Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zszywane bandanki

24.04.16, 18:38
    Istnieje taki typ nakrycia głowy jak bandanka od razu zszyta do noszenia (jako "czapka", a nie opaska). Materiał jest skrojony i zszyty tak, żeby to założyć na głowę i z tyłu związać końce. Takie bandanki są wygodne: miewają wiele wzorów (a ja jestem spóźnioną hipiską, miłośniczką pstrokacizny, umiarkowanym babochłopem i takie kolorowe chustki bardzo mi odpowiadają), na czole mają zwykle pod spodem naszyty kawałek frotte, żeby się nie przesuwały, i przede wszystkim - po prostu łatwiej je zawiązać niż zwykłą chustkę. Mam duży łeb (ma się te szare komórki, hłe hłe ;)) i zwykle kiedy już zawiążę na nim bandankę do noszenia jako "czapka", niełatwo podłożyć pod spód odstające kawałki tak, żeby całość gładko przylegała do głowy.
    Zdaje się, że takie chustki są często noszone przez a) motocyklistów, b) pacjentów, którzy stracili włosy, c) lekarzy, którzy chcą wyglądać weselej, a nie tak przygnębiająco szpitalnie i dlatego zamiast czepka (przykrywającego włosy gwoli sterylności) noszą takie właśnie kolorowe chustki.
    Problem w tym, że... nie wiem, jak to się nazywa i ten fakt utrudnia mi szukanie takich chustek w sieci. Czy taka zszyta bandanka ma jakąś nazwę? Samo sformułowanie "zszyta bandanka" nie pozwala ich znaleźć na Allegro.
    Obserwuj wątek
      • rock-1 Re: Zszywane bandanki 25.04.16, 09:47
        www.google.pl/search?q=czepek+dla+chirurga&tbm=isch&imgil=E9-COHUV7HIJgM%253A%253Br-rbEoX3uTZJOM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fnn-studio.blogspot.com%25252F2014%25252F04%25252Fczepki-medyczne-z-nadrukami.html&source=iu&pf=m&fir=E9-COHUV7HIJgM%253A%252Cr-rbEoX3uTZJOM%252C_&usg=__lInAEOcDcJpjovzAJiZqsSLfKlk%3D&biw=1152&bih=716&ved=0ahUKEwi9m5n3panMAhWFjCwKHZyaCeoQyjcILg&ei=RcsdV_3kAoWZsgGctabQDg#imgrc=E9-COHUV7HIJgM%3A
        • zewszad_i_znikad Re: Zszywane bandanki 25.04.16, 15:30
          Dzięki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka