Dodaj do ulubionych

wanna akrylowa

21.11.05, 19:25
co doradzicie? chcemy kupic wanne narozna akrylowa w markecie budowlanym
wymiary 90x140cm z siedziskiem cena ok 600zł; polecacie? wiemy ze to nie jest
zeliwo (najbardziej wytrzymałe) ale też i ma swoje zalety: ciepla, lekka,
tyle ze podobno nie bedzie sie pieknie swiecic (jak wypucowana wanna
zeliwna); na inna niestety nie bedziemy miec funduszy...:-) napiszcie swoje
zdanie: kto ma taka wanne kupiona w nomi albo w castoramie czy leroy merlin?
na co szczegolnie uwazac? chcemy ją obsadzic w murze z suporeksu i oblozyc to
glazura.to dobry pomysl. czekam na opinie bo w weekend wchodzi płytkarz
Obserwuj wątek
    • maganr1 Re: wanna akrylowa 24.11.05, 12:09
      Ja mam wannę akrylową, narożną, firmy poolspa.
      Kupiłam ją UŻYWANĄ 5 lat temu. Nie błyszczy się jak ta żeliwna, ale w moim
      przypadku, to dlatego, że nie miałam dotąd czasu, żeby kupić taki specjalny
      preparat akrylowy do renowacji.
      Myślę, że jak się w końcu do tego zabiorę, to waniennka nabierze dawnego blasku.
      Zalety: CIEPŁO< CIEPŁO< CIEPŁO - nie muszę godzinami lać gorącej wody, żeby
      ogrzać wannę; ROZMIAR (moja jest naprawdę duża - ciężko taką kupić w sklepie)
      Wady: kiedy zmatowi się zewnętrzna warstwa akrylu (ta wypolerowana) - jak u
      mnie - to brud i mydło (osad) po kąpieli nie schodzi tak łatwo za pomocą
      spłukiwania, czasem trzeba przetrzeć gąbką ; Ja mam obudowę zrobioną z suporexu
      (tak jak ty planujesz) ale właśnie zamierzam to zmienić, bo (być może to z
      powodu rozmiaru) mam problemy z myciem wanny, a także ciężko się do niej
      wchodzi i wychodzi (nieobudowana wanna ma wąską ściankę, podchodzisz do niej
      blisko i przekładasz nogę, a tu grubość jest znacznie większa, co utrudnia
      ruchy)- nie polecam dla osób starszych lub dzieci ;

Ogólnie moje zdanie - jeśli wanna to tylko akryl !

Przepraszam, że takie wywody robię, ale chciałam jak najlepiej opisać stan
      faktyczny. Pozdrawiam.
      • Gość: lw73 Re: wanna akrylowa IP: *.range86-129.btcentralplus.com 24.11.05, 12:55
        Witam
        Ja prowadzę sklep sanitarny stacjinarny jak oraz internetowy i też bardziej
        jestem za akrylem, a tak nawiasem mówiąc stalowa wanna nie występuje jako
        marożna a już tymbardziej z siedziskiem.
        Pozdrawiam
        • asley Re: wanna akrylowa 24.11.05, 18:37
          dzieki za podpowiedzi; nie wiem tylko jednego: czy kupujac wanne akrylowa w
          markecie, np. nomi za cene ok 600zł i montujac ja w lazience , do ktorej kafle
          kupuje za 50zł i wzwyż a mozaika ktora bedzie oblozony suporex obudowujacy
          wanne za 207zł nie ryzykuje? napiszcie czy nie okaze sie ze za 3 lata trzeba
          rozwalac obudowe i kupowac nowa wanne? jakiej jakosci sa te wanny w markecie?
          licze na wasze porady oraz zle i dobre opinie kafle wybralismy z tubadzina
          seria tajga kto chce niech spojrzy:
          www.tubadzin.com.pl/zobacz_komplet.php?id=147&show=2004&lang=0
          ale na wanne drozsza chyba nie wyskubiemy.. umywalka bedzie wpuszczana w blat
          z koła wiec tu nie ryzykujemy jakoscia ale co z ta wanna; a obudowa wanny nie
          bedzie wystawała o czym wspominacie; bedzie prosty murek taki jak na zdjeciu w
          aranzacji z tubadzina; czekam na rady i porady nie od parady :-)) pozdrawiam
          wszystkich
          • maganr1 Re: wanna akrylowa 25.11.05, 09:23
            To znowu ja :)

1/
            > a obudowa wanny nie
            > bedzie wystawała o czym wspominacie; bedzie prosty murek taki jak na zdjeciu
            w
            > aranzacji z tubadzina

moje zdanie:
            - obudowa wanny pokazana na wspomnianym zdjęciu nie jest zrobiona z suporexu,
            dlatego jest węższa o wiele,

2/

>napiszcie czy nie okaze sie ze za 3 lata trzeba
            > rozwalac obudowe i kupowac nowa wanne?

moje zdanie:
            - moja wanna obudowana jest suporexem rozmiar 8, nie mam jej obłożonej kaflami
            (na szczęście nie zdążyłam) i dziś już wiem, że ten sposób obudowy na pewno
            odpadnie (jak nie zapomnę - co jest u mnie mało prawdopodobne - to wrzucę Ci
            zdjęcie swojej wanny;

3/
            >kafle wybralismy z tubadzina
            > seria tajga kto chce niech spojrzy:

moje zdanie:
            - kafle są śliczne, nie napisałeś co prawda, które konkretnie wybraliście, ale
            i tak wszystkie mi się podobają, dobry gust.

Pozdrówka :)

• asley Re: wanna akrylowa 26.11.05, 09:05
              czesc; dzieki za podpowiedzi; mam jednak pytanko:dlaczego jednak uwazasz zeby
              nie obkładać obudowy wanny kaflami?to wyglada przeciez bardzo ładnie :-)) a my
              bedziemy klaść w łazience kafle takie: S TAJ1 jasne kremowe w zdecydowanej
              wiekszosci; TAJGA 1 czekoladowe w podłużne paski wąskie do obudowania wanny
              przy kibelku i na ścianie dzielącej część łazienkową od części kibelkowej;
              TAJGA 4 zółta w szrokie pasy gdzie się da ale żeby było ładnie no i żeby to
              stanowiło jakąś całość; no i mozaika czekoladowa MSP TAJGA 1 do obudowania
              dookoła lustra do obłożenia cokołu murku z suporexu, w którym będzie umywalka
              wpuszczana w blat; z samego opisu niewiele wynika wiem, ale jak już łazieneczka
              bedzie gotowa (a musi być gotowa w najbliższych dwóch tygodniach bo chcemy się
              na święta wprowadzić ) to wrzuce zdjecie; dzięki za pochwałe co do gustu -
              wybieraliśmy wybieraliśmy no i padło na Tajgę aaa podłoga bęfzie żółta taka
              jak te żółte kafle;

no ale powiedzcie mi tylko czy nie bede zalować ze kupilem wanne w markecie? no
              iwem ze to nie jest zadna super jakosc (bo za jakosc sie placi) ale tez chyba
              mi nie popeka i sie nie rozsypie?? nie nalezymy do grubaskow wiec nie o wage
              chodzi ale o zwyczajna wytrzymalosc; a prospos czym czyscic taka wanne: moze
              być np. mleczko cif? czy polecacie jakis specjalny srodek do akrylu?? czy jak
              juz ja wstawimy to ja czyms pomalowac zeby byla bardziej wytrzymala??? czekam
              na wszytskie porady i sugestie, bo wanne kupujemy juz po niedzieli
              • maganr1 Re: wanna akrylowa 26.11.05, 22:31
                Źle mnie zrozumiałeś !!!
                Nie mówiłam, żeby nie oklejać wanny kaflami - są piękne i na pewno będzie
                wspaniale wyglądać.

Chodziło mi o to, że lepiej w ogóle nie obudowywać wannu suporexe, bo wtedy
                frontowa ściana wanny robi się gruba i ciężko się z niej wychodzi i do niej
                wchodzi.

Przynajmniej tak jest u mnie.

Jeżeli ktoś z Was ma jakiś dobry pomysł na obudowanie półokrągłej wanny - ale
                nie suporexem i nie standardową obudową akrylową - to będę wdzięczna bardzo.
              • maganr1 Re: wanna akrylowa 26.11.05, 22:54
                Wysłałam Ci zdjęcie mailem, przepraszam , że jakość do d..., ale właśnie padły
                mi baterie w aparacie i w ogóle światło fatalne. Moja łazienka jest w stanie
                remontowo - surowym od lat, bo kupiliśmy dom do kapitalnego remontu i dlatego
                trwa to tak długo.
                Teraz mamy zamiar zamienić miejscami kuchnię z łazienką więc już w ogóle tego
                nie ruszamy.
                Zdjęcie trochę poprawiłam, żeby w ogóle było coć widać. Ponieważ stan surowy,
                kafle na suporexie musisz sobie wyobrazić :)
      • Gość: nosek do Maganr1 IP: *.acn.waw.pl 25.11.05, 12:41
        O właśnie! wanna akrylowa okropnie się brudzi i bardzo żle się ją czyści bo
        trzeba czyścić delikatnie żeby nie zmatowić.
        Maganr1 o jakim preparacie piszesz i czy wiesz gdzie go dostać. Ostatnio
        pytałam w Leroy Merlin i w Obi o preparaty do czyszczenia wanien akrylowych i
        nie mieli o tym pojęcia.
        • maganr1 Re: do Maganr1 26.11.05, 22:24
          No właśnie ! Otym preparacie mówił mi mój mąż, ale przed chwilą zadałam mu
          Twoje pytanie i okazało się, że on znów wie od mojego szwagra (on to sobie
          kupił). Mąż mówi, że to jest komplet: malutkie pudełeczko zakręcane jak krem i
          do tego specjalna szmatka, nakłada się to szmatką i po upływie podanego czasu
          poleruje właśnie tą szmatką z kompletu.

Jestem ze szwagrem w stałym kontakcie, więc zapytam go gdzie to kupił, ile
          płacił, no i oczywiście czy zdało egzamin.

Proszę uzbroić się w cierpliwość :) Pozdrawiam serdecznie.
        • Gość: krak886 Re: do Maganr1 IP: 217.116.101.* 27.11.05, 12:44
          W którym Leroy pytałeś? Ja tam pracuję, od lat sprzedajemy specjalny zestaw do
          konserwacji akrylu, z firmy Koło lub Ravak, zdziwiony jestem że sprzedawcy nie
          wiedzą. A tak swoją drogą od od +/- 5 lat mam w domu wanne akrylową, jest bez
          zarzutu, ale należy unikać tanich wanien z cienkiego i kiepskiego akrylu
          • Gość: hanka Re: do Maganr1 IP: *.crowley.pl 28.11.05, 22:48
            ja mam wannę narożną z akrylu obudowaną suporeksem i kafelkami i wcale nie
            zwiększyło to szerokości wanny, kafelki biegną równo z krawędzią wanny. A akryl
            sam w sobie również polecam, ciepły, przyjemny i łatwo się myje, my stosujemy
            delikatne środki ze spryskiwaczem do czyszczenia kabin prysznicowych i
            łazienek, np. Frosch.
          • Gość: nosek Re: do Maganr1 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.11.05, 23:03
            Pytałam w Arkaddi, Obi w Al. Krakowskiej i nawet w Praktikerze, chciałam dostać
            cokolwiek do akrylu i nie dostałam ni. Moja wanna nie była taka znowu tania,
            nie wiem jak to jest z tym akrylem, od początku strasznie mi się brudziła,
            stara wanna żeliwna była o niebo lepsza.
    • Gość: lw73 Re: wanna akrylowa IP: *.range86-137.btcentralplus.com 29.11.05, 00:47
      Witam
      Zapraszam do odwiedzenia naszego sklepu internetowego www.ceramikaplus.com.pl
      Pozdrawiam
      • Gość: tira-rira Obudowa wanny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 09:24
        Ja znalazłem ostatnio coś takiego:
        www.wedi.pl/2-1.php
        www.wedi.pl/2-3.php
        Bardzo ciekawe rozwiązanie, ta płyta daje się dowolnie kształtować.
        • maganr1 Re: Obudowa wanny 30.11.05, 10:11
          Bombowa ta płyta, którą pokazałeś. Wydaje się być lepszym rozwiązaniem niż
          nacinana płyta KG.

Czy wiesz może po ile to cudeńko chodzi ?

Pozdrówka.
          • Gość: tira-rira Re: Obudowa wanny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.05, 15:46
            Płyta o wymiarach 250cm x 60 cm gruba na 4cm (tak mi była potrzebna na blat pod umywalkę)kosztuje około 260 zł.
    • asley Re: wanna akrylowa 29.11.05, 17:58
      czesc Kochani i Mili moi: napiszcie jak to jest z tymi wannami? czy jak kupie w
      markecie wanne akrylowa za +/- 600zł to nie będę żałować? czy lepiej
      zbankrutować się (fundusze już się konczą) na jakąś firmową wanienkę ale też
      akrylową? jak to jest napiszcie bo musze juz kupować: i albo z marketu za
      gotówke albo firmówkę na kredycik... piszcie....
    • Gość: Dziecko Re: wanna akrylowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 20:16
      Ja mam wannę akrylową z Leroya i jest OK. Zobaczymy jak będzie w przyszłości bo
      mam ją dopiero miesiąc;-)
      • Gość: bober Re: wanna akrylowa IP: 62.29.142.* 01.12.05, 23:23
        Czesc
        Poszukajcie postów... są opisane tu wanny akrylowe. Generalnie, tak jak to
        napisali już tutaj, nie należy kupować tanich wanien z cienką powłoką akrylową.
        bo to o nią właśnie chodzi. Polecam RAVAKA wanny. Jak się dobrze poszuka (np
        allegro :))) to można znaleźć dobry towar w dobrej cenie. Osobiście znalazłem
        wannę narożną RAVAK-Rosa 105x160 za niecałe 1000 złoty.
        pozdrawiam
        Bober
        • Gość: gość Re: wanna akrylowa IP: 212.160.156.* 02.12.05, 11:36
          Czy polecacie wanny akrylowe Poolspa?
          • maganr1 Re: wanna akrylowa 05.12.05, 00:41
            Mam taką i jest ok.
            • Gość: małaMi Re: wanna akrylowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 15:15
              My mamy ten rodzaj wanny już 7 miesięcy i jesteśmy bardzo zadowoleni,co prawda
              kosztowała 780zł,ale było warto.A jeśli chodzi o czyszczenie,to dobry jest taki
              żel specjalnie do wanien akrylowych:butelka niebiesko-zielona,kosztuje 28zł,ale
              jest bardzo wydajny-nie pamiętam nazwy,jak sobie przypomnę to wrzucę w
              temat.Pozdrawiam
        • lolajna7 Re: wanna akrylowa 07.12.05, 12:50
          Szkoda, że teraz piszesz bo ja miesiąc temu też na allegro kupiłam Rosę ale
          150x105 i dałam 1035 :-(
    • maganr1 Re: wanna akrylowa 06.12.05, 10:54
      No jak tam - pochwalcie się co kupiliście i na jakim etapie prace ?
      • asley Re: wanna akrylowa 06.12.05, 20:17
        no czesc no to sie chwalimy. dzisiaj kupilismy wanne - w Nomi kosztowala 600zł
        gosc przy nas wypucowal ja pasta ze sie swieci ze hoho.mowil ze na akryl mamy
        10 lat gwarancji no zobaczymy oby nie bylo konieczne korzystanie z tego
        przywileju. a poza tym?lazieneczka juz prawie cala zrobiona. zostala nam do
        obudowania kaflami wanna. bedziemy ja wpuszczac w suporex. kafelki juz
        pokazywalam. niedlugo wrzuce (jak sie naucze) zdjecia calej wykonczonej
        lazienki bo chyba bedzie czym sie pochwalic. a poki co caly czas gonimy gonimy
        bo do swiat juz coraz blizej... czekajcie na zdjecia. pozdrawiam cieplo i duzo
        prezentów na dzisiejszego MIKOLAJA
        • asley Re: wanna akrylowa 18.12.05, 14:30
          no wiec witam
          do świąt został tydzień (juz niecały) wiec duzo radosci i ciepla na ten czas.
          obiecalam wiec dzis wkleje zdjecia z naszej lazienki. dla tych ktorzy nie
          czytali wczesniej:wybralismy Tajgę z Tubądzina; wanna z marketu, umywalka z
          kola no i patrzcie na calosc. sciany jeszcze nie sa pomalowane tylko wygipsowae
          wiec wygladaja troszke szaro ale ogolny zarys juz jest. czekam na opinie i
          komentarze.
          • maganr1 Re: wanna akrylowa 20.12.05, 09:16
            Witaj Asley !

Sorka , ale nie widzę gdzie wkleiłeś zdjęcia :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka