Dodaj do ulubionych

Wcisnęli mi złą wannę, co robić?!

IP: *.aster.pl 24.03.07, 18:29
Cześć,

mam taką zagwozdkę: Zamówiłam sobie w firmie z wyposażeniem łazienek wannę z
parawanem. Parawan mocowany jest na zawiasie na krawędzi wanny. Podczas
kąpieli można odgradza on część wanny od reszty łazienki tworząc coś w rodzaju
kabiny prysznicowej. Kiedy chcemy się kąpać normalnie, składamy parawan i mamy
zwykłą wannę.
Niestety, po zmontowaniu zestawu na miejscu okazało się że... wanna nie pasuje
do parawanu. Konkretnie nie da się go złożyć, bo wanna wyposażona jest w
wystające "oparcie" o które parawan się opiera. Po prostu ta wanna nie nadaje
sie do stosowania parawanów. Domagałabym się wymiany, gdyby nie to, że jest
już założona i nie w głowie mi demolowanie łazienki.
Co mi poradzicie? Czy mogę się domagać od sprzedawcy przyjęcia z powrotem
parawanu? I w ogóle, czy w świetle prawa obecny stan rzeczy to ich wina, czy
"widziały gały, co kupowały?" (W istocie rzeczy nie widziały, zamówiły wannę
na wymiar i dostały do domu...)

pozdrowienia
Magdunia
Obserwuj wątek
    • Gość: zen Re: Wcisnęli mi złą wannę, co robić?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 19:30
      Skoro gały nie widziały, co brały, to są jeszcze ... niż można by się
      spodziewać. Ty nie zmierzyłaś, nie przemyślałaś, nie DOTKNĘŁAŚ - to kto może
      być winny??? Lenistwo kosztuje.
    • andrzej.sawa Re: Wcisnęli mi złą wannę, co robić?! 25.03.07, 14:56
      Problem w tym,czy wiadomo jakie dokładnie było zamówienie i czy jest to
      potwierdzone.Jeżeli była zamówiona wanna ze składanym parawanem,to masz prawo
      albo do wymiany,albo do bonifikaty z powodu wykonania niezgodnego z zamówieniem.
      • czad_komando Re: Wcisnęli mi złą wannę, co robić?! 25.03.07, 15:43
        Dzięki za odpowiedź. Obydwie rzeczy wchodziły oczywiście w skład jednego
        zamówienia, poza tym była tam jeszcze umywalka itp. W zamówieniu nie ma napisane
        "parawan, który pasuje do wanny" ale wydaje mi się, że jeśli zamawiamy takie 2
        rzeczy do jednej łazienki to można uznać za dorozumiałe, że powinny do siebie
        pasować. Czy nie tak jest? Pytam, bo chciałabym wiedzieć co mówi prawo nim pójdę
        tam na poważną rozmowę...

pozdrowienia
        Magdunia
        • andrzej.sawa Re: Wcisnęli mi złą wannę, co robić?! 25.03.07, 16:14
          Z logiką to tak jest,że nie zawsze obie strony kierują się taką samą,chociaż
          wydaje się,że logika jest jedna.
          • reniaszka Re: Wcisnęli mi złą wannę, co robić?! 25.03.07, 18:35
            Jesli masz fakture to reklamuj. Mi rowniez przywiezli zamowiona wanne,
            szczelnie zapakowana. Stala sobie miesiac i czekala az fachowcy od lazienki po
            nia siegna. I okazalo sie wtedy, ze przywiezli inna niz wybralam w sklepie. tez
            z rantem a nie gladkimi brzgami. Zadzwonilam, pogadalam z sprzedawca, potem
            kierownikiem i przywiezli dobra, jeszcze z rabatem :-) Dobra rozmowa czyni
            cuda. no i mialam fakture, oczywiscie.
            • Gość: miastus Re: Wcisnęli mi złą wannę, co robić?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 19:02
              w takim wypadku nikt z szanujacych sie sprzedawcow nie bedzie robil problemow, tye ze wanna o ktorej mowa jest juz zamontowana i demontaz moze naruszyc jej strukture albo zniszczyc (choc niekoniecznie, nie wiem na czym to zamocowanie polega), a takiej wanny juz sie nie sprzeda, na Twoim miejscu poszedlbym do sklepu i przedstawil problem grzecznie acz stanowczo zaznaczajac ze to ich blad, jesli nie masz na to dowodow i nie uda Ci sie naklonic ich do wymiany wanny to moze uda Ci sie zwrocic parawan lub znalesc i wymienic na taki ktory pasuje do tej nieszczesnej wanny...im szybciej to zrobisz tym lepiej
    • Gość: regon Re: Wcisnęli mi złą wannę, co robić?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 08:39
      To nie oni ci wcisnęli tylko ty nie sprawdziłaś co przywieźli, a to już jest
      twoja wina, bo towar należy sprawdzić przy odbiorze.
      • czad_komando Re: Wcisnęli mi złą wannę, co robić?! 26.03.07, 11:09
        Oh, sprawdziłam. Ale ja się na wannach nie znam. Zajrzałam do pudła zobaczyłam
        wannę, która nie była dziurawa ani porysowana, więc powiedziałam OK. Ciekawam,
        czy Ty byś się od razu zorientował/a, że coś jest nie tak.
        • Gość: regon Re: Wcisnęli mi złą wannę, co robić?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 11:40
          Oczywiście żebym się zorientował bo wiem co wybrałem w sklepie a co mi przywieźli.
          • czad_komando Re: Wcisnęli mi złą wannę, co robić?! 26.03.07, 14:22
            Jak to kiedyś powiedział Tytus de Zoo: Ale jesteś doskonały, jak ciastko z
            musztardą.
            • czad_komando Opinia fachowca 26.03.07, 16:19
              Hej,

dzięki wszystkim za rady. Zwróciłam się o pomoc do speców ze stowarzyszenia
              konsumentów i taka mi się dostała odpowiedź:

Zgodnie z przepisem art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 27.07.2002 r. o szczególnych
              warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz.U. nr
              141, poz. 1176 ze zm.) jest obowiązany udzielić kupującemu jasnych, zrozumiałych
              i niewprowadzających w błąd informacji, wystarczających do prawidłowego i
              pełnego korzystania ze sprzedanego towaru konsumpcyjnego. Dla ustalenia
              odpowiedzialności sprzedawcy należy ustalić, czy sprzedawca wiedział (lub przy
              zachowaniu należytej staranności powinien był wiedzieć), iż wanna wraz z
              parawanem miały stanowić komplet. Jeżeli tak, sprzedawca odpowiada za
              niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową. Jeżeli niezgodności nie można usunąć
              (np. wydać Pani parawanu o podobnych walorach estetycznych, pasującego do
              przedmiotowej wanny), konsument może złożyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy
              sprzedaży i zażądać zwrotu równowartości uiszczonej ceny.

Nie wiem, czy się mylę, ale wydaje się, że teraz tylko wytrwałość i stanowczość...

pozdrowienia
              Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka