Dodaj do ulubionych

W Medycynie Rodzinnej drobne uchybienia

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 07:46
A ja tam byłam wczoraj, na umówioną godzinę z dzieckiem i oczywiście i tak
musiałam czekać jakieś pół godziny, bo przede mną czekali pacjenci z
wcześniejszych godzin. Czekając byłam swiadkiem odesłania dwóch pacjentów z
powodu braku miejsc. A trzy mamy stały w kolejce żeby na polecenie pani
rejestratorki zapytać lekarza czy przyjmie ich dzieci. Więc chyba nijak się
to ma wyników kontroli i pokontrolnych zaleceń.
Obserwuj wątek
    • Gość: Opolanka W Medycynie Rodzinnej drobne uchybienia IP: *.uni.opole.pl 29.03.07, 08:35
      Tak, wszyscy chorzy zostali przyjęci przez lekarza, ale po jakich prestensjach,
      awanturach i prośbach! I dlaczego nie mówi się o tym, że do południa przyjmuje
      jeden lekarz (może nie zawsze), a po południu czterech?
      • Gość: Ewa Re: W Medycynie Rodzinnej drobne uchybienia IP: 82.160.19.* 29.03.07, 17:49
        A ja tam chodzę i jestem zadowolona. Dziwi mnie natomiast zachowanie wielu
        ludzi na miesjscu w przychodni! Agresja i roszczenia od drzwi!
        I jeszcze jedno wpisy od ,,rzekomych,, pacjentów - matka,która po 9.00 nie
        tylko jest już w domu po wizycie w przychodni gdzie zdążyła byc świadkiem wielu
        zajść, ale pierwsze co mając chore dziecko to w tak wczesnych godzinach wie
        już, że był artykuł, siada do kompa i włącza sie do dyskusji. Inny ,,pacjent,
        występuje we wszystkich forach i podaje linki do poprzednich artykułów- na
        wypadek gdyby ktoś przypadkiem coś przeoczył...
        To normalna przychodnia jak wiele innych ani lepsza ani gorsza. a szum wokół
        niej dziwny i krzywdzący pracujących tam ludzi. Pozdrawiam-normalna pacjentka.
      • Gość: ! Re: W Medycynie Rodzinnej drobne uchybienia IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.07, 18:35
        idźcie sobie robić awantury , pretensje i groźby gdzie indziej
    • Gość: pacjent W Medycynie Rodzinnej drobne uchybienia IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 29.03.07, 10:07
      w tej przychodni chyba nigdy się nie zmieni, zadna kontrola nie pomoże.
      wiekszosć osób tam zatrudnionych jest wielce obrazona ze ktoś przychodzi już
      nie mówię o lekarzach którzy robia łaske ze przyjmują...
      • Gość: ! Re: W Medycynie Rodzinnej drobne uchybienia IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.07, 18:36
        Idź rób pan łaskę że przyjdziesz gdzie indziej
    • Gość: Opolanka W Medycynie Rodzinnej drobne uchybienia IP: 217.173.195.* 29.03.07, 10:53
      Sytuacje w której pacjent odsyłany jest do lekaraza, aby ustalić czy ten go
      przyjmie, to nie są incydenty, lecz powszechnie stosowana w tej przychodni
      praktyka. Jestem pacjentką tej przychodni od wielu lat, i od momentu kiedy
      rozpoczęto zapisy pacjentów wg listy na konkretne godziny, praktyka ta była
      zawsze stosowana. Kilka dni temu w rejestracji poinformowano mnie, że nie ma
      juz miejsc do lekarza, i jesli chcę być przyjęta, musze sama zapytać o to
      lekarza. Skandal i zgroza.
      • Gość: gość Re: W M.R. pacjent nadal intruzem!!! IP: *.chello.pl 29.03.07, 11:52
        I niech p.Kolek bzdur nie pisze,że wszystko jest ok. , bo nie jest i chyba nigdy
        nie będzie.A jedynym sposobem na rozwiązanie problemu jest zwyczajnie wypisać
        się z tej przychodni.Nie będą mieli pacjentów, to nie będą mieli kasy!!! I może
        wtedy się zastanowią nad swoim postepowaniem.Póki co to ONI funkconują dzięki
        NAM pacjentom!!! Kiedy ONI to pojmą? Wykształceni(ponoć) ludzie a zero myślenia!
        • Gość: gość Re: W M.R. pacjent nadal intruzem!!! IP: *.chello.pl 29.03.07, 11:57
          cyt.p.Kolek:
          "Tym bardziej że nie ma tam zbytniego obłożenia lekarzy. Przyjmuje się, że norma
          liczby pacjentów na jednego lekarza rodzinnego to 2,5 tys. osób, tymczasem
          średnio w Medycynie Rodzinnej na jednego medyka przypada około 1,2 tysiąca
          pacjentów."

Czyli nie przemęczają się za bardzo, albo część pacjentów już zrezygnowała z tej
          przychodni.

"Przejściowe kłopoty z rejestrowaniem mogły wynikać z sezonowego wzrostu liczby
          zachorowań."

