Gość: zachwycony IP: *.wcm.opole.pl 29.05.03, 10:47 tylko, dlaczego nie chcial go z poczatku wcale operowac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Wdzięczna pacjentka Re: Rzadka operacja w WCM IP: *.aiesec.pwr.wroc.pl 29.05.03, 17:38 Cieszę się , ze oddział się rozwija. Mam swoja historię związaną z pobytem w tym oddziale. Poznałam wspaniałego Ordynatora Doktora Czerwińskiego, który mnie operował. A teraz widać, że wychował dobry zespół. Wdzięczna pacjentka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GRA Re: Rzadka operacja w WCM IP: 217.96.25.* 30.05.03, 11:58 A ja właśnie szukam pomocy u dobrych neurochirurgów, właśnie mam wizytę w Warszawie, ale chyba to tak bywa, że pod latarnią najciemniej. Pozdrawiam cały zesół,życzę dalszego rozwoju, wiem co znaczy cierpieć z powodu kręgosłupa, pomagajcie, pomagajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Łątka Re: kto zasłużył na podziękowanie IP: *.wcm.opole.pl 03.06.03, 18:14 Cieszę się, że są pacjenci, którzy są zadowoleni z pracy naszego Zespołu. Wiem, że tych pacjentów jest mnóstwo. Co do zasług, to oczywiście każdy, kto przyczynił się do tego ,że nasz Zespół jest taki jaki jest jest godzien najwyższego szacunku. Myślę przede wszystkim o naszych nauczycielach z innych Oddziałów i Klinik, bo w większości przyszliśmy już przez nich ukształtowani. Jeśli chodzi o mnie i o Tomka, to przede wszystkim musimy wymienić nazwisko naszego Mistrza: Prof.dr hab. n.med.Ryszarda Mrówki, pod okiem którego kształciliśmy się w Klinice bytomskiej. Nie w sposób zapomnieć o Adiunktach tej Kliniki: dr med. Staszku Hendryku, niedościgłemu mistrzowi chirurgii podstawy czaszki i dr med. Jurku Pieniążku - naszemu kręgosłupowemu "guru". I wreszcie On: dr med. Wiesiu Szydlik - skromny, ale perfekcyjny mistrz "naczyniówki", który uczył nas pierwszych mikrochirurgocznych ruchów (zreszta to właśnie On operował mnie z powodu wypadniętego dysku). warci wspomnienia są wszyscy pozostali koledzy: J.Słowiński (czrodziej neuropatologii) A.Dobkiewicz, M.Piętka, R.Urbańczyk,K.Świder i nieodżałowanej pamięci JACEK KASPRZAK, który zmarł tak młodo, a był tak życzliwym przyjacielem.... Im wszystkim dziękuję w imieniu swoim i Tomeczka.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naiwny kaleka !!!!!!!!!!!!!!__Rzadka operacja w WCM IP: 62.233.250.* 29.05.03, 19:11 Panie doktorze Łątka, czy nie jest jeszcze za wcześnie na zakładanie laurów na głowę? Miało być wszystko w porządku ze mną, obiecywał pan z uśmiechem „to taki prosty dysk!!!”. I co? Już 4 lata męczę się na wózku inwalidzkim!! I dzięki panu „dorabiam” w internecie, bo ze swoim zawodem musiałem się pożegnać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Łątka Re: !!!!!!!!!!!!!!__Rzadka operacja w WCM IP: *.wcm.opole.pl 03.06.03, 16:02 Bardzo mi przykro, ale nie przypominam sobie pacjenta, którego po operacji dyskopatii posadziłbym na wózku inwalidzkim. Bardzo dobrze pamietam wszystkie swoje operacje. jeżeli Pan uważa, że jest inaczej, to prosze się przedstawić, albo do mnnie zadzwonić 0601417451. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Olszewski Re: Rzadka operacja w WCM IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 29.05.03, 21:00 Panie Doktorze Łątka!! Jestem dumny, że mogę przeczytać o Panu - myślę, że jak setki innych Pańskich pacjentów, którym Pan uratował życie, lub uwolnił od choroby. Życzę wielu dalszych sukcesów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeje Re: Rzadka operacja w WCM IP: *.wcm.opole.pl 30.05.03, 00:56 info.onet.pl/725760,16,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziony Re: Rzadka operacja w WCM IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.03, 11:02 doktorku nie ty operowales tego Zbigniewa Olszewskiego tylko Ordynator Czerwinski. Twoj to byl Stasiu Olszewski, a nie zbysiu popierdolilo ci sie w zbieraniu informacji o pacjentach- lepiej studiuj BAZE DANYCH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Łątka Re: Rzadka operacja w WCM IP: *.wcm.opole.pl 03.06.03, 16:36 Nie uważam za stosowne omawiać publicznie problemów stanowiących tajemnice lekarskie moich pacjentów na forach dyskusyjnych. Obu wymienionych panów znam dobrze, gdyż leczą się w moim gabinecie prywatnym, a kto ma dostęp do bazy danych Oddziału Neurochirurgii WCM i rozpowszechnia publicznie tajemnicę lekarską i jak to jest etycznie dwuznaczne to nie tylko domyślam się, ale po prostu wiem i jest mi za tę osobę wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Rzadka operacja w WCM IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 29.05.03, 21:09 Panie Doktorze Łątka, ja chcę się dostać do pańskiego gabinetu, słyszałam, że tam ogromne kolejki i zapisy, czy można to jakoś ominąć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dariusz Łątka Gabinet prywatny IP: *.wcm.opole.pl 03.06.03, 17:20 To nieprawda,że są długie kolejki i zapisy do mojego gabinetu, choć bardzo bym tego chciał, bo może nie jeździłbym starym rozpadającym się Daewoo tylko moim wymarzonym Jeepem. Zapisuję pacjentów do Gabinetu na określone godziny, by nie musieli siedzieć w kolejce. Przyjmuję na Piotrkowskiej w Opolu w środy i w piątki i na pewno nikomu nie każę czekać dłużej niż tydzięń na spotkanie. nawiasem mówiąc proszę mi wierzyć, że tej operacji nie robiłem z pobudek tak niskich. nikomu z moich pacjentów z Piotrkowskiej nie życzę, by musiał poddawać się tak ciężkiej operacji jak pan Witold. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niutek Re: Rzadka operacja w WCM IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 29.05.03, 21:42 ale jak go mistrzowsko zoperował........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie blondynka, na parawdę Re: Rzadka operacja w WCM IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 29.05.03, 22:04 a ja pana znam i kocham panie doktorze, niech ci wszystcy zawistnicy sie schowaja pod stol, podziwiam pana i pana tomka tez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Łątka Wolę dziewczyny o kasztanowych włosach IP: *.wcm.opole.pl 03.06.03, 17:24 Taka jest moja żona i choć to może dziwacznie (a naprawdę nie jestem ortodoksyjny, jeśli chodzi o sprawy używek) to nie zamieniłbym jej na żaną inną. jest wspaniałą dziewczyną i mamą mojego wspaniałego syna Kajtka, który wygrał dwukrotnie konkurs informatyczny w swojej szkole i zdobył nagrodę artystyczną za recytację .... i w ogóle jestem z ich obojga dumny (żona właśnie broni doktorat), choć tak mało czasu im poświęcam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wszystko wiedzacy Re: Rzadka operacja w WCM IP: 62.233.250.* 30.05.03, 11:13 Panie Doktorze Łątka. Proszę już przestać wysyłać pod swoim adresem tych pochwal podszywajc się pod kogoś innego zanim się pan totalnie skompromituje....przecież wszyscy zaznajomieni z tematem wiedzą ile ta operacja i Pan jesteście warci...;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Łątka Re: Rzadka operacja w WCM IP: *.wcm.opole.pl 03.06.03, 16:43 Jeśli kiedykolwiek zabieram głos w podobnych forach dyskusyjnych nie robię tego anonimowo. Mam swoje imię i nazwisko i nie mam się czego wstydzić (w przeciwieństwie do wielu, jak widzę "prawdziwych przyjaciół"). Co do tego ile ta operacja jest warta, to odpowiedź jest prosta - jest ona warta wiele dla: 1/pacjenta, bo dała mu szansę na dalsze leczenie i pierwsze dni po operacji pokazują, że miała sens, 2/dla mnie, bo stanowi kolejny ważny etap w moim rozwoju, 3/dla mojej rodziny, bo gdy ja mam dobry humor, a mam zawsze, gdy mi się coś udaje, to zarówno mój wspaniały syn Kajtek, jak i przecudowna żona marta są szcżęśliwi, 4/dla moich kolegów z pracy i przyjaciół, którzy mnie obserwując widzą, że jeśli się chce, to można zrobić wszystko, a sprawa zwycięstwa w toto-lotka jest czesto tylko kwestią wypełnienia kuponu Odpowiedz Link Zgłoś
kitek1 juz Narodowy Fundusz Zdrowia, postara sie............ 30.05.03, 16:18 zeby wiecej, takich glupot, nie robili:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Łątka Re: juz Narodowy Fundusz Zdrowia, postara sie.... IP: *.wcm.opole.pl 03.06.03, 16:55 Wbrew pozorom reforma służby zdrowia,rozpoczęta jeszcze przez min. Żochowskiego, a wprowadzona przez rząd Buzka, a więc wprowadzenie liczenia kosztów w lecznictwie (niezależnie czy przez kasy chorych czy Fundusz) umożliwiło przeprowadzanie takich zabiegów jak ten "słynny" już zabieg przeprowadzony przeze mnie, Tomka Krzeszowca i dr Majewskiego z Wrocławia. Otóż właśnie ci płatnicy rozróżniają w rozliczeniach ze szpitalem zabiegi zwykłe i "niezwykłe", np. takie z zastosowaniem drogich implantów, i płacą za nie. Tak było i w tym przypadku. I choć z reguły nie dopłacają, to dawniej taki zabieg byłby z ekonomicznego punktu widzenia w ogóle nie do przeprowadzenia, bo ta tytanowa proteza wraz z sytemem stabilizacji kosztuje ok. 8000zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz Neurochirurg z Bytomia Re: Rzadka operacja w WCM IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.03, 14:50 Prosze nie obrazac Profesora Mrowki i nie odbierac mu zaslug w szkoleniu neurochirurgow. Nigdy nie pozwolilby na to, zeby tak mlody asystent szkolil jeszcze mlodszego. Jestem pracownikiem Kliniki w Bytomiu i wiem kto ma jakie miejsce w szeregu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Informatyk Bytom w Opolu?? IP: 62.233.250.* 02.06.03, 11:12 Kolego, skoro jestes neurochirurgiem z Bytomia, to czemu ten mail przyszedl z miasta Opole;>Nastepnym razem przeczytaj książke o sieciach koputerowych...i wtedy pisz takie komentarze.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Łątka Re: Rzadka operacja w WCM IP: *.wcm.opole.pl 03.06.03, 16:14 gdybyś był kolego pracownikiem Kliniki w Bytomiu to wiedziałbyś, że w tej wspaniałej Klinice, kierowanej przez wspaniałego Szefa i zatrudniającej samych pierwszorzędnych, a nie podłych i zawistnych neurochirurgów, miejsce w szeregu zależy wyłącznie od: 1/talentu, 2/pracowitości, 3/zaangażowania w pracę, a nie od aktywności wywiadowczej i ilości donosów. czas, gdy tam pracowałem był najważniejszym okresem mego życia, a Profesor Mrówka znaczy dla mnie tyle co ojciec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Łątka Re: Rzadka operacja w WCM IP: *.wcm.opole.pl 03.06.03, 16:21 To prawda, że początkowo nie chciałem operować tego pacjenta. Wynikało to nie z mojego tchórzostwa, czy niewiedzy, a z poczucia odpowiedzialności. Nigdy wcześniej nie wykonałem takiej operacji - jest to zabieg wykonywany bardzo rzadko i to w niewielu ośrodkach w kraju. Operacji tej nie podjął się także mój obecny Ordynator lek.Czerwiński. Dopiero gdy okazało się, że chorego tego nie chce operować nikt zdecydowałem się go operować sam. Na szczęście podjęte ryzyko się opłaciło i mało że zabieg powiódł się technicznie, to w chwili obecnej OBSERWUJEMY Z DNIA NA DZIEŃ SYSTEMATYCZNĄ POPRAWĘ NEUROLOGICZNĄ U TEGO PACJENTA. Cieszcie się więc przyjaciele i zawistnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Rzadka operacja w WCM IP: 217.11.139.* 05.06.03, 21:13 Darek nie przejmuj się, rób dalej swoje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drek Łątka Re: Rzadka operacja w WCM IP: *.wcm.opole.pl 03.06.03, 16:44 To prawda, że początkowo nie chciałem operować tego pacjenta. Wynikało to nie z mojego tchórzostwa, czy niewiedzy, a z poczucia odpowiedzialności. Nigdy wcześniej nie wykonałem takiej operacji - jest to zabieg wykonywany bardzo rzadko i to w niewielu ośrodkach w kraju. Operacji tej nie podjął się także mój obecny Ordynator lek.Czerwiński. Dopiero gdy okazało się, że chorego tego nie chce operować nikt zdecydowałem się go operować sam. Na szczęście podjęte ryzyko się opłaciło i mało że zabieg powiódł się technicznie, to w chwili obecnej OBSERWUJEMY Z DNIA NA DZIEŃ SYSTEMATYCZNĄ POPRAWĘ NEUROLOGICZNĄ U TEGO PACJENTA. Cieszcie się więc przyjaciele i zawistnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Łątka Podziękowania dla wszystkich IP: *.wcm.opole.pl 03.06.03, 17:05 Serdecznie dziękuję wszystkim przyjaciołom i "zawistnikom" za wszelkie, choć czasem mniej życzliwe uwagi. Gdy mój kolega powiedział mi dziś, że pod artykułem o naszej zwykłej, codziennej neurochirurgicznej robocie rozgorzała taka dyskusja, nie chciałem wierzyć. Sprawdziłem i uwierzyłem, choć przy niektórych komentarzach przecierałem oczy ze zdumienia. Jednak podsumowując, wydaje się, że warto było to robić, bo mało że nasz pacjent ma się coraz lepiej, to i ludzie dowiadują się o naszym trudnym fachu coraz więcej. Także o naszym branżowym "piekiełku", bo jak się Pańswo na pewno się domyślacie jakiś zawistnik dołożył parę siarczystych, nieżyczliwych komentarzy, ale jest rzeczą ludzką wybaczać, więc mu wybaczam. Zresztą wszyscy moi przyjaciele wiedzą o kogo chodzi. W miarę możliwości postarałem się odpowiedzieć na wszystkie wątpliwości. W razie innych proszę o bezpośredni kontakt ze mną: dlatka@wcm.opole.pl lub tel. 0601417451. jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam internautów. Odpowiedz Link Zgłoś