Gość: podopolanin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 23:15 Takie to typowo opolskie. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: baba Władze Opola: Dewianci won! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 23:23 A mnie bardzo zaciekawił dobór żywych książek, bo zgoda, że Romowie czy homoseksualiści są dyskryminowani i to bez "zasług" własnych, zgoda nawet, że alkoholicy są dyskryminowani (choć trochę na własną prośbę), ale dyskryminowana Mniejszość Niemiecka??? Gdzie ta pani żyje, to raczej mniejszość prześladuje innych, wśląskich wioskach po prostu trzeba być Ślązakiem, bo inaczej zostanie się wyszydzonym, wyśmianym. MN to wzorcowa organizacja siejąca nietolerancję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do baby Re: Władze Opola: Dewianci won! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 05:00 a w innych wioskach pewno jest na odwrot. i to mamy zmieniac aby nigdzie nikt nie czul sie nadmiernie ograniczany. uczmy sie tego. dopiero wtedy bedziemy mogli powiedziec ze jestesmy spoleczenstwem demokratycznym. Panie Zambaczynski Pan jest z Platformy Obywatelskiej i Pan na to patrzy. Nazwa zobowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
util Szarego człowieka chcemy uczyć tolerancji? 21.11.08, 09:57 Jakie mamy szanse, skoro nawet prezydenci miast, oświecona "elita" kraju to przykład szowinistycznej zaściankowości, ograniczeń i ksenofobii. Do średniowiecza ignoranci się nadają, nie do XXI wieku. Wielki wstyd dla Opola za takich włodarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Brawo Opole! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 11:39 Pewne postawy są korzystne dla miasta i jego mieszkańców a inne nie. Sposób w jaki "uczy" tolerancji stowarzyszenie Lambda jest gorszący i zakłamuje rzeczywistość zamiast ją wyjasniać. Wybrani przedstawiciele społeczności miasta mają prawo decydowac o wykorzystaniu obiektów wspólnych. Jak zrobią to źle większość ich ponownie nie wybierze. Młodzież trzeba najpierw uczyć tego co jest normalne, a potem wskazywac na skrajności i sposoby radzenia sobie z nimi. Postępowanie odwrotne skazuje źle nauczonych młodych na nieporadność w życiu. Obrońcy skrajności - bądźcie tolerancyjni i wyrozumiali wobec postawy zarządzających miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do franka Re: wieś Opole! IP: 153.19.54.* 21.11.08, 12:53 > Młodzież trzeba najpierw uczyć tego co jest normalne a co jest normalne? - indoktrynacja religijna w jedynie słusznej wierze? - pranie mózgu i wszczepianie wstrętu do 'innych'? - przyzwyczajanie do zachowań zbiorowych, za które trafia się do psychiatryka indywidualnie? (gadanie do nikogo w formie tzw. modlitwy) > Sposób w jaki "uczy" tolerancji stowarzyszenie Lambda jest gorszący > i zakłamuje rzeczywistość zamiast ją wyjasniać. przykład proszę na poparcie tego oszczerstwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotti Re: Brawo Opole! IP: *.gaja.net.pl 21.11.08, 19:41 Ja całkiem serio proponuję tym odważnym obywatelom wyrażającym tu swoje poglądy skonfrontować się z zaproszonymi osobami. Stanąć z każdą twarzą w twarz i powiedzieć: jesteś dewiantem, pasożytem i osobiście mi szkodzisz swoją orientacją seksualną/poglądami/pochodzeniem/faktem, że jesteś chora. Dalej, nie zwlekajcie, wykorzystajcie tę okazję, by dać im jasno do zrozumienia, jak niewiele znaczy dla was ich człowieczeństwo. Dla mnie jesteście 'tacy malutcy', krzewiciele Jedynie Słusznych, Zdrowych poglądów :). Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Władze Opola: Dewianci won! 21.11.08, 12:09 > bo zgoda, że Romowie czy homoseksualiści są dyskryminowani i to bez "zasług" własnych, Potrafisz podać jakieś konkretne przykłady dyskryminacji (nie mylić z brakiem sympatii w społeczeństwie) w Polsce Romów i homoseksualistów? A dyskryminacja alkoholików ??? Chodzi Ci o to, żeby ich nie wyrzucać z pracy, jeśli przychodzą do niej na bani? O to że zabrania im się prowadzić aut? O napisy "pijanych nie obsługujemy"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oki Daj spokój IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 23:24 Nie ma powodów dla których homo muszą spotykać się w MOKU. Mogą we włąsnym domu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bill Re: Daj spokój IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 23:27 Poznałem fajnego homo. Ale moja żona tego nie toleruje. Powinna poczytać "książkę" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lopez Re: Daj spokój IP: 195.117.118.* 21.11.08, 08:38 a zatem podobnie nie ma powodu, dla którego mieliby się tam spotykać hetero no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: Daj spokój 21.11.08, 09:56 Gość portalu: oki napisał(a): > Nie ma powodów dla których homo muszą spotykać się w MOKU. Obawiam się, że homo spotykasz nie tylko w bibiotece czy kinie (brrr....usiąć na tym samym fotelu, na którym siedzieli homo...)ale tez w sklepie spożywczym, autobusie, urzędzie. A może jest twoim wykładowca na uczelni? A może twoim laryngologiem albo wychowawczynią twego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poganin Re: Daj spokój IP: 213.17.140.* 21.11.08, 10:08 na jakiej uczelni, ten debil pewnie ma problemy ze skończeniem podstawówki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Daj spokój IP: *.wro.vectranet.pl 21.11.08, 11:34 znaczy podstawówkę skończyłeś ale dalej to już było za trudno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xzc Władze Opola: Dewianci won! IP: 77.223.225.* 20.11.08, 23:32 Karbowiak a co z hasłem : Miasto bez granic??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalWilk Re: Władze Opola: Dewianci won! IP: *.uni.opole.pl 20.11.08, 23:55 Równie dobrze mogę powiedzieć, że nie toleruję wychudzonych prezydentów miast i nie życzę sobie, aby takie "zombi" przechadzało się po Opolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo oświecać można ciemniaków, więc... ? IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 20.11.08, 23:56 "prezydent Opola Ryszard Zembaczyński z PO. - To słuszna decyzja. Mamy oświecać ludzi, a nie wprowadzać zamęt." Wypowiedź tak oświecająca, że aż mi soczewki stopniały na oczach. I kto w ogóle powiedział, że władze miasta mają kogokolwiek oświecać? Jeśli ktoś twierdzi, że mieszkańców trzeba oświecać, to w zasadzie można powiedzieć, że uważa ich za ciemnych. W którymś z poprzednich artykułów padło stwierdzenie, że urząd miasta ma zły PR. Zły to mało powiedziane. Co więcej w jednych artykułach czytam, że w Opolu jest coraz lepiej, a w drugich takie fantastyczne kwiatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka Re: oświecać można ciemniaków, więc... ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 08:45 Ja tez zawsze myslałam ,że " oswiecanie" polega na pokazywaniu ,przedstawianiu ,tłumaczeniu "nowego " a nie na konserwowaniu starego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volksterier Władze Opola: Dewianci won! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 00:07 gratuluję Panu Prezydentowi fenomenalnej głupoty - "nie wiem, czemu miałoby się to odbywać w miejskich obiektach służących kulturze" - ano właśnie dlatego, Panie Prezydencie, że to przede wszystkim demokratycznie wybrana władza powinna wspierać zagrożone mniejszości, choćby przez użyczenie "obiektu służącego kulturze". zresztą to chyba nie głupota, tylko mityczne już u PP chowanie głowy w piach, która to cecha, chroniąca od wszelkich kontrowersyjnych decyzji,pozwoliła Zembaczyńskiemu przejść do historii PRL jako jedynemu wojewodzie, który przetrwał ustrój... przetrwał, bo nie zdołał się narazić żadnymi decyzjami, których po prostu najlepiej nie podejmować, albo - jak teraz - wysłać problem na jakieś cudze podwórko... honor i odwaga - tego ten pan nie ma na pewno ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazetowic Władze Opola: Dewianci won! IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.08, 00:22 Niedawno odmowili Cenckiewicowi. Teraz Cyganom, Niemcom i gejom. Ciekawe kto nastpeny w kolejce. A jak podczas festiwalu bedzie spiewal jakis gej to Zembacznski wejdzie na scene i zlapie za fraki i wyrzuci z amfiteatru rozumiem. Oj panie Zembaczynski demncja starcza. A pan Karbowiak z tego co słysze to od jakiegos czasu wladza udrzyla do glowy. Pewnie skoncza jak poprzednicy hehe Odpowiedz Link Zgłoś
pio765 Re: Władze Opola: Dewianci won! 21.11.08, 09:28 Następni będą brodaci, i ci z wąsami.. Gość portalu: gazetowic napisał(a): > Niedawno odmowili Cenckiewicowi. Teraz Cyganom, Niemcom i gejom. Ciekawe kto następny w kolejce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalna Re: Władze Opola: Dewianci won! IP: 83.238.215.* 21.11.08, 16:08 ależ to własnie Karbowiak zapraszał Cenckiewica do ratusza! I po akcji, chyba m.in Wyborczej, PP doszedł do wniosku, że jednak Ratusz to nie miejsce na prezentowanie takich poglądów - ale spotkanie się odbyło, i to chyba również w miejskim obiekcie - w Toropolu? Ale Cenckiewicz, to jest ta druga opcja, i na pewno daleko mu do Romów czy feministek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutno Re: Władze Opola: Dewianci won! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 04:56 jak pada nazwisko Karbowiak to wiadomo że bedzie tak jak napisano. a gdzie ci ludzie maja sie spotykac. ostatnio przy innej okazji dyskutowano o tym - owszem sala w Ratuszu to nie najlepsze miejsce - ale gdzies im nalezy pozwolic. Kilka obszarow spraw ktore wymieniono w grupie raczej mnie nie interesuje ale nie nie ejst to tylko dla mnie. Panie Karbowiak, zapominajmy ze zyja w opolu ludzie rozni i roznie myslacy. nawet Pan jako wiceprezydent miasta tego nie zmieni bo nie ma do tego prawa. tak nie wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pete Władze Opola: Dewianci won! IP: *.bflony.east.verizon.net 21.11.08, 05:53 Pani Pogorzelska, proponuje emeryture... (zglupiala cy cus???), Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opoka Władze Opola: Dewianci won! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 07:02 Ciekawe co teraz mówią zwolennicy hamulca ??? Że taki postępowy, kulturalny, światowiec, dobrze wychowany ???? A tu wychodzi jego niechęć do ludzi, zacofanie, głupota, homofobia !!! O tym typie jego zastępcy to można tylko powiedzieć "chyba jaki ograniczony" - w domyśle intelektualnie. Może o takie zachowanie władzy chodzi w ich sztandarowym haśle "miasto bez granic". Ja bym parafrazował to do "władza bez pomyślunku". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: Władze Opola: Dewianci won! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.08, 07:26 A czego można spodziewać się po zapyziałym Opolu, zero tolerancji i hasła - Opole bez granic, sami z siebie robia idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Różowy Re: Władze Opola: Dewianci won! IP: *.eranet.pl 21.11.08, 07:37 SKANDAL !!!! Za taką wypowiedź w cywilizowanym europejskim kraju "leci się na pysk" ze stanowisk. To co powiedzieli ci malutcy panowie nadaje się na donos do prokuratury. Takie słowa są przeciwko konstytucji. Dopiero jutro zobaczymy jakie ma dobre samopoczucie miejscowy prezydent niektórych opolan. Czekam na demonstrację pod ratuszem,przeciwko takim małym ludziom, pierwszy bym się wybrał. Jestem w jednej osobie Śląskim Żydem Romem Gejem Lesbijką Anarchistą Cyklistą Alkoholikiem... Kiedy demonstracja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foksik Re: Władze Opola: Dewianci won! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 07:53 Kończy się właśnie u nas Festiwal Filmowy Watch Docs - prawa człowieka w filmie. Biegnijmy szybko nakręcić nowy dokument z Zembaczyńskim i Karbowiakiem w głównych rolach łamaczy tych praw. Będzie jak znalazł na przyszły rok ;0 Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Władze Opola: Dewianci won! 21.11.08, 12:13 Nie kłam, nie możesz być jednocześnie gejem i lesbijką ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janis Władze Opola wstyd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 07:46 Opole-miasto bez granic, lub bezgranicznej głupoty... Rzeczywiście wstyd i przykro. W swoim imieniu przepraszam przedstwicieli mniejszości za prymitywizm i zacofanie naszych władz. W sumie wiem, że Opole jest trochę "zdewociałe" i mało rozwinięte kulturalnie, ale to wydarzenie mnie zadziwiło. PO partią liberalną? Dobre sobie. Lesbijki i geje określani są jako dewianci przez przedstawicieli władz....Mimo postępu, ustaw antydyskryminacyjnych, międzynarodowej klasyfikacji medycznej... Zrozumiałabym, gdyby protestował w taki sposób tzw. moher, ale żeby robili urzędnicy publiczni, którzy są poniekąd także moimi przedstawicielami? To mi się nie mieści w głowie. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joker Re: Władze Opola: Dewianci won! IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.08, 07:51 No nie wiem. Nie jestem fanem Karbowiaka ale szwabów i cyganów nie lubię. Jedni i drudzy mają nieźle za uszami. Szwaby knują i wiadomo co wyrabiali w czasie II WŚ. Obrońcy "Romów"- zadajcie sobie pytanie czy chcielibyście cygana za sąsiada. Na darmowe lekcje poglądowe zapraszam na ul.Bończyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurt Re: Władze Opola: Dewianci won! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 07:57 Ja bym ci mógł wskazać wiele miejsc, gdzie takie lekcje poglądowe odbierzesz od POLAKÓW-KATOLKÓW-ALKOHOLIKÓW. Tez ich wszystkich znienawidzisz? Kiedy zrozumiesz, że zachowanie pojedynczych ludzi nie zależy od ich rasy, wyznania i narodowości???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joker Re: Władze Opola: Dewianci won! IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.08, 10:14 Patrząc na Niemców i cyganów nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Władze Opola: Dewianci won! 21.11.08, 12:37 Ja też nigdy tego nie zrozumiem, bo to po prostu nieprawda. A jeśli tak bardzo wierzysz w to kłamstwo, to może zaryzykujesz i sprawdzisz je doświadczalnie? Np. kup 20 porządnie wyglądających portfeli. Wrzuć do każdego po 200 eurasów i swoją wizytkówkę z dokładnymi namiarami. Potem jedź do Szwecji, do jakiegoś miasteczka zamieszkanego głównie przez rodowitych Szwedów, i zachowując się naturalnie, "zgub" 10 w widocznych miejscach. Wróć do hotelu i czekaj, ile z nich zwrócą ci uczciwi znalazcy. Powtórz eksperyment w Bukareszcie, w dzielnicy zamieszkanej głównie przez Cyganów. Ciekaw jestem, czy po tym doświadczeniu dalej będziesz tak pewny swoich światłych poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: Władze Opola: Dewianci won! 21.11.08, 08:14 Gość portalu: Joker napisał(a): >szwabów i cyganów nie lubię. Jedni > i drudzy mają nieźle za uszami. Szwaby knują i wiadomo co wyrabiali w czasie II > WŚ. Obrońcy "Romów"- zadajcie sobie pytanie czy chcielibyście cygana za sąsiada Jasne. Polacy to brudasy, złodzieje samochodów. Kradną w supermarketach i śmierdzi im z ust, bo nie leczą zębów. Są ciemni i zacofani, wyżerają karpie i łabędzie z londyńskich stawów w parkach. Do tego są fanatycznymi katolikami. To jest włąsnie stereotypowe myslenie. Wrzuć wszystkich do jednego worka i nie daj sobie szansy na poznanie kogoś wartościowego. Ta Romka "żywa ksiązka" na pewno sięgnie ci w bibliotece do kieszeni, a poseł wywoła wojnę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joker Re: Władze Opola: Dewianci won! IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.08, 10:16 Jego dziadek już wywołał. Cyganka- Romka błagająca o szklankę wody moją mamę zaraz zapuściła łapsko po nie swoje jak została wpuszczona do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Władze Opola: Dewianci won! 21.11.08, 12:21 > Jasne. Polacy to brudasy, złodzieje samochodów. Kradną w > supermarketach i śmierdzi im z ust, bo nie leczą zębów. > Są ciemni i zacofani, wyżerają karpie i łabędzie z londyńskich > stawów w parkach. Przykro mi to przyznać, ale statystycznie ten opis będzie pasował do zachowań znacznie wyższego % populacji Polaków niż np. rodowitych Anglików, Szwedów czy Niemców. Można też dodać jeszcze parę innych niemiłych cech. Za wyjątkiem oczywiście tych karpi i łabędzi, bo tu oskarżenia są niesłuszne. Łabędź z rożna jest przysmakiem rumuńskich Romów. Odpowiedz Link Zgłoś
lobotomia_story Re: Władze Opola: Dewianci won! 21.11.08, 08:07 "Wiceprezydent Karbowiak (obecnie bezpartyjny, w przeszłości autor tekstów m.in. w "Najwyższym Czasie" czy ultraprawicowym "Szczerbcu") przyznaje, że nie do przyjęcia jest dla niego impreza z udziałem geja i lesbijki. Poparł go jego szef, prezydent Opola Ryszard Zembaczyński z PO. - To słuszna decyzja. Mamy oświecać ludzi, a nie wprowadzać zamęt. Miasto jest duże i miejsc, gdzie takie spotkania można organizować, jest bardzo wiele. Nie wiem, czemu miałoby się to odbywać w miejskich obiektach służących kulturze - uciął." Jesteście wieśniakami, Panowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Władze Opola: Dewianci won! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 11:45 lobotomia_story napisał: Jesteście wieśniakami, Panowie. Aleś ty postępowy mieszczuchu w pierwszym pokoleniu wstydzący sie rodziny ze wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia We Wrocławiu... 21.11.08, 08:10 ...podobna impreza się udała, nikt nie zauważył gwałtownego wzrostu iości gejów i lesbijek. "Żywe ksiązki" spotykały się z "czytelnikami" i naprawdę nikt się nie zgorszył, a młodzież nie popadła w otchłań grzechu i występku. Wstyd, opolanie :( Sami sobie wybraliście władze miejskie...sami tacy widać jesteście. Odpowiedz Link Zgłoś
trueapasz a ktos bada ilośc Gejów ? 21.11.08, 08:48 a ktos bada ilośc Gejów ? no chyba nie bo przecież byscie sie zaraz oburzyli że was ingwilują wiec na jakiej podstawie uważasz że ta "promocja" sie nie udała wam ? Brawo Opole ! nie wszyscy musimy byc tak politycznie poprawni Odpowiedz Link Zgłoś
justysialek Re: a ktos bada ilośc Gejów ? 21.11.08, 08:53 Skąd założenie, że Rosa jest lesbijką? Z tego co wiem to ona ma męża i dzieci. Gratuluję szerokich horyzontów... Odpowiedz Link Zgłoś
trueapasz Re: a ktos bada ilośc Gejów ? 21.11.08, 08:58 Może i trafne uwagi, może zle założyłem ale ogolnie istoty mojego pytania nie wyjaśniłyście :( gratuluje aptekarskiej czujności ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: a ktos bada ilośc Gejów ? 21.11.08, 09:21 Bo może ma męża od dawania pieniędzy i wkręcania żarówek a seks uprawia z koleżanką? Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: a ktos bada ilośc Gejów ? 21.11.08, 09:49 zigzaur napisał: > Bo może ma męża od dawania pieniędzy i wkręcania żarówek a seks uprawia z koleż > anką? Kiedy trupeusz napisał "Wam", myslałam, że chodzi o "nam, wrocławianom". Macie w tym Opolu jakiś stan permanentnego zagrożenia, że boicie się akcji w bibliotece, w której uczestniczyć będzie kilku opowiadających i trochę słuchających. Nikt tam na siłę nikogo nie zaprowadzi, więc spoko, nie bój się - nie zarazisz się i nie staniesz nagle Romem ani homoseksualistą. Na lęki przed wszystkimi i wszystkim polecam melisę,a jak nie pomoże - lekarza. A od mojej rodziny wara. Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: a ktos bada ilośc Gejów ? 21.11.08, 09:53 trueapasz napisał: > a ktos bada ilośc Gejów ? no chyba nie bo przecież byscie sie zaraz oburzyli Słusznie. My, wrocławianie, nie zajmujemy się liczeniem ilości gejów i pewnie bysmy się na to oburzyli. Pieniądze publiczne wydajemy na ważniejsze dla społeczności lokalnej rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz Re: a ktos bada ilośc Gejów ? IP: *.devs.futuro.pl 21.11.08, 10:35 na ważniejsze cele mowisz - spotkania z Gejami Lesbijkami Pijakami i huliganami pankami no tak może jeszcze zrobisz spotkania w szkołach ... no tak wiesz aby nasze dzieci miały z kogo brać przykład ps. ja też mieszkam we Wrocławiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tere Re: a ktos bada ilośc Gejów ? IP: *.lan.altkom.pl 21.11.08, 13:17 przykład powiadasz... niewątpliwi taki lepszy niż twój przykład braku tolerancji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kia66 Re: We Wrocławiu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.08, 10:41 We Wrocławiu się udało, bo Wrocław to otwarte, wykształcone, światowe miasto. Opole zaś - nie chcę urazić mieszkających w nim ludzi o otwartych umysłach - jako całość jest dla mnie pełne uprzedzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fenix333 Re: We Wrocławiu... IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 21.11.08, 14:50 NIe wszyscy Opolanie zgadzaja sie z ta decyzja!! Mysle ze Pani Pogorzelska jest na tyle silna kobieta ze nie przejmie sie takim burakiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okti pierwszy raz władze Opola mnie pozytywnie zaskoczy IP: *.punkt.pl 21.11.08, 08:35 ły. trzeba skończyć z poprawnością polityczną raz na zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
ogul_bobra Alkoholik, homoś i feministka są trochę inni 21.11.08, 08:36 ale czego oni chcą od Romów, mniejszości Niemieckiej, czy luteran? Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: Alkoholik, homoś i feministka są trochę inni 21.11.08, 08:41 ogul_bobra napisał: > ale czego oni chcą od Romów, Złodzieje > mniejszości Niemieckiej, szwaby > czy luteran? "kocia wiara", gorsza od katolicyzmu. A czego chcesz od geja (zarazi?), feministki (przeszkadza,że kobiety dzięki feministkom mają prawo studiować czy głosować, a nawet, o zgrozo, dziedziczyć majątek)? Musisz byc strasznie niepewny siebie i swojej męskości,że boisz się gejów i feminizmu :D Odpowiedz Link Zgłoś
justysialek Re: Alkoholik, homoś i feministka są trochę inni 21.11.08, 08:51 Bobrowi pewnie chodziło o to, że homoseksualiści i feministki to dewianci, czego nie można powiedzieć o Romach i luteranach... Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Alkoholik, homoś i feministka są trochę inni 21.11.08, 09:20 Luteran kiedyś społeczeństwo paliło na stosach, a teraz są akceptowalnym kolorytem i w sensie socjologicznym już nie są dewiantami, choc byli. Tak samo powinno być z pozostałymi. Cyganie są dewiantami, bo społeczeństwo wpędza ich w status dewianta. Tak samo geje. A feministki. A zaprosili feministkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beskid Re: Alkoholik, homoś i feministka są trochę inni IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.11.08, 08:50 >Alkoholik, homoś i feministka są trochę inni >ale czego oni chcą od Romów, mniejszości Niemieckiej, czy luteran? no właśnie, dlaczego... nie zaprosili Ciebie? byłbyś doskonałym przykładem bezmyślnej i marnotrawnej literatury pokolenia JPII Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akhannnass Re: Alkoholik, homoś i feministka są trochę inni IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.11.08, 11:01 ot TOLERANCYJNY sie wypowiedzial !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixi Re: Alkoholik, homoś i feministka są trochę inni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.08, 09:26 To proste, wymieszać dobre "książki" z gównem. Później można mówić, że Polacy nie lubią np. luteran Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdrowy Władze Opola: Dewianci won! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 08:39 I bardzo dobrze! Dewianci niech się zajmą sobą, a nieroby do rezerwatów. Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: Władze Opola: Dewianci won! 21.11.08, 08:44 Gość portalu: zdrowy napisał(a): > I bardzo dobrze! Dewianci niech się zajmą sobą, a nieroby do rezerwatów. Nie zamierzam utrzymywać żadnego rezerwatu dla nierobów ze swoich podatków. Niezależnie od narodowości. A na razie utrzymuję rzesze wczesnych emerytów, lewych rencistów. Co do "dewiantów", to chyba się zajmują sobą...zgwłcił cię jakiś gej w ciemnej bramie? A może zaatakowała feministka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lech Re: Władze Opola: Dewianci won! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 11:53 Roso - Różyczko zajmij sie lepiej swją małżonką we Wrocławiu i nie pouczaj Opolan jak dobrze żyć. Mniejszość jest tolerowana póki nie zechce być kochana za to że jest kulawa, niedorozwinieta, pijana, kradnąca, zachowująca się obrzydliwie dla innych itp... Póki pracując inaczej na budowie nie zechce mieć takiego samego wynagrodzenia jak normalni budowlańcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beskid Re: Władze Opola: Dewianci won! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.11.08, 08:51 że też nie wstyd matce, że tak Cię wychowała... Odpowiedz Link Zgłoś
justysialek Władze Opola: Dewianci won! 21.11.08, 08:46 Panowie chyba zapomnieli, że instytucje użyteczności publicznej należą w takim samym stopniu do nich co i do każdego innego Polaka - nieważne czy jest on gejem, lesbijką, Romem czy członkiem jakiejkolwiek innej mniejszości. Jakoś nikt nie proponuje, by tych ludzi zwolnić z płacenia podatków. Za skandaliczne uważam również nazywanie tych ludzi dewiantami. Zanim się wypowie do mediów, to trzeba trochę słownik poczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beskid Władze Opola.. dewianci! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.11.08, 08:55 Dewiant - człowiek o nieprawidłowej osobowości, mający różne odchylenia od normy, np. w postępowaniu, w zachowaniu, w wyglądzie, człowiek naruszający ważne normy i wzory społeczne. Pasuje jak ulał do postawy opolskich władz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki_tam Władze Opola: Dewianci won! IP: *.gk-kety.com.pl 21.11.08, 08:48 To jest właśnie Opole. Równo ścinać wszystkie głowy wystające zza połowy. Za odważnie by było na ten zaścianek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kingak Władze Opola: Dewianci won! IP: *.opole.internetia.pl 21.11.08, 08:48 bo Opole to takie "miłe miasteczko", mieszkam tu od roku i nie mogę się przyzwyczaić. tutaj najważniejsze jest, żeby chodniki były pozamiatane. 1 komercyjne kino puszczające najgorszy chłam, na rynku same banki bo knajpy przeszkadzały mieszkającym tam emerytom, po godzinie 22. nie można nic zjeść na mieście, dzwony kościelne biją o 5.30 rano, a prezydent chce przejść do historii i budować kolejkę linową. Odpowiedz Link Zgłoś
trueapasz no zaskoczony jestes że to normalni ludzie 21.11.08, 09:00 no zaskoczony jestes że to normalni ludzie "zawsze normą był ogół a nie margines " Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Władze Opola: Dewianci won! 21.11.08, 08:52 I bardzo dobrze . A a te nauczycielke trzeba po prostu sprawdzać . Bo to typ tzw " bezstresowego " , " nowoczesnego " wychowania . za pięknymi słowami po prostu nihilizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Ojojoj angrusz1 IP: *.iue.it 21.11.08, 09:50 Bozia dala Ci rozum, a ty nic. Zacznij poslugiwac sie troche ta mozgownica a nie tylko haslami o 'bezstresowym wychowaniu'. Ta nauczycielka robi naprawde dobra robote! Odpowiedz Link Zgłoś
etykieta.zastepcza mydlenie oczu to specjalność homoxów 21.11.08, 08:53 Wystarczy do promowania swoich łóżkowych preferencji (a kogo to w zasadzie obchodzi?) doczepić mniejszości narodowe i niepełnosprawnych, ewentualnie można posiłkować się garbatymi i tymi z krzywymi nosami, a już nikt nie ma prawa źle się wyrazić, bo można dostać po głowie "zaściankiem" i "wiochą" oraz "wstydem w Europie" i "skrajną nietolerancją". Można dyskutować o problemach mniejszości narodowych lub niepełnosprawnych, bo są to problemy obiektywne, ale co z tym wspólnego mają ludzie, którzy mają nieodpartą siłę ogłaszania wszem i wobec, że oni wolą pan-z-panem lub pani-z-panią? Wspólny chyba jest tylko kocioł, do którego wrzucają wszystko i dzięki czemu mozna powiedzieć, że skoro ktoś nie lubi homoxów to równocześnie jest nieczuły na sprawy niepełnosprawnych. A to jest grube nadużycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beskid mydlenie tyłków to specjalność ultraprawiczków IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.11.08, 09:34 głupcze.. kulturalne fundamenty tego kontynentu budowały potężne cywilizacje traktujące zachowania homoseksualne jako normalną część życia społecznego. Ty ledwie wyszedłeś z lasu lecz wciąż jakiś zwierzęcy instynkt przetrwania zapala Ci w głowie lampkę z napisem zagrożenie/agresja gdy spotykasz się z czymś czego nie potrafisz zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
trueapasz wiesz ja tez jakos nie moge pojąć 21.11.08, 09:46 wiesz ja tez jakos nie moge pojąc dlaczego dwaj faceci penetrują sobie odbytnice ... no ale coż niech se to robią w zaciszu ale o co chodzi w tym że oni jeszcze chcą to obwieścić całemu swiatu penetrujemy sobie nawzajem odbytnice ... no ni jak nie rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beskid dlaczego mnie to nie dziwi IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.11.08, 10:48 masz problem z ogólnym rozumieniem czy tylko mi się wydaje? oni mówią pozwólcie nam robić to tak jak mamy na to ochotę, mamy do tego takie samo prawo jak Wy. a dlaczego muszą to mówić? no właśnie dlatego że teacy jak Ty tego nie rozumieją. a tak z ciekawości, w łóżku też jesteś taki konserwatywny? głupota... śmiech i żal, pzdr ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz Re: dlaczego mnie to nie dziwi IP: *.devs.futuro.pl 21.11.08, 11:22 ogolnie to Ty masz problem w rozumieniu mojego prawa do prywatnosci a tutaj zewsząd Geje demonstrują Geją chcą praw takich i takich ( a może niedługo pedofile się odezwą ) Geje chcą rozmowiać o swoich stosunkach pipipi a czy Geye i wy ich klakierzy pomyśleliście że są ludzie ktorzy nie chce słuchac i oglądac propagandy sexualnej czy ktos gejom zabronił penetracji odbytnicy w domu .. no nie ale geje chcą o tym jeszcze rozmawiać ... pytam się może nidługo zamiast Strarzaków i Policjantów wy klakierzy zaprosicie ich do szkół To zaczyna byc niebezpieczne i niedługo obudzimy sie z ręką w nocniku Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: dlaczego mnie to nie dziwi 21.11.08, 11:28 A czy ty nie pomyslalesz ze sa tez ludzie ktorzy odczuwaje fizyczne obrzydzenie jak sluchaja takich nietolerancyjnych, zasciankowych i pelnych przesadow pogladow jak twoje? Takowe zboczone poglady mozecie sobie glosic w domu, ale zeby je glosic publicznie... Co ze obrzydliwa dewacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz Re: dlaczego mnie to nie dziwi IP: *.devs.futuro.pl 21.11.08, 11:36 obrzydliwością jest głoszenie swoich preferencji sexulanych w postaci wielbienia penetracji odbytnicy mężczyzny przez mężczyznę Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: dlaczego mnie to nie dziwi 21.11.08, 11:46 A czy moglbys mi, niedouczonemu, wyjasnic dlaczego akurat to ma byc obrzydliwoscia, a nie na przyklad nienawisc do innych ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz pewnie to proste IP: *.devs.futuro.pl 21.11.08, 12:28 Oczywiscie obrazkowo bo to najłatwiej zrozumieć są dwa pokoje musisz wybrac jeden do musisz wejsc - w jednym dwóch ludzi jak to mowisz nienawistnych rozmawia tak jak my tutaj Ty ze mną rozmawiasz i uważasz mnie za nietolerancyjną swinie w powietrzu czuć nienawiść - w drugim pokoju dwaj panowie penetrują sobie odbytnice w powietrzu czuc fekalia co wybierasz ..... ? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: pewnie to proste 21.11.08, 12:49 Durnota w twoim przykladzie polega na tym, ze nienawisc jest gloszona publicznie, podczas gdy akty seksualne, czy to hetero- czy homoseksualne, (na ogol) nie odbywaja sie publicznie. Bardziej adekwatnym przykladem byloby porownanie twojego pierwszego pokoju z pokojem w ktorym osoby homoseksualne opowiadaja o tym ze sa homseksualistami i jak odczuwaja ze sa traktowane przez otaczajace ich spoleczenstwo. W takim porownaniu czulbym sie o wiele lepiej wsrod nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz Re: pewnie to proste IP: *.devs.futuro.pl 21.11.08, 13:31 Mimo tego że przekraczasz pewne granice dobrego wychowania odpowiem .. choc jestem juz lekusko podirytowany twoją .... ale ok Rozumiem że ty lubisz sobie posłuchać o igraszkach dwóch panów i o tym jak bardzo są nietolerowani przez społeczeństwo swoją postawą negatywną i niechęcią słuchania o ich wynurzeniach i tej juz sławetnej penetracji Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: pewnie to proste 21.11.08, 14:13 Widze ze dla ciebie granice dobrego wychowania leza tam, gdzie ktos sie zaczyna z toba nie zgadzac i wykazuje brak logiki i sensu w wymyslonych przez ciebie "przykladach". Coz, tak tez mozna - zyjemy przeciez w demokratycznym spoleczenstwie i kazdy ma prawo miec wlasne granice dobrego wychowania. :) Dla mnie osobiscie ta granica lezy m.inn. tam gdzie zaczyna mi sie przypisywac twierdzenia ktorych nie popelnilem, n.p. ze lubie sluchac "o igraszkach dwoch panow". Otoz powtarzam (ryzykujac ze znowu potraktujesz to jako objaw zlego wychowania): majac do wybory przebywac w towarzystwie z jednej strony pelnych nienawisci homofobow ktory ta nienawisia w mojej obecnosci rzygaja, i z drugiej strony homoseksualistow ktorzy nie ukrywaja ze sa homoseksualistami, wybralbym bez cienia watpliwosci towarzytwo homoseksualistow - chyba ze by oni tez rzygali nienawiscia do innych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
trueapasz Re: pewnie to proste 21.11.08, 14:25 No twoje prawo wygrałeś właśnie wejściówka na miłą pogadankę o stosunkach analnych ;) ps. moze czegoś się nauczysz ;) nie próbuj tego w domu ;) mimo to pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: pewnie to proste 21.11.08, 14:55 Bylbym bardziej zainteresowany wejsciowka na dyskusje o tym jak zwalczac nietolerancje, ksenofobie, rasizm, homofobie i wszelka inna nienawisc do wszystkiego co inne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz jestes nietolerancyjny IP: *.devs.futuro.pl 21.11.08, 15:14 hymm no pozostaje ci niestety tolerować to że ja jestem taki nietolerancyjny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kub Re: dlaczego mnie to nie dziwi IP: *.chello.pl 21.11.08, 11:59 Wydaje mi sie że nie bardzo rozumiesz róznice miedzy pedofilią a homoseksualizmem. Nie bardzo tez chyba rozumiesz zasady demokracji..a więc: Różnica między pedofilią a homoseksualizmem jest chociażby taka że pedofilia jest prawnie zakazana a homoseksualizm nie. Skąd to się bierze, możesz zapytać. Otóż pedofilia to stosunek seksualny z dziećmi, istotami niewinnymi, nidojrzałymi tak fizycznie jak i psychicznie, a już napewno nie dojzalymi do stosunku seksualnego, a tym bardziej swiadomych sytuacji. I taki stosunek wyrzada im potworna krzywde. Homoseksualizm to stosunek dwoch osob tej samej plci. Obie osoby sie na niego decyduja i robia to swiadomie. I maja do tego prawo. A teraz lekcja demokracji - rzecz w tym ze w demokratycznym kraju kazdy ma prawo miec wlasne poglad, wyrazac je a takze ma wolnosc wyboru pod warunkiem ze nie lamie prawa. A wiec takie osoby jak homoseksualisci maja prawo mowic - tak jestesmy homoseksualistami.Piszecie propagowaniu zachowac homoseksualnych - co to do cholery znaczy? Boisz sie o swoja orientacje seksualna, ze nagle zmienisz swoje preferencje bo zobaczysz demonstracje gejów i lezbijek? Bo inaczej tego nie da sie zrozumiec. Facet ktory nie boi sie swojej meskosci ani preferencji, nie powinien miec problemu z gejami. Chca jak to nazwales penetrowac swoje odbytnice, ich sprawa.. Tak samo jak twoja sprawa jest to co robisz ze swoja dziewczyna i czy penetrujesz jej odbytnice czy nie.. Wiecej pewnosci i tolerancji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beskid Re: dlaczego mnie to nie dziwi IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.11.08, 11:57 > pytam się może nidługo zamiast Strarzaków i Policjantów > wy klakierzy zaprosicie ich do szkół > To zaczyna byc niebezpieczne > i niedługo obudzimy sie z ręką w nocniku najpierw zaprosimy Ciebie byś nauczył się poprawnie pisać i spoglądać na życie z uśmiechem, miłością i tolerancją. napisz proszę ile masz lat i czym się zajmujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
plxpl Re: mydlenie tyłków to specjalność ultraprawiczkó 21.11.08, 10:02 "(...) budowały potężne cywilizacje", które upadły bo między innymi zaczęły traktować upadek moralny jako cnotę. Współczesna Europa też stoi na skraju upadku, za 100-200 lat może już jej nie być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beskid Re: mydlenie tyłków to specjalność ultraprawiczkó IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.11.08, 10:52 wiem wiem, uczą was na tych szkoleniach że Rzym spłonął od gorącego prącia, a na zapleczu demonstrują jaką potrafi osiągać temperaturę. zastanawiałeś się kiedyś nad tym, że wg Ciebie całemu złu, upadkom cywilizacji itp katastrofom winna jest penetracja prąciem męskiej odbytnicy, cyganie, żebracy, mniejszości, innowiercy etc dojrzej.. proszę Odpowiedz Link Zgłoś
plxpl Re: mydlenie tyłków to specjalność ultraprawiczkó 21.11.08, 11:11 Upadkom cywilizacji winny jest m.in. upadek moralności w tych cywilizacjach. Czynność, którą opisałeś to totalne zboczenie. Choroba. A towarzyszą jej także inne aktywności i postawy, które razem składają się na czynnik upadku. Dojrzej więc proszę sam i nie manipuluj wrzucając cyganów, żebraków czy innowierców do jednego kotła ze zboczeńcami. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: mydlenie tyłków to specjalność ultraprawiczkó 21.11.08, 11:24 Po pierwsze "moralnosc" to pojecie wzgledne. Zadna spoleczenstwo i zadna kultura czy religia nie ma na to pojecie monopolu. Po drugie powodem upadku owczesnych mocarstw byly wzgledy polityczyne, wojskowe i ekonomiczne, a nie "moralne". Po trzecie to ze ty pewne sprawy traktujesz jako "totalne zbocznie" a inne nie, to tylko dlatego ze zostales wychowany (zaindoktrynowany) w pewnym zestawie pogladow (przypuszczalnie katolickich) o tym co jest dobre a co nie. Z tym ze skladniki takich zespolow sa rozne w roznych kulturach i zadna z nich nie ma monopolu na prawde. Dla mnie n.p. "totalnym zboczninem" jest nietolerancja w stosunku do odmiennosci. Odpowiedz Link Zgłoś
plxpl Re: mydlenie tyłków to specjalność ultraprawiczkó 21.11.08, 11:38 Dobro i zło są wartościami OBIEKTYWNYMI i nie zależą ani od kultury ani od geografii. Może z zewnątrz wygląda to inaczej ale tak naprawdę wszędzie ludzie są tacy sami i rozgraniczenie dobra od zła oscyluje wokół tych samych wartości (zerknij na dekalog). Mogą różnić się poszczególne oceny danych czynów, ale nie zmienia to faktu czy są one dobre czy złe. Po prostu ktoś może być bliżej lub dalej od prawdy. Możesz nie uznawać grawitacji - twoja sprawa, twoja ocena. Ale jaki to ma wpływ na grawitację? Jedno z największych lewackich osiągnięć to "relatywizacja" rzeczywistości. Nie ma dobra, nie ma zła. Jest to co zostanie przegłosowane (prawa natury także). To taki uboczny efekt demokracji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beskid Re: mydlenie tyłków to specjalność ultraprawiczkó IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.11.08, 11:50 paradoksalnie relatywizację najchętniej uprawiają demagogizujący ultraprawicowcy, a Twoja powyższa wypowiedź tylko potwierdza głęboką indoktrynację i intelektualną mieliznę Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: mydlenie tyłków to specjalność ultraprawiczkó 21.11.08, 12:02 Tak ci sie tylko wydaje, bo jestes wychowany w okreslonej kulturze i zalozone ci w ten sposob zostaly klapki na oczy. W socjologii nazywa sie to etnocentryzm. Istnieja wartosci ktore w niektorych kulturach sa dobrem, w innych zlem, a w jeszcze innych nie sa w ogole wartosciowane. Wlasnie stosunek do homoseksualizmu jest na to dobrym przykladem Co do dekalogu: dekalog to zjawisko chrzescijanskie (rowniez muzulmanskie), odziedziczone (z pewnymi zmianami) od judaizmu, lecz ani judaizm ani chrzescijanstwo ani islam nie maja na moralnosc monopolu. Zreszta, niektore z przykazan dekalogu nie maja nic wspolnego z pojeciami "dobro" i "zlo", n.p. nr 1, 2 i 3 w numeracji katolickiej (bo istnieja inne). Mam tez pewne watpliwosci co do nr. 6 (w tej samej numeracji), ale to inna dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
plxpl Re: mydlenie tyłków to specjalność ultraprawiczkó 21.11.08, 12:37 Mylisz się. Może kiedyś to zrozumiesz. Etnocentryzm to stawianie swojego narodu wyżej niż inne. A ja mówię o tym, że dobro i zło jest niezmienne i niezależne od miejsca, czasu ani kultury. Oczywiście różnimy się ocenami i nazywaniem pewnych rzeczy ale mówimy o tym samym. Czy jesteśmy Indianami w Ameryce Południowej czy ludami Syberii. Poczytaj trochę... A dekalog jest uniwersalny. Nawet jeśli sprawy o których mówi w innej kulturze inaczej się nazywają. PS. Każde z przykazań jest aktualne. Nie przestrzeganie go prowadzi prędzej czy później do nieszczęścia. Czy jest na tym czy na innym kontynencie. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: mydlenie tyłków to specjalność ultraprawiczkó 21.11.08, 13:13 Etymologicznie slowo etnocentryzm mowi co prawda o narodzie, "etnos", ale w naukach spolecznych slowo jest to uzywane w o wiele szerszym znaczeniu, rowniez jezeli chodzi o postrzeganie innych kultur z perspektywy wlasnej kultury. Zerknij do jakiegos podrecznika socjologii lub na en.wikipedia.org/wiki/Ethnocentrism Co do dekalogu: Nie wszystkie jego punkty sa uniwersalne. Sformulowania dekalogu zakladaja bowiem 1) wiare w jednego boga, co wyklucza n.p. kultury hinduizmu (wielobostwo), buddyzmu i konfucjanizmu (brak pojecia boga) czy ateizmu, 2) okreslony stosunek do tego Boga i do religii, co wyklucza n.p. kultury w ktorych nie ma obowiazku czczenia jakiegos okreslonego dnia, kultury w ktorych czyms dobrym jest robienie posagow bogow jak n.p. starozyty Rzym (przykazanie nr 2 w numeracji judaizmu i protestantyzmu), etc. Specjalnym przypadkiem jest przykazanie nr 10 (9 w numeracji katolickiej) o niepozadaniu zony blizniego (bo meza niby mozna). :) Dekalog (w swoich roznych wersjach i numeracjach) powstal w celu spolecznego legitymowania pewnych zachowan (Bog chce abys robil to a nie robil tego), ktore byly li tylko odzwierciedleniem okreslonych norm w okreslonym spoleczenstwie w okreslonym okresie, z ktorych tylko o kilku (n.p. nr 5, 7, 8 i 10 w numeracji katolickiej) mozna powiedziec ze maja charakter jako-tako unwersalny. Odpowiedz Link Zgłoś
plxpl Re: mydlenie tyłków to specjalność ultraprawiczkó 21.11.08, 14:17 Na dekalog trzeba spojrzeć nieco szerzej, a nie dosłownie (patrz na przykład z "nie pożądaj..."). Oczywiście, że treść dekalogu powstała w takim a nie innym kontekście historycznym, jednak poszczególne przykazania odpowiadają prawom/zasadom z innych kultur. Może inaczej nazwanych, inaczej zapisanych. Odsyłam do "Dekalogu" Kieślowskiego. Każdy z 10 filmów opowiada o sytuacji, która mogłaby się zdarzyć w dowolnym czasie i kulturze (oczywiście nie dosłownie). Każda z omawianych tam sytuacji pokazuje los człowieka łamiącego dekalog i zupełnie abstrahuje od samego Boga. Dekalog mówi - chcesz być szczęśliwy? Czyń to i to. Złamanie przykazań prowadzi do nieszczęścia. Cudzołóstwo, fałszywe świadectwo, brak szacunku do rodziców, służenie "dwóm panom", etc. Każde z przykazań można dopasować do realiów konkretnej kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: mydlenie tyłków to specjalność ultraprawiczkó 21.11.08, 14:49 Otoz nie. Dekalog nie mowi "chcesz byc szczesliwy to..." Mowi prostu rob tak i tak i nie rob tak i tak. To wszystko. Podtekstem nie jest tez jakies tam szczescie a "wola Boga". O szczesciu nie ma tam mowy. Jako ateista nie rozumiem tez dlaczego zlamanie przykazan "Nie bedziesz mial bogow cudzych przede mna" czy "Nie bedziesz bral imienia Pana Boga twego nadaremno" mialoby prowadzic do nieszczescia. Dla mnie nieszczesciem jest n.p. zbyt slepe wierzenie w rozne religijne bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
plxpl Re: mydlenie tyłków to specjalność ultraprawiczkó 21.11.08, 16:35 Widzę, że masz braki w wiedzy o dekalogu - trudno się dziwić, zapewne nie znasz nauki Kościoła na ten temat. Otóż taka jest właśnie interpretacja teologiczna 10 przykazań. Dekalog to drogowskaz w drodze do Boga (szczęście), a nie zbiór nakazów/zakazów. "Ślepe wierzenie w religijne bajki" przeciwstawiam "ślepemu wierzeniu ateistycznym bajkom". Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: mydlenie tyłków to specjalność ultraprawiczkó 21.11.08, 22:58 Rzecz w tym, ze dekalog nie jest wymyslem kosciola. Chrzescijanstwo przejelo to od judaizmu i nieco przeinaczylo. Wersja i interpretacja katolicka tez nie jest jedyna w samym chrzescijanstwie, bo prawoslawni i protestanci maja nieco odmienne wersje, tudziez wlasne interpretacje. Tak wiec jest nie jeden dekalog a kilka, kazdy z wlasna interpretacja, a wszystkie pochodza od judaizmu. Dlaczego wiec akurat interpretacja katolicka mialaby byc bardziej miarodajna niz n.p. judaistyczna, w ktorej bynajmniej nie mowi sie o drodze do szczescia? I dlaczego nie mozna by bylo mowic o interpretacji niereligijnej, historyczno-spolecznej, w ktorej punkt ciezkosci lezy na analizie okresu i kultury w ktorym powstal, jak rowniez roli spolecznej ktora mial za zadanie pelnic? Polecam en.wikipedia.org/wiki/Commandment Co do religijnych i ateistycznych bajek: Zasadnicza roznica polega na tym, ze bajki religijne sa niezmienne, czyli do upadlego walcza z dowodami na ich falszywosc (np. walka kosciola katolickiego z heliocentryczna wersja astronomii, gdzie koscielna wersja geocentryczna byla oparta na ksiedze Jozuego w Biblii, a scislej na "zatrzymaniu Slonca"), podczas gdy bajki ateistyczne, ktore inaczej mozna nazwac naukowe, sa otwarte na nowe fakty i dane, i moza je modyfikowac, i nawet odrzucac, w oparciu o aktualny stan wiedzy naukowej. Nie musze chyba dodawac, ze bajki ateistyczne i naukowe bardziej mi odpowiadaja od bajek religijnych, gdzie nie wiedza a wiara jest jedynym kryterium ich poprawnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
plxpl Re: mydlenie tyłków to specjalność ultraprawiczkó 22.11.08, 11:49 Mylisz się wiążąc ateizm z nauka. Ateizm jest zwykła wiara - ma swoich wyznawców, kapłanów i dogmaty. Nie ma w nim nic obiektywnego - jedynie ateistom się tak wydaje. Nauka w żadnym przypadku nie przeczy istnieniu Boga i nigdy przeczyć nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: mydlenie tyłków to specjalność ultraprawiczkó 22.11.08, 14:20 Jak na razie naukowych dowodow na istnienie boga/bogow nie ma. Natomiast coraz wiecej zdobyczy nauki pokazuje, ze coraz wiecej religinjych twierdzen to po prostu ...bajki, ktore najczesciej powstawaly gdy nie mozna bylo w inny sposob wyjasnic niezrozmialych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywnie Re: mydlenie tyłków to specjalność ultraprawiczkó IP: *.chello.pl 22.11.08, 18:20 Zembaczyński i Karbowiak. Kolejny skandal w Opolu i oni znów na pierwszym miejscu. Wieszają tablice, zdejmują tablice, walczą z "dewiantami" itp. Widzicie kogo wybraliście? Kiedyś do Opola przyjechała ekipa niemieckiej TV, chcąca zrobić reportaż o cmentarzu żydowskim. Był on w takim stanie, że wchodzący tam operator złamał nogę. Wtedy też we władzach Opola był Zembaczyński. Jeśli kogokolwiek w Opolu trzeba dyskryminiwać, to Zembaczyńskiego i Karbowiaka w dostępie do jakielkolwiek władzy! Odpowiedz Link Zgłoś
iarbonel a co z czcicielami bogini Kali? 21.11.08, 14:32 czy w imię walki z etnocentryzmem powinno się pozwolić na powrót do ich praktyk religijnych? Albo hinduski zwyczaj "sati" - palenie wdów. Nawet trudno użyć argumentu o społecznej szkodliwości tych obyczajów, skoro społeczeństwa Indii przetrwały tysiące lat mimo ich istnienia. Dopiero Brytyjczycy, zgodnie z jakże etnocentrycznym szacunkiem wobec życia indywidualnej osoby (filar europejskiej cywilizacji, niemal nieobecny element we wschodniej Azji) wymogli zaprzestania ww. zwyczajów. Żałujesz, że to zrobili? Co z kanibalami? Wywodzę stąd wniosek, że albo widzimy tu spór o rodzaj cywilizacji jaka ma panować, a nie konflikt cywilizacji z barbarzyństwem, albo musimy w drodze konsekwencji i w ramach poszanowania odmienności pozwolić na powrót do kanibalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: a co z czcicielami bogini Kali? 21.11.08, 14:42 Nie wzywam do walki z etnocentryzmem. Jest to zjawisko wystepujace wszedzie, jako ze ludzie zawsze (albo najczesciej) oceniaja inne kultury poprzez pryzmat wlasnej kultury. To normalne i nie ma w tym nic dziwnego. Zwracam jedynie uwage na to, ze _nasze_ postrzeganie tego co jest dobre a co jest zle, wcale nie musi byc jedynym mozliwym i jedynym wlasciwym To i nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szampans Re: mydlenie tyłków to specjalność ultraprawiczkó IP: *.acn.waw.pl 22.11.08, 00:00 Do plxpl i do wszystkich, ktorzy probuja falszowac historie: 1) Kultura starozytnej Grecji, ktora nam dala najwspanialszych naukowcow i artystow kwitla przez niemal 1000 lat, a spoleczenstwo nie widzialo w owym okresie zadnego zla w milosci osob tej samej plci. Przeciwnie: uwazano, ze milosc homoseksualna moze byc znacznie piekniejsza od milosci hetero (z czym sie zgadzam, ale z zastrzezeniami). 2) Podobnie bylo w starozytnym Rzymie. Tez nikt nie potepial zwiazkow jednoplciowych: imperium kwitlo. Do czasu. Sto dwadziescia lat po przejsciu na chrzescijanstwo nastapil upadek Rzymu i nastal okres sredniowiecza. Ludy germanskie, ktore najezdzaly terytorium Imperium Romanum i wygrywaly z Rzymianami w bitwach, takze nie potepialy homoseksualizmu. Zatem Twoja teza, tak czesto gloszona przez prymitywnych katolikow, jest calkowicie chybiona. 3) Natomiast Zydzi, a nastepnie chrzescijanie, nie rozumiejac, ze wiekszosc ludzi jest biseksualna i pragnac jak najszybszego przyrostu naturalnego ze wzgledu na zagrozenie zewnetrzne, wymagala od swych obywateli, aby ci plodzili jak najwiecej dzieci, przede wszystkim chlopcow; chodzilo o jak najwieksza armie. Oczywiscie najpotezniejszym na to sposobem bylo potepianie homoseksualistow przez kaplanow i wmawianie ludziom, ze takze i Bog homoseksualizm potepia. Chodzilo rowniez o calkowite odciecie sie od obyczajow Rzymian. Do czego to doprowadzilo ? Do zniszczenia kwitnacych kultur starozytnych. Na szczescie nastepowaly w historii Europy okresy zachwytu starozytnoscia. Mielismy wiec dwa wspaniale okresy, ktore daly nam geniuszy nauki i sztuki (z ktorych bardzo wielu, to homoseksualisci), zas KRK w owych okresach stracil wiele wplywow : byly to okres Odrodzenia i okres Oswiecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: mydlenie oczu to specjalność homoxów 21.11.08, 11:14 Czyli wedlug ciebie mniejszosci narodowe, niepelnosprawni itp. to sa problemy "obiektywne", a homoseksualizm to nie jest problem "obiektywny". Przeciez tak samo jak czlowiek nie wybiera swojej narodowej przynaleznosci czy (nie)pelnosprawnosci, tak samo czlowiek nie wybiera swojej orientacji seksualnej. Na czym wiec ma polegac ta roznica w tej twojej "obiektywnosci"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczecin Opole ale wstyd.!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.08, 08:53 Ale wstyd. XXI w i włądze wybranie w wyborach powszechnych również przez mniejszości narodowe, kulturowe czy seksualne zabraniaja im takich spotkan. Szacun dla Pani Pogorzelskiej. Zapraszam do Szczecina. NIech Opolszczyzna skiśnie w swej ciemnocie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotti Re: Opole ale wstyd.!!! IP: *.gaja.net.pl 22.11.08, 14:10 No way. Nie oddamy Marzeny ;). Odpowiedz Link Zgłoś