Dodaj do ulubionych

Berghoff - który model?

04.03.06, 20:42
Cały czas zastanawiam się nad kupnem tych garnków. Nie chcę wywalać nie
wiadomo ile kasy na coś co nie jest moim hobby, a gotowanie na pewno nie
jest ;-) Pomyślałam więc, żeby kupić jakiś najtańszy zestaw: może Oyster,
może Vision? Wiem, że te modele, w odrożnieniu od pozostałych, mają cieńsze
dno - chyba tylko 4 warstwowe (reszta ma 6 warstw). Ale 4 warstwy chyba też
jest OK? Jak myślicie? Posiada ktoś te tańsze zestawy? Jeżeli tak, to proszę
o opinie. Z góry dziękuję :-)
Obserwuj wątek
    • gioseppe Re: Berghoff - który model? 04.03.06, 22:10
      ja mam 20 elementowe garczki BergHOFF Profi de lux takie jak tutaj:
      allegro.pl/item89735779_berghoff_profi_20_elem_garnki_hurtownia.html
      bardzo dobrze mi sie na nich gotuje

pozdrawiam
      E
    • ka_thy Re: Berghoff - który model? 06.03.06, 12:20
      Ja mam zestaw Vision, w opisie dołączonym do garnków jest, że dno jest 6-
      warstwowe. Jednak garnki te są lekkie, na tyle lekkie że przeżyłam duże
      rozczarowanie wyjmując je pierwszy raz z pudełka (kupowałam przez Internet).
      Jednak w użytkowaniu sprawdzają mi się, jestem z nich zadowolona, generalnie
      nic w nich nie przywiera, choć pomieszać zawsze trzeba, przeźroczysta pokrywka
      to duża zaleta, widać czy zbyt szybko się nie gotuje, a muszę przyznać, ze przy
      gotowaniu np. rosołu mam problem z ustawieniem gazu na minimum - mimo wszystko
      nie chciałabym uchylać pokrywki, a skręcając maksymalnie gaz dalej mi w garnku
      mocno bulgocze. A wszystko to przez akumulacyjne dno.
      • cortinka Re: Berghoff - który model? 06.03.06, 20:20
        Oglądałam Vision w sklepie, rzeczywiście garnki do najcięższych nie należą (za
        to cenę mają fajną), ale sprzedawca od razu zaznaczył, że dno jest tylko 4
        warstwowe. A w opisie jest inaczej?
        Na plus Vision przemawiają właśnie szklane pokrywki. Poza Vision takie
        przykrywki mają tylko Tulip, ale one z kolei są mniejsze i mają dziwne
        rozwiązanie z uchwytami (nakrętki są wewnątrz garnka - nie wiem jak to się
        sprawdza w praktyce).
        Ka_thy, ale te garnki nie są aż tak lekkie jak takie zwykłe marketowe?
        • ka_thy Re: Berghoff - który model? 07.03.06, 11:46
          Musiałabym zerknąc do opisu jak to jest z tym dnem - zwróciłam na to uwagę, bo
          kupując garnki wiedziałam, ze mają dno 4-warstwowe, a gdy rozpakowałam paczkę
          to w papierach było, że 6-warstwowe, był rysunek itp. Garnki te mają w dnie
          wbudowaną miedzianą wkładkę, widoczną, dno jest grube tak. ok. 7 mm, garnki sa
          lekkie ale nie tak lekkie jak te z marketu. Tak jak pisałam sprawdzają mi się w
          kuchni doskonale, tez nie jestem jakąś specjalną kucharką-smakoszką, gotuję bo
          muszą ;) i do tego te garnki mi służą.
          • Gość: Anka Re: Berghoff - który model? IP: 217.153.143.* 07.03.06, 12:17
            mam zestaw Pride z 6 warstwowym dnem i garnki sa ciezkie. Nie sprawdzaja sie
            zupelnie termometry - pokazuja temperature nizsza niz jest w rzeczywistosci.
            Garnki kupilam na allegro.
            • ka_thy Re: Berghoff - który model? 08.03.06, 12:31
              Sprawdziłam opis, dno, jest napisane, że jest 6-warstwowe, przy czym z rysunku
              wynika, że warstwy te to są: 1-stalowe dno garnka, 2-aluminium, 3-żelazo, 4-
              aluminium, 5-stal, 6-miedź, przy czym 5 i 6 to jest jedna powierzchnia, bo
              wkładka miedziana jest na środku dna, widoczna od spodu.

Lekkość garnków wynika tez z tego, ze stal jest cieńsza.

I jeszcze jedno co mi sie przypomniało - to co tak naprawdę lubię w tych
              garnkach to ich kształt, są to garnki wysokie, nie rondle jak w innych
              zestwach, w każdym (no poza patelnią) mogę gotować ziemniaki, zupę itp,
              Najmniejszy garnek 16 cm ma trochę ponad 2 litry więc sporo. Najmniejszy zaś
              garnek w tych droższych zestawach, mimo że też ma 16 cm to przy moim garnuszek.
              • cortinka Re: Berghoff - który model? 08.03.06, 22:34
                Ka_thy, a gdzie w necie kupowałaś te garnki? Ile zapłaciłaś? Najtaniej
                znalazłam na Allegro ok. 300zł z przesyłką.
                • ka_thy Re: Berghoff - który model? 09.03.06, 09:36
                  Kupowałam w Świecie Kuchni
                  www.swiatkuchni.com/
                  W tej chwili kosztują one 279 złotych, ja płaciłam nieco taniej bo była
                  promocja, za przesyłkę nie płaciłam nic. Jak teraz z kosztami przesyłki nie
                  wiem, nie mogę się doszukać na ich stronie, najlepiej zapytać wprost.
                • berghoff Re: Berghoff - który model? 11.03.06, 12:14
                  Cena 279 zł a jako gratis pojemnik próżniowy.
                  Zapraszam na naszą stronę www.naczynia.com
                  pozdrawiam
                  F.H. Art Design
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka