Dodaj do ulubionych

Społeczeństwo GŁOGÓWKA

18.05.03, 14:30
Witam serdecznie i dziekuję za zainteresowanie. Otwierając to forum miałem
maiałem w zamiarze poznania ludzi, którzy będą mogli mi pomóc w zbieraniu
materiałów naukowych w interesującym mnie tu temacie. O co chodzi? Otóż
chcemy rozwiązać problem narodowościowy okolic Głogówka, problem
okreslenia "Ziemi prudnickiej", które według nas nie jest poprawna. Jesteśmy
zwolenikami pkreślenia "Ziemia Głogówecka" i nie jest to tylko szwinistyczny
patriotyzm, ale fakt na podbudowie historycznej,archeologicznej i
społęcznej. Prośba moja, którą do Was kieruję dotyczy materiałów źródłowych
dotyczących społeczeństwa Głogówka i okolic tak historyczno -
archeologicznych, jaki i gospodarczo - socjologicznych, czy religijnych.
Jednym słowem szukam materiałów dotyczących problematyki tworzenia się
regionalnej społeczności Śląska Opolskiego. Wszelkie informacje i zapytania
proszę o kierowanie do mnie, czyli arek.derkacz@gazeta.pl ; 505 165 705 ;
adres Kapielowa 24, 48-250 Głogówek.
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc i zapraszam do wspólnej kreatywnej
dyskusji. Pozdrawiam. Arkadiusz Derkacz - Polskie Towarzystwo Socjologiczne
UAM Poznań.
Obserwuj wątek
    • Gość: ślązak Re: Społeczeństwo GŁOGÓWKA IP: 213.216.66.* 19.05.03, 10:11
      arek.derkacz napisał:

> Witam serdecznie i dziekuję za zainteresowanie. Otwierając to forum miałem
      > maiałem w zamiarze poznania ludzi, którzy będą mogli mi pomóc w zbieraniu
      > materiałów naukowych w interesującym mnie tu temacie. O co chodzi? Otóż
      > chcemy rozwiązać problem narodowościowy okolic Głogówka, problem
      > okreslenia "Ziemi prudnickiej", które według nas nie jest poprawna. Jesteśmy
      > zwolenikami pkreślenia "Ziemia Głogówecka" i nie jest to tylko szwinistyczny
      > patriotyzm, ale fakt na podbudowie historycznej,archeologicznej i
      > społęcznej. Prośba moja, którą do Was kieruję dotyczy materiałów źródłowych
      > dotyczących społeczeństwa Głogówka i okolic tak historyczno -
      > archeologicznych, jaki i gospodarczo - socjologicznych, czy religijnych.
      > Jednym słowem szukam materiałów dotyczących problematyki tworzenia się
      > regionalnej społeczności Śląska Opolskiego. Wszelkie informacje i zapytania
      > proszę o kierowanie do mnie, czyli arek.derkacz@gazeta.pl ; 505 165 705 ;
      > adres Kapielowa 24, 48-250 Głogówek.
      > Z góry serdecznie dziękuję za pomoc i zapraszam do wspólnej kreatywnej
      > dyskusji. Pozdrawiam. Arkadiusz Derkacz - Polskie Towarzystwo Socjologiczne
      > UAM Poznań.
      Myślę, że dla określenia struktury narodowościowej i wyznaniowej Głogówka i
      okolic mogą być pomocne dane spisów ludności z lat 1880-1910 opublikowane
      w "Gemeindelexikon fuer das Koenigreich Preussen Heft 6 Regierungsbezirk
      Oppeln" Warto by także zapoznać się z wynikami plebiscytu górnośląskiego z roku
      1921 na terenie Głogówka i okolic, które dużo mówia o postawach narodowych
      mieszkańców tych terenów. Osobiście posiadam zarówno dane z "Gemeindelexikonu"
      jak i wyniki plebiscytu i jestem gotów się nimi podzielić jeśli to kogoś
      interesuje. Pozdrawiam.
      • Gość: Społeczeństwo Re: Społeczeństwo GŁOGÓWKA IP: *.nic.rlp 19.05.03, 14:49
        > wyniki plebiscytu i jestem gotów się nimi podzielić jeśli to kogoś
        > interesuje. Pozdrawiam.

Wyniki plebiscytu w miescie Glogowek:
        96 % (5093 osoby) za Niemcami
        4 % (226 osoby) za Polska.

W okregu plebiscytowym Glogowka (67 wiosek na ziemi glogowieckiej, w ktorych
        ludnosc w wiekszosci sie tzw. mowa "wasserpolnisch" posluguje):
        88,2% (33159 osoby) za Niemcami
        11,8% (4450 osoby) za Polska.

• Gość: ślązak Re: Apel do społeczeństwa IP: *.kopernet.org 19.05.03, 15:02
          Gość portalu: Społeczeństwo napisał(a):

> > wyniki plebiscytu i jestem gotów się nimi podzielić jeśli to kogoś
          > > interesuje. Pozdrawiam.
          >
          > Wyniki plebiscytu w miescie Glogowek:
          > 96 % (5093 osoby) za Niemcami
          > 4 % (226 osoby) za Polska.
          >
          > W okregu plebiscytowym Glogowka (67 wiosek na ziemi glogowieckiej, w ktorych
          > ludnosc w wiekszosci sie tzw. mowa "wasserpolnisch" posluguje):
          > 88,2% (33159 osoby) za Niemcami
          > 11,8% (4450 osoby) za Polska.
          > Apeluję do społeczeństwa aby nie udzielało ono szanownym internautom
          nieprawdziwych informacji. Prawdziwe wyniki plebiscytu w Głogówku wyglądają
          nastepująco: 215 osób za Polską, 4995 osób za Niemcami. Poza stałymi
          mieszkańcami w głosowaniu wzięło udział 1885 emigrantów. W pozostałych
          miejscowościach wyraźne zwycięztwo Niemców poza kilkoma wyjątkami gdzie wynik
          był dość wyrównany (Kierpień, Mionów, Ścigów, Dziedzice), w jednej miejscowości
          minimalnie zwyciężyła Polska (Nowy Dwór Prudnicki).
          >
          • Gość: JA Re: Apel do społeczeństwa IP: *.nic.rlp 20.05.03, 09:41
            Gość portalu: ślązak napisał(a):

> Gość portalu: Społeczeństwo napisał(a):
            >
            > > > wyniki plebiscytu i jestem gotów się nimi podzielić jeśli to kogoś
            > > > interesuje. Pozdrawiam.
            > >
            > > Wyniki plebiscytu w miescie Glogowek:
            > > 96 % (5093 osoby) za Niemcami
            > > 4 % (226 osoby) za Polska.
            > >
            > > W okregu plebiscytowym Glogowka (67 wiosek na ziemi glogowieckiej, w ktory
            > ch
            > > ludnosc w wiekszosci sie tzw. mowa "wasserpolnisch" posluguje):
            > > 88,2% (33159 osoby) za Niemcami
            > > 11,8% (4450 osoby) za Polska.
            > > Apeluję do społeczeństwa aby nie udzielało ono szanownym internautom
            > nieprawdziwych informacji. Prawdziwe wyniki plebiscytu w Głogówku wyglądają
            > nastepująco: 215 osób za Polską, 4995 osób za Niemcami. Poza stałymi
            > mieszkańcami w głosowaniu wzięło udział 1885 emigrantów. W pozostałych
            > miejscowościach wyraźne zwycięztwo Niemców poza kilkoma wyjątkami gdzie wynik
            > był dość wyrównany (Kierpień, Mionów, Ścigów, Dziedzice), w jednej
            miejscowości
            >
            > minimalnie zwyciężyła Polska (Nowy Dwór Prudnicki).
            > >

Nie wiem skad twoje informacje. Moje pochodza z "Oficjalnej listy wynikow
            plebiscytu" ktora zostala wydrukowana w owczesnej "Oberglogauer Zeitung".

Co do emigrantow, to chyba sam wiesz, ze to z polskiej inicjatywy do plebiscytu
            byli dopuszczeni tez byli mieszkancy (...) gornego slaska

• Gość: ślązak Re: Apel do społeczeństwa IP: *.kopernet.org 20.05.03, 11:03
              Gość portalu: JA napisał(a):

> Gość portalu: ślązak napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: Społeczeństwo napisał(a):
              > >
              > > > > wyniki plebiscytu i jestem gotów się nimi podzielić jeśli to kog
              > oś
              > > > > interesuje. Pozdrawiam.
              > > >
              > > > Wyniki plebiscytu w miescie Glogowek:
              > > > 96 % (5093 osoby) za Niemcami
              > > > 4 % (226 osoby) za Polska.
              > > >
              > > > W okregu plebiscytowym Glogowka (67 wiosek na ziemi glogowieckiej, w
              > ktory
              > > ch
              > > > ludnosc w wiekszosci sie tzw. mowa "wasserpolnisch" posluguje):
              > > > 88,2% (33159 osoby) za Niemcami
              > > > 11,8% (4450 osoby) za Polska.
              > > > Apeluję do społeczeństwa aby nie udzielało ono szanownym internautom
              > > nieprawdziwych informacji. Prawdziwe wyniki plebiscytu w Głogówku wyglądaj
              > ą
              > > nastepująco: 215 osób za Polską, 4995 osób za Niemcami. Poza stałymi
              > > mieszkańcami w głosowaniu wzięło udział 1885 emigrantów. W pozostałych
              > > miejscowościach wyraźne zwycięztwo Niemców poza kilkoma wyjątkami gdzie wy
              > nik
              > > był dość wyrównany (Kierpień, Mionów, Ścigów, Dziedzice), w jednej
              > miejscowości
              > >
              > > minimalnie zwyciężyła Polska (Nowy Dwór Prudnicki).
              > > >
              >
              >
              >
              > Nie wiem skad twoje informacje. Moje pochodza z "Oficjalnej listy wynikow
              > plebiscytu" ktora zostala wydrukowana w owczesnej "Oberglogauer Zeitung".
              >
              > Co do emigrantow, to chyba sam wiesz, ze to z polskiej inicjatywy do
              plebiscytu
              >
              > byli dopuszczeni tez byli mieszkancy (...) gornego slaska
              > Podaję moje źródła:
              1. Encyklopedia Powstań Śląskich
              2. strona internetowa www.oberschlesien.de/Abstimmung/abstimm
              3. Oficjalne alianckie pismo urzędowe w sprawie wyników plebiscytu. Nie
              pamiętam w tej chwili dokładnej nazwy ale wszystko z wyjątkiem nazw
              miejscowości było po francusku. Jak ci na ty zależy moge poszukac i podac ci to
              wydawnictwo.
              Wyniki podane w tych trzech źródłach są dokładnie takie same więc nie sądze,
              żeby był tam jakis błąd. Bez obrazy dla mieszkańców Głogówka ale Głogówek to
              dość prowinconalne choć ładne i zadbane miasteczko a "Oberglogauer Zeitung" to
              tylko regionalna gazeta i dziennikarz, który to napisał pewnie nie był nawet na
              etacie i mógł sie troche pomylić. Zresztą jak chyba zauważyłeś wyniki podane
              przez ciebie i przeze mnie niewiele się różnią. Co do emigrantów to nic nie
              pisałem o tym z jakiego powodu wzieli udział w plebiscycie. Podałem tylko suche
              fakty tzn. w plebiscycie w Głogówku wzięło udział 1885 osób, które urodziły się
              w tym mieście ale w międzyczasie wyprowadziły się z Głogówka i w momencie
              plebiscytu mieszkały poza Górnym Śląskiem.
              >
              >
              • Gość: JA Re: Apel do społeczeństwa IP: *.nic.rlp 20.05.03, 13:18
                Znasz niemiecki ?

Chcialbym ci przeslac taki kalendarz historii plebiscytu "z punktu widzenia z
                glogowka", ktory niedawno napisalem.
                Takie fakty jak
                - w glogowku znalazl "Abwehrkampf" - ruch obrony slaska przed
                polskim "najazdem" swoj poczatek (jeszcze przed opolem in kattowicami)
                - w glogowku (w zamku) byla siedziby dowodztwa Selbstschutzu pod generalem
                Hoeferem podczas 3.najazdu/powstania
                - podczas 3. powstania/najazdu powstal w glogowku "Zwölferaussschuss" = "Rzad"
                tej czesci gornego slaska, ktora nie byla zajeta przez polakow.

pokazuje ze to miasteczko w czasach "plebiscytu/Abstimmungskampfu" mialo sowja
                waznosc.

Tez w swojej historii mial Oberglogau dosc wazne miejsce na skali gornego
                slaska. Jako druga rezydencja ksiazat opolskich lub potem rezydencja poteznego
                rodu oppersdorffow mialo to miasteczko swoje znaczenie. Dopiero 19. wiek
                (przeniesienie landratsamtu z Oberglogau do neustadt / powolny upadek rodu
                oppersdorffow ale przedewszystkim potezny Aufschwung miast wschodnio-
                gornoslaskich poprzes industrialisierung) zrobil glogowek trzeciorzednym
                miasteczkime na slasku.

• arek.derkacz Dzięki 20.05.03, 16:02
                  Dziękuję za zainteresowanie. Obydwoje macie rację w kwestii danych
                  plebiscytowych. Problemu rodzą się na płaszczyźnie poprawności danych
                  historycznych i różne źródła różnie podają. Dziękuję i mam nadzieję, że
                  nawiążemy ewentualną dalszą wsółpracę.
                  • Gość: ślązak Re: Do Arka IP: *.kopernet.org 20.05.03, 19:33
                    Ja jednak będę sie upierał, ze to ja mam rację ponieważ korzystałem można by
                    tak powiedzieć z samego źródła czyli publikacji pt. "Odpis urzędowego dziennika
                    Komisji Międzysojuszniczej Rządzącej i Plebiscytowej na Górnym Śląsku w
                    Opolu "Journal Officiel de Haute-Silesie" Nr 21 z dnia 7-go maja 1921 r.,
                    zawierającego wyniki plebiscytu na Górnym Śląsku". - Katowice [Biuro Sejmu
                    Śląskiego], 1932. Ja równiez jestem zainteresowany ewentualna współpracą.
                    Mieszkam w Tarnowskich Górach i mam dużo informacji na temat historii Górnego
                    Śląska i nie tylko. W razie czego, gdybyś np. potrzebował informacji na jakiś
                    temat podaj nazwę twojego maila to ci odpiszę.
                • Gość: ślązak Re: Apel do społeczeństwa IP: *.kopernet.org 20.05.03, 19:45
                  Gość portalu: JA napisał(a):

> Znasz niemiecki ?
                  >
                  > Chcialbym ci przeslac taki kalendarz historii plebiscytu "z punktu widzenia z
                  > glogowka", ktory niedawno napisalem.
                  > Takie fakty jak
                  > - w glogowku znalazl "Abwehrkampf" - ruch obrony slaska przed
                  > polskim "najazdem" swoj poczatek (jeszcze przed opolem in kattowicami)
                  > - w glogowku (w zamku) byla siedziby dowodztwa Selbstschutzu pod generalem
                  > Hoeferem podczas 3.najazdu/powstania
                  > - podczas 3. powstania/najazdu powstal w glogowku "Zwölferaussschuss"
                  = "Rzad"
                  > tej czesci gornego slaska, ktora nie byla zajeta przez polakow.
                  >
                  > pokazuje ze to miasteczko w czasach "plebiscytu/Abstimmungskampfu" mialo
                  sowja
                  > waznosc.
                  >
                  > Tez w swojej historii mial Oberglogau dosc wazne miejsce na skali gornego
                  > slaska. Jako druga rezydencja ksiazat opolskich lub potem rezydencja
                  poteznego
                  > rodu oppersdorffow mialo to miasteczko swoje znaczenie. Dopiero 19. wiek
                  > (przeniesienie landratsamtu z Oberglogau do neustadt / powolny upadek rodu
                  > oppersdorffow ale przedewszystkim potezny Aufschwung miast wschodnio-
                  > gornoslaskich poprzes industrialisierung) zrobil glogowek trzeciorzednym
                  > miasteczkime na slasku.
                  > Dzięki za chęć przesłania mi niewątpliwie interesującego Kalendarza.
                  Oczywiście jestem nim bardzo zainteresowany pod warunkiem jednak, że otrzymam
                  go za darmo. Jeżeli musiałbym płacić to niestety z bólem serca ale rezygnuję.
                  Gdyby mimo wszystko sprawa przesłania kalendarza była nadal aktualna to odezwij
                  się. Co do Głogówka to rzeczywiście kiedyś było to dość ważne miasto ale od XIX
                  wieku powoli traciło na znaczeniu podobnie zresztą jak moje rodzinne miasto
                  czyli Tarnowskie Góry (może o nim słyszałeś?). A tak na marginesie czy to nie w
                  Biedrzychowicach działał ksiądz Kowolik czy Kowol i jego słynna orkiestra?
                  Na koniec mam jeszcze do ciebie pytanie , wiem, ze w okresie przed I wojną
                  światową (dzisiaj zresztą też) wielu mieszkańców Głogówka i okolic wyjeżdżało
                  za chlebem do innych części Niemiec (Zagłębie Ruhry, Berlin). Intersuje mnie
                  czy istniała także emigracja do Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego. Wiem, że z
                  okolic np. Koźla była taka migracja i np. mój pradziadek, który pochodził ze
                  Starego Ujazdu przyjechał na początku XX wieku w poszukiwaniu lepszego życia do
                  Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego.
                  • Gość: JA Re: Apel do społeczeństwa IP: *.nic.rlp 21.05.03, 10:09

> > Dzięki za chęć przesłania mi niewątpliwie interesującego Kalendarza.
                    > Oczywiście jestem nim bardzo zainteresowany pod warunkiem jednak, że otrzymam
                    > go za darmo. Jeżeli musiałbym płacić to niestety z bólem serca ale rezygnuję.
                    > Gdyby mimo wszystko sprawa przesłania kalendarza była nadal aktualna to
                    odezwij
                    > się.

Jest za darmo. Ale wolalbym ci go najpierw przeslac na prywatny email. Na
                    publikacje jeszcze troche za wczesnie (szukam jeszcze pewnych dokumentow).

> Co do Głogówka to rzeczywiście kiedyś było to dość ważne miasto ale od XIX
                    > wieku powoli traciło na znaczeniu podobnie zresztą jak moje rodzinne miasto
                    > czyli Tarnowskie Góry (może o nim słyszałeś?

Znam Tarnowitz przede wszystkim z tego, ze brat jednej uromy ode mnie byl
                    nauczycielem "Tarnowitzer Bergschule". Jezeli sie nie myle, to w Tarnowitz
                    stala pierwsza Dampfmaschine na europejskim Festland.

> A tak na marginesie czy to nie w > Biedrzychowicach działał ksiądz Kowolik
                    czy Kowol i jego słynna orkiestra?

Nie znam takiej orkiestry.
                    Wiem tylko ze "sasiednia" wies groß-nimsdorf (naczeslawtze)slynie/slynela ze
                    swojej muzykalnosci.

> Na koniec mam jeszcze do ciebie pytanie , wiem, ze w okresie przed I wojną
                    > światową (dzisiaj zresztą też) wielu mieszkańców Głogówka i okolic wyjeżdżało
                    > za chlebem do innych części Niemiec (Zagłębie Ruhry, Berlin). Intersuje mnie
                    > czy istniała także emigracja do Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego. Wiem, że
                    > okolic np. Koźla była taka migracja i np. mój pradziadek, który pochodził ze
                    > Starego Ujazdu przyjechał na początku XX wieku w poszukiwaniu lepszego życia
                    > Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego.

Istniala. Przedewszystkim na poszatku industrialisierung wschodniego
                    oberschlesien (ok. 1860-1890) wiele ludzi z westOS szlo do Górnośląskiego
                    Okręgu Przemysłowego.

• Gość: Ślązak Re: Apel do społeczeństwa IP: *.kopernet.org 21.05.03, 15:16
                      Podaję mój adres e-mail: mireas@poczta.fm
                      A swoją droga będzie to dla mnie interesujące jak wyglądał okres plebiscytu
                      widziany oczyma śląskich Niemców. Jesli miałbyś do mnie jakieś pytania jestem
                      do dyspozycji, posiadam też dość dużo materiałów historycznych w tym również
                      dotyczących Górnego Śląska. Mogę ci na przykład przesłać wyniki ostatnich przed
                      I wojną światową wyborów do Reichstagu na terenie Górnego Śląska jeśli cię to
                      interesuje.
    • Gość: Andreas Historia GŁOGÓWKA IP: *.nic.rlp 19.05.03, 14:21
      Arek,

jestem HOBBY-historykiem ziemi glogowieckiej, sam pochodze z friedersdorf
      (Biedrzychowice) a moj ojciec sie w glogowku w szpitalu urodzil.
      Mam dosc sporo matarialu o G. ale naturalnie wiekszosc w jezyku niemieckim.
      Znasz niemiecki ?
      Jestem czlonkiem "Historische Kommission für den Landkreis NeustadtOS"
      (historyczna komisja powiatu prudnickiego) w ktorym moze ci znana osoby jak pan
      Dr. Wrobel, pan Hauptstock, pan Preisner lub pani Grzegorczyk historie ziemi
      G. badaja. (16.05. prezentowali = Sesja Naukowa “Głogówek w okresie 20-lecia
      międzywojennego”).
      Wlasnie ukonczylem kalendarz glogowka z czasow plebiscytu (12.11.1918-
      08.10.1922) ktory zestawilem z artykolow z owczesnych gazet glogowieckich oraz
      regionalnych. Niestety kalendarz jest tylko w jezyku niemieckim. Jezeli cie
      interesuje moge ci przeslac.
      pozdr.
      Andreas

• Gość: ślązak Re: Społeczeństwo GŁOGÓWKA IP: *.kopernet.org 20.05.03, 19:15
      Czy ktoś z was posiada może jakieś bliższe informacje na temat miejscowości
      Prężynka koło Prudnika. Interesuje mnie między innymi to czy miejscowość tą
      zamieszkuje śląska ludność rodzima czy też ludność tak zwana napływowa.
      • arek.derkacz Re: Społeczeństwo GŁOGÓWKA 26.05.03, 18:22
        Jestem w stanie dojść do takich informacji, ale pod koniec czerwca, dlatrego,
        że teraz mam sporo obowiązków na uczelni. Mój kontakt: arek.derkacz@gazeta.pl
        lub 0505165705. Pozdrawiam
        • Gość: Ślązak Re: Społeczeństwo GŁOGÓWKA IP: *.kopernet.org 26.05.03, 19:22
          arek.derkacz napisał:

> Jestem w stanie dojść do takich informacji, ale pod koniec czerwca, dlatrego,
          > że teraz mam sporo obowiązków na uczelni. Mój kontakt: arek.derkacz@gazeta.pl
          > lub 0505165705. Pozdrawiam
          Dzięki Arek. Życzę powodzenia na uczelni. Ja na szczęście od roku mam juz to za
          sobą. Pozdrawiam.
    • Gość: ślązak Re: Społeczeństwo GŁOGÓWKA IP: *.kopernet.org 20.05.03, 19:50
      Wszystkim zainteresowanym historią Głogówka i okolic polecam ciekawą
      internetową stronę rodzinną: fragstein.republika.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka