Dodaj do ulubionych

Psa podrzucę do Opola

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 00:02
Wydaje mi się, że bezdomne psy w podopolskich gminach niemal w stu procentach
pochodzą z Opola. Niektórzy mieszkańcy Opola, chcąc pozbyć się psa, wyrzucają
go gdzieś w polu, lesie, czasem przywiążą nawet do drzewa. Podopolskie gminy
muszą potem ponieść koszt odłowienia takiego "miastowego psa".
Dla mieszkańców wsi na ogół nie jest problemem pozbycie się zbędnego psa.
Ktoś, kto od małego ma do czynienia ze świniobiciem, nie mówiąc o drobnym
inwentarzu, nie będzie sobie robił kłopotu z wożeniem psa do Opola. Pies
skończy tak, jak każde inne zwierzę w gospodarstwie, z tą tylko różnicą, że
nie zostanie zjedzony, a zakopany.
Dlaczego podopolskie gminy miały by się dokładać do opolskiego schroniska dla
bezdomnych psów, które mieszkańcy Opola podrzucili tym podopolskim gminom? Nie
bardzo to pojmuję.
Piotr Badura
Obserwuj wątek
    • Gość: ! Re: Psa podrzucę do Opola IP: *.chello.pl 23.07.09, 10:11
      Schroniska nie będą wogóle potrzebne jak ludzie nie będą rozmnażać i porzucać
      zwierząt.Ale do tego trzeba dojrzeć, a nasze społeczeństwo jest ciemne.

• Gość: ewka Re: Psa podrzucę do Opola IP: *.cm-5-6d.dynamic.ziggo.nl 01.12.10, 11:54
        Schroniska zawsze beda potrzebne bo ludzie umieraja w wypadkach, chorobach itp. a zwierzak zostaje. Ale to bedzie naprawde NIKLY procent w porownaniu do obecnej sytuacji. Schroniska sa przepelnione niektore psy sa usypiane bo nie ma szans na ich adopcje, wiec zajmuja tylko miejsca. Przykre to wszystko, a ludzie w dalszym ciagu bezmyslnie rozmnazaja. Wystarczy wejsc na allegro, po co to ? Pisza ludzie ''prezent na swieta'' az rece opadaja.
        Sterylizacja kosztuje od 100 do 200 zl i po problemie ! Ale trzeba wpasc na to ! Eh..
    • Gość: Katarzyna Sz. Psa podrzucę do Opola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.09, 13:43
      Od siebie mogę dodać tylko tyle że przyjmujemy bardzo dużo zwierząt szukamy im
      nowych domów i przyjmujemy następne w większości wywiązujemy się ze swoich
      obowiązków w stosunku do gmin czasem się zdarza że pies musi gdzieś poczekać
      około tygodnia ale w końcu i tak trafia do nas .W większości są to psy właśnie
      gdzieś z miasta wywiezione za opole do lasu aby nie mogły łatwo wrócić do domu
      .Uważam że schronisko między gminne jest potrzebne za równo dla bezdomnych
      psów jak i kotów ,które na wsiach są jeszcze niestety bezmyślnie rozmnażane.
    • Gość: milka Re: Psa podrzucę do Opola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.09, 20:35
      Wprowadzić obowiązkową sterylizację/kastrację psów niehodowlanych i
      problem od razu będzie mniejszy... A kto nie chce tego uczynić niech
      płaci jakiś podatek hodowlany - dopóki ludzie będą produkować zwierzęta
      problem bezdomności zwierząt będzie DUŻYM problemem, trudnym do
      rozwiązania...
    • Gość: kaska Re: Psa podrzucę do Opola IP: *.cm-5-6d.dynamic.ziggo.nl 01.12.10, 11:44
      Tak, napewno ! Jestem z W-wy (wiec mnie to kompletnie nie dotyczy) i jak czytam takie rzeczy to nie wiem czy sie smiac czy plakac ?! Ludzie sa paskudni potrafia pojechac 30/60 km i wyrzucic psa jak smiec na ulice, aby pozbyc sie problemow ! Szczegolnie widac to w okresie letnim ale i zima tez ! Gadanie ze to z Opola to smiech. Wystarczy popatrzec ile jest psow do okola (na wsiach, mniejszych miejscowosciach!) Tylko w PL jest taki balagan, NIC nie uregolowane. Ludzie biora psy pozniej wyrzucaja, nie robia NIC w kierunku bezmyslnego rozmnarzania. A pozniej najlatwiej powiedziec to nie moje, pies i tak nie powie skad jest !!! A macie ludzie cos takiego jak SUMIENIE ??? Przeciez to ZYWE stworzenie ktore tez cierpi. Uwazam ze jesli w danej gminie nie ma schroniska to POWINNA sie dokladac do sasiedniego, to powinien byc NORMALNY ludzki odruch. A nie pisanie ze to NAPEWNO ich, napewno bylo by TYLKO wtedy gdyby psy byly obowiazkowo czipowane i mozna by bylo sprawdzic skad jest zwierzak ! Wiec ludzie puknijcie sie w glowy i zacznijcie myslec dla dobra ''ogolu'' a nie ''dla samego siebie'' !!! Czego KAZDEMU zycze.
    • Gość: Czarna Mamba Re: Psa podrzucę do Opola IP: *.centertel.pl 01.12.10, 18:48
      Szanowny Panie, nie zgadzam się z Pana teorią. Może i mieszkańcy wsi, którzy pochodzą z rodzin gospodarskich, to i załatwiają sprawy z niechcianymi zwierzętami, jak Pan sugeruje. Może należałoby to zgłosić, gdzie trzeba, jesli jest Pan w posiadaniu takich informacji! Ale chciałam przypomnieć, że podmiejskie wioski stały się siedliskiem ludzi, którzy uciekli z miasta i to oni, przyzwyczajeni do wygodnego życia, często pozbywają się swoich dawnych pupili. Zrzucanie całej winy na mieszkańców Opola jest jakieś niepoważne. Tak, jak podrzucanie śmieci ze wsi do miasta. To przeważnie z wiosek zwierzęta są zwozone do opolskiego schroniska, a informacje o pochodzeniu psa jest zatajane przed pracownikami schroniska. Chcę też przypomnieć, że wiekszość psów w mieście posiada chipy, więc nietrudno zidentyfikować miejsce pochodzenia zwierzęcia. A swoją drogą międzygminne schronisko byłoby jak najbardziej przydatne. Tyle tylko, że żadna gmina nie jest tym zainteresowana, bo po co, skoro można podrzucić psa do opolskiego schroniska...
      • Gość: Obserwator Re: Psa podrzucę do Opola IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.10, 19:40
        Ksiądz takich praktyk nie potępia więc nie fanzolcie że psu się coś należy! Należy dbać o życie poczęte i a prezerwatywy używać by ksiądz nie złapał HIVa! Wasz prezydent zwolnił wszystkich od podatku za psa. W Irlandii (kraj katolicki) zdychają z głodu i zimna konie! Na wieżach kościelnych zamknięto sowy. A Czaja jest za ścięciem 100letniego jesionu. Może trzeba z drugiej strony za to się wziąć - zacznijmy od likwidacji księży? najpierw tych najwyżej stojących. Na pewno będzie lepiej!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka