Dodaj do ulubionych

Dom roku na świecie stoi pod Opolem

• Gość: ok! Ładny projekt! (n/t) IP: *.aster.pl 09.03.07, 12:50
    • Gość: architekt Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 12:50
      Pewnie masoni wymyslili za żydowskie pieniądze wybudować i żeby geje mogli
      mieszkać i biegac na golasa .
    • observer_01 Dom roku na Osiedlu ladnych domow!!! 09.03.07, 12:50
      Ale niestety tych, ktorzy chciel je budowac najpierw osodzono i skazano. Jak
      widac niesluszne. Wiedzieli co robia. Tylko, ktory z nich tam mieszka? Leszek
      P. A moze wszyscy? :-))))
      Opole ma reklame na caly swiat. To bardzo dobrze ale ze odbylo sie bez
      przekretow to nie uwierze. Za piec lat bedzie do kupienia na licytacji.
      • Gość: gość Re: Dom roku na Osiedlu ladnych domow!!! IP: *.astra-net.com 09.03.07, 23:33
        muszą być przekręty? inaczej w Polsce wg. ciebie nie można?
    • Gość: ben Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 12:56
      Wy sobie wyobrażacie ile będzie kosztować ogrzewanie takiego domu w naszym
      klimacie. Taki dom dobry jest na kanary, albo florydę pod warunkiem, że ma się
      jeszcze do dyspozycji pluton ochraniarzy, zasieki i pułapki dla niepożądanych
      gości.
      • Gość: gość Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.astra-net.com 09.03.07, 23:36
        inteligentne domy. wiesz co to? Jesteście wszyscy trochę nie douczeni
    • Gość: taka_ona Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 13:00
      Hmmm...cały paradoks polega na tym że zawsze takie dziwoloągi dostają nagrodę.
      Ten projekt jest super na biuro ale w domu każdy oczekuje intymności i
      przytulności o której trudno tu mówić...wszędzie szkło, metal i przeźroczyste
      ściany. Dziękuję żeby ktoś mnie miał jeszcze oglądać jak na golasa po całym
      domu latam- jak w jakimś akwarium.
      Brrrrrr....za darmo bym nie chciała tam mieszkać
      • panfranek Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 15:08
        to pokaż te swoje wnętrze, za które teraz płacisz biedulku
      • Gość: gość Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.astra-net.com 09.03.07, 23:42
        szkło i przezroczyste ściany? masło maślane, a w akwarium to nie polatasz tylko
        co najwyżej poplywasz mądralo.Może musisz sie czegoś wstydzić?
    • Gość: screen Beda potrzebowali duzo firanek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 13:02
    • anneau Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 13:04
      Mi się bardzo podoba - tylko zawsze widząc takie domy zastanawiam się a) kto i
      jak często myje im te wszystkie szyby b) czy to jest tak, że gdy kończą myć
      szyby w lewym skrzydle wracają do prawego i zaczynają od początku ?... c) w co
      ubierają się właściciele gdy w środku nocy schodzą do kuchni po szklankę soku -
      bo nago chyba nie wypada :)))
      Ale bryła faktycznie robi wrażenie :)
    • Gość: Melka Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.id.tue.nl 09.03.07, 13:08
      Dom - rewelka!!! Mam nadzieje, ze bedzie takich wiecej bo gargamele i tradycyjne
      domki z trojkatnym daszkiem z czerwonej blachy wzbudzaja u mnie
      niepowstrzymywalny odruch ziewania (nuda, nuda i nic wiecej).
    • Gość: zbys53 Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.derbynet.pl 09.03.07, 13:13
      Projekt jak najbardziej rewelacyjny /gratulacje dla architektow no i
      oczywiscie dla mieszkancow/ ale!!!!! gdzie tu miejsce na prywatnosc?? z
      prezentowanych zdjec wynika,ze duze tafle oszklenia nie maskuja zycia wewnatrz
      budynku,chyba ze,zastosowano szklo "weneckie" co calkowicie zmienia postac
      rzeczy.Jeszcze raz szczere gratulacje.
    • Gość: Koles z Ursynowa Albo architekt ma kwadratowy leb, albo za duzo ... IP: *.chello.pl 09.03.07, 13:13
      bawil sie pudelkami od zapalek w dziecinstwie. W zasadzie to ,,dzielo"
      przypomina mi blok na Ursynowie w ktorym mieszkam. Zawsze myslalem, ze mieszkam
      w klocku a tu prosze wzorcowe arcydzielo architekstury europejskiej.
      • Gość: kokoszanel Re: Albo architekt ma kwadratowy leb, albo za duz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 13:29
        a to smieszne. gdybys chodzil do szkoly, o bys od dawan wiedzial, ze mieszkasz
        we wzorowym arcydziele architektury. no ale nie chodziles. mogles tez ksiazki
        poczytac. no ale sie nie udalo

te "dziela" zostaly tylko w fatalny sposob wykonane, ale podobne w Paryzu
        naprawde daja rade

ech, forumowicze - wystarczyloby wam 5 lat nauki na studiach kierunkwocych :)),
        zeby ten dom docenic. estetyki sie czlowiek uczy, tak samo jak sposobu ubierania
        sie czy

tylko prosze bez uwag "tak, to dom tylko dla fachowcow". w ten sposob mozna
        deprecjonowac kazdy zawod i kazda edukacje

nie podoba wam sie ten dom - mieszkajcie i budujcie fikusne wille, polskie
        dworki i cyganskie palace. tego nikt nie doceni, nigdy nie sfotografuje i
        nigddzie nie umiesci - bo to brzydkie, nudne, masowe, niewybijajace sie i po
        prostu bez polotu. mozecie tylko pozazroscic gustu i wyedukowania inwestorowi
        • pl2512 Gdybys ty madralo chodzil do szkoly albo czytal... 09.03.07, 15:09
          cos wiecej niz napisy na scianach, to bys wiedzial kolku kokoszanelu, ze zdanie
          w jezyku polskim zaczyna sie od duzej litery.Co zrobic, ze kiedy inni sie tego
          uczyli ty bawiles sie klockami. Stad twoje zamilowanie do nich. Duzych literek
          uczy sie w zerowce, ale ty tam sie chyba nie dostales, bo do zerowki
          przyjmowane sa dzieci, ktore umieja sie zalatwiac do kibla a nie sraja w gacie.
          Tobie najwyrazniej pozostalo to na cale zycie. Stawianie klockow we wlasne
          portki to jest twoja wiedza fachowa o architeksturze!
    • Gość: squonk Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 13:22
      Jak widać, lata 1920-30 wniosły wszystko, jeżeli chodzi o styl.
      W 80 lat później już się to tylko udoskonala technologicznie,
      interpretuje, rozwija. Ale to nie jest nowoczesne - to wielkie
      retro, wielkie neo. Podjęcie po 80 latach stylu międzynarodowego
      z około roku 1925.
      • Gość: kokoszanel Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 13:32
        to nie jest dom pod masowy gust - a taki panuje na tym forum. skarpety ze
        stadionu, spodnie z tesco, fotele ze sklepu "emilia", samochod daewoo, wczasy w
        tunezji, a na dobranoc spiewa wam michal wisniewski - ot, plebs, pop i bezguscie
        • Gość: jagdterrier przebij pione! IP: *.dub-3rk1.metro.digiweb.ie 09.03.07, 13:43
          YEAH!
          Ale im powiedzialas kokoszanel :):):)
    • Gość: Anna Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.hsd1.ma.comcast.net 09.03.07, 13:31
      Przepraszam,ale to nie dom tylko akwarium,ktore stoi na schronie przeciw
      atomowym.Cale szczescie ,ze nie bede tam mieszkala.
      • Gość: kokoszanel Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 13:34
        Anno, wlaciciel tez sie cieszy. Moglibyscie nie miec o czym rozmawiac, moze jego
        nie interesuja techniki obierania ziemniakow
        • Gość: maniana Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.mofnet.gov.pl 09.03.07, 14:12
          kokoszanel zastanów się czy obrażanie ludzi tylko dlatego, ze nie podoba im się
          pseudonowatorskie i ewidentnie przereklamowane domiszcze ma sens?
          ale jak się bawić to cię bawić- wnioskując z tego kogo w naszym kraju (a
          zwłaszcza na opolszczyznie) stać na tego typu "cuda" (p. ferrari), podejrzewam,
          że z właścicielem tego domu nie byłoby sensu rozmawiać nawet o obieraniu
          ziemniaków (co samo w sobie może być czynnością skłaniającą do rozważan głęboce
          filozoficznych).
          spasuj więc- to tylko klocek z betonu i szkła! czyżby reprezentował coś więcej?
          • Gość: kokoszanel Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 15:43
            tak, reprezentuje. tak jak jest kultura niska i wysoka (niska egalitarna, wysoka
            elitarna - nie z definicji, ale tak wyszlo), tak i jest architektura niska i
            wysoka (metaforycznie, nie chodzi mi o wiezowce). i ten dom reprezentuje
            architekture wysoka, nowoczesna (czyli w jakims stopniu odkrywcza) estetyke i
            dobry gust. reprezentuje on styl, do ktorego ja, osoba o wyksztalceniu
            plastycznym, codziennie tesknie i skamle patrzac na otaczajace nas "polskie
            dworki" i gargamele. zrozum moj codzienny estetyczny ból oczu :))

ten dom reprezentuje tez b powolna estetyczna ewolucje gustu Polakow, a wiec dla
            mnie to ulga

co jeszcze? ten dom reprezentuje nas na swiatowej arenie architektonicznej, to
            jedna z nielicznych nowych polskich budowli, ktore mozna pokazac (zreszta domy
            projektu Koniecznych figuruja w roznych atlasach o swiatowej architekturze) -
            jako przyklad dobrego stylu, a nie w przesmiewczym reportazu "polskie gargamele
            i domy w stanie surowym"
            • acorns Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 16:39
              Ale to jest zwykły bunkier, tylko przeszklony. Tam jest tak pusto, że od razu
              chce się stamtąd uciekać. Jakby to obsadzili kwiatami, krzaczorami, jakieś
              iglaki naokoło, cyprysiki, skalniak, oczko wodne to by to może i wygląd miało.
              Nie chciałbym mieć takiego bunkra w sąsiedztwie. Juz wolę gnojówkę, błoto i
              kury na podwórzach miejscowych gospodarzy. To przynajmniej swojska gnojówka,
              swojskie błoto i swojskie kury, a nie jakies obce dla mnie twory.
              • Gość: x Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.astra-net.com 10.03.07, 00:57
                pusto jest jak w twojej głowie. wiem,że zdjecia robiono,gdy prawie nie było
                mebli,a ogród to faza początkowa. Ty sie wykąp w gnojówce i potaplaj w błotku,
                a od nich odczep.
              • Gość: Orka Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.07, 16:41
                "iglaki naokoło, cyprysiki, skalniak, oczko wodne..." - to brzmi koszmarnie.
                Niestety większość Polaków ma taki "odpustowy" gust. Zajmuję się zielenią i
                niezmiernie ubolewam, że większość gustuje w iglakach, skalniakach i w ogóle
                wszystkim na raz. To taki smutny obraz polskich ogrodów. Trudno namówić klienta
                na coś bardziej swojskiego lisciastego i byliny, a już o czymś bardziej
                wyrafinowanym nie wspomnę. Ogród z samymi roślinami iglastymi jest smutny,
                nienaturalny. Cóż, niestety wszystko rozbija się o ...grabienie liści i trochę
                serca włożonego w ogród. Czekam na inne czasy ...
                A inwestorom tego pięknego domu, architektowi i wykonawcom - gratuluję z całego
                serca.
            • Gość: maniana do kokoszanel IP: *.mofnet.gov.pl 12.03.07, 14:35
              no i na takim poziomie możemy dyskutować- bo naganianie kogokolwiek do
              obierania ziemniaków jako do jedynej czynności do wykonywania, której się
              nadają, takiego poziomu nie reprezentuje.
              masz wykształcenie plastyczne- a zatem wiesz,że piękny może być i michał anioł
              i el greco i gaudi, i frank gehry ale nic na siłe.
              nie to ładne co ładne ale co się komu podoba.
              a i tak zrobiliśmy ogromne postępy w ciągu ostatnich kilkunastu lat.
              gargamele jak gargamele - mi bardziej brakuje koloru w naszej codziennej
              szarości ale cóż - życie to nie barwny film almodovara, a żyć trzeba.
              a swoją drogą - czy spaliny w centrum domu to taki genialny pomysł? wybieram
              jednak tradycyjne starorzymskie atrium z drzewkiem, sadzawką i zieleniną
              (ostatecznie zgodze się również na masażystę:-)
      • panfranek Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 15:09
        A w czym teraz mieszkasz? Zakładam się, że w bloku.
        • Gość: kokoszanel Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 15:53
          nie mam nic przeciwko mieszkaniu w bloku (zakladajac mieszkanie w miescie). co
          prawda polskie bloki pozostawiaja wiele do zyczenia, takze te w nowo budowanych
          osiedlach - chyba wiekszosci nie mozna nazwac inaczej niz blokami - a wielu
          ludzi jest dumnych, ze mieszka "w bloku na kabatach" albo "w bloku na bialolece"

pojedynczy blok w wiedniu albo paryzu, sympatycznie (ale nie luksusowo!)
          wykonczony i utrzymany to calkiem fajna sprawa

akurat teraz mieszkam w kamienicy z lat '30. pewnie jej projektanci bardzo by
          chcieli, zeby nazywac ja "blokiem", ale na polskie warunki jest to raczej jednak
          kamienica :))
    • Gość: Mikołaj z Poznania Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 195.116.91.* 09.03.07, 13:33
      coś fantastycznego - niesamowita forma - oko odpoczywa. Tak różny od klocków z
      okresu socjalizmu czy naszych przaśnych nowych dworków.
    • Gość: gęgała Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 13:38
      Podoba mi się bardzo, piekna myśl architektoniczna!
      Ale czy chciałabym mieszkać w takim domu?
      Raczej nie :)
      pozdr
    • Gość: Fundak Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.debica140.tnp.pl 09.03.07, 13:39
      Dom sam w sobie mógł zdobyć nagrodę i wart był niej. Świetnie zaprojektowane
      rozwiązania. Ale jako mieszkalny budynek dla mnie odpada. Nie chciałbym
      mieszkać w czymś takim. To jest mieszkanie na zewnątrz. Chociaż z drugiej
      strony podejrzewam że działka jest olbrzymia i te ogromne szyby nie uwłaczają
      prywatności. To jedno. Druga sprawa to duże ilości metalu. Nawet nie tyle
      metalu, co takich materiałów, że metal nasówa się sam na myśl. Tak budowane są
      jakieś galerie czy coś tego typu. Niezbyt to takie "swoje" i miłe do
      mieszkania. Ale to kwestia gustu. W każdym razie swój idealny dom wyobrażam
      sobie inaczej.
    • johnny-kalesony Zdumiewające ... piękna awangarda w stylu l. 50'! 09.03.07, 13:47
      Wygląda na to, że awangarda z lat 40', 50' ciągle trzyma się mocno. Takie domy -
      prawie identyczne - projektował i budował już Le Corbusiere przed drugą wojną
      światową i jego kontynuator, Brazylijczyk Oscar Niemeyer aż do śmierci w 1965.
      W każdym razie - dom jest po prostu bajecznie piękny.
      Można się w nim poczuć jak bohater filmów Antonioniego albo Godarda!

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
    • Gość: mergelinked ----PIękny - Gratuluję!---- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 13:47
      Naprawde sie ciesze ze ludzie majetni buduja takie domy - to rzadkość w kraju
      opanowanym przez straszydla architektoniczne, gargamele, tralki, wiezyczki i
      milosc do przegadanych dachów. Brawo! Dom jest piekny i nie wyzywajacy, nie ma w
      nim klimatu "patrzcie ile mam kasy!", jest proporcja, umiar, klasa, styl - super.
      • acorns Re: ----PIękny - Gratuluję!---- 09.03.07, 14:14
        > Naprawde sie ciesze ze ludzie majetni buduja takie domy - to rzadkość w kraju
        > opanowanym przez straszydla architektoniczne, gargamele, tralki, wiezyczki i
        > milosc do przegadanych dachów. Brawo!

A dla mnie to ten właśnie dom jest architektonicznym straszydłem. Moje
        wieżyczki, tralki, dachy spadziste pod różnymi kątami, zwienczenia, gzymsy i
        kolumny przynajmniej przypominają dom mieszkalny a nie biuro albo salon
        samochodowy. Hol i te czarne sofy wyglądają jak poczekalnia dla interesantów w
        biurze jakiejś firmy. Po co one tam są? Chyba właściciel nie sadza tam swoich
        gości zamiast zaprosić do stołu? Gdzie tam masz choć jeden krzaczek koło
        basenu, choć jeden klomb z kwiatami, skalniak, COKOLWIEK co wnosi trochę życia
        w ten sterylny koszmarek? Sama prosta forma nie jest jeszcze taka najgorsza.
        Najgorszy jest ten brak życia. Ani jednego drzewka wokół. Nawet ani jednego
        kwiatka na tarasie nie ma. Po co ten taras? Jaką on funkcję spełnia? Co się na
        nim dzieje? Także we wnętrzu nie widzę ani jednej doniczki z kwiatem. Żeby
        chociaż akwarium było, a tam NIC - pustki. I na zewnątrz pustki i wewnątrz
        pustki. Dal mnie to horror jakiś.
        • panfranek Re: ----PIękny - Gratuluję!---- 09.03.07, 15:11
          Trudno by robili sesję jak leżą porozrzucan eskarpety. Ale by to zrozumieć,
          trzeba trochę popracować mózgownicą.
        • Gość: mergelinked Re: ----PIękny - Gratuluję!---- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 15:41
          I tu mozemy rozpocząć długą dyskusję o gustach.. Mój wspaniały kraj Polska jest
          niestety pełen turbobadziewnej architektury, pełen szyldów, haosu przestrzennego
          i prowizorki. Wiele rzeczy sprawiło że tak jest - niestabilna historia, brak
          dobrej tradycji, brak elit z prawdziwego zdarzenia. Niestety architektura to coś
          bardzo trwałego - dzisiaj zbudują i będzie straszyć przez 100 i więcej lat. A
          buduje się w Polsce byle jak, chaotycznie, bez gustu, z zamiłowaniem do
          pseudodworkowej estetyki i przegadanego detalu. Nawet dobra tradycja
          proporcjonalnych dworków polskich została wykrzywiona, zodpustowiona,
          niezrozumiana. A im bogatszy właściciel, im więcej kasy, tym realizacje bardziej
          obrzydliwe i bez gustu. Państwo tego nie reguluje a szkoda - np. we Francji
          regulacje są absolutnie ścisłe, wyznaczony jest materiał na dachówki i elewacje,
          określona wielkość okna i rodzaj ogrodzenia - i to w zależności od regionu,
          zgodnie z tradycjami. Organizacją przestrzeni zajmują się architekci a nie jak w
          Polsce pan Kazek dorabiający się na hurtowni skarpet i wiedzący że "TAK JEST
          ŁADNIE". A - powtarzam - "ładnie" pana Kazka straszy potem pokolenia przez
          dziesiątki lat.
          Dlatego szacunek dla tych właścicieli spod Opola i prośba by budowali więcej i w
          Polsce.
          • acorns Re: ----PIękny - Gratuluję!---- 09.03.07, 15:52
            > np. we Francji regulacje są absolutnie ścisłe, wyznaczony jest materiał na
            > dachówki i elewacje, określona wielkość okna i rodzaj ogrodzenia - i to w
            > zależności od regionu, zgodnie z tradycjami. Organizacją przestrzeni zajmują
            > się architekci a nie jak w Polsce pan Kazek dorabiający się na hurtowni
            > skarpet i wiedzący że "TAK JEST ŁADNIE".

Ale przecież to JA buduję na MOIM terenie i dla SIEBIE i za SWOJĄ kasę, więc
            chcę postawić to co mi się podoba a nie to co jakiemuś architektowi się uroiło.
            A jak mi pasuje ogrodzenie inne niż w danym rejonie jest przyjęte to co wtedy?
            A może ja nie chcę mieć takiego jak kilkaset innych osób i chcę sobie zamówić
            kute i postawić dwa gargulce przy bramie?

Jak mi ktoś takiego koszmarka postawi obok to co ja mam zrobić? Przecież mu go
            nie wyburzę ani mu nie powybijam tych wszystkich okien. Więc niech mi
            właściciele takich przeszklonych koszmarków nie narzucają co ja mam budować. Ja
            nie chcę mieszkać w biurze/prosektorium/laboratorium tylko w domu.
            • Gość: kokoszanel gust acornsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 16:06
              acorns, "polak na zagrodzie równy wojewodzie" - to wlasnie ty

ale podoba ci sie prowincja w szwajcarii, holandii albo niemczech? nie? nie
              wierze, na pewno - o ile byles - zachwycales sie porzadkiem. a to porzadek
              wlasnie dzieki regulacjom i szacunkowi wobec sasiadow

pewnie tez swoja szmirowata muzyke puszczasz na caly regulator, zeby sasiedzi
              wiedzieli ze jestes dumnym melomanem. i nie myslisz, ze jakis sasiad-inteligent
              az cierpnie ZE WSTYDU ZA CIEBIE, twoj muzyczny gust i za to, jak kszywdzisz
              swoje niewinne dziecko serwujac mu edukacje muzyczna z MTV (tak, MTV to szpira
              dla ubogich czarnych mieszkancow USA, ci wyksztalceni zamozni spiewaja w
              szkolnych chórach)
              • Gość: kokoszanel Re: gust acornsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 16:07
                dobra, kRZywdzisz oraz szMira. bede sie redgowac
              • acorns Re: gust acornsa 09.03.07, 16:23
                > na pewno - o ile byles - zachwycales sie porzadkiem. a to porzadek
                > wlasnie dzieki regulacjom i szacunkowi wobec sasiadow

Miałem okazję przejeżdżać. Z porządkiem róznie tam bywa. Domy wyglądają dość
                marnie w porównaniu z rezydencjami w Polsce, w Rosji, Ukrainie czy na Litwie.
                Ja u siebie mam porządek i żadne regulacje nie są mi potrzebne. Jedyne czego
                nie mam to przeszklonego biurowca zamiast domu.

> pewnie tez swoja szmirowata muzyke puszczasz na caly regulator

Na cały regulator to by mi szyby poszły. To porządny wzmacniacz i porządne
                kolumny :) A co ma do tego gust muzyczny? Handlowałem kiedyś płytami na
                stadionie Xlecia w W-wie. Co jakaś płyta się pojawiała, to ja brałem dla
                siebie. Mam tego parę tysięcy sztuk. Wszystkie gatunki muzyki tam znajdziesz.
                Młoda jednak wybiera to co na Vivie i MTV leci. To co mam zrobić? Zabronić jej?
                A mi też się taka muzyka podoba. Disco Polo też lubię i co? Jestem gorszym
                człowiekiem niż ten co słucha Cockera albo Milesa Davisa?

> (tak, MTV to szpira dla ubogich czarnych mieszkancow USA, ci wyksztalceni
                > zamozni spiewaja w szkolnych chórach)

Ja na biedę nie narzekam, Młoda w chórze szkolnym nie śpiewa i nie tylko
                dlatego że w szkole nie ma chóru. Ona ze swoim głosem nadaje się bardziej do
                kapeli thrash-owej niż do chóru.
                • Gość: kokoszanel Re: gust acornsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 16:53
                  no to nie mamy o czym gadac. gust to gust. ja wole plyt nie brac niz brac - tak
                  generalnie. bo mnie sie uszy psuja

a te "marne" domy - moze na zachodzi dlatego tyle wyzsze PKB, bo unas kazdy musi
                  sobie wystawic "palac na zagrodzie"

o ile ogladales "drobne cwaniaczki" allena - tam nienarzekajaca na biede, ale
                  pragnaca sie dostac do estabiliszmentu pani, zatrudnia jednego kola z doktoratem
                  z historii sztuki jako swojego "nauczyciela gustu". a wiec zaden wstyd i
                  praktyka istnieje :)).

a mlodej - tak, zabraniac. niech czyta lektury, moze jej sie choc gust literacki
                  wyksztalci

czy jestes gorszym czlowiekiem - pewnie nie, no chyba zes zloczynca - ale gust
                  masz gorszy
                  • acorns Re: gust acornsa 09.03.07, 17:10
                    > a te "marne" domy - moze na zachodzi dlatego tyle wyzsze PKB, bo unas kazdy
                    > musi sobie wystawic "palac na zagrodzie"

U nas też biedni nie są skoro stać ich na pobudowanie "palaców na zagrodzie".
                    Ja na przykład mieszkam dużo lepiej niż przeciętny Amerykaniec. Tak się chwalą
                    tymi swoimi domami a przyjdzie pierwsze tornado i dom zamianie się w kupę
                    listew i dykty. Mojego nic nie ruszy, bo to solidna konstrukcja, grube ściany,
                    nie jakaś tandeta.

> o ile ogladales "drobne cwaniaczki" allena - tam nienarzekajaca na biede, ale
                    > pragnaca sie dostac do estabiliszmentu pani, zatrudnia jednego kola z
                    > doktoratem z historii sztuki jako swojego "nauczyciela gustu". a wiec zaden
                    > wstyd i praktyka istnieje :)).

Ale ja nie musże się nigdzie dostawać bo i po co?

> a mlodej - tak, zabraniac. niech czyta lektury, moze jej sie choc gust
                    > literacki wyksztalci

No to teraz mi doradziłaś. Mam dwunastolatce zabronić słuchania muzyki jaką
                    lubi? To przecież miałbym w domu taką wojnę jakiej świat nie widział. A po co
                    mi wojna? Nie po to budowałem z nią dobre relacje zeby teraz psuć z byle
                    powodu. A jakby ktoś Tobie zabronił słuchania muzyki jaką lubisz i zmuszał do
                    czytania książek, tkórych nie lubisz i w ogóle nie lubisz czytać? Jakbyś się
                    czuła? Nie każda muzyka jest dla każdego odbiorcy. Podobnie jak literatura,
                    film. Młoda zawsze wybiera coś lekko strawnego. Na przykład nie wytrzyma na
                    jakimś ambitniejszym filmie, a Ali G. czy American Pie oglądała po kilka razy i
                    jej się nadal podoba. Taka już jest i po co to zmieniać?
                    • Gość: kokoszanel Re: gust acornsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 17:27
                      PKB = Produkt Krajowy Brutto, a wiec statystyka. szarej strefy sie nie wlicza,
                      bo nie ma jak

> A jakby ktoś Tobie zabronił słuchania muzyki jaką lubisz i zmuszał do
                      > czytania książek, tkórych nie lubisz i w ogóle nie lubisz czytać? Jakbyś się
                      > czuła?

no, czulam sie roznie, raz lepiej, raz gorzej, ale jak nie kijem to marchewka, w
                      koncu sumujac te skiazki i latka poczulam sie lepiej i udalo sie mnie
                      wyksztalcic na taka fajna erudytke ;)
    • Gość: asia Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 212.244.222.* 09.03.07, 13:52
      śliczny...
      • Gość: <> Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 14:04
        ohyda ,jak w tym mieszkac
    • Gość: Histeryczka Sztuki Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.ff.cuni.cz 09.03.07, 14:10
      A mnie sie ten dom bardzo podoba. To jest architektura swiatowej klasy, co
      zreszta potwierdza nagroda. No i, co bardzo wazne, dom jest dobrze
      wyeksponowany, ma wokol siebie przestrzen. Mysle ze gdyby postawiono go w
      otoczeniu innych domow, bardzo by stracil. Ale to chyba jasne. A dodatkowo
      ciekawe zdjecia tej budowli! :)
      • acorns Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 15:45
        > To jest architektura swiatowej klasy, co zreszta potwierdza nagroda.

Budynek więzienia na Białołęce podobnie wygląda. Może mniej przeszklony, ale na
        pewno tak samo "przyjazny".
    • Gość: hej Mała ankieta :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 14:12
      Proszę osoby, które wyrażą swoją opinię o tym projekcie, aby napisały jakiej
      muzyki słuchają. Może będa jakieś prawidłowości.
      Mój typ.
      Dom: super!
      Muzyka: Emerson Lake and Palmer, the Animals, John Lennon.
      Pozdrawiam.
      Tomek
      • acorns Re: Mała ankieta :-) 09.03.07, 14:19
        Młoda (córka moja, 12 lat, opinia o domu identyczna z moją) - Polskie disco i
        dance, zagraniczne też, hip hop, czasami polski punk. Lubi Blog27 i ostatnio
        ten remix Hi-Fi Superstar

Ja: to co Młoda plus czasami metal, ale to rzadko.

Tylko nie bardzo rozumiem jakie to ma znaczenie. Chcesz dzielić na lepszą i
        gorszą muzykę?
        • Gość: kokoszanel Re: Mała ankieta :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 15:59
          no, acorns, i ty, i corka sluchacie szmiry i jestescie z tego dumni. o co
          chodzi? ankieta dziala

ja np slucham Bacha, a dom, jak wiadomo, raczej mi sie podoba. podskoczysz? ;))
          muzyka jest lepsza i gorsza, to chyba jasne.
      • Gość: jagdterrier Re: Mała ankieta :-) IP: *.dub-3rk1.metro.digiweb.ie 09.03.07, 14:28
        Ocena domu: Masterpiece

Muzyka: Diana Krall, Nina Simone, Ben Harper, Leszek Mozdzer, Kapela ze wsi
        Warszawa
      • johnny-kalesony Re: Mała ankieta :-) 09.03.07, 14:28
        Do tego domu pasują najbardziej John Coltrane, Miles Davis albo Eric Dolphy jak
        sądzę ...

POzdrawiam
        Keep Rockin'
      • i_tak_powiem13 Re: Mała ankieta :-) 09.03.07, 15:06
        dom: rewelacja
        muzyka: thrash/death metal + Dworzak, Bach (zwłaszcza organowe), częściowo
        Mozart i inni
      • Gość: ble Re: Mała ankieta :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 17:38
        a ja klasyki rocka, jazz i blues :)
    • Gość: 003@Yahoo.com Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 70.91.63.* 09.03.07, 14:22
      Kopia domu projektu Richarda Meiera - USA
    • Gość: ARCHITEKT Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.hadenritchie.co.uk 09.03.07, 14:23
      PIEKNY, GRATULACJE, nie szukacie ludzi do pracy? moglbym wrocic z wyspy i
      zapomniec o tych kiczowatych plastikowych replikach historycznych styli,
      WIELKIE BRAWA!!!
    • Gość: arkady Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.server.ntli.net 09.03.07, 14:31
      Cudenko!!
    • johnny-kalesony Willa Niemeyer'a, 1951 09.03.07, 14:36
      Zobaczcie oczywiste źródło inspiracji:

www.niemeyer.org.br/canoas/canoas.htm
      Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • johnny-kalesony I oczywiście Le Corbusier - Villa Savoye, 1928 09.03.07, 14:47
        eng.archinform.net/projekte/1960.htm
        POzdrawiam
        Keep Rockin'
    • wujekmik Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 14:41
      Powiem szczerze Bardzo mi się nie podoba, Jest niesamowicie surowy Przypomina mi
      biuro albo część fabryki (ewentualnie przypomina mi taki krzywy domek z hannover
      messe) Oczywiście gusta są różne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka