Gość: Mira IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 06:43 "Pacjent ma pełną swobodę wyboru lekarza" Bardzo ciekawe. Bo wypisać się od lekarza można, owszem, ale nie ma miejsc do innego... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pumpernikiel Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.zwm.punkt.pl 14.03.07, 07:18 Kiedyś to taka Panu lekarzowi przyniosłaby gąskę albo chociaż koszyk jaj. A teraz ? Co za czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Re: Robią łaskę pacjentom? IP: 217.197.79.* 14.03.07, 11:17 Gość portalu: Pumpernikiel napisał(a): > Kiedyś to taka Panu lekarzowi przyniosłaby gąskę albo chociaż koszyk jaj. A > teraz ? Co za czasy. ... a teraz najlepiej karnister benzyny. No bo jest postep techniczny. hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sader limit jest. czasowy. lekarz pracuje 8h buraki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.03.07, 08:31 i w ciągu tych 8h przyjmuje 100 osób policzcie sobie ile ma czasu na jednego pacjenta i schowajcie mordy w kubeł Zażalenia do NFZ, który płaci grosze, a nie do lekarzy którzy ciężko pracują w tym kraju. Wyjedzie jeszcze połowa tych lekarzy co jest teraz w kraju, to nauczycie się szanować zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: limit jest. czasowy. lekarz pracuje 8h buraki IP: 88.156.80.* 14.03.07, 08:41 Ja jestem zapisana do tej przychodi i jestem w szoku, że tak powiedział ten pediatra (jeśli to był pan doktor to wiem o kogo chodzi bo tam jest jeden PAN doktor), on jest również lekarzem mojej córki i nie mogę powiedzieć aby był jakiś nie grzeczny co do mnie, może też dlatego, że nie chodzimy na chorą stronę, tylko na zdrową. Ale i tak jestem w szoku, bo przecież to dziecko, wysoka goączka, nie dziwię się gdy matki "panikują", skoro tyle się słyszy o sepsie i innych chorobach, a sader powinien się zastanowić zanim otworzy buzię, pewnie nie ma dziecka i cwaniakuje. Lekarz w przychodni jest jak d... od s....., nie pasuje to niech się zwolni, albo wyjedzie, po co nam takie zakały? Jakim prawem on mógł się tak odezwać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: do sader... IP: *.chello.pl 14.03.07, 09:03 Sader piszesz tak , bo chyba sam jesteś z tej "branży". Akurat w tej przychodni sprawa nie jest jednostkowa , tylko nagminna.A, o dziwo w poczekalni u pediatry zawsze jest pusto, to gdzie te rzekome tłumy pacjentów i limity? Chyba ,że u nich limit to 10 osób na cały dzień!Żeby doktorek się nie przepracował, bo musi jeszcze popracować w kilku innych prywatnych gabinetach, coby mu na luksusy straczyło, nie? Chory kraj!!! I nie szybko cos zmieni , chyba ,że na gorsze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: limit jest. czasowy. lekarz pracuje 8h buraki IP: *.uni.opole.pl 14.03.07, 10:49 Witam Sander! Na tak tylko co zrobić z rozpalonym malcem? Najlepiej wezwać szanownego pana doktora prywatnie, bo wtedy i czas ma i o dziwo robi się miły i kulturalny? Wezwanie do domu w czasie dyżuru (pomimo iż ta przychodnia ma podpisaną na takie usługi umowe z NFZ)jest nie możliwe - pracuje w niej tylko jeden pan doktor pediatra więc wiadomo o kogo chodzi. Mnie odmówił przyjęcia trzylatka z temperaturą ponad 39 stopni i po kilku godzinnych wymiotach w zimie zeszłego roku (tem. na zewnętrz -29stopni). Odmówił nie pytając nawet o stan dziecka i nie dopuszczając mnie do głosu! Dziwne, że bardzo zaskoczona tą postawą pana doktora była "centrala" Medycyny Rodzinnej w Warszawie i NFZ w Opolu. No cóż na "zachodzie" po kilku takich sprawach i (nie daj boże) komplikacjach po nie przyjęciu straciłby prawo wykonywania zawodu. A chamstwo i arogancja zwłaszcza do kobiet jaką się pan doktor często wykazuję szybko by minęła! Więc może wyjazd - dla ciebie też Sander na ten "zachód"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buber66 Re: limit jest. czasowy. lekarz pracuje 8h buraki IP: 195.205.245.* 14.03.07, 15:32 przychodnia jest od leczenia i profiliaktyki od nagłych przypadków, a 40 stopni to nie przelewki (jeśli naprawdę tyle był) jest pogotowie i szpital Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do sadera morda w kubeł IP: 217.197.79.* 14.03.07, 16:41 Piszesz lekarzu morda w kubeł?Dlatego,że nie jestesmy juz dla Was tymi po grzbietah których wsiadacie na konia?Jedź sobie w świat z Twoim podejściem.Lekarzy nie zabraknie ,im Was mniej tym może bardziej będziecie nas szanować.Odpryski i groszoroby wyjadą a zostana lekarze.I o to chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szybki Re: limit jest. czasowy. lekarz pracuje 8h buraki IP: *.chello.pl 14.03.07, 11:33 A niech wyjedzie,będzie zamiatał ulice,bo kto go zechce zatrudnić jako lekarza,najpierw tym lekarzem trzeba być!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zainteresowany Robią łaskę pacjentom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 08:59 Problem jest niezwykle prosty do rozwiazania.Wzorem niektórych krajów europejskich należy ustanowić niewielką kwotę za "wejście do lekarza" np. 5 złoty(tam też płacą składki, a opłaty są).Takie rozwiazanie powoduje zmniejszenie o ok. 30% ilości pacjentów oczekujących na wizytę. Osobom przewlekle chorym (podobnie jak recepty na literkę "P")należy ustanowić zniżki lub zwolnić ich z opłat. Du żo racji miał lekarz komentując,że cyt. przychodzicie z byle czym... ton oczywiście karygodny , ale racja jest.Znam takie osoby,które odwiedzają swojego lekarza 2x w tygodniu....Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.chello.pl 14.03.07, 09:05 Akurat w tym przypadku nie było to byle co, bo dziecko miała wysoką gorączkę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zainteresowany Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 10:22 Oczywiście,że dziecko z gorączką ma priorytet,ale załoze się ,że na poczekalni było wielu takich,którzy mogliby przyjść w innym terminie i to oni powodują kolejki.Wierzcie mi ,że 5 złoty rozwiązuje problem.Porównanie prywatnej Przychodni Medrem do PrZychodni przyjmującej "na fundusz" jest bardzo trafne , bo wydaje mi się,że gdyby lekarz na Fieldorfa za przyjęcie pacjenta otrzymał 50.00 PLN (myślę,żę tyle kosztuje wizyta w Medremie) to pewnie nie byłoby limitów , hamstwa itd....nalezy zauważyć,że w Medremie przyjmują lekarze , którzy "normalnie" przyjmują w Przychodniach "na fundusz" i pacjenci na nich narzekają,a po przejściu do prywatnej przychodni są super.Jaki z tego wnioswk Tak u nas jak i n a całym świecie rządzi KASA !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 11:48 nie chce zeby porywnywno mnie z innymi ja chodze do lekarza tylko w razie koniecznosci , skladke płacę regularnie i żądam aby lekarz traktował mnie jak człowieka-pacjenta a nie jak zło konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo Robią łaskę pacjentom? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 14.03.07, 09:04 Niedawno byłem chory. Trochę się sam "leczyłem", ale się nie polepszało. Więc w końcu w postanowiłem pójśś do przychodni. Chcę się zarejestrować. Pierwsze pytanie: "A czy to jest pilne? A może przyjdzie pan w przyszłym tygodniu?". Dowiedziałem się, że rano w ogóle nie ma szans na przyjęcie, ewentualnie mogę przyjść na dyżur popołudniowy, ale też nie ma miejsc (limit!) i muszę poprosić lekarza, żeby mnie uprzejmie przyjął. Odpuściłem, poszedłem do apteki, kupiłem reklamówkę leków i postanowiłem sam się wyleczyć. Po kilku dniach w fatalnym stanie trafiłem do przychodni. Znów pytanie "czy to jest pilne?". Powiedziałem, że nie wyjdę dopóki mnie lekarz nie przyjmie. Zostałem zarejestrowany. Lekarz stwierdził ostre zapalenie zatok, wypisał receptę i skierowanie do laryngologa. Ponieważ była sobota miałem się zgłosić do lekarza w poniedziałek. W poniedziałek chcąc się zarejestrować do laryngologa dowiedziałem się, że mogę zostać przyjęty ZA TYDZIEŃ (ciekawe jaki cel ma taka wizyta o tygodniu leczenia?). Poszedłem do Medremu, zostałem przyjęty od ręki, dostałem dodatkowy antybiotyk. Uważam, że jeżeli państwo pobiera ode mnie pieniądze na zapewnienie opieki, to powinno mi ją zapewnić, a jeżeli nie potrafi, to niech nie bierze pieniedzy. Ja sobie zainwestuję je tam, gdzie mi tą opiekę zapewnią! Bzdurne jest pisanie, że lekarz ma tylko 8 godzin i więcej nie może przyjąć. Jeśli jest więcej chorych niech dyżuruje więcej lekarzy! Jak wszędzie są czasy chude i tłuste. A w przychodni czy jest okres większych zachorowań czy mniejszych przyjmuje ta sama liczba lekarzy. I raz się nudzą, a potem znów narzekają, że trzeba pracować... Może by tak limity wprowadzić w urzędach... i jak np. pan lekarz przyjdzie złożyć dokumenty, to się go odeśle ze względu na limit. Choć pewnie i tak nie zrozumie, bo straci tylko nerwy, a my tracimy zdrowie. Jeszcze słówko o dzieciach. Moja żona dość trafnie diagnozuje i leczy lekkie przeziębienia u dzieci (jak większość mam zapewne), więc w lekkich przypadkach chodzimy do przychodni rzadko. A jak się dzieje coś poważnego to od razu wzywamy lekarza do domu. Raz ze względu na opisane w artykule sytuacje, a dwa ze względu na poziom zatrudnionych pediatrów... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mach Robią łaskę pacjentom? IP: *.atol.com.pl 14.03.07, 09:09 Niestety ale tam wlasnie tak jest jak opisuje ten artykol. Nic dodac nic ujac. Mozna tylko poradzic Panu Doktorowi, aby pojechal na "zachod". tam sobie nie bedzie stawial willy w przeciagu roku i bedzie chodzil jak zegareczek i usmiechal sie do wszystkich pacjetow, nawet tych z pryszczem na nosie. Bylem tam 2 tygodnie temu i powaznie zastanawiam sie nad zmiana przychodni.To chyba jednyne wyjscie, bo na zmiany tam sie raczej nie zanosi. pozdrawiam wszystkich myslacych pacjetow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani Beata Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 09:32 Witam,dziękuję za poparcie , aurat tyczy się to w tym artykule mojejgo dziecka 4 latka , faktycznie tak było , tylko lepiej jest to pisać i czytać , niż to przeżyć , było to dla mnie bardzo poniżające . Pan dyrektor niech nie pisze , że nie ma świadków , aby taka sytuacja miała miejsce , ponieważ odbyło się to przy otwartych drzwiach , wszyscy słyszeli , nawet ci którzy by nie chcieli . Mam świadków ,jeżeli jest to komuś potrzebne .A ten pan taki wygadany , niech nie cwaniakuje , bo pewnie jest z tej branży , każdy broni swego, jak mu coś nie pasuje niech nie komentuje . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec dziecka Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 10:14 Niestety mam podobne doświadczenia. Moje dziecko musiało skorzystać z pomocy okulisty. Zapisani jesteśmy własnie do tej przychodni i dokładnie tak samo zostaliśmy potraktowani, jak Pani Beata. W rezultacie skorzystałem z płatnej wizyty w Medremie. Mam szczerze dość zarówno obsługi w przychodni na Fieldorfa, jak również jakość świadczeń w tym miejscu. Jeśli dziecko jest chore - wymaga pomocy a nie limitów panowie i panie doktorzy!. Primum non nocere - to nie tylko hasło, którym można sobie wycierać gębę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzych Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 11:55 Neo bardzo trafnie opisał sprawę opieki zdrowotnej, a w zasadzie jej braku czy tez niedoskonałości. Niestety jestem jednym z tych , którzy od czasu do czasu niepotrzebnie przyczyniają się do powstawania kolejek, a dzieje się to następująco : mam nadciśnienie oraz zawyzony cholesterol. Wszystko mi się uregulowało po zapisanej kuracji, jednak na tabletki jestem jednak skazany juz na zawsze, więc mniej więcej co 2 miesiące idę do mojej pani doktor i proszę o wypisanie recepty. W gabinecie jestem może 2 minuty ale kilku takich jak ja i kolejka na kilkanascie osób się tworzy jak nic. Jakoś można by to usprawnić. Zdrówka życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zainter Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 15:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zainteresowany Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 15:36 Coś mi się kliknęło...W wielu krajach przy chorobach przewlekłych nie wymagających konsultacji lekarza jest możliwość taka ,że lekarz informuje aptekę,że dany pacjent o nr ewidencyjnym x przez 6 miesięcy musi pobierać dany lek.Pacjent udaje się do Apteki , podaje nr i otrzymuje leki jak na receptę.Polski model , stosowany w wielu małych Przychodniach wygląda tak ,że pacjent zgłasza się do rejestracji i prosi o ponowienie leku.Pielęgniarka wypisuje receptę i idzie do lekarza po podpis i pięczęć.Mając takich 10 pacjentów pod okienkiem "załatwia " to w 10 min. Trzeba też pamietać , że jeśli leczenie jest tym samym lekiem lekarz ma prawo napisać wiele opakowań , chyba nawet na pół roku .Oczywiście jest to duży jednorazowy wydatek , ale komfort nieziemski.Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BrytwaN usługa taka jaka składka (gó..ana) IP: 195.205.245.* 14.03.07, 15:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zwitter1 Re:Robią laskę pacjentom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 17:01 Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to gdzie robią tą Lakę :))) Wtedy od razu jestem stałym klientem tej służby zdrowia. Jednak niestety nie tutaj nie chodzi o Laskę tylko łaskę. Szkoda Wielka szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Robią łaskę pacjentom? IP: 83.238.214.* 14.03.07, 17:03 W tej przychodni często tak bywa, że mawia sie że nie ma już miejsc, że skończył się limit. Mi zdarzyło się, że nie przyjęto mnie z ogromnym bólem kręgosłupa, bo ... nie było limitu. Lekarka odmówiła przyjęcia mnie w ten dzień. Mam nadzieję,ze tam skończą sie takie praktyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Walenty Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 17:36 kurka...myslalem ze laske Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na kasę Re: Robią łaskę pacjentom? IP: 217.197.79.* 14.03.07, 22:09 do Gościa Walentego. Z byka spadłeś????Na kasę chorych???? Tego nie ma w procedurach. Chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjentka Robią łaskę pacjentom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 19:02 Należę do tej przychodni i niestety takie sytuacje jak ta mają miejsce nagminnie. Jeszcze nigdy nie udało mi się zarejestrować rano na ten dzień. To skandal. Po prostu zapisy są robione z kilkudniowym wyprzedzeniem. Aby należeć do tej przychodni trzeba mieć dar jasnowidzenia żeby przewidzieć swoją chorobę wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadek Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 05:43 ludzie na co czekacie przeniescie sie do innej przychodni nie bedzie pieniedzy przyjdzie pokora i szacunek dla chorych,ktorzy utrzymuja arogantow z narzuconych przez panstwo skladek zdrowotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.wcm.opole.pl 15.03.07, 08:11 ja "przeniosłam" swoje dzieci do innej przychodni, nia mogłam wytrzymać arogancji TEGO pediatry. Praktycznie przeżyłam taka samą sytuację jak pani Beata, interweniowałam w "centrali" w Warszawie, tak - >lekarz zostanie pouczony< i co? NIC, NIC i jeszce raz NIC! Teraz "jestem" w innej przychodni, przynajmniej jestem traktowana po ludzku.Pani Beato!Wniosek jest jeden! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cola Re: Robią łaskę pacjentom? IP: 217.197.79.* 15.03.07, 15:43 A właśnie, że dzieci lubią tego pediatrę. Odpowiedz Link Zgłoś
mgm25 Re: Robią łaskę pacjentom? 15.03.07, 19:43 Chodzę z synem do tego lekarza i moge powiedzieć, ze jest świetny. Nigdy nie odmówił przyjęcia mojego dziecka. Od osób , które do niego też chodzą wiem, że w podobnych przypadkach( nie byli zarejestrowani na dany dzień)także byli przyjmowani. Sytuacja z panią Beatą na pewno była niedopuszczalna, ale nie można na jej podstawie podsumowywac bardzo kompetentnego i przede wszystkim lubianego przez dzieci pediatrę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Robią łaskę pacjentom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 12:47 dziwny zbieg okoliczności p. Izabela Grodzicka i znowu p.BEATA proponuję szefowi G.W. i cenzorowi zwrócić na to uwaę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzyt Re: Robią łaskę pacjentom? IP: *.atol.com.pl 17.03.07, 19:46 Oj przepraszam.Wszedłem tu niechcący,bo przeczytałem "laskę" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cola Re: Robią łaskę pacjentom? IP: 217.197.79.* 17.03.07, 21:18 Przeczytałeś "laskę" i pewnie myslałeś że "na kasę". Odpowiedz Link Zgłoś
7kolowrotkow Re: Robią łaskę pacjentom? 18.03.07, 20:30 jestem pacjntka nieszczesnej przychodni MEDYCYNY RODZINNEJ na fieldorfa-to skandal ze ta przychodnia jeszcze funkcjonuje-to poradnia dla ludzi zdrowych lub takich ktorzy nie maja potrzeby korzystania z uslug lekarzy tam zatrudnionych.Pacjent ktory jest chory ma prosic lekarza aby go przyjał-to paranoja-chorobe trzeba zaplanowac i wczesniej zarejestrowac sie do lekarza to wtedy jest szansa skorzystania z porady lekarza inaczej nie ma szans.To moze lepiej ja zlikwidowac i bedzie wiadomo ze jej nie ma i trzeba sobie radzic w inny sposób-a tak sie dobrze zapowiadalo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cola Re: Robią łaskę pacjentom? IP: 217.197.79.* 18.03.07, 22:34 Spoko. Pacjenci są tam przyjmowani. Bez przerwy. P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nienasycony Re: Robią laskę pacjentom? IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.07, 10:06 Podajcie adres gdzie to robią. Bardzo potrzebuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Robią laskę pacjentom? IP: *.chello.pl 04.04.07, 11:18 To nie jest to o czym myślisz.... Odpowiedz Link Zgłoś
7kolowrotkow Re: Robią łaskę pacjentom? 19.03.07, 12:26 Gość portalu: Mira napisał(a): > "Pacjent ma pełną swobodę wyboru lekarza" > Bardzo ciekawe. Bo wypisać się od lekarza można, owszem, ale nie ma miejsc do > innego... w tej przychodni od samego poczatku jej dzialanosci jak tylko dostala sie pod skrzydla MEDYCYNY RODZINNEJ zle sie dzialo i nadaljest tak samo-nic sie nie zmieniło-a najwyzszy juz czas! Odpowiedz Link Zgłoś