Gość: Ślązak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 14:33 Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? Mamy już precedens z Kosowem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
svatopluk Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? 26.02.08, 16:09 tylko komu jest potrzebne drugie Kosowo? tam tylko bieda i chaos. kiepski wzor do nasladowania. Odpowiedz Link Zgłoś
reginek Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? 26.02.08, 16:26 Tworzenie nowych granic w dobie jednoczącej się Europy to przeżytek. AUTONOMIA DLA ŚLĄSKA!!!! to jest nowoczesne rozwiązanie www.raslaska.org www.rasopole.org Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ołpa Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 19:17 Można spróbować. Śląsk to nie Kosowo, nikt w Europie na Ślązaków pracować nie musi,jest bogaty i blisko przyjaciół niemieckich. A rząd niepodległość Śląska uzna, bo dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Collonna Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.pool.einsundeins.de 26.02.08, 22:12 Historia nigdy nie stoi w miejscu.Panstwa jako takie traca na znaczeniu.W tej chwili liczy sie tylko Europa Regionow. Slask (caly) powinien znalesc swoje miejsce w starym pol.zachod. ukladzie.Bo powiedzmy szczerze,co my mamy wspolnego z Podlasiem, Mazurami albo Pomorzem (o warsiawskim Mazowszu nie wspomne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRO Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 15:14 Rzeczywiscie Slask nie ma zadnych cech wspolnych z Kosowem. Kosowscy Albanczycy sa ludnoscia naplywowa do serbskiej prowincji. Byli przez Serbow przesladowani a gdy w latach 98-99 podjeli probe walki o swoje zostali przez Serbska wiekszosc z innych regionow niemal ekstrminowani. ONZ-owski protektorat uchronil te ludnosc. Zyjaca na Slasku wiekszosc nie jest zainteresowana uniezaleznieniem ale nawet autonomia. Racja tej wiekszosci jest jednosc panstwa RP w ramach UE. Czym innym jest zabieganie o swoja tozsamosc Slazakow, ktora rozumiem i popieram a czym innym tanie gierki w stylu niejakiego dra Kamuselli, ktory swego czasu przygotowal kontrowersyjny informatr o wojewodztwie. Pozdrawiam BRO Jego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do BRO! Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.adsl.inetia.pl 29.02.08, 00:35 BRO, a ta "większość, która nie jest zainteresowana" nie jest tak przypadkiem też ludnością napływową? zza Buga, z Kieleckiego, Rzeszowszczyzny i Bóg wie jeszcze skąd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRO Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.08, 10:13 Gość portalu: do BRO! napisał(a): > BRO, a ta "większość, która nie jest zainteresowana" nie jest tak > przypadkiem też ludnością napływową? zza Buga, z Kieleckiego, > Rzeszowszczyzny i Bóg wie jeszcze skąd... Wlasnie jest. I w odroznieniu od Kosowa ta wiekszosc nie migrowala tu przez lata i nie osiedlila sie w "naturalny" sposob lecz zostala przesiedlona (modne dzis slowo: wypedzona) z jej siedlisk w sposob gwaltowny bez jakiegokolwiek pytania o zdanie w wyniku arbitralnych decyzji z Jalty. Poniewaz ta ludnosc ma w pamieci tamta traume tak zywotnie zainteresowana jest jednoscia terytorialna z cala RP. W tym wlasnie jest roznica pomiedzy Slaskiem a Kosowem. Co nie umniejsza mojego poparcia dla rodzimej mniejszosci Slazkow w ich staraniach o zachowanie wlasnej tozsamosci. Czym innym jest swiadomosc zlozonosci problemu roznorodnosci narodowosciowej a czym innym roznorodnosc etniczna i kulturowa, ktora jest bogactwem jesli zyczliwie sie postrzega sasiada. Pozdrawiam BRO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do BRO! Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.adsl.inetia.pl 29.02.08, 15:31 Natomiast ludność miejscowa ma traume brutalnych wysiedleń, gwałtów i mordów ich krewnych i sąsiadów by zrobić miejsce napływowym. Z tego powodu chcieliby być samodzielni, by móc samemu decydować o sobie. Ale jak rozumię zdanie gości jest ważniejsze od zdania gospodarzy. A właściwie zdanie gospodarzy w ogóle się nie liczy. A ciekawe czy te piękne bla bla o bogactwie różnorodności etnicznej i kulturowej mówiłbyś tak samo, gdyby to Polska zostałaby zlikwidowana, wyrzuconych ponad połowa Polaków a na ich miejsce przywiezieni zostaliby jacyś obcy napływowi, też mający traumę wypędzeń. Czy byłbyś szczęśliwy z faktu że Polska już NIGDY nie powstanie, bo napływowi sobie by tego nie życzyli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Slązacy powinni pójść do szkoły! IP: *.chello.pl 29.02.08, 19:57 mają swoje gospodarstwa i mogą siać i hodować co chcą. jednak jako mniejszość nie będą nam Polski organziować na wzór i podobieństwo Hitlerlandu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRO Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.aster.pl 29.02.08, 21:34 Wielokrotnie juz to pisalem. Mysmy sie tu nie prosili. Ktos te wojne rozpetal a konsekwencje ponosza wszyscy. Ci co zostali wywleczeni z domow i przeiwzieni w bydlecych wagonach i ci co uciekali przed frontem i ci co pozostali a potem cierpieli tepy odwet za nieswoje winy. Wiec moze nie licytuj sie teraz po prawie 70-ciu latach od tamtych wydarzen bo to nie ty cirpiales tylko twoi i moi przodkowie. Oni swoje przeszli, doswiadczyli uniesien ze zwyciestw wojennych i klesk albo odwrotnie jak bylo po polskiej stronie i ostatecznie wielu doszlo do przekonania, ze trzeba pilnowac niedoskonalego ale jednak ustalonego po wojnie porzadku swiata bo inaczej wyleza dawne upiory. Przypomne, ze zazwyczaj do wojny darza zbyt pewni siebie albo desperowani. Pierwsi zamierzaja sie na wojnie dorobic drudzy nic nie maja do stracenia. Watpie by Slazacy nalezeli do zdesperowanych. O Albanczykach z Kosowa nieco wiem bo nie dalej jak dwa miesiace temu rozmawialem z kilkoma z nich. To nie sa muzulmanie ale sytuacje swoich pobratymcow znaja dobrze. Wierz mi, ze nie masz pojecia zyjac dzis na Slasku czym sa przesladowania etniczne. Zaznali tego moi Rodzice, pewnie doswiadczyli tego twoi. Ale ty nie masz w tym zadnego udzialu wiec moze troche waz slowa o tym kto kogo wygnal i kto kogo przesladowal. Pozdrawiam BRO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do BRO! Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.08, 02:52 Czlowieku, przecież nie mówimy tu o Albańczykach! To raz. Po drugie, niczego nie licytuje, lecz przypominam fakt, że obok tych przesiedlonych są miejscowi, którzy też mają za sobą bagaż doświadczeń. Po trzecie, ci miejscowi też nie prosili się o zmiane sąsiadow i o chora wojnę. Tylko nie rozumiem, DLACZEGO miejscowi maja podporzadkować się przyjezdnym? Dlaczego przyjezdni nie bedą w stanie zaakceptować hipotetycznego niepodległego Śląska? Czyżby napływowi uważali się za wazniejszych? Przeciez nikt ich stąd nie wysiedla? I nie chodzi tu o licytacje, kto więcej ucierpiał, a o zwykłą przyzwoitość. Ludzie zostali wyrzuceni, ok - stała się im krzywda, ale powinni też mieć świadomość że zamieszkali w cudzej ojczyźnie. Poza tym nie odpowiedziałeś na pytanie: czy równiez mówiłbyś o bogactwie różnorodności gdyby Polski nie było a Polacy stali się mniejszością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRO Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.aster.pl 01.03.08, 16:41 Zalozyciel watku przywolal Kosowo jako przyklad, pretekst. Kosowscy Albanczycy, przewaznie muzulmanie sa w Kosowie wiekszoscia. Serbowie sa mniejszoscia. Dlatego wiekszosc oglosila nieazleznosc od Serbii. Odpowiedzialem, ze Slazacy choc sa mniejszoscia w rodzimej ziemi dalecy sa od stanu desperacji. Pozdrawiam BRO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do BRO! Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.08, 18:36 no ja odbieram te Kosowo jako fakt ogłoszenia niepodległości a nie relacje: mniejszość-większość. No ale O.K., nie dyskutujmy o tym dalej. Mimo wszystko, chcę usłyszeć odpowiedź na moje pytanie. Przypomnę je w skrócie: czy równiez mówiłbyś o bogactwie różnorodności gdyby Polski nie było a Polacy staliby się mniejszością (a więc szanse na przyszłą ewentualną niepodległość Polski byłby znikome). równiez pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRO Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.aster.pl 01.03.08, 20:19 Pozwol, ze zaproponuje Ci moja opcje widzenia slaskiej rzeczywistosci: Slazacy nie sa zadnymi gospodarzami na swojej ziemi. Sa szczesciarzami, ktorzy nie zostali przez mlyn II ws wypedzeni z ojcowizny. Teraz wszyscy razem jestesmy gospodarzami tej ziemi czy to sie komu podoba czy nie. Niejakiemu Jasiowi nie podoba sie, ze Niemcy i Slazacy tu zyja. Ale tacy Jsiowie nie maja tu nic do gadania. Podobnie nic do gadania nie maja inni o przeciwnych jemu pogladach. Twoje pytanie nie ma dzis sensu. Powtarzam do wojny darza tylko zdresperowane wspolnoty ludzi (Kurdowie) albo zadufane, liczace na profity z wojny. W Europie o "niepodleglosc" zabiegaja dzis marginalne ruchy upatrujace w tym sens swojego zaistnienia. Przyklad- Baskowie. Tam nawet pobratymcy nie chca ich popierac bo wiecej by stracili niz zyskali, choc oczywiscie centralny rzad w Madrycie im nie w smak. Polskie regiony tez krytykuja warszawke ale to nie ma podloza etnicznego. Gdy sie oddzieli argumenty gospodarcze, polityczne i naturalne napjeca wystepujace miedzy ludzmi z etnicznosci zostaje niewiele. W sytuacji gdy wspolnota ludzi moze realizowac sie jezykowo, kulturowo, gospodarczo w jednoczacej sie Europie niezaleznosc przestaje miec znaczenie. Czym innym jest jednak chec zachowania tozsamosci etnicznej. I tu Slazakow rozumiem i popieram. Nie rozumiem uporu wladz w tej sprawie. Jestem przekonany, ze takich jak ja jest znakomita wiekszosc. Gdyby Slazacy zaproponowali sensowny program polityczny dla kodyfikacji swojego jezyka, rozwijania swojej kultury znalezliby poparcie polskiej wiekszosci na Slasku. Jesli jednak startowaliby od niezaleznosci wiekszosc ich nie poprze. Tak sie sklada, ze to jednak wiekszosc decyduje. Tak stalo sie w Kosowie i nic na to nie poradzisz. A tak nawiasem mowiac jak chcialbys oglosic te niepodleglosc Slaska Slazakow? 173000 ludzi w swoich domostwach musialoby ogrodzic posiadlosci i oglosic ploty granicami. Wkrotce okazaloby sie, ze wiecej laczy sasiadow Niemca z Polakiem i Slazakiem niz dwu Slazakow. Oprocz pieknych idei wspolnoty etnicznej trzeba zwyczajnie zyc. Jesli ludziom zyje sie znosnie a za mowienie po swojemu nikt w gebe nie leje niewielu znajdziesz do bicia sie o szczytne idee narodowe. Masz moja odpowiedz. A tak ciekaw jestem jak ta 173-tysieczna mniejszosc Slaska utrzymalaby swoje szkolnictwo chocby na podstawowym poziomie skoro jest tak rozproszona? Przewidujesz kolejne przesiedlenia? Chyba, ze chodzi tylko o psucie krwi. Pozdrawiam BRO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do BRO! Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.08, 03:10 No, BRO, twierdzac, ze Ślązacy nie są gospodarzami na Śląsku to już poziom jasia. Twoja interpretacja o młynie II w.ś. to nic innego jak próba wkręcenia przyjednych w rolę gospodarzy - to już wyjątkowa arogancja. W ten sam sposób można powiedzieć o Polakach, że są wielkimi szczęściarzami, bo mogli znaleźć się za Uralem, albo być po wojnie republiką radziecką, a dziś integralną częścią Rosji. W ten sposób można byłoby też dojść do wniosku że Polacy nie są gospodarzami w Polsce. Bez względu na dzieje wojenne są jakieś elementarne prawa przyzwoitości. Jeśli ludzie mieszkający od zawsze, np około 1000 lat, nie są gospodarzami to ja o osobie mówiącej taką filozofię wiem wszystko. Gość uważający się za gospodarza i ignorujący tubylców na całym świecie jest nazwany okupantem - bez względu na sytuacje polityczną. Wymigujesz się od odpowiedzi na pytanie i tyle. A wystarczyło po męsku przyznać się, że nie potrafiłbyś tak pięknie mówić gdyby Polski nie było. Co prawda świadczyłoby to na pewno o hipokryzji ale przynajmniej byłby szacunek za przyznanie się. Mówienie o sensowności pytania jest śmieszne, bo właśnie ukazuje zakłamanie. Dziś potarfisz pięknie mówić o bogactwie kulturowym, bo mieszkasz w Polsce a więc marzenia o samostanowieniu sa spełnione. Gdyby jednak Polski nie było, np. stałaby się kolejnym niemieckim landem z niemieckim urzędowym i przewagą Niemców, ale bez szykan w stronę polskiego, to juz nie potrafiłbys tak pięknie mówić o bogactwie kulturowym. A co do śląskiego, to dlaczego zakładasz tylko te 173tys. Przecież wiesz o problemach z wpisaniem śląskiej narodowości. Przy okazji problem szkolnictwa to dla mnie sztuczny problem. Poza tym, dlaczego hipotetyczną (bo przecież nie nawołuje ani nie sugeruje tutaj do oderwania od Polski!) niepodległość wiążesz wyłącznie z walkami? Czy nie można byłbo tak jak Czesi i Słowacy?Ale chyba do tego potrzeba prawdziwej otwartości. Szacunku dla tej ziemi i jej gospodarzy i świadomości że inni też mają prawo do własnej ziemi, a nie cynizmu w stylu "ja jestem gospodarzem, mam w d..e co myślą tubylcy bo teraz jest to mój kraj, nawet kosztem cudzej ojczyzny". Trochę mnie rozczarowałeś :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRO Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.aster.pl 02.03.08, 13:06 Widocznie mowimy innymi jezykami. My Polacy rzeczywiscie jestesmy szczesciarzami, ze zylismy w jako tako wlasnym kraju a nie jako np. 17-ta republika ZSRR. NRD byla w gorszej sytuacji bo rezim komunistyczny byl ostrzejszy. Twoje wielkie i kolorowe slowa o gospodarzach zyjacych na jakims skrawku ziemi od tysiaca lat zabarwione sa jakoby prawem do tej ziemi. Otoz moj drogi nic takiego jak prawo do ziemi nie istnieje. Pan Bog daje ziemie ludom by mieszkaly w wyznaczonych granicach, gospodarowaly nia i szukaly Pana Boga. Ludzie oczywiscie wymyslili prawo wlasnosci ale ono co najwyzej moze sluzyc do wymiany, handlu nia jak kazdym innym dobrem. Nie ma czegos takiego jak przypisana wlasnosc ziemi danemu ludowi. Gdybys poczytal Pismo Swiete, ktore powinno nie tylko w Polsce i na Slasku ale w calej Europie byc dobrze znane to wiedzialbys, ze: Pan Bog z jednego pnia wywiódł wszystkie narody ludzkie, aby mieszkały na całym obszarze ziemi, ustanowiwszy dla nich wyznaczone okresy czasu i granice ich zamieszkania, żeby szukały Boga, czy go może nie wyczują i nie znajdą, bo przecież nie jest On daleko od każdego z nas. (Dz.Ap. 17:26-27) Mozna traktowac Biblie jako tylko malo znaczaca religijna ksiazke. Sek w tym, ze dzieje swiata biegna wedle zasad w niej czlowiekowi podanych pod rozwage. Jak te zasady ignorujemy ponosimy tego konsekwencje. Mozna zapytac skad tyle nieszczescia w Europie skoro ludzie od wiekow znaja przeslanie Biblii? A no widac tak je znamy, ze co i rusz ponosimy konsekwencje nie podporzadkowania sie temu co Biblia nam radzi. Zeby bylo jasne: Pan Bog Polakow tez nie pozostawil tu na cala wiecznosc. Kazdy oczywiscie odpowiada za swoje wlasne zycie ale jesli jako wspolnota nie sprostamy zadaniu zycia w zgodzie to poniesiemy tego konsekwencje jak wiele ludow przed nami. Do innych Twoich argumentow nawet nie bede sie odnosil bo szkoda mi na nie czasu. To czysta demagogia nacjonalistyczna. Pozdrawiam BRO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do BRO! Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.08, 03:35 BRO, piszesz o prawie do ziemi i Biblii. Nie wiem, śmiać się czy płakać, bo historia Polski jest 100% zaprzeczeniem tego o czym mówisz. Owszem, ludzie wymyślili prawo własności, ale Bóg wymyślił "NIE KRADNIJ"! Piszesz, że Polacy też tu nie będą na wiecznośc. No to trzeba było o tym pomyśleć gdy robiło się powstania, protesty, gdy wysiedlało się po wojnie każdego kto nie był Polakiem i doprowadzało do jednolitego, polskiego narodu. A o tej demagogii nacjonalistycznej. Widzę że zabolało, co? Nie wiem ile masz lat i czy możesz sobie przypomnieć co było przed wejściem do Uni, jakie płacze były i lamenty, że Polska traci suwerenność itd. Owszem, ludzie którzy wiedzieli jakie są realia w Uni mogli się co najwyżej śmiać z tego, ale gdyby wejście do Uni oznaczało zostanie niemieckim landem to poparcie dla Uni byłoby poniżej 5%. I teraz masz tupet pisać mi o nacjonaliźmie? Wcześniej pisałeś mi o "jedności terytorialnej całej RP" czy jakoś tak, a teraz powołujesz się na Biblię. Żałosne. Twój punkt widzenia zależy od tego czy omawia się Polskę czy Śląsk. 2 postawy, 2 standardy. Moralność Kalego górą! Zgodę widzisz jedynie w tym by tubulcy podporządkowali się przyjezdnym. Zgody w tym, by przyjezdni zauważyli miejscowych i chcieli wspólnie z nimi budować przyszłośc ale w ich hipotetycznym (!) państwie widzieć nie chcesz. A gdzie "żyj i daj żyć innym"? "Nie rób drugiemu co tobie nie miłe"? A podpieranie się Biblią by uzasadnić hipokryzję uważam za bluźnierstwo. Może to błędne wnioski, ale tak to wynika z tego co piszesz. Rozczarowałeś mnie jeszcze bardziej. Przykro mi, bo wydawało mi się, że nie jesteś nacjonalistycznym egoistą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRO Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.08, 10:44 Tak to niestety jest, ze wlasne cechy chetnie przypisujemy innym. Zdaje sobie sprawe, ze stosujac erystyke odwrocisz powyzsze przeciw mnie. No coz, jakos rozmawiac trzeba. Glowna mysla moich postow jest wskazanie, ze napiecia etniczne prowadzace do rzeczywistych zmian maja dwa zrodla: bute spolecznosci lub desperacje. Procesy prowadzace do tych zmian granicza a czesciej wrecz wzbudzaja wojny, ktore zawsze powoduja nieszczescia. Jestem tez gleboko przekonany, ze nad caloscia historii czuwa Pan Bog i to On osta tecznie na pewne rzeczy przyzwala a innym mowi "nie" chocby ludzie byli przekonani, ze juz dopieli swego. Mozesz wiec smiac sie czy plakac- wybor nalezy do Ciebie. Madrze jest jednak pomyslec chwile. To nie boli a jest pierwszym krokiem do skonfrontowania naszych wyobrazen o swiecie z rzeczywistoscia. Rozumiem, ze jako Slazak przezywasz frustracje z powodu krzywd jakich doznali Twoi przodkowie (bo z pewnoscia nie Ty) pod koniec II ws i tuz po niej. Faktem jest, ze te krzywdy nie zostaly nalezycie odnotowane i upamietnione. W tej sprawie jest wiele do zrobienia i Slazacy maja prawo a wobec pokolenia swoich Dziadkow wrecz obowiazek domagania sie upamietnienia tego. Bedzie pewnie troche klopotu z nazwaniem poszczegolnych krzywd, co bylo rezultatem, dzialan wojennych, co tepym odwetem, co komunistyczna represja, od ktorej cierpieli zarowno Rosjanie od swoich jak i Polacy od Rosjan i swoich, Slazacy i Niemcy, a co wreszcie nosilo cechy wylacznych przesladowan na tle etnicznym. Niezaleznie od trudnosci nalezy to zrobic i uszanowac pamiec tamtych wydarzen. Wiele krzywd tamtego czasu nie zostalo nalezycie odnotowanych. Biblia poucza, ze zaniechanej krzywdy Pan Bog nie pozostawia bez odplaty. My ludzie historie postrzegamy jako ciag chaotycznych wydarzen. Tak nie jest. Warto pamietac, ze Panem historii jest Pan Bog i to On ostatecznie decyduje jak kolo historii sie toczy. Mam znajomego nauczyciela historii w Rybniku, ktory jako wlasne zainteresowanie traktuje spisywanie historii wspolnot malych miejscowosci na Slasku. Odnajduje wiele interesujacych epizodow. Frustracje z powodu krzywd wyrzadzonych przodkom nie moga jednak przeslaniac realiow rzeczywistosci. Rzeczywistosc Slaska jest taka, ze naplywowa ludnosc jest wiekszoscia. Przed II ws byla to niemiecka wiekszosc, ktora byla rezultatem powolnej migracji, dzis polska jako rezultat gwaltownych przesiedlen. Nie zapominajac o tym co wyzej napisalem o koniecznosci upanietnienia nieodnotowanych dotad krzywd trzeba realne spojrzec na rzeczywistosc. W dzisieszym swiecie (nie zawsze tak bylo) decyduje wiekszosc. Madroscia Polakow powinno byc rozumne kierowanie sie swoja sila wiekszosci wobec nieieckiej i slaskiej mniejszosci. Trzeba o tym pamietac bo dzisiejsze krzywdy z pewnoscia odbija sie na przyszlosci. Madroscia Slazakow powinno byc domaganie sie tego co im nalezne i rozumne ukladanie relacji ze wszystkimi dokola. CALA wspolnota ludzi zyjacych dzis na Slasku jest gospodarzem tej ziemi. Jesli Slazacy pozyskaja polska wiekszosc dla idei autonomii Slaska to beda mieli szanse te idee zrealizowac. Na razie podstawa tej idei sa historyczne zaszlosci. Zadnych innych przeslanek zwolennicy tej idei nie maja w zanadrzu. Nie znam zadnych sensownych propozycji istotnych na dzis dla przecietnego czlowieka zyjacego tu dzis niezaleznie od narodowosci. Trzeba wziac pod uwage, ze realia kompletnie sie zmienily w stosunku do tego co bylo przed 1939 r. Dzis wiekszosc na Slasku nie jest zainteresowana autonomia ze wzgledu na traume lat wojny. Zamiast wiec zarzucac mi nacjonalizm skup sie na tym co chcialbys przedstwic mi, przecietnemu Kowalskiemu, jako liste rzeczy w ktorych powinienem Cie poprzec jako sluszne oczekiwanie Slazaka. Pozdrawiam BRO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do BRO! Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.08, 03:34 I teraz widać, że mówimy o 2 różnych rzeczach. Ty mówiłeś o realnych szansach na (hipotetyczną) niepodległośc przy polskiej, napływowej większości, ja znów - o "prawie ziemi". Te "prawo ziemi" to chodzi o prawa ludności autochtonicznej do własnej ziemi. Jest w cudzysłowiu, bo nie wiem jak to inaczej nazwać - może pomożesz? A skąd o tym "prawie do ziemi"? Czy czytałes komentarze odnośnie Kosowa? Większość z setek wpisów była argumentowana w stylu, że Albańczycy to ludnośc napływowa, a Kosowo to kolebka Serbii, prastara ojczyzna Serbów. Nie znam historii Serbii, ale z tego co czytam, to sytuacja jest podobna do Śląska. Śląsk jest ojczyzną Ślązaków. Tyle że Ślązacy, poza Śląskiem, nie mają NIC. Czytelnicy GW widzą to "prawo do ziemi". Owszem, wiemy o rzeczywistym prawie do decydowania przez większość. Ale czasem jest konflikt, pomiędzy tym "prawem do ziemi" a prawem do "zdania większości", szczególnie gdy większość jest napływowa. I w tym przypadku czytelnicy GW staneli za tym pierwszym prawem. Ciekawe jest natomiast to, że ci ludzie którzy widzą to "prawo do ziemi" na Bałkanach, w Afryce, Australii, Marsie i Bóg wie gdzie jeszcze, nie chcą widzieć między Odrą a Bugiem. To wyjątkowo podła hipokryzja! A przecież zgodnie z własnymi poglądami, powinni bez problemów zgodzić się na hipotetyczny niepodległy Śląsk. To, że pisałeś o obronie jedności RP, w niektórych przypadkach oznacza po prostu "budujemy własne szczęście cudzym kosztem". Czy taka postawa jest na prawdę chwalebna? Ponadto najczęsciej "decyzja więszkości" oznacza tyranie większości. Piszesz też o bucie i desperacji, które doprowadzają do zmian. Kogo i gdzie widzisz w tym układzie? Dlaczego też uważasz, że krzywdy mogły być wyrządzone wyłącznie podczas IIw.ś. i tuż po niej. Czyżbyś uważał, że potem była sielanka? Dalczego uważasz że mnie nie krzywdzono? Czy uważasz, że wyśmiewanie za wypowiedzenie słówka śląskiego w szkole nie jest krzywdą? czy kilkudziesięcioletni zakaz nauki niemieckiego nie jest krzywdą? Czy słuchanie dziś na ulicy w śląskim mieście od obcych ludzi komentarzy "tu jest Polska szwabie" bo z krewnym próbowaliśmy rozmawiać po niemiecku albo śląsku, jest w porządku? A przeciez nie mówiliśmy tego głośno, by zwrócić uwagę. A uczenie w szkole, że wszyscy Ślązacy chcieli polskiego Śląska? ignorowanie tego, że Ślązacy walczyli wówczas też po niemieckiej stronie? a gloryfikowanie bratobójczej walki i to dodatkowo wyłącznie tych, co mordowali z imieniem "Polska" na ustach? a usłyszenie w spisie, że naród śląski nie istnieje i wszystkie niepoprawne narodowości będą przepisane później na "właściwą"? a odmowa śledztwa w takich przypadkach? a decyzję sędziów? a niedouczeni dziennikarze mówiący, że narodowość Śląska to wymysł lat 90-tych? a komentarze Polaków na ten temat - mam zacytować? a pomiatanie śląskim i degradacja śląskiego do polskiej gwary wraz z rugowaniem niewygodnych słów, bo niepasowały do tezy o polskości śląskiego? mam dalej wyliczać? Czy to wszystko uważasz za wytwór wybujałej wyobraźni? dlaczego więc twierdzisz, że to frustracje z powodu krzywd wyrządzonych przodkom? Owszem, Polacy też doznawali krzywd, dlatego po upadku komuny chcieli głośno o tym mówić, o AK, o Katyniu, o inwigilacji itd. A przecież można byłoby powiedzieć, że należy patrzeć w przyszłość a nie przeszłość, że każdy człowiek chce po prostu spokojnie żyć. A jednak była silna potrzeba by głosno powiedzieć o tym, co boli, choć ani z tego większych zarobków w pracy nie było, ani chleb w sklepie nie staniał, ani nie zwiększyła się ilośc plonów. I po dziś dzień dowiadujemy się o coraz to nowych krzywdach wyrządzonych Polakom. Ślązacy też chcieli i co? Poza nielicznymi publikacjami pojedynczych historyków, nawet w IPNie, niewiele się zmieniło. A przecież od upadku komuny mija 19 lat. To już prawie jedno pokolenie. A w jaki sposób chcesz, by krzywdy Ślązaków były udokumentowane i upamiętnione, skoro prawie nikt nie chce Ślązaków słuchać. Cokolwiek by Ślązak powiedział, co jest sprzeczne z dotychczasową wizją Śląska, natychmiast staje się w opini Polaków nazistowską propagandą. Nawet niemiecka przeszłość Śląska została zaakceptowana tylko wyłącznie gdy dodawało się do tego, że to polska ziemia. Przeciętny Polak najwyraźniej nie jest w stanie zaakceptować faktu, że ta ziemia nie była polska, a Polacy byli tu raczej mniejszością. I to napływową. To, że dziś język śląski nie jest już tępiony, to zasługa teorii, że to staropolska gwara. Bo Polak nie jest w stanie przyjąc do wiadomości, że w jego kraju mógłby byc jakikolwiek inny język poza polskim. W jaki spoósb chcesz więc widzieć, by Ślązacy domagali się tego co im się należy? skoro Polacy nie chcą słuchać o własnych grzechach. W jaki sposób mówić z kimś kto zamiast odrobyny współczucia potrafi tylko kpić. Przykład? Zakaz uczenia się po polsku było brutalną germanizacją i wszyscy powinni płakać. A zakaz nie tylko uczenia ale i mówienia po niemiecku? usłyszec można tylko szyderczy śmiech, kpiny. Mało to wyśmiewania po forach, że dzisiejszy Ślązacy nie znają niemieckiego? Więc w jaki sposób Ślązacy mają byc zauważeni i nie lekceważeni? Czy mają z desperacji rzucić parę bombek? Dlatego, nie otrzymasz żadnych konkretów w sprawie poparcia autonomii, bo takie nie istnieją. Pierwsza rzecz to przeszłośc. Niestety, nie da się budować jakiegokolwiek bytu w oderwaniu od przeszłości. Polacy z przyjemnością oskarżali i oskarżają Ślązaków o Hitlera ale sami nie są w stanie zrozumieć i zaakceptować, że innym też zadawali ból. Przyszłość? Jeżeli dla Polaka ideą jest "ma być Polska bez autonomii choćbym nawet z głodu umarł" to żadne argumenty takich nie przekonają. BRO, ja wiem, że z punktu widzenia rzeczywistego prawa wszyscy na Śląsku sa gospodarzami. Ale z tej drugiej strony, o czym ja cały czas mówię oraz o czym mówi większośc czytelników GW w sprawie Kosowa, to Ślązacy są gospodarzami na Śląsku. Jeżeli w dalszym ciągu to wyśmiewasz jak wcześniej, to udawadniasz butę społeczną, o której teraz wspomniałeś. pozdrawiam Aaaa, przypomniało mi się. Napisałeś "Przed II ws byla to niemiecka wiekszosc, ktora byla rezultatem powolnej migracji". Pierwsze słyszę. Migracji nie zaprzeczam, tyle że nie miała ona raczej wpływu na późniejszą niemieckośc, inaczej musiałaby przez setki lat żyć w zamkniętych enklawach. Z znanych mi przypadków na początku niemieckojęzyczna emigracja się slawizowała. Później owszem następował proces dowolnego niemczenia ale dotyczył on wymieszanej ludności słowiańskiej oraz zeslawizowanej germańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRO Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 12:54 Przeczytalem z zainteresowaniem i, wierz mi, ze zrozumieniem. Wiekszosc Twoich pogladow podzielam. Zwlaszcza w czesci dotyczacej wysmiewania mowiacych po slasku, zabraniania nauczania jezyka niemieckiego i tych wszystkich rzeczy, ktore z pewnoscia bola. Ja mam swoje doswiadczenia podobnego typu choc z innej przyczyny. Rozumiem wiec te odczucia ale jako dojrzaly czlowiek patrze na nie z dystansem jako wpisane w dramat bytowania czlowieka na ziemi. Nie bez znaczenia jest i to, ze punktem wyjscia mojego patrzenia na swiat jest Biblia. Sporo moich trudnych doswiadczen jest wlasnie z tym zwiazanych. Jako ewangelik, a wiec niekatolik, traktowany bywalem jak niePolak, czesto ten gorszy. Doswiadczenie odrzucenia i wysmiewania nie jest wiec mi obce. Czym innym jest jednak osobiste doswiadczenie a czym innym rozumna ocena tych doswiadczen proba rozumienia problemow i wychodzenie naprzeciw by je rozwiazac. Ja mialem to szczescie, ze wyrastalem w miejscowosci gdzie sklad ludnosciowy byl mniej wiecej taki: 20% autochtoni o sympatiach niemieckich lub po prosu miejscowi (w tamtym czasie slaskosc nie byla podnoszona jako wartosc narodowa), 60% zabuzanie i ok. 20% naplywowi z tzw Cenralnej Polski. Musze uczciwie powiedziec, ze tam gdzie ja wyrastalem napjec etnicznych nie wyczuwalo sie zupelnie. Jesli byly konflikty to mialy charakter zwyklych sasiedzkich nieporozumien, ktore co najwyzej posilkowaly sie etnicznoscia jako sposobem pograzenia sasiada: "ty chaziaju" czy "ty szwabie". Nie mam teraz czasu by szerze i glebiej temat rozwijac ale odniose sie krotko do problemu "swojego miejsca czlowieka na ziemi". Otoz z perspektywy Biblii czlowiekowi (ludowi, narodowi) dane jest takie miejsce w okreslonych granicach na okreslony czas. Jestesmy wiec nie wlascicielami tej ziemi lecz jej szafarzami, zarzadcami. Na przykladzie historii Izraela widac, ze Pan Bog usunal pewne narody bo one sie zdegenerowaly i osadzil tam Izrael. Gdy oni byli nieposluszni poddal ten narod w niewole. Ale gdy mocarstwa, ktore mialy wyrok Pana Boga zrealizowac przekroczyly miare w wywieraniu wyznaczonej kary Pan Bog upomnial sie o Narod Wybrany. To tylko schematyczne zarysowanie problemu w oparciu o Biblie. Tak patrzac na rzeczywistosc rozumiem, ze niedola jest nam przypisana na ziemi jako nieuchronny rezultat naszej roznorodnosci i niedoskonalosci. Roznorodnosc, ktora powinna byc naszym bogactwem z powodu niedoskonalosci jawi sie naszym przeklenstwem. Nie jestesmy w stanie zaakceptowac innosci sasiada, jego potrzeb, jego odczuc choc ona nam nie musi wadzic. Innosc jest po prostu inna. Wracajac do slaskiej rzeczywistosci to patrze na nia dosc realnie. Sam rozumiem, ze jako chrzescijanin nie tylko z nazwy, mam przypisana odpowiedzialnosc czynienia dobrze. Czynienie dobrze nie jest zaslugiwaniem sobie na zbawienie. Tak koncepcja jest calkowicie poganska. Poniewaz zostalem zbawiony z laski i przyjalem wiara, ze tak jest, mam powierzone zadanie czynienia dobrze. Czynienia dobrze rodzinie, sasiadowi, wspolnocie, ziemi. Efez. 2:8-10 8. Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; 9. Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił. 10. Jego bowiem dziełem jesteśmy, stworzeni w Chrystusie Jezusie do dobrych uczynków, do których przeznaczył nas Bóg, abyśmy w nich chodzili. Tu musze zakonczyc na teraz. Pozdrawiam BRO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do BRO! Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.08, 01:32 Gość portalu: BRO napisał(a): > Tu musze zakonczyc na teraz. ok,więc czekam na ciąg dalszy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRO Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.aster.pl 08.03.08, 22:41 Wroce na chwile do tematu. Nie uniejszajac nic z tego co napisalem w poprzednim poscie co do rozumnego dzialania by nam dzialo sie dobrze odniose sie w kilku zdaniach do twoich rozwazan prawie do ziemi. Nie uwazam, ze istnieje cos takiego jak prawo okreslonego ludu (narodu) do okreslonej ziemi (w znaczeniu terenu) z jednym wyjatkiem. Wszyskim ludom okreslony teren dany jest na jakis czas. Wyjatkiem jest Kanaan - Ziemia Obiecana oddana przez Pana Boga w dziedziczne posiadanie Izraelowi. Przez tysiace lat Izrael nie mial swojej ziemi ani panstawa a istnial jako narod (w znaczeniu nowozytnym) juz wtedy gdy inne ludy wchodzily w sklad wielkich panst - imperiow a nie byly swiadome swojej tozsamosci. Ludy sie pojawialy na jakims terenie i znikaly i dzis co najwyzej odkrywamy slady ich bytowania. W tym sensie mowienie o tysiacletnim zamieszkiwaniu Slazakow czy Polakow na swojej ziemi nie ma sensu. Ludzie zamieszkujacy te ziemie zaczeli byc swiadomi swojej zbiorowej tozsamosci moze 100 lat, gora 200 lat temu. A i tak byla to niewielka część elit. Dzis wlasnie obserwujemy proces budzenia sie swiadomosci narodowej wsrod Slazakow. Piszac to nie przypisuje temu zdaniu znaczenia wartosciujacego typu: Slazacy sa zapoznieni w rozwoju. Procesy roznicujace spolecznosci ludzkie, moim zdaniem, wciąż zachodza i zaleza od splotu wielu okolicznosci, ktorych ostatecznym kontrolerem jest Pan Bog. Powrocmy do Kosowa. Napisales, ze wiekszosc komentatorow twierdzi, ze jest to kolebka Serbii. I co z tego? Chlodno rozumujac przypatrzmy sie stwierdzeniu: Kolebka panstwowosci. Ta kolebka bierze sie stad, ze w 1089 roku Serbowie odniesli zwyciestwo na Kosowym Polu. Skoro te kolebke zamieszkuje dzis zupelnie inny lud a panstwo wciąż istnieje to znaczy, ze to panstwo zajelo czyjas inna kolebke a swoja oddalo. Odrzuciwszy emacjonalny nacjonalizm stwierdzimy, ze w zawolaniu: „to nasza historyczna kraina” nie kryje sie zadna tresc. Skoro te tak bardzo ukochana kraine pozwolili poprzez migracje zajac innym (a migracja to wykup i pokojowe przejmowanie wlsnosci) to widac ile w istocie ta kraina byla dla nich warta. Przez analogie nalezy wiec uznac, ze Polska slusznie przywoluje bitwe Pod Cedynia i pod Glogowem jako tytul prawa do tej ziemi. Gdyby jednak nie traktat z Jalty i rezultat II ws tamte historyczne bitwy nie znaczylyby nic. Panstwa podbudowuja swoje istnienie historycznie. Uczy sie czegos dzieci w szkolach. Kazde panstwo to robi. Ale dorosli ludzie powinni sami troche myslec. Reasumujac. Skoro wiec rezultat II ws jest taki jaki jest i na Slasku zyje tak zlozony konglomerat ludzki to zadaniem naszego pokolenia jest zrobic wszystko by naszym dzieciom i wnukom zylo sie dobrze. A to znaczy by odkryc, odnotowac i uhonorowac krzywdy naszych dziadkow i ojcow by te krzywdy nie ozyly w nastepnych pokoleniach. Powtorze to co juz kiedys pisalem: Nasi dziadkowie i ojcowie przezyli wprawdzie swoje kleski i krzywdy ale byli tez swiadomi, ze mieli udzial w zwyciestwach, które odbily sie krzywda innych. Te OSOBISTE doswiadczenia dzialaly powsciagajaco na ludzi. Twardy komunistyczny razim dopelnial reszty i pacyfikowal wszelkie wzajemne niecheci i animozje. O wlasnych nikczemnosciach w domu sie nie mowi ale o krzywdach owszem. Oto dlaczego krzywdy sa tak zywotna przez pokolenia. Rozpisalem sie. Dzis tez musze skonczyc. Pozdrawiam BRO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie ślązaczka Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.chello.pl 27.02.08, 08:28 a róbcie co chcecie z wsiami opolskimi, tylko nie ruszajcie mi Opola, ono jest polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
reginek Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? 27.02.08, 09:31 co to znaczy, że Opole jest polskie? Że dzisiaj większość mieszkańców Opola stanowią POlacy, czy co? A Polacy nie są zainteresowani rozwojem tego miasta? Bo jak narazie stagnacja totalna...więc proszę szukać impulsu do zmian. Dla mnie takim impulsem jest AUTONOMIA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Szlezjerzy już są wolni, od rozumu IP: *.chello.pl 27.02.08, 10:05 A dla mnie takim impulsem będzie zakończenie wysiedleń szlezjerów i RASistów. Majątek się sprzeda na wolnym rynku. Będzie kupa kasy na inwestycje. Z całego świata będą przyjezdżac żeby to zobaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
reginek nawet dla głupiego Jasia jesteśmy impulsem 27.02.08, 10:47 Widzisz jak AUTONOMIA działa na ludzi. To np. jedyny powód, dla którego Jasio siada do kompa - poubliżać nam :) My jednak raczej liczymy na tych co działają, a nie co anonimowo się bezcelowo produkują... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opole Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 11:17 gdzie slazacy mieli by miec swoje terytoria? pozatym opole powstalo jako grod piastowski utworzony przez slowian! wiec dla hanysow nie ma miejsca wiec dlaczego my POLACY mamy oddawac im jakies ziemie? nawet gdybysmy nigdy z nich nie korzystali i latami lezalyby odlogiem! stanowcze nie dla prostych malo rozwinietych hanysow!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
reginek Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? 28.02.08, 12:03 A czy TY rozwinięty Opolaninie ;-) rozumiesz słowo AUTONOMIA? Dlaczego mamy komuś zabierać ziemię? A czy piastowski gród oznacza że Słowianie są skazani na funkcjonowanie w skostniałym centralistycznym aparacie państwowym? Jak na mój gust, to coraz więcej trzeźwo patrzących Polaków popiera idee decentralizacji kraju, a co za tym idzie skłaniają się ku autonomii. To że Ślązacy jako pierwsi w Polsce podnieśli ten postulat świadczy akurat o ich zmyśle prognozowania i szukania najlepszych dróg...czego i Tobie OPOLE życzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.adsl.inetia.pl 29.02.08, 00:38 Gość portalu: opole napisał(a): > gdzie slazacy mieli by miec swoje terytoria? dobre pytanie! gdzie Ślązacy mogliby mieć swoje terytorium... pozatym opole powstalo > jako grod piastowski utworzony przez slowian! wiec dla hanysow nie > ma miejsca ? a Hanysy to kto? Marsjanie? Od kiedy to gnojku nie ma miejsca na Śląsku dla Ślązaków? W Hitlera się bawisz? > wiec dlaczego my POLACY mamy oddawac im jakies ziemie? a czy to Polaków ziemie? > nawet gdybysmy nigdy z nich nie korzystali i latami lezalyby > odlogiem! stanowcze nie dla prostych malo rozwinietych hanysow!!!!!! tak! zabrać Śląsk Ślązakom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vorsitzender Re: Polskie Opole IP: *.adsl.inetia.pl 29.02.08, 21:58 Ja, ja, ma być polskie! My na ostatnim zebraniu DFK uznali, że będziemy wam nawet do tego Opola dowozić (um sonst !!!) kartofle i mleko, byleście nam sie nie porozłazili po naszych wioskach. A niepodległość my już też ogłosili. Każdy we swoim aucie. Gruss Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pipi Ślązacy powinni ogłosić niepodległość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.08, 09:11 na terenie byłego DDR (ew. Holandii). Matołki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: 217.153.131.* 27.02.08, 11:55 Nie - powinni tylko przywrócić autonomię w ramach państwa polskiego nadaną przez Sejm II RP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolko Autonomia? Na klar! IP: *.dhcp.studentenwerk-bielefeld.de 27.02.08, 13:58 Tylko jak Wy sie bidoki podzielita? Opolanie przeca za Katowicami raczej nie przepadaja? Mam, mam pomysl: Linia Korfantego!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neisse Re: Autonomia? Na klar! IP: *.gprs.plus.pl 28.02.08, 14:02 1. Autonomia dla Śląska. W końcu ktoś z Warszawki zobaczyłby że skończyło sie olewanie Śląska i Ślązaków. Jak kasa - to nie dla śląska - kielce, warszawka itp... KONIEC z tym ! 2. Opole jest polskie - było za Bolesława Krzywoustego, a że pijaki nie potrafiły rządzić ziemia trafiła do tych co potrafili. Ostatnie 50 lat na tle historii to drobny przerywnik. 3. Stolica nie Opole - tylko jedno z dziesiątek miast. Stolicą - tzw. "Silesia" (Bo o ile słyszem dąży się do zjednoczenia miast aglomeracji śląskiej i stworzenia - właśnie Silesii). Własny sejmik, skarb. Z Polską powiedzmy łączyła by nas unia personalna. 4. Przez 50 - prawie 60 lat Śląsk był traktowany jak 5 koło u wozu. pora z tym skończyć. Powinno być rozpisane referendum - plebiscyt. 5. Nie pochodze ze Ślaska - ale tu się urodziłem i widzę problemy, ktorych wielu nie dostrzega. 6. Wielkie mi teksty - Opole... polskie miastao - czysta kpina. 7. Ciekawe jak by to wyglądało gdyby Śląsk ukrócił dostęp do produktów przemysłowych , w tym do węgla, energii elektrycznej (Opole, TUroszów, Jaworzno itd), czy zapasów zywności (Młynarstwo, tłuszcze z brzegu, cukier). Prawda jest taka że warszawka w te pędzy leciała by na kolanach do Nas i przepraszała. Jestem za autonomią Śląska i proponuję plebiscyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Autotomia - wyciąć wrzód i wysiedlić IP: *.chello.pl 28.02.08, 17:21 Trzeba było brać autonomię jak wam Niemcy dawali po plebiscycie. Aleście powiedzieli żeście za durni i lepiej ze będzie wami rzadził Berlin. Czyżbyście zmądrzeli? Nie sądzę. Myśmy wam dali autonomię i już drugi raz tego błędu nie zrobimy, Równie dobrze moglibyśmy od razu doodać Ślask Szwabom. Nie ma lekko. Jedźcie do Hajmatu tam wszystko jest tak jak trzeba. I język, i kultura, i myśl, i pomniki nawet hitlerowcy na stanowiskach. Nie stresujcie się pobytem tutaj. to żeście się, co niektórzy, tutaj urodzili nie znaczy że macie tu umrzeć a jak posiedzicie tutaj z tymi pogladami to kto wie. I nie straszcie że nam wegla nie dacie a co będziecie go żarli? Niemcy maja swój, Ukraina ma węgla pod dostatkiem - pomyłślekiście co bedzie jak kupimy tam? A z czyich pieniędzy zrobiliście wały przeciwpowodziowe? A kto zpłacał długi kopalni? A kto tu teraz kradnie i rządzi moze Polacy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Autotomia - wyciąć wrzód i wysiedlić IP: *.adsl.inetia.pl 29.02.08, 00:42 Gość portalu: jasio napisał(a): > Jedźcie do Hajmatu tam wszystko jest tak jak trzeba. oni są głąbie u siebie w Heimacie. Śląsk jak sama nazwa wskazuje jest ojczyzną Ślązaków, a nie przybłęd jasiów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heimat-owiec Re: Autotomia - wyciąć wrzód i wysiedlić IP: *.dip.t-dialin.net 29.02.08, 10:37 jasio,ty _wyuczony_ uzupelnij twoje wiadomosci. Opole opowiedzialo sie w Plebiscycie w 96 % za Niemcami i pozostaniem Slaska w Rzeszy. Wschodni Gorny Slask, ktory zmuszono do przejscia do Polski, dostal szeroka autonomie,ktora trwala cale 2,5 roku, bo przybleda z malopolski wojewoda-agent Kurzydlo wel Grazynski zaczal ja demontowac. Usuwal wszystkich Slazakow z urzedow zastepujac ich polskimi agentami ze starej kongresowki slynacej z nienawisci do Slazakow. Nawet tego wojownika Korfantego "zalatwil" w Berezie Kartuskiej! Waly i nietylko zostaly zapracowane na Slasku. Reszte placi UE naczele z Niemcami! Ty jasio nie bedziesz Slazakom wskazywal gdzie ich Heimat.! Moze byc odwrotnie.Slyszalem ze nad Bugiem jest bardzo ladnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Autotomia - wyciąć wrzód i wysiedlić IP: *.chello.pl 29.02.08, 11:19 Ci co w Opolu opowiedzieli się za Niemcami pierwsi uciekli zanim Ruscy zbliżyli się do Kluczborka. Ruscy weszli do pustego miasta. Ty pomyśl jak się czuło 30% Slązaków których zmuszono do pozostania na terytorium szwabów mimo że głosowali za Polską. Dywersantów się tępi zawsze i wszędzie - uprzedzam żebyś się nie zdziwił Ja mówiłem o autonomii w obrębie Niemiec - pokaż kiedyście ją mieli albo o nią zabiegali - nigdy, bo zawsze ludnością podbitą rządzili tu Niemcy i te kwestie nawet im do głowy nie przyssły. Podejrzewam ze nawet nie bardzo wiecie co to autonomia. Te kilka lat w Polsce było za mało dla szlezjerów aby do nich coś dotarło. To są skutki prawa pierwszej nocy - to dziedziczne obciążenie po krzyżakach (zakuty łeb). Slązacy wiedza że są Polakami - nie wiedzą tylko szlezjerzy z powodów jak wyżej oraz ci co się nie mogą nauczyć niemieckiego tzw. RAŚisci, opcja wymagajaca mniej wysiłku umysłowego. Moze jakiś skansen dla was by się dało wygospodarować - Bierkowice by starczyły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heimat Re: Autotomia IP: *.dip.t-dialin.net 29.02.08, 18:46 no jasio. ty jako Polak wszystko wiesz najlepiej, bo nalezysz do "najmondrzejszego" narodu swiata! ty nawet "poradzisz" wytlumaczyc co znaczy autonomia po polsku! . Przekrecasz, omijasz i tlumaczysz! W Oppeln-Opolu 96 % ludnosci byli Schlesier i opowiedzieli sie za przynaleznoscia do Niemiec! Autonomii nie potrzebowali. Ci ktorzy Niemiec nie chcieli wyjechali do Polski, np. Za Lubliniec! Tak samo odwrotnie. Kto sie nie mogl pogodzic z utrata Kattowitz na rzecz Polski wyjechal do Niemiec np. do Oppeln! . Jak wszyscy Schlesier uciekli przed Russem, to kogo Polacy zamkneli w obozie w Lambinowicach! He! Dlaczego Oppeln,Ratibor,Gross Strehlitz,Guttentag zostaly dosczczetnie zniszczczone. . Co do "zakutych lbow" to masz racje! Dzieki nim SCHLESIER przetrwali i maja conajmniej MN! . Jezeli chodzi o Krzyzakow to nawet Mateyko namalowal Slaskie choragwie z czarnymi orlami walczace po stronie niemieckokrzyzackiej przeciwko Jagiellowi z lasa! Tym samym zadokumentowal przynaleznosc Schlesien_Slaska do Rzeszy Niemieckiej! . Tobie tez by sie przydalo zebys sie troche niemieckiego pouczyl! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Autotomia IP: *.chello.pl 29.02.08, 19:54 Niemiecki w polsce programowo olewam a wszystko spolszczama aby pokazać że język giętki (polski) może wyrazić wszystko a nie tak jak szlezjerski który czerpie z 3 innych i stale ma problemy. Co było a nie jest nie pisze się w rejestr. Głosowali i dlatego wyjechali. Kumasz? I dlatego mi nawet nie strzykają gorzej z tajnym szlezjerstwem - zdrajcy i buce dla nich powinno się powtórnie uruchomić Lamsdorf. Przypominam, że ci co im się Polska nie podobała zostali umieszczeni do 1939 roku w barakach właśnie tam i dostali mieszkania po wypędzonych Polakch z polskiej części Śląska. Połowa wspomnien z Lamsdorf dotyczy właśnie tego okresu (a nie czasów polskich). Co do Grunwaldu kilku szwabskich rycerzy nie czyni Śląska. Chłopi zostali na miejscu. Zastanów się raczej dlaczego "bohaterskie" rycerstwo niemieckie nie przybyło pod Legnicę tylko czekało na spadki po naszym rycerstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: speed Re: Autonomia? Na klar! IP: *.chello.pl 28.02.08, 18:22 Nie kombinuj. Skoro większość w Opolu stanowią Polacy to normalne jest, że Opole jest polskie. Tak samo jak Albańczycy w Kosowie. Jeżeli ludzie np. z Polskiej Nowej Wsi, chcą utworzyć swoje państwo, to proszę bardzo:)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
brutus36 Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? 01.03.08, 11:15 Gość portalu: Ślązak napisał(a): > Nie - powinni tylko przywrócić autonomię w ramach państwa polskiego > nadaną przez Sejm II RP Niestety, drogi Ślązaku, nie ma żadnych podstaw dla autonomii. Przed wojną one były, teraz - nie. Skoro autonomia dla Śląska, to w takim razie dlaczego nie dla wszystkich innych ziem polskich? Odpowiedz Link Zgłoś
reginek Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? 01.03.08, 20:13 brutus36 napisał: > Gość portalu: Ślązak napisał(a): > > > Nie - powinni tylko przywrócić autonomię w ramach państwa polskiego > > nadaną przez Sejm II RP > > Niestety, drogi Ślązaku, nie ma żadnych podstaw dla autonomii. Przed > wojną one były, teraz - nie. Skoro autonomia dla Śląska, to w takim > razie dlaczego nie dla wszystkich innych ziem polskich? A kto powiedział, że Śląsk ma być jedynym autonomicznym regionem? Ślązacy jako pierwsi tą kwestię w Polsce podnieśli i chwała im za to. Ale to rozsądny sposób zarządzania regionami sprawdzony w Europie zachodniej, dlatego jestem za przekształceniem Polski w pastwo federalne. PS. tylko proszę pseudo-historyków o nie wyciąganie sprawy rozbicia dzielnicowego Polski, jako kontrargumentu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brutus36 Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.centertel.pl 01.03.08, 20:33 Przykro mi reginek, ale nie bardzo zrozumiałeś mój post. Pisząc, że Śląsk ma taką samą podstawę do autonomii jak np. Lubelszczyzna, miałem na myśli, iż po prostu nie ma ku niej żadnej podstawy. Po drugi: Polska nie jest państwem federacyjnym, lecz unitarnym. Co wynika m.in. z zupełnie innego rozwoju historycznego niż np. Niemcy. Po trzecie: załóżmy hipotetycznie, że wszystkie regiony Polski otrzymałyby tą autonomię. Co wtedy wyróżniałoby Śląsk? Czym różniłby się pod tym względem od Lubelskiego? Nie wiem, czy się orientujesz, ale wariant taki zastosowano np. w Hiszpanii. Zamieszkane przez ludność inną niż kastlijska (hiszpańska) obszary Hiszpanii uzyskały tą postulowaną autonomię. Niczego to w praktyce nie zmieniało, bo autonomię przyznano wszystkim innym regionom. Tym samym autonomiczna Galicja ma takie same prawa co autonomiczna powiedzmy Extremadura. Odpowiedz Link Zgłoś
reginek Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? 01.03.08, 22:12 Wiem jakim państwem jest Polska - mówiłem o kierunku działania (to a propos nierozumienia postów ;-)) ) Co do Hiszpanii - dobrze, że wywołałeś temat...ale niestety wyciągnąłeś jeden błędny wniosek, oraz wprowadziłeś jedną błędną informację. Otóż: Autonomiczne regiony w Hiszpanii mają różne zakresy autonomii. Galicja ma całkiem inny zakres autonomii niż Extremadura. I to jest model jaki chciałbym dla POlski. Każdemu tyle autonomii ile chce. A ma czym polega różncia między tymi akurat 2 regionami i ich stopniem w Hiszpanii? M.in. w tym, że w Galicji ma prawo funkcjonować obok hiszpańskiego także język galicyjski, Extremadura nie ma natomaist taklich wyznaczników historycznych, dlatego u nich postulat autonomii ograniczył sie do skrócenia drogi podejmowania decyzji (czyli dobrze pojęty samorząd) - To ta błęna informacja Autonomia niczego w Hiszpanii nie zmieniła??? No to poczyaj o Hiszpani z lat 80-tych, a zobacz Hiszpanię dzisiaj :) (to a propos błędnego wniosku). Wszelkie analizy z jakimi się spotkałem pokazują: a) autonomia nawet najmniejsza (typu Extremadura) postawiła region na nogi b) autonomia zmniejszyła dążenia separatystyczne! to jest ciekawy wniosek. W najbardziej "wojowniczych" regionach w momencie uzyskania prawa do posługiwania się własnym językiem, do używania własnych symboli regionalnych spadło darmatycznie poparcie dla extremistów niepodległościowych. A co do tego, że autonomiczny Śląsk nie różniłby się od autonomicznej Lubelszczyzny. W zakresie praw może nie...ale w zakresie ich wykorzystania (gdyby brać model hiszpański za wzór) na pewno, bo chyba nie widzisz mimo unitarności obecnej Polski ogromne różnice między tymi dwoma regionami ps. dzięki za rozmowę na poziomie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyga Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 23:15 ależ oczywiście, i natychmiast wyjechac do Reichu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.adsl.inetia.pl 29.02.08, 00:40 a czemu Ślązacy mają wyjeżdżać ze Śląska do Reichu? Czy Polacy wyjechali za Ural? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benko Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 29.02.08, 22:05 jasio pakuj sie bo ślask będzie zaś nasz.już momy dośc waszej wszechmondrości.kosowo przetarlo szlak Odpowiedz Link Zgłoś
brutus36 Dokładnie tak samo jak Krakowiacy czy Lubelacy 01.03.08, 11:06 Mogą ogłosić dokładnie na takiej samej zasadzie, jak mieszkańcy np. Łódzkiego czy Kieleckiego. Bo są dokładnie takim samym "narodem", jak Mazowszanie, Małopolanie czy Sieradzanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oczywiście Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 05:45 bierzcie wzór z warszawiakow, poznaniakow, i innych krakusow, oni juz oglosili i sa zadowoleni ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiezdny patrol Re: Czy Bawarczycy powinni ogłosić niepodległość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 20:06 landesverband.bayernpartei.de/?cat=32 www.km.bayern.de/blz/web/wahl2004/images/index_clip_image012.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
tusku Re: Czy Ślązacy powinni ogłosić niepodległość? 12.03.08, 20:32 Kosowo nas poprze. Odpowiedz Link Zgłoś