Kolejne bzdury i tuszowanie sprawy przez NFZ.Takie kłopoty są cały okrągły rok,
          a nie tylko w okresie zwiększonego zachorowania.
          • Gość: danuta k. Re: W M.R. pacjent nadal intruzem!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 12:51
            To, że w rejestracji nie wszystko jest w porządku nie zależy przecież od samego
            personelu - on otrzymuje skąds polecenia czy sugestie.
            Ja od wielu lat jestem pacjentem tej przychodni i akurat poza w/w przykładami
            nie mam problemu.Gdyby nie grypa miałam zamiar napisać do NFZ list podpisany
            nazwiskiem i akurat chwalący moją lekarkę, młodą, nie zmanierowaną i co dla
            mnie najważniejsze uważnie słuchającą i nie poganiającą mnie, kiedy mówię o
            moich dolegliwościach.
            Dlatego chociaż są rzeczy, które warto naprawić nie można warto mówić o dobrych
            przykładach, bo to przecież potrzebne każdemu człowiekowi w myśl starej zasady,
            że pochwała uskrzydla.

• Gość: ! Re: W M.R. pacjent nadal intruzem!!! IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.07, 18:48
            Niech fundusz poda ile osób średnio przyjmuje lekarz na godzinę i porówna to do
            innych przychodni a nie ile pacjentów przypada na lekarza,bo to się nijak ma do
            rzeczywistości.Jak pacjent przychodzi codziennie albo co dwa dni po jeden lek,
            bo mu się nudzi to zajmuje miejsce potrzebującym
        • Gość: ! Re: W M.R. pacjent nadal intruzem!!! IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.07, 18:45
          Wypiszcie się wszyscy marudzący, jeżeli myślicie że pieniądze idą za wami tak
          jak wam to wmawia propaganda to się mylicie
      • Gość: pacjentka Re: W Medycynie Rodzinnej drobne uchybienia IP: 217.197.79.* 29.03.07, 16:51
        Tak, ma pani rację - kiedyś pacjenci czekali pod drzwiami lekarza godzinami i
        nie mieli pewności czy zostaną przyjęci, ale zawsze to ze znajomymi mogli
        pogawędzić. Życie towarzyskie kwitło i było dobrze. Teraz kiedy można się umówić
        na godzinę, lub w przypadku braku już wolnych godzin poprosić lekarza o
        dodatkowe przyjęcie to już jest wielki skandal. A kto według Pani ma ocenić stan
        zdrowia pacjenta i czy wymaga natychmiastowej wizyty u lekarza ( stan nagłego
        zachorowania, wymagającego interwencji lekarskiej) - lekarz czy Pani z rejestracji?
        Ludzie zastanówcie się co jest lepsze - długie ( kilku godzinne) wyczekiwanie
        pod drzwiami gabinetu, czy proste zapytanie?
        Ja osobiście wolę przyjść, zapytać się lekarza czy mnie przyjmie a on określi o
        której mogę przyjść. Nie muszę wyczekiwać godzinami w tłumie smarkających,
        kaszlących ludzi, którzy zapominają nawet się przesłonić w trakcie kaszlu tylko
        plują po wszystkich. Czy to Ci pacjenci mają tyle uwag do ciężkiej pracy ludzi w
        tej przychodni.
        Życzę zdrowia i mocnego postanowienia poprawy.
      • Gość: ! Re: W Medycynie Rodzinnej drobne uchybienia IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.07, 18:42
        Czy lekarz podstawowej opieki zdrowotnej ma obowiązek przyjęcia pacjenta w dniu
        zgłoszenia się do przychodni?

!!!Jeśli stan pacjenta wymaga pilnej interwencji medycznej!!! - lekarz
        podstawowej opieki zdrowotnej ma obowiązek udzielić pacjentowi porady w dniu
        zgłoszenia się do przychodni. W pozostałych przypadkach, tj. w schorzeniach
        przewlekłych, porada może być zrealizowana w innym terminie, uzgodnionym z
        pacjentem.

Podstawa prawna: §10 pkt 4 i 5 informacji o warunkach zawarcia umowy o
        udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej w rodzaju: podstawowa opieka zdrowotna
        (załącznik do zarządzenia nr 102/2006 z dnia 9 listopada 2006 r. prezesa
        Narodowego Funduszu Zdrowia).

Krystyna Domańska
        Rzecznik praw pacjenta Lubelskiego OW NFZ

źródło - Biuro Informacji i Komunikacji Społecznej
        TO LEKARZ DECYDUJE O TYM CZY PACJENT WYMAGA PILNEJ INTERWENCJI W DNIU ZGłOSZENIA
        CZY NIE
    • Gość: beka W Medycynie Rodzinnej drobne uchybienia IP: 217.197.79.* 29.03.07, 15:03
      jak ma dobrze funkcjonować poradnia jak kierownictwo tylko na papierze.
      Nigdy nikogo nie ma z kierownictwa.
      • Gość: ula Re: W Medycynie Rodzinnej drobne uchybienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 17:28
        przeciez kiedys musza wydac kase odpowiednio ulokowac mimo skarg interes
        kwitnie,ludzie nadal sie u nich lecza po co maja zawracac sobie glowe skargami
        • Gość: ! Re: W Medycynie Rodzinnej drobne uchybienia IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.07, 18:55
          Ciekawe dlaczego ludzie nadal tam się leczą skoro jest tak źle? Może to tylko
          garstka pieniaczy i marud, które dorwały się do komputera i się nudzą a pełno
          takich w każdej przychodni?
      • Gość: bjde Bzdura - drobne uchybienia IP: *.gprspla.plusgsm.pl 29.03.07, 19:16
        Rejestruję się w srodę, na wtorek, na 15,30. Przychodzę o 15,10, widzę ok. 10
        osób przed gabinetem. Pytam, kto jest przede mną - słysze odpowiedź - pani
        doktor wywołuje. Za chwile pacjent wychodzi, ktos sie podrywa i wchodzi - bez
        słowa ze strony pani Doktor. Na drzwiach wielka wywieszka "Pacjenci są
        osobiscie zapraszani przez lekarza" . Mija 15.30 - musiałabym się scigać z
        osoba która umiejscowiła się bliżej drzwi. Mija 15,40 - , następny pacjent -
        to samo. O 16 wyszłam, wzięlam 3 dni urlopu, potem był weekend - mam nadzieję,
        że nie wrócę do szpitala.. . KTO MOŻE MI POLECIĆ INNĄ PRZYCHODNIĘ NA NFZ W
        OPOLU? Albo i nie na NFZ? Nie mam znajomości... Pani Doktor nie była taka
        zła.... ale w tym systemie trzeba mieć dużo zdrowia aby dbac o zdrowie... .
        Cóż, będą mieli po 1199 osób (ja i rodzina), nie po 1200.
        • Gość: Ewa Re: Bzdura - drobne uchybienia IP: 82.160.19.* 29.03.07, 19:49
          Ja jestem zadowolona ,każdy ma wolny wybór i nim się powinien kierować a nie
          chęcią robienia afer.Lekarze z tamtąd są naprawdę mili i w rejestracji też nie
          miałam problemów.
          • Gość: gość Re:do Ewy.... IP: *.chello.pl 30.03.07, 10:03
            Ewo, widzę,że coś musisz mieć wspólnego z tą przychodnią skoro tak zaciekle jej
            bronisz!Czyżbyś tam pracowała i walczyła o swoje gniazdo?
            • Gość: zośka Re:do Ewy.... IP: 217.197.79.* 30.03.07, 16:47
              Słuchaj GOŚCIU, a właściwie GOŚCIÓWO!
              W pobliżu jest co najmniej 2 przychodnie. Jak Ci nie pasuje, to spróbuj gdzie
              indziej. Przykro czytać słowa cieknące jadem.
              P.S.Nie jestem pracownikiem tej przychodni.
              • Gość: gość Re:do zośki IP: *.chello.pl 30.03.07, 17:48

Gość portalu: zośka napisał(a):

> Słuchaj GOŚCIU, a właściwie GOŚCIÓWO!
                > W pobliżu jest co najmniej 2 przychodnie. Jak Ci nie pasuje, to spróbuj gdzie
                > indziej. Przykro czytać słowa cieknące jadem.
                > P.S.Nie jestem pracownikiem tej przychodni.

Ja do tej przychodni nie chodzę i nigdy nie chodziłam, bo mieszkam w innej
                dzielnicy.
                • Gość: ! Re:do zośki IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.07, 19:00
                  "Ja do tej przychodni nie chodzę i nigdy nie chodziłam, bo mieszkam w innej
                  dzielnicy."
                  To po co zabierasz głos w nie swojej sprawie GOŚCIU? To jest forum - miejsce
                  wymiany myśli dla wszystkich i każdy może się wypowiedzieć, jeżeli zabierasz
                  głos Ty - której to nie dotyczy - to tym bardziej ma do tego prawo ten kto jest
                  z tą sprawą w jakikolwiek sposób związany. Przecież nie chodzi o to żebyście
                  mieli miejsce, gdzie będziecie mogli innych opluwać...a może o to właśnie chodzi?!?!
        • Gość: cola Re: Bzdura - drobne uchybienia IP: 217.197.79.* 29.03.07, 19:50
          Nikt nie przewidział, źe zgłaszalność zapisanych pacjentów będzie taka wielka.
          Niech tych 1199- bez BJDE przyjdzie do swojego lekarza 3 razy w miesiącu. Kto
          wyliczy, ile doktor przyjmie dziennie pacjentów? I jak to zrobi, żeby każdy był
          przyjęty natychmiast?
          Ludzie!!! Dbajmy o swoje zdrowie!!!!
          Gdzie na świecie ludzie chodzą do lekarza, bo zabolało gardło, albo pojawił się
          katar.
          Szanujmy się nawzajem.
    • Gość: ! Re: W Medycynie Rodzinnej drobne uchybienia IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.07, 18:34
      No to rzeczywiście wielkie HALo ze czekałaś pół godziny a ni e cztery tak jak
      gdzie indziej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka