Gość: docent IP: 77.223.230.* 05.10.07, 21:56 Świetnie, ale brakuje mi jednej informacji. Ile razy w ciągu ostatniego roku opolscy policjanci użyli broni w akcji? I czy takie roszady Glockami i P-64 mają sens w związku z tym sens? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wara Można jeszcze ...wymienić wynagrodzenia IP: 77.223.236.* 06.10.07, 08:59 ...te z OPola na warszawskie..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zla51 Policjanci wymienią się pistoletami IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.10.07, 09:13 I to jest prawidłowe.Po co broń policjantom siedzącym na tyłkach,kiedy ich koledzy narażeni są besposrednio na niebezpieczeństwo?To właśnie oni powinni być lepiej uzbrojeni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smart Policjanci wymienią się pistoletami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.07, 10:39 Powoli idą zmiany... Nareszcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Policjanci wymienią się pistoletami IP: *.chello.pl 06.10.07, 11:00 Wybory, wybory panie redaktorze! Naczelny kazał panu coś napisać, aby dokopać rządzącym, a najłatwiej przez policję bo ona robi swoje, nie ma czasu na pierdoły i nie zajmuje się polityką. W gazecie można wszystko napisać i włożyć w usta anonimowych policjantów. A skoro już pan wymyślił coś tak nowatorskiego jak polonez dla komendanta wojewódzkiego to może lepiej wsadzić generała w pks, żeby pojechał kierować w terenie. Premiera wsadź pan w tramwaj, a prezydenta w motolotnię! Będzie taniej! Nie rób pan wiochy bo żyjemy w Europie, nie w III świecie (tylko, że tam władza jeździ rolsami). Zapomniał pan tylko dopisać (a inne gazety o tym pisały), że trwa przetarg (mozolnie bo mozolnie ale jednak...)na ok. 3000 szt. nowych pistoletów na co są pieniądze z ustawy o modernizacji policji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) brawo Lodziński !!!! IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.07, 12:42 I to jest włąśnie poziom oposkiej GW! W innych wydaniach już dawno o tym pisano. A Mariuszek tak jak w poprzednim poście powielił i to nieudolnie. Miedzy innymi sparawa przetargu na nowe Przecież nie ma sezonu ogórkowego i potrzeby pisania o potworze z Loch Ness Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek @---> docent! IP: *.pools.arcor-ip.net 06.10.07, 11:08 Gość portalu: docent napisał(a): > Świetnie, ale brakuje mi jednej informacji. Ile razy w ciągu ostatniego roku > opolscy policjanci użyli broni w akcji? I czy takie roszady Glockami i P-64 > mają sens w związku z tym sens? - czy to wazne, ile razy uzyli broni??? -moze powinnismy byc szczesliwi ze JESZCZE nie musza jej uzywac na codzien... ? -"co ma piernik do wiatraka!" -chyba lepiej jak CELNA, NEZAWODNA i O WIEKSZYM "POTENCJALE OGNIA" BRON nosi ze soba funkcjonariusz "w rejonie", jak ma ja "nie nosic", trzymac w sejfie i CZASAMI czyscic jakis "fotelikowy pierdziel" w biurze ;) ...! -pozdrawiam! -Jacek ( -strzelec sport. z "broni sluzbowej" -9mm "Para". Zuzycie roczne amunicji-ok. 2000-2500 szt.) p.s. - nie podlega jednakze zadnej dyskusji fakt ze to cale "zamienianie" sie bronia nie ma absolutnie nic wspolnego z modernizacja w policji. Sprawna, celna I BEZPIECZNA bron powinien miec KAZDY funkcjonariusz policji w cywilizowanym panstwie! -PRZECIEZ TO TAKZE CZESC ICH "GWARANCJI ZAWODOWEJ" NA ZDROWY POWROT DO DOMU I RODZINY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docent Re: @---> docent! IP: 77.223.230.* 06.10.07, 14:17 Inaczej - nie kwestionuję, że dobra broń jest im potrzebna. Ale cała ta akcja jest o kant tyłka rozbić, jeśli nie wiemy, czy ludzie z patrolów używają broni częściej niż ludzie zza biurek. A wcale nie musi tak być, choć teoretycznie powinno. Informacja o tym, że w Glockach jest 16 naboi w magazynku a w P-64 6 na nic się nie zdaje bez wiadomości, ile funkcjonariuszowi w ogóle tej amunicji potrzeba. Idąc Twoim tropem myślenia (lepiej więcej niż mniej) trzeba by im dać M-5 albo co najmniej Glauberyty. A w każdym radiowozie Mossberga. A to przecież nie są chłopcy z AT. I akurat w tym wypadku piernik ma z wiatrakiem sporo wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: @---> docent! IP: *.pools.arcor-ip.net 06.10.07, 15:52 Nie jest przeciez rzecza normalna, ze jakis bandzior biega sobie z "kalachem" lub innym granatem w rece, a policjant ma jedynie 2x6 naboi w pistolecie, ktory nadaje sie jedynie chyba do rzutu nim w kierunku napastnika (-kto mial mozliwosc strzelania z P-64 wie, co mam na maysli...!), bo trafienie osoby znajdujacej sie w ruchu w odl. wiekszej niz 5 m jest po prostu szczesciem. I dlatego ze nie chodzi tutaj o zadnych chlopcow z AT, a o policjantow- powinni oni miec bron PERCYZYJNA, ktora W RAZIE KONIECZNOSCI JEJ UZYCIA pozwala na SKUTECZNE UNIESZKODLIWIENIE NAPASTNIKA, a co za tym idzie pozwala na trafienie tego, w co sie celuje ;) ...! -i tutaj jednak (-moim zdaniem!) piernik niewiele z wiatrakiem wspolnego maja ...! -pozdrawiam! -Jacek p.s.---> docent: -mysle ze jestes jednak osoba z malym doswiadczeniem osobistym (-i nic w tym zlego! -podyskutowac zawsze przeciez mozna... !) n.t. broni palnej i strzelania "dynamicznego". Wnioskuje tak, gdyz: -gdybys mial tego rodzaju doswiadczenie, wiedzal bys ze nie chodzi w takich przypadkach o "zasypanie" gradem pociskow napastnika, a jedynie o: -MOZLIWIE SZYBKIE I SKUTECZNE JEGO OBEZWLADNIENIE----> MAKSYMALNA PRECYZJA TRAFIENIA----> NIEZAWODNA "SZYBKA" I PRECYZYJNA BRON O MOZLIWIE WYSOKIEJ SILE OGNIOWEJ, PRZY NISKIM CIEZARZE I MOZLIWIE OPTYMALNYCH WYMIARACH! - mowimy tutaj naturalnie o wymaganiach dot. broni OSOBISTEJ funkcjonariusza policji, a nie o moliwosci ewentualnego zabierania "kalacha" w patrol ;) ...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docent Re: @---> docent! IP: 77.223.230.* 06.10.07, 21:33 Widzisz, masz racje mówiąc, że policjanci powinni mieć wyposażenie co najmniej tak dobre jak ci, których mają zwalczać. I stąd potrzebna jest informacja, czy opolscy policjanci kiedykolwiek widzieli człowieka z AK-47 czy czymkolwiek innym lepszym od jakiegoś obrzyna czy innego samopała. Jak myślę w ich codziennej pracy w ogóle to się nie zdarza (a paru policjantów na tę okoliczność przepytałem). Ale oczywiście mogę się mylić i może się zdarzyć, że muszą tę broń wyciągać relatywnie często. Wtedy rzeczywiście Glock, Walther, SigSauer nawet, bardzo byłby wskazany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: @---> docent! IP: *.pools.arcor-ip.net 06.10.07, 22:45 Gość portalu: docent napisał(a): ... i może się zdarzyć, że muszą tę bro > ń > wyciągać relatywnie często. Wtedy rzeczywiście Glock, Walther, SigSauer nawet, > bardzo byłby wskazany. -i wlasnie o to mi chodzilo, docent! -jesli juz mala ja wyciagnac to jej uzycie powinno byc jak najbardziej EFEKTYWNE! -no i zesmy sie "dogadali" ;) ...! -jeszcze raz pozdrawiam i zycze przyjemnego Weekendu! -Jacek Odpowiedz Link Zgłoś