Dodaj do ulubionych

województwo górnośląskie!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 12:00
rozpoczęła się dyskusja na temat utworzenia województwa górnośląskiego, z woj. opolskiego i połowy woj. śląskiego

miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,5627453,Czy_slaskie_powinno_polaczyc_sie_z_opolskim_.html
Obserwuj wątek
    • Gość: ann Re: województwo górnośląskie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 12:27
      No i dobrze, jestem za!
      • Gość: benio Re: województwo górnośląskie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 16:39
        hejka chłopaki Górnoślązaki!
        mają zlikwidować opolski nfz / wiecie co to?/i przyłaczyć do
        Katowic. No to pokażcie co potraficie i na ile ma poparcie "Opole
        stolicą Górnego Śląska".Przyłączyć nfz z Katowic do Opola! Tym
        bardziej,że ten opolski radzi sobie całkiem dobrze? No, jak tam?
        dacie radę coś konkretnego? czy tylko tak sobie pitolić potraficie?
        • Gość: :-) Re: województwo górnośląskie! IP: *.punkt.pl 26.08.08, 16:58
          wiecie co jest pozytywnego w tej całej sprawie? że walczymy o swój NFZ,
          pozostałe 10 regionów siedzi cicho...
          takie zintegrowanie społeczeństwa u nich
    • zaniedbywany_maz Re: województwo górnośląskie! 26.08.08, 19:56
      Był taki dowcip:
      Idą mrówka i słoń przez most. Most drży, hałas narasta.
      Mrówka zwraca się do słonia.
      - Ale tupiemy.

Tyle mam do powiedzenia o tym "artykule" z Katowic. Kolejna perełka w
      internecie. Wiele hałasu o nic. 3 tygodnie temu wyborcza pisała o przeniesieniu
      stolicy z Katowic do Gliwic. Dziś przenoszą dalej. Typowe wakacje w wyborczej w
      katowicach.
      • zaniedbywany_maz Zlikwidować województwo śląskie 26.08.08, 20:00
        PRZENIEŚĆ STOLICE WOJ. ŚLĄSKIEGO DO CZĘSTOCHOWY
        DLACZEGO MA BYĆ W KATOWICACH?
    • Gość: ten sam Uwolnić Częstochowę od woj. śląskiego IP: 74.10.115.* 26.08.08, 21:16
      miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35269,3365486.html
      Uwolnijmy Częstochowę od województwa śląskiego. Nic gorszego nie mogło się nam
      przydarzyć. Walczyliście, wygraliście. A my co teraz mamy? Stagnacje do
      kwadratu. Pracy nie ma. Taki to śląsk, nie dajcie się omamić. Katowice dbają o
      siebie, nie o innych.
      • Gość: silus Re: Uwolnić Częstochowę od woj. śląskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 10:00
        Tu masz rację Częstochowa czy taki Żywiec to nie Śląsk, my was też
        nie chcemy i to nie nasza wina, podziękować możemy tym w Warszawie.
      • Gość: ann Re: Uwolnić Częstochowę od woj. śląskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 11:02
        Uważam, że wcielenie Częstochowy do śląskiego było najokrutniejszym
        żartem Buzka... no i fakt mocno podupadła, wyrazy współczucia!
        • Gość: ślązak Re: Uwolnić Częstochowę od woj. śląskiego IP: 212.160.172.* 27.08.08, 11:06
          > no i fakt mocno podupadła, wyrazy współczucia!

a jakieś fakty, na poparcie tych bzdur.
          Może link do konkretnych statystyk ?

Nie, wiem, że się takich nie doczekam. Szczekające idiotki do tak
          "skomplikowanych" nie są zdolne

ps. To może oddajcie Czewie Olesno :-)
    • Gość: ślązak żadnych mżonek IP: 89.174.33.* 26.08.08, 21:31
      żadnego górnośląskiego !!!
      Chcieliście rezerwatu czerwonoskórych, to się w nim kiście z miasteczkiem
      powiatowym Opole na czele.

Będziemy mieli gdzie z dziećmi przyjeżdżać oglądać XIX-wieczną gospodarkę i
      poziom życia.
      Może chociaż na tym zarobicie (Oprócz tego komunistycznego festiwali kiczu i
      tandety, tfu... piosenki )))
      • Gość: ann Re: żadnych mżonek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 08:26
        Przecież od dawna przyjeżdżacie, kupujecie u nas domy, żeby
        odetchnąć powietrzem, którego nie widać od megabrzydoty śląskich
        miast.
        • Gość: ślązak łudź się, łudź IP: 212.160.172.* 27.08.08, 09:19
          > odetchnąć powietrzem, którego nie widać od megabrzydoty śląskich
          > miast.

:-)

Wierz sobie dalej w te bajki, widać 10-lat prania mózgów zrobiło swoje.
          A te domy, to kupujemy z powodu meganędzy Śląskich miast.

))))))))))))))))))))))))

Między innymi dla takich idiotek jak ty, nie warto się łączyć z tym waszym
          megalomańskim zaściankiem

• Gość: ann Re: łudź się, łudź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 10:44
            Co właściwie chcesz mi udowodnić, że nie wiem skąd są moi nowi
            sąsiedzi, albo skąd przyjeżdżają ci drudzy co weekend do swojego
            ślicznego domu na skraju lasu?
            Ne chcę nikogo obrażać ale Śląsk nie wygląda ani na nowoczesny ani
            na bogaty (no może z wyjątkiem licznych hipermarketów), wręcz
            przeciwnie kojarzy się z brudem, nędzą familoków i straszną
            komunistyczna architekturą, dla przykładu centrum Katowic to już...
            esencja.
            • Gość: ślązak. Re: łudź się, łudź IP: 212.160.172.* 27.08.08, 11:00
              > Ne chcę nikogo obrażać ale Śląsk nie wygląda ani na nowoczesny ani
              na bogaty (no może z wyjątkiem licznych hipermarketów), wręcz
              przeciwnie kojarzy się z brudem, nędzą familoków i straszną
              komunistyczna architekturą, dla przykładu centrum Katowic to już...
              esencja. <

i dlatego nazywam cię idiotką, bo wyprali ci mózg, nawbijali haseł i stereotypów
              i ty w nie ślepo wierzysz. We własnej głupocie nawet nie widzisz sprzeczności w
              stwierdzeniu: "nie bogaty - nakupowali sobie domów"
              Pewnie przy twoim stopniu infantylności budowanie sobie domków weekendowych
              świadczy o biedzie :-)
              Roczniki statystyczne, prasa, po za Tiną, Faktem i GWnem, też pewnie stanowi
              zbyt wielkie wyzwanie.

A brudu to sobie poszukaj w kałuży zwanej "Bolko" :-)

• Gość: ann Re: łudź się, łudź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 11:14
                No bo widzisz, to nie mieszkańcy familoków kupują sobie u nas te
                domy tylko np. nadziani lekarze, co to mają dość tej wspaniałej
                aglomeracji.
                Twój chamski sposób bycia wcale nie jest dla mnie zaskoczeniem, tym
                się właśnie różnimy, że u nas ludzie w większości są kulturalni.
                • Gość: ślązak Re: łudź się, łudź IP: 212.160.172.* 27.08.08, 11:23
                  > No bo widzisz, to nie mieszkańcy familoków kupują sobie u nas te
                  > domy tylko np. nadziani lekarze, co to mają dość tej wspaniałej
                  > aglomeracji.

familoki i kopalnie )))) lata płyną i raz skrzywiony umysłowo motłoch jak mantrę
                  będzie powtarzał tylko to co mu wadza w pusty łeb nawsadzała.
                  Nie dziwota, że żyjecie w skansenie :-)

> się właśnie różnimy, że u nas ludzie w większości są kulturalni.

w większości to cierpicie na połączenie nadęcia megalomani i chorych wyobrażeń.

> co to mają dość tej wspaniałej aglomeracji.

Objawem "mania dość" wg. ciebie kretynko jest budowanie domków weekendowych
                  (letniskowych) jak zwał tak zwał. Za to objawem szalonej fascynacji regionem
                  "łopolszczyzną" jest pewnie masowa emigracja zarobkowa do bałera na szpargle,
                  albo do Dublina na zmywak :-)))
                  • Gość: ann Re: łudź się, łudź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 11:57
                    Ty to jesteś naprawdę męczący, chcesz konkretów proszę bardzo.
                    Lata płyną, a tu syf i malaria np. wesołe miasteczko jest takie samo
                    jak je zapamiętałam 20 lat temu tylko jeszcze bardziej zardzewiałe,
                    na ul. Korfantego w sumie tylko na budynek muzeum można spojrzeć bez
                    obrzydzenia, a okolice dworca jakie gryfne schody pod spodem
                    elegancki parking (mniam), pełno obskurnych nigdy nie remontowanych
                    kamienic – centrum nowoczesnego miasta - kwestia gustu.
                    Mamy fajny skansen w Bierkowicach, stare 200-letnie chaty można się
                    wybrać, polecam! Macie dużo większy skansen taki bardziej
                    postindustrialny…
                    • Gość: czytelnik Re: łudź się, łudź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 12:21
                      Ann mam do ciebie jedno pytanie. Czytałem ostatnio artykuł na temat pracy Polaków za granicą i według danych Ministerstwa Pracy najwięcej osób wyjechało do pracy z województwa opolskiego potem podkarpackiego, lubelskiego i podlaksiego a najmniej ze slaskiego a potem mazowieckiego. Najwyższe zarobki w Polsce tez sa w województwie śląskim, w Katowicach ludzie zarabiają statystycznie nawet więcej niz w Warszawie. Skoro więc u was jest tak dobrze to dlaczego tylu ludzi musi pracowac za granicą. to, ze ktos buduje sobie domek letniskowy na jakiejś wsi świdczy tylko i wyłącznie o tym, że ta osoba ma pieniadze. Warszawiacy buduja sobie takie domki na Mazurach i nie swiadczy to o bogactwie Mazur tylko Warszawiaków. Kolega ma rację zyjesz stereotypami nie przystającymi do rzeczywistości. Śląsk to juz nie kopalnie i huty tylko nowoczesne zakłady, nowe drogi, coraz piekniejsze miasta, najlepsza w Polsce słuzba zdrowia. Zapraszam do Tychów to zobaczysz jak wygląda dynamiczny rozwój po polsku. To nie to co zapyziałe Opole. Z jednym sie jednak zgadzam opolskie do sląskie nie pasuje. Macie swój heimat czy jak to sie tam nazywa i niech tak zostanie. Nie chciałbym żeby ktos kojarzył moje miasto i mój region z mniejszością niemiecką tak jak kojarzone jest Opole.
                      • Gość: ann Re: łudź się, łudź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 12:46
                        Dlatego, że u nas ludzie mają podwójne obywatelstwa, co od jakichś
                        15 lat pozwala na podejmowanie pracy m. in. w Niemczech, Holandii –
                        tam płacimy podatki (na szczęście jest abolicja:)).
                        Dlatego nasze domy mają nowe dachówki i tynki, a że w słupkach niski
                        dochód na mieszkańca – patrz wyżej.
                        Co do moich obserwacji dotyczących Śląska to ufam wyłącznie własnym,
                        świeżym doznaniom estetycznym i choć zawsze staram się dostrzegać
                        piękno to tam jest to bardzo trudne.
                        Opole to Górny Śląsk, ten sam język (niektórzy mówią gwara), te same
                        potrawy, obyczaje, mentalność, nawet miejsca kultu religijnego jak
                        Góra Św. Anny, kto nie ma tu korzeni nigdy nie zrozumie…
                        • Gość: czytelnik Re: łudź się, łudź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 13:11
                          W podlaskim albo lubelskim tez maja podwójne obytelstwo? to juz nie lata 90-te. Teraz mozna pracowac w Anglii, Irlandii, Francji. Zamknięty rynek pracy jest tylko w Niemczech i Austrii. Mimo to ze Śląska najmniej ludzi wyjeżdża bo po prostu u nas najlepiej się zarabia i nie ma potrzeby jeżdzić za granicę. Ja cie nie zamierzam przkonywac, że Śląsk to najpiekniejsze miejsce w Polsce bo tak nie jest. Jest to region przemysłowy i siła rzeczy nie może byc najpiekniejszy choc akurat różnie to bywa w róznych miastach. Chodzi mi o to, ze Śląsk sie rozwija, przychodza nowi inwestorzy, buduja od zera nowe fabryki, powstają nowe miejsca pracy, buduje sie mase dróg a ludziom zyje sie coraz lepiej.
                          Opole to nie Górny Śląsk tylko Śląsk Opolski. Opole kiedys było miastem górnoslaskim ale dzis juz nie jest. Dzisiaj mamy Górny Śląsk, Dolny Śląsk i Śląsk Opolski. Ja jestem rdzennym Ślązakiem to znaczy wszyscy moi przodkowie pochodzili ze Śląska ale nie czuje żadnego związku ze Śląskiem Opolskim. Może moi dziadkowie może czuli ten związek tym bardziej, że mój pradziadek pochodził spod Strzelec Opolskich i przyjechał na Górny Ślask do pracy na początku XX wieku. Tyle tylko, że mamy teraz rok 2008 a nie 1900 czy 1920. Ludnośc Górnego Śląska była w większosci propolska taka została do dzisiaj natomiast ludnośc Slaska Opolskiego była proniemiecka i ten stan w ostatnich latach sie utrwalił a nawet pogłebił. Popatrz chocby na wyniki plebiscytu. opolskie było za Niemcami a okolice Pszczyzny, Rybnika, Katowic, Tarnowskich Gór za Polską. Nikt z moich kolegów nie kibicowal za Niemcami. U nas za cos takiego mozna by oberwać a u was wiekszośc jest za Niemcami. Polak z Niemcem raczej się nie dogada i nie pisz, że ma taka sama mentalnośc. u nas nikt nawet nie uzywa takiego slowa jak heimat. Po prostu jestesmy inni. Tez u nas jest mniejszośc niemiecka ale liczy garstke osób.
                          Nikt kogo znam nie czuje związku z Opolskim. Wy nazywacie nas Stalinogrodem a my was Gebelsami:)
                          Pozdrawiam
                          • Gość: czytelnik Re: łudź się, łudź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 13:14
                            Aha wbrew temu co piszesz pielgrzymki z Górnego Ślaska chodza do Piekar Ślaskich a z opolskiego na Góre Świętej Anny. U nas nie ma tez pomników żołnierzy Wehrmachtu i SS. Jak widzisz sporo tych róznic.
                            • Gość: ann Re: łudź się, łudź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 13:32
                              I kto tu żyje stereotypami, wyciągasz dane z plebiscytu to już
                              niedługo 100 lat będzie.
                              Kibicowałam tej nieszczęsnej drużynie narodowej (polskiej żeby nie
                              było), fakt za długo nie pograli, na rynku pod Tyskimi parasolkami
                              kibicowało Polsce kilkuset frajerów, na co drugim domu fana z
                              Tyskiego jak ktoś więcej wypił to nawet dwie!
                              U nas bezrobocie wynosi - ostatnie dane 2,32%. Moja kuzynka w
                              Holandii wyciąga 2900 euro na miesiąc, to jest tak źle?
                              A na Anabergu to jaki pomnik stoi, kto niesie baldachim, zdaje się
                              górnicy?
                              • Gość: czytelnik Re: łudź się, łudź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 13:54
                                A czy ja napisałem, że w opolskim jest źle? To raczej ty twierdzisz, że u nas jest bida z nędzą. Gratuluje twojej kuzynce tych zarobków ale nie sądzisz, że na dłuższa metę nie jest to dobre i dla regionu i dla rodzin, które tatę czy mamę widzą tylko w weekendy albo nawet rzadziej?
                                Ja wcale nie żyje streotypami stwierdzam tylko pewne fakty. Fakty są takie, że slaskie to region przemyslowy a opolskie rolniczy i ładniejsze krajobrazy, większa czystośc, piękniejsze budynki sa w opolskim. U nas za to jest wiekszy rozwój, inwestycje, mniej rozbitych rodzin, więcej miejsc pracy i to za godziwe pieniądze najwyższe w Polsce. U was wiekszośc ludzi identyfikuje się z Niemcami i ma podwójne obywatelstwo. U nas wiekszośc ludzi identyfikuje sie z Polską i ma tylko polskie obywatelstwo. U was stawia się pomniki żolnierzom Wehrmachtu i SS a u nas nie. W opolskim masa ludzi pracuje za granica, w śląskim znacznie mniej.
                                Tych róznic jest znacznie więcej ale nie ma sensu ich wymieniac bo chyba kazdy widzi, że to obecnie dwa odrębe regiony i dwie odrębne społeczności. Nie mam zamiaru deprecjonowac Opolszczyzny tylko chciałem właśnie pokazać, że nie pasujemy do siebie i dobrze, że województwo opolskie istnieje a pomysł jednego województwa jest pomyslem poronionym i ani nam ani wam nic dobrego by nie przyniósł.

• Gość: czytelnik Re: łudź się, łudź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 14:11
                                  Co sie zaś tyczy tych mitycznych kopalni i hut to musisz wiedziec, że w 1990 roku w górnictwie pracowało 400 tysięcy ludzi a teraz około 100 tysięcy. W hutach jest podobnie. Zanieczyszczenie środowiska też spadło drastycznie. Niestety widzę, że stereotyp brudnego i zadymionego Śląska ma się nadal dobrze.
                                • Gość: ann Re: łudź się, łudź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 14:26
                                  Te kilka milionów polskiej młodzieży w GB i IR to raczej z
                                  opolskiego desant nie jest.
                                  Kraj mlekiem i miodem płynący, eurosieroty, nie czarujmy się dobrze
                                  nie jest.
                                  Jakież to inwestycje macie w śląskim, 500-tny hipermarket, to są te
                                  miejsca pracy, tam się godziwie zarabia, od kiedy?
                                  Też mam podwójne obywatelstwo jednak żaden ze mnie Niemiec, po
                                  prostu zabezpieczenie w razie utraty pracy. Tu były ziemie
                                  niemieckie przed wojną, to ludzi brali do wojska niemieckiego i co
                                  oni mieli do gadania, mieli się dać rozstrzelać za Polskę?
                                  • Gość: ślązak Re: łudź się, łudź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 14:48
                                    > Jakież to inwestycje macie w śląskim, 500-tny hipermarket,

gdybyś, idiotko, potrafiła google obsłużyć na poziomie gimnazjalisty,
                                    doszukałabyś się ich bez problemu.

> miejsca pracy, tam się godziwie zarabia, od kiedy?

od dawna (linku specjalnie nie będzie, za łatwo byś miała kretynko), reszta jak
                                    akapit wyżej.

ps. a jakież to wy macie inwestycje w wyżebranej od Wałbrzycha SSE ?
                                  • Gość: czytelnik Re: łudź się, łudź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 14:51
                                    Z tymi kikoma milionami to troche przesadziłaś. Sporo ludzi wyjechało to fakt ale wlasnie najwięcej z takich województw jak opolskie, zachodniopomorskie, świętokrzyskie czy ściana wschodnia. Ze Śląska znacznie mniej. Nie twierdzę, że eurosieroty to opolski problem bo to problem ogólnopolski ale w opolskim znacznie wiekszy niz w ślaskim. Ilu ludzi z twojej rodziny pracuje za granicą bo z mojej nikt. Może nie zarabiaja tyle co twoja kuzynka ale zyja godziwie. Z tymi inwestycjami to akurat trafiłas kulą w płot. Przyjedź sobie choćby do Tychów i zobacz ile powstało nowoczesnych fabryk w ostatnim czasie. To samo w Katowicach, Gliwicach, Rybniku.
                                    Z ta niemieckością to nie było osobiście do ciebie zresztą ja nie lubie osobistych wycieczek. Wolę merytoryczna dyskusje.
                                    Jasne, że to były niemieckie ziemie i jak brali do Wehrmachtu to nikt nikogo o zdanie nie pytał. Z mojej rodziny tez byli w niemieckim wojsku tak jak w wiekszości slaskich rodzin. Nie o to moja droga chodzi. Chodzi o to, ze u was stawia się zołnierzom wehrmachtu pomniki, wprowadza sie niemieckie nazwy miejscowości, głosuje na mniejszośc niemiecką i otwarcie deklaruje narodowośc niemiecką. Mnie to tam specjalnie nie przeszkadza. Tylko niech mi potem ktoś nie opowiada, że on nalezy do mniejszości niemieckiej, popiera wprowadzenie niemieckich nazw miejscowości, głosuje w wyborach samorządowych czy parlamentarnych na mniejszośc niemiecką, posyła dziecko do szkoły gdzie niemieckiego ucza jako jezyka ojczystego ale on bynajmniej nie jest Niemcem tylko Polakiem. Przeciez to śmieszne. Wszyscy w Polsce wiedza że opolskie to teren mniejszości niemieckiej i nie ma co zaklinać rzeczywistości, że tak nie jest.
                                    Żeby było jasne ja jestem jak najbardziej za poszanowaniem praw mniejszości, za niemieckim językiem ojczystym w szkołach nawet za niemieckimi nazwami miejscowości. Tylko nich mi potem nikt nie opowiada, że mieszkańcy opolskiego nie identyfikuja się z Niemcami.
                                    • Gość: ann Re: łudź się, łudź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 15:22
                                      Z mojej szeroko rozumianej rodziny na emigracji zarobkowej jest ok.
                                      15 % i to już jest tradycja kilku, a nawet kilkunastoletnia, co
                                      więcej oni już nie potrafią pracować w Polsce za te pieniądze.
                                      Emigracja idzie już w milionach, oficjalnie mówi się o 1,2
                                      milionowej emigracji zarobkowej, a ile jest naprawdę?
                                      Te konsultacje społeczne w/s nazw niemieckojęzycznych to śmiech – 1
                                      % społeczeństwa brał w nich udział. Acha, mamy posła NM w ilości
                                      sztuk 1, słownie jeden, z Opolszczyzny jest jeszcze kilku innych.
                    • Gość: ślązak Re: łudź się, łudź IP: 212.160.172.* 27.08.08, 14:12
                      > Ty to jesteś naprawdę męczący, chcesz konkretów

Słowa konkret też idiotko nie rozumiesz, ale co zrobić.

Konkrety to UNIWERSALNE wskaźniki, które ludzkość opracowała po to by w miarę
                      obiektywnie ocenić pewne zjawiska.
                      Do ciebie kretynko jednak to nie dociera, bo w swej debilnej argumentacji
                      używasz pseudoargumentów, typu brudne schody czy odrapana kamienica. Zresztą
                      nawet w tej pseudoargumentacji kłamstwo goni kłamstwo, brednia brednię. (a
                      raczej znów mamy do czynienia z powtarzaniem wpojonych tresurą sloganów, które
                      nijak się ma do rzeczywistości /wesołe miasteczko/).
                      Stosując twój debilny sposób rozumowania można stwierdzić, że Nowy York to bidna
                      i zapuszczona mieścina bo przecież Harlem, Soho.

> Mamy fajny skansen w Bierkowicach

cały ten wasz grajdół to jeden wielki skansen. Przede wszystkim mentalnościowy i
                      umysłowy.

• Gość: silus Re: Geograficznie jak i historycznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 09:53
      TAK dla województwa górnoślaskiego!!!!!!
      A kto przeciw, ten jest ciemny z tych przedmiotów.
      • Gość: ślązak ale już nie ekonomicznie i mentalnie !! IP: 212.160.172.* 27.08.08, 10:29
        > A kto przeciw, ten jest ciemny z tych przedmiotów

i wolę być ciemny z tych przedmiotów, niż z ekonomii !!
        Interesuje mnie Śląska racja stanu, a nie jakieś posrane historyczne resentymenty.
        Zachciało wam się "rezerwatu" i skansenu, to teraz sobie w nim żyjcie i niech
        was "utrzymują" ciotki z Reichu
    • Gość: czytelnik Opolskie nie pasuje do Śląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 12:10
      Inna kultura, inna gospodarka, inna mentalność, wreszcie inna
      narodowość. Po co Katowicom Opole? Żeby mieć problemy z mniejszością
      niemiecką albo skorumpowanymi samorządowcami a może żeby zamiast budowac drogi i tworzyc nowe miejsca pracy zastanawiać się nad nielegalnymi pomnikami z żelaznymi krzyżami pod Kędzierzynem? Nie chciałbym żeby potem województwo śląskie było kojarzone z mniejszością niemiecką. Najlepiej te wszystkie podziały było widac podczas Euro 2008 kiedy województwo slaskie tak jak reszta Polski kibicowało biało-czerwonym a opolskie było w większosci za Niemcami.
      A ci z RAŚ to sa fanatycy, którzy chcieliby Oberschlesien w historycznych granicach z niemieckim jako językiem urzędowym. Zapominaja tylko, że wiekszośc ludzi ma głęboko w dupie jakieś historyczne mrzonki i zyje dniem dzisiejszym. Natomiast RAŚ zyje historią. Ciekawe co by powiedzieli mieszkańcy chocby Bielska-Białej na pomysl RAŚ aby podzielić ich miasto na należące do Oberschlesien Bielsko pardon Bielitz i małopolska Białą. Juz widze zachwyt na ich twarzach:)
      • Gość: adam Nikt do śląskiego nie chce. Nawet Częstochowa IP: *.punkt.pl 27.08.08, 16:06
        Chyba po co Opolu Katowice? Żyjcie sobie we własnym świecie, tutaj nikt was nie
        chce i zrozumcie sobie. A katowicom gratulujemy wybitnych autorytetów. A ponoć u
        nas taka mizeria... Czas na rewizje poglądów.
        • Gość: Slezak s Polska Re: Nikt do śląskiego nie chce. Nawet Częstochowa IP: *.tygodnik.com.pl 28.08.08, 09:39
          Hmmmm, przypomnijcie mi "autorytety i elyty" Opola???? Rozumiem, że
          takich jak Kilar, Kuczok czy nawet Kutz to w "województwie opolskim"
          na pęczki, ale mimo wszystko chciałbym posłuchać...no chyba, że ZK
          Strzelce Opolskie nie informuje o odbywających karę pozbawienia
          wolności...:))))
    • Gość: opolanin Re: województwo górnośląskie! IP: 77.223.237.* 27.08.08, 21:09
      Dobrze piszecie czytelniku, ta mniejszosc niemiecka na opolszczyźnie
      to najlepiej jakby wyjechala do vaterlandu i nie bylo by problemu.
      Wiadomo ze Polacy nigdy nie będa lubic Niemców a przez ta mniejszosc
      i ich pomysly to sie krew gotuje w czlowieku. Szacun dla Was
      Gornoślązaki za Polskie flagi na ME.
      • Gość: gege Katowickie autorytety IP: 200.51.41.* 27.08.08, 21:19
        Katowicom gratulujemy autorytetów

24 letni politolog z Żar :D :D
        • Gość: ślązak opolski analfabetyzm wtórny IP: 212.160.172.* 28.08.08, 08:24
          Opolu gratulujemy analfabetów i ignorantów

> 24 letni politolog z Żar :D :D

tak :-) z Żar.... z góry Żar... pustelnik taki.... ))))))))))))
      • Gość: Michał Re: województwo górnośląskie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 23:13
        Mnie ta mniejszość nie przeszkadza,nie jestem świrem ani
        nacjonalistą, przszkadzają mi natomiast nietolerancyjni ludzie (tu
        Polacy) którzy sieja na siebie ogniem a dzielą ich tylko granice
        województw.

To chyba prawda o Polakach, swój swojego w mordę kopie ale cóż
        historia się powtarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka