Dodaj do ulubionych

granitowe blaty kuchenne

26.09.05, 13:54

Proszę powiedzcie mi czy kamień to dobry materiał na blat ? Tzn. czy nie zostają na nim żadne plamy, czy trudno jest utrzymać go w czystości, czy nie szkodzi mu woda, jakieś substancje używane w kuchni np. ocet, olej.
Obserwuj wątek
    • margie Re: granitowe blaty kuchenne 26.09.05, 14:21
      znakomity material na blat. Czysci sie go jedynie woda. Nie zostaja plamy po
      tluszczu, bardzo trudno go uszkodzic bo jest twardy.
      • ania9943 Re: granitowe blaty kuchenne 26.09.05, 16:45
        czy taki blat z granitu jest drogi-ile metr?
        • yomama Re: granitowe blaty kuchenne 26.09.05, 21:03
          Metr kosztuje od 500 do 2000 zl za metr kw. do tego obrobka:)...ale to
          inwestycja na cale kuchenne zycie:) Polecam!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: MM Re: granitowe blaty kuchenne IP: *.org 26.09.05, 22:27
      Granit jest bardzo dobrym materiałem na blat kuchenny. Utrzymanie w czystości
      jest bardzo proste. Wystarczy przetarcie wilgotną ściereczką (może być z
      niewielkim dodatkiem detergentu). Nie szkodzi mu woda ani oleje czy ocet.
      Jednak należy nabrać pewnych nawyków. Otóż na początku swojego użytkowania
      postawiłam mokrą butelkę z detergentem, dziecko postawiło mokry garnek. Stały
      dosyć długo (3-4 h), ponieważ nie byłam świadoma konsekwencji. Po podniesieniu
      z przerażeniem zobaczyłam ślady w kształcie pozostawionych przedmiotów.
      Czekałam, co będzie dalej. Stwierdziłam wtedy, że jest to kamień który "żyje".
      Ślady po jakimś czasie szczęśliwie zniknęły. Rozmawiałam z moim kamieniarzem.
      Polecił stosować środki impregnujące granit. Można je kupić we wszystkich
      specjalistycznych sklepach.
      • 76kitka Re: granitowe blaty kuchenne 27.09.05, 13:08

Dzięki za informacje, ja się trochę obawaiałam po obserwcji co się dzieje z płytą nagrobną teścia. Ale skoro polecacie, to się skuszę.
        • Gość: nana Re: granitowe blaty kuchenne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 14:25
          Ja mam blat granitowy w łazience wokół umywalek.....i tu spisuje się
          rewelacyjnie, chociaż nie był tani. Natomiast do kuchni bym go nie kupiła.
          Dlatego, iż kuchnię zmienia się co 7-10 lat i wtedy taki blat jest do
          wyrzucenia. A łazienka jest na 20-25 lat. I tu się kalkuluje. Kuchnie po prostu
          szybciej się niszczą. Chyba, że nie musisz liczyć sie z kasą. Normalne blaty
          kuchenne są równie eleganckie i bardzo wytrzymałe
          • Gość: MM Re: granitowe blaty kuchenne IP: *.org 27.09.05, 14:51
            Nana, dyskutowałabym z Tobą - blat granitowy w kuchni można przecież zostawić i
            dobrać do niego nowe meble. Dlaczego go wyrzucać? Jeżeli zakładasz, że w
            łazience nie zniszczy się przez 20 - 25 lat, to w kuchni będzie taka sama
            sytuacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka