Gość: parkingfucker IP: 94.254.242.* 09.06.09, 20:23 Złodziejstwo w biały dzień. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasia Re: Bardzo drogie parkingi po wakacjach IP: *.chello.pl 09.06.09, 20:38 Bardzo dobrze, może po tych zmianach bedzie więcej wolnych miejsc w centrum Opola w godzinach szczytu. Dla mnie to ścisłe centrum powinno być całkowicie wyłączone z ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mareku Re: Bardzo drogie parkingi po wakacjach IP: 77.223.227.* 09.06.09, 20:44 Twoja wypowiedź zaprzecza sama sobie. Jesteś za wyłączeniem z ruchu centrum Opola i masz nadzieję na więcej wolnych miejsc parkingowych? Jak dla mnie Opole jest za małym miastem aby wprowadzać jakieś ograniczenia dla ruchu w centrum, ewentualnie wolny od ruchu mógłby być rynek, który taki jest w większości i to dobre rozwiązanie. Ruch naprawdę nie jest tu jakiś przerażający, a i miejsca parkingowe znaleźć można. Oczywiście może nie na samym rynku i uliczkach zaraz obok, ale kawałek dalej nie ma z tym raczej problemu. Sam dziś w środku dnia parkowałem samochód i np na ulicy Bończyka, czyli 5 minut od rynku było mnóstwo miejsc parkingowych. Moim zdaniem te ceny to jednak złodziejstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Bardzo drogie parkingi po wakacjach IP: 148.233.239.* 09.06.09, 22:07 Rowery dobra rzecz na wyłączone centrum, podwyższenie opłat w samym centrum może zmniejszyć wpływy dla Miasta. Najciekawsze będą wyjątki np. samochody urzędników, radnych, sędziów, mieszkańców centrum, gości hotelowych itd. Abonamenty powinny się opłacać. Gdy miasto wprowadzi podwyżkę za nią pójdą prywatne parkingi oraz "handelek parkingami osiedlowymi na pilota". Mieszkańcy wyjeżdżają do pracy a miejsce "odpalają" pracującym w centrum. Docelowo handel wyniesie się ze strefy zero, podwyżką miasto dało sygnał, że aby coś załatwić w Szpitalach, Policji, Poczcie, Bankach także w Ratuszu kilka złotych się należy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Bardzo drogie parkingi po wakacjach IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.09, 21:02 Codziennie dojeżdzam z Ozimka do pracy we Wrocławiu. parkuję auto w okolicy dworca PKP. Płacę za to 6 zł dziennie. podwyżka o 100 procent jest niespotykana. To ździerstwo!!!. Co maja robić ludzie w mojej sytuacji. O tym radni nie pomyśleli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x_Wojtek Re: Bardzo drogie parkingi po wakacjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 22:03 Jak to co robić? Rozejrzeć się i zacząć myśleć. Parkuj na Armii Krajowej, tam jest (jak dotąd) bezpłatnie. A jeżeli się uparłeś parkować pod dworcem i nie chcesz przejść się 500 m, to płać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AX Re: Bardzo drogie parkingi po wakacjach IP: 148.233.239.* 09.06.09, 22:11 Armii Krajowej jest w strefie (a jak nie to będzie), nawet mimo remontu głośno było o blokowaniu budowy mostu i mieszkańcach, nie doradzaj źle chwilowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ate Bardzo drogie parkingi po wakacjach IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.09, 00:13 Wreszcie! Opłaty w Opolu były zdecydowanie zaniżone. Większa strefa i opłaty to obiektywnie bardzo dobry pomysł - chociaż rozumiem, że nie wszystkim musi się on podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin Bardzo drogie parkingi po wakacjach IP: 212.244.126.* 10.06.09, 08:43 Mam pytanie do Prezydenta i Rady Miasta. Dlaczego okradacie kierowców w majestacie prawa? Stawiam auto na 5 minut i muszę zapłacić tak jakbym stał pół godziny, ale kiedy spóźnię się 1 minutę ponad czas wykupiony w parkomacie natychmiast karteczka za wycieraczką z pozdrowieniami za 50zł. Kierowca powinien płacić za rzeczywisty czas postoju. Ale to chyba przekracza procesy myśowe co niektórych decydentów.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danger Bardzo drogie parkingi po wakacjach IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.09, 09:51 Po ostatnich doniesieniach przez media ze mają podniesc opłaty za parkowanie, na stronie pojawiło sie zapytanie "czy jestes za poniesieniem opłat za parkowanie i poszerzeniu strefy ?". O ile dobrze pamietam to ponad 80% internautów napisała ze NIE!!!. W takim razie pytam sie gdzie mają nas mieszkanców Opola, radni. Bo moge założyć sie ze chociaż cześć z nich widziała te wykresy. Dziekujemu naszym radnym za to ze mają nasze głosy w głębokim poważaniu i oby to była ich ostatnia kadencja. Ja na nich juz głosu nie oddam. Odpowiedz Link Zgłoś
grubyfacio Re: Bardzo drogie parkingi po wakacjach 10.06.09, 10:29 Zwiększanie opłat za parkowanie,nie powoduje zwiększenia liczby miejsc do parkowania!!! Łatwiej jest zwiększać kwotę haraczu,niż rozwiązywać problemy komunikacyjne w centrum miasta.Jeżeli władze miasta idą na łatwiznę,wniosek jest prosty: Rządzą naszym miastem nieudolni,niekompetentni,pazerni,leniwi i nielojalni w stosunku do mieszkańców karierowicze.PRECZ Z TAKIMI GNOJAMI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GoBo Minimaliści IP: *.punkt.pl 10.06.09, 12:37 Skoro chodzi urzędasom tylko o naszą kasę, czemu nie utworzyć z całego miasta strefy płatnego parkowania? Na osiedlach - na przykład na "zetwuemie imienia Armii Krajowej" pod blokami nie ma gdzie parkować. Jakby przywalić opłaty nie zameldowanym, służbowym i gościom, to i luźniej będzie i kasiurka popłynie do budżetu miasta. Na takim Metalchemie może dużego tłoku nie ma, ale miasto dużo kosztuje utrzymanie dróg i parkingów tak daleko od centrum; można przecież za to ukarać tamtejszych mieszkańców. W ogóle myślę, że przy wjeździe do miasta powinny być wydawane bilety parkingowe jak w Solarisie: do godzinki za friko, potem płać. Potem wystarczy rozpocząć kilkuletnią przebudowę obwodnicy podregulować światła na jeszcze krótsze zmiany, porobić parę objazdów i zamknąć dla ruchu kołowego na przykład most między ul. Piastowską a ul. Korfantego. Mmmmm... Ale będą koreczki - przejazd przez miasto 2-3 godzinny gwarantowany. Ale miasto kasy natrzepie! Można też pójść na łatwiznę i ustanowić opłatę zryczałtowaną. W końcu jak ktoś ma samochód, to na pewno jeździ nim po centrum i bezczelnie parkuje. No to przypnijmy - dajmy na to - zryczałtowaną opłatę 600 zł rocznie i w zamian "kartę darmowego parkowania" do 20 min. w granicach obecnej strefy i do 40 min. w granicach strefy rozszerzonej. Opolanie i przybłędy... wróć! ... i goście z pewnością docenią nowatorskie rozwiązanie i dbałość ratusza o komfort podróżnych oraz parkujących. Głosy wyborców zapewnione! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mobber Re: Minimaliści IP: *.chello.pl 10.06.09, 17:11 A aj się pytam gdzie ja mam zaparkować bez opłaty poza strefą dojeżdżając do miasta Ozimską. Czy ja mam stać na parkingu TESCO czy Castoramy? Czy ja mam zapier.. pół godziny do centrum ? SZANOWNA RADO !!!!!! Poza nową strefą nie ma m-ca do parkowania w sensownym pobliżu !!!!!!! Nie widzicie tego.? W tej sytuacji rozszerzanie strefy to skur.... stwo. Olewam wybory ciepłym molczem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: Minimaliści IP: 148.233.239.* 10.06.09, 18:56 Gdy zaparkujesz w Grotowicach to będziesz miał 15 kilometrów do centrum. Górażdże dadzą ci niedługo plac parkingowy w Groszowicach po byłej cementowni w odległości 8 km. Ale uspokajam granice strefy będą tak rozszerzone aby wolnym krokiem do Dworca dojść w 45 minut. Zaoszczędzony średnio 1 litr benzyny pozwoli na parkowanie 2 godzinne. Centrum będzie bez spalin a zarobione przez Miasto pieniądze posłużą do budowy parkingów podziemnych nowej generacji (zaparkujesz i samochodu nie zobaczysz) lub platform kolejowych na które wjadą samochody. Transport miejski odżyje i będzie sprawniejszy w wąskich brukowych uliczkach centrum. Zimą strefa solenia także się zwiększy aby trafić po chodniku do swojego zaparkowanego na ulicy X pojazdu. Miasta które każą sobie płacić słono za parkowanie a nie mają metra lub transportu miejskiego nie są przyjaznymi i generują osiedlanie się i handel na peryferiach a tworzenie biur w centrum. W okresie letnim gdy nie rozwiązują sprawy parkowania także płatnego, turystycznych autobusów skazują się na niebyt w turystyce. Zacierają ręce prywatni właściciele parkingów a zapłakują handlowcy i petenci urzędów, szpitali, uczelni, poczty itd. które są w centrum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumburak Re: Minimaliści IP: 217.197.69.* 23.09.09, 14:22 Do Gościa "G" :Dobry jesteś! Brawo! Wolę intelgentnych, błyskotliwych ludzi niż bezpłatne parkowanie! Inna rzecz - ile z tego dodatkowego zysku trafi rzeczywiście na remonty dróg miejskich? Ile do kasy właściciela parkomatów? A ile na nagrody dla pomysłodawców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Bardzo drogie parkingi po wakacjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 14:27 Na ten i inne tematy porozmawiasz na www.ForumOpole.pl Odpowiedz Link Zgłoś