Dodaj do ulubionych

Rowerzyści ciągle z pretensjami amoż byście zaczel

IP: *.atol.com.pl 18.09.06, 22:28
jeździć zgodnie z przepisami.Tam gdzie są sciezki rowerowe to się pentacie po
jezdni.Gdzie nie ma scieżek to jeżdzicie po chodnikach.Na przejsciach dla
pieszych przejeżdżacie je w brew przepiom.Wyprzedzacie samochody pod
światłami prawą strona jak byscie byli w Angli.
Obserwuj wątek
    • Gość: tico Re: Rowerzyści ciągle z pretensjami amoż byście z IP: 213.17.145.* 18.09.06, 22:32
      zgadzam sie absolutnie!!!! codziennie jezdze i luboszycką i mostem
      piastowskim....i codziennie wymijam takiego ciołka ci nie zna przepisów........
      precz z rowerzystami na drogach :( ! dopóki się nie nauczą jezdzić dopóty będą
      takie dyskusje,,, i nie blokujcie rond otp tylko nauczcie sie korzystac z
      wielomilionowych dla was dotacji
      • kawka41 Re: Rowerzyści ciągle z pretensjami amoż byście z 19.09.06, 13:05
        Precz z samochodami parkujacymi na chodnikach ! Twoj samochod i innych ciolkow
        rozkraczonych bez wyobrazni na calym chodniku uniemozliwia przejscie matek z
        dziecmi w wozkach , inwalidom na wozkach a czesto rowniez ludziom normalnie
        poruszajacym sie. Zdziwiony jestes ze czasem masz przestawione boczne lusterko?
        najlepiej byloby Ci je calkiem urwac , jesli nikt jeszcze tego nie zrobil.
    • Gość: ala Re: Rowerzyści ciągle z pretensjami amoż byście z IP: *.chello.pl 19.09.06, 08:22
      Taaaak.... Kierowcy chcą rowerzystóów spędzić z dróg, a piesi z chodników- najlepiej, gdyby rowerzyści latali- ale pewnie wtedy do dyskusji wlączyliby się piloci....
      • Gość: marc Re: Rowerzyści ciągle z pretensjami amoż byście z IP: *.atol.com.pl 19.09.06, 08:40
        ala chyba nie jestes ta alą z elementarza.Przeczyaj co jest tam napisane a
        póxniej komentuj.Bo inaczej pomysle ze ala ma kota
    • buschi Re: Rowerzyści ciągle z pretensjami amoż byście z 19.09.06, 09:49
      nie generalizuj! Ja sama jezdze autem i na rowerze, i wiesz co ci powiem, ze
      jadac rowerem po jezdni stwierdzam ze 80% wspanialych kierowcow nie ma wyobazni,
      i wiele razy moglam juz byc po drugiej stronie...
      A jak jade autem to w niczym mi jakos rowerzysci nie przeszkadzają
      czepiasz sie
      • Gość: Yogi Re: Rowerzyści ciągle z pretensjami amoż byście z IP: *.wcm.opole.pl 22.09.06, 22:09
        1. Kierowcy samochodów raczej nie jeżdżą bez trzymania kierownicy - rowerzyści
        robią to nagminnie, często z rękami w kieszeniach
        2. Kierowcy samochodów nie jeżdżą 2-3 obok siebie i nie reagują na pozostałych
        użytkowników drogi
        3. Kierowcy mając do dyspozycji ulicę nie jeżdżą drogami dla rowerów (a
        rowerzyści bardzo często jadą jezdnią tuż obok ścieżki dla roweróe)
        4. Kierowcy samochodów zazwyczaj uzywają świateł
        5. Kierowcy samochodów nie jeżdżą z chybocącą się latarką w dłoni
        6. Kierowcy samochodów jednak zazwyczaj przystają wyjeżdżając z podporządkowanej
        ulicy
    • Gość: LPR Rowerzyści ciągle mają kontakt z pedałami. A fuj ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 13:32
      I tak to publicznie manifestują, że Wszechpijaki wytrzymać nie mogą.
    • Gość: Ja Re: Rowerzyści ciągle z pretensjami amoż byście z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 14:12
      Gość portalu: marc napisał(a): Wyprzedzacie samochody pod
      światłami prawą strona jak byscie byli w Angli.

POCZYTAJ PRZEPISY
      Bo rowerzyści tak mogą

• komol Przywrócić karty rowerowe wszystkim 19.09.06, 21:53
        Przywrócić karty rowerowe - bo brak znajomości przepisów i sprawdzać po
        zaistnieniu wykroczenia czy delikwent nie ma prawa jazdy - walić jemu punkty i
        surowo karać.
        Teraz to wolna amerykanka na chodnikach z tymi rowerami , kto zapłaci
        odszkodowanie pokrzywdzonemu przez rowerzystę???? To dotyczy także kierowców
        samochodów - wyskakuje taki jeden z drugim debilowatych cyklistów dużą
        prędkością przez przejście dla pieszych i co mogą zrobić kierowcy?? Dojdzie do
        stłuczki a rowerzysta w nogi.
        • Gość: Raid Re: Przywrócić karty rowerowe wszystkim IP: *.zaodrze.punkt.pl 20.09.06, 13:57
          a słyszałeś o czymś takim jak zwolnienie i zachowanie szczególnej uwagi przed
          przejściem dla pieszych? to, że rowerzyści przejeżdzają na przejściach (na
          pasach lub obok pasów) jest faktem ale czy ciebie to dziwi? kierowcy nagminnie
          łamią przepisy ruchu drogowego dziwne zatem byłoby gdyby rowerzyści byli święci
          więc się nie czepiaj. z chodnikami to już inna sprawa... jestem rowerzystą i
          czasami jestem zmuszony do jazdy po chodniku (jednokierunkowa) pomimo tego, że
          cholernie tego nie lubię ale większość normalnych rowerzystów uważa na ludzi,
          reszta to debile bez wyobraźni. zapewne ogromna większość rowerzystów nie wie,
          że jazda po chodniku jest dozwolona tylko wtedy gdy na sąsiadującej z nim ulicy
          maksymalna dopuszczalna prędkość jest większa od 50km/h, a że żyjemy w mieście z
          takimi właśnie ograniczeniami to jest oczywiste, że nie można po chodniku
          jechać. po godz. 22:00 obowiązuje 60km/h więc jak najbardziej mamy jako
          rowerzyści do tego prawo. fenomenem jest nowootwarty odcinek ścieżki rowerowej
          na luboszyckiej, tam piesi pomimo zakazu ruchu pieszych śmiało gnają przed
          siebie, no żesz do cholery jeśli mamy się szanować to róbmy to z wzajemnością!
          co do mostu piastowskiego stoję po stronie kierowców - z lewej ścieżka rowerowa,
          z prawej to samo, a i tak pełno idiotów jadących ulicą. tak więc trójkącie
          rowerowo-samochodowo-pieszy szanujmy się nawzajem!
          • mx4 Re: Przywrócić karty rowerowe wszystkim 20.09.06, 14:40
            Drogi rowerowe w Opolu to kilka nie powiązanych ze sobą odcinków z nikąd do
            nikąd.
            Co do mostu piastowskiego zgadzam się z poprzednikiem w 100%. Ale most
            zaodrzański ? Droga dla rowerów przy barierce, piesi od strony jezdni. Jak
            wjechać na tą ścieżkę od strony centrum ?
            Luboszycka - Chabry (na Chabrów zakaz jazdy rowerami):
            Na Luboszyckiej pod Beskidem leżą pijacy + na całym odcinku piesi
            Na Chabrach notorycznie zaparkowane samochody (od dołu - koło kolektury Lotto i
            Agawy i po drugiej stronie na wysokości komisariatu policji)
            Droga pieszo - rowerowa na Wrocławskiej od oczyszczalni wścieków do MC Donalda -
            poligon czołgowy.
            Wodociągowa droga pieszo - rowerowa po której jeżdżą samochody ("na skróty")
            Większość nowo budowanych chodników w mieście ma czerwony pas. Wykonawcy tak
            robią, ale nie wiedzą dlaczego. A to są pasy przeznaczone dla rowerzystów,
            tylko potrzeba oznakowań (np. teren naokoło ronda koło Lidla i hotelu Festival).
            Budowlanych
            - za wysokie krawężniki przy wyjazdach z bram różśnych firm (w przepisach stoi
            bodajże 2 cm a nie 15)
            - dwa przejazdy dla rowerów w poprzek ulicy (jeden koło Obi, drugi przed końcem
            drogi koło Harcerskiej) nie respektowane przez kierowców.

itd. itd. itd.
            • Gość: a Re: Przywrócić karty rowerowe wszystkim IP: *.zwm.punkt.pl 20.09.06, 16:15
              most zaodrzański brak znaku o tym, że biegnie ścieżka rowerowa - tym samym nie
              ma obowiązku jazdy tą ściężką!!

wjedz na most od strony np. championa, znaku tam nie ma!
              • Gość: dd Re: Przywrócić karty rowerowe wszystkim IP: *.atol.com.pl 22.09.06, 16:48
                to znaczy ze mogę chodzić po tej sciezce i nie ustepowac miejsca rowerzystom.A
                jak wjedzie we mni to dać mu ryja
            • Gość: Yogi Re: Przywrócić karty rowerowe wszystkim IP: *.wcm.opole.pl 22.09.06, 16:44
              A dlaczego SzP rowerzyści nie korzystają z tzw. Wrocławskiej bis (pomiędzy mniej
              więcej Wiejską a Małopolską) - równolegle do Wrocławskiej wiedzie dróżka
              osiedlowa, asfaltowa. To nie, lepiej tarasować ruch na głównej.
              • mx4 Re: Przywrócić karty rowerowe wszystkim 22.09.06, 17:34
                Yogi- Wrocławska jest na Zaodrzu (od Placu Piłsudskiego /dawniej Hanki
                Sawickiej/ do Bierkowic).
                • Gość: Yogi Re: Przywrócić karty rowerowe wszystkim IP: *.wcm.opole.pl 22.09.06, 22:01
                  Masz rację, chodziło mi o Ozimską, co i tak nie zmienia faktu, że rowerzyści z
                  uporem godnym lepszej sprawy pchają się tam, gdzie samochodów jest więcej. (a na
                  to już nie raczyłeś odpowiedzieć).
                  Wczoraj czekałem na światłach na skrzyżowaniu Oleskiej i Chabrów (tym razem nie
                  pomyliłem nazw ulic), by skręcić w lewo w Chabrów. Z mojej prawej strony
                  wyłoniła się rowerzystka, przejechała na lewo, następnie po przejściu dla
                  pieszych w poprzek Oleskiej, kawałek po chodniku, przez przejście dla pieszych -
                  połowa Chabrów, a następnie wpakowała mi się bez patrzenia prosto pod koła.
                  Ledwo udało mi się wyhamować, Bogu dzięki, że samochód za mną też miał dobre
                  hamulce. A następnie panna pomknęła po ulicy, całkowicie ignorując zakaz jazdy
                  rowerem i specjalną, piękną ścieżkę dla rowerów.
                  • Gość: Yogi Obowiązkowe OC dla rowerów IP: *.wcm.opole.pl 22.09.06, 22:06
                    I kontynuując poprzednią opowieść - gdybym nie wyhamował - stuknąłbym laskę,
                    ewidentnie z jej winy. Przy szybkości mojej i jej mógłbym jej zrobić krzywdę,
                    czyli miałbym wyrzuty sumienia. A kto zapłaciłby za naprawę mojego samochodu??
                    Ja? a z jakiej racji? Moje AC? A z jakiej racji? Laska? A z czego?
                    • Gość: Raid Re: Obowiązkowe OC dla rowerów IP: *.zaodrze.punkt.pl 23.09.06, 11:00
                      "...stuknąłbym laskę, ewidentnie z jej winy." - raczej nie masz powodu do dumy
                      skoro ona chciała i nic z tego nie wyszło ;D
          • Gość: marc Re: Przywrócić karty rowerowe wszystkim IP: *.atol.com.pl 22.09.06, 16:53
            kompletnie nie rozumiem twoich argumentów.Czy to znaczy że jak sasiad zabił
            swoją zone to ja moja mogę conajmniej bić.Kierowców od czasu do czasu
            dyscyplinuje chociaż polcja a rowerzystów nikt.
            Twoja wypowiedż jest typowo polska bo inni......
        • Gość: rowerzysta zmotory Re: Przywrócić karty rowerowe wszystkim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 21:54
          1. Przed przejściem dla pieszych masz zachować SZCZEGÓLNĄ OSTROŻNOŚĆ.
          2. Pamiętaj - zawsze jesteś pieszym, a kierowcą czasami.
          3. Jako rowerzysta cztery razy miałem bliskie spotkanie z samochodami - po tych
          doświadczeniach, i - ostatecznie - po tym jak zabiło mojego sąsiada, w ogóle nie
          wjeżdżam na drogi, tylko mknę chodnikami (to jest ścieżkami im. Pogana,
          Zębaczyńskiego i innych budowniczych Opola). P...dolę policjantów, przepisy
          itp.; życie jest mi milsze.
          4. Ostatnio kierując samochodem wymijałem ostrożnie dupka na rowerze - na
          Chabrach. I to tyle. Rower jest bardziej OK niż samochód.
          • Gość: Yogi Re: Przywrócić karty rowerowe wszystkim IP: *.wcm.opole.pl 22.09.06, 22:04
            1. Przejście dla pieszych jest przejściem dla osób IDĄCYCH, lub jeżdżących na/w
            wózkach niemowlęcych lub inwalidzkich. Rowerzysta ma przejść koło roweru, a nie
            przejeżdżać, wymuszając pierwszeństwo.
            • Gość: Raid Re: Przywrócić karty rowerowe wszystkim IP: *.zaodrze.punkt.pl 23.09.06, 11:02
              a ty masz w mieście jeździć 50km/h, a nie 70km/h, pozatym pomarańczowe światło
              oznacza hamować, a nie dodawać gazu! mam ci jeszcze wymieniać? cwaniaku...
              • Gość: isc Re: Przywrócić karty rowerowe wszystkim IP: *.atol.com.pl 24.09.06, 19:46
                co 7770 tak wolno ja ponizej 100 nieschodzę
    • Gość: MIeszaniec Cretinus vulgaris IP: 217.173.202.* 23.09.06, 08:21
      Jak samochody stoją przed światłami, to rowerzysta ma pełne prawo podjechać do
      świateł mijając je od prawej strony. Kiedyś zostałem nawet objechany przez
      drogówkę przez megafon "podciągaj tam świateł, na co czekasz". Gdy samomochody
      nie są w ruchu, nie ma żadnych przeciwskazań do omijania ich z prawej strony.
      Kiedy już ruszą , rowerzysta ma średnie szanse na wyprzedzanie. Każdy kretyn za
      kółkiem uważa rowerzystę za wroga. Pryzwoity człowiek popatrzy z zazdrością i
      pomyśli - czemu ja jadę samochodem, przecież też mógłby rowerem. I istnieje
      prosta zasada: Im droższy samochód - tym większy cham w środku.
      Każdy, kto jeździ rowerem w Polsce może przytoczyć z własnego doświadczenia
      dziesiątki przykładów jak sąspychani na chodniki, do rowów, jak wymuszane jest
      na nich pierwszeństwo. Setki rowerzystów ginie właśnie z powodu niezauważania
      ich jako użytkowników dróg przez kierowców. Na temat zbydlęcenia wsiadających
      za kierownicę powstały już nawet filmy. Poruszanie się po drogach graniczy z
      samobójstwem. Sam jeżdżę po chodnikach z obawy o swoje życie, ale to
      niewygodne, bo rower podskakuje na płytach.
    • Gość: bogumil rower to sprawdzone rozwiązanie problemów komunika IP: *.atol.com.pl 24.09.06, 10:50
      rower to sprawdzone rozwiązanie problemów komunika
      szczegóły na www.przyjemny.org.pl
      Przyjemny Rowerowy Świat
      • dar54 Ale z OC i żółtymi odblaskowymi kamizelkami 24.09.06, 20:08
        Ale z OC i żółtymi odblaskowymi kamizelkami i oczywiście obowiązkowymi kartami
        rowerowymi dla wszystkich niezmotoryzowanych - kierowcy tylko prawa jazdy, bez
        kart rowerowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka