Dodaj do ulubionych

Halogenowe czy fluorescencyjne?

IP: *.aster.pl 10.10.06, 00:06
Witam, planuję zakup oświetlenia podszafkowego w IKEI, i rozważam te dwa
rodzaje oświetlenia. Które wybrać? Halogenowe światło wydaje mi się zimne, z
kolei gdzieś czytałam, że światło fluorescencyjne drży - jednak te świetlówki
w IKEA to typ T5 - podobno dobry, niemigający? Czym się kierować przy wyborze?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: Halogenowe czy fluorescencyjne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 14:40
      Halogenowe swiatlo z pewnoscia nie jest zimne. Jest najcieplejsze. Przede
      wszystkim jednak nie polecam osiwetlenia made by IKEA. Z dobrych zrodel wiem,
      ze to najgorszy mozliwy sort. Lepiej wybierz sie do jakiejs hurtowni akcesoriow
      meblowych bo oni maja duzy wybor osiwtelenia i lepszej jakosci niz chinszczyzna
      z Ikei. Przy zakupie halogenow trzeba zwrocic uwage na podstawowe sprawy -
      temperatura, zuzycie energii, trwalosc zarowki. Halogen nagrzewa sie do ponad
      +200C a wiec nie kupuj opraw metalowych bo beda potwornie gorace i moga
      zniszczyc plyte meblowa (pisze tu o tzw. oczkach halogenowych). Co do zuzycie
      energii to pamietaj ze w oprawach meblowych sa stosowane zarowki 20W/12V a wiec
      jedno oczko to 20W a 3 to juz 60W. Srednia zywotnosc zarowki markowej to 4000h
      (Osram, Philips), chinskiej to jakies 1 000h. Halogeny to swiatlo punktowe a
      wiec dla rownomiernego oswietlenia musisz je rozmiescic max. 35-40 cm od
      siebie. Co do swietlowek T5 to oczywiscie nie mrygaja bo do nich jest juz
      stosowany elektroniczny uklad zaplonowy. Ale tu tez wazny jest producent!
      Swietlowka zuzywa mniej pradu (linia swietlna o dlugosci 1500 mm to zaledwie
      35W przy T5), dluzej swieci - ok. 10-20 tys h, nie nagrzewa sie jak halogen i
      daje rownomierne oswietlenie. Barwe swiatla mozna dobrac ciepla (np. 827). Ja
      jestem zwolennikiem swietlowek. Ale z pewnocia nie made by Ikea. Szkoda kasy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka