Dodaj do ulubionych

Robią łaskę pacjentom?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 06:43
"Pacjent ma pełną swobodę wyboru lekarza"
Bardzo ciekawe. Bo wypisać się od lekarza można, owszem, ale nie ma miejsc do
innego...
Obserwuj wątek
    • Gość: Pumpernikiel Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.zwm.punkt.pl 14.03.07, 07:18
      Kiedyś to taka Panu lekarzowi przyniosłaby gąskę albo chociaż koszyk jaj. A
      teraz ? Co za czasy.
      • Gość: bobo Re: Robią łaskę pacjentom? IP: 217.197.79.* 14.03.07, 11:17
        Gość portalu: Pumpernikiel napisał(a):

> Kiedyś to taka Panu lekarzowi przyniosłaby gąskę albo chociaż koszyk jaj. A
        > teraz ? Co za czasy.

... a teraz najlepiej karnister benzyny. No bo jest postep techniczny. hehehe
    • Gość: sader limit jest. czasowy. lekarz pracuje 8h buraki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.03.07, 08:31
      i w ciągu tych 8h przyjmuje 100 osób
      policzcie sobie ile ma czasu na jednego pacjenta
      i schowajcie mordy w kubeł

Zażalenia do NFZ, który płaci grosze, a nie do lekarzy którzy ciężko pracują w
      tym kraju.
      Wyjedzie jeszcze połowa tych lekarzy co jest teraz w kraju, to nauczycie się
      szanować zdrowie.
      • Gość: gość Re: limit jest. czasowy. lekarz pracuje 8h buraki IP: 88.156.80.* 14.03.07, 08:41
        Ja jestem zapisana do tej przychodi i jestem w szoku, że tak powiedział ten
        pediatra (jeśli to był pan doktor to wiem o kogo chodzi bo tam jest jeden PAN
        doktor), on jest również lekarzem mojej córki i nie mogę powiedzieć aby był
        jakiś nie grzeczny co do mnie, może też dlatego, że nie chodzimy na chorą
        stronę, tylko na zdrową. Ale i tak jestem w szoku, bo przecież to dziecko,
        wysoka goączka, nie dziwię się gdy matki "panikują", skoro tyle się słyszy o
        sepsie i innych chorobach, a sader powinien się zastanowić zanim otworzy buzię,
        pewnie nie ma dziecka i cwaniakuje. Lekarz w przychodni jest jak d... od
        s....., nie pasuje to niech się zwolni, albo wyjedzie, po co nam takie zakały?
        Jakim prawem on mógł się tak odezwać.
        • Gość: gość Re: do sader... IP: *.chello.pl 14.03.07, 09:03
          Sader piszesz tak , bo chyba sam jesteś z tej "branży".
          Akurat w tej przychodni sprawa nie jest jednostkowa , tylko nagminna.A, o dziwo
          w poczekalni u pediatry zawsze jest pusto, to gdzie te rzekome tłumy pacjentów i
          limity? Chyba ,że u nich limit to 10 osób na cały dzień!Żeby doktorek się nie
          przepracował, bo musi jeszcze popracować w kilku innych prywatnych gabinetach,
          coby mu na luksusy straczyło, nie?
          Chory kraj!!! I nie szybko cos zmieni , chyba ,że na gorsze!
      • Gość: Anna Re: limit jest. czasowy. lekarz pracuje 8h buraki IP: *.uni.opole.pl 14.03.07, 10:49
        Witam Sander!
        Na tak tylko co zrobić z rozpalonym malcem? Najlepiej wezwać szanownego pana
        doktora prywatnie, bo wtedy i czas ma i o dziwo robi się miły i kulturalny?
        Wezwanie do domu w czasie dyżuru (pomimo iż ta przychodnia ma podpisaną na
        takie usługi umowe z NFZ)jest nie możliwe - pracuje w niej tylko jeden pan
        doktor pediatra więc wiadomo o kogo chodzi. Mnie odmówił przyjęcia trzylatka z
        temperaturą ponad 39 stopni i po kilku godzinnych wymiotach w zimie zeszłego
        roku (tem. na zewnętrz -29stopni). Odmówił nie pytając nawet o stan dziecka i
        nie dopuszczając mnie do głosu! Dziwne, że bardzo zaskoczona tą postawą pana
        doktora była "centrala" Medycyny Rodzinnej w Warszawie i NFZ w Opolu. No cóż
        na "zachodzie" po kilku takich sprawach i (nie daj boże) komplikacjach po nie
        przyjęciu straciłby prawo wykonywania zawodu. A chamstwo i arogancja zwłaszcza
        do kobiet jaką się pan doktor często wykazuję szybko by minęła! Więc może
        wyjazd - dla ciebie też Sander na ten "zachód"?
        • Gość: buber66 Re: limit jest. czasowy. lekarz pracuje 8h buraki IP: 195.205.245.* 14.03.07, 15:32
          przychodnia jest od leczenia i profiliaktyki
          od nagłych przypadków, a 40 stopni to nie przelewki (jeśli naprawdę tyle był)
          jest pogotowie i szpital
        • Gość: Do sadera morda w kubeł IP: 217.197.79.* 14.03.07, 16:41
          Piszesz lekarzu morda w kubeł?Dlatego,że nie jestesmy juz dla Was tymi po
          grzbietah których wsiadacie na konia?Jedź sobie w świat z Twoim
          podejściem.Lekarzy nie zabraknie ,im Was mniej tym może bardziej będziecie nas
          szanować.Odpryski i groszoroby wyjadą a zostana lekarze.I o to chodzi
      • Gość: szybki Re: limit jest. czasowy. lekarz pracuje 8h buraki IP: *.chello.pl 14.03.07, 11:33
        A niech wyjedzie,będzie zamiatał ulice,bo kto go zechce zatrudnić jako lekarza,najpierw tym lekarzem trzeba być!!!
    • Gość: Zainteresowany Robią łaskę pacjentom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 08:59
      Problem jest niezwykle prosty do rozwiazania.Wzorem niektórych krajów
      europejskich należy ustanowić niewielką kwotę za "wejście do lekarza" np. 5
      złoty(tam też płacą składki, a opłaty są).Takie rozwiazanie powoduje
      zmniejszenie o ok. 30% ilości pacjentów oczekujących na wizytę.
      Osobom przewlekle chorym (podobnie jak recepty na literkę "P")należy ustanowić
      zniżki lub zwolnić ich z opłat.
      Du żo racji miał lekarz komentując,że cyt. przychodzicie z byle czym... ton
      oczywiście karygodny , ale racja jest.Znam takie osoby,które odwiedzają swojego
      lekarza 2x w tygodniu....Pozdrawiam.
      • Gość: ja Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.chello.pl 14.03.07, 09:05
        Akurat w tym przypadku nie było to byle co, bo dziecko miała wysoką gorączkę!
        • Gość: Zainteresowany Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 10:22
          Oczywiście,że dziecko z gorączką ma priorytet,ale załoze się ,że na poczekalni
          było wielu takich,którzy mogliby przyjść w innym terminie i to oni powodują
          kolejki.Wierzcie mi ,że 5 złoty rozwiązuje problem.Porównanie prywatnej
          Przychodni Medrem do PrZychodni przyjmującej "na fundusz" jest bardzo trafne ,
          bo wydaje mi się,że gdyby lekarz na Fieldorfa za przyjęcie pacjenta otrzymał
          50.00 PLN (myślę,żę tyle kosztuje wizyta w Medremie) to pewnie nie byłoby
          limitów , hamstwa itd....nalezy zauważyć,że w Medremie przyjmują lekarze ,
          którzy "normalnie" przyjmują w Przychodniach "na fundusz" i pacjenci na nich
          narzekają,a po przejściu do prywatnej przychodni są super.Jaki z tego wnioswk
          Tak u nas jak i n a całym świecie rządzi KASA !!!!!!!
      • Gość: e Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 11:48
        nie chce zeby porywnywno mnie z innymi ja chodze do lekarza tylko w razie
        koniecznosci , skladke płacę regularnie i żądam aby lekarz traktował mnie jak
        człowieka-pacjenta a nie jak zło konieczne.
    • Gość: Neo Robią łaskę pacjentom? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 14.03.07, 09:04
      Niedawno byłem chory. Trochę się sam "leczyłem", ale się nie polepszało. Więc w
      końcu w postanowiłem pójśś do przychodni.
      Chcę się zarejestrować. Pierwsze pytanie: "A czy to jest pilne? A może
      przyjdzie pan w przyszłym tygodniu?". Dowiedziałem się, że rano w ogóle nie ma
      szans na przyjęcie, ewentualnie mogę przyjść na dyżur popołudniowy, ale też nie
      ma miejsc (limit!) i muszę poprosić lekarza, żeby mnie uprzejmie przyjął.
      Odpuściłem, poszedłem do apteki, kupiłem reklamówkę leków i postanowiłem sam
      się wyleczyć. Po kilku dniach w fatalnym stanie trafiłem do przychodni. Znów
      pytanie "czy to jest pilne?". Powiedziałem, że nie wyjdę dopóki mnie lekarz nie
      przyjmie.
      Zostałem zarejestrowany.
      Lekarz stwierdził ostre zapalenie zatok, wypisał receptę i skierowanie do
      laryngologa. Ponieważ była sobota miałem się zgłosić do lekarza w poniedziałek.
      W poniedziałek chcąc się zarejestrować do laryngologa dowiedziałem się, że mogę
      zostać przyjęty ZA TYDZIEŃ (ciekawe jaki cel ma taka wizyta o tygodniu
      leczenia?).
      Poszedłem do Medremu, zostałem przyjęty od ręki, dostałem dodatkowy antybiotyk.

Uważam, że jeżeli państwo pobiera ode mnie pieniądze na zapewnienie opieki, to
      powinno mi ją zapewnić, a jeżeli nie potrafi, to niech nie bierze pieniedzy. Ja
      sobie zainwestuję je tam, gdzie mi tą opiekę zapewnią!
      Bzdurne jest pisanie, że lekarz ma tylko 8 godzin i więcej nie może przyjąć.
      Jeśli jest więcej chorych niech dyżuruje więcej lekarzy!
      Jak wszędzie są czasy chude i tłuste. A w przychodni czy jest okres większych
      zachorowań czy mniejszych przyjmuje ta sama liczba lekarzy. I raz się nudzą, a
      potem znów narzekają, że trzeba pracować... Może by tak limity wprowadzić w
      urzędach... i jak np. pan lekarz przyjdzie złożyć dokumenty, to się go odeśle
      ze względu na limit.
      Choć pewnie i tak nie zrozumie, bo straci tylko nerwy, a my tracimy zdrowie.

Jeszcze słówko o dzieciach.
      Moja żona dość trafnie diagnozuje i leczy lekkie przeziębienia u dzieci (jak
      większość mam zapewne), więc w lekkich przypadkach chodzimy do przychodni
      rzadko. A jak się dzieje coś poważnego to od razu wzywamy lekarza do domu.
      Raz ze względu na opisane w artykule sytuacje, a dwa ze względu na poziom
      zatrudnionych pediatrów... :(
    • Gość: mach Robią łaskę pacjentom? IP: *.atol.com.pl 14.03.07, 09:09
      Niestety ale tam wlasnie tak jest jak opisuje ten artykol. Nic dodac nic ujac.
      Mozna tylko poradzic Panu Doktorowi, aby pojechal na "zachod". tam sobie nie
      bedzie stawial willy w przeciagu roku i bedzie chodzil jak zegareczek i
      usmiechal sie do wszystkich pacjetow, nawet tych z pryszczem na nosie.
      Bylem tam 2 tygodnie temu i powaznie zastanawiam sie nad zmiana przychodni.To
      chyba jednyne wyjscie, bo na zmiany tam sie raczej nie zanosi. pozdrawiam
      wszystkich myslacych pacjetow.
    • Gość: pani Beata Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 09:32
      Witam,dziękuję za poparcie , aurat tyczy się to w tym artykule mojejgo dziecka
      4 latka , faktycznie tak było , tylko lepiej jest to pisać i czytać , niż to
      przeżyć , było to dla mnie bardzo poniżające . Pan dyrektor niech nie pisze ,
      że nie ma świadków , aby taka sytuacja miała miejsce , ponieważ odbyło się to
      przy otwartych drzwiach , wszyscy słyszeli , nawet ci którzy by nie chcieli .
      Mam świadków ,jeżeli jest to komuś potrzebne .A ten pan taki wygadany ,
      niech nie cwaniakuje , bo pewnie jest z tej branży , każdy broni swego, jak mu
      coś nie pasuje niech nie komentuje . Pozdrawiam
      • Gość: ojciec dziecka Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 10:14
        Niestety mam podobne doświadczenia. Moje dziecko musiało skorzystać z pomocy
        okulisty. Zapisani jesteśmy własnie do tej przychodni i dokładnie tak samo
        zostaliśmy potraktowani, jak Pani Beata. W rezultacie skorzystałem z płatnej
        wizyty w Medremie. Mam szczerze dość zarówno obsługi w przychodni na Fieldorfa,
        jak również jakość świadczeń w tym miejscu. Jeśli dziecko jest chore - wymaga
        pomocy a nie limitów panowie i panie doktorzy!. Primum non nocere - to nie tylko
        hasło, którym można sobie wycierać gębę!
        • Gość: krzych Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 11:55
          Neo bardzo trafnie opisał sprawę opieki zdrowotnej, a w zasadzie jej braku czy
          tez niedoskonałości. Niestety jestem jednym z tych , którzy od czasu do czasu
          niepotrzebnie przyczyniają się do powstawania kolejek, a dzieje się to
          następująco : mam nadciśnienie oraz zawyzony cholesterol. Wszystko mi się
          uregulowało po zapisanej kuracji, jednak na tabletki jestem jednak skazany juz
          na zawsze, więc mniej więcej co 2 miesiące idę do mojej pani doktor i proszę o
          wypisanie recepty. W gabinecie jestem może 2 minuty ale kilku takich jak ja i
          kolejka na kilkanascie osób się tworzy jak nic. Jakoś można by to usprawnić.
          Zdrówka życzę.
          • Gość: Zainter Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 15:27
          • Gość: Zainteresowany Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 15:36
            Coś mi się kliknęło...W wielu krajach przy chorobach przewlekłych nie
            wymagających konsultacji lekarza jest możliwość taka ,że lekarz informuje
            aptekę,że dany pacjent o nr ewidencyjnym x przez 6 miesięcy musi pobierać dany
            lek.Pacjent udaje się do Apteki , podaje nr i otrzymuje leki jak na
            receptę.Polski model , stosowany w wielu małych Przychodniach wygląda tak ,że
            pacjent zgłasza się do rejestracji i prosi o ponowienie leku.Pielęgniarka
            wypisuje receptę i idzie do lekarza po podpis i pięczęć.Mając takich 10
            pacjentów pod okienkiem "załatwia " to w 10 min. Trzeba też pamietać , że jeśli
            leczenie jest tym samym lekiem lekarz ma prawo napisać wiele opakowań , chyba
            nawet na pół roku .Oczywiście jest to duży jednorazowy wydatek , ale komfort
            nieziemski.Pozdrówka
    • Gość: BrytwaN usługa taka jaka składka (gó..ana) IP: 195.205.245.* 14.03.07, 15:36
      • Gość: Zwitter1 Re:Robią laskę pacjentom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 17:01
        Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to gdzie robią tą Lakę :)))
        Wtedy od razu jestem stałym klientem tej służby zdrowia.

Jednak niestety nie tutaj nie chodzi o Laskę tylko łaskę.
        Szkoda
        Wielka szkoda
    • Gość: K Robią łaskę pacjentom? IP: 83.238.214.* 14.03.07, 17:03
      W tej przychodni często tak bywa, że mawia sie że nie ma już miejsc, że
      skończył się limit. Mi zdarzyło się, że nie przyjęto mnie z ogromnym bólem
      kręgosłupa, bo ... nie było limitu. Lekarka odmówiła przyjęcia mnie w ten
      dzień. Mam nadzieję,ze tam skończą sie takie praktyki.
    • Gość: gość Walenty Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 17:36
      kurka...myslalem ze laske
      • Gość: na kasę Re: Robią łaskę pacjentom? IP: 217.197.79.* 14.03.07, 22:07
      • Gość: na kasę Re: Robią łaskę pacjentom? IP: 217.197.79.* 14.03.07, 22:09
        do Gościa Walentego.
        Z byka spadłeś????Na kasę chorych????
        Tego nie ma w procedurach. Chyba.
    • Gość: pacjentka Robią łaskę pacjentom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 19:02
      Należę do tej przychodni i niestety takie sytuacje jak ta mają miejsce
      nagminnie. Jeszcze nigdy nie udało mi się zarejestrować rano na ten dzień. To
      skandal. Po prostu zapisy są robione z kilkudniowym wyprzedzeniem. Aby należeć
      do tej przychodni trzeba mieć dar jasnowidzenia żeby przewidzieć swoją chorobę
      wcześniej.
      • Gość: tadek Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 05:43
        ludzie na co czekacie przeniescie sie do innej przychodni nie bedzie pieniedzy
        przyjdzie pokora i szacunek dla chorych,ktorzy utrzymuja arogantow z
        narzuconych przez panstwo skladek zdrowotnych.
        • Gość: mama Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.wcm.opole.pl 15.03.07, 08:11
          ja "przeniosłam" swoje dzieci do innej przychodni, nia mogłam wytrzymać
          arogancji TEGO pediatry. Praktycznie przeżyłam taka samą sytuację jak pani
          Beata, interweniowałam w "centrali" w Warszawie, tak - >lekarz zostanie
          pouczony< i co? NIC, NIC i jeszce raz NIC! Teraz "jestem" w innej przychodni,
          przynajmniej jestem traktowana po ludzku.Pani Beato!Wniosek jest jeden!
    • czarna_rozpacz Robią laskę pacjentom :) 15.03.07, 11:54
      gdzie ???
    • Gość: co Re: Robią łaskę pacjentom? IP: 85.134.178.* 15.03.07, 15:14
      jak mozna?
      • Gość: cola Re: Robią łaskę pacjentom? IP: 217.197.79.* 15.03.07, 15:43
        A właśnie, że dzieci lubią tego pediatrę.
    • mgm25 Re: Robią łaskę pacjentom? 15.03.07, 19:43
      Chodzę z synem do tego lekarza i moge powiedzieć, ze jest świetny. Nigdy nie
      odmówił przyjęcia mojego dziecka. Od osób , które do niego też chodzą wiem, że w
      podobnych przypadkach( nie byli zarejestrowani na dany dzień)także byli
      przyjmowani. Sytuacja z panią Beatą na pewno była niedopuszczalna, ale nie można
      na jej podstawie podsumowywac bardzo kompetentnego i przede wszystkim lubianego
      przez dzieci pediatrę.
    • Gość: xxx Robią łaskę pacjentom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 12:47
      dziwny zbieg okoliczności p. Izabela Grodzicka i znowu p.BEATA proponuję
      szefowi G.W. i cenzorowi zwrócić na to uwaę.
    • Gość: a Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.chello.pl 17.03.07, 13:51
      +
      • Gość: Rzyt Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.atol.com.pl 17.03.07, 19:46
        Oj przepraszam.Wszedłem tu niechcący,bo przeczytałem "laskę"
        • Gość: cola Re: Robią łaskę pacjentom? IP: 217.197.79.* 17.03.07, 21:18
          Przeczytałeś "laskę" i pewnie myslałeś że "na kasę".
          • 7kolowrotkow Re: Robią łaskę pacjentom? 18.03.07, 20:30
            jestem pacjntka nieszczesnej przychodni MEDYCYNY RODZINNEJ na fieldorfa-to skandal ze ta przychodnia jeszcze funkcjonuje-to poradnia dla ludzi zdrowych lub takich ktorzy nie maja potrzeby korzystania z uslug lekarzy tam zatrudnionych.Pacjent ktory jest chory ma prosic lekarza aby go przyjał-to paranoja-chorobe trzeba zaplanowac i wczesniej zarejestrowac sie do lekarza to wtedy jest szansa skorzystania z porady lekarza inaczej nie ma szans.To moze lepiej ja zlikwidowac i bedzie wiadomo ze jej nie ma i trzeba sobie radzic w inny sposób-a tak sie dobrze zapowiadalo?
            • Gość: cola Re: Robią łaskę pacjentom? IP: 217.197.79.* 18.03.07, 22:34
              Spoko. Pacjenci są tam przyjmowani. Bez przerwy.
              P
          • Gość: nienasycony Re: Robią laskę pacjentom? IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.07, 10:06
            Podajcie adres gdzie to robią. Bardzo potrzebuję.
            • Gość: gość Re: Robią laskę pacjentom? IP: *.chello.pl 04.04.07, 11:18
              To nie jest to o czym myślisz....
    • 7kolowrotkow Re: Robią łaskę pacjentom? 19.03.07, 12:26
      Gość portalu: Mira napisał(a):

> "Pacjent ma pełną swobodę wyboru lekarza"
      > Bardzo ciekawe. Bo wypisać się od lekarza można, owszem, ale nie ma miejsc do
      > innego...
      w tej przychodni od samego poczatku jej dzialanosci jak tylko dostala sie pod skrzydla MEDYCYNY RODZINNEJ zle sie dzialo i nadaljest tak samo-nic sie nie zmieniło-a najwyzszy juz czas!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka