Dodaj do ulubionych

deska dębowa w kuchni i przedpokoju ?? HELP

18.05.11, 09:02
Witam,
głupie to ale proszę o pomoc w podjęciu decyzji - chcę (tzn tak mi się wydaje :)) położyć deski dębowe lakierowane w przedpokoju, salonie i kuchni (bo tworzą jeden ciąg) i bije się z myślami czy nie wyrzucę pieniędzy w błoto, czy kuchnia i przedpokój "wytrzymają" normalne użytkowanie przewidziane w tych miejscach.. HELP bo zwariuje :) Dziękuję z góry.
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: deska dębowa w kuchni i przedpokoju ?? HELP 18.05.11, 10:12
      osobiscie w kuchni bym nie polozyla, reszta jaknajbardziej, choc sama sie glowie czy lakier czy olej?
      • kiwukiwu Re: deska dębowa w kuchni i przedpokoju ?? HELP 18.05.11, 11:23
        lakier czy olej ot pytanie :)
        lakier (podobno) łatwiejszy w codziennym użytkowaniu
        olej (podobno) łatwiejszy w odnawianiu, reperowaniu raz na rok.
        • Gość: Projektantka Re: deska dębowa w kuchni i przedpokoju ?? HELP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 18:03
          Nie pojmuję tych obaw odnosnie stosowania podłogi drewnianej w kuchni. Rozumiem jeszcze w łazience że mozna się obawiac: wilgoć, woda, zalanie, chlapanie, para wodna, itp. Ale kuchnia??? Kapiecie się w tych kuchniach?;) Aby cos z taką podlogą się stało musi chyba byc zalana i woda na niej stać kilka dni nie starta.
          Położenie takiej samej podłogi w całym mieszkaniu świetnie je powiększa. Co do oleju i lakieru masz rację, ja wolę lakier, o olejowaną trzeba jednak dbać. Dąb to twarde drewno, spokojnie mozna zastosować tylko najlepiej wybrać lepszego producenta typu Tarkett, Kahrs, Baltic Wood.
          • piegoosek Re: deska dębowa w kuchni i przedpokoju ?? HELP 18.05.11, 19:38
            swoj wybor (wypowiadam swoje zdanie, nie podwazam tez wyborow innych osob) uzasadniam swoimi doswiadczeniami: aktualnie w kuchni mam terakote sprzed nastu lat, cokolwiek spadnie mi w trakcie ferworu walki z garami niestety zostawia swoj niechlubny slad, obawiam sie, ze na drewnie byloby jeszcze gorzej :/ dodatkowo moje (male) dzieci juz nie raz zostawily otwarta zamrazarke i niestety zauwazalam dopiero wtedy, kiedy woda "stala" pod nia :/ wtedy tez trzeba odmrazac urzadzenie, a nie odbywa sie to tak zupelnie bez wody na posadzce, jak dla mnie wiec, drewno w kuchni jest nie do przyjecia, mimo, ze sie w niej nie kapie :/
          • piegoosek Re: deska dębowa w kuchni i przedpokoju ?? HELP 18.05.11, 19:40
            odniose sie jeszcze do Kahrsa, bo mam taka podloge, ale w sypialniach na gorze i powiem szczerze, ze tego w kuchni juz w ogole sobie nie wyobrazam :/ mowie o podlodze juz lakierowanej w fabryce!
            • Gość: Projektantka Re: deska dębowa w kuchni i przedpokoju ?? HELP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.11, 00:22
              A co z nią nią nie tak?? To jest podłoga bardzo dobrej jakości, oczywiście deski a nie żaden laminat, do łazienki na pewno tylko olejowana, do kuchni nie widzę potrzeby. Ja tam nie wiem, każdy zyje jak umie, u mnie w rodzinie są małe dzieci i te domy nie są przez nie rujnowane ani zalewane.
              • kiwukiwu Re: deska dębowa w kuchni i przedpokoju ?? HELP 19.05.11, 08:58
                rzeczywiście w kuchni nikt się nie kąpie i nie leje wody strumieniami, bardziej chodzi o intensywność użytkowania (wycieranie lakieru w okolicach gdzie się więcej tupta, gdzie leżą okruchy itp).
                odnośnie przedpokoju takie same obawy - intensywność użytkowania - tam się wchodzi w butach, śnieg, błoto i piasek który wyciera (?) lakier.

i tak pewnie położe te dechy mimo obaw :) bo to mieszkanie jest dla mnie a nie odwrotnie ale obawy są :) bo brak doświadczeń w tym temacie.
              • piegoosek Re: deska dębowa w kuchni i przedpokoju ?? HELP 19.05.11, 09:48
                co z nia nie tak? po prostu jest bardzo delikatna, ale gdybys miala, to moze bys o tym wiedziala...
                poza tym domyslam sie, ze Ty malych dzieci w domu nie masz, wiec jak mozesz wyglaszac sady jak zyje sie z malymi dziecmi? a moze moje to male diabelki, ktore tylko czyhaja na to, aby zniszczyc mi podloge? :O)
                • kiwukiwu Re: deska dębowa w kuchni i przedpokoju ?? HELP 19.05.11, 10:02
                  a skąd takie przekonanie że małych dzieci nie mam? właśnie mam i dlatego mam takie obawy. MOJE obawy podkreślam.
                  Chętnie bym wysłuchała innych opinni niż tylko napastkiwych w tonie stwierdzeń.
                  • piegoosek Kiwukiwu! 19.05.11, 10:48
                    ale ja nie pisalam tego do Ciebie tylko do Projektantki! przepraszam, jesli poczulas sie urazona :)
                    • kiwukiwu Re: Kiwukiwu! 19.05.11, 11:15
                      hmmm.... teraz to ja przepraszam bo ja z kolei myślałam że to projektantka do mnie :) ale się namąciło :). Przepraszam
                      ale zbaczamy z tematu i o podłogach nic nie słychać...:)
                      • piegoosek Re: Kiwukiwu! 19.05.11, 21:40
                        nie ma problemu :)
                        co do podlog moze wiecej osob zainteresowanych tematem znajdziesz na forum muratora :)
                • Gość: Projektantka Re: deska dębowa w kuchni i przedpokoju ?? HELP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.11, 11:34
                  Mam w rodzinie małe dzieci i widzę jak domy z tymi dziećmi wyglądają, tak się jakoś składa że często bywam u własnej rodziny :)) Co to znaczy delikatna podłoga, nie wiem co kupiłaś ;) Może to nie deski i nie Kahrs. Mma do czynienia z takimi kwestiami na co dzien i wiem co piszę.
    • kiwukiwu Re: deska dębowa w kuchni i przedpokoju ?? HELP 30.05.11, 14:55
      dzięki za info. a powiedz czy masz olejowane czy lakierowane te deski dębowe? bo to też jest temat który mnie meczy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka