Dodaj do ulubionych

mikro łazienka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 18:25
Czy ktoś może mi zaproponować jak wyremontować naprawdę małą łazienkę
(niecałe 2,5 m2) wszystkie poradniki mówiąc o małych łazienkach mają na myśli
co najmniej 3 m2. Jakich producentów możecie polecić?
Obserwuj wątek
    • Gość: piotr Re: mikro łazienka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 18:33
      a co chcesz tam mieć? no dłuogść i szerokość sama powierzchnia to troche mało!
      no ile chcesz przeznaczyć kaski?
      pozdrawiam
      piotr
      • Gość: julita Re: mikro łazienka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 20:50
        Trudno jest podać dokładne wymiary tego cudu architektury, ponieważ nie ma
        regularnego kształtu. Jej szerokość wynosi 1,8 m a długości są dwie 1,4 m i 1,1
        m. Łazienka ma podłużną wnękę, w której mieści się akurat wanna. Szerokość
        wnęki 75 cm. Dodać należy, że na wierzchu są wszystkie rury, niektóre da się
        oczywiście schować w ścianie ale niektóre muszą być zabudowane co oczywiście
        zmniejszy jeszcze w jakiś sposób powierzchnię tego łazienkowego giganta.
        Natomiast co do kosztów, planuję wydać ok. 5-6 tys.Za każde ciekawe pomysły
        dziękuję.
        • lw73 Re: mikro łazienka 25.06.05, 10:38
          Witam
          Myśle że gotówka którą chcesz przeznaczyć na ten remoncik jest ok. Nie będzie to jakiś wystrzał jak z bartyckiej, ale można coś pokombnować i wyjdzie z tego coś ciekawego.
          Pozdrawiam
          Marek
        • Gość: traktorzystka Hela Re: mikro łazienka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 12:18
          Jeśli Cię to podniesie na duchu, mogę podac wymiary i rozplanowanie mojej
          całkiem sympatycznej łazienki zprzed kilku lat, w wynajmowanym mieszkaniu:
          długość 2 metry, szerokość 60 cm (!!!), czyli powierzchnia 1,20 m. Wąskie drzwi
          w połowie dłuższej ściany. Po prawej wszystko wykafelkowane i prysznic (lepiej
          było nie rozstawiać w nim łokci :DDD), zamiast brodzika też kafelki i zwykła
          kratka odpływowa, po lewej kompaktowy kibelek i nad nim terma. Na wprost drzwi
          miniaturowa umywalka, lustro itd. Jasnozielone płytki i beżowa terakota
          powiększały optycznie pomieszczenie, naprawdę było tam całkiem przyjemnie, no i
          łazienka spełniała wszystkie swoje funkcje. Aha, całe mieszkanie miało 18 m2 i
          było cudem miniaturyzacji (udanej).
          Więc nie łam się! W porównaniu z tym 1,20 m masz cały salon kąpielowy! :D
          Aha, na początek może wyrzuć pralkę pod blat kuchenny i załóz, że w łazience
          będzie minimalizm: maksimum trzy kolory (biały - bo ceramina - plus dwa
          dowolne), żednych dekorów, płytek w karo itd.
          Remontuję teraz łazienkę 2,30 x 1,40 i uważam, że jest baaaardzo przestronna.
          Powodzenia!
          • Gość: traktorzystka Hela Re: mikro łazienka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 12:20
            O pardon: sprzed.
            No i 6 tys powinno spokojnie wystarczyć, nawet jesli wybierzesz drogie płytki
            itd (mniejsza powierzchnia do opłytkowania). Tylko nie zakafluj się pod sufit,
            bo wyjdzie studnia!
            • Gość: julita Re: mikro łazienka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 21:14
              Co sądzicie o serii Koła Nova Top Pico?
              • zielony_listek Re: mikro łazienka 26.06.05, 22:34
                Proponuję Ci wziąć katalog Koła z dokładnymi wymiarami ich urządzeń
                (ewentualnie wymiary akcesoriów innych firm, które Ci się podobają - ja
                chodziłam po sklepach z zeszytem i miarką :-) , kartke papieru z narysowanym
                planem łazienki i odpływami (doprowadzenie wody jeszcze idzie jakośc
                poprzesuwać, z odpływami zawsze gorzej) i pokombinować.
                Osobiście mam łazienkę 1,50 na 1,40 z półokrągłą kabina osiemdziesiątką,
                kibelkiem podwieszanym i dużą umywalką, plus oczywiście drzwi i okno. Pralkę
                mam w kuchni.

Ja nie bardzo kojarzę gdzie ta wnęka. Czy ta wnęka ma szer. 75 cm, a głębokość
                30 cm (różnica między 1,4 i 1,1) i tam wchodzi końcówka wanny?

Czy jesteś zdecydowana na wannę, czy wolisz prysznic? Może warto się zdecydować
                na zmianę.
                A może w tej wnęce dać umywalkę (i to sporą, jest duuużo wygodniejsza), a wannę
                (lub prysznic) dać gdzie indziej?
                Czy zamierzasz mieć w łazience pralkę? Jeśli tak to wąską czy normalnych
                rozmiarów?
                Czy masz w łazience grzejnik? Czy on ogranicza w jakiś sposób rozplanowanie
                urządzeń sanitarnych (czy chcesz go zmienić, jakiego jest typu i wielkości, na
                jakiej jest wysokości, czy da się go przenieść)?

Cena 6 tys. powinna wystrczyć.
                Ja około 6 tys. wydałam dwa lata temu, ale w tym było sporo przenoszenia rur,
                równania ścian i oświetlenie.

Jak chcesz pogadać o szczegółach, to zapraszam na priv.

Pozdrawiam
                zielony_listek
    • Gość: Kasia Re: mikro łazienka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 20:50
      Chyba mam wlasnie taka lazienke.
      Zrobilam tak:
      Do "wneki" wcisnelam wanne 150 cm podkuwajac z obu stron sciany (moja "wneka"
      ma 146 cm, po polozeniu kafli 144 cm) i zamontowalam parawan nawannowy. Mam
      wiec 2 w 1 :-) i wanne i prysznic.
      Piec gazowy przenioslam z nad wanny na sciane obok komina.
      Umywalka jest po przeciwnej stronie czyli miedzy wanna a sciana z drzwiami
      (wchodzi sie do lazienki wprost na wanne). Pod piecem pralka Elektroluxa ta
      najmniejsza, a obok kosz na brudna bielizne.

Pozdrawiam
      Kasia
      • Gość: julita Re: mikro łazienka IP: *.toya.net.pl 28.06.05, 09:59
        Dzięki za radę. Prawdopodobnie wstawię do łazienki wannę. Wbrew pozorom do tak
        małej i nieustawnej łazienki bardziej pasuje wanna niż kabina. Wanna akurat
        mieści się w tej beznadziejnej wnęce. Moje marzenia o kabinie muszą niestety
        poczekać.
        • zielony_listek Re: mikro łazienka 28.06.05, 11:04
          Jula, nie poddawaj się!
          Wbrew pozorom jednak często da się coś wykombinować :-)
          Pozdrawiam
          zielony_listek
          • lw73 Re: mikro łazienka 28.06.05, 11:24
            Witam
            Słuchaj sanplast wrzucił oststnio na rynek kabinę z brodzikiem o gł.36cm!
            To całkiem sporo jak na brodzik. Ale jeśli jednak zdecydujesz sie na wanne to na pewno kupisz taką która będzie Ci pasowała.
            A co do małego kompaktu to owszem Koło picco jest małe ale i małe są wszystkie jego gabaryty natomiast firma Roca ma w swej ofercie kompakt o nazwie dama senso compacto ma tą sama dł. co picco ale wszystkie inne gabaryte zachowane z większych kompaktów. Niestety cena jego jest też wyższa. Ale mysle ze warto zapłacić bo to bardzo dobra inwestycja.
            • Gość: julita Re: mikro łazienka IP: *.toya.net.pl 28.06.05, 12:59
              wielkie dzięki za info.
    • julitag2 Re: mikro łazienka 05.07.05, 10:28
      Zdecydowałam się na wannę akrylową, tylko teraz mam dylemat jakiej firmy. Roca
      odpada ponieważ nie znalazłam w ich ofercie odpowiednich wymiarów. Mogę mieć
      tylko i wyłącznie wannę prostokątną 140x70. Jakiej grubości owinna być dobra
      wanna akrylowa, czy to ma wogóle jakieś znaczenie?
      Do wanny chcę dokupić parawan (jaki polecacie)?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka