Gość: dupek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 21:46 A może i u nas nałożyć podatek na wierzących? W końcu będzie wiadomo, jaką siłę ma Kościół. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 11 Świetny system!! Wprowadzić to do Polski ! IP: *.chello.pl 22.01.08, 22:30 hehehe kto widzi tylko srebrniki? chyba panowie w sutannach. WIARA Z KASĄ NIE POWINNA MIEĆ NIC WSPÓLNEGO !! A jeśli ktoś uwaza inaczej to niech daje se im kase , nic mi do tego, ale czemu m.in moje podatki maja isc na budowe swiatyni bozej popłaczności? Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Sprzedal dusze swoja i rodziny za Canona 24.01.08, 21:21 Ciekawe za ile by sprzedal zone i dziecko. Cytat: "Irek Warmowski z żoną na niepłaceniu podatku kościelnego w Niemczech mogli oszczędzić 500 euro. I kupić wymarzony profesjonalny aparat fotograficzny Canona." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chaos1024k Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: *.compi.net.pl 24.01.08, 22:31 "Irek Warmowski z żoną na niepłaceniu podatku kościelnego w Niemczech mogli oszczędzić 500 euro. I kupić wymarzony profesjonalny aparat fotograficzny Canona." Ten cytat mowi duzo o Irku Warmowskim i o tym jak podejmuje decyzje w zyciu. Własciwie jest na tyle wymowmy, ze reszta artykułu jest zbedna. Zastanawia mnie jedno: co Irek W. zrobi za 700 euro w bonach do Lidla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mefisto Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: *.magma-net.pl 24.01.08, 22:59 Za 700 czy tysiąc? Kupi jeszcze lepszy aparat. Albo drugi, dla żony. A jego fantastyczne zdjęcia przy nowym BMW obejrzymy niedługo na "naszej-klasie". Odpowiedz Link Zgłoś
szenio Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? 26.01.08, 18:54 A co to ma wspólnego z wiarą?To znaczy jak dam 1000 euro to jestem super katolik a jak nie dam nic to nie jestem katolikiem!!!Bzdura totalna!!!!Jestem katoliczką , ale na Kościół pod przymusem bym się nie opodatkowała!!!Na Kościół powinny być dobrowolne datki a nie pod przymusem!!!! A jak ktoś nie ma dochodu - to co?Nic dziwnego , że w Niemczech jest coraz mniej wierzących.A ajk kasa nie ma znaczenia, to po co Kościół wyciąga po nie łapy?Hipokryzja do potegi!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.01.08, 10:31 No wlsnie, jak w Niemczech katolik nie ma kasy, to nie placi - jezeli krtos ma dochody do ok. 8000 tys euro, to mu panstwo wszystkie podatki zwraca, podatek koscielny rowniez. Po drugie, podatek, w wysokosci 8-9 proc. placi sie od podatku dochodowego, co w praktyce oznacza, ze wielu Polakow wrzuca na tace wiecej. Pojeciea nie mam, jak pojedyncza osoba placi 2ooo euro na Kosciol, ale to oznacza na pewno, ze ta osoba bardzo dobrze zarabia Odpowiedz Link Zgłoś
wd_07 Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? 29.01.08, 11:11 Podatek na kościół to oczywiście absurd i to w kraju gdzie "podobno" KK nie ma takiej władzy jak w Polsce. Kto tu jest bardziej liberalny? Polska gdzie każdy daje ile chce i kiedy chce czy kraina szczęśliwości Niemcy gdzie jeśli wierzysz to MASZ (no chyba że robisz tak jak bohater artykułu) płacić? To tytułem wstępu Gość portalu: agnieszka napisał(a): > No wlsnie, jak w Niemczech katolik nie ma kasy, to nie placi - > jezeli krtos ma dochody do ok. 8000 tys euro, to mu panstwo > wszystkie podatki zwraca, podatek koscielny rowniez No właśnie ten podatek zapłacą za niego bogatsi - vivat rewolucja, wiat socjalizm, vivat tolerancja itd ! ;) Po drugie, > podatek, w wysokosci 8-9 proc. placi sie od podatku dochodowego, co > w praktyce oznacza, ze wielu Polakow wrzuca na tace wiecej Co za bzdury. Masz jakieś dowody czy tak sobie lubisz pogadać? Podziel się swoim źródłem informacji ;) Bo wiesz ja mogę powiedzieć, że wielu Polaków ma również samochód marki mercedes i co ci to mówi o ilości mercedesów w Polsce ? Także agnieszko gadasz bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Konstytucja RP zabrania podatku kościelnego 29.01.08, 11:18 Pojawiają się tu propozycje, aby podatek kościelny wprowadzić w Polsce. Jest to niemożliwe. Zabrania tego Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej: "Art. 53, p.7. Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania." Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Konstytucja RP zabrania podatku kościelnego 29.01.08, 11:34 Dla mnie cały problem jest przez dyskutantów źle postawiony. Rzecz nie w moralności religijnej. Chodzi natomiast o coś innego - o społeczną odpowiedzialność. Gdy ktoś jedzie pracować do Niemiec, to nie powinien myśleć, że mu się to należy jak psu buda. Pracuję w Niemczech, ergo płacę niemieckie podatki, stosuję się do niemieckiego prawa i niemieckich reguł porządku społecznego. Nie ja te reguły ustalałam i mogą mi się nie podobać, ale to Niemcy pozwalają mi pracować w ich kraju - więc mają prawo czegoś ode mnie w zamian oczekiwać. Dla mnie to oczywiste. (Nb. osobiście uważam, że polska Konstytucja jest mądrzejsza w tym względzie i po prostu nie pozwala na takie mieszanie spraw światopoglądowych z państwowymi.) Lecz idąc dalej, skoro praca w Niemczech ma polskiego pracownika kosztować X euro miesięcznie za najem mieszkania i inne opłaty - to odpowiedzialny człowiek przyjmuje, że są to koszty konieczne. Podobnie podatek kościelny. Wliczony w koszta życia w niemieckim społeczeństwie, pracy w nim i korzystania z płynących z tego udogodnień. Chyba że odpowiedzialny człowiek nie chce płacić podatku kościelnego - wówczas nie płaci, ale akceptuje wszystkie płynące stąd konsekwencje. Nie da sie mieć ciastka w Polsce i jednocześnie je zjeść w Niemczech. Niemcy, w tym niemiecki Kościół, nie mają obowiązku robić nam specjalnych ulg. Zrozummy to. Polakom trudno jest to zrozumieć, bo są istotami w większości aspołecznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Może dzięki temu w końcu 29.01.08, 12:40 Może dzięki temu w końcu religie upadną? Mam taką nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Czy przyzwoitym jest chrzczenie dziecka? A może 29.01.08, 13:56 nalezy decyzję zostawić dorosłemu?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borow4 to kosciol powinien udowodnic , ze sie do niego na IP: *.chello.pl 29.01.08, 16:55 lezy a placenie dziesieciny to czyste sredniowiecze nie beda placil na balwochwalstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Wreszcie rzeczywista deklaracja wiary IP: 192.231.41.* 29.01.08, 19:18 Podoba mi się polityka niemiecka. Nie pozwala na zakłamanie i dwulicowość. Jeśli ktoś rzeczywiście wierzy w Boga katolickiego to zapłacenie podatku na kościół nie odwiedzie go od wiary. Jeśli deklaruje się chrześcijaninem aby nie różnić się od sąsiadów to powinien się przeprowadzić w okolice bardziej tolerancyjne gdzie mieszkają ateiści lub agnostycy lub buddyści lub bardziej tolerancyjni ludzie niż katolicy lub muzułmanie. A spędzić wieczność w piekle, bo chciało się kupić cyfrowy aparat fotograficzny Canona to niezbyt dobry wybór. Inne pytanie czy piekło istnieje czy wymyślono je aby skłonić ludzi do płacenia na kościół? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir A co ma Bóg do Kościoła Katolickiego?????????????? 29.01.08, 19:38 A co u licha ma Bóg do Kościoła Katolickiego? Przecież Bóg nie chce żeby mu dawał na tacę. Bóg chce żebym pomagał ludziom którzy pomocy potrzebują, a czarni nie są ludźmi w potrzebie. Powiem więcej, czarni bezlitośnie wyciągają kasę od emerytów i rencistów. A poza tym można w dalszym ciągu być osobą wierzącą, ale w innym kościele. Można być protestantem, prawosławnym, grekokatolikiem. Ciekawe co by było gdyby pan Irek zdeklarował się jako arianin :). Jestem pewien, że Arianie nie są zarejestrowani w Niemczech :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Bóg katolicki rządzi Kościołem Katolickim IP: 192.231.41.* 31.01.08, 21:13 kosmiczny_swir napisał: > A co u licha ma Bóg do Kościoła Katolickiego? Przecież Bóg nie > chce żeby mu dawał na tacę. Chce! Bóg katolicki przekazuje nam swoją wolę za pośrednictwem papieża i księży. Jeśli oni mówią, że trzeba płacić to znaczy, że trzeba. A w Niemczech również prawo państwowe nakazuje ludziom należących do kościołów aby płacili podatek zaspakajający potrzeby materialne tych kościołów. Kościoły trzeba remontować, ogrzewać. Ludzie tam pracujący też muszą jeść, ubierać się itp. Pan Bóg nie zsyła manny z nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das_spiel_ist_aus chceta monopol na boga? IP: *.adsl.alicedsl.de 13.02.08, 08:02 to przybijta sie gwozdziami do krzyza perfidne bydlaki. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzur Patriotyzmem jest nie płacić na Niemca,... 13.02.08, 08:20 Patriotyzmem jest nie płacić na Niemca, choćby w sutannie. Czy przekazywanie danych osobowych do parafii jest zgodne z ustawą o danych osobowych? Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Patriotyzmem jest nie płacić na Niemca,... 13.02.08, 08:42 Na Jana Pawła II Niemcy płacili, a Ty żałujesz na Benedykta XVI?! Nie bądź sknerą, daj w niedzielę na tacę - z pełną świadomością, że część z tych pieniędzy idzie do Watykanu. -- Nieboska satyra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das_spiel_ist_aus dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: *.adsl.alicedsl.de 13.02.08, 08:57 religijnej jest uregulowana kompetencjami rzadow federalnych,czyli co land to inaczej lub z roznicami. ps..zadnych trykow w stosunku do nas.probowaliscie zrobic z nas:rosyjskich szpiegow,policyjnych szpicli,terorystow,gangsterow,zboczencow itd i zawsze w imie martwego boga na dwoch skrzyzowanych patykach. wasze narodowe dziedzictwo to burdele i ich duchowni inspiratorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: 212.244.179.* 13.02.08, 09:17 Dopiero z 20 post a juz geba mi sie smieje dobre dobre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taaa jasne ________Do___Miś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 09:45 Miś napisał(a): >Chce! Bóg katolicki przekazuje nam swoją wolę za pośrednictwem >papieża i księży. Jeśli oni mówią, że trzeba płacić to znaczy, że >trzeba. Normalnie padłem xD xD Czytając ten post taki miałem atak śmiechu, że jeszcze bolą mnie mięśnie twarzy. Miś, jeżeli ty uważasz że to Bóg nakazuje księżom wołać o kasę to twoja sprawa. Ale jeżeli uważasz że takie chore pojmowanie obowiązuje wszystkich to już co innego. Powiedz jeżeli możesz, którędy On im przekazuje te informacje o opłatach ? Jest jakiś specjalny protokół uwzględniający stawki i walutę ? Aaaa, i jeszcze jedno, jeżeli możesz powiedz skąd wiesz co chce Bóg, będę wdzięcznym, zawsze dobrze jest się czegoś dowiedzieć. Jeszcze raz ponawiam pytanie, które padło gdzieś wcześniej : "Co ma Bóg do kościoła ?" Kościół nie jest potrzebny aby wierzyć w Boga, aby wierzyć w cokolwiek. Kościół jest od przeprowadzania obrządków i budowania drogich świątyń, które później remontują przez 50 lat (i za to mogą sobie pobierać opłaty do woli, jeżeli ktoś chce chodzić do tych świątyń niech im płaci). Ale jeżeli tym durnym klechom się wydaje, że jak ktoś rezygnuje z tego śmiesznego obrządku i płacenia za niego, to automatycznie nie wierzy w Boga - to są w dużym błędzie. Gdzieś w artykule są słowa księdza "Pan Irek sprzedał się za srebrniki" Hehehe, 'panie ksiądz' ! To pan żeś go wyj*bał za to że nie dał ci tych srebrników. Nie wywracaj kota ogonem. Tak tak, byłeś gotów (nie pytając czy wierzy) wykreślić go ze swoich ksiąg, a wszystko bo kasa. Za wiele lat, mam nadzieję, ludzie spojrzą wstecz i uśmiechną się na myśl o tych którzy bali się przyznać że nie chodzą do kościoła, aby nie być posądzonym o niewiarę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Re: ________Do___Miś IP: 132.168.66.* 13.02.08, 10:13 Zgadzam sie z Toba co do logiki, czyli jezeli nie jest Ci potrzebny Kosciol do wiary w Boga to cool. Help yourself i badz wolny. I to jest ok w Niemczech: nie potrzeba Ci jego kosciolow, ksiezy, remontowania, slubow itd - nie placisz. Ale jezeli masz ochote w tym uczestniczyc, i chcrzcic swoje dzieci nie sam na sam z Bogiem w rzeczce lub pod zlewem tylko w kosciele za posrednictwem jego urzednika, to bulisz skladke klubowa. Sorry, takie zycie, nie ma nic za darmo. Jezeli uwazasz ze Kosciol jest potrzebny bo potrzebujesz swiatyn - placisz, chcesz byc w ksiegach czyli wbijasz sie w koscielna administracje: placisz. I nie rozumiem o co ludzie sie podniecaja. Jakos nie widzialam zeby ktos sie wkurzal o kare za nieplacenie podatkow "panstwowych" chociaz tez sa roznice w ich wysokosci zaleznie od kraju i w ich pozniejszym wykorzystaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yago mg, przeginasz... IP: *.lanet.net.pl 13.02.08, 10:52 Irek i inni emigranci zarobkowi płacili "klubową składkę" w Polsce, dawali na tacę, płacili za ślub, a ich rodzice za chrzest. Teraz zarabiają w Niemczech, ale nadal są Polakami, kiedy wracają do Polski, nadal "płacą składkę", czyli dają na tacę. A że chcą się wykręcić od płacenia niemieckiego "kościelnego", to się nie dziwię. Czy kiedy emigrant chrzci dziecko w Polsce, to ksiądz przyjmuje do wiadomości, że przecież płaci w Niemczech, to tu nie musi bulić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TPepe Tu nie chodzi o pieniądze... IP: *.nencki.gov.pl 13.02.08, 11:30 ...ale o akt apostazji. Irek, by nie płacić podatku podpisał się pod aktem apostazji. Nie wiedział co robi? Nie rozumie co mówi? Czy uważa, że to nieistotne? Może powinien zrozumieć, że jak pisze, że występuje z kościoła i składa pod tym podpis to występuje, niezależnie od tego czy robi to dla pieniędzy czy nie. I nie róbmy z niego ofiary. Jest wokół wiele cmentarzy komunalnych, a dzieci jak dorosną to będą się mogły same ochrzcić. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re:Czyj bóg lepszy,czyje mienie lepsze? 13.02.08, 16:04 Czyj bóg lepszy,czyje mienie lepsze? Nie ma boga, pełno bożych sług. Nie służysz im, jesteś ich wróg. Bełkot od rana, jesteś szatana. Do ognia ciebie. Zakopać w glebie. Nauka czy wiara? Zagadka stara. Bytowi plemiennemu czas leci po bożemu. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Tu nie chodzi o pieniądze... 13.02.08, 19:56 Zresztą osoba niewierząca może spokojnie ochrzcić swoje dzieci. Musi tylko napisać oświadczenie a religijnym wychowaniem zajmują sie wtedy rodzice chrzestni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko ja tez chce sie wypisac. Jak to zrobic? IP: 77.194.74.* 13.02.08, 21:26 ja tez chce sie wypisac. Jak to zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marl57 Re: ja tez chce sie wypisac. Jak to zrobic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 21:41 Re: ja tez chce się wypisać. Jak to zrobić? -sprawa jest prosta: www.apostazja.pl/ - i dodajmy, że jest to żądanie administracyjnego usunięcia danych osobowych z rejestrów danej instytucji, opuszczenie zaś "wiary" miało miejsce pewnie tak dość temu już latek kilka wstecz. U mnie było to około 15 lat temu, pozbyłem się nakręceń, neuroz, maniactw i kilku innych nawiedzonych natręctw. Jest lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość To prawo niemieckie wymaga wyrzeczenia sie Boga... IP: *.net.autocom.pl 13.02.08, 14:52 To prawo niemieckie wymaga wyrzeczenia sie Boga i religii chrześcijańskiej, a nie Watykan, to że księza aktualizują dane to juz ich wewnetrzna sprawa. Prawo niemieckie mówi jasno jezeli nie chcesz płacić podatku na rzecz danego kościoła religijnego to musisz sie wyrzec go i podpisać urzędowa oświadczenie. Pretensje do Koścoła Katolickiego ze w Niemczech funkcjonuje takie prawo jest nieuzasadnione. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: To prawo niemieckie wymaga wyrzeczenia sie Bo 13.02.08, 20:00 Swoja drogą mozna sie zdaje sie nie deklarowac wyznania w swoich urzędowych ankietach od samego początku. Jesli ktos deklaruje sie jako ateista od początku wtedy żaden związek wyznaniowy nie jest o tym informowany i nie dochodzi do "wystąpienia z KK" i nie ma całego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
tekameka a w Giermanii to dolary wrzucają na tacę? turysty 13.02.08, 10:14 jakie amerykańskie albo ruskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das_spiel_ist_aus a fide catholica defecit IP: *.adsl.alicedsl.de 13.02.08, 11:33 die coram tlumaczy sie:od wyznania(wiary,religii) powszechnej(rzymskiej,chrzesijanskiej)odstapil(odstapila) a okreslenie wiara oznacza fascynacje czyms czego okreslic nie mozna,ale ktore (to) napedza nasze dzialania.(swiadomie lub nie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 09:32 Po pierwsze jeżeli ktoś w Boga nie wierzy to niech umilknie i się nie wypowiada na ten temat. Nie płacisz? Nie wierzysz? Twoja sprawa. Nie mieszaj się do spraw katolików. Po drugie czytajcie trochę Pismo św. To naprawdę otwiera oczy na kilka spraw. Przedstawiona w artykule osoba z pewnością nie jest osobą wierzącą. Uważacie, że skoro nie płaci podatku (wyparł się Boga publicznie) to daje na chorych i głodujących? Chyba zdjęcia im pstryka swoim aparatem, co najwyżej. Wiem, że fora internetowe to zbiegowiska dzieci neo, ateistów (lat 13-15), pijaków i nałogowców. Wiem jednak, że czytają je także ludzie światli. Wiara w Boga to wielki zaszczyt ale też obowiązek. Mamy przykazania, których powinniśmy przestrzegać, mamy księży, którzy uczą nas o Bogu. Jeśli ktoś uważa, że ksiądz to lekki zawód to czemu sam nim nie zostanie? Ludzie małej wiary, musimy starać się naśladować Chrystusa! W Niemczech istnieje prawo nakazujące płacić - zatem "oddajcie Cezarowi co należy do Cezara". Praworządność to cnota nie głupota jak sądzą cwaniaczki spod monopolowego. Osobiście wierzę w słuszność takiego rozwiązania. Jasna deklaracja wiary - 500 euro w Niemczech w skali roku... Fortuna? :) Wiecie... w Kościół należy wierzyć mimo wszystko. Wszędzie są dewiacje. Wszędzie możemy odnajdywać rzeczy, których nie tolerujemy. Jeśli jednak Bóg kocha nas mimo naszych grzechów, kim jesteśmy by uważać się za lepszych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 09:50 Wiara w Boga a KK to nie jest tożsame, gdyż katolicyzm jest rozbity. Wiara w tego samego Boga, ale w różnych kościołach inaczej wygląda, i co? jeżeli jestem dobrym wierzącym protestantem to wg. Ciebie nie wierzę bo nie należę do KK? Wiara nie na tym polega, wiara polega na tym co masz w sercu a nie na tym ile dasz i czy chodzisz. Widzisz KK zrobił sobie prawo by jeden wypowiadał się w sprawach tak wielu. KK w przeszłości wiele razy się mylił, wiele razy przelewał krew niewinnych, oraz wiele razy pokazywał swoje pazerne obliczne. Abstrahując od pazerności, KK nie jest tym samym co wiara. Teraz przechodzimy do meritum. Kto i kiedy zdecydował wg. czego jest sformułowana wiara KK? Wybrano 4 ewangelie wg. kryteriów wygody. A przecież mamy ewangelie Tomasza, ewangelie Judasza, i wiele innych, nie zostały wybrane tylko dlatego że pokazują też wszystko z innej strony. Przez prawie 2000 lat KK, czyli papież, do niedawna wyklinanali Judasza za jego czyn, po czym uznali niedawno że jednak Judasz działał z woli Bożej. Jeszcze większą kpiną jest uznanie że dusze nienarodzonych dzieci, tudzież nieochrzczonych trafiają jednak do nieba. Przez 2000 lat nikt nieomylnym papieżom, mających hotline w ferowaniu wyroków na ludziach, na władcach, na całych narodach nie mógł tego powiedzieć? Dlatego uważam że KK z całą doktryną nieomylności papieża ma się nijak do wiary. Wierzyć można w Boga, jednocześnie nie wierząc w nieomylność papieża. Można wierzyć w Boga w Jezusa, przestrzegać przykazań i być na bakier z papieżem, bo tak naprawdę nieomylność papieża jest banalnie prosta do zakwestionowania. Bóg się nie myli, jego wyroki są może i surowe acz sprawiedliwe, a Papież co jeden zmienia decyzje poprzednika. I jeszcze kwestia zmiany wg. wygody. Wiesz oczywiście że przykazania zostały zmienione, tak aby można było czerpać profity z figurek i obrazów? Oczywiście nie ma to nic wspólnego z pieniędzmi, a KK nie jest chciwy na pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pil Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: 195.33.129.* 13.02.08, 10:36 Nie dokończyłeś cytatu ;-) w pełnej wersji brzmi "Oddajcie, więc Cezarowi, co należy do Cezara, a Bogu to, co należy do Boga". Czyli przeciwstawiasz instytucję Kościoła (której musisz płacić podatek) Bogu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 22:14 Proszę spytaj księdza co oznacza ten cytat, bo niestety go nie rozumiesz :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misznaiq Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 11:38 Po pierwsze jeżeli ktoś w Boga nie wierzy to niech umilknie i się > nie wypowiada na ten temat. Nie płacisz? Nie wierzysz? Twoja sprawa. > Nie mieszaj się do spraw katolików. No szczyt k..wa hipokryzji. A katolicy mają prawo się wp..ać w każdą dziedzinę mojego życia. Po każdym mniej lub bardziej ważnym wydarzeniu w naszym państwie widzę w TV czarnuchów, którzy bez umiaru, ex catedra, bombardują mnie swoją interpretacją rzeczywistości i chcą wpływać na wszystkie sfery życia wszystkich obywateli a zwłaszcza na sferę pożycia płciowego. Po drugie właśnie sobie poczytałem biblie (swoją drogą to można się z tej ksiązki dowiedzieć więcej o wypasie bydła niż o bogu) i to między innymi otworzyło mi oczy i jestem teraz ateistą. a i nie mam 13 lat ani nałogów. Dla księży mam taki sam stosunek co do kieszonkowców. i właśnie z tego powodu nie zostanę ani jednym ani drugim;. A no i perełka... > Wiecie... w Kościół należy wierzyć mimo wszystko. Wszędzie są > dewiacje. Wszędzie możemy odnajdywać rzeczy, których nie tolerujemy. > Jeśli jednak Bóg kocha nas mimo naszych grzechów, kim jesteśmy by > uważać się za lepszych? Smieszny bełkot... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olin Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: *.adsl.alicedsl.de 13.02.08, 13:07 rzeczywiście śmieszny -Ale coraz mniej będzie takich clownów katoli bo się na żądanie wypisują . Oby każdy pleban przestrzegał nowych przepisów. amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 22:17 1. Sprawdź w słowniku znaczenie slowa hipokryzja 2. Przykro mi, że nie mam talentu takiego jak Ty, by nie obrażając innych pisać o swoich poglądach :( Wybacz o wielki ... Odpowiedz Link Zgłoś
ciamej Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci 14.02.08, 04:09 > 1. Sprawdź w słowniku znaczenie slowa hipokryzja > 2. Przykro mi, że nie mam talentu takiego jak Ty, by nie obrażając > innych pisać o swoich poglądach :( Wybacz o wielki ... oj Maciek, Maciek... może sam sprawdzisz w słowniku? jak nie masz to dam ci linka do wikipedii: pl.wikipedia.org/wiki/Hipokryzja (patrz punkt 2) no nie wiem, ale przynajmniej mi się wydaje, że bolo użył tego słowa we właściwym kontekście - nie katolicy mają się nie wpieprzać w sprawy katolików, ale katolicy mają prawo wpieprzać się w sprawy nie katolików? czyż to nie jest właśnie hipokryzja!? niech ci będzie lepiej przykro, że nie potrafisz zrozumieć tego co bolo do ciebie napisał, fakt, że może niezbyt kulturalnie wyraził swoje myśli, ale się mu nie dziwię, bo jak czyta się takie posty jak twój to naprawdę się można zdenerwować Odpowiedz Link Zgłoś
ciamej Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci 14.02.08, 04:10 oczywiście misznaiq a nie bolo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wheeee Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: *.debica231.tnp.pl 14.02.08, 14:28 Sęk w tym, że twoje poglądy to nie poglądy to faktycznie bełkot, to tak jak by się rozmawiało z moją ciotką wielbiącą za wszelką cenę radyjo z Torunia i głównego dowodzącego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: 217.194.34.* 13.02.08, 12:00 Osobiście wierzę w słuszność takiego rozwiązania. Jasna deklaracja > wiary - 500 euro w Niemczech w skali roku... Fortuna? :) A czy ty wrzucasz 500€ na tace? ciekawy jestem ile pseudo katolikow wrzuca i ile € wrzuca corocznie na tace. Idz zarob te 500€ i oddaj komus, to zobaczysz czy cie szlag nie trafi! Wiem sam cos na ten temat, place w niemczech jeszcze wiecej jak Irek na Kosciol i dawno bym sie wypisal, tylko robie wyjatek ze wzgledu na rodzine a raczej na rodzine mojej zony. Mnie juz raz uznano za niewierzacego, bo nie wposcilem kolendy! Co to ma wspolnego do wiary? Szlag mnie trafia, jak slysze takie brednie! Dajcie po 2000 zlotych w roku na kosciol to zobaczycie jak to jest, ciekawe ilu wtedy bedzie katolikow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 22:30 Dobrze, że zabierzesz je ze sobą na tamten świat! Przyda się do użyźnienia gleby :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmmm Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 14.02.08, 03:03 Jego pieniadze niech robi co z nimi chce. Nie zdziwil bym sie gdyby pieniadze zebrane w niemczech poszly do Watykanu i zostaly przydzielone radiu marysia :( Zalamanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Scotland Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: *.cable.ubr13.edin.blueyonder.co.uk 13.02.08, 15:49 Wprowadzic podatek koscielny w Polsce prosze, wierzysz w bzdury o maryi i trójcy swietej to plac! Bedzie wiadomo ile KK zebral i na co wydaje i czy pieniadze mafi pierze. KK nie placi podatkow, nie wiadomo ile zarabia i na co wydaje. Jurek Owsiak rozlicz sie z kazdego grosza i KK? "piaty grosik dla ksiedza bo w parafi nédza" Kazik pozdrawiam Artur UK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalalla Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: *.chello.pl 13.02.08, 18:53 > Wiem, że fora internetowe to zbiegowiska dzieci neo, ateistów (lat > 13-15), pijaków i nałogowców. Iście chrześcijańskie podejście, tak trzymać :) > Ludzie małej wiary, musimy starać się naśladować Chrystusa! W > Niemczech istnieje prawo nakazujące płacić - zatem "oddajcie > Cezarowi co należy do Cezara". Łatwo Ci mówić, skoro nie musisz tego robić... Problem jest zupełnie inny, taki że Watykan nie panuje nad kościołami w różnych krajach. Jesteśmy jednym Kościołem, więc prawa i zasady powinny byc jednakowe. Ktos "wstapił" do kościoła w Polsce, który ma takie i takie zasady , wyjeżdża do Niemiec i nagle okazuje się że zasady sa inne, takie, na jakie się nie zgadzał. Podobnie jest z Komunią Świętą - i nas trzeba do tego się przygotować, wyspowiadać = przejść przez piekiełko wypytywania o antykoncepcję itp, a w innych krajach ludzie biora Komunię jak cukierki, sa na mszy to przyjmują i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 22:51 Przykro mi ale nigdy nie byłem w Niemczech. To po prostu mój stosunek do obowiązującego prawa. Oczywiście chciałbym żeby świat był idealny. jak jest wszyscy wiemy. Wszystko zależy od człowieka... Ja kojarzę spowiedź z zimnym prysznicem w upalny dzień. Orzeźwia, ochładza, oczyszcza. Wszystko zależy od kapłana, od naszej wiary i od setek drobnych spraw... Miło, że choć pan/pani nie uznał/-a, że należy obrażać osobę na forum za wyrażanie własnych poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza,m Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 13.02.08, 21:34 "..czytajcie trochę Pismo św..to naprawde otwiera oczy...." -a które wydanie tego Pisma,bo wersje ulepszane są bez przerwy "uwazacie ,ze skoro nie płaci podatku to daje na chorych i głodujących" -skąd twoja pewnosc ze nie daje? "wiara w boga to zaszczyt i obowiązek..." przypomina mi sie anegdota o tym jak mojzesz potłukł kamienne tablice i najpierw polecieli bogaci aby zabrac sobie na pamiątkę kawałek zabrali więc:KRADNIJ,CUDZOłOZ,ZABIJAJ,POZąDAJ....itd potem poszli biedni,aby tez sobie zabrac na poprawę losu i pozabierali: NIE,NIE,NIE,NIE,NIE razy 10 "ludzie małej wiary,musimy nasladowac Chrystusa.." no własnie,skoro księza są tymi pomazancami to oni powinni dawac przykład swoim zachowaniem,byc jak Chrystus...wierzę ze sa gdzies tacy księza ,ale są to wyjątki,reszta traktuje to jako zawód i to najlepiej opłacalny,zarezerwowany tylko dla męzczyzn..a ludzie nie chcą zostawac księzmi ,bo są uczciwi i chcą zyc w zgodzie z naturą Jezus chrystus jako zyd wg prawa zydowskiego musiał sie ozenic (przeciez nie mógł złamac prawa,ba..zresztą nie chciał go łamac) poczytaj więc inne wersje Pisma swiętego a potem NAUCZAJ na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 22:57 Wyraziłem swoje poglądy. Nie każę pani ich rozumieć, choć chciałbym by je pani zrozumiała. Nie chciałem nikogo nauczać... a może tak... Wszak wszyscy jesteśmy apostołami Jezusa. Z wielu lat obserwacji ludzi... Dan Brown nie jest prorokiem. A tak w ramach ćwiczenia: jest pani sobie w stanie wyobrazić nie istnienie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marl57 Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 21:48 żenującej logicznie agrumentacji używasz Maciusiu, dodatkowo zawłaszczasz kościelnym obyczajem moralność dla swego kręgu wyznaniowego szkalując pozostałych. Buzujesz sie własnym poglądem na własne poglady, taki mały samozachwyt uprawiasz i powiadasz że jesteś super bo tak uważasz. A poza wszystkim - czegóż tu się wyżekać jeśli się niczego nie spotkało i doznało obiektywnego poza własnymi subiektywnymi wyobrażeniami? -(niespełniony argument obiektywizmu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 23:12 Przykro mi, że pani konformistyczna postawa jest mi obca. Nigdy nie zawłaszczyłem moralności na swoją wlasność. Nie mam do tego podstaw. Nikt ich nie ma oprócz Boga. Pani ma? Mogłbym pani opowiedzieć o Pascalu, Kancie ale wiem, że nie jestem w stanie zmienić pani zdania, którego logika nie jest w niczym mocniejsza od mojej. Chciałbym wiedzieć jednak, w którym miejscu tekstu postawiłem się ponad panią. Nie wierzę w stopniowanie ludzi. Ja sam jestem raczej gorszy niż lepszy więc nie daję sobie prawa do oceniania innych. Faktycznie pisząc pod wpływem emocji jestem w stanie rzucić jakieś górnolotne hasło, jakiś slogan. Mogę wysłac wiadomość bez przeczytania jej kilkukrotnego. Przepraszam , że uznałem iż ateiści nie płacą na chorych/bezdomnych/bezbronnych. Wynikało to z tego, że nigdy w moim życiu nie spotkałem się z efektami ich działalności. Rozumiem, że pani tak. Przepraszam raz jeszcze, ale jestem szczęśliwy, że tak wiele osób to przeczytało. Odpowiedz Link Zgłoś
ciamej Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci 14.02.08, 04:26 > Chciałbym wiedzieć jednak, w którym miejscu tekstu postawiłem się > ponad panią. Nie wierzę w stopniowanie ludzi. > Przepraszam , że uznałem iż ateiści nie płacą na > chorych/bezdomnych/bezbronnych. Wynikało to z tego, że nigdy w moim > życiu nie spotkałem się z efektami ich działalności. Rozumiem, że > pani tak. do tego dodać tekst o dzieciach neo, ateistach (lat 13-15), pijakach i nałogowcach i już masz odpowiedź na własne pytanie, gdzie ja się stawiam ponad innymi? we własnym poście!!! ateiści są niejednokrotnie o wiele bardziej moralni niż ludzie wierzący, i tak, ja się spotkałem z efektami ich działalności, poza tym moralność ma się nijak do wiary! piszesz o Kancie, to znasz może jego sławne powiedzenie: "Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie." !?!? cała twoja działalność na forum pokazuje jakiej jakości jesteś człowiekiem i wbrew temu co pewnie sam o sobie myślisz, nie masz aż tylu powodów do zadowolenia, w jednym miejscu piszesz, że "Ja sam jestem raczej gorszy niż lepszy więc nie daję sobie prawa do oceniania innych.", a w innym całe szydło wychodzi z worka, hipokryzja pełną parą, twój post jest tak pełen sprzeczności że już bardziej chyba nie może, żałosne... Odpowiedz Link Zgłoś
amable2007 Kirchensteuer w Niemczech jest słuszny 14.02.08, 01:43 Mieszkam w Niemczech od 27 lat. Płacenie podatku "kościelnego" jest absolutnie dobrowolne. Ale nie ma bałaganu i dowolności. Przez 23 lata byłem pracownikiem Caritasu. To jest bardzo duże stowarzyszenie, które zatrudnia profesjonalnych, dobrze wykształconych pracowników pomagających potrzebującym. Organizacja świetna i pomoc skuteczna.Caritas pomaga głównie katolikom niemieckim i emigrantom-katolikom bo tacy głównie o pomoc zwracają się do Caritasu. Niemniej każdy,naprawdę każdy, niezależnie od konfesji, otrzyma pomoc jeśli o nią poprosi. Tutaj w Niemczech tzw. "reguły gry" są jasne. Nie ma nic za darmo. Tylko dla biednych i potrzebujących są ulgi i pomoc. I tak powinno być właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ciamej Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci 14.02.08, 04:39 > Po pierwsze jeżeli ktoś w Boga nie wierzy to niech umilknie i się a niby dlaczego? Kościół się wypowiada w sprawach nie katolików, to dlaczego reszta nie miała by się wypowiadać w sprawach Kościoła? > Nie płacisz? Nie wierzysz? ktoś może wierzyć, a nie płacić, ktoś może wierzyć w Boga, ale nie wierzyć w kler, tak trudno to pojąć? a ktoś może chcieć płacić, ale nie aż tyle, widzę że to jest tak, że albo wszystko, albo nic, albo jesteś w naszej sekcie i nam płacisz pełen haracz, albo wcale cię nie chcemy > Uważacie, że skoro nie płaci podatku (wyparł się > Boga publicznie) to daje na chorych i głodujących? możliwe, nie tobie to oceniać > Wiem, że fora internetowe to zbiegowiska dzieci neo, ateistów (lat > 13-15), pijaków i nałogowców. Wiem jednak, że czytają je także > ludzie światli. ty się zaliczasz do ludzi światłych? to dobrze bo z ateistami i inną hołotą jak pedofile i pijacy to ja nie dyskutuję ;p > Jeśli ktoś uważa, że ksiądz to lekki zawód to czemu sam nim > nie zostanie? może dlatego, że nie jest gejem? albo chce żyć przyzwoicie, a nie okradać innych ludzi? ;p kiepski argument, bardzo kiepski, już abstrahując od tego czy to faktycznie ciężkie zajęcie czy nie > Wiecie... w Kościół należy wierzyć mimo wszystko. Wszędzie są > dewiacje. Wszędzie możemy odnajdywać rzeczy, których nie tolerujemy. > Jeśli jednak Bóg kocha nas mimo naszych grzechów, kim jesteśmy by > uważać się za lepszych? są wszędzie, ale najwięcej dewiacji to jest właśnie w Kościele! i właśnie nie wiem kim jesteśmy? a ty uważasz, że kim? bo chyba uważasz się za lepszego, tylko nie wiem od kogo/czego ??? ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elefant Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: *.debica231.tnp.pl 14.02.08, 14:19 Móisz o tym Piśmie Świętym przepisanym wielokrotnie na potrzeby biznesu kościoła? Oprócz czytania trzeba również czynić to z głową i dystansem i opierając się na historii mieć świadomość do czego kościół był i jest zdolny aby utrzymać swój monopol na Boga. Żeby nie było to jestem wierzący lecz nie potrzebuję do tego katalizatora w postaci człowieka w sukience i z koloratka udającego autorytet w każdej dziedzinie i traktującego ludzi jak idiotów z wielkimi pretensjami bo ktoś ich rozpasanych zadów nie chce finansować, wystarczy się przejść i rzucić okiem na garaże księży, człowiek zapieprzając jak wół niejednokrotnie nie mam możliwości pozwolić sobie na mercedesy i kupowanie kin domowych czy innych technologicznych zabawek. Kościół się rozpada i może do wielu to nie dociera biorąc pod uwagę 2000 lat ale tak jest, że kościół się sypie we fundamentach, zjada własny ogon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierzący Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 19:41 Nareszcie ktos wspomnial słowa Jezusa. Oddajcie bogo co Boskie A co Cezara To Cezarowi. Tylko synu nie do końca to zrozumiałeś. Cezar dal mamonę więc daj Cezarowi mamonę. A czy wiesz co nam dał Bóg? Dał życie, miłość wiarę,nauczał byśmy miłowali siebie wzajemnie. Dał nam dekalog. A czy w dekalogu i w naukach Chrystusa jest gdzies powiedziane dawajcie kase apostołom? wierzący ale tez i grzesznik wiec prosze bracie wybaczcie moje grzechy Płaćcie podatki na kościół? Czytałem nie raz te święte księgi, dekalod znam na pamięć i nie słyszałem by gdzies nauczano i kazano płacic daninę. Chcecie mieć dom boży by spotkać się porozmawiać pomodlic sie nie widze przeszkód ale dlaczego to mają być pałace? Wspomnijcie co Jezus powiedział apostołom. Czy kazał iść i zbijac majątek i bydować kościoły? Wrecz przeciwnie. Powiedział idzcie i nauczajcie a dobra doczesne nie dbajcie a lud was nakarmi napoi i odzieje. Więdz co z tego wynika? Zanim cos zaczniecie pisac zastanówcie się nad dekalogiem i nauką Chrystusa. Jak sami wiecie, że najwiecej do powiedzenia mają ci co nic nie mają do powiedzenia. Wiara ma byc w nas i nie musimy jej demonstrowac, nie musimy sie afiszowac by wszystkim oznajmiac, jesli jestesmy pełni wiary to i ślepiec ja w nas zobaczy. Dyskutujecie o kasie dla koscioła, a ja sie zapytam ile kosciół zrobil dla tych rodzin w których dzieci sa zawsze glodne,. Zapytam tez czy wazniejsza jest budowla wspaniała czy nakarmione głodne dziecko? Zapytam was czy złote kielichy wzmacniaja wiare czy dziecko odziane ? Zapytam was co jest wiarą czy lyksusowy samochód koscielny czy cieple łózko biednego dziecka? Nie uczył nas Chrystus by bydowac swiąty nie wspaniałe, rezydencje biskupów ale uczyl wspomagac biednych głodnego nakarmic zpragnionego napoic, bezdomnego przyjąc pod swoj dach i dac mu nocleg. Pytam po raz kolejny czy z was duskutantów uczyniliscie choc raz to czego Chrystus nauczał? Zucze wam głebszej wiary i miłosci do blizniego swego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierzący Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 19:46 Nareszcie ktos wspomnial słowa Jezusa. Oddajcie bogo co Boskie A co Cezara To Cezarowi. Tylko synu nie do końca to zrozumiałeś. Cezar dal mamonę więc daj Cezarowi mamonę. A czy wiesz co nam dał Bóg? Dał życie, miłość wiarę,nauczał byśmy miłowali siebie wzajemnie. Dał nam dekalog. A czy w dekalogu i w naukach Chrystusa jest gdzies powiedziane dawajcie kase apostołom? Płaćcie podatki na kościół? Czytałem nie raz te święte księgi, dekalod znam na pamięć i nie słyszałem by gdzies nauczano i kazano płacic daninę. Chcecie mieć dom boży by spotkać się porozmawiać pomodlic sie nie widze przeszkód ale dlaczego to mają być pałace? Wspomnijcie co Jezus powiedział apostołom. Czy kazał iść i zbijac majątek i bydować kościoły? Wrecz przeciwnie. Powiedział idzcie i nauczajcie a dobra doczesne nie dbajcie a lud was nakarmi napoi i odzieje. Więdz co z tego wynika? Zanim cos zaczniecie pisac zastanówcie się nad dekalogiem i nauką Chrystusa. Jak sami wiecie, że najwiecej do powiedzenia mają ci co nic nie mają do powiedzenia. Wiara ma byc w nas i nie musimy jej demonstrowac, nie musimy sie afiszowac by wszystkim oznajmiac, jesli jestesmy pełni wiary to i ślepiec ja w nas zobaczy. Dyskutujecie o kasie dla koscioła, a ja sie zapytam ile kosciół zrobil dla tych rodzin w których dzieci sa zawsze glodne,. Zapytam tez czy wazniejsza jest budowla wspaniała czy nakarmione głodne dziecko? Zapytam was czy złote kielichy wzmacniaja wiare czy dziecko odziane ? Zapytam was co jest wiarą czy lyksusowy samochód koscielny czy cieple łózko biednego dziecka? Nie uczył nas Chrystus by bydowac swiąty nie wspaniałe, rezydencje biskupów ale uczyl wspomagac biednych głodnego nakarmic zpragnionego napoic, bezdomnego przyjąc pod swoj dach i dac mu nocleg. Pytam po raz kolejny czy z was duskutantów uczyniliscie choc raz to czego Chrystus nauczał? Zucze wam głebszej wiary i miłosci do blizniego swego. Odpowiedz Link Zgłoś
michnik-ozjasz Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci 13.02.08, 09:59 Irek musi byc niezlym kretynem ze swoim nazwiskiem firmuje taki plugamy paszkwil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marl57 Re: dla rzetelnosci,rezygnacja z przynaleznosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 21:57 Irek nie musi być kretynem, ponieważ to nie Irek, ale dziennikarz pisał artykuł i dziennikarz operuje interpretacją faktów które od Irka poznał. Dziennikarz jest pewnie katolikiem, lub też jego widzenie świata jest napiętnowane przez tę "wiarę" więc i pisze jak potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atheist o przelewaniu krwi za wiarę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 21:32 ks. dr Krzysztof Matysek powiedział, że: "Kiedyś za wiarę krew przelewano, a teraz żal ludziom 500 euro". A do cholery dlaczego na świecie wybuchały wojny? Bo wszelkie religie i ich wyznawcy wykazują wielki brak tolerancji (często wręcz zioną nienawiścią) wobec innych ruchów religijnych (niż ich własne) oraz wobec bezwyznaniowców. Czyż więc powoływanie się przelewanie krwi za wiarę ma dziś rację bytu? Na szczęście dziś już są trochę inne czasy i nikt nie każe ludziom przelewać krwi w imię Boga. Nie ma też obowiązku przynależenia do jakiegokolwiek kościoła. Zgodzę się natomiast z tym co powiedział ks. prof. Piotr Morciniec: "To jakaś schizofrenia. Ktoś wypisuje się z Kościoła i równocześnie upiera się, że do niego należy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom Re: chceta monopol na boga? IP: 212.244.179.* 13.02.08, 09:16 :D:D:D:D:D:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umghhh Re: Bóg katolicki rządzi Kościołem Katolickim IP: *.021-88-73746f7.cust.bredbandsbolaget.se 13.02.08, 08:26 To prawda jest oczywiscie z tymi wydatkami. Gminy katolickie i ewangielickie w niemczech organizuja rozne rzeczy za ktore nie trzeba placic tak jak na rynku bo sa dotowane z tych podatkow wlasnie. Wbrew pozorom rola kosciola w niemczech jest inna niz w Polsce gdzie wydaje sie sprowadzac do dwoch rzeczy: robienie mamony i robienie ludziom wody z mozgu. W rzeszy jest jeszcze jedna ciekawa specyfika podatku koscielnego. Moj doradca podatkowy twierdzi ze jesli te same pieniadze dam kosciolowi w postaci darowizny kazdego roku to zaoszczedze na tym i tak. Dla mnie jest to wystarczajca podstawa do oficjalnego wystapienia z kosciola (nb ewangielickiego wiec nic wam do tego) omija sie biurokratow i pomaga sie tam gdzie sie mieszka a do tego ma sie wplyw na to co robia sludzy kosciola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bzdura Re: Bóg katolicki rządzi Kościołem Katolickim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 11:44 Bredzisz człowieku.Brałes cos piszac to??Bog chce abysmy płacili na KK bo ksieza i kler tak mowi.Hehehehe,dobry kawał.Człowieku jezeli bede chciał sie pomodlic,wyciszyc,itp.moge to zrobic gdziekolwiek.Koscił nie jest mi do tego potrzebny.Wiesz moze jak powstał koscioł??Boga znajdziesz wszedzie a nie tak jak Cie uczono ze w kosciele bo to Dom Bozy.Wiec nie wmawiaj ludziom ze Bog chce abysmy płacili na Koscoł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz Misia Re: Bóg katolicki rządzi Kościołem Katolickim IP: 217.194.34.* 13.02.08, 11:49 Chce! Bóg katolicki przekazuje nam swoją wolę za pośrednictwem > papieża i księży. Jeśli oni mówią, że trzeba płacić to znaczy, że > trzeba. Ludzie trzymajcie mnie, nie moge, jak mozna wierzyc w bajki!!!! Was trzeba leczyc! Paranoja! Glupszej tezy nie slyszalem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gumis Re: Bóg katolicki rządzi Kościołem Katolickim IP: *.centertel.pl 13.02.08, 14:51 ty masz manne z mozgu zrobiona bog to jest idea a nie instytucja jesli pieklo istnieje to znajdzie sie w nim 99% ksiezy, wszyscy politycy i dziennikarze:P Odpowiedz Link Zgłoś
sznicel4 Re: Bóg katolicki rządzi Kościołem Katolickim 13.02.08, 15:06 Gość portalu: gumis napisał(a): > jesli pieklo istnieje to znajdzie sie w nim 99% ksiezy, wszyscy politycy i dzie > nnikarze:P nie może być!!! tusk z synem też??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktokolwiek Re: Bóg katolicki rządzi Kościołem Katolickim IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.08, 15:10 tak ale skoro ja place na jedzenie kosciolowi w polsce bo tam biore slub itd, to dlaczego mam utrzymywac kosciol w niemczech, w systemie koscielnym nalezysz do parafii, ja naleze do parafii w polsce, a koscioly remontuje sie z datkow, zbiera sie datki drogi misiu, wiem bo dawalam na sw. jozefa w monachium Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: Bóg katolicki rządzi Kościołem Katolickim 13.02.08, 16:14 Gość portalu: ktokolwiek napisał(a): > tak ale skoro ja place na jedzenie kosciolowi w polsce bo tam biore > slub itd, to dlaczego mam utrzymywac kosciol w niemczech, w systemie > koscielnym nalezysz do parafii, ja naleze do parafii w polsce, a > koscioly remontuje sie z datkow, zbiera sie datki drogi misiu, wiem > bo dawalam na sw. jozefa w monachium Mienie innowierców służąc nam, służy naszemu bogowi! Czyj bóg lepszy,czyje mienie lepsze? Nie ma boga, pełno bożych sług. Nie służysz im, jesteś ich wróg. Bełkot od rana, jesteś szatana. Do ognia ciebie. Zakopać w glebie. Nauka czy wiara? Zagadka stara. Bytowi plemiennemu czas leci po bożemu. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Bóg katolicki rządzi Kościołem Katolickim 13.02.08, 20:05 Bo w Niemczech jest takie prawo ze jak powiesz ze jesteś katolikiem to musisz płacic podatek na kościół. Jak powiesz ze jesteś niewierzący to płacic nie musisz. Problem pojawia sie tylko w momencie jak powiesz ze jestes katolikiem a potem nie chcesz płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drojb Re:Hm...Co to za bóstwo ten Bóg katolicki? IP: 212.76.37.* 13.02.08, 20:15 Czy to jest inny Bóg, niż Bóg judaizmu, islamu, protestantyzmu, prawosławia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wheeee Re: Bóg katolicki rządzi Kościołem Katolickim IP: *.debica231.tnp.pl 14.02.08, 02:10 Boże ulecz tego człowieka z zatrutym głupotami umysłem bo nie wie co za bzdury wygaduje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wheeee Re: Bóg katolicki rządzi Kościołem Katolickim IP: *.debica231.tnp.pl 14.02.08, 02:11 Samo użycie przez ciebie określenia "Bóg katolicki" daje mi wystarczający obraz prostoty i banalności Twojego myślenia rodem z Torunia. Już się cieplej robi może czas ten beret odłożyć zanim ulegniesz samozapłonowi z przegrzania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umghhh Re: Wreszcie rzeczywista deklaracja wiary IP: *.021-88-73746f7.cust.bredbandsbolaget.se 13.02.08, 08:19 a te informacje na temat bardziej tolerancyjnych agnostykow to skad wytrzepales? Wiara jest sprawa prywatna ale i gminy. Agresja ze strony tzw agnostykow jest jak najbardziej religijna i nie rozni sie od tej ktora epatuja niektorzy chrzescijanie, muzulmanie itp itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bzdura Re: Może dzięki temu w końcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 11:37 Juz od zarania dziejow przez roznego rodzaju religie tocza sie wojny.Inkwizycja,Krucjaty itp.Obecnie w krajach trzeciego swiata nie jest lepiej,morduja,zabijaja i gwałca w imie Allaha.Na Wyspach Brytyjskich(Irlandia Płn)protestanci wzniecaja walki z Katolikami lub na odwrot.W Afryce jest totalna roznorodnosc religijna ktora pochłoneła juz setki tysiecy ofiar.Mysle ze w czasie I czy tez II wojny swiatowej wiele ofiar rowniez gineło na tle religijnym(kto wie czym kirował sie Adolf eksterminujac tak ogromna ilosc Zydow).Mozliwe ze rowniez kierował sie w pewnym sensie pogladami religijnymi.Jak wiec panstwo widzicie religia w duzym stopniu przyczyniła sie do morderstw na skale swiatowa.Wiec jak teraz tak patrze na ksiezy ktorzy probuja wmowic społeczenstwu ze wiara i Koscioł sa potrzebne itp. to zastanawiam sie nad swoistym paradoksem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zachwycony Re: Konstytucja RP zabrania podatku kościelnego IP: *.ks.se 29.01.08, 18:56 Obiema tekami podpisuje sie pod zdaneim przedmowcy. Glos rozsadku wsrod kakofonii rozhisteryzowania. Odpowiedz Link Zgłoś
ireo Re: Konstytucja RP zabrania podatku kościelnego 29.01.08, 19:03 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > Dla mnie cały problem jest przez dyskutantów źle postawiony. ... > Polakom trudno jest to zrozumieć, bo są istotami w większości aspołecznymi. > ten wpis genialnie opisuje sedno problemu, łącznie z pointą. niestety, szanse na zrozumianie i przyjęcie Twojej wypowiedzi są nikłe, ponieważ komentarz za bardzo odbiega poziomem od artykułu, którego dotyczy Odpowiedz Link Zgłoś
boulihacker Re: Konstytucja RP zabrania podatku kościelnego 29.01.08, 19:45 > (Nb. osobiście uważam, że polska Konstytucja jest mądrzejsza w tym względzie i > po prostu nie pozwala na takie mieszanie spraw światopoglądowych z państwowymi.) To tylko pozory, bo właśnie dzięki takiemu podejściu muszę łożyć na kościół mimo, iż jestem ateistą. Trudno o lepszy przykład mieszania spraw światopoglądowych z państwowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacov1 Re: Konstytucja RP zabrania podatku kościelnego IP: *.gprs.plus.pl 13.02.08, 07:16 Co nie przeszkadza, żeby dzieci w szkole musiały się deklarować... Poza tym tu chodzi bardziej o to, żeby było wiadomo jakie są dochody kościołów. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić, żeby w Polsce księża w razie zmiany sposobu opodatkowania, skrupulatnie rozliczali się z dochodów. Dopiero zaczełyby się kombinacje... Odpowiedz Link Zgłoś
ollo_filipino Re: Konstytucja RP zabrania podatku kościelnego 13.02.08, 08:09 Aspołeczność polaków wynika z 45 letniej edukacji "made in CCCP". Za kilka pokoleń będzie lepiej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczor Re: Konstytucja RP zabrania podatku kościelnego IP: *.dsl.bell.ca 13.02.08, 11:37 Brawo Anuszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli.exe Nie wiedziałem, że jest taka prosta metoda!!! IP: *.121.225.195.static.bait.pl 13.02.08, 12:17 No proszę! Wyjechać na jeden dzień do Niemiec, złożyć oświadczenie przed urzędnikiem stanu cywilnego i po problemie! A w Polsce, kurza stopa, trzeba pisać oświadczenia, szukać świadków, upokorzyć się u klechy i jeszcze łaskę robią! Otwieram biuro podróży! Zbieram zapisy! Odpowiedz Link Zgłoś
hugow ale trzeba sie jeszcze na ten 1 dzien zatrudnic 13.02.08, 16:17 Ciekawe - w Polsce oficjalne pisma z prosba o WYKRESLENIE z religii rzymskiej sa przez kler ignorowane. Chyba specjalnie pojade do Niemiec aby sie wykreslic bo nie chce odstepczej religii nabijac statystyk skoro ochrzczono mnie w katolicyzm bez mojej checi ani zgody w wyniku wprowadzenia w blad moich rodzicow i wszelkie proby wypisania sie z organizacji do ktorej sie nie zapisywalem - sa ignorowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maklakiewicz@gazet Re: Konstytucja RP zabrania podatku kościelnego IP: *.chello.pl 13.02.08, 12:18 masz rację. chyba wogóle dla niego lepiej jest by zadeklarował się jako niewierzący / ateista, wtedy niepłaciłby na KK w BRD i zarówno nie zostałby skreślony (bowiem instancja skresliła go gdy się zarejestrowal, a potem wypisał) - więc jak rozumiem wszystko należy przemysleć...swoją drogą dziwie się że chłopak tyle żyje tam i nie wiedział (nawet wyjeżdżając), że tam deklaruje się KK/protest. itd. i płaci się taki sam procentowy podatek na swój kościół. dla mnie troszeczkę żenada, a co gorsze odsłania takie polactwo, człowiek jedzie pracować zagr. i nie dowiaduje się o życiu tam, warunkach, niepróbuje czytać gazet..co wszystko mu się należy? trzeba być naprawdę ograniczonym, żeby pojmować ze wszystko jest jak w Polsce, mógł zapytać kogokolwiek, niewiem łamanym niemieckim, na migi jesli coś nie grało, chyba jakiś sąsiadow ma, nie wiem szefa w pracy...ZENUŁA do kwasratu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktokolwiek Re: Konstytucja RP zabrania podatku kościelnego IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.08, 14:56 acha, a ja myslalam ze ten podatek jest na koszty: slubow, pogrzebow, chrztow itd., wiec jesli ktos, jedzie tam tylko do pracy, a w polsce zwiazany jest ze swoja parafia, gdzie ponosi koszty slubow itd. bo taki jest w polsce system - "taryfowy" ("co laska" ale taryfowy) to zaczyna tu pachniec podwojnym opodatkowaniem. a za msze i tak tutaj (w Niemczech) mozna zaplacic, zawsze zbierana jest taca na niedzielnych mszach. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Konstytucja RP zabrania podatku kościelnego 29.01.08, 11:46 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > > > Pojawiają się tu propozycje, aby podatek kościelny wprowadzić w Polsce. > Jest to niemożliwe. > Zabrania tego Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej: > > "Art. 53, p.7. Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej > do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub > wyznania." xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Nikt nie ujawnia swego światopoglądu. Podatek ów mogą deklarować również wyznawcy innych religii, jak również i niewierzący . Tzw. podatek od wiary pokazałby wreszcie ilu jest chętnych do łożenia na obiboków i opowiadaczy bredni. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Konstytucja RP zabrania podatku kościelnego 29.01.08, 11:51 Twoja interpretacja byłaby OK, gdyby niepłacenie podatku kościelnego nie miało żadnych skutków. W Niemczech ma dokładnie określone skutki - organ państwowy przesyła Kościołowi wiadomość, że dana osoba jest już niewierząca. Wprowadzenie podatku kościelnego na sposób niemiecki byłoby w Polsce sprzeczne z Konstytucją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebar jej zupełnie iditoycznie zrobili, bo ja najpierw IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.01.08, 12:07 jak przyjechalem zadeklarowalem ze jestem katolikiem, a pozniej jak zobaczylem ze ciagna ode mnie 80 euro miesiecznie to poszedlem do Stadt urzedu i napisalem ze jestem ateista... To wszystko! Jaki sąd, jakie procedury - istna GLUPOTA co zrobili! Sebar sebar_rysiu@yahoo.co.uk P.S.: Koscioly to nie urzedy skarbowe, wiec co ja deklaruje w niemczech nic nie powinno obchodzic kosciola w polsce, tym bardziej jak robie to by zaoszczedzic sobie zdzierstwa kosciola niemieckiego BTW.: czy wiecie że to prawo kosciola katolickiego do sciągania podatkow od wiernych HITLER wprowadził tuż przed wojną ???!!!!! Dlatego na miejscu koscioła polskiego bym DWA razy sie zastanowil co robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM Re: jej zupełnie iditoycznie zrobili, bo ja najpi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 13:05 > BTW.: czy wiecie że to prawo kosciola katolickiego do sciągania > podatkow od wiernych HITLER wprowadził tuż przed wojną ???!!!!! Bzdury opowiadasz. Po pierwsze, to nie kosciol, ale panstwo sciaga ten podatek. Po drugie "Kirchensteuer" zaczeto wprowadzac w krajach niemieckich mniej wiecej od trzeciej dekady XIX w. W Prusach nastapilo to np. w 1905 r. Odpowiedz Link Zgłoś
hubkulik Zawsze mozesz ochrzcic sie ponownie 29.01.08, 17:39 Przynajmniej bedzie to swiadoma decyzja doroslego czlowieka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek A po co Msza codziennie? Ksiądz do pracy a w nie- IP: 212.160.172.* 29.01.08, 12:12 dziele Msza firko. Przyjemność dla wszystkich jako odmiana. Czemu wiara została skomercjalizowana? Po to aby dławić się w przepychu pieniędzy? Czy to aby o to chodzi aby budować pompatyczne świątynie? Nie wystarczy buda z desek do modlitwy? Tyle żeby deszcz tylko na głowę nie padał Zakłamane towarzystwo darmozjadów i pasożytów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hugo34 Wystarczy od początku wpisywac "ateista" IP: *.acn.waw.pl 29.01.08, 12:57 pos3gacz napisał: > Nikt nie ujawnia swego światopoglądu. Podatek ów mogą deklarować > również wyznawcy innych religii, jak również i niewierzący . Deklaruje się wyznanie. Również np. podczas meldunku. Wyznanie, a nie chęć płacenia podatku. By nie płacić podatku wystarczy od początku we wszystkich dokumentach niemieckich wpisywać "ateista". Proste. Wtedy nikogo nie powiadamiają wystąpieniu z ugrupowania religijnego, bo kogo by mieli powiadamiać? Kościół katolicki? Protestancki? Muzułmanów? Żydów? Scientologów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emerytka Ksiądz u nas ma b. dużą kasę. BÓG jest wszędzie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 11:40 Za wzsystkie posługi każe sobie słono płacić (co łaska ale nie mniej niż ....zł). Ostatnio nie korzystałam z tych usług i nie znam aktualnych cen. Z samej kolendy mają roczne pensje. Za nauczanie religii ma płacone najwięcej, bo biskup wszystkich awansował na maksa. A ile ma kasy wyłudzonej od starszych i chorych ludzi. Rodziny nie ma więc na co ma wydawać? Po narzuceniu opłat pierwsza bym się wypisała. Nie słyszałam aby ksiądz dał komuś pieniądze, w ramach pomocy. Ale sam o datki woła co chwilę. W p.Boga wierzę i modlić można się wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit_2006a anuszka odkryj Polske Białoruś zostaw Białorusina 14.02.08, 00:17 i przestan glupio gadac ze jestesmy istotami w większości aspołecznymi. Mow o sobie. anuszka_ha3.agh.edu.pl Pojawiają się tu propozycje, aby podatek kościelny wprowadzić w Polsce. Jest to niemożliwe. Zabrania tego Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej: "Art. 53, p.7. Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania." Odpowiedz Link Zgłoś
hubkulik dlaczego podatek na Kosciol to absurd? 29.01.08, 17:30 Czyz nie kazda firma (instytucja dochodowa) powinna placic podatki? Nie rozumiem czemu Kosciol traktuje sie (w Polsce!) wyjatkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mufion Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.08, 07:41 notabene podatek w Niemczech placisz nie tylko na KK ale tez na K. Ewangelicki. Zaklamaniem KK (W Polsce) uwazam fakt, ze jezeli wystapiles z Kosciola to twoje dziecko nie bedzie dopuszczone do chrztu. Dlaczego ? Moze dziecko bedzie bardziej przekonane do wiary niz rodzicwe? W Niemczech mam paru znajomych ktorzy mimo ze wystapili z KK nie mieli zadnych problemow z oddaniem dziecka do chrztu. To ze niemiecki KK jest bogaty moze pisac tylko ktos kto naprawde nie ma o tym zadnego pojeca. Dla nie znajacych tematu polecam porownac tylko biura parafialne w Polsce i Niemczech. Inna sprawa to troska kosciola o swoich wiernych. W Niemczech jest duzo przedszkoli i szkol katolickich ktore sa finansowane w duzej merze wlasnie z tych podatkow. Cos takiego w Polsce jeszcze nie sotkalem. Strachem jest pomyslec jak by wygladalo to nauczanie w takiej szkole w Polsce. W Niemczech szkoly te ciesza sie duzym powodzeniem ze wzgledu na wysoki poziom nauczania. Kosciol sam w sobie organizuje tez duzo imprez/wycieczek dla wiernych nie tylko w wieku emerytalnym. O czyms takim (oprocz pielgrzymek) w Polsce raczej nie slyszalem. To sa spostrzezenia tylko z mojego kosciola w Berlinie Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Dziecko MOŻE być ochrzczone 13.02.08, 10:57 Chrzest dziecka nie ma związku z wiarą rodziców. Rodzice chrzestni muszą być wierzący, rodzice biologiczni już nie. Sam jestem chrzestnym dzieci, których rodzice są niewierzący. Inna rzecz, że niektózy księża (NIEKTÓRZY, naprawdę mniejszość) stwarzają takim rodzicom problemy. Widać pan redaktor się trochę rozpędził, nie ma jednak potrzeby bezkrytycznie powtarzać jego błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ingo Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: 212.160.240.* 13.02.08, 09:19 W Niemczech jest taki obyczaj i nic Ci do tego. Każdy wierzący może zadelkarowac płacenie na swój kościół czy to muzułmanin, katolik, prawosławny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k.b. Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: *.baa.pppool.de 13.02.08, 16:47 nie kazdy, bo religioami panstwowymi jest katolicyzm, protestantyzm i judaizm. inne religie czy zwiazki nie sa uznawalne, tzn nie sa jakimstam podmiotem prawnym i nie maja konkordastu Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? 13.02.08, 11:30 to co napisala Agnieszka sie zgadzai w dodatku placa podatek koscielny placa katolicy i protestanci. Kiedys podpisaly oba koscioly odpowiednie umowy z panstwem niemieckim. Oba koscioly maja w Nieczech nadal duzo szpitali, przedszkoli, domow starcow i szkol. Zatrudiaja niemalo ludzi. Jesli ktos "zaoszczedzil" 600 euro na podatku koscielnym, to ozancza, ze ma miesiecznie netto okolo 2600 euro. Czy naprawde nie mozna w tej sytuacji miesiecznie odlozyc 100 euro i po6 miesiacach kupic wymarzony aparat fotograficzny? Aby placic 2000 euro podatku koscielnego trzeby miec dochody brutto ponad 100 tys euro rocznie. I w tej grupie dochodowej nawet ateisci przekazuja 2 do 5 tys euro rocznie na cele dobroczynne. Odpowiedz Link Zgłoś
siddha wd_07 ostre BZDETY wciskasz!!! W Polsce kosciol 13.02.08, 14:10 sciaga z KAZDEGO podatnika mase pieniedzy, bo umozliwia mu to konkordat!!! Polska jest tak samo liberalna religijnie jak Iran!!! A te gadki, ze u nas kazdy daje ile chce, to wyswiechtane slogany zindoktryzowanych i otumanionych mloteczkow jak ty!!! Ewentualnie ksiezy na dyzurze na forum pilnujacych swoich interesow! Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: wd_07 ostre BZDETY wciskasz!!! W Polsce kosci 13.02.08, 20:32 > Pols > ka jest tak samo liberalna religijnie jak Iran!!! Troszke przesadzasz. U nas za karykatury Jezusa nie zabija cie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werty Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 15:16 No tak ale tam jest podatek od wiernych i basta U nas każdy daje niby ile chce czyli ten co nie chce nie daje... tylko państwo za niego łoży i to nie mała kasę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: *.pools.arcor-ip.net 13.02.08, 09:50 Bardzo proste, policz: 2000 € na rok to 8-9% przychodow, tak? To mniej wiecej miesieczne wynagrodzenie!!!! cos ciut ponizej sredniej niemieckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Umiesz liczyć, ale nie czytać ;-) 13.02.08, 11:03 Gość portalu: anna napisał(a): > Bardzo proste, policz: 2000 € na rok to 8-9% przychodow, tak? > To mniej wiecej miesieczne wynagrodzenie!!!! > cos ciut ponizej sredniej niemieckiej. NIE. Owe 8-9 procent jest od podatku, a nie od przychodu. Tak więc 2000 euro to niewielki odsetek wielkich zarobków. Znam kilku obywateli Niemiec będących z wiarą na bakier (w tym "eks-Polaków"). Gdy była mowa o wypisaniu się z KK, kwestię oszczędności podnoszono z szerokim uśmiechem - tak jakby chodziło o zaoszczędzenie jakiejś groszowej sumy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biker7 Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 13.02.08, 10:03 8000 tys euro, to mu panstwo wszystkie podatki zwraca, nic tylko zarabiac miliony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karta Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 13.02.08, 15:05 8000 euro to jest 666 euro miesiecznie(166 euro-tygodniowo)Czy zeby panstwo zwrocilo trzeba je najpierw zaplacic? A 166 euro tygodniowo na rodzine to malo czy tylko mi sie tak wydaje. Jezeli jeszcze trzeba kupic jakies lekarswa to moze KK pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psotka Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 19:59 Mylisz pojęcia, to nie przymus a powinność.Organizację do której się należy trzeba utrzymywać, i to ci którzy do niej należą powinni to robić a nie zrzucać na barki całego społeczeństwa,nie rozumię Twojego oburzenia, jesteś straszną hipokrytką.Naprawdę przemyśl to sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: 64.254.235.* 29.01.08, 20:27 A czy w ogole trzeba deklarowac w dokumentach jakiej jest sie wiary? A jak wpiszesz w dokumentach, gdy ubiegasz sie o prace, ze jestes ateista, czy ktos bedzie sprawdzal czy ty aby prawde mowisz? Nigdy w Niemczech nie pracowalam, ale wydaje mi sie ze w ten sposob latwo byloby tego opodatkowania uniknac bez wypisywania sie z kosciola, jesli komus bardzo zalezy, zeby wykreslonym nie zostac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bnt Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: *.zetobi.com.pl 13.02.08, 08:01 Jestem katolikiem, ale pieniędzy nie dam, jakie to typowe. Ale do kościoła chcę pójść, pomodlić się, wyciszyć się - utrzymanie kościoła kosztuje i to niemało. A z doświadczenia wiem, że najgłosniej krzyczą ci, co najmniej dają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: 193.111.166.* 13.02.08, 09:37 a żydzi w niemczech też płacą a jak nie to wynocha? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaning Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: *.poczta.poznan.pl 13.02.08, 08:05 A po co bierzesz wypłate. Przecież też możesz pracować charytatywnie i pensje przekazywać np. dla dzieci w Angoli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacekk Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: *.pools.arcor-ip.net 13.02.08, 08:12 jak nie ma dochodow niem musi placic.Dlaczego w artykule nie wspomniano ze podatek zostaje zwracany? Nie jestem fanatykiem ,moze nawet wacham sie ale uwazam ze jak sie jest wierzacy trzeba wspomagac kosciol.Maja racje ci ktorzy twierdza wolisz materializm niz Boga nieoznacza ze sie wypierasz Boga a nie chcesz odejsc tylko bo sie boisz a nie z wiary.ciao Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIu Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: 193.111.166.* 13.02.08, 09:18 ale tu mowimy o Niemczech a nie normalnym kraju... pamietajmy ze tam uwazalo sie ze ok jest gazowac ludzi i zamykac w obozach zagłady. trudno sie wiec im dziwic ze maja absurdalny socjalistyczny system. U nas na szczescie wiara to nie podatki, bo u nas wiedzą ze czasem jeden grosz to wiecej niż tysiące. w niemczech nigdy nie bylo prawdziwej wiary chrzescijanskiej gdyz jest ona zupelnie sprzeczna z ich niemiecka filozofia zyciowa. a oczywiscie GW nadal atakuje kosciół. ech michnik - i tak masz malego fiuta, ucieli ci przy obrzezaniu! nie nalezy sie dziwić ze żydzi atakują chrzescijan - robia to juz 2 tysiace lat, tak maja zapisane w talmudzie, nawet zabili wlasnego zbawiciela. trudno zeby bog ich nie karał na kazdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hella Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: *.softdesk.com.pl 13.02.08, 11:21 hmmmmmmmmmmm, nawiazując do Twojej wypowiedzi - przekazanie pieniędzy z budżetu, czyli z naszych podatków na wiadomą "świątynię" to przymus czy datek dobrowolny? bo w moim odczuciu większe pole manewru mają niemcy - nie chcę, nie płacę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na bank! Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: 212.160.172.* 13.02.08, 15:52 Wiecie co wam powiem. Ja bym zrobił taki test wiary w Polsce :-) Opodatkować katolików powiedzmy 400 zł miesięcznie :-) Ciekawe ilu z Was by pozostało katolikami ? :-) Kuźwa ludzie wiara to nie kasa (samochody, ogromne parafie) czy wystrzelisty kościół ! Ksiądz to nie dorobkiewicz tylko ascetą powinien być ! Człowiek który nie powinien byc księdzem jeśli robi to dla kasy ! Ja mam nadzieję, że doczekam czasów gdzie kościoły będą przerabiane na np dyskoteki tak jak w Niemczech :-) I myślę, że to kwestia czasu bo zbyt kapitalistyczny jest kościół. Księża to nie są bogowie tylko zwykli ludzie, którzy składali przysięgę i tyle! Wiele osób składa przysięgę małżeńską i co? Rozwodzi się np potem. Jakoś nie słyszałem żeby księża byli wywalani z Kościoła? Wszyscy tacy pobożni i wierni zasadom... 100% :-)? Pedałki, pedofile to także księża, ale pewnie bredzę :-))) Źle mówić o księdzu to grzech :-) Oj niejedna babcia by mnie tutaj przywaliła. Dla mnie to mydlenie oczu innym i tyle. Wiara bezkrytyczna w zwykłych ludzi jest idiotyczna :-) Ja wierzę, ale w Boga, ale nie w księży i ich majątki i życzę tego i Wam. Tak z ciekawości czy komuś z Was pomógł kiedykolwiek jakiś ksiądz (kościół)? A ile razy przyszli po pieniądze np po kolendzie, komunia, ślub itp itd? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: *.chello.pl 13.02.08, 22:12 Jaka hipokryzja? "W sądzie okręgowym (Amtsgericht) podpisał urzędowo sformułowane orzeczenie po łacinie: A fide catholica defecit die coram magistratu civili (od wiary katolickiej odstąpił dnia... w obliczu urzędnika stanu cywilnego). - Do tego mój podpis i żadnych pytań ze strony urzędnika - dodaje" Odstapił, podpisał. na dodatek dobrowolnie. Podjął decyzję, więc z czego w tym momencie robi problem? Chyba tylko w Polsce ludzie przyzwyczajeni sa, że mozna podpisywać dokumenty bez konsekwencji, bo nikt tego nie sprawdza. Bezmyślność i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Racjonalny Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: *.dc.dc.cox.net 29.01.08, 13:13 Kupi cos dziecku zamiast dawac jakiemus wypasionemu w czarnej sukience. Odpowiedz Link Zgłoś
gonzor Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? 29.01.08, 13:28 Gość portalu: Mefisto napisał(a): > Za 700 czy tysiąc? > Kupi jeszcze lepszy aparat. Albo drugi, dla żony. > A jego fantastyczne zdjęcia przy nowym BMW obejrzymy niedługo na "naszej-klasie > ". gościu już jest na naszej-klasie nasza-klasa.pl/profile/1377690 za niedługo wklei nowe fotki pewnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa oto polska i polacy, :). sam kwiat, :) IP: *.chello.pl 29.01.08, 15:36 skad sie to takim bierze? żadnego wstydu, żadnego zażenowania... może to kwestia wychowania przez rodzicow, wzorcow osob publicznych, nie wiem. jedno jest jasne. moralny upadek polskich katoli sięga dna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wheeee Re: oto polska i polacy, :). sam kwiat, :) IP: *.debica231.tnp.pl 14.02.08, 15:58 Problem w tym że to działa w obie strony, moralnym upadkiem polskich katoli jest moralny upadek polskich księżoli. Bo czy upadkiem moralnym można tez nazwać fakt, że ktoś nie chce finansowac darmozjadów wożących swoje kupry drogimi samochodami i żyjący jak lordowie? I pomijam tu już kwestię Niemiec i podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: 193.111.166.* 13.02.08, 13:09 zaraz pewnie polecą niezle komentarze pod jego zdjeciami! no ale sam zdecydowal sie ujawnic swoje dane dla wybiurczej. kretyn i tyle - firmowac swoim nazwiskiem taki paszkwil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanstonsów Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: *.aster.pl 29.01.08, 18:12 ja tam chetnie wypisze sie nawet za 300 ojro tylko gdzie sie zgłosić po kasę ? :-D www.youtube.com/watch?v=TYUOPpVMvEw Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Skale upadku polskiej hierarchi kk wyrazaja 29.01.08, 18:40 slowa, ktore GW przypisuje proboszczowi parafii pw. św. Klemensa Dworzaka we Wrocławiu: << Jezuita Wojciech Ziółek, proboszcz parafii pw. św. Klemensa Dworzaka we Wrocławiu, wykreślił w ostatnich dwóch latach kilku parafian. - W każdej organizacji jest tak, że jeśli nie płacisz składek, to zostajesz skreślony. Ja rozumiem, że tym ludziom chodzi o oszczędzenie pieniędzy, ale przecież Kościół nie jest tylko duchem, ale i ciałem. Ważne, co to ciało podpisuje, a nie tylko, co myśli duch - ucina. - I nie przekonuje mnie ich argumentacja, że to chodzi o pieniądze, a nie o wiarę. Tak jak prof. Władysław Bartoszewski uważam, że warto być przyzwoitym. Tu dla pieniędzy została przekroczona granica przyzwoitości - uważa. Ale rozumie wątpliwości, czy takie osoby należy uznać rzeczywiście za apostatów. Bo ci odchodzą z Kościoła w sposób świadomy, z uwagi na swój światopogląd Kosciolem przede wszystkim sa wierni. (organizacja nazywana hierarchia ma sluzyc wiernym, a nie jak jest w Polsce, pyskowac na lewo i prawo walczac glownie o swoje przywileje) Hierarchia jest w sluzbie wiernych a nie po to, jak w Polsce od wiekow, by nimi pomiatac, by ich exploatowac, by nimi rzadzic. "Chlop pana wini a pan ksiedza a nam prostym zewsząd nędza" M. Rej Dzisiaj "ostoja polskosci" za jaka uwazalo sie w Polsce hierarchie kk w czasach radzieckiego namiestnictwa, jakim byl PRL, demaskuje swoje prawdziwe oblicze: jej wrogosc wobec narzuconej przez namiestnictwo wladzy byla niczym innym jak walka o wladze majaca niewiele wspolnego z walka o demokratyczna i samorzadna Polske. Walczyli nami wiernymi o swoja wladze i swoje interesy w Polsce. Dzisiaj kontynuja swoja walke lamiac Polska Konstytucje i podisany z Rzadem Polskim Konkordat. Przychylna i sprzyjajaca im wladza ujawnila niebywala bezczelnosc, zachlannosc i glupote polskiej hierarchi kk "zamiatana pod dywan" za czasow namiestnictwa, ktorej tylko niewielka czesc ujawnila sie dzisiaj w osobach i w "dzialanosci" Jankowskiego, Rydzyka, Paetza, Wielgusa, Hejmo, Czajkowskiego, Malinskiego i wielu wielu innych. "Ważne, co to ciało podpisuje, a nie tylko, co myśli duch - ucina." Szkoda, ze nie uslyszelismy tego samego z ust abp Wielgusa kiedy to jako tajny sprzedajny zdradziecki donosiciel (podobny do tego, o zgrozo, trzymanego w sarkofagu na Wawelu) zostal wyrozniony przez polska hierarchie kk na najwyzsze stanowisko w polskiej hierarchi kk. Szkoda, ze nie uslyszelismy tego samego przez 18 lat z ust okolo 10% polskich tchorzliwych ksiezy, ktorzy podpisali potajemna, donosicielska i zdradziecka umowe z agentura radzieckiego namiestnictwa w Polsce jaka byly SB. Nie tylko nie uslyszelismy ale dzieki wplywom polskiej hierarchi kk na katastrofalnego pierwszego Prezydentwa Polski LW wladze koscielne bezprawnie weszly w posiadanie archiwow, ktore rowniez lamiac prawo spalily. Podpieranie sie Bartoszewskim w poszukiwaniu "przyzwoitosci" wyraza ogrom spustoszen jakich musial dokonac Kardynal Glemp wsrod polskiego duchowienstwa skoro nie ma obecnie nikogo wsrod nich mogacego sluzyc za symbol przyzwoitosci (ktorym Bartoszewski zreszta tez nie jest). "Tu dla pieniędzy została przekroczona granica przyzwoitości - uważa." Ta sama granice "przyzwoitosci polska" hierarchia kk przekroczyla juz dawno i wielokrotnie pod rzadami Prymasa Glempa. Wierni w Polsce nadal czekaja czekaja na oficjalne przeprosiny ze strony polskiej hierarchi kk po nieprawdopodobnym antypolskim wyborze i wyroznieniu tajnego sprzedajnego i zdradzieckiego dononosiciela agenturze radzieckiego namiestnictwa w Polsce, jaka byly SB, abp Wielgusa, najwyzszym stanowiskiem w polskiej hierarchi kk. Wierni nadal czekaja na pelne listy ksiezy potajemnie, za pieniadze i za przywileje wspolpracujacych z agenuta radzieckiego namiestnictwa w Polsce. Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR$ Pieknie to podsumowales... IP: 81.19.44.* 29.01.08, 21:49 Ja ze swojej strony skomentuje jeszcze to wystapienie: 'Jezuita Wojciech Ziółek, proboszcz parafii pw. św. Klemensa Dworzaka we Wrocławiu, wykreślił w ostatnich dwóch latach kilku parafian. - W każdej organizacji jest tak, że jeśli nie płacisz składek, to zostajesz skreślony. Ja rozumiem, że tym ludziom chodzi o oszczędzenie pieniędzy, ale przecież Kościół nie jest tylko duchem, ale i ciałem.' Oto moj komentarz - jestem na 150% pewien ze w ksiazce ktora nazywa sie biblia jest wyraznie napisane iz Jezus powiedzial: 'oddajcie cesarzawi co cesarskie a bogu co boskie'. Przy czym za cesarskie uwazal monety bite przez panstwo. Wiec czarnuchy - do roboty przy zaspokajaniu potrzeb biednych i potrzebujacych i won on PLNow. Odpowiedz Link Zgłoś
fnx1 Re: Pieknie to podsumowales... 13.02.08, 09:01 KR$... > Oto moj komentarz - jestem na 150% pewien ze w ksiazce ktora nazywa > sie biblia jest wyraznie napisane iz Jezus powiedzial: 'oddajcie > cesarzawi co cesarskie a bogu co boskie'. Przy czym za cesarskie > uwazal monety bite przez panstwo. Wiec czarnuchy - do roboty przy > zaspokajaniu potrzeb biednych i potrzebujacych i won on PLNow. Może i słyszałes, że w Biblii coś takiego jest napisane... ale zdaje się nie zrozumiałes przesłania - chodziło o to by... PŁACIĆ PODATKI! A właśnie PODATKIEM jest opłata kościelna w Niemczech. Ponadto nie wiem dlaczego wszyscy tu (no... wielu...) burzy się na kościół katolicki skoro podatek ten dotyczy wszystkich kościołów czy zborów czy innych organizacji religijnych w Niemczech. A dodatkowo - większość tak protestujących tu głośno ATEISTÓW - nie powinna się odzywać. W końcu ani podatek kościelny, ani sprawy wiary ich nie dotyczą. Dajcie sobie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ponia Re: Pieknie to podsumowales... IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.02.08, 12:05 Na forum piszą też osoby które oddaliły się od kościoła choć od wieków ich rodziny do niego należały. Odeszły bo dotrzegły i zrozumiały że kościół przy swoim przywiązniu do luksusu i władzy niewiele ma wspólengo z Bogiem. Nie oznacza to że te osoby straciły wiarę w Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elpol3 zimni i leniwi obłudnicy IP: *.gsi.de 13.02.08, 19:37 Bardzo mnie zawsze "wzrusza" tłumaczenie, że "odeszyły z kościoła" co nie oznacza, że "straciły wiarę". Ja do takiego delikwenta głośno chcę zawołać: POKAŻ MI SWOJĄ WIARĘ!!! Wstrząśnij mną, pokaż swoje uczynki względem duszy, względem ciała, pokaż mi swoją modlitwę, post i jałmużnę!!! CO..... nie pokażesz? Ale dlaczego??? Bo tak naprawdę jesteś leniwy, mierny, bierny, wygodny, nie chcesz ponosić wyrzeczeń i kosztów, (wolisz np. aparat cyfrowy etc), zaś wiarę i sprawy z tym związane masz głęboko w .... za to bardzo mocny w gębie, jak trzeba. Taka jest to "wiara" tych "biedaków przez kościół pokrzywdzonych". A co z nimi będzie, to poczytajcie sobie w Ap 3,15n. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: zimni i leniwi obłudnicy 13.02.08, 20:17 > Wstrząśnij mną, pokaż swoje uczynki względem duszy, względem ciała, > pokaż mi > swoją modlitwę, post i jałmużnę!!! CO..... nie pokażesz? Ale > dlaczego??? Moze dlatego ze takie "pokazywanie" jest jak by to nazwać faryzeuszowskie. Moje uczynki, moja modlitwa, post czy jałmużna nie powinny Cię interesować bo nie sa skierowane do Ciebie, tylko do Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elpol3 poczytaj list św jakuba IP: *.gsi.de 13.02.08, 20:35 > Moze dlatego ze takie "pokazywanie" jest jak by to nazwać faryzeuszowskie. Moje > uczynki, moja modlitwa, post czy jałmużna nie powinny Cię interesować bo nie sa > skierowane do Ciebie, tylko do Boga. Myslisz pojęcia. To nie po to masz pokazywać żebyś się TY czuł dobrze, bo "spełniał uczynki". Jeśli tak rozumiesz postawę świadectwa wiary, to rzeczywiście - jest to faryzeuszowska postawa. Ja chcę coś innego: skoro wierzysz, to POKAŻ MI na czym KONKRETNIE i REALNIE polega ta twoja wiara, oprócz pustych frazesów i deklaracji. ILE minut poświęciłeś dziś na modlitwę? Jakub Apostoł pisze wyraźnie, że wiara bez uczynków jest MARTWA. A ci co pieją o swojej wierze "poza kościołem", gdy prawda jest zgoła inna, to dopiero są OBŁUDNICY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michalng Re: poczytaj list św jakuba IP: *.acn.waw.pl 13.02.08, 22:07 Tylko po co mam Ci pokazywać ? Moje ew. wiara to sprawa miedzy mną i Bogiem. Tak samo jak Twoja to sprawa miedzy Tobą a Bogiem. A chwalenie sie (publicznie bo na forum internetowym) "Czasem" modlitwy, czy uczynkami to faryzeuszostwo pierwszej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A N I O ł Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: *.cgitmsmdc.ca 13.02.08, 18:47 A niech kupi rower to nie twoja sprawa "idioto".Zarabia i traci na co chce - a ty spij w kosciele lub pij za cudze.... Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Kosciol to nie Bog 25.01.08, 01:05 Niech sobie ci zboczency mordy Bogiem nie wycieraja Odpowiedz Link Zgłoś
emigrancik Re: Kosciol to nie Bog 29.01.08, 13:10 Nie wiem kogo masz na mysli. W kazdym razie mysle ze nie powinno tu chodzic o zadna wiare. Nie wiem jak Irek z artykulu, ale mnie osobiscie zwisa i bog i religia. Nie wierze. Kropka. Niezaleznie od tego czy mam za to placic czy nie. Ale kiedy mam mozliwosc uszczuplenia kiesy watykanu o 500€ chetnie to uczynie. Wole przekazac to na WWF. Wiecej pozytku. Odpowiedz Link Zgłoś
meth.p Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? 29.01.08, 10:33 Gość portalu: chaos1024k napisał(a): > "Irek Warmowski z żoną na niepłaceniu podatku kościelnego w > Niemczech mogli oszczędzić 500 euro. I kupić wymarzony profesjonalny > aparat fotograficzny Canona." A co mowi? Rozumiesz ze ty nie kupujesz sobie zadnych dobr materialnych. A posta wyslales od kolegi? Bo jak masz komputer, to moze lepiej bylo dac na tace? Odpowiedz Link Zgłoś
critic Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? 29.01.08, 11:52 "Nie może go pochować na katolickim cmentarzu, zgodzić się na ochrzczenie jego dzieci ani na to, by byli świadkami na ślubie lub rodzicami chrzestnymi.". Pani dziennikarka wypisuje bzdury rodem ze średniowiecza (jedyne co jest prawdziwe w tym zdaniu to fragment dotyczący bycia rodzicem chrzestnym). Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? 29.01.08, 11:55 meth.p napisał: > Gość portalu: chaos1024k napisał(a): > > "Irek Warmowski z żoną na niepłaceniu podatku kościelnego w > > Niemczech mogli oszczędzić 500 euro. I kupić wymarzony profesjonalny > > aparat fotograficzny Canona." > > A co mowi? Rozumiesz ze ty nie kupujesz sobie zadnych dobr materialnych. A post > a > wyslales od kolegi? Bo jak masz komputer, to moze lepiej bylo dac na tace? xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Może nawet nic nie kupować, ewentualnie może je wydatkować w "dzielnicy czerwonych latarni" i nikomu nic do jego pieniędzy. To są jego ciężko zarobione pieniądze i on powinien decydować na co je spożytkuje, a nie taki darmozjad jeden z drugim, co to chciałby dobrze sobie podjeść kosztem czyjeś ciężkiej pracy. Do Was barany nie dotarło jeszcze, ze raligię wymyślili ludzie, aby drugich ludzi gnebić i żyć kosztem owych gnębionych. Odpowiedz Link Zgłoś
meth.p Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? 29.01.08, 19:18 pos3gacz napisał: > Może nawet nic nie kupować, ewentualnie może je wydatkować > w "dzielnicy czerwonych latarni" i nikomu nic do jego pieniędz (...) > Do Was barany nie dotarło jeszcze, ze raligię wymyślili ludzie, Wydawalo mi sie z mojego postu jasno wynikalo, ze uwazam ze moj przedmowca sie czepial i tym samym podzielam Twoje zdanie. Jestesmy jednak z innego "obozu". Chamstwo prosze zostaw w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIu Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: 193.111.166.* 13.02.08, 09:42 pos3gacz - twoja wypowiedz swiadczy o tobie. widac jakim jestes czlowiekiem. Weksel jest twoim bogiem, a modlisz sie do liczydła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 29.01.08, 17:05 Ten cytat mowi o Irku tyle, ze chcialby porobic zdjecia dobrym aparatem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
meth.p Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? 29.01.08, 19:27 Gość portalu: Hubert napisał(a): > Ten cytat mowi o Irku tyle, ze chcialby porobic zdjecia dobrym aparate Zgodze sie :) Tyle i tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek978@wp.pl Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: *.uwoj.gorzow.pl 13.02.08, 08:15 fuck co za ignoranci tu.... irek sobie moze kupic platynowy wibrator, to jest jego sprawa, podatki na kościół to skandal, niech sprobuja w polsce zbierac oficjalnie 2tysiaki rocznie, to zobaczą jaka jest silna wiara w tym katolickim kraju!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zen Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 09:15 Wiesz co Jezus powiedziałby tym co to chcą 500 euro za wejście do jego domu? Domyśl się baranku i nie oceniaj zbyt pochopnie ludźi, bo ten aparat prawdopodobnie był gościowi po prostu potrzebny jako narzędzie pracy. Ty oczywiście nie kupiłbyś sobie traktora, tylko orał jednoskibowcem, aby tylko móc zanieść księdzowi 500 euro za wejście do kościoła? Sami święci się kurna odezwali... Widać po tych naszych forach, że Polak uwielbia oceniać innych (choć sam najczęściej ma nieźle za uszami). Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? 13.02.08, 09:47 Gość portalu: chaos1024k napisał(a): > "Irek Warmowski z żoną na niepłaceniu podatku kościelnego w > Niemczech mogli oszczędzić 500 euro. I kupić wymarzony profesjonalny > aparat fotograficzny Canona." > > Ten cytat mowi duzo o Irku Warmowskim i o tym jak podejmuje decyzje > w zyciu. Własciwie jest na tyle wymowmy, ze reszta artykułu jest a co to ma wspolnego z kosciolem po co takie bogate koscioly ja moge wiezyc bez pieniedzy ale pieniedze muwia gdzie moja wiara to na to nie mam sluw > zbedna. > > Zastanawia mnie jedno: co Irek W. zrobi za 700 euro w bonach do > Lidla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 15:29 Gość portalu: chaos1024k napisał(a): > "Irek Warmowski z żoną na niepłaceniu podatku kościelnego w > Niemczech mogli oszczędzić 500 euro. I kupić wymarzony profesjonalny > aparat fotograficzny Canona." > > Ten cytat mowi duzo o Irku Warmowskim i o tym jak podejmuje decyzje > w zyciu. Własciwie jest na tyle wymowmy, ze reszta artykułu jest > zbedna. No właśnie. Gdzie ten Irek się wychował? Może w Holandii - w zepsutym kraju cywilizacji śmierci i materialistycznym, hedonistycznym społeczeństwie? A może w ateistycznych Czechach? A może zdemoralizowała go komunistyczna polska szkoła? Zaraz, jeśli ma 34 lata, to przecież należy do pokolenia JPII! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katya Re: Co Irek W. zrobi za 700 euro? a co za 1000? IP: 195.7.32.* 13.02.08, 17:55 Powiem tak: duzo -bardzo duzo ... 700 euro to miesieczny czynsz za dom .... 700 euro to np samochod potrzebny by dojezdzac do pracy .... 700 euro to koszt 1 doby w szpitalu .... wystarczy czy podawac dalej??????????? ja nie uwazam, ze to co zrobil Irek ma jakikolwiek wymiar moralny, niemoralnie zachowuje sie Kosciol, co mnie zreszta nie dziwi, bo w PL to najbardziej skostniala instytucja ... Ja uwazam, ze wiara jest w czlowieku a nie w podatkach czy w kasie rzucanej na tace ... tacy ludzie to dla mnie faryzeusze ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vanilla.dream Niekoniecznie. Ty kościółek przeceniasz IP: *.tktelekom.pl 24.01.08, 23:04 To że ma canona za wykreślenie z kręgu większości, wcale nie oznacza że rodzinę też by sprzedał. Nie dla każdego kościółek jest najważniejszy w zyciu, niektórym jego obecność w takiej formie po prostu przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
life_ever Re: Niekoniecznie. Ty kościółek przeceniasz 24.01.08, 23:53 Skoro kościółek nie jest dla niego ważny, to po co mu te przereklamowane sakramenty i pochówek na katolickim cmentarzu? Po co ślub w kościele? Dla pompy? Żeby się przed rodziną i sąsiadami pokazać? Po co ma chrzcić dzieci? Dorosną, zechcą, same się ochrzczą. Wolny wybór, wolna wola. Panie Irku, za 500 Euro pan sobie nieba nie kupi. Spokojnie możecie więc z małżonką kupić aparat. W przyszłym roku będzie jak znalazł na wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
critto też tego nie rozumiem 25.01.08, 12:52 > Skoro kościółek nie jest dla niego ważny, to po co mu te przereklamowane > sakramenty i pochówek na katolickim cmentarzu? Po co ślub w kościele? Dla pompy > ? > Żeby się przed rodziną i sąsiadami pokazać? > Po co ma chrzcić dzieci? Dorosną, zechcą, same się ochrzczą. Wolny wybór, wolna > wola. tego też nie rozumiem; jeżeli ktoś nie jest wierzący, to po co mu ta przynależność? Ja świadomie odszedłem od tej wiary (już dawno temu), tyle że nie chce mi się fatygować do parafii, chyba poprostu zgłoszę moją decyzję - że sam, nie pytając nikogo o zgodę odrzuciłem wiarę katolicką; że odrzucam po kolei dogmaty katolickie (boskość Jezusa, rzeczy ostateczne, nieomylność papieża, świętą Trójcę i inne), że należę do związku wyznaniowego innej religii, biorę udział w obrzędach tej religii (również jako kapłan) - i tyle. Nie zamierzam chrzcić dzieci - gdy będą dorosłe, same wybiorą (jeśli będą chciały wcześniej - proszę bardzo, zgodę wyrażę, jeśli KRK wystarczy moja zgoda + decyzja dziecka, niezależnie od mojej wiary i przynależności), ani brać ślubu w KRK czy mieć księdza na pogrzebie... Więc gdybym musial płacić taki podatek (z jakiej racji, skoro nie wierzę i nie chcę w tej wierze trwać ani do niej wracać??), to poprostu napisałbym takie pisemko i CIESZYŁBYM SIĘ, że mnie wywalili z kościoła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robertfr Re: też tego nie rozumiem IP: *.w193-248.abo.wanadoo.fr 29.01.08, 12:40 Pomocna strona;www.apostazja.pl. Niech zyje wolnosc wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: też tego nie rozumiem IP: *.jota.digi.pl 29.01.08, 14:13 Czyli pracując w Niemczech wyrzekł byś się swojej nowej wiary za 500 euro. Bardzo ciekawa mentalność Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: też tego nie rozumiem 29.01.08, 18:03 Gość portalu: 123 napisał(a): > Czyli pracując w Niemczech wyrzekł byś się swojej nowej wiary za 500 > euro. Bardzo ciekawa mentalność nie, nie wyrzekłbym się, gdyż: 1. mogę płacić na to, w co wierzę 2. związki rodzimowiercze nie pobierają podatków od wiernych, a na pewno nie w Niemczech 3. nawet gdyby pobierały, to brak przynależności do związku nie oznacza, że przestało się być rodzimowiercą; inaczej, niż w katolicyzmie, w rodzimowierstwie związki są tylko po to, aby ułatwić ludziom kontakt i organizowanie obrzędów. Wiara nie jest zależna od przynależności. Można być rodzimowiercą nie należąc do żadnego związku. 4. nie mieszkam w Niemczech.... a nawet gdybym mieszkał, to nie sądzę, aby jakakolwiek SŁOWIAŃSKA grupa rodzimowiercza czy neopogańska brała udział w tym systemie odprowadzania podatków; może grupy germańskie, np. asatru, troth, czy odynistów tak robią, nie wiem, ale to zupełnie inne wyznania. Odpowiedz Link Zgłoś
life_ever Re: też tego nie rozumiem 13.02.08, 17:00 Mam trochę inne poglądy na wiarę, ale w pełni się zgadzam z Twoją wypowiedzią. Wolny i nieprzymuszony wybór to podstawa. :) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
szenio Re: Niekoniecznie. Ty kościółek przeceniasz 26.01.08, 18:58 Hipokryzja - jak by dał 500 euro to by mógł sie ochrzić , pogrzebać, pobrać , a jak nie da , to nie ma.A gdzie sama wiara , Chrystus mówił , kto we mnie wierzy!!!! Nie mówił, że wiarę mozna kupić, ale okazuje się , że hipokryzja Kościoła jest ogromna i że mozna kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: against_KK Re: Niekoniecznie. Ty kościółek przeceniasz IP: *.netdrive.pl 28.01.08, 01:18 > Panie Irku, za 500 Euro pan sobie nieba nie kupi. Tia, ciekawe ile moze kosztowac niebo ;) Czlowieku nie badz slepy. KK == instytucja == kasa == wladza == zaklama... Jezeli jezdzilbym maybachem, to tez mialbym wydatki. Co laska Panie i Panowie nie badzcie skapi, nie kazdy moze miec palac, ale jak sie zrzucicie to sobie go kupie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 I ma racje 25.01.08, 01:09 Ja tez nie chce katolickiego pochowku. Nie wyobrazam sobie, zeby jakis zboczeniec mnie chowal po smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczo i Boso Re: Sprzedal dusze swoja i rodziny? IP: *.natpool6.outside.ucf.edu 24.01.08, 23:12 "poszeklu" (czy raczej "porublu") jak zwykle tryska na forum wykwitami swojego baardzo malego i bardzo ciasnego mozdzku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pingu poszeklu, ty idioto. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.01.08, 03:37 Irek sie wypisal z kosciola katolickiego. przynaleznosc do tej organizacji nie jest rownoznaczne ze zbawieniem duszy Odpowiedz Link Zgłoś
pkrehbiel Ale można spróbować... 25.01.08, 08:36 Ktoś chce kupić moją duszę? Mało używana, po generalnym remoncie. Możliwy odbiór osobisty, nie wysyłam za zaliczeniem pocztowym. Odpowiedz Link Zgłoś
critto religia to prywatna sprawa 26.01.08, 01:19 poszeklu napisał: > Ciekawe za ile by sprzedal zone i dziecko. poszeklu, jak w polityce zdarza ci się mieć trochę racji, to tutaj poprostu walnąłeś jak łysy o beton. Zapamiętaj sobie, że to, jaką kto religię wyznaje, NIC o nim nie świadczy!! Są ateiści, dla których KRK nic nie znaczy, a którzy oddaliby życie za swoją rodzinę; są katolicy, którzy przysięgają strzec wiary na Rany Chrystusa i inne świętości, a w domu znęcają się nad rodziną. Są oczywiście też paskudni ateiści i porządni katolicy i tak z każdą wiarą. Dla tych ludzi KRK nie ma żadnej wartości; moim zdaniem powinni pójść o krok dalej i odrzucić całą otoczkę, którą on za sobą ciągnie; tak, są hipokrytami. Z jednej strony to ich sprawa, a z drugiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzecia fala Mieszo i reszta nie sprzedali wiary za kase tylko IP: *.novartis.com 13.02.08, 10:05 w imie polityki. To byla taka owczesna Unia Europejska. Albo przyjmiecie nasza wiare powiedzial niemiec albo przyniesiemy aj do was na ostrzach naszych mieczy. I ot w imie polityki i pod wplywem grozby poska stala sie "katolickim krajem" i "chrystusem europy". Tylko czmu kurde tam (w Polsce) sie tak nieprzyjemnie zyje :/ Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Żówno ci do tego co robi ze swoimi pieniędzmi. 29.01.08, 17:12 Nie chce opłacać pedofili i homoseksualistów? Jego sprawa. I nie 500 euro, a po 500 ero za każdy przeżyty rok... Teraz aparat, potem dobry obiektyw, następnie lampa, kolejny obiektyw, torba, lampa studyjna, parasolka, namiot bezcieniowy, po paru następnych latach megazoom, stałka ze światłem 1, kolejne, lepsze body, karty pamięci, twarde dyski... (swoją drogą 500 euro co roku za dwie dziury w ziemi i asystę faceta chodzącego sukience przy pogrzebie mającym odbyć się za kilkadziesiąt lat, to cholernie drogo. Bo chyba nie jesteś taki głupi by sądzić, iż ten szmal dostaje Jehova w niebie i wpuszcza do raju tylko tych z opłaconymi rachunkami? A może się mylę i jesteś...?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR$ Re: Sprzedal dusze swoja i rodziny za Canona IP: 81.19.44.* 29.01.08, 21:36 Cos takiego jak dusza nie istnieje wiec zrobil swietny interes - ja moge sprzedac kazdemu chrzescijaninowi 'zapasowa' dusze. Tanio - dwa dolary za sztuke. Kupujesz przyglupie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom Re: Sprzedal dusze swoja i rodziny za Canona IP: 212.244.179.* 13.02.08, 09:10 moze tez za ta kase kupic lekarstwa i zaplacic lekarzowi jak bedzie mial chore dziecko, KATOLU Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: Sprzedal dusze swoja i rodziny za Canona 13.02.08, 13:22 > moze tez za ta kase kupic lekarstwa i zaplacic lekarzowi jak bedzie mial chore > dziecko, KATOLU jesli placi 500 euro podatku koscielnego w Niemczech, ma do dyspozycji okolo 2500 euro netto miesiecznie. U lekarza musi zaplacic 10 euro raz na kwartal, jak dziecko zachoruje, za jedno opakowanie lekarstwa 4-8 euro!! Jesli bedzie z dzieckiem gorzej nie jest wykluczone, ze dziecko trafi do szpitala finansowanego przez kosciol katolicki, czyli przez tych, ktorzy jednak za aparat fotograficzny nie sprzedali swojej wiary.. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Sprzedal dusze swoja i rodziny za Canona 13.02.08, 09:42 poszeklu napisał: > Ciekawe za ile by sprzedal zone i dziecko. > > Cytat: > "Irek Warmowski z żoną na niepłaceniu podatku kościelnego w > Niemczech mogli oszczędzić 500 euro. I kupić wymarzony profesjonalny wiesz do wiezenia nie jest mi potrzebny ani ksiadz ani kosciul pomodle sie w domu > aparat fotograficzny Canona." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzidek Re: Sprzedal dusze swoja i rodziny za Canona IP: *.wr.energiapro.pl 13.02.08, 12:14 idiota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olin Re: Sprzedal dusze swoja i rodziny za Canona IP: *.adsl.alicedsl.de 13.02.08, 13:09 Gość portalu: dzidek napisał(a): > idiota pójdzie do piekła Odpowiedz Link Zgłoś
pawka55 Zmadrzal i przestal wierzyc w bajki!!!! 13.02.08, 14:54 I zamiast pasc brzuchy koscielnym bajarzom, pomyslal raczej o zyciu doczesnym i poprawie sytuacji swej rodziny tutaj, na ziemi. A swoja droga, Twoja wypowiedz, Poszeklu, doskonale wpisuje sie w moje wyobrazenie o Twej osobie. Uksztaltowalo sie ono na podstawie Twych goracych, pro-PiSowskich wypowiedzi umieszczanych na tym forum w niedalekiej przeszlosci. Zapewne jestes nadal dumny ze swej moherowej przynaleznosci, choc musisz bardzo cierpiec z powodu wiarolomnych rzadow PO i upadku swej partii bedacej, wedlug takich jak Ty, "moralnym sumieniem narodu" Polak z US Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A N I O ł Re: Sprzedal dusze swoja i rodziny za Canona IP: *.cgitmsmdc.ca 13.02.08, 18:42 A ile ty placisz cymbale 0.00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibicz Re: Sprzedal dusze swoja i rodziny za Canona IP: *.compi.net.pl 13.02.08, 18:48 ale z ciebie demagog jaka dusze? jezeli posiadanie duszy uzalezniasz od przynaleznosci do skorumpowanej instytucji to mi ciebie zal poszeklu napisał: > Ciekawe za ile by sprzedal zone i dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość wprowadźmy w Polsce podatek od wiary !!! IP: *.vpn.solarisbus.pl 29.01.08, 12:55 zgadzam się ! dleczego z moich podatków budują jakąś świątynie kiedy pieniądze potzrbne są na szpitale i szkoły. Jestem pewna, że gdzyby w Polsce wprowadzono taki podatek kościelny jak w Niemczech z obowiązkiem ściągania z pensji to nagle z 90% katolików zrobiłoby się 20% ( same mohery !!! ) Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak A to dlaczego? Czy to twój kościół ? 13.02.08, 10:36 Dlaczego się mieszasz w sprawy kościoła, do którego (jak mniemam) nie należysz ? Nasz Kościół utrzymuje się ze składek wiernych. Dobrowolnych składek. Jestem przeciwny dotowaniu Świątyni Opatrzności Bożej z budżetu (tak!), ale to raczej jednostkowy przypadek. Pełen rozdział kościoła od państwa kłóci się ze zbieraniem przez aparat państwowy składek na kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
jogibaboo Kiedy w Polsce? 29.01.08, 17:20 Dopiero by tłuste katabasy ujrzały, ile ludzi się od nich odwraca, że za te parę groszy zamiast na tacę lepiej iść do teatru, czy dziecku kupić ciepłe buty. Jestem za wprowadzeniem takiego podatku w Polsce. Państwo również miałoby wówczas jaki - taki wgląd w finanse KK. A tak: kamień, woda i tylko wyciągać chciwe ręce po dotacje budżetowe. Ostatnio sobie wymyślili Świątynię, na którą zbierali w całym kraju. Jak kogoś nie stać, to się nie buduje!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Black-Stone Re: Świetny system!! Wprowadzić to do Polski ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 23:38 Tak się składa że kościół to instytucja, która by funkcjonować potrzebuje pieniędzy, w Polsce mamy dobrowolne datki i dotacje państwa na emerytury (rekompensata za znacjonalizowane za PRL-u mienie, jego zwrot lub wypłata odszkodowań byłyby dla budżetu zabójcze) a w Niemczech stały podatek. Oczywiście Polak skonfrontowany z niemieckimi rozwiązaniami prawnymi będzie kombinował jak by tu nie płacić, wypisze się i nagle odkryje że stracił pewne z pozoru oczywiste prawa, ot chociażby do pochówku na kościelnym cmentarzu albo przebywania w kościele. Nagle stwierdzi że jest pokrzywdzony bo do głowy mu nie przyjdzie że skoro deklaruje się jako nie-katolik to się z organizacji wypisał i nic mu nie przysługuje, że wiara to też obowiązki i jak nie jest w stanie im sprostać to jest to jego a nie kościoła problem. Jeżeli odmawiasz wsparcia kościołowi i dla pieniedzy się go wyrzekasz to nie dziw się później że jego drzwi się przed tobą zamkneły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macius Re: Świetny system!! Wprowadzić to do Polski ! IP: *.range86-136.btcentralplus.com 13.02.08, 09:05 Nie taki swietny, zauwazcie ze system ten dyskryminuje czlonkow kosciolow chrzescijanskich (ale juz nie zadnych innych wyznan). Jesli mialoby byc sprawiedliwie, to KAZDY musialby placic ten podatek, ale wskazywac na jaka organizacje: np na Kosciol albo na Stowarzyszenie Gejow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozjasz Re: Świetny system!! Wprowadzić to do Polski ! IP: 193.111.166.* 13.02.08, 09:35 przeslanie artykułu jest jasne - inni sie juz wypisali - wypisz sie i ty! ech żydzi, wy naprawde zajmijcie sie swoimi sprawami. Ciekawe jakby jakas inna gazeta napisala podobny artykul o wierze żydowskiej. GW podniosłaby taki krzyk ze hej, a michnik by chyba eksplodował z furii! ps. a niemcy ktorzy są żydami też musza placic podatek na gminy żydowskie? a moze chcą sie z żydowa wypisac? moze ktos by to sprawdził Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Świetny system!! Wprowadzić to do Polski ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 11:01 podatki od wiernych wymyslila wladza a nie kosciol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Świetny system!! Wprowadzić to do Polski ! IP: *.chello.pl 13.02.08, 14:22 Skąd wziął się w XXI WIEKU TAKI IDIOTA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierzący Re: Świetny system!! Wprowadzić to do Polski ! IP: 212.160.172.* 13.02.08, 15:36 Kościół to księżą czyli w 80% złodzieje i tyle! To jest zwykły szwindel i oszukiwanie wiernych ! Ja sam byłem ministrantem kiedyś i miałem okazję poznać kilku prawdziwych księży bo reszta to nie są asceci ! To ludzie którzy wykonują "zawód księdza" żeby zbić kasę i tyle ! Ja jestem wierzący, ale to co się dzieje obecnie to już nie jest kościół tylko zbiórka pieniędzy :-( I niestety pieniądze te nie są kierowane na np pomoc najbardziej potrzebującym tylko na np zakup nowego super samochodu dla księży albo mebli dębowych ! do parafi :-( O rozbudowie kościoła nie wspominając bo tyle luksusu co jest w kościołach to wielu ludzi może tylko pomażyć w domu o tym. To jest przykre, ale taka jest prawda. Ostatnio jak byłem na mszy to ksiądz zbierał na witraż za 50 tysiecy od parafian ! a przed kościołem było z 5 bezdomnych i ksiądz namawial żeby im dać kase ! To jest CHORE ! Szkoły w ruinie, a kościoły wystrzeliste ogromne i super wyposażone, a księża pasatami nowymi jeżdżą ! Dzieci w szkołach nie mają często co jeść. Niestety zwłaszcza starzy ludzie dają ostatni grosz swój odmawiając sobie godniejszego życia na kościół :-( Może 1 - 2 pokolenia przeminął i będzie tak jak w Niemczech, że kościoły są przerabiane na ...dyskoteki :-) Kwestia tylko kiedy ludzie przejżą na oczy bo na razie to tak jak sekta Rydzyka się zachowują w dużej części. Ksiądz jest w Polsce nietykalny lepiej niż miałby immunitet poselski ! Ostatnio była głośna sprawa księdza przez którego popełnil samobójstwo kilkunastoletni dzieciak i co? przenieśli księdza do innej parafii !!!! Witajcie chrześcijanie :-( Poznęca się nad innymi to go znowu przeniosą itd itp :-( Jak dla mnie porażka. I ja wierzę w Boga, ale nie w zakłamany, kapitalistyczny kościół, który tylko bierze nie dając nic od siebie. Biblie każdy moze sobie kupić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GreeN Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 22:37 Srebrniki to tylko klechy widza, wystarczy popatrzec jak kosciol w polsce sie rozrosl, a w niemczech z tych wlasnie podatkow od wiary jest utrzymywany kosciol a w polsce oprocz tacy wszyscy utrzymuja go, np katoliccy nauczyciele widza tylko srebrniki z naszych podatkow a nie swoje powolanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ber. Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.adsl.alicedsl.de 25.01.08, 09:05 no i koleś wypisujesz brednie , bo tutaj placi sie dość duzy podatek i co z tego ,kościoły są zamykane , sprzedawane i jak chcesz sie tam pomodlić to tylko w określonych dniach i godzinach.a tak zamknięte na kłódkę. i co koleś , a w Polsce dajesz dobrowolnie i jest ok. CO JEST LEPSZE ?? zagadka dla ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.nyc.res.rr.com 27.01.08, 14:22 Jakie dobrowolnie?W polsce wszyscy placa rowno/katolicy,prawoslawni,jehowi i inni/bo KK bierze bezposrednio z kasy panstwowej a to co dasz na tace,kolede to ekstra kasa na panienki,karty,rate samochodu.Religia za panstwowe pieniadze,pensje ksiezy,zwolnienia podatkowe,zusy,dzialalnosc charytatywna ,"cele kulturowe",koscioly jako obiekty zabytkowe itak dlugo by mozna bylo wymieniac ale po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arm Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.chello.pl 29.01.08, 14:50 Ty brednie wypisujesz. Z moich podatkow kasa poszla na jakies szamanstkie obrzędy, a z kasy danej na kolendzie przez frajerow to się opłaca alkohol i narkotyki dla ministrantow co dupy dają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekskomunika Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: 89.240.51.* 29.01.08, 18:45 ZENUJACA wypowiedz !!! Wspolczuje tym, ktorzy maja z toba jakikolwiek zwiazek ! Agrypina Odpowiedz Link Zgłoś
boulihacker Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek 29.01.08, 19:50 > Wspolczuje tym, ktorzy maja z toba jakikolwiek zwiazek ! Również tym, którzy nawiązują do jego wypowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ontos2 Czy nawiazanie do wypowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 07:45 jest jakims zwiazkiem?Otóz nie, wypowiedz a raczej wyrazenie zenujacego poziomu inteligencji na wysokosci szamba i rynsztoku winna byc komentowana. Gros piszacych bardzo pobieznie ocenia rzeczywistosc za nic majac wartosci ponadczasowe.Moj komentarz do tej sprawy :bohater zdezawuował swoje sumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR$ Nie podpisuj sie Agrypina, ok? IP: 81.19.44.* 29.01.08, 22:01 Ona byla o wiele madrzejsza od ciebie i pomimo iz zyla ok. 2k lat temu to juz wtedy wiedziala do czego sluzy religia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YB Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.chello.pl 22.01.08, 23:19 proboszcz nie moze nikogo ekskomunikowac, troche wiecej starannosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent Cooper Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 23:39 Nie rozumiem co autor miał na myśli pisząc ten artykuł. To że podejmując jakąś decyzję musimy się spodziewać efektów? Oj gazeto (Opolska)... Poziom żenujący Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mefisto Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.magma-net.pl 24.01.08, 22:58 Zgadzam się z Tobą. Ci ludzie wiedzieli, co robią i jakimi to grozi konsekwencjami. A może liczyli, że uda się "po cichu", tak "żeby nikt się nie dowiedział"... a parę groszy w kieszeni na nowy aparat/telewizor/buty zostanie. To takie polskie - aby zakombinować, aby oszukać, aby ukraść. Zjeść ciastko i mieć ciastko. Dopóki nikt się nie dowie, szafa gra. Z jednej strony niby ci ludzie się tego nie wstydzą, ale z drugiej- ukrywają przed najbliższą rodziną. Podziwiam dwulicowość! Tylko czemu te osoby mają pretensję do polskich księży? Mieszkają w Reichu, tam płacą podatki. Niech tam protestują- w kościele, urzędzie, prasie. Kościół jest ponadpaństwowy, dlaczego więc ci "światowcy" dziwią się nagle, że ich zagraniczne decyzje skutkują w Polsce? Zapytam z ciekawości: czy ów żałosny pan kontaktował się z którąś z niemieckich gazet? Było zainteresowanie? Czy może panu nie starczyło "odwagi", by się w miejscu zamieszkania przyznać do niepłacenia podatku i zaparcia się swoich przekonań z błahego powodu? Ten pan - bohater artykułu - jest dla mnie żałosnym człowiekiem. Jeśli pracując w Niemczech musi oszczędzać 500 (czyli jakieś 1700 zł) Euro rocznie!!! na podatku kościelnym, by kupić sobie nowy aparat, to lepiej niech wróci do Polski. Tu weźmie na raty 0% a w kościele na tacę nie musi dawać, więc zaoszczędzi. Będzie się modlił co niedzielę, wszyscy na wiosce będą widzieli, że do kościoła chodzi. Sakramenty będzie przyjmował, bo jest przecież głęboko wierzący i dzieci ochrzci. A potem niech z aparatem wyjedzie do Niemiec i zacznie nowe, lepsze życie. :) I nie pokazuje już więcej swojej twarzy w gazecie, bo się ośmiesza tym skamleniem.:( Trafiła sie kolejna okazja, by dokopać kościołowi, to Gazeta z niej skorzystała. Wisi mi to. Tylko dlaczego w tym celu popiera się wizerunek Polaka- wiecznego kombinatora? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Ale wy smieszni jestescie, 24.01.08, 23:12 artykuł jest o konkretnych pieniądzach, a nie o 700 euro na Canona. To taki psztyczek w kierunku tych co sie odważą..... A prawda jest taka, że jest to trend w Niemczech i nie tylko i dotyczy on równo obu rozprzestrzenionych tam konfesji. Dd dwudziestu lat wystąpiło z obydwu kosciołów już tylu ludzi, że skonczyło sie bogactwo i zaczęły rzeczywiste problemy polegające na koniecznosci zbywania majątku: nieruchomisci, obiektów sakralnych....... Nie pogrzebanie w poswieconej ziemi, nie zbawienie duszy, brak chrzcin lub innych takich..... A gdzie tu jest problem? Ten prąd dotyczyc będzie też i polskiego koscioła, to sprawa czasu. Na razie nie ma podatków koscielnych i taca pęka w szwach - co roku nowe autka, wyjazdy zagraniczne itp. Ale to sie skonczy: JAK 2 x 2 JEST 4! Odpowiedz Link Zgłoś
life_ever Re: Ale wy smieszni jestescie, 24.01.08, 23:58 Ja się z Tobą zgadzam a i prztyczek dojrzałam, choć postanowiłam udać, że nie widzę. :) Jestem za tym, żeby był podatek na kościół i w Polsce. Ukróci to z jednej strony ludzką hipokryzję a z drugiej uczyni dochody kościoła jawnymi i opodatkowanymi. I oby się skończyła wreszcie dobra passa takich darmozjadów, jak Rydzyk, który swoją osobą przynosi wstyd wszystkim rozsądnym katolikom. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek 25.01.08, 00:48 Gość portalu: Mefisto napisał(a): > Zgadzam się z Tobą. Ci ludzie wiedzieli, co robią i jakimi to grozi > konsekwencjami. A może liczyli, że uda się "po cichu", tak "żeby nikt się nie > dowiedział"... a parę groszy w kieszeni na nowy aparat/telewizor/buty zostanie. > To takie polskie - aby zakombinować, aby oszukać, aby ukraść. Zjeść ciastko i > mieć ciastko. Dopóki nikt się nie dowie, szafa gra. > Z jednej strony niby ci ludzie się tego nie wstydzą, ale z drugiej- ukrywają > przed najbliższą rodziną. Podziwiam dwulicowość! > Tylko czemu te osoby mają pretensję do polskich księży? Mieszkają w Reichu, tam > płacą podatki. Niech tam protestują- w kościele, urzędzie, prasie. Kościół jest > ponadpaństwowy, dlaczego więc ci "światowcy" dziwią się nagle, że ich > zagraniczne decyzje skutkują w Polsce? > Zapytam z ciekawości: czy ów żałosny pan kontaktował się z którąś z niemieckich > gazet? Było zainteresowanie? Czy może panu nie starczyło "odwagi", by się w > miejscu zamieszkania przyznać do niepłacenia podatku i zaparcia się swoich > przekonań z błahego powodu? > > Ten pan - bohater artykułu - jest dla mnie żałosnym człowiekiem. Jeśli pracując > w Niemczech musi oszczędzać 500 (czyli jakieś 1700 zł) Euro rocznie!!! na > podatku kościelnym, by kupić sobie nowy aparat, to lepiej niech wróci do Polski > . > Tu weźmie na raty 0% a w kościele na tacę nie musi dawać, więc zaoszczędzi. > Będzie się modlił co niedzielę, wszyscy na wiosce będą widzieli, że do kościoła > chodzi. Sakramenty będzie przyjmował, bo jest przecież głęboko wierzący i dziec > i > ochrzci. > A potem niech z aparatem wyjedzie do Niemiec i zacznie nowe, lepsze życie. :) I > nie pokazuje już więcej swojej twarzy w gazecie, bo się ośmiesza tym skamleniem > .:( > > Trafiła sie kolejna okazja, by dokopać kościołowi, to Gazeta z niej skorzystała > . > Wisi mi to. Tylko dlaczego w tym celu popiera się wizerunek Polaka- wiecznego > kombinatora? > xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx A niby kogo ten Pan okradł i oszukał-=-klechę darmozjada i oszusta.?? A może to ów klecha chce okraść tego Pana z jego ciężką pracą zarobione pieniądze??? Tylko dlatego, że nie chce dawać się okradać został nazwany złodziejem, oszustem, kombinatorem. Twój komentarz świadczy o poziomie intelektualnym piszącego. Według Ciebie ten Pan jest żałosnym człowiekiem. Nie,ten Pan nie jest wcale żałosny, żałosnym to jesteś TY, pisząc takie brednie. Ten komentarz niech posłuży wszystkim za wzór, jakim katolikiem nie należy być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0,75 Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.ceramika.agh.edu.pl 29.01.08, 13:24 Jeżeli naprawdę widzisz w cytowanym kawałku słowa "złodziej" i "oszust" to na okulistę jest już raczej za późno, pora na specjalistę od przewidzeń... (przez grzeczność nie wymienię specjalności). Tamten pan poszedł, wypisał się i jest zdziwiony, że został wypisany. Zadeklarował na piśmie że katolikiem nie jest, a domaga się , by go za takowego uważać. Zabawne czy żałosne? sjp.pwn.pl/lista.php?co=kombinator Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bmg Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.chello.pl 23.01.08, 02:16 wprowadzic podatek koscielny w polsce! upadnie kolejny mit mowiacy ze 90 procent spoeczenstwa tego kraju to katolicy. a ci co sie ostana niech sobie placa na czarnych ile wlezie i wtedy niech sobie stawiaja swiatynie czegokolwiek. a i jeszcze jedno! usunac religie ze szkol! jestesmy panstwem swieckim czy jakims katostanem? jesli ktos ma na tyle namieszane we lbie ze chce tez mieszac swojemu dziecku to niech posuwa z nim do salki katechetycznej czy na plebanie a nie z kopytami do szkol. ludzie rozejrzyjcie sie dookola! mamy XXI wiek. pozdro dla wierzacych inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo :) IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 23.01.08, 04:18 a mowia, ze nic sie nie dzieje :) owa informacja ma ten sam ciezar gatunkowy co doniesienie o sabinie gnat, ktorej utytłano w zakladzie fryzjerskim bluzke z duzo ojro :] pozdrawiam autora komentarza, ktory napisal, ze jak sie podejmuje decyzje, to trzeba sie liczyc z konsekwencjami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Mi Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: 148.81.175.* 25.01.08, 07:14 Spokojna głowa, gdyby u nas płaciło się 60 zł miesięcznie haraczu na kościół, to też 80% by się wypisało. Ale swoją drogą, rozwiązanie podatkowe powinno być raczej takie, jak we Włoszech: pewien procent podatku przeznaczasz według własnego uznania - na kościół, albo np. na pomoc niepełnosprawnym, ale nie zostają te pieniądze w kieszeni. Podobnie, jak u nas 1%. Bo wtedy rodzą się pokusy "oszczędnościowe". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wt wiek zabobonów IP: *.adsl-surfen.hetnet.nl 27.01.08, 15:49 jeżeli państwo ma być świeckie, to nie można wykorzystywać aparatu tegoż państwa do ściągania podatków kościelnych. pieniądze kościoła, i w ogóle związków wyznaniowych nie powinny przechodzić przez fiskusa. nie rozumiem, jak można na jednym oddechu żądać oddzielenia państwa od religii, i jednocześnie chcieć zrobić z księży/kapłanów/rabinów itp. urzędników państwowych. jedno wyklucza drugie. a XXI wiek? dajcie spokój, podobnież nigdy wcześniej rozmaici wróżbiaże i podobni specjaliści od zabobonów nie mieli się tak dobrze jak teraz. wiek nauki i rozumu? śmiechu warte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo7 Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.opole.internetia.pl 23.01.08, 08:05 Ludzie za świadectwo wiary szli na śmierć czy torury, zresztą nadal takie przypadki można jeszce spotkać! A tu się wypisują, bo trzeba zapłacić marne 250 euro, albo bo kościół jest zamknięty! Powody są śmieszne. Jacy z nich wierzący ludzie, skoro podają takie absurdalne powody? Zarabia 1500 euro miesięcznie i nie stać go zapłacić 250 na rok? Odpowiedz Link Zgłoś
mx4 Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek 23.01.08, 09:09 Podpisując deklarację o wystąpieniu z koscioła chyba wiedzieli co robili. Taki dokument jest ważny bez względu na to czy wiąże się ze sprawami finansowymi, czy nie. Podpisali go dorośli ludzie, dobrowolnie, bez przymusu i na własne życzenie. To o co im teraz chodzi, lub o co chodzi autorowi tego artykułu ? Odpowiedz Link Zgłoś
air1984 Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek 23.01.08, 19:17 Gość portalu: kolo7 napisał(a): > Ludzie za świadectwo wiary szli na śmierć czy torury, zresztą nadal > takie przypadki można jeszce spotkać! A tu się wypisują, bo trzeba > zapłacić marne 250 euro, albo bo kościół jest zamknięty! Powody są > śmieszne. Jacy z nich wierzący ludzie, skoro podają takie absurdalne > powody? Zarabia 1500 euro miesięcznie i nie stać go zapłacić 250 na > rok? na tą śmierć to szli dobrowolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
madziaq Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek 24.01.08, 10:45 A skąd wiesz ile zarabia miesięcznie? Może akurat jest bezrobotny i nic nie zarabia? Ciekawa jestem, ilu by w Polsce katolików zostało, gdyby trzeba było "marne klikaset złotyc" rocznie zapłacić na kościół... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.01.08, 10:38 Bzdura - podatek koscielny placi sie w zaleznosci od podatku, co mozna zreszta wywnioskowac z samej nazwy. A jak ktos jest boezroboty, to podatku nie placi, bo dochodow nie ma, logiczne. W Niemczech jest jeszcze lepiej, bo do ok. 8000 euro zadnych podatkow nie placisz. Jest wiec solidarnosc i sprawiedliwosc - kazdy obciazony jest proporcjonalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aase Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: 212.42.10.* 13.02.08, 13:31 > A skąd wiesz ile zarabia miesięcznie? Może akurat jest bezrobotny i nic nie > zarabia? jesli umiesz czytac, to podatek jest procentowy od dochodow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona do kolo 07 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.01.08, 23:17 A ty bys zaplacil dupku jeden? Szczekasz morda, bo w Polsce nie ma podatku koscielnego. Ja tez nie place potego podatku i mam to w dupie. Pokaz mi jakis inny kraj, gdzie placi sie obowiazkowy podatek na kosciol. Mieszkalam wczesniej we Francji i rzecz ciekawa, ale tam niczego sie nie placi - no to mamy jakies dwie wiary katolickie - niemiecka i reszty swiata... Odpowiedz Link Zgłoś
life_ever Re: do kolo 07 25.01.08, 00:03 Wiara jest jedna, wulgarna dziewucho, tylko w różnych krajach różne prawo. W Niemczech podatek na kościół nie jest obowiązkowy, jeśli ktoś się nie zdeklaruje jako katolik. Skoro "masz to w d*pie", to deklarujesz brak wiary i nic nie płacisz. Nic nie dajesz i niczego w zamian nie żądasz. Proste, jak budowa cepa, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolia Re: do kolo 07 IP: *.pools.arcor-ip.net 29.01.08, 11:27 Co to znaczy "nie placisz - nie wymagasz" Jak zaplace te 50 euro miesiecznie to zbawienie i chody u Sw. Piotra gwarantowane? Bo nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: do kolo 07 IP: *.dip.t-dialin.net 29.01.08, 18:50 Tak w Polsce wykupuje sie wiare.Mieszkam w Niemczech 20 lat - po 15 latach sie wreszcie wypysalam z kosciola .Niedawna umarl moj ojciec w Polsce - smutne ale nie rozumiem - byl nie najlepszym czlowiekiem.40 lat pil-ale mial pieniadze-umial kombinowac.Jego pogrzeb - moze jestem wredna - ale chyba Piulsudzki byl skromniej chowany.To znaczy za te ogromna sume pieniedzy dla ksiezy wykupil swoje grzechy. To o to chodzi katolikowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wulgarna dziewucha Re: live_ever IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.01.08, 18:03 Mozesz darowac sobie swoje "katolickie" uwagi na moj temat. Jak widac nadal nic nie rozumiesz - podatek na kosciol w Niemczech jest obowiazkowy, a np. we Francji - nie. Na przyszlosc radze przyjrzec sie wulgaryzmom wewnatrz kosciola - na cytowanie przykladow braklo by tu miejsca... A tak przy okazji : deklaracja wiary, to dla ciebie placenie podatkow? To za taki kosciol ja dziekuje. A tobie wara od mojej wiary - chyba, ze jestes urzednikiem podatkowym?! Z katolickim pozdrowieniem: czuwaj!!! Odpowiedz Link Zgłoś
life_ever Re: live_ever 13.02.08, 16:55 1. Uwagi są ogólne, nie katolickie. Bo katoliczka raczej ze mnie marna. Ale przynajmniej staram się, żeby moje poglądy nie przysłaniały mi trzeźwego spojrzenia. Też się postaraj, wyjdzie ci na dobre. 2. Podatek w Niemczech jest obowiązkowy dla zdeklarowanych katolików. Nikt nikogo nie zmusza, żeby się deklarować i płacić. Ale jak widać niektórym nawet pojęcie rzeczy prostej, jak budowa cepa sprawia problem...:D 3. Twoja wiara tak mnie obchodzi, jak zeszłoroczny śnieg.:) Oczywiście gorąco pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on hahaha IP: *.chello.pl 29.01.08, 15:43 teraz musisz bronic juz tej swojej hipokryzji, isc w zaparte. nie masz juz innego wyjscia, jak tylko twierdzic, że wszystko jest oki, a Ty jestes po prostu "zaradna". jedno jest dla mnie jasne: głębia Twojej "wiary" (i Twojego zaklamania (a i tupetu...) poraża, :). Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek 25.01.08, 00:56 Gość portalu: kolo7 napisał(a): > Ludzie za świadectwo wiary szli na śmierć czy torury, zresztą nadal > takie przypadki można jeszce spotkać! A tu się wypisują, bo trzeba > zapłacić marne 250 euro, albo bo kościół jest zamknięty! Powody są > śmieszne. Jacy z nich wierzący ludzie, skoro podają takie absurdalne > powody? Zarabia 1500 euro miesięcznie i nie stać go zapłacić 250 na > rok? xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Mam proste pytanie -=- dlaczego ma dawać??? Klecha nie ma rąk, aby iść do pracy i zarobić na swoje utrzymanie??? Chcesz palancie dawać, to dawaj, ale nie żądaj tego od innych. Jak Ty jesteś durny to i inni też mają być durnie.???Chyba Ci gościu pod sufitem coś nie klapuje. Odpowiedz Link Zgłoś
agaj.agaj Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek 25.01.08, 04:12 Wydajesz sie kolego pos3gacz-u bardzo prostacki, a w niektorych zdaniach wrecz wulgarny. Propnuje sie wyluzowac - mniej zatrzetwienia i wiecej rozsadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moni Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.01.08, 10:44 a mi sie ten system podoba - uznajesz sie za czesc wspolnoty, to i ja (wspol)utrzymujesz, a nie na kosciol katolicki placi ewangelik, czy ateista, bo z budzetu. a ksiadz pracuje dla wspolnoty i jest przez nia zatrudniany, dlatego wynagradzany z podatkow. Nie przesadzaj z tym "ma rece", bo ty tez zyjesz ze swojego zawodu i zatrudnienie, a nikt ci nie mowi, jak chcesz schabowy, to idz sobie upoluj. zawodem ksiedza jest bycie ksiedzem i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek 29.01.08, 11:14 > Ludzie za świadectwo wiary szli na śmierć czy torury Zgadza, się, warto tylko pamiętać, że najczęściej tych prawdziwie wierzacych zabijali i torturowali gorliwi katolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.182.54.80.sta.gaja.net.pl 29.01.08, 17:47 A wiesz ilu zabili bo nie zapłacili,a też było to w imię boga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.opole.internetia.pl 23.01.08, 12:55 No cóż apostazja ma swoje skutki. Ufajmy, że główni zainteresowani zrozumieją swój błąd i poddadzą się abiuracji - czyli procedurze powrotu do Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek 23.01.08, 15:23 znam sporo osób (w tym ja), które zamierzają zgłosić akt apostazji w swojej parafii z przyczyn zupełnie innych niż finansowe. zgadnij jakich, misiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent Cooper Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 18:22 mój komentarz - parę postów wyżej dotyczył dosyć nieporadnego zalążka tego artykułu. (w ciągu paru godzin został bardzo rozbudowany) Jednakże nadal twierdzę że każdy wybór niesie ze sobą konsekwencje i nadal nie rozumiem roszczeń, czy oburzenia że nagle się okazuje że ksiądz w Polsce nie chce dać nam zaświadczenia potrzebnego np. do zostania chrzestnym... Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek 25.01.08, 01:02 tiresias napisał: > znam sporo osób (w tym ja), które zamierzają zgłosić akt apostazji w swojej > parafii z przyczyn zupełnie innych niż finansowe. zgadnij jakich, misiu xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Nie zadawaj takich pytań .......,gdyż oni i tak nic z tego rozumieją. Oni tak zostali wytresowani. Głupimi się urodzili i głupimi umrą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczo i Boso Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek... IP: *.natpool6.outside.ucf.edu 24.01.08, 23:15 "Wykreslenie" z kosciola rzymsko-katolickiego, nie rowna sie "wykresleniu" z wiary chrzescijanskiej! Zawsze mozna trafic do wspolnoty luteranskiej, zostac baptysta, lub metodysta... Odpowiedz Link Zgłoś
air1984 4 nowe przykazania niosę Wam, byście... 23.01.08, 19:11 11. nie będziesz skąpił euro proboszczowi swemu. 12. ani żadnej rzeczy która Twoja jest 13. nie będziesz miał innych wydatków nad wydatkami na proboszcza swego. 14. zapłacisz na marmurową posadzkę na plebanii, nie zaś na respirator Owsiaka. Respirator to droga donikąd, plebania - do Nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Collonna Re: 10% podatku od podatku to jeszcze idzie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.01.08, 19:46 W sektach placi sie wg.Pisma Swietego-10% od dochodu (brutto). I ludzie tam sa szczesliwi.Ale nie mam nikomu za zle ze wystapil z KK W zasadzie z tym ferajnem mnie tez duzo nie laczy-a z tym w polskim wydaniu to juz w ogole.Ale place bo mnie stac.Chocby tylko za to, ze umie myslec i nie jestem owca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roki Biedny??!! IP: *.autocom.pl 23.01.08, 19:39 a setki tysięcy hektarów ziemi, nieruchomości w centrach miast.... .... przychody rzędu miliardów? Odpowiedz Link Zgłoś
astygmatyk Re: Biedny??!! 23.01.08, 19:54 > a setki tysięcy hektarów ziemi, nieruchomości w centrach miast.... > przychody rzędu miliardów? Podatek jest forma udzialu... cos jakby oplata czlonkowska.. i jest powszechnie stosowany we wszystkich zgromadzeniach religijnych w wielu krajach nie tylko w Niemczech. Taki podatek polscy katolicy placa rowniez w Szwecji i Danii.. KK w Polsce tez powinien zyc z takiego zrodla a nie z wszelkiej masci wlosci... Pozorna wolnosc katolikow w Polsce od tego podatku powoduje, ze KK zupelnie nie musi sie liczyc z opinia swoich czlonkow. Ma przeciez swoje wlasne, niezalezne miliardowe dochody... Najprostsza droga do pchniecia polskiego KK w objecia demokracji jest wlasnie ow podatek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Biedny??!! IP: 89.108.218.* 30.11.08, 03:01 To ty nie wiesz ,ze my i tak już płacimy z naszych podatków na zdrowotne księży ? Dalej-oni odprowadzają tylko 10 % podatku ale nie podają od jakiej kwoty ,obiło mi się kiedyś o ucho /radio/że od kwoty 1000 zł.Był reportaż, z którego wyraźnie wynika że szpitalne ,chorobowe i emerytalne płacimy na księży.Pokaż mi księdza bez full wypas bryki,bez exstra pokoi na plebanii.Wszystko aż kipi od bogactwa.Jak chcesz porozmawiać z księdzem to musisz się dostać do kancelarii i zapisać na termin/miasta/.Jeszcze na wsiach są w miarę normalni księżą,ale i im już odbija powoli bo widzą różnicę życia na wysokim poziomie w mieście i na wsi no i też chcą trochę poszpanować.Bryka,ciemne okulary,brydż,drink,wczasy za granicą ,alimenty na swoje dzieci z funduszu diecezjalnego,o którym mało kto wie to jest życie.Bóg tego niestety nie wymyślił,jego nie mają prawa nawet księża w to mieszać.Jeżeli tak to powinni głosić wiarę w ubóstwie,dzielić się z bliźnim wszystkim.Idź ,spróbuj czy pożyczy ci pieniądze na chleb lub chleb/ja się przekonałam na własnej skórze ,na jeden dzień ,do wypłaty 5-10 zł.dla dzieci /pakował się na wyjazd nad wodę ,padła odpowiedź"nie mam,mało zarabiam" a bagażnik samochodu był pełny zgrzewek piwa.Za co kupił.To był w dodatku znajomy nasz.Wiedział,że mąż i ja po wypadku trafiliśmy do szpitala.To co otrzymałam nie wystarczyło na leki ,opłaty i jedzenie.Byłam po szpitalu ,powinnam się regularnie odżywiać a ja starałam się jak najmniej jeść żeby dzieciom starczyło-nie mamy rodziny,żeby nam pomogła.Do obcych i sąsiadów wstydziłam się pójść.W biblii jest napisane ,że do księży można o pomoc każdą się zwracać.Guzik dostałam.W Boga wierzę,chodzę do kościoła,daję złotówkę lub dwa złote na tacę.Wiary nikt mi nie zabierze nawet księża bo to jest najlepsze co mam i co mnie spotkało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janus Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: 80.48.243.* 23.01.08, 19:42 Myślę że warto wprowadzic w Polsce system niemiecki. Okazaloby sie ilu tak naprawdę jest katolików skłonnych dać na cele kościelne część swoich dochodów z podatków. Jesli chodzi o srebniki to niestety codzienna obserwacja wskazuje ze to nie my wierni ale znacząca część księży patrzy tylko na srebniki. Nie na darmo mówi sie, ze ksiądz modli się za pieniadze. Wystarczy przejechać się po opolskich wioskach i zobaczyc w jakich warunkach żyją księża i jakimi samochodami jeżdżą. Przecież to wszystko z naszych pieniedzy. Jest oczywiscie garstka księż idealistów, ale to tylko garstka niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trutututu Wprowadzić podatek na kościół !! IP: *.chello.pl 23.01.08, 20:46 Jestem jak najbardziej za wprowadzeniem w Polsce podatku na kościół. Przeciętny, nie znający prawa Polak nie ma nawet cienia świadomości jak uprzywilejowaną grupą w Polsce są tzw."duchowni". Wystarczy poczytać chociażby ustawę o ubezpieczeniach zdrowotnych. Jak tylko wprowadzą ten podatek to z dzikim zadowoleniem i ostentacyjnie będę zaznaczał, że tego podatku nie płacę. Kapłan katolicki ma żyć w ubóstwie, a nie paść swój tłusty brzuch za pieniądze podatników - jak to robi większość biskupów !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Collonna Re: Wprowadzić podatek na kościół !! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.01.08, 20:58 Interesuje mnie, czy w Polsce wyglasza sie "z ambony" albo podaje do wiadomosci nazwiska osob wystepujacych w Niemczech z KK? Bo kiedys zdaje sie tak bylo, co wg. mnie jest o tyle nie w porzadku, ze jak ci ludzie byli tam wprowadzani (chrzest), to nikt sie ich o to nie pytal.Przynajmniej w wieku 18 lat kazdy powinien dostac od KK cos do podpisania.Dobrze ze nam przynajmniej napletka nie utli(dzeki, Pawel-bo malo brakowalo). Odpowiedz Link Zgłoś
critto a gdzie ochrona danych osobowych? 25.01.08, 13:15 Gość portalu: Collonna napisał(a): > Interesuje mnie, czy w Polsce wyglasza sie "z ambony" albo podaje > do wiadomosci nazwiska osob wystepujacych w Niemczech z KK? i pytanie, czy jest to zgodne z Ustawą o ochronie danych osobowych, czy też takim księdzem powinien się zająć Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych? Mi tam wszystko jedno, nawet mógłbym się pochwalić odejściem od katolicyzmu, ale niektórzy inni nie lubią, gdy się mówi publicznie o ich PRYWATNYCH sprawach, a takim jest wyznanie osoby PRYWATNEJ... Odpowiedz Link Zgłoś
antyfacetrp Re: Wprowadzić podatek na kościół !! 24.01.08, 00:02 Słusznie! Od razu okazałoby się, kto naprawdę ten Kościół popiera i przynajmniej kler przestałby myśleć, że reprezentuje cały naród (i potem narzucać mu życie na swoją modłę). W ogóle wciąganie w praktyki religijne i uzależnianie od nich przez chrzest w okresie niemowlęcym to podstęp - gdyby Kościół łaskawie poczekał aż kandydat na członka poogląda sobie, jak działa boży świat i Kościół - wielu nie wstąpiłoby dobrowolnie do takiej organizacji. A odnośnie artykułu - naprawdę nie ma czego żałować w kwestii niedostępności katolickich sakramentów albo takiegoż pochówku: bez tego da się żyć i to nawet lepiej! Pozdrowienia, Antyfacet RP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: Wprowadzić podatek na kościół !! IP: *.adsl.alicedsl.de 09.02.08, 23:26 BRAWO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antik Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.chello.pl 24.01.08, 00:32 No niezle... Odbywalam roczne praktyki w Niemczech za ktore mi placono 500 euro miesiecznie (za ktore musialam oplacic wynajem, wyzywienie etc), wiec przy meldunku nie podalam religii. Tak wiec dzis dowiedzialam sie z artykulu GW, ze jestem niczego nie swiadoma apostatka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.cip.sowi.uni-bamberg.de 24.01.08, 11:39 nie jestes apostatka bo nic nie podpisywalas. Poza tym przy pensji 500 euro miesiecznie podatkow i tak nikt od ciebie nie pobieral:-) kwota wolna od podatku to prawie 8000 euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.cip.sowi.uni-bamberg.de 24.01.08, 11:39 nie jestes apostatka bo nic nie podpisywalas. Poza tym przy pensji 500 euro miesiecznie podatkow i tak nikt od ciebie nie pobieral:-) kwota wolna od podatku to prawie 8000 euro Odpowiedz Link Zgłoś
temeko1 Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek 24.01.08, 10:55 rozumiem, że gdyby był podatek, to już nie płaciłoby się za: miejsce na cmentarzu (obecnie 2.000 na 20 lat), pochówek - 2.000 za grób, msza dla proboszcza co łaska - 1.500, bo mniej nie dają, zezwolenie na złożenie zwłok 2.000, chrzciny, śluby itd, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pocalujta_wujta Bo wiara to rzecz duchowa a nie biurokratyczna IP: 204.153.88.* 24.01.08, 14:52 Prawda jest taka ze ten podatek to chamstwo pachnace ustrojem feudalnym Sredniowiecza. Wtedy zdaje sie takie placono, ale nie jestem pewien czy prowadzono ksiegi. Mam kilka pytan: Jesli ktos jest ochrzczony i nie placi "podatku" to jakim prawem odmawia sie mu wiary? Faktu Chrztu przecierz ani ludzkiej wiary nie da sie odwrocic. Poza tym jaka jest moc prawna takiego "podatku". Kto jest w stanie zmusic do jego placenia prawnie bez podpisywania swistka o wyrzeczeniu sie wiary? Jakim prawem decyzja jest przeniesiona na potomstwo? Co to, wiara jest dziedziczna? Smieszy mnie coraz bardziej pogarda glupoli reprezentujacy "organa koscielne" dla ludzi ktorzy zyja swoimi problemami, ale maja - jak kazdy - potrzeby duchowe i potrzebuja uciec do religii lub czegos innego. Poubierali sie w ornaty i probuja rzadzic ludzmi zamiast im pomagac... teraz nawet przez urzedy. Dla ludzi nawet religia musi miec szacunek bo bez nich jest niczym tylko pustka. pocalujta_wujta... czyli coraz bardzej utwierdzony w swych przekonaniach ATEISTA. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Bo wiara to rzecz duchowa a nie biurokratyczn 28.01.08, 09:57 gdybyś tak raczył zajrzeć do Biblii i poczytał co nieco o dziesięcinie dla Pana, twoja ignorancja w tej kwestii byłaby nieco mniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Bo wiara to rzecz duchowa a nie biurokratyczn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.08, 18:59 Ja zadeklarowałem sie ateista w Niemczech i nie place:), a księża mimo ze maja podatek to i tak na tace zbierają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olcia Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.sileman.net.pl 24.01.08, 19:50 Chyba się komuś coś pomyliło!! Niech się najpierw polski kościół podda takiemu rozliczaniu jak w Niemczech a dopiero później niech podejmuje decyzję o wypisaniu kogoś z polskiego kościoła. Przecież tutaj zbiera się na tacę. Jak się opodatkuje wierzących to dopiero wtedy niech skreślają tych co nie chcą płacić. Jak tak chcą brać przykład z kościoła niemieckiego to może też normalniej podchodzić do sprawy wiary itd. Mam porównanie bo córka chodziła na religię i do I Komunii w Niemczech a syn w Polsce. Może u nas też trochę dystansu i nie angażowania się kleru do polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wt Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.adsl-surfen.hetnet.nl 27.01.08, 15:57 no, nie. zdaje się, że człowiek podpisał oświadczenie "wyrzekam się wiary [...]". Jak proboszcz dostaje kopię takiego oświadczenia, to co ma zrobić? powód, ani sposób rozliczania kościoła nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bunderacy Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.08, 20:50 Co za BZDURA, że dzieci apostatów nie mogą być chrzczone?! Oczywiście, że dzieci mogą być chrzczone, choćby rodzicami byli ateiści. Tylko niedouczeni proboszczowie wyżywają się nawet nie na ateistach, tylko np. na samotnych matkach twierdząc, że im dziecka nie ochrzczą - a nie mają prawa odmówić. A to, że chrzczenie dzieci to nie do końca sensowne i dojrzałe - to inna rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: 80.48.49.* 24.01.08, 21:41 "Ewa też wspomaga Kościół w Polsce. - Bo jest biedny..." Polski Kościół biedny? Dobre sobie. I kto w taką bzdurę uwierzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogrodnik Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 02:52 oczywiście: - żadna ekskomunika, - dzieci mogą być chrzczone, - pogrzeb na cmentarzu, tyle że bez księdza! "gw" jak to ona zwykle powala solidnością swoich informacji. kiedyś dziennikarz przekazywał informacje, dziś komentuje nawet to czego nie zebrał, bo wymyślił! ciemny lud to kupi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasi1 w Polsce nie może nikt odmówić pochowania kogoś na IP: *.ip.netia.com.pl 24.01.08, 21:33 cmentarzu jeśli nie ma cmentarza komunalnego w danej miejscowości. Nawet inno wierca musi byc pochowany. <Proboszcz, który otrzymuje taki dokument, wykreśla wiernego z księgi chrztu. Nie może go pochować na katolickim cmentarzu> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gienio Bilety do kosciola... IP: *.vnet.wnec.edu 24.01.08, 21:45 A to udane chcialbym aby tak bylo, ceny ulogowe dla dzieci i staruszkow a im blizej do oltarza tym drozszy bilet. Komunie tez z dodatkiem a co? Kosciol musi utrzymac swoje budowle oraz ludzi a trzeba zrozumiec ze ich jest nie parcujaca armia, trzeba ich wyzywic i ubrac a jeszcze na stare lata zapewnic rajskie warunki..wlasnie gdzie ksieza spedzaja ostanie lata zycia bo w domach opieki spolecznej ich nie widzialem....chyba w Szawajcari..co? a moze w Cannes tam sa dobre warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bp bzdury piszecie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.08, 23:28 Księża - staruszkowie dożywają swych dni albo jako tzw. rezydenci (mieszkając na plebaniach lub prywatnych mieszkaniach) albo w domach starców (chociażby na Ostrowiu Tumskim we Wrocławiu). Zakonnicy (-e) dożywają swych dni w klasztorach. Oczywiście nie w Szwajcarii... Nie mam nic przeciw decyzji o apostazji. Człowiek jest istotą wolną. Ale jeżeli podejmuję taką decyzję- ponoszę tego konsekwencje. Dla samego dokopania kosciołowi sami się ośmieszacie broniąc faryzeuszy (odsyłam do słownika). Niewierzący chodzący do kościoła i przystępujący do spowiedzi... To tak samo śmieszne jak stwierdzenie, że wzorem kapłaństwa jest Rydzyk Odpowiedz Link Zgłoś
critto KRK jest sam sobie winien 25.01.08, 15:26 Dla samego dokopania > kosciołowi sami się ośmieszacie broniąc faryzeuszy (odsyłam do słownika). > Niewierzący chodzący do kościoła i przystępujący do spowiedzi... To tak samo > śmieszne jak stwierdzenie, że wzorem kapłaństwa jest Rydzyk oczywiście że to kompletna bzdura, aby taka osoba przyjmowała sakramenty w KRK, zwłaszcza że jest sporo innych kościołów i wspólnot wyznaniowych... Tyle, że KRK sam jest sobie winien, atakując inne ruchy religijne jako "sekty" (również te, które nie prowadzą sekciarskich praktyk), zawstydzając tych, którzy do kościoła nie chodzą (szczególnie na wsi) i tych, którzy chcą się wypisać... W ludziach rośnie frustracja i MAJĄ DO TEGO PRAWO. Człowiek MA PRAWO być SFRUSTROWANY, gdy jest dorosły, a ktoś go traktuje jak dziecko, któremu trzeba mówić, w co ma wierzyć (choć nie wolno niczego wmuszać nawet dziecku - można je zmusić do praktyk, ale nie do tego, aby naprawde wierzyło - to jest poprostu niemożliwe i nawet Bóg/Bogowie tego nie potrafią, albo poprostu nie praktykują). Każdy ma prawo być sfrustrowany w zderzeniu z księdzem, który zachowuje się jak totalny SEKCIARZ czy uliczny sprzedawca-wyhaczacz (proponuję panu dezodorant za jedyne 10 zł, drugi ma pan za darmo; ale mam jeszcze coś lepszego - za 30 zł te dwa dezodoranty i woda po goleniu; i teraz najlepsza oferta - 100 zł za dwa dezodoranty, wodę i prezent dla bliskiej osoby") wciskający swój "towar religijny" na siłę. KRK wychowuje sobie ludzi, którzy się WSTYDZĄ myśleć inaczej, niż każą funkcjonariusze KRK, więc co się dziwić, że ludzie się WSTYDZĄ? KRK ma, co chciał i proszę nie mówić, że jest inaczej. KRK powinien ROZMAWIAĆ z osobami o innych przekonaniach, a nie wciskać je na siłę i zawstydzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katol(ik) Chodzi o *obrządek* IP: *.centertel.pl 13.02.08, 21:44 Chodzi o *obrządek* pochówku, a nie jego miejsce. I stanowi raczej uszanowanie woli zmarłego, a nie "odegranie się". Przy okazji: nikt nikogo nie wykreśla z ksiąg - chrztu nie da się odwołać. Czyniona jest adnotacja o odejściu od wiary, drobna różnica, ale zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankier Jednym słowem klechom chodzi tylko o KASĘ IP: 77.223.227.* 24.01.08, 21:43 bo jakby nie chodziło o kasę, to nie robiliby ludziom koło pióra i nie wykreślaliby z ksiąg parafialnych z wielką pompą. Pazerność na pieniądze po obu stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
charlie11 Re: Jednym słowem klechom chodzi tylko o KASĘ 24.01.08, 21:52 A jak ty sobie to wyobrazasz, ze koles od swieta rzuci 2 euro na tace i z tego kosciol ma sie utrzymac? Wiekszosc ludzi nie ma zielonego pojecia ile kosztuje chociazby prad i ogrzewanie w skali parafii. Ksiadz powinien zyc powietrzem i woda ale jednoczesnie byc na kazde zawolanie 24/7 z posluga dla wiernych, tak? Jezeli dla niego canon jest wart wiecej, to jesli tak gleboko wierzy jak to deklaruje, to po smierci bedzie sie tlumaczyl z tego Panu Bogu. Przed zlozeniem podpisu wiedzial jakie sa zasady (doradca podatkowy), wiec musial liczyc sie z konsekwencjami. Jak to powiedzial jeden z ksiezy: "pelna schizofrenia". Czlowiek podjal dobrowolnie decyzje, ale to KK jest za to winny. Peace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majster2 do charlie 11 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.01.08, 23:29 Charlie a ty przypadkiem nie jestes ksiedzem? Bawi mnie twoje oburzenie... a tak przy okazji to podaj adres swojej parafii, gdzie urzedujesz, bo te twoje calodobowe duzury (24/7) moga byc calkiem ponetne i interesujace... ciao! Odpowiedz Link Zgłoś
charlie11 Re: do charlie 11 25.01.08, 16:31 Gość portalu: majster2 napisał(a): > Charlie a ty przypadkiem nie jestes ksiedzem? Bawi mnie twoje oburzenie... a ta > k > przy okazji to podaj adres swojej parafii, gdzie urzedujesz, bo te twoje > calodobowe duzury (24/7) moga byc calkiem ponetne i interesujace... ciao! Niestety niewiele wiesz na temat pracy ksiezy i tego, ze np. w nocy ida udzielac poslugi ludziom po wypadkach samochodowych lub bedacym w szpitalachitp. Zeby przyjechac do parafii, do ktorej naleze musialbys sie bujnac przez ocean. Nie wiem czy w twoim oszczednosciowym budzecie znalazlbys na to kase. Chociaz kto wie, przeciez tyle mozna zaoszczedzic na podatku koscielnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majstrowa 2 Re: do charlie 11- mam cie!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.01.08, 18:26 Przez przypadek wyszlo, ze przyznajesz, ze to glownie chlopcy sa w kregu zainteresowan ksiezy... O moim statusie finansowym nie wiesz nic.A twoje poglady zgadzaja sie teraz - mieszkasz za wielka woda, a tam mozgi juz dobrze w tej sprawie sa wyprane. Jak sie maja dinozaury? Odpowiedz Link Zgłoś
critto o kasę i władzę przez zawstydzanie 25.01.08, 15:29 Czlowiek podjal > dobrowolnie decyzje, ale to KK jest za to winny. Peace jest winny, bo ZAWSTYDZA ludzi tak, aby nie mieli własnych poglądów, jeśli są one niezgodne z linią i doktryną KRK. Jeśli chcę odejść np. z klubu kajakarskiego, to mówię, oddaję legitymację i nie płacę składek - proste. Nikt mnie nie będzie przekonywał, że robię coś strasznego, że przez to nie będę miał nigdy szczęścia (w życiu czy pośmierci), że skazuję się na coś okropnego, itd.... Poprostu - chcesz być z nami - OK, nie chcesz - TEŻ OK. Niech KRK przestanie się zachowywać jak uliczny sprzedawca-akwizytor dezodorantów, to ludzie przestaną się wstydzić i będą śmiało wyrażali swoje racje i poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
charlie11 Re: o kasę i władzę przez zawstydzanie 25.01.08, 16:28 Ok. Oddajesz legitymacje klubowa i idziesz w swoja droge. Oznacza to rowniez, ze nie mozesz korzystac z ich przystani oraz kajakow. I mniej wiecej jest tak samo w tym okropnym KK. Nie chcesz w nim byc, to nie jestes, ale nie oczekuj tego samego co ludzie "posiadajacy legitymacje i placacy skladki" Odpowiedz Link Zgłoś
critto każdy ma takich wiernych na jakich zasłużył 26.01.08, 01:05 charlie11 napisał: > Ok. Oddajesz legitymacje klubowa i idziesz w swoja droge. Oznacza to > rowniez, ze nie mozesz korzystac z ich przystani oraz kajakow. I > mniej wiecej jest tak samo w tym okropnym KK. Nie chcesz w nim byc, > to nie jestes, ale nie oczekuj tego samego co ludzie "posiadajacy > legitymacje i placacy skladki" oczywiscie. W głowie by mi nie postało, aby oczekiwać tego samego; wręcz przeciwnie, korzystanie z sakramentów związku wyznaniowego, z którym się nie zgadzam, byłoby czymś nie do przyjęcia dla mojego sumienia . Natomiast nie możesz zaprzeczyć, że KRK wywiera silny nacisk, presję na ludzi - sam się do tego przyznaje w sprawie rozmów przed apostazją; właściwie to całkowity spokój ma ten, kto postara się o to, aby go wyrzucono - np. napisze i opublikuje list otwarty krytykujący dogmaty kościelne i władzę papieża. Ale nadal - doprowadzona do granic absurdu zasada, żeby 'nikomu nie zamykać drzwi' - sama w sobie całkiem słuszna - prowadzi do tego, że ludzie mocno związani z KRK usilnie starają się o powrót takiego człowieka "na łono Kościoła", choć powinni mu poprostu dać spokój - będzie chciał, to wróci, nie będzie chciał , to nie. I NIE MAJĄ PRAWA kogokolwiek zawstydzać (vide proboszcz paplący całej wsi o czyjejś apostazji, choć zarówno wiara, jak i odejście od niej to PRYWATNA SPRAWA każdego człowieka), bo kojarzy się to ze zwykłym sekciarstwem. Ale cóż: KRK nie chce zmienić tych praktyk, więc niech ma za swoje.... Niech ma takich "wiernych", którzy traktują go wyłącznie jak firmę ślubno-pogrzebowo-imprezową... Mam nadzieję, że kiedyś zrozumie, że tacy ludzie nie są mu do niczego potrzebni i że trzymać ich na siłę nie warto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: against_KK Re: każdy ma takich wiernych na jakich zasłużył IP: *.netdrive.pl 28.01.08, 01:40 Ooo taaak. Popieram przedmowce. Ale z ta nadzieja to bym sobie odpuscil. Zreszta, kasa ... hmm ... Kasa nie jest przeciez najwazniejsza ;P Cash, money money money, cash, I love it, I need it, I need more more ... oops, o czy to mowilismy? Odpowiedz Link Zgłoś
charlie11 Re: każdy ma takich wiernych na jakich zasłużył 28.01.08, 16:02 chyba o twoich dlugach i jak je splacic, bo widac nic nie zrozumiales z mojej dyskusji z critto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaix Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: 91.86.12.* 24.01.08, 21:52 Mam jedynie uwage natury terminologicznej , co moze sie okazac zwlaszcza intereujace dla Polakow, poniewaz dla Slazakow jest to kwestia oczywista: drodzy polscy przyjaciele, nie ma tak zwanej Opolszczyzny, to wasz polski wynalazek. Dla nas to : Gorny Slask, Oberschlesien Horni SAlezko. Pozdrawiam wszyskich Polakow i przeja wszystiygo nojlepszego Slonzokom Echt Hanys z Brukseli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hem Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.08, 22:08 GENIALNE! To jedyny sposob na REALNY rozdzial kosciola od panstwa. Po prostu odcinamy panstwo od pieniedzy budzetowych i niech utrzymuja go wierzacy, a nie wszyscy obywatele. Sam kosciol, ktory jest przeciez tak ufny we wlasna sile, powinien za tym optowac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateista Gratisowy obiad - opium dla ludu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 22:09 No tak ale krew Chrystusa zamieniona z wina jest rzeczywiście gratis. Ale wino czyli półprodukt też kosztuje. I miejsce wyciszenia też kosztuje: remonty, sprzątanie, dozór. Jak ktoś tego potrzebuje to trzeba bulić. Sorry Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Re: Gratisowy obiad - opium dla ludu 24.01.08, 22:23 Gość portalu: ateista napisał(a): > No tak ale krew Chrystusa zamieniona z wina jest rzeczywiście gratis. > > Ale wino czyli półprodukt też kosztuje. I miejsce wyciszenia też kosztuje: remo > nty, sprzątanie, dozór. > > Jak ktoś tego potrzebuje to trzeba bulić. Sorry Tak, tak. Tylko, ze Jezus powiedzial, ze gdzie sie dwoch spotka w imie Jego, tam On jest z nimi. Bez wina, bez "miejsca do wyciszenia", np. w domu.. i od poganskich zlocen sie nie slepnie, i bozkow roznych nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateista Re: Gratisowy obiad - opium dla ludu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 12:04 old.european napisał: > Tak, tak. Tylko, ze Jezus powiedzial, ze gdzie sie dwoch spotka w > imie Jego, tam On jest z nimi. Bez wina, bez "miejsca do > wyciszenia", np. w domu.. i od poganskich zlocen sie nie slepnie, i > bozkow roznych nie ma... Masz rację. Ale KK świadczy usługi o takim a nie innym standardzie i ten standard kosztuje tyle a tyle. Jak słusznie piszesz Chreścijaninem jest się gdy sie dwoch spotka w imie Jego. Ale jak toś chce należeć do klubu abc to akceptuje zasady klubu abc. Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Co za pierdoly.... 24.01.08, 22:18 Chrzescijaninem jest tez protestant. Wystapienie z KK nie oznacza, ze przestalo sie byc chrzecijaninem. Mozna przystapic do gminy protestanckej. Ale nawet nie trzeba, by pozostac chrzescijaninem. Chrztu moze dokonac KAZDA osoba, nawet niechrzczona (warto czasem zerknac do katechizmu KK). I tak ochrzczone dziecko tez jest chrzecijaninem, czy sie to KK podoba, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Co za pierdoly.... 25.01.08, 01:18 old.european napisał: > Chrzescijaninem jest tez protestant. Wystapienie z KK nie oznacza, > ze przestalo sie byc chrzecijaninem. Mozna przystapic do gminy > protestanckej. Ale nawet nie trzeba, by pozostac chrzescijaninem. > > Chrztu moze dokonac KAZDA osoba, nawet niechrzczona (warto czasem > zerknac do katechizmu KK). > I tak ochrzczone dziecko tez jest chrzecijaninem, czy sie to KK > podoba, czy nie. > xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx A czy dziecko nieochrzczone chowa się gorzej od ochrzczonego.??? Przestań Waść już używać tej tureckiej przyprawy. Jeżeli chcesz wiedzieć o co tym darmozjadom chodzi, to siądź i pomyśl czasami, a jak mówią , to myślenie nie boli i jeszcze czasami jest z tego jakaś korzyść. Radzę spróbowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Murka Re: Co za pierdoly.... IP: *.aster.pl 25.01.08, 08:19 Jak byłam mała, to ochrzciłam kota - według procedur z katechizmu. Czy ten kot został chrześcijaninem? Czy w Niemczech byłby uznany za apostatę, bo przecież nie płacił żadnych podatków? Odpowiedz Link Zgłoś
smoova Euroapostaci, ekskomunika za podatek 24.01.08, 22:25 Ja sie w koncu wypisalam, to co, bede pochowana pod lasem ;)))? Jak to jest, nasze cmentarze sa katolickie czy komunalne? Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Nie rozumiem problemu... 24.01.08, 22:30 Wypisali się z KK bo woleli aparat fotograficzny, inni, bo załowali 30 euro miesięcznie... Sami przedłożyli kasę nad wiarę, a teraz narzekają ?! Okazuje się, że płacić nie chcą, ale z dobrodziejstw bycia katolikiem korzystać chcą... żenada. Akt apostazji to wyrzeczenie się wiary, w tym przypadku katolickiej, generalnie chrześcijańskiej, jakkolwiek może oznaczać wybor innej wiary. Apostazja to postawienie się poza życiem sakramentalnym... Nie rozumiem więc narzekań, że nie powinni chodzić do kościoła, że odmawia im się sakramentów... przecież odeszli, wykreślili sie na włąsne życzenie, świadomi konsekwencji ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Nie rozumiem problemu... IP: *.adsl.alicedsl.de 24.01.08, 23:03 Trzeba zrozumieć, ż eniemcy nikogo do niczego nie zmuszają . Albo zgłaszasz, że jesteś wierzacy i płacisz na swój katolicki, ewangelicki, islamski kościół 9 % od podatku, albo nie jestes i nie płacisz. Nie możesz jednocześnie być i nie być. Zauważcie , że 9 % to jest od zapłaconego podatku a nie od dochodu. Żeby zapłacić 500 Eur podatku kościelnego , trzeba mioeć ok 50 000 eur dochodu brutto i płacić 6000 wszystkich innych podatków. Ludzie którzy nie zarabiają albo zarabiają mało nie płacą tego podatku albo płacą parę groszy. Odpowiedz Link Zgłoś
sabrinara Re: Nie rozumiem problemu... 25.01.08, 00:26 Kto przeczyta twoj post? jest to wlasciwie sentencja, ale zobacz ile glupoli www.nettoeinkommen.de/kirche.htm#links dalam to dla tych troche madrzejszych Gość portalu: ewa napisał(a): > Trzeba zrozumieć, ż eniemcy nikogo do niczego nie zmuszają . Albo > zgłaszasz, że jesteś wierzacy i płacisz na swój katolicki, > ewangelicki, islamski kościół 9 % od podatku, albo nie jestes i nie > płacisz. Nie możesz jednocześnie być i nie być. Zauważcie , że 9 % > to jest od zapłaconego podatku a nie od dochodu. Żeby zapłacić 500 > Eur podatku kościelnego , trzeba mioeć ok 50 000 eur dochodu brutto > i płacić 6000 wszystkich innych podatków. Ludzie którzy nie > zarabiają albo zarabiają mało nie płacą tego podatku albo płacą parę > groszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Dokładnie-niech spadają! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 23:07 Jak ktoś ma do podpisania jakiś papier, to niech czyta uważnie! Jestem katolikiem- to się godzę na utrzymanie tego Kościoła, tyle ile mam. Te 8% to niewiele, przekładając te 500 euro na polskie to raptem 2 tysiące, czyli jakby dawali co niedzielę na tacę 35 złotych.U nas to dużo, bo ludzie rzucają z łachy po 2 zł, ale przy niemieckich zarobkach to mniej więcej tyle samo. Każdy ma wybór-deklaruje sie jako katolik, to płaci. Występuje z Kościoła- to po co chce pogrzebu z księdzem, cmentarza katolickiego itp? Nie musi. Nie widzę problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Dokładnie-niech spadają! 25.01.08, 01:25 Gość portalu: observer napisał(a): > Jak ktoś ma do podpisania jakiś papier, to niech czyta uważnie! > > Jestem katolikiem- to się godzę na utrzymanie tego Kościoła, tyle ile mam. Te 8 > % > to niewiele, przekładając te 500 euro na polskie to raptem 2 tysiące, czyli > jakby dawali co niedzielę na tacę 35 złotych.U nas to dużo, bo ludzie rzucają z > łachy po 2 zł, ale przy niemieckich zarobkach to mniej więcej tyle samo. > Każdy ma wybór-deklaruje sie jako katolik, to płaci. Występuje z Kościoła- to p > o > co chce pogrzebu z księdzem, cmentarza katolickiego itp? Nie musi. Nie widzę > problemu. > xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Wiesz do jakiej wprawy doszedł polski kler???Tego nawet w przyrodzie nie uświadczysz. Potrafią wydoić nawet barana. Jeżeli potrafisz jeszcze samodzielnie myśleć, to powinieneś zrozumieć co przez to chciałem powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona dobrodziejstwa?1 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.01.08, 23:35 A o jakich dobrodziejstwach i korzysciach plynacych z faktu bycia katolikiem wacpan(i) mowisz? Podaj chociaz jeden przyklad, boc mie ciekawosc zezre. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: dobrodziejstwa?1 24.01.08, 23:47 Gość portalu: ona napisał(a): > A o jakich dobrodziejstwach i korzysciach plynacych z faktu bycia katolikiem > wacpan(i) mowisz? Podaj chociaz jeden przyklad, boc mie ciekawosc zezre. Chcesz dyskutować o wierze ?! Przecież zdanie już masz wyrobione, udowodniłaś to, jesteś nic nie lepszą fanatyczką jak moherki od Rydzyka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: dobrodziejstwa?1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 08:47 Nie ,nie chodzi o wiarę a o konkretne korzyści.Takie jakie masz np. z tego,że dobrze sie wykształciłaś,zdobyłaś poszukiwany zawód i teraz masz dobrą pracę i płacę.Trudno uznac,że ślub czy pogrzeb w obrządku katolickim to jakas wymierna korzyśc,to raczej większy problem i dużo większy wydatek,niz te same świeckie uroczystości. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: dobrodziejstwa?1 25.01.08, 16:04 Przepraszam, ale katolicki ślub czy pogrzeb to korzyści niematerialne czyli właśnie wynikające z wiary. To są korzyści dla osoby wierzącej. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Nie rozumiem problemu... 29.01.08, 12:17 q_vw napisał: > Wypisali się z KK bo woleli aparat fotograficzny, inni, bo załowali > 30 euro miesięcznie... Sami przedłożyli kasę nad wiarę, a teraz > narzekają ?! Okazuje się, że płacić nie chcą, ale z dobrodziejstw > bycia katolikiem korzystać chcą... żenada. Akt apostazji to > wyrzeczenie się wiary, w tym przypadku katolickiej, generalnie > chrześcijańskiej, jakkolwiek może oznaczać wybor innej wiary. > Apostazja to postawienie się poza życiem sakramentalnym... Nie > rozumiem więc narzekań, że nie powinni chodzić do kościoła, że > odmawia im się sakramentów... przecież odeszli, wykreślili sie na > włąsne życzenie, świadomi konsekwencji ! xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Ciemniaku !!! A jakież to dobrodziejstwo proponują Ci i Twojej rodzinie TRANSWESTYCI [tak nazywamy facetów ubierających się w sukienki]. Pieprzysz Wasze jak potłuczony lub jak mały Kazio po dużym piwie. Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor.nowytor8 Michnik, zajmij się Talmudem 24.01.08, 22:59 i bezprawnym okaleczaniem chłopców-niemowląt, czyli obrzezaniem. Toć to nieludzkie i wszeteczne, a poza tym takie niekomuno-europejskie, żeby amputować kawałek ciała, dziecku które zaprotestować nawet nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczo i Boso Re: Michnik, zajmij się Talmudem??? IP: *.natpool6.outside.ucf.edu 24.01.08, 23:19 "nowytorze"... Istnieje cos jeszcze gorszego, a mianowicie okaleczony umysl! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Michnik, zajmij się Talmudem IP: 89.100.41.* 27.01.08, 14:23 nie wiesz ze Jezus tez byl obrzezany? przeczytaj uwaznie nowy testament-ofiarowanie w swiatyni to wlasnie obrzezanie-kazdy zydowski chlopiec byl temu poddawany Jezus tez. wiec daruj sobie te "urocze" pseudokatolickie podburzanie Odpowiedz Link Zgłoś