Dodaj do ulubionych

blat w łazience

IP: *.chello.pl 20.12.05, 17:16
Bardzo proszę Was o radę, mam niewielką łazienkę (150x240). Na krótszej
scianie są drzwi wejściowe. Na wprost drzwi bedzie wanna, po jednej stronie
ściany (lewa strona) w niewielkiej wnęce bedzie WC podwieszany, na drugiej
ścianie (prawa strona) chcemy umywalke nablatową i pralkę. I teraz jest
problem - pralke również chcemy ukryc pod blatem - tylko jak to zrobić? Do
umywalki nablatowej blat nie może byc na wysokości 90 cm - natomiast do prali
wysokośc blatu musi wynosić 90 cm.
Jak te róznice w wysokościach pomiędzy jednym a drugim blatem fajnie polączyć?

Ewentualnie jak inaczej to rozwiązać?

dzieki za sugestie
Obserwuj wątek
    • ela.tu-i-tam Re: blat w łazience 20.12.05, 22:26
      > I teraz jest problem - pralke również chcemy ukryc pod blatem - tylko
      > jak to zrobić? Do umywalki nablatowej blat nie może byc na wysokości
      > 90 cm - natomiast do prali wysokośc blatu musi wynosić 90 cm.
      > Jak te róznice w wysokościach pomiędzy jednym a drugim blatem fajnie
      > polączyć?

To jakies nieporozumienie - dlaczego do umywalki nablatowej blat
      nie moze byc na 90 cm ?

I dlaczego 90 cm ? Taka zupelnie niestandartowa wysokosc ?

Stare polskie pralki (te z PRLu, bardzo solidne, mam taka w Wwie w kuchni)
      mialy 87 cm. Blat mam na 90 cm, jest gruby standartowo prawie 3 cm
      (dokladnie 28 mm), pralka wchodzi jak ulal. Meble ikei stoja na nogach, ktorych
      wysokosc sie reguluje, wiez zaden problem.

Nowe pralki pod blat maja 85 cm, co to jest jeden ze standartow pod blat.

Ja bym kupila zwykly bialy blat z Ikei, dwie listwy (takie 2cmx2cm z 55 cm
      dlugosci). Ustawic blat na wysokosci jaka pasuje do pralki. Zaznaczyc na
      scianie. Przybic po listwie z kazdej strony. Polozyc blat. Zaznaczyc gdzie ma
      byc dziura na ulywalke. Wyciac dziure (do tego lepije miec fachowca z maszyna,
      blaty sa bardzo solidne ...). Polozyc spowrotem. Polozyc umywalke. Pod spodem
      polaczyc hydraulike do umywalki i do praki.
      • Gość: avan Re: blat w łazience IP: *.autocom.pl 21.12.05, 00:18
        Pani Jola chcę umieścić nablatową umywalkę a nie wpuszczana w blat, wiec jak
        jest zmuszona zamontować blat na wys około 90 cm to jak dojdzie umywalka to
        bedzie sporo ponad metr wys!!! Jest to niestety sporo za dużo.
        W tym wypadku pozostaje kupic umywalkę wpuszczana w blat lub kombinować z
        uskokiem na blacie.
        • ela.tu-i-tam Re: blat w łazience 21.12.05, 09:25
          Gość portalu: avan napisał(a):

> Pani Jola chcę umieścić nablatową umywalkę a nie wpuszczana w blat, wiec jak
          > jest zmuszona zamontować blat na wys około 90 cm to jak dojdzie umywalka to
          > bedzie sporo ponad metr wys!!! Jest to niestety sporo za dużo.
          > W tym wypadku pozostaje kupic umywalkę wpuszczana w blat lub kombinować z
          > uskokiem na blacie.

Moze cos nie zrozumialam.
          Jola napisala ze ma pomieszczenie 150x240, wejscie w krotszym, wanna naprzeciw,
          wzdluz ktotszego, na prawo umywalka i pralka.

Jesli grubosc wanny z obudowa to 80 cm, to wtedy zostaje 240-80=160 cm
          maksimum na prawo, na wlasnie te umywalke i pralke.
          Poniewaz 60 cm wystarczy na umywalke "nad pusta przestrzenia", i 60 cm na
          pralke, to wydalo mi sie ze da sie wygospodarowac te 120 cm z mozliwych 160 cm,
          i wtedy zaden problem na 90 cm (czy jakakolwiek wysokosc pralki).

Zamiast "pustej przestrzeni" mozna postawic np. mebel 60 cm z Ikei - te meble
          sa na nogach (16-19 cm jesli dobrze pamietam, regulowane). Zeby stac wygodnie
          przed umywalka, stopy musza miec miejsce by byc blizej sciany z umywalka niz
          reszta ciala, to miejsce jest jak znalazl wlasnie "w nogach".
          • Gość: Jola Re: blat w łazience IP: *.chello.pl 21.12.05, 09:59
            Avan zrozumiał o co chodzi, chce umywalke nablatowa - a nie wpuszczana w blat
            Idealna wyskośc dla mnie to umywalka na wysokosci 90 cm... tylko przy umywalce
            nablatowej bedzie z tym problem, poniewaz jednym blatem chcialabym zakryc
            równiez pralkę. Wiem, że mozna zrobic uskok tylko nie wiem czy to bedzie
            wygladało estetycznie...
            • Gość: Krop Re: blat w łazience IP: 15.203.169.* 21.12.05, 11:14
              Tyle że to nie ma szans wyglądać estetycznie jeśli obok nablatowej umywalki
              będzie występ do góry aż po jej górną krawedź kryjący pralkę. Jak byś tego
              ładnie nie zrobiła, zawsze będzie wyglądać dziwnie. Ja raczej też bym polecal
              umywalkę wpuszczaną w blat.

Co do samej estetyki blatu to przy wszelkich kombinacjach polecić można
              właściwie tylko blat z mozaiki (no albo kompozyt ale to cięzkie pieniądze).
              Ze "zwykłego" blatu nic nie wyciśniesz, każde łączenie, uskok itp będzie wyło.
    • margie Re: blat w łazience 21.12.05, 11:29
      Pierwsza istotna informacja: umywalki nablatowe , poza 2 modelami z Kola
      wymagaja montazu do sciany, wiec blat nie moze byc glebszy niz te 40cm, co
      wymaga waskiej pralki!!!! Zwracam na to uwage, bo sama mialam problemy z
      umywalka i armatura do niej. Pralka ma 82cm wysokosci, nie 90 i ma zdejmowany
      blat, co dodatkowo ja obniza do 79-80cm. Nie wiem, ile macie wzrostu, ale ja
      mam umywalke nablatowa zamontowana na wysokosci 82cm + 14 cm umywalki i jak
      dla mnie jest super ( ale ja mam 180cm wzrostu). Rozwiazaniem moze byc umywalka
      wpuszczana w blat ( tez fajnie wyglada), mozna wtedy zamontowac pralke pod
      blatem ( mialam tak w popzrednim mieszkaniu), albo, co zrobilam teraz,
      wyprowadzic pralke do kuchni!!! I to jest idealne rozwiazanie- nie slychac jej
      wcale mocniej, nie widac jej wcale ( a kuchnie mam otwarta na salon). Pomysl
      wiec, bo moze przy tak malej lazience to jest najlepsze rozwaizanie....
      • margie Re: blat w łazience 21.12.05, 11:48
        aha, co do estetyki: jesli zdecydujesz sie na uskok w blacie, to porponuje
        zrobic tak, aby cala boczna krawedz umywalki kryla sie w uskoku- co oznacza, ze
        blat nad pralka bedzie sporo wyzszy niz pralka, ale to nie problem, bo
        zdecydowanie dorobilabym drzwiczki do pralki. Taki uskok, wlasnie duzy bedzie
        wygladal na zamierzony.. Jesli dodatkowo zrobisz go gruby ( co najmniej te 3-
        4cm) i np z ciemnego drewna, to nablatowa biala umywalka i nascienna armatura
        np wyprowadzona tak, aby lustro byla za armatura ( w lustrze, zamawiajac je,
        fachowcy wywierca otwory), doprowadzone do linii umywalki bedzie swietnie
        wygladac:)) Na blacie nad pralka mozesz wtedy postawic wszytskie niezbedne
        lazienkowe historie: mydlo, reczniki w koszyku zwiniete czy co tam ci sie
        podoba:)) Aha, lustro jedynie na szerokosc umywalki.... Jesli nie ciemne
        drewno, to moze inne drewno generalnie, albo mdf lakierowany, matowy lub na
        polysk, wtedy dowolny kolor z palety RAL....
        • Gość: kim5 Re: blat w łazience IP: 193.110.99.* 21.12.05, 11:51
          A ile masz wzrostu?
          Ja mam takie rozwiązanie - blat nad pralką i umywalka wpuszczona w blat na tej
          samej wysokości (ok 91 cm). Jest suuper. Wreszcie nie muszę się schylać nad
          umywalką podczas prania, mycie itp.
          My mamy 177 i 189 cm.
          • Gość: Jola Re: blat w łazience IP: *.chello.pl 21.12.05, 12:03
            dziekuje bardzo za wszystkie sugestie - musze teraz puścić wodze fantazji i
            wyobrazic sobie to wszystko :)

co do wzrostu ja mam 176 mąż 189

Pozdrawiam,
    • Gość: Omega Re: blat w łazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 15:32
      Możemy zrobic projekt, prosimy o wymiary pomieszczenia.
      Zapraszamy tez do naszej firmy Warszawa Wesoła ul. Trakt Brzeski 58c
      tel. 022/ 773 20 01

Pozdrawiamy serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka