMIĄ REGIONÓW!

PS. "prawdziwy" Polak powinien znać swój język i wiedzieć jak się pisze słowo
          RZĄDZIĆ. Chyba że pisałeś o swoich żądzach :)
          • Gość: Aborygyn Re: Skąd wniosek, że RAŚ jest antypolski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 17:27

Cowjeckowi ze takym IP: *.chello.pl

daleko je do polskigo, ale i do pojyn'cio uo cymsik boon'dz'!
          • Gość: jasio Re: Wrogi charakter RAŚ jest oczywisty! IP: *.chello.pl 13.08.06, 15:19
            Co do ortografi - przepraszam, wiedziałem że coś nie tak ale słownik
            ortograficzny zjadł mi mój alzatczyk (jeszcze raz okazało się że niemcy mają
            wrogi charakter).
            Co do innych spraw:
            Autonmii za Niemca nie było nigdy bo władze proniemieckie zrezygnowały z niej
            mimo że była ona obiecywana w ramach propagandy plebiscytowej.
            W Polsce nie ma potrzeby tworzenia autonomii dla jakichś obszarów, zwłaszcza na
            Śląsku bo jest to tylko w interesie Niemców i to oni was finansują.
            POLSKA silna JEDNOŚCIĄ! Niemcy to WRÓG nr 1.
            • Gość: frankofil Jasiu, nie oddawaj Alzacji Niemcom! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.06, 15:46
              Oj, Jasiu, Jasiu, coś słabo z Twoją wiedzą historyczną i geograficzną! Bardzo
              narazisz się Francuzom, nazywając Alzatczyków Niemcami. Czy po to Francuzi przez
              cztery lata (1914-1918) prowadzili wojnę o wyzwolenie Alzacji spod niemieckich
              rządów, żeby dzisiaj znowu oddawał tę krainę Niemcom? Chcesz walczyć z Niemcami
              czy im pomagać?
            • euskadiusz Proszę o podanie tych "oczywistych" faktów! 14.08.06, 11:00
              Proszę o podanie tych OCZYWISTYCH faktów, świadczących na niekorzyść RAŚ.

RAŚ nie jest ani proniemiecki, ani propolski - jest poprostu PROREGIONALNY. A
              tylko dzięki rozwojowi poszczególnych regionów może rozwijać się też Polska.
              tak jest w Europie, tak jest w Stanach, więc nie myśl jasio że Polska będzie
              jakimś ewenementem.

POLSKA SILNA AUTONOMIĄ REGIONÓW!

Provinz Oberschlesien (czyli "za Niemca") miało porównywalną autonomię do
              AUTONOMII WOJ. ŚLĄSKIEGO, jeśli chodzi o kompetencje władz. Faktycznie jednak
              Polska zagwarantowała autonomię w konstytucji...niestety dzisiaj o tym
              zapomniała.

PS. Proponuję zaczynać lekcje patriotyzmu od nauki ortografii właśnie - bo nic
              tak nie razi jak nieznajomość własnego języka.

PS2. Życzyłbym sobie, aby nas ktokolwiek finansował :)
              • Gość: jasio Re: Proszę o podanie tych "oczywistych" faktów! IP: *.chello.pl 14.08.06, 12:22
                Polska silna jednością!
                Kazdy który chce jej rozpadu jest wrogiem a więc wrogiem jest RAŚ.
                Proniemieckość RAŚ jest oczywista, nie chce mi się zajmować wami i analizować
                co kto kiedy powiedział, napisał bo i po co. Wroga się zwalcza a nie anlalizuje!
                • Gość: >?< Re: Proszę o podanie tych "oczywistych" faktów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 14:17

Mode c'iejllo z ... "chello"?
                • adekw Re: Proszę o podanie tych "oczywistych" faktów! 14.08.06, 14:28
                  Ale Ty jesteś tępy. Dlaczego Hiszpania, W.Brytania, USA, Niemcy się jeszcze nie
                  rozpadły skoro mają bardzo silne autonomie regionalne? Tam nikt nie mówi, że
                  trzeba kraj silnie scentralizować w imie jedności. Bo oni mają mózgi a tacy jak
                  Ty styropian. Będziesz zawsze żył w biedzie w imię nacjonalizmu.
                • euskadiusz Re: Proszę o podanie tych "oczywistych" faktów! 14.08.06, 15:43
                  jaśku, nie chodzi o to "co kto kiedy powiedział" tyle o twoje założenie
                  wrogości RAŚ.
                  Jeśli nie masz argumentów to przerzuć się na inny wątek lub...zabierz się za
                  naukę języka ojczystego, żeby się w przyszłości nie kompromitować :)
                  • Gość: małe dede Słowo o tym, co euskadiusz wie o demokracji IP: 212.244.68.* 21.08.06, 15:15
                    Czy ja czegoś nie rozumiem, czy tylko euskadiusz jest świętowszechwiedzącym?! Z
                    tonu i treści jego wypowiedzi widać jasno, że każdy, kto ma inne poglądy jest z
                    założenia złym. Bo jak ktoś nie popiera RAŚ to jest albo polskim nacjonalistą,
                    albo niemieckim rewizjonistą. W pluralizmie siła demokarcji. W demokracji siła
                    narodów. I to mnie pociesza, że wasze ekstremistyczne poglądy obiją się o mur
                    demokracji. Bo tylko jedno jest złe samo z siebie - ekstremizm.

Notabene, będąc polskim patriotą, jak miażdżąca większość Ślązaków, obowiam
                    się, że twoje RASiowe pomysły chylą się raczej ku niemieckiej rewizji...
                    • Gość: nitro Re: Słowo o tym, co euskadiusz wie o demokracji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 18:39
                      I ostatnie zdanie dowodzi, że opinie euskadiusza o małym dede są w pełni
                      uzasadnione.
                      "Miażdżąca większość Ślązaków" kierując się głębokim polskim patriotyzmem
                      wyjeżdżała najpierw masowo do Niemiec, a teraz do Irlandii czy Wielkiej
                      Brytanii.
                • Gość: brog pędzić narodowych bolszewików! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 23:05
                  Jedno państwo, jeden naród, jeden wódz - oczywiście Jasio, narodowy bolszewik
                  z dorzecza Odry! Ciebie, Jasiu, też nie ma sensu analizować. Takich jak ty
                  trzeba tępić! Choć i to niepotrzebne, boś tępy z natury!
                  • Gość: jasio Re: pędzić narodowych faszystów IP: *.chello.pl 15.08.06, 11:07
                    Przy twojej tępocie to nawet wał drogowy jest ostry.
                    • Gość: Jacek Re: pędzić narodowych faszystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 12:29
                    • Gość: Jacek Re: pędzić narodowych faszystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 12:30
                      Popieram hasło JASIA - tylko co on w takim wypadku jeszcze tu robi? :)
                      • Gość: jasio Re: pędzić narodowych faszystów IP: *.chello.pl 15.08.06, 12:38
                        A gdybym nie napisał tego tekstu to jak byś mógł popierać moje hasło? Nie
                        wystarczy popierać - nazistów trzeba zwalczać aktywnie! Zwalczanie nazistów to
                        nie nazizm.
                        • Gość: brog pędzić nazistów i narodowych bolszewików! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 13:13
                          Jasiu, tępoto! Gdybyś lepiej przykładał się do nauki historii, to byś wiedział,
                          że nazim i faszyzm są narodowe z definicji (o ile wiesz, co znaczy to trudne
                          słowo obcego pochodzenia?!). Twoje hasło o "narodowym faszyzmie" ma taki sam
                          sens jak pisanie o maślanym maśle! Mówiąc bardziej uczenie - jest to tautologia.
                          Weź słownik języków obcych i poszukaj sobie również tego trudnego słowa, bo ja
                          nie mam czasu na to, żeby dokładniej objaśniać ci jego sens. Dodam tylko, że
                          pochodzi ono od greckiego zaimka "tauton", znaczącego "to samo".

Co do bolszewików, to dzielą się oni obecnie na internacjonalistycznych
                          i narodowych. Ty reprezentujesz ten ostatni przypadek. Można nazwać ciebie
                          również komunofaszystą, co znaczy mniej więcej to samo.

Jeżeli chodzi o mnie, to narodowy bolszewizm czy komunofaszyzm oraz niemiecki
                          narodowy socjalizm czyli nazizm są mi równie obrzydliwe. To tylko różne odmiany
                          tej samej choroby umysłowej. Dlatego rozszerzyłem swoje hasło do postaci jaką
                          widzisz w tytule tego postu.
                          • Gość: Rozbierajacy Re: pędzić nazistów i narodowych bolszewików! IP: *.dip.t-dialin.net 15.08.06, 20:20

Hallo RAS !!!!!!!

To co ,robimy kolejny rozbior Polski ,my bierzemy Slask ale co zrobimy z reszta?
                            Nawet Rusy tej reszty nie chca !!!!!!
                            Niech zyje wolny ( niemiecki ) Slask !!!!!
                            Koncze bo mam termin do psychiatry ,moze pomoze ????
                            A jak nie to nawiaze dyskusje z panem Piotrusiem Bajdurskim , to uspokaja !!!!!
                          • Gość: jasio Re: pędzić nazistów we wszelkiej postaci IP: *.chello.pl 15.08.06, 21:33
                            Myślę, że swoimi wypocinami w pełni udowodniłeś że jesteś nazistą
                            pseudointelektualistą. Takich dla odmiany będziemy wieszać za nogi, głową w dół.
                            Wisząc będziecie mieli szansę zrozumieć swą głupotę.
                            • Gość: Rozbierajacy Re: pędzić nazistów we wszelkiej postaci IP: *.dip.t-dialin.net 15.08.06, 21:47

Hallo Jasiu !!!!

M o w i e d o C i e b i e b a r d z o p o w o l i a b y s
                              z r o z u m i a l :
                              J a j u z w y s z l e m o d p a n a d o k t o r a , t e r a z
                              j e s t e s T y n a s t e p n y .

Jasiu do psychiatry !!!!!
                              Albo ,lepiej do kosciola - Ty musisz sie o zdrowie modlic ,bo o rozum
                              juz za pozno.
                              I zamknij prosze buzie bo masz przeciag w glowie - rozum juz dawno
                              wywialo.
                            • Gość: brog pędzić nazistów i narodowych bolszewików! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 22:21
                              A nie mówiłem, że Jasio to narodowy bolszewik?! Właśnie zaprezentował nam tu
                              typowo bolszewickie podejście. Jeszcze nie miał okazji dorwać się do władzy, a
                              już by chciał wieszać oponentów. Znalazł się Murawiew-Wieszatiel w krótkich
                              majteczkach! Do piaskownicy pętaku, a nie za politykę się brać!
                • arnold7 Re: Proszę o podanie tych "oczywistych" faktów! 16.08.06, 15:46
                  Gość portalu: jasio napisał(a):

> Polska silna jednością!
                  > Kazdy który chce jej rozpadu jest wrogiem a więc wrogiem jest RAŚ.
                  > Proniemieckość RAŚ jest oczywista, nie chce mi się zajmować wami i analizować
                  > co kto kiedy powiedział, napisał bo i po co.

Bo nie ma jak?

Wroga się zwalcza a nie anlalizuje
                  > !

Na pewno sie nie anlalizuje:)
                  • reginek Re: Proszę o podanie tych "oczywistych" faktów! 16.08.06, 17:50
                    Myślałem, że najpierw trzeba analizować, żeby wiedzieć co i jak niszczyć. Ale
                    widać analiza to nie mocna strona jasia, a jedyne co z tego wyrazu rozumie to
                    pierwsze 4 literki :)
                    • Gość: Rozbierajacy Re: Do jasia mojego towarzysza niedoli IP: *.dip.t-dialin.net 16.08.06, 20:23

Hallo jasienku !!!!!

I coz Ci psychiatra powiedzial ?????
                      Wyslal do kosciola ,pomodlic sie o zdrowie !!!!!

Twoj na zawsze i szczerze za Toba teskniacy Rozbierajacy
          • Gość: małe dede Polacy gorsi i lepsi IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 18.08.06, 23:40
            Polacy-Ślązacy mają nie czuć się solidarni z Polakami z Przemyśla - bieda z
            biedą, bogaci z bogatymi?
    • euskadiusz Proszę o podanie "oczywistych" faktów 16.08.06, 23:47
      A może wrócimy do meriturum. Czekam na podanie KONKRETNYCH argumentów za tym,
      że autonomia i rozwój poszczególnych regionów jest wbrew "polskiej racji
      stanu". Ja jestem przekonany, że każde państwo może się rozwijać tylko i
      wyłącznie bogactwem swoich obywateli, swoich rodzin, regionów, etc. Stąd hasło:
      POLSKA SILNA AUTONOMIĄ REGIONÓW. Jeśli jest inaczej czekam na posty.
      • Gość: Pacanek Re: Co prosze ,co mowisz IP: *.dip.t-dialin.net 17.08.06, 20:13

Hallo euskadiusz !!!!!!!!

euskadiusz napisał:
        "A może wrócimy do meriturum"

Do czego chcesz wracac ????
        "do meriturum"??????

A coz to takiego, z czym to mozna zjesc ,albo gdzie wyrzucic????

Mow lepiej co z ta "AUTONOMIĄ REGIONÓW"???

To kiedy przyjada ci bogaci obywatele:
        "Ja jestem przekonany, że każde państwo może się rozwijać tylko i
        wyłącznie bogactwem swoich obywateli, swoich rodzin, regionów,"

Co nam dadza i czy musimy z wdziecznosci po niemiecku szwargotac????

Pozdrowienia od Pacanka co za niemca wyjsc nie chcial !!!!!

• stefan_ems Re: Co prosze ,co mowisz 17.08.06, 20:35
          Gość portalu: Pacanek napisał(a):

> Pozdrowienia od Pacanka co za niemca wyjsc nie chcial !!!!!

Ale mimo wszystko przyjąłeś oświadczyny niemieckiej domeny. Gratulacje ;-P
          • Gość: Pacanek Re: Pozdrowienia od Pacanka IP: *.dip.t-dialin.net 19.08.06, 23:59

Hallo Stefek!!!!!

Ja Pacanek napisalem :
            " Pozdrowienia od Pacanka co za niemca wyjsc nie chcial !!!!!"

I Ty mi odpisales:
            " Ale mimo wszystko przyjąłeś oświadczyny niemieckiej domeny. Gratulacje ;-P"

Tak ,zgadza sie ,Pacanek to nie pedal i za Niemca wyjsc nie chcial , ale za
            bardzo ladna i madra Niemke ktora ze Pacanka "wyszla " i jest z Pacankiem bardzo
            szczesliwa nawet na obczyznie tzn w Pacanowie
        • euskadiusz Re: Co prosze ,co mowisz 18.08.06, 09:25
          Jako nie-Polak czuję się usprawiedliwony za popełnienie późną porą literówki.

Co daje autonomia - zobacz raporty EuroStatu dotyczące najbogatszych i
          najbiedniejszych regionów UE, bo gospodarka ponoć jest najważniejsza.

A w jakim języku mamy "szwargotać"? Każdy w takim w jakim chce - to powinien
          być autonomiczny wybór jednostki (ewentualnie rodziców wychowanego dziecka).
          Jeśli Ci chodzi natomiast o języki urzędowe - oczywiście jestem za dwójęzycznym
          regionem i mam nadzieję, że koncepcja ta zyska z biegeiem czasu zwolenników
          wśród większości rozsądnych mieszkańców regionu.
          • Gość: mauy szkoot Co proszę, co mówisz, ... szto gawaritje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 11:40

LPR, pod pressom, jurz n'ydugo napoczn'e Wous szkolic' we angelskym!

A Nasy Dz'iyjc'a uode uohroonki.
          • Gość: Pacanek Re: Co prosze ,co mowisz IP: *.dip.t-dialin.net 18.08.06, 22:18

Hallo euskadiusz!!!!!!!!

euskadiusz napisał:

"Jako nie-Polak czuję się usprawiedliwony za popełnienie późną porą literówki."

Jezeli nie jestes Polakiem:

1) To co robisz na polskim forum????
            2) Gdzie nauczyles sie jezyka polskiego????

Jako niepolak po co sie wpier..lasz w nasze slaske sprawy????
            Moze bys zdradzil jakie masz obywatelstwo ??

Piszesz:
            "A w jakim języku mamy "szwargotać"? Każdy w takim w jakim chce - to powinien
            być autonomiczny wybór jednostki (ewentualnie rodziców wychowanego dziecka)"

O boze co ty chcesz z naszego Opola zrobic - sodoma i gomora!!!!

Ja wchodze do urzedu albo sklepu w Opolu odzywam sie po polsku ( bo Opole w
            Polsce lezy) a ten urzednik albo sprzedawca zaczyna mowic po japonsku
            ( napisales ze : A w jakim języku mamy "szwargotać"? Każdy w takim w jakim chce)

Wchodzi nastepny i zaczyna mowic po chinsku a nastepny po rusku !!!!!
            O boze uchowaj mnie przed takim Opolem !!!!!

Jesli tego chce RAS to ja dziekuje - postoje

• euskadiusz Re: Co prosze ,co mowisz 18.08.06, 22:28
              ad1) to jest ogólnodostępne forum - nigdzie nie pisze "nur für Polen"
              ad2) języka polskiego nauczyłem się w szkole (zresztą nie jedynego)

Zajmuje się sprawami które mnie dotyczą, a mieszkam na Śląsku. Obywatelstwa mam
              2, a narodowości jestem ŚLĄSKIEJ - starczy Ci do Twojej lustracji? Bo widzę, że
              mania ta zaczyna zataczać coraz większe kręgi.

Co do używania języka - najwidoczniej nic z mojego postu nie zrozumiałeś, no
              ale nick Cię usprawiedliwia (tak jestem chamski - ale dostoswuję się do poziomu)
              RAŚ nie jest dla wszystkich, więc mi nie żal Twojego wyboru. Pragmatyków w
              Opolu i województwie jednak nie brakuje, szczególnie wśród młodego pokolenia,
              które patrzy na świat bez nacjonalistycznych naleciałości, więc się nie boję o
              przyszłość.
              • Gość: Pacanek Re: Co prosze ,co mowisz IP: *.dip.t-dialin.net 18.08.06, 23:05

Hallo euskadiusz!!!!

Masz racje to jest forum ogolnodostepne ,tylko dlaczego osoba ktora sama o sobie
                pisze ze nie jest Polakiem wchodzi z upodobaniem na polskie forum ,tego nie
                rozumiem.

Pytalem Ciebie bardzo grzecznie o Twoje obywatelstwo ,napisales nasz dwa ,
                ale jakie ??? Tego juz nie napisales .

Pytanie o Twoje obywatelstwo nie jest zadna lustracja tylko jest spowodowane
                ciekawoscia .
                Bo przeciez Ty sam napisales zu NIE JESTES POLAKIEM !!

Ja znam slazakow ktorzy maja polskie obywatelstwo ,ktorzy maja niemieckie
                obywatelstwo ,ktorzy maja czeskie obywatelstwo i takich ktorzy maja polskie i
                niemieckie obywatelstwo .
                I wczasie rozmow z tymi slazakami .zaden z nich nie wstydzil sie swojego
                obywatelstwa ,ktore zwiazane jest z ich pochodzeniem .
                Napisales:

" Co do używania języka - najwidoczniej nic z mojego postu nie zrozumiałeś, no
                ale nick Cię usprawiedliwia (tak jestem chamski - ale dostoswuję się do poziomu"

Ja bym tego nie nazwal chamstwem tylko brakiem inteligencji.
                Bo czlowiek inteligentny pisze tak swoje posty aby nawet Pacanek je zrozumial.
                Znam wielu Psychiatrow korzy sa osobami wyksztalconymi i inteligentnymi ,ale oni
                potrafia nawet z debilami porozmawiac tak ze i te debile zrozumia wszystko.
                A ja ich rozumie.

• Gość: małe dede bezpańśtwowiec bezjęzykowiec? IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 19.08.06, 00:05
                Cóż to >>nigdzie nie pisze "nur für Polen"<<??? To nie znasz ani ojczystego
                (mniemam, że w Polsce się urodziłeś), ani drugiego hajmackiego? Biedaku, nie
                znasz dobrze żadnego języka? A śląską gwarą j. polskiego chociaż umiesz się
                prawidłowo posługiwać?

Natobane polszczyzną raz posługujesz się jak Polak, a zaraz usprawieliwiasz
                się, że to dla ciebie obcy język... Trochę konsekwencji!
                • Gość: Miami Re: bezpańśtwowiec bezjęzykowiec? IP: *.ipt.aol.com 19.08.06, 01:19
                  ZWM to zdaje sie Opole prawda? Wiec jako mieszkaniec Opola - historycznej
                  stolicy Gornego Slaska nie jest Ci wstyd demonstrujac tu plytka wiedze na temat
                  regionu w ktorym mieszkasz?
                  Pacanka mozna juz jakos zrozumiec, wszak mieszka biedak w Niemczech.
                  • Gość: Pacanek Re: Do Miami IP: *.dip.t-dialin.net 19.08.06, 23:31

Hallo !!!!!

Napisales:
                    "Pacanka mozna juz jakos zrozumiec, wszak mieszka biedak w Niemczech."

Mylisz sie kolego piszac ze Pacanek mieszka w Niemczech , on mieszka w Pacanowie.
                    I do tej pory nie potrafi zrozumiec ( za glupi czy co??) tego stwierdzenia tego
                    kogos : " Nie jestem Polakiem"
                    Przecierz "On" mieszka w Polsce ma polskie obywatelstwo i nadal twierdzi ze nie
                    jest Polakiem !!!!
                    A ze sobie zalatwil ,jak sam napisal jeszcze drugie obywatelstwo,chyba
                    niemieckie bo sam sie wstydzi przyznac, to nie znaczy ze zrezygnowal
                    jednoczesnie z polskiego ,albo .

Kiedys sie mowilo ze tylko Ptak sra we wlasne gniazdo.

Teraz wiem ze oprocz Ptakow robia to "niepolacy" z RASizmu .
                    Co "on " chce sie w cudze piorka ubierac.

W Polsce sie urodzil ,wychowal,do polskiej szkoly chodzil a wypiera sie ze jest
                    Polakiem !!!!!
                    I takie cos chce mi o RASizmie opowiadac ?????
                    Chyba ze on to odwrotnosc Kapitana Klosa ,przez zlych imperialistow naslany???
                    W innym poscie pisal ze on z RAS chce stanac do wyborow -
                    Ale przecierz w Polsce moge tylko obywatele polscy wybierac i byc wybieranym,
                    chyba ze sie cos zmienilo o czym ja niewiem - to poucz mnie .

• Gość: Miami Re: Do Miami IP: *.ipt.aol.com 19.08.06, 23:53
                      Mylisz obywatelstwo z narodowoscia. Na Litwie zyje dosc pokazna grupa Polakow.
                      Wiekszosc z nich to rowniez ludnosc autochtoniczna. Urodzili sie w ZSRR,
                      chodzili do radzieckiej, czy od 15 lat -litewskiej szkoly, zyja na Litwie a
                      twierdza, ze sa Polakami! Wytlumacz mi wg Twojego rozumowania jak to mozliwe?
                      • Gość: Pacanek Re: Do Miami IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.06, 00:14

Hallo Miami!!!!

Byc moze sie myle i jeste w bledzie ale ja uwazam ze ja jestem:
                        narodowosci - slaskiej
                        obywatelstwa - niemieckiego

A co do Polakow na litwie uwazamze sa oni:
                        narodowosci- -polskiej
                        obywatelstwa - litewskiego .

• Gość: Miami Re: Do Miami IP: *.ipt.aol.com 20.08.06, 00:40
                          No i widzisz Pacanku, maly przykladzik i juz tak wiele sie wyjasnilo ;-P
                          • Gość: diakon Re: Do Miami IP: *.strong / *.strong-pc.com 20.08.06, 01:21
                            Ciekawe są Wasze spostrzeżenia.
                            Skoro o ptakach mowa to mówiły jaskółki iż narodowość śląska powstała tylko po
                            to aby swe ambicje polityczne mogła realizować pewna grupa osób:
                            tygodnik.onet.pl/0,1217827,druk.html
                            ale zapomina się tutaj iż RAŚ popiera JOW które całkowicie LIKWIDUJĄ przywileje
                            dla mniejszości w szrankach do parlamentu i samorządu.
                            Pisząc o sraniu do własnego gniazda chyba to miałeś na mysli uznając się za
                            Ślązaka bo gdyby wprowadzono popierane przez RAŚ JOW, nie mógłbyś korzystać z
                            przywilejów wyborczych mniejszości śląskiej lub niemieckiej - z obywatelstwa - w
                            swoim Pacanowie.
                        • Gość: diakon Re: Do Miami IP: *.strong / *.strong-pc.com 20.08.06, 01:29
                          Ciekawe że martwi Cię los Polaka, który nim został z urodzenia i potrafisz go
                          oskarżać o kalanie gniazda gdy jawnie przyznaje jak Ty, że jest Ślązakiem - to
                          kto tu w końcu kala swe gniazdo? Ponoc tylko Polak Polakowi potrafi być
                          bratem/wilkiem...
                          Napisz lepiej czy tylko RAŚ ci kłuje duszę i dlaczego dodaj może jeszcze, czy
                          też autonomia dla Śląska i polskich regionów Tobie nie odpowiada choć z Pacanowa
                          to pewnie tylko jako widz się wypowiadasz
                          • Gość: Pacanek Re: Do diakon IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.06, 13:49

Hallo diakon !!!!

Napisales:
                            "Napisz lepiej czy tylko RAŚ ci kłuje duszę "

NIE RAS NIE KLUJE MI DUSZY TYLKO TA WYPOWIEDZ
                            " Ja jako nie Polak "
                            • Gość: diakon Re: Do diakon IP: *.strong / *.strong-pc.com 20.08.06, 18:55
                              Witam,
                              ->NIE RAS NIE KLUJE MI DUSZY TYLKO TA WYPOWIEDZ
                              >" Ja jako nie Polak "

Rozumiem co Ci przeszkadza
                              ale pisząc :

>Kiedys sie mowilo ze tylko Ptak sra we wlasne gniazdo.
                              >Teraz wiem ze oprocz Ptakow robia to "niepolacy" z RASizmu .

wypowiadasz sie negatywnie również o tej organizacji a są tam przecież również
                              prawdziwi Polacy.

To mnie zasmuciło. W Polsce brakuje wciąż ludzi myślących kategoriami małej
                              ojczyzny -przez własne podwórko jest droga do dobrobytu państwa a nie przez
                              centralne sterowanie i narzucanie ludziom ich mysli i poczucia własnej wartości
                              czy przynależności np etnicznej. Aby zrobić coś dobrze każdy musi sie tutaj
                              poczuc u siebie a do tego trzeba dać możliwość każdemu samodzielnie ocenic
                              własną tożsamość. Wiec zostawmy wkońcu kto kim jest i kim sie czuje a oceńmy
                              pożytek z tego co robił, robi i chce zrobić.
                              My jako wyborcy.
                              Bo jest to szansa na nową jakość w życiu społecznym i przede wszystkim politycznym.

Czy to zbyt wielkie oczekiwania?
                              • Gość: Pacanek Re: Do diakon IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.06, 19:17

Hallo diakon !!!!!

Bardzo Ciebie przepraszam jezeli Ciebie zasmucilem .
                                Masz racje popelnilem blad do ktorego sie przyznaje i za ten
                                blad przepraszam ,nie tylko Ciebie ale takze wszystkich czlonkow i zwolennikow
                                organizacji RAS - oprocz tego euskadiusza.

Bo nie potrafie mu tego wybaczyc " ja nie-Polak"

Mieszkajac w Niemczech ,spotykam czesto takich ludzi .
                                Na pytanie skad pochodzisz ,odpowiadaja: ze Slaska.
                                Na stwierdzenie np.mojego szefa ze Slask lezy w Polsce odpowiadaja:
                                Nie, nie, nie ,my przyjechali ze Slaska - a czesto ja musze jeszcze tlumaczyc
                                bo oni tylko po slasku!!!!!

A wokolo powstaje zjednoczona Europa .
                                Ja nie nawidze takiego narodowosciowego myslenia.
                                Jak juz napisalem Baskowie to "nie-Hiszpanie" i ich bomba zabila mojego
                                kolege ktory tam pojechal na delegacje.

• Gość: diakon odp.: Do diakon IP: *.strong / *.strong-pc.com 20.08.06, 19:47
                                  Witaj,
                                  Teraz lepiej jeszcze rozumiem Twojąz złość. I nikogo nie zamierzam
                                  usprawiedliwiać bo każdy sam wie najlepiej jakie miał zamiary w swoich
                                  poczynaniach czy wypowiedziach.

Przyznam ze rozbawiło mnie to co napisałes o osobach przyjeżdzających ze Śląska
                                  do pracy w Niemczech.
                                  Dla mnie osoby te swiadomie czy nie są regionalistami a nie "narodowościowcami".
                                  Jest to idealny grunt dla przyszłości jednoczącej sie Europy - bez miejsca na
                                  zamachy bombowe.
                                  Pozdrawiam
                    • euskadiusz Re: do Pacanka 20.08.06, 17:51
                      RAŚ mówi o regionaliźmie - nie o "RASizmie". Temu drugiemu pojęciu zdecydowanie
                      bliżej Tobie, skoro z takim upodobaniem chcesz nas klasyfikować i dzielić wg
                      narodowości, obywatelstwa i używanych języków.

Na wywody pod moim adresem przestaję odpowiadać, bo zaczynasz mnie śmieszyć.

PS. A może pogadamy o AUTONOMII?
                      • Gość: Pacanek Re: Do euskadiusza !!! IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.06, 18:16

Hallo euskadiusz!!!!

Napisales:
                        "Na wywody pod moim adresem przestaję odpowiadać, bo zaczynasz mnie śmieszyć."

Jak ja Ciebie rozsmieszam to sie smiej ,a nie denerwuj sie - zdrowie tracisz .

Ja nie chce nikogo dzielić wg narodowości, obywatelstwa i używanych języków.

Tylko juz za czesto spotykam osoby mieszkajace w Polsce ktore majac obywatlstwo
                        wypierajs sie tego - i nie pisz mi o Ameryce ,mnie to nie interesuje .

Tylko bardzo mnie to dziwi ze TY wypierajacy sie sie obywatelstwa chcesz w tym
                        samym kraju prowadzic kampanie wyaborcza.
                        Nie pasuje to razem - albo ???

Ty nie-Polak (jak sam o sobie w tym watku napisales)chcesz AUTONOMI???

Chyba nie takiej jak Baskowie w Hiszpani ?????
                        Oni tez twierdza ze nie sa obywatelami Hiszpani.

Nie musisz mi odpowiadac - lepiej sie smiej

• euskadiusz Re: Do euskadiusza !!! 20.08.06, 19:40
                          Jestem Ślązakiem - tak Cię to boli?
                          Skoro jestem Ślązakiem, to narodowo nie mogę być jednocześnie Polakiem - trudno
                          to zrozumieć? Bo jeśli nie, to skąd to święte oburzenie?

Natomiast odróżniam narodowość od obywatelstwa i to JA tu zostałem a nie TY i z
                          tej racji mam zdecydowanie większe prawo do "wier...się w nasze śląskie sprawy"
                          (jak to wyżej byłeś raczy napisać)

Masz coś do zarzucenia idei autonomii czy nadal mam się uśmiechać czytając
                          Twoje osobiste wycieczki na temat mojej osoby? I czemu przy okazji obrażasz
                          grono osób, których pewnie nie znasz i z którymi nie miałeś styczności?
                          • Gość: Pacanek Re: Do euskadiusza !!! IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.06, 20:02

Hallo euskadiusz !!!!

Wiem ze sie zagalopowalem z moimi wypowiedziami na temat RAS.
                            Zwrocil mi na to juz "diakon" uwage i dlatego przeprosilem tych
                            ludzi.

Cytat z przeprosin:

"Hallo diakon !!!!!

Bardzo Ciebie przepraszam jezeli Ciebie zasmucilem .
                            Masz racje popelnilem blad do ktorego sie przyznaje i za ten
                            blad przepraszam ,nie tylko Ciebie ale takze wszystkich czlonkow i zwolennikow
                            organizacji RAS - oprocz tego euskadiusza.

Bo nie potrafie mu tego wybaczyc " ja nie-Polak"

Mieszkajac w Niemczech ,spotykam czesto takich ludzi .
                            Na pytanie skad pochodzisz ,odpowiadaja: ze Slaska.
                            Na stwierdzenie np.mojego szefa ze Slask lezy w Polsce odpowiadaja:
                            Nie, nie, nie ,my przyjechali ze Slaska - a czesto ja musze jeszcze tlumaczyc
                            bo oni tylko po slasku!!!!!

A wokolo powstaje zjednoczona Europa .
                            Ja nie nawidze takiego narodowosciowego myslenia.
                            Jak juz napisalem Baskowie to "nie-Hiszpanie" i ich bomba zabila mojego
                            kolege ktory tam pojechal na delegacje."
                            • euskadiusz Re: Do euskadiusza !!! 20.08.06, 20:24
                              Cieszę się i dziękuję, że cofasz obraźliwe zarzuty pod względem RAŚ.

A może wytłumaczysz mi, dlaczego "temu euskadiuszowi" nie potrafisz wybaczyć
                              tego, że jest ŚLĄZAKIEM? bo do tej części mojego ostatniego postu się nie
                              odniosłeś. pozdrawiam i udanego wieczoru życzę
                              • Gość: Pacanek Re: Do euskadiusza !!! IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.06, 20:49

Hallo euskadiusz!!!!!

Tu nie chodzi o to ze piszesz ze jestes Slazakiem
                                i Ty dobrze wiesz ze chodzi mi o Twoja wypowiedz gdzie sam o sobie piszesz:
                                "ja nie-POLAK"

Przypominasz mi tych wszystkich ,ktorzy wstydza sie wlasnego pochodzenia.
                                Jestes Slazakiem urodzonym w POLSCE,masz POLSKIE obywatelstwo i wypierasz sie tego?
                                Niestety nie ma panstwa Slask ,dlatego ma Slazacy jestesmy Slazakami z
                                pochodzenia i wychowani w duchu Slaskosci ale trozdem jestesmy obywatelami
                                kraju jakiego mamy opywatelstwo.
                                Czy Ty osobiscie zwracasz sie do mieszkancow Pomorza - prusacy ( bo wielu ich
                                tam mieszka), czy okreslasz ich mianem Polacy.
                                Nawet Pacanek jest Pacankiem bo pochodzi z Pacanowa .
                                A ze jest "koza" to tylko pochodzenie.

• euskadiusz Re: Do euskadiusza !!! 21.08.06, 11:12
                                  O jedno Cię proszę - oceniaj mnie jako osobę (skoro to dla Ciebie takie ważne),
                                  a nie wrzucaj mnie dojakiegoś worka - "przypominasz mi tych wszystkich"

bo:
                                  1. mieszkam TU, na ŚLĄSKU nie w Niemczech - więc jakoś nie pasuję do Twoich
                                  uogólnień.

2. to że nie jestem Polakiem zostało mi dobitnie uświadomione w wieku 18 lat,
                                  gdy po raz pierwszy wyjechałem na dłużej poza Śląsk i na 30 osób (Polaków),
                                  którzy mnie spytali "Skąd jesteś?" odpowiedź "z Opola" wywołała u 28 z nich
                                  jednoznaczną reakcję "To jesteś Niemcem!".
                                  Nic nie dały odpowiedzi, że jestem Ślązakiem - oni już mieli swoją szufladę
                                  (taką jak TY teraz mi gotujesz).

3. Widać, że jakiś już czas mieszkasz w Niemczech, bo tam (tak jak w tych
                                  Stanach) narodowość równoznaczna jest posiadanemu obywatelstwu, więc to
                                  rozumiem. Ale inaczej jest w Polsce (w której jak zauważasz Śląsk od jakiegoś
                                  czasu już leży). Tutaj non stop musisz udowadniać swoją narodowość. Jeśli nie
                                  masz tego doświadczenia, to OK, ale nie obrażaj ludzi, którzy codziennie się z
                                  tym stykają, że chcą powiedzieć o sobie w końcu: "JESTEM ŚLĄZAKIEM" (co jest
                                  równoznaczne z tym, że nie jestem Polakiem, Czechem, Chińczykiem, Niemcem,
                                  etc. - jeśli mówiąc to myślą w kategoriach narodowych, bo oczywiście zauważam
                                  na Śląsku czeskich, polskich, niemieckich i innych Ślązaków). I to miałem na
                                  myśli (choć TY pewno lepiej wiesz co mi chodzi po głowie).

4. jakoś nie zauważyłeś (bo pewno z osobistej niechęci do mnie nie chciałeś)
                                  hasła POLSKA SILNA AUTONOMIĄ REGIONÓW. My TU mieszkamy i jesteśmy świadomi, że
                                  sytuacji Śląska nie uzdrowimy bez naprawy sytuacji życia publicznego w Polsce.
                                  • Gość: Pacanek Re: Do euskadiusza !!! IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.06, 19:15

Hallo euskadiusz !!!

euskadiusz napisał:
                                    " O jedno Cię proszę - oceniaj mnie jako osobę (skoro to dla Ciebie takie ważne)"

Ja nie chce Ciebie oceniac - to wcale nie jest dla mnie wazne - stracilem
                                    zainteresowanie RAS-iem wiedz nie bede mial z Toba nic do czynienia.

euskadiusz napisał:
                                    "1. mieszkam TU, na ŚLĄSKU nie w Niemczech - więc jakoś nie pasuję do Twoich
                                    uogólnień."

Ja mieszkam tez na Slasku - w OPOLU
                                    W Niemczech mieszkam coprawda od roku - jest to zwiazane z moja praca.
                                    I jak wszystko sie dobrze ulozy to po 2 latach wracam znowu do Opola,
                                    do mojego rodzinnego miasta !!!!!!
                                    Majac podwojne obywatelstwo jest to normalne - pracowac tutaj albo tam.

euskadiusz napisał:
                                    "2. to że nie jestem Polakiem zostało mi dobitnie uświadomione w wieku 18 lat,
                                    > gdy po raz pierwszy wyjechałem na dłużej poza Śląsk i na 30 osób (Polaków),
                                    > którzy mnie spytali "Skąd jesteś?" odpowiedź "z Opola" wywołała u 28 z nich
                                    > jednoznaczną reakcję "To jesteś Niemcem!".

Chlopie nie opowiadaj takich bzdur -
                                    Ja przezylem ponad 40 lat w Polsce i nikt mnie w zwiasku z tym ze mieszkam w
                                    Opolu na Slasku jako Niemca nie traktowal - chyba ze sie cos w ostatnim roku
                                    zmienilo o czym ja niewiem ,ale bylem w ostatnim roku okolo 24 razy w Opolu,
                                    srednio co dwa tygodnie i nic takiego mnie nie spotkalo.
                                    Moze jestem wyjatek , a moze ze bylem autem sluzbowym "na niemieckich tablicach"
                                    to wszyscy potraktowali mnie jako normalnego czlowieka obojetnie gdzie bylem .

A wciagu tych 40 lat zycia w Polsce jezdzilem tez duzo po kraju i nikt do mnie
                                    nie mowil : ty jestes Niemiec !!!!!
                                    Nikt mnie do zadnej "szuflady" nie wsadzal .

Ciekawy jestem jak to "zaszufladkowanie" sprowokowales????#

euskadiusz napisał:

"3. Widać, że jakiś już czas mieszkasz w Niemczech, bo tam (tak jak w tych
                                    Stanach) narodowość równoznaczna jest posiadanemu obywatelstwu, więc to
                                    rozumiem"

Tak jak juz napisalem mieszkam w Niemczecz od roku.
                                    To jak sie ma sprawa Turkow i innych cudoziemcow w Niemczech ktozy przyjeli
                                    obywatelstwo niemiecke.
                                    Obywatelstwo - niemieckie
                                    Narodowosc - ? wytlumacz mi to !!!!!

euskadiusz napisał:
                                    " Ale inaczej jest w Polsce (w której jak zauważasz Śląsk od jakiegoś
                                    > czasu już leży). Tutaj non stop musisz udowadniać swoją narodowość. Jeśli nie
                                    > masz tego doświadczenia, to OK, ale nie obrażaj ludzi, którzy codziennie się z
                                    > tym stykają, że chcą powiedzieć o sobie w końcu: "JESTEM ŚLĄZAKIEM" (co jest
                                    > równoznaczne z tym, że nie jestem Polakiem, Czechem, Chińczykiem, Niemcem,
                                    > etc. - jeśli mówiąc to myślą w kategoriach narodowych, bo oczywiście zauważam
                                    > na Śląsku czeskich, polskich, niemieckich i innych Ślązaków). I to miałem na
                                    > myśli (choć TY pewno lepiej wiesz co mi chodzi po głowie).

A jak jest w Polsce ???
                                    Co ja musze non stop udowadniac ???? -moja narodowosc????moje pochodzenie???
                                    A komu to musze udowadniac,kto sie codziennie o to pyta????
                                    Chlopie nie przesadzaj.
                                    Chyba,ze ja obracam sie w (lepszym???,madrzejszym???,) towarzystwie bez
                                    uprzedzen?????
                                    I oni mnie tak traktuja jak ja sobie na to zasluzylem
                                    A wszyscy moi znajomi wiedza ze ja jestem Slazakiem !!!!
                                    I nawet jak teraz pracuje w Niemczech nikt mnie inaczej jak przedtem nie
                                    traktuje!!!!
                                    Chlopie przemysl to!!!!
                                    Moze to TY dales tym 28 osoba ( Polakom) o ktorych tu piszesz
                                    powody do takiej oceny Ciebie ?????

euskadiusz napisał:
                                    "My TU mieszkamy i jesteśmy świadomi, że
                                    sytuacji Śląska nie uzdrowimy bez naprawy sytuacji życia publicznego w Polsce."

Tak masz calkowicie racje : MY TU MIESZKAMY.
                                    I my musimy walczyc o silny i bogaty Slask.
                                    Ale nie zaczynajmy tej walki od stwierdzen typu:
                                    "ja nie-Polak"
                                    bo tak nie mozna rozpoczynac walki o
                                    " POLSKE SILNA AUTONOMIĄ REGIONÓW"
                                    Bo (jeszcze raz ) walke o " POLSKE SILNA AUTONOMIĄ REGIONÓW" trzeba tak
                                    prowadzic aby kazdy kto sie spotka z argumentami "Bogata Polska - bogaty Slask-
                                    bogata wspolna Europa" uwierzyl w to .
                                    A jak ja moge wierzyc jednemu z czlonkow zarzadu(???) ze on chce
                                    "bogatej Polski - bogatego Slaska - bogatej wspolnej Europy"
                                    gdy ja czytam:" ja jako nie-Polak" - to przynajmniej mi przychodza ma mysl
                                    rewizjonisci,bo skoro nie-Polak to on nie chce
                                    "bogatej Polski - bogatego Slaska" bo co nie-Polakowi po bogatej Polsce???
                                    A wiec dla mnie jest to zaprzeczanie haslu:
                                    " POLSKA SILNA AUTONOMIĄ REGIONÓW."

• euskadiusz Re: Do euskadiusza !!! 21.08.06, 19:29
                                      Tak, prowokowałem:
                                      1. odpowiedzią: "jestem z Opola"
                                      2. "dziwnym akcentem"

Nie zaczynam "walki" od stwierdzenia "jako nie-POLAK". Była to reakcja na
                                      konkretny zarzut, a nie "Kampfansage".

A teraz mi podaj siłę/organizację, która w Polsce będzie starała się o
                                      realizacje podanego przez Ciebie postulatu: "Bogata Polska - bogaty Slask -
                                      bogata wspolna Europa".

Ja bym się pod tym podpisał zmieniając akcent: "Bogaty Śląsk - bogata Polska -
                                      bogata Europa".
                                      • Gość: Pacanek Re: Do euskadiusza !!! IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.06, 20:10

Hallo euskadiusz!!!!

euskadiusz napisał:
                                        "Nie zaczynam "walki" od stwierdzenia "jako nie-POLAK". Była to reakcja na
                                        konkretny zarzut, a nie "Kampfansage".

To nastepnay razem przeczytaj , idz na spacer ,przemysl i nie daj sie
                                        sprowokowac !!!!
                                        Tego nalezy od Ciebie jako od czlonka RASiu wymagac, pisac w sposob
                                        zrownowazony i nie dac sie prowokowac - nawet jak ja Ciebie od ..... wyzwe!!!
                                        ( w miejsce kropek mozna cos wpisac)

euskadiusz napisał:
                                        "Ja bym się pod tym podpisał zmieniając akcent: "Bogaty Śląsk - bogata Polska -
                                        bogata Europa".

A mnie jest ta kolejnosc obojetna - aby to nastapilo jak najszybciej ,abym nie
                                        musial wyjezdzac "za chlebem" i zostawiac Pacaniatka same w Pacanowie
                                        ( bo mi chleb to za malo ja chce buleczki)
                                        • Gość: Pacanek Re: Do euskadiusza !!! IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.06, 20:14

I jaszcze jedno
                                          napisales o tej organizacji kotra ma o to walczyc.
                                          Gdy powroce na "stale " do Opola i takiej organizacji jeszcze nie bedzie
                                          ktora bedzie walczyc o "bogata Polske-bogaty SLask-bogata wspolna Europe"
                                          to ja ja zaloze i ja Slazak bede o to walczyl.
                                          • Gość: Miami Re: Do euskadiusza !!! IP: *.ipt.aol.com 21.08.06, 21:18
                                            Organizacja jest, szkoda, ze wielu ma do niej uprzedzenia, ale jakos nikt nie
                                            potrafi tego uzasadnic.
                                          • euskadiusz Re: Do euskadiusza !!! 21.08.06, 21:25
                                            Ja widzę co najmniej - jedna wpisująca sęw Twoje hasło - jest nią dla Ruch na
                                            Rzecz Jednomandatowych Okręgów wyborczych, druga z akcentem najpierw Śląsk,
                                            potem Polska i Europa - jest nią RAŚ.
                                            Wbrew pozorom przesunięcie akcentu dla mnie jest ważne, bo trudno zacząć
                                            porządkowanie świata nie sprzątając najpierw własnego podwórka.

A jeśli TY w tych 2 organizacjach nie widzisz organizacji realizujących Twój
                                            postulat, to życzę powodzenia w przyszłości. Jednak ostrzegam, że ja aby
                                            pogodzić różne opinie i doświadczenia osób działających w RAŚ idę często na
                                            dalekie kompromisy. Boję się więc, że gdy będziesz się czepiał prywatnych
                                            deklaracji poszczególnych osób chcących Cię poprzeć, zostaniesz po pół roku sam
                                            na placu boju.
                                            Mimo to - POWODZENIA.

PS. jeśli chcesz prowadzić dalszą konwersację/konfrontację zapraszam na maila
                                            (ras@rasopole.org) - bo myślę, że niekoniecznie większość forumowiczów
                                            koniecznie chce czytać nasze utarczki :)
                                            • Gość: Pacanek Re: Do euskadiusza !!! IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.06, 18:58

Hallo euskadiusz !!!!

euskadiusz napisał:
                                              "Jednak ostrzegam, że ja aby pogodzić różne opinie i doświadczenia osób
                                              działających w RAŚ idę często na dalekie kompromisy. "

Idac na te tzw "dalekie kompromisy" aby sie utrzymac w zarzadzie okazujesz
                                              swoja slabosc , albo swoje porzadanie wladzy.
                                              • euskadiusz Re: Do euskadiusza !!! 29.08.06, 19:54
                                                ...albo chęć zrobienia czegoś. Ale TY oczywiście musisz patrzeć na to od
                                                czarnej strony.

Tak, ale już w takim kraju żyjemy, że najbardziej się pluje po tych co
                                                próbowali coś zrobić. Z jaką nienawiścią w Polsce (przynajmniej spora część
                                                jego społeczeństwa) mówi się o ludziach Solidarności (nie porównuję się z nimi
                                                Pacanku - bo w swojej złośliwości pewno byś to tak odczytał), podczas gdy na
                                                Zachodzie jest to jedynie pozytywnie rozpoznawalna "marka" z Polski (odkąd
                                                umarł JP II).

Widząc jak wychwytujesz z całości obrazki pasujące do Twojej wizji
                                                rzeczywistości, życzę Ci już tylko zdrowia (bo organizacji żadnej nie
                                                stworzysz).
                                              • euskadiusz Re: Do euskadiusza !!! 29.08.06, 19:56
                                                Zapomniałeś dodać jeszcze standardowego "Gdyby nic z tego nie miał, to by tego
                                                nie robił" :)
                                                • Gość: Pacanek Re: Do euskadiusza !!! IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.06, 20:16

Hallo euskadiusz!!!!

Dziekuje za szybka odpowiedz!!!

Napisales:
                                                  "Zapomniałeś dodać jeszcze standardowego "Gdyby nic z tego nie miał, to by tego
                                                  nie robił" :)"

A dlaczego ja bym mial cos standartowego dodawac!!!
                                                  Ja pacanek mam umysl moze nie za duzy i nie za sprawny ,ale wlasny ,zadnych
                                                  standartowych powiedzonek nie musze dodawac.

A gdybys z tej dzialalnosci nic nie mial to bys przeciez tego nie robil.
                                                  To nie musza byc pieniadze albo stanowisko , czasami wystarczy satysfakcja
                                                  z tego co sie udalo poruszyc,zmienic albo ulepszyc!!!
                                                  Ja mam chociaz z tego satysfakcje ze znowu temat RAS jest w czolowce

Pozdrowienia od usatysfakcjonowanego Pacanka
                                                  ( a jak dorosne to bede Pacanem !)
                                                  • euskadiusz Re: Do euskadiusza !!! 30.08.06, 21:18
                                                    To satysfakcja czy żądza władzy? a może żadza władzy dla satysfakcji? ;-)

Dziękuję za podnoszenie wątku, bo ciągle czekam na argumenty przeciw autonomii.
                                        • Gość: nitro Re: Do euskadiusza !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 20:24
                                          Uznać czyjąkolwiek prostą deklarację, że nie jest Polakiem, za prowokację i
                                          obrszę to szczyt szowinizmu lub pospolita głupota.
                                          A co to, nie nauczyłeś się pacanku bywały w świecie, że posiadanie polskiego
                                          czy niemieckiego paszportu nie czyni z człowieka Polaka lub Niemca? Poczuwanie
                                          się do polskości nie należy do obywatelskich obowiązków.
                                    • Gość: Nikita do Pacanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 01:31
                                      Gość portalu: Pacanek napisał(a):

> Chlopie nie opowiadaj takich bzdur -
                                      > Ja przezylem ponad 40 lat w Polsce i nikt mnie w zwiasku z tym ze mieszkam w
                                      > Opolu na Slasku jako Niemca nie traktowal - chyba ze sie cos w ostatnim roku
                                      > zmienilo o czym ja niewiem ,ale bylem w ostatnim roku okolo 24 razy w Opolu,
                                      > srednio co dwa tygodnie i nic takiego mnie nie spotkalo.
                                      > Moze jestem wyjatek , a moze ze bylem autem sluzbowym "na niemieckich
                                      tablicach
                                      > "
                                      > to wszyscy potraktowali mnie jako normalnego czlowieka obojetnie gdzie bylem .

> A wciagu tych 40 lat zycia w Polsce jezdzilem tez duzo po kraju i nikt do mnie
                                      > nie mowil : ty jestes Niemiec !!!!!
                                      > Nikt mnie do zadnej "szuflady" nie wsadzal .
                                      >
                                      > Ciekawy jestem jak to "zaszufladkowanie" sprowokowales????#

Szufladkowanie jest bardzo proste: wystarczy śląskim akcentem powiedzieć skąd
                                      się jest. Ty najwyraźniej nie mówisz po śląsku stąd brak szufladkowania.
                                      Natomiast zupełnie nie rozumiem po co tym bezsensownym potokiem słów obrażałeś
                                      Euskadiusza. Wszyscy moi krewni i znjomi spełniający warunek pochodzenia z
                                      śląskiego miasta i akcentu,prędzej czy później spotkali się z takim
                                      szufladkowaniem.

> A jak jest w Polsce ???
                                      > Co ja musze non stop udowadniac ???? -moja narodowosc????moje pochodzenie???
                                      > A komu to musze udowadniac,kto sie codziennie o to pyta????
                                      > Chlopie nie przesadzaj.

i znowu jesteś mądrzejszy. Brak szufladkowania [czytaj wyżej] to brak potrzeby
                                      udowadniania. Proste.

> Chyba,ze ja obracam sie w (lepszym???,madrzejszym???,) towarzystwie bez
                                      > uprzedzen?????
                                      > I oni mnie tak traktuja jak ja sobie na to zasluzylem
                                      > A wszyscy moi znajomi wiedza ze ja jestem Slazakiem !!!!

to spróbuj być Ślązakiem np. z śląskim akcentem, mówieniu o sobie Ślązak (nie-
                                      Polak) czy w dalszym ciągu nie będziesz spotykał się z uprzedzeniami.

> Ale nie zaczynajmy tej walki od stwierdzen typu:
                                      > "ja nie-Polak"
                                      bo co?Polakom się psychika skrzywi że w Polsce ośmielają się mieszkać nie-
                                      Polacy?a w ogóle jakiej walki?

> gdy ja czytam:" ja jako nie-Polak" - to przynajmniej mi przychodza ma mysl
                                      > rewizjonisci,bo skoro nie-Polak to (...ble ble ble...)

jest środek nocy więc proszę wybaczyć mój brak cierpliwości. Trzeba mieć chyba
                                      nieźle nasr...e w głowie by twierdzić że ktos kto pisze o sobie "nie-Polak" to
                                      rewizjonista. Nie wiem czy chciałbyś "ein Reich, ein Volk" w wersji nad Wisłą w
                                      której nie ma miejśca dla "nie-Polaków"?
                                      Racje ma nitro który pisał o szowinizmie a ponieważ wśród Polaków jest sporo
                                      szowinistów to chyba to już wyjaśnia dlaczego nie spotkałeś się z
                                      szufladkowaniem.

p.s. Podziwiam Euskadiusza za stoicki spokój i opanowanie. Szczególnie za to
                                      oburzenie że ośmielił się przyznać że "nie jest Polakiem"
                                      • Gość: Nikita Re: do Pacanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 01:38
                                        p.s. Podziwiam Euskadiusza za stoicki spokój i opanowanie. Szczególnie za
                                        spokój za oburzenie że ośmielił się przyznać że "nie jest Polakiem"
                  • Gość: małe dede Re: bezpańśtwowiec bezjęzykowiec? IP: 212.244.68.* 21.08.06, 15:09
                    bardzo, ale to bardzo się starałem i nie zrozumiałem co mi chciałeś przekazać.
                    może spróbuj po niemiecku, po angielsku, albo po rosyjsku!

a historię GŚ znam i wciąż wiedzę tę pogłębiam, ale nie znalazłem w żadnej
                    literaturze wzmianki o Związku Ślązaków w Niemczech, za to znalazłem o Związku
                    Polaków w Niemczech, o polskiej księgarni w Opolu przed wojną i o polskiej
                    szkole dla dziewcząt, i o Polakach w spisach parafialnych... Ale to pewnie
                    wynik fałszowania historii przez pruskich dokumentalistów!
                    • Gość: nitro Re: bezpańśtwowiec bezjęzykowiec? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 16:00
                      Ano widzisz. Gdybyś nie ograniczał się właśnie do tego, co łaskawie pozwalali
                      uwzględnić w podręcznikach wspomniani przez Ciebie komuniści, to pewnie
                      słyszałbyś także o Związku Górnoślązaków czy Śląskiej Partii Ludowej. Wiem,
                      wiem. wymagam zbyt wiele. Ale na naukę ponoć nigdy nie jest za późno.
                      • Gość: małe dede Re: bezpańśtwowiec bezjęzykowiec? IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 21.08.06, 18:26
                        i te związki oczywiście były ostoją śląskiej niepolskości, tak? poza hasłami,
                        troszę wiedzy merytorycznej by się przydało. ale myślenie i uczenie się dla
                        wielu jest za trudne... niestety
                        • Gość: nitro Re: bezpańśtwowiec bezjęzykowiec? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 18:36
                          Niestety, moje obawy okazały się w pełni uzasadnione. Z Twojej wypowiedzi
                          wynika jasno, że nie masz pojęcia o wymienionych przeze mnie organizacjach. A
                          szkoda, bo pierwsza była po wielkiej wojnie najliczniejszą organizacją
                          polityczną na Górnym Śląsku. I wyobraź sobie (tak, tak - to musi byc dla Ciebie
                          trudne), że nie wzywała do przyłączenia Górnego Śląska do Polski, ale miała
                          zupełnie inne zamiary.
                          • Gość: małe dede Re: bezpańśtwowiec bezjęzykowiec? IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 22.08.06, 21:18
                            Szkoda, że nie rozumiesz. Ale może to moja wypowiedź nie była zbyt jasna dla
                            niepolaka.

Sprawdź: OSTOJA
                            zwykle w lp «to, co a. ten, kto nie zawiedzie, na czym, na kim można się
                            oprzeć; oparcie, podpora, fundament» (sjp.pwn.pl/haslo.php?id=41098)

Zaś: ZWIĄZEK GÓRNOŚLĄZAKÓW
                            1.
                            "Sam Związek Górnoślązaków z siedzibą w Bytomiu, zakończył działalność w roku
                            1923, kilka miesięcy po wspomnianym wyżej, przegranym referendum w sprawie
                            autonomii."
                            (raslaska.aremedia.net/pol/oslasku/02a/0205wpowiescirkurpiuna.htm)

2.
                            "Związek Górnoślązaków jest nieistniejącym już stowarzyszeniem, które popierało
                            ideę odrębności Śląska od Niemiec i Polski. Związek został założony w 1992 roku
                            w Opolu, a zakończył swoją działaność z dniem 1 stycznia roku 1999."
                            (pl.wikipedia.org/wiki/Zwi%C4%85zek_G%C3%B3rno%C5%9Bl%C4%85zak%C3%B3w) W
                            którym to już wydaniu?...

Widać, niektórym trudno poradzić sobie z porażką, nawet, jeśli sobie ją
                            udowadnia przez pokolenia, w różnych sytuacjach.
                            • Gość: nitro Re: bezpańśtwowiec bezjęzykowiec? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 00:50
                              Oj, maluśki, maluśki. Na nauke nie jest nigdy za późno, więc się ucz. Związek
                              Górnoślązaków działający od 1918 roku był zdecydowanie najliczniejszą
                              organizacją okresu przedblebiscytowego. Jego projekt utworzenia państwa
                              górnośląskiego stał sie nierealny w momencie ustalenia zasad plebiscytu.
                              Referendum, o którym mowa, dotyczyło uwtorzenia górnośląskiego landu i
                              zapowiedziane zostało przed plebiscytem, kiedy nie było wiadomo, że od
                              prowincji górnośląskiej odpadnie najludniejsza, wschodnia część.
                • euskadiusz do małe dede 20.08.06, 17:45
                  Czyżby brak argumentów przeciw idei AUTONOMII znowu prowokował do osobistych
                  podjazdów?

1. Urodziłem się w Polsce, ale w tym kraju - inaczej niż np. w Stanach - nie
                  obowiązuje pojęcie narodu obywatelskiego. W Polsce trzeba DOWODZIĆ swojej 100%
                  polskości, a ja się do takowej nie poczuwam, choć jestem także obywatelem tego
                  kraju (to dla Pacanka-bo go to bardzo interesuje)
                  2. Jak widzisz wysławiam się po polsku lepiej niż większość współczesnych
                  prezydentów RP, więc nie rozumiem o co Ci chodzi. Wir können uns aber auch auf
                  deutsch unterhalten, aber bin nicht sicher dass Du es verstehst. A jak wolis po
                  nasymu - camu ni, jou bardzo lubia.
                  3. Posługiwanie się polszczyzną nie jest równoznaczne z narodowością, więc nie
                  widzę tu żadnych niekonsekwencji.

4. A może wrócimy do idei AUTONOMII?
                  • Gość: małe dede Re: do małe dede IP: 212.244.68.* 21.08.06, 15:23
                    A którym dialektem śląskiej gwary się posługujesz? Po dostrzegam parę odstępst
                    od mi znanego. A może nie wiesz, że gwara śląska ma wariantów niemal tyle, co
                    powiatów na Śląsku + zczeszczone?

4. Nienienienienienienienienie. Nie chcę. Chcę być Ślązakiem w jednolitej
                    Polsce. Nie chcę jadąc na Jasną Górę mijać tabliczki "koniec terytorium
                    śląskiej autonomii". Notabene, w którym miejscu postawił byś tam taką tablicę?
                    W miejscu dawnej polsko-niemieckiej granicy?
                    • Gość: nitro Re: do małe dede IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 15:58
                      Taaaak. Bo wszyscy Niemcy zalewają się łzami, kiedy mijają tabliczki
                      informujące, że oto kończy się Freistaat Bayern albo Sachsen. Po prostu rwą
                      włosy z głowy, bo to takie traumatyczne przeżycie.
                      • Gość: małe dede Re: do małe dede IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 22.08.06, 20:49
                        A co mnie obchodzą Niemcy z ich federacją? Ich rozumienie narodów niemieckich,
                        landów ma w odniesieniu do struktury Rzeczpospolitej Polskiej dla mnie Polaka
                        takie samo znaczenie, jak różnorodność ustawodastwa i sądownictwa w USA,
                        Meksyku, czy Federacji Rosyjskiej - czyli żadne. Oni mają swoje państwa, swoje
                        widzenie ojczyzny. A wtłaczanie do Polski niemieckich standardów sugeruje mi,
                        że wszystko, co zza zachodniej granicy jest lepsiejsze od naszego z samego
                        faktu pochodzenia stamtąd.

A Polska jest Polską. Polak Polakiem. No i właśnie, czy autonotmia, gdyby się
                        udało ją wprowadzić, musiałaby po paru larach śląskiej prosperity spowodować
                        zakaz osiedlania się tu nieślązaków? Tak prozaicznie, z przyczyn technicznych -
                        z braku miejsc do budowy nowych slamsów... wróć - nowych osiedli mieszkaniowych?
                        • Gość: nitro Re: do małe dede IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 00:51
                          Czy Polacy Twoim zdaniem nie dorośli do zchodnich standardów? Ależ Ty musisz
                          pogardzać własnym narodem.
                      • Gość: małe dede Re: do małe dede IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 22.08.06, 20:59
                        Jeszcze jeden głos.

Chociaż Szwab powie "Ich bin nicht Deutsch", to jednak czuje związek z państwem
                        niemieckim, bo podobnie jak wszyscy "nie-Niemcy", jak to widzi obcy, z
                        pozostałych landów, składa się na naród niemiecki. Idąc tą terminologią i
                        przytaczaną tu argumentacją, wnioskuję - co już podnosiłem w tym wątku - że wg
                        was naród polski nie istnieje i wmawia się nam polską tożsamość, zaś na
                        społeczeństwo polskie składają się społeczności niepolaków związane jedynie
                        administracyjnie i narzuconym językiem polskim...

Szkoda mi was... Ale na tym polega demokracja, że każdemu wolno mieć własne
                        pomysły na życie, czy poglądy polityczne. A o waszej niefojrzałości dowodzi zaś
                        to, że tak ostro reagujecie na publikowane poglądu niezgodne z waszymi. Pewnie
                        nie wydoroślejecie już nigdy, bo - jak widać - wśród "dorosłych" też są
                        oszołomy. A w waszych pustych słowach nie widzę nadziei. No bo co by miała nam
                        dać autonomia Śląska? Miliardy ojro niemieckich inwestycji? 15 milionów juro
                        dotacji dla mniejszości? 2,5 miliarda rubliej w ramach programu panslawizmu? 12
                        milionów dollars za umieszczenie w Brzegu tarczy antyrakietowej? 160 milionów
                        korun za najem portu rzecznego w Koźlu? Pół biliona złotych odszkodowania od RP
                        za szkody poniesione polską okupacją?
                        • euskadiusz Re: do małe dede 23.08.06, 19:41
                          ostro reagujemy? bo bronimy swoich racji i idei w którą wierzymy?

Wiem że bronienie idei w które się wierzy, nie jest normą w polskiej
                          mentalności politycznej. W Polsce się bruździ, kradnie, później wystarczy
                          zmienić szyld i od nowa to samo. Ile z partii w dzisiejszym sejmie istniało w
                          1989 roku??? To tylko 17 lat, a ostała się bodajże jedna.

To co w Polsce nazywa się przez takich jak Ty niedojrzałością w zachodnich
                          demokracjach nazywają zaangażowaniem.
                    • euskadiusz Re: do małe dede 23.08.06, 19:36
                      1. napisałem dialektem śląskiego, którym ;posługuje się prawie wyłącznie
                      ludność powiatu opolskiego. Znam też inne - ale w czym problem?

Ad4) Autonopmia to nie stawianie tabliczek czy wytyczanie granic, a dbanie o
                      swoje interesy. Hiszpania i Włochy też są państwami jednolitymi, co nie
                      przeszkadza w rozwoju ich autonomicznych regionów.
    • Gość: Miami Re: Ofensywa wyborcza R.A.Ś.? IP: *.ipt.aol.com 19.08.06, 01:07
      Podobno RAS nie bardzo lubi sie z M.N. Czy ktos mi powie czy to prawda, jesli
      tak to dlaczego?
      • bund2 Re: Ofensywa wyborcza R.A.Ś.? 19.08.06, 02:29
        Jou bych inaczyj to uopisou - nieftorzy z MN niy lubiom RAS bo tyn ich zmuszou
        do zmiany ich starej techniki..
        Uobejrzyj tukej:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=39399623&a=39407572
        • Gość: Ewald MN was wyr..... IP: 212.244.78.* 25.08.06, 11:27
          No to MN was wyruchała. Podpisali umowę z PO choć niby chcieli z wami.
          • Gość: nitro Re: MN was wyr..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 14:10
            Blok wyborczy nie musi się składać tylko z dwóch ugrupowań.
    • peacock79 Po pierwsze: gospodarka!!! 19.08.06, 11:23
      Ludzie,autonomia nie mo służyć temu,żeby nawzajem wyzywać się od Niemców czy
      Poloków! Autonomia nie mo powodować czystek etnicznych na Śląsku! Autonomia to
      rozwój gospodarczy!
      Niezależnie od tego,czy som my Polokami,Ślonzokami czy Niemcacmi - wszyscy momy
      interes w tym,żeby nasze ślonskie pieniądze zostawały na Ślonsku a nie
      wędrowały (via W-szawa) na daleki wschód! Od początku PRL aż do dziś Śląsk
      zarządzany jest ze stolicy - jesteście zadowoleni z tego,co się stało ze
      Ślaskiem przez te wszystkie lata? Jo nie jest!!!
      Wierzycie,że nagle PiS przestanie być antyśląski? Że Platforma nagle zacznie
      dbać o ten region? Jeśli tak to glosujcie na nich dalej i módlcie się,żeby
      oddali Wom choć część z Waszych podatków. Ale nie liczcie za Wasze głosy na
      wdzięczność z Warszawy.
      Jeśli natomiast nie wierzycie, że od roku 2007 Warszawa zacznie dbać o cały
      Górny Śląsk - od Katowic do Opola, (łącznie z terenami nieśląskimi znajdującymi
      się w województwie śląskim) to pora wziąć się za gospodarzenie u siebie - a to
      mogemy osiągnąć w y ł ą c z n i e uzyskując autonomia!
      • Gość: semen Re: Po pierwsze: gospodarka!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 19:37
        AAAAAA to stąd inicjatywa autonomii.To przez Warszawę,która ponoc wszystkie
        pieniądze zabiera a RAŚ w swej wspaniałomyślnośco chce pomóc biednym grabinym
        ludkom i mówi zróbcie autonomię a będziecie bogaci.
        Doprawdy dziwię się, że z taką determinacją co najmniej kilku no może
        kilkunastu nawiedzeńców propaguje autonomię.Szkoda, że panowie nie biorą pod
        uwagę,że coś na Śląsku sie zmieniło. Najpierw była wojna potem przesiedlenia a
        teraz Europa.Dzisiejszy Śląsk to nie ten z Sejmem Śląskim i stąd takie
        zainteresowanie autonomią. Już na` zakonczenie to przypomnijcie sobie obronę
        województwa opolskiego i odpowiedxcie jak to bylo możliwe, że Slazacy z
        opolskiego nie chcieli z Ślązakami z katowickiego. To tyle choćź i tak dużo jak
        na wydumaną autonomię.
        • euskadiusz Re: Po pierwsze: gospodarka!!! 20.08.06, 19:45
          Oczywiście, że to inny Śląsk - ale co to zmienia w dążeniu do autonomii?
          Popatrz na Europę i zobacz które regiony są najbogatsze (czasami wystarczyło 20
          lat aby przy nadaniu autonomii z zaścianka Europy stać się najbogatszą częścią).

PS. to temat na inny wątek - ale pytanie do Ciebie: a ilu ludzi DZISIAJ
          stanęłoby w obronie woj. opolskiego? Pytam tylko z tego powodu, że uważasz to
          jako kontrargument autonomii (jak dobrze widzę to jedyny oprócz tych wątków
          historycznych)
          • Gość: małe dede Re: Po pierwsze: gospodarka!!! IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 22.08.06, 21:04
            Ja od razu stanąłbym w obronie opolskiego! By w jego interesie zlikidować to
            marionetkowe województwo z jego ekstremalnie nieudolnymi władzami i połączyć
            górnośląskie województwa (tak, wiem krzykacze, że granice woj. nie są tożsame z
            zasięgiem regionów) - śląskie i opolskie. Tak opolszczyzna mogłaby może (oby!)
            wreszcie doczekać mądrzjeszego podziału dóbr i rozwijać się jak Rybnik, Zabrze,
            Tychy, Częstochowa (ojej! to nie Śląsk..., ale jest na garnuszku wojewody
            śląskiego i wcale im z tym nie jest źle wbrew krzykaczom sprzed paru lat),
            Racibórz, itd.
        • Gość: Miami Re: Po pierwsze: gospodarka!!! IP: *.ipt.aol.com 20.08.06, 22:21
          Pewnie! Lepiej marudzic popijajac wodke i nic nie robic.
          Popytaj lepiej co ludzie DZIS mysla o inicjatywie obrony tzw. woj. opolskiego i
          dla kogo oni wlasciwe to robili.
        • Gość: HomeRule Re: Po pierwsze: gospodarka!!! IP: *.zanet.pl / 217.153.211.* 21.08.06, 02:42
          Dość bełkotliwa ta wypowiedź semena. Sam nie wiem czy odczytywać to jako
          szydzenie z mieszkańców Górnego Śląska (od Opola do Katowic) czy jako pochwałę
          polityki władzy w Warszawie od roku 1945,która doprowadziła nasz region na
          skraj przepaści. Jednego się nie doszukałem: jakiejkolwiek identyfikacji z
          regionem,w którym mieszka - Śląskiem. Ale u posiadacza ukraińskiego imienia
          dziwić to nie powinno.
          • ruch_autonomii_slaska Wybaczamy i prosimy o wybaczenie 22.08.06, 07:56
            My, Ślązacy, dumni z naszych śląskich klusek i modrej kapusty, z etosu górniczego i robotniczego wybaczamy polakom lata gnębienia warszawskim butem! Jednoczesnie prosimy o wybaczenie naszej własnej ułomności objawiającej się bezprzykładnym polakożerstwem i ignorancją historyczną.

• Gość: Franek Udana prowokacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 20:34
              Gratuluję udanej prowokacji. Ciekawe jak działacze RAŚ teraz zareagują, żeby
              przyblokować te konto - bo ktoś najwyraźniej wpadł na dobry pomysł
              deskrydetowania ich działań.
              • Gość: konto Re: Udana prowokacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 20:42
                Gość portalu: Franek napisał(a):

> przyblokować te konto -

Franek pamiętaj: to konto!
              • stefan_ems Re: Udana prowokacja 22.08.06, 21:05
                Gość portalu: Franek napisał(a):

> Gratuluję udanej prowokacji.

Skoro taki geniusz był w stanie na to wpaść, to chyba nie taka udana ;-)

Ciekawe jak działacze RAŚ teraz zareagują, żeby
                > przyblokować te konto - bo ktoś najwyraźniej wpadł na dobry pomysł
                > deskrydetowania ich działań.

Hehe dobre! – dla takich przemyślanych czcionek warto spędzić kilka chwil na forum.
        • Gość: małe dede Re: Po pierwsze: gospodarka!!! IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 22.08.06, 21:08
          "jak to bylo możliwe, że Slazacy z
          opolskiego nie chcieli z Ślązakami z katowickiego. To tyle choćź i tak dużo jak
          na wydumaną autonomię." A kto ci tak bzdur nawciskał? Okop był silny siłą
          krzykaczy w większości z miasta Opola i aparatczyków. Ilu z nich to Ślązacy w
          rozumieniu autochtonicznym? W woj. opolskim i tak zaledwie 30% to "tutejsi". Z
          kolei tych "z pochodzeniem" też mamiono, że ONI ;-) zabiorą prawo do posiadania
          2 paszportów, bo w razie połączenia z woj. katowickim ruchy mniejszościowe
          stracą siłę przebicia i trza będzie drugi paszport oddać. A prości ludzie
          najpierw się boją, potem myślą o za i przeciw.
          • ruch_autonomii_slaska [...] 22.08.06, 21:20
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • stefan_ems Re: Po pierwsze: gospodarka!!! 22.08.06, 21:23
          Gość portalu: semen napisał(a):

> AAAAAA to stąd inicjatywa autonomii.To przez Warszawę,która ponoc wszystkie
          > pieniądze zabiera a RAŚ w swej wspaniałomyślnośco chce pomóc biednym grabinym
          > ludkom i mówi zróbcie autonomię a będziecie bogaci.
          > Doprawdy dziwię się, że z taką determinacją co najmniej kilku no może
          > kilkunastu nawiedzeńców propaguje autonomię.Szkoda, że panowie nie biorą pod
          > uwagę,że coś na Śląsku sie zmieniło. Najpierw była wojna potem przesiedlenia a
          > teraz Europa.Dzisiejszy Śląsk to nie ten z Sejmem Śląskim i stąd takie
          > zainteresowanie autonomią. Już na` zakonczenie to przypomnijcie sobie obronę
          > województwa opolskiego i odpowiedxcie jak to bylo możliwe, że Slazacy z
          > opolskiego nie chcieli z Ślązakami z katowickiego. To tyle choćź i tak dużo jak
          >
          > na wydumaną autonomię.

Brak autonomii ma również swoje zalety – jest wygodny dla takich jak Ty, którzy
          nie kiwną nawet palcem, by zrobić coś dla siebie, rodziny, regionu a w
          rezultacie dla państwa.
          • Gość: HomeRule Re: Po pierwsze: gospodarka!!! IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.08.06, 23:30
            Czy mi się wydaje, czy przeciwnicy autonomii dla Śląska nie przedstawili ANI
            JEDNEGO argumentu w tej "dyskusji"? Czy to robienie z siebie błaznów można
            traktować jako przyznanie racji zwolennikom autonomii?
    • stix "Regionalizacja Polski według niemieckiego wzoru" 25.08.06, 19:37
      www.german-foreign-policy.com/pl/fulltext/35172
      "Nowy regionalizm" w Polsce

W graniczących z Niemcami obszarach wzrasta tendencja do osłabiania spójności z
      rządem w Warszawie, co popierane jest przez Berlin. Mocniejsze stają się
      zwłaszcza regionalne ruchy, które częściowo współpracują z
      organizacjami ,,niemieckiej mniejszości" w Polsce. Stosownie do niemieckich
      oczekiwań ten ,,nowy regionalizm" mógłby się rozszerzyć do obszaru całej Polski
      "Zagrażająca broń"
      Najnowsze statystyki przeprowadzane wśród ludności wykazują, że potencjał
      regionalnych ruchów znacząco się powiększył. 173 tyś. ludzi, względnie 12,5%
      mieszkańców ,,Śląska"zadeklarowało, że mają oni ,,śląską narodowość". Dalsze
      153 tyś. Polaków uważa się za Niemców. Organizatorzy ,,Ruchu Autonomii
      Śląska"(RAS), który polskiemu rządowi zarzuca ,,wewnętrzny kolonializm"i żąda
      autonomii Śląska w ramach ,,Europu narodów" 1), ocenia wynik statystyk jako
      swój ,,tryumf".

"Deutsche Welle", niemiecka radiostacja finansowana ze środków rządowych
      donosi, że RAS zyskał dzięki temu ,,zagrażającą broń". Stacja ta jest jedną z
      nielicznych, która z uwagą śledzi przebieg wydarzeń. Liczby służą
      jako ,,argument w walce przeciwko polskim sądom", które odmawiają
      rejestracji ,,związkom ludności o śląskiej narodowości", motywując to
      brakiem ,,śląskiej narodowości". Związek stara się tymczasem poprzez Trybunał
      Praw Człowieka w Strasburgu zmusić państwo do rejestracji swojej organizacji, a
      przez to do rozpoznawania tej ,,grupy narodowej". Jeżeli wyrok będzie
      przychylny dla ,,Śląska", będą oni mogli wysyłać do parlamentu swoich
      reprezentantów, bez potrzeby zachowania 5-cio procentowego progu przy wyborach.
      Te przywileje są dotychczas tylko brane pod uwagę.

"Regionalizacja Polski według niemieckiego wzoru"
      Poparcie i propagowanie tego stylu zachowania, uważanego za korzystne, jest
      prowadzone przez Berlin od początku lat 90-tych. Wspierane jest to milionowymi
      kwotami pochodzącymi z niemieckiego Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, które
      oprócz wspierania ,,niemieckości" mają także oddziaływać na
      regionalizację: ,,Ich zadaniem nie jest faworyzowanie niemieckich mniejszości w
      stosunku do ich polskich sąsiadów, działania te mają wyjść na dobre wspólnemu
      regionowi". Regionalizm jest wspierany ideologicznie przez badania naukowe
      Śląska, które propagują ,,regionalną kulturę": ,,Ślązacy tworzą etniczną
      wspólnotę, w której zostało zachowane silne poczucie jedności i swoistości".

Poseł rządowy Hartmut Koschyk, wcześniej wiodący członek Unii Paneuropy,
      związku ,,niemieckości" za granicą i niemieckich związków wysiedleńców, ogłosił
      już w 1991 roku funkcję regionalizacji jako środka niemieckiej polityki
      ekspansyjnej: ,,Dyskusja nad regionalizacją Polski według niemieckiego wzoru
      właśnie się toczy (...) Zajmowanie się historycznymi podstawami śląskiego
      regionu, ale także zrozumienie dla tam mieszkających i wypędzonych Niemców może
      tylko stać się większe przez swoisty renesans regionalnego stylu zachowania dla
      obszarów leżących poza Nysą i Odrą."

Dzisiaj jest już brane pod uwagę rozszerzenie tej strategii na całą Polskę.
      Frankfurter Allgemeine Zeitung(tytuł jednej z gazet regionalnych, przyp.
      tłumacz) głosi, że aktualny rozwój ,,nie jest żadną górnośląską
      specjalnością": ,,Zostało dane za mało przestrzeni oraz finansów, aby zachować
      centralno państwowe elementy i możliwość samorządzenia i głosowania, można
      także usłyszeć w innych regionach Polski. Reakcja na warszawski centralizm na
      Górnym Śląsku może stamtąd zataczać kręgi i zostać opisana jako 'nowy
      regionalizm'."
      • Gość: nitro Re: "Regionalizacja Polski według niemieckiego wz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.06, 01:14
        Nazwanie "FAZ" "regionalną gazetą" i nieznajomość pojęcia "nowy regionalizm",
        które funkcjonuje w politologii, mówią wszystko o kompetencjach autora.
        • oppelner_os Teraz wiem jakich autorow czytuje stix 29.08.06, 21:47
          Ten artykul to amatorszczyzna:)
          • Gość: on Re: Do oppelner_os IP: *.dip.t-dialin.net 02.09.06, 21:24

Hallo opolski slazaku !!!!!

oppelner_os napisał:

"Ten artykul to amatorszczyzna:)"

Prosze o bardziej prowokujace wypowiadanie sie tu w tym temacie,
            bo inaczej pojdzie ten temat w zapomnienie.

Ten opolski slazak traci powoli na zadziornosci,
            potrzebujesz przerwy ????
            czy potrzebujesz wsparcia ????
            • oppelner_os Re: Do "on" 02.09.06, 23:51
              He he brakuje mi czasu na wszystkie watki.
              Poza tym malo do tej pory interesowalem sie idea autonomii slaskiej.
              Narazie nie jestem za bardzo do tej idei przekonany, moze dlatego, ze wielu jej
              dzialaczy i zwolennikow wchodzi w jakies dziwne kontakty z polskimi
              nacjonalistami na innych forach GW. Moze przesadzam ale jestem tym nieco
              zdegustowany.
              • Gość: nitro Re: Do "on" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 11:14
                Raczej drażni Cię to, że zwolennicy autonomii nie zadają się z niemieckimi
                nacjonalistami, którym sprawy regionu są tak naprawdę obojętne. Autonomiści
                mają rację. Czy niemiecki czy polski szowinista, jeden czort. Śląsk takich nie
                potrzebuje.
                • oppelner_os Re: Do "on" 03.09.06, 16:11
                  Jestem zwyklym niedowiarkiem, nie wierzacym w mozliwosc uzyskania autonomii w
                  ramach panstwa polskiego. Gdyby chodzilo o Czechy czy Niemcy idea autonomii
                  bylyby jak najbardziej realistyczna.
              • euskadiusz do OP_OS 03.09.06, 13:00
                Mógłbyś mi napisać coś więcej o kontaktach "działaczy i zwolenników" idei
                autonomii z polskimi nacjonalistami? Sam jestem ciekawy listy "czarnych owiec"
                w mojej organizacji :)
                • oppelner_os Re: do Euskadiusza 03.09.06, 16:08
                  Na poczatek wyjasniam, ze nie jeszem wrogiem idei autonomii Slaska.
                  Jestem zwyklym niedowiarkiem, ktory nie wierzy, ze Polacy, czytaj Wa-wa
                  kiedykolwiek sie na nia zgodzi.

Niestety nie moge ci pomoc ale proponuje mala wycieczke po slaskich forach.
                  Moze niektore osoby (ukryte pod znanymi tam nickami) wydadza ci sie znajome.

Pozdrawiam i zycze powodzenia w nadchodzacych wyborach:)
                  • farys_stop narodowcy polscy,,. 03.09.06, 17:55
                    Równiez mnie to zaciekawiło.
                    Jedyne co na razie znalazłem to wypowiedź na portalu narodowców sprzed spisu
                    powszechnego:
                    www.patriota.pl/?dzial=publicystyka&nr=11
                    "Czy nazywanie siebie np. Ślązakiem musi oznaczać sprzeciw wobec Polski i
                    Polaków? Czym jest prawdziwa tożsamość regionalna? Czy poszczególne regiony
                    Polski powinny mieć prawo do autonomii?"
                  • euskadiusz Re: do Euskadiusza 03.09.06, 18:51
                    Z całym szacunkiem, ale skoro "nie możesz mi pomóc", to po co od razu wytaczasz
                    takie armaty: "moze dlatego, ze wielu jej
                    dzialaczy i zwolennikow wchodzi w jakies dziwne kontakty z polskimi
                    nacjonalistami na innych forach GW"

Bo dla mnie jest to zwykłe pomówienie w tym momencie.

A że nie wierzysz w pomyślność idei autonomii - no cóż, to spytaj się ludzi
                    trochę starszych od nas, czy np. w 1985 roku wierzyli, że Polska będzie w EU,
                    że na Śląsku będzie można znowu po niemiecku rozmawiać, a co więcej uczyć się
                    go w szkole?

Dziś jesteśmy, a w EU autonomia to standard a nie jakaś fanaberia, więc liczę
                    że prędzej czy później (widząc obecny rząd to później) Polska także do tego
                    rozwiązania dojrzeje. Średnia opolskiego RAŚ to ok. 30 lat, więc jesteśmy
                    spokojni że autonomii doczekamy i jeszcze w niej pożyjemy :)
                    • oppelner_os Re: do Euskadiusza 03.09.06, 19:09
                      Wypada mi zyczyc wam powodzenia i cierpliwosci, bo ta zapewne wam sie przyda:)
                      • oskar44 Re: nasze sprawy... 03.09.06, 21:56
                        Temat relacji między śląskimi Niemcami a śląskimi Autonomistami jak na razie
                        leży ugorem. Czeka na poważną dyskusję, która raz przyjść musi. Póki co mój typ
                        dla Autonomistów : nie szukajcie wrogów wśród Niemców, bo tam ich nie macie.
                        Jeśli Oppelner_os pisze, że nie może Wam pomóc, to -jak sądzę - nie dlatego, że
                        nie chce. Każde zaangażowanie się Niemców w śląską autonomię raczej jej
                        zaszkodzi niż pomoże. Czytając wpisy na forum Katowice czy Silesiana, właśnie o
                        realizowanie niemieckich interesów podejrzewani są autonomiści. Tak widzę ten
                        problem i obawiam się, że Autonomia, jeśli miałaby zaistnieć, będzie musiała
                        wybrać między Niemcami a Polakami.
                        • stefan_ems Re: nasze sprawy... 03.09.06, 22:34
                          Nie rozumiem, dlaczego autonomiści musieliby wybierać. Autonomia regionu ma
                          służyć wszystkim jego mieszkańcom. Sytuacja narodowościowa na Górnym Śląsku jest
                          tylko jedną z wielu cech, która odróżnia nasz region od innych. Jaki mają w tym
                          interes opolscy Niemcy, by żyć w scentralizowanym państwie?
                          • oppelner_os Re: nasze sprawy... 03.09.06, 22:56
                            Oskar ma racje. Nie zgodze sie jedynie z jego ostatnim zdaniem.
                            Problem wyboru pomiedzy Niemcami a Polska dla nas, slaskich Niemcow nie istnieje.

Pozdrawiam:)
                            • oppelner_os Mala korekta mojej wypowiedzi 03.09.06, 23:00
                              Zgadzam sie z cala wypowiedzia Oskara.
                              Ostatnie zdanie dotyczy RAS a nie slaskich Niemcow.

:)
                        • oppelner_os Re: nasze sprawy... 03.09.06, 23:01
                          Masz racje Oskar

Pozdrawiam:)
                          • oskar44 Re: nasze sprawy... 03.09.06, 23:19
                            Rozumiem (tak mi się wydaje) ideę autonomii i nie mam nic przeciw niej. Nie mam
                            też poczucia, że opolscy Niemcy są orędownikami państwa scentralizowanego. Pod
                            takimi hasłami szło do ostanich wyborów PiS, a jednak MN nie oddała mu swoich
                            głosów. Nie rozumien więc, skąd zarzut do MN o popieranie centalistycznego
                            modelu państwa. Autonomia nie powinna odbierać Niemcom tożsamości więc nie
                            musieliby się jej obawiać. Jednak klucz do zaistnienia Autonmii jest w
                            Warszawie, a nie w Opolu czy Katowicach. Polski pogląd na autonomię Śląska
                            różni się jednak od naszego i całą sprawę postrzega raczej jako zagrożenie dla
                            spójności państwa. Obecność w autonomii Niemców nie wpłynie na szybką zmianę
                            polskiego punktu widzenia. Stąd moja obawa, że Autonomia będzie stawiana przed
                            trudnymi wyborami.

MfG :)
                            • oppelner_os Re: nasze sprawy... 03.09.06, 23:37
                              Racja Oskar.

Zycze dobrej nocy Oskar:)
                        • euskadiusz Re: nasze sprawy... 04.09.06, 20:01
                          przecież ich nie szukamy. To z naszej strony była kilka razy wyciągnięta ręka,
                          do tej pory odrzucana.
                          To RAŚ zorganizował Rórnośląski Okrągłu Stół w 2002 roku w Opolu, który został
                          przez władze TSKN niestety zignorowany.
                          Propozycji współpracy było jeszcze kilka. Jak to wyglądało w 2 stronę? Nie chcę
                          wyliczać, bo nie czas na publiczne "rachunki krzywd".
                          • Gość: herbiqupka Re: nasze sprawy... IP: *.telpol.net.pl 04.09.06, 21:47
                            ...oby tak dalej. Szamciarze ze "slunska".
                            • Gość: Karlik Re: nasze sprawy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 22:56
                              Kim jest "szamciarz"?
                              Bo "ślonsk" / Ślonsk, Śląsk, Schlesien, Silesia, Slezsko kojarzę
                              pozytywnie...ale tego gwarowego wyrazu nie kojarzę :)
                          • oskar44 Re: nasze sprawy... 04.09.06, 23:47
                            Szczerze wyznam, ze nie znam liczby członków TSKN na opolszczyźnie, ale mam
                            przekonanie, że większość z nich nie byłaby w stanie uzasadnić dlaczego władze
                            TSKN unikają kontaktów z RAŚ. Sam też raczej nie dociekałem do tej pory tych
                            powodów, bo po pierwsze do władz TSKN mam dalej jak złotówka do euro, a po
                            drugie inicjatywami RAS-iu zainteresowałem się stosunkowo niedawno. Nie czuję
                            się jednak z tego powodu zwolniony od posiadania w tej sprawie własnego
                            zdania. Niestety, powodem takiej a nie innej postawy sterników TSNK jest ,
                            moim zdaniem, obawa przed niekontrolowaną konkurencją. Zarówno RAŚ jak i MN
                            aspirują do obejmowania stanowisk w samorządach (o mandatach do sejmu już nie
                            wspomnę). W warunkach opolskich, jedni i drudzy poparcia szukają w tym samym
                            środowisku, więc polityczna wyrazistość (czyt. odrębność) zwiększa szanse
                            wyborcze własnych kandydatów. Nie uważam tego jednak za powód dostateczny, aby
                            wspólnych inicjatyw (nie koniecznie wyborczych)nie podejmować. Poprzedzić je
                            musi jednak poważna dyskusja (której do tej pory chyba nie było), a która
                            określi nasze wspólne relacje i stanowiska. Mam przy tym nadzieję, że aby mogło
                            do niej dojść, nie trzeba będzie czekać aż obecny zarząd TSKN wymrze.

• Gość: Johann Naiwnosc udawana czy szczera? IP: *.ipt.aol.com 05.09.06, 00:02
                              Nalezy napisac list do TSKA zeby sie rozwiazali bo RAS jest taka wspaniala.
                              Ciekaw jestem efektu:)
                              A o RAs nie pisze ,ci chlpcy maja za cieka skore:)
                              • Gość: nitro Re: Naiwnosc udawana czy szczera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 00:31
                                Nie tak nerwowo chłopie. Spokojnie paluszkami po klawiaturze. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka