Gość: agnieszka IP: *.man.olsztyn.pl 17.10.07, 14:35 planuję kupić pralkę, lecz musi to być pralka wąska i z dość dużym bębnem, zwróciłam uwagę na pralki Candy, lecz słyszałam, że są awaryjne, co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
orchid11 Re: pralki Candy 17.10.07, 16:17 bo są awaryjne! pralki jakości tajwańskiej robione w jakimś lesie. kup sobie boscha na 5kg-też są wąskie z taką ładownością. szukaj pralek bosch, siemens [jedno i to samo], electrlux wyższy model. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: pralki Candy IP: *.oskbraniewo.pl 17.10.07, 19:32 no tak, ale ja potrzebuję wąską pralkę, a firmy, które wymieniłeś takich nie robią. Teraz mam Polara na 3,5 kg i jest to dużo za mało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orchid11 Re: pralki Candy IP: 213.17.223.* 17.10.07, 22:48 nie robią?! link wąskich pralek siemensa ładowanych od frontu: siemens-agd.pl/?7=1&28=26%3d1980&9=26%3d1980_22%3d1&29=1 wąskie-mają 40cm głębokości wąskie górnoladowane: siemens-agd.pl/?7=1&28=25%3d3325&9=25%3d3325_22%3d1&29=1 bosch: bosch-agd.pl/pl/produkty/wyszukane.asp?idpodgrupy=7&52=94 górnowsad: bosch-agd.pl/pl/produkty/wyszukane.asp?idpodgrupy=8 nie wiem o jakie wąskie ci chodzi, ale masz linki do wąskich górnowsadów i wąskich frontówek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: pralki Candy IP: *.man.olsztyn.pl 18.10.07, 08:51 masz rację, robią, lecz ja potrzbuję pralkę ładowaną od przodu,głęb. 40 cm (b.mała łazienka) i z wsadem na 6 kg. Gdy kupowaliśmy swojego Polara było nas tylko dwoje, teraz rodzina mi się powiększyła i już nie wyrabiam, 5-6 prań w tygodniu, a niektóre rzeczy muszę oddawać do pralni, bo się w bębnie nie mieszczą Odpowiedz Link Zgłoś
maciejka_majowa Re: pralki Candy 18.10.07, 11:40 Ja mam pralkę Candy ponad 5 lat. Nie pamiętam modelu, ale jest to 40 i ładowana tradycyjnie nie od góry bo tylko taka mogła mi się zmieścić. Jestem zadowolona ponad 5 lat robi nawet 4 prania dziennie, żadnej awarii w tym czasie nie miałam. Będę sie tarz przeprowadzała do domu i zabieram ją ze sobą nie wymieniam na inny model. Natomiast cicho myślę o zmianie ale w gre wejdzie raczej Bosch. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
orchid11 Re: pralki Candy 18.10.07, 18:44 ja mam pełnowymiarowego siemensa na 6kg. wiesz ile to ciuchów? to jest 10 dużych ręczników, sterta majtek, koszulek, kilka t-shirtów i na chama wdusisz dżinsy i bluzę. zawrz sobie swoje wg ciebie najcięższe pranie. a taka cancy na 6kg i z tak małym bębnem-pomyśl jak będzie gniotła ciuchy przez to że odzież nie będzie miała miejsca aby się rozłozyć w bębnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: pralki Candy IP: *.man.olsztyn.pl 19.10.07, 08:52 no może przesadziłam z tymi 6 kg, w takim razie co myślisz o pralkach Beko na 5 kg, też produkują wąskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czyjaś-sąsiadka Re: pralki Candy IP: *.toya.net.pl 20.10.07, 15:47 od dwóch lat korzystam z pralki marki ardo; głębokość 39cm, wsad 5kg. Pralka jest cicha, ma wszystkie niezbędne programy (najczęściej korzystam z szybkiego prania) - polecam mimo wielu nieprzychylnych opinii na temat tej marki. Wydaje mi się, że teraz już nie sprzedają badziewia, które trzeba po roku wymienić więc bez przesady... Odpowiedz Link Zgłoś
panna.sarabella Re: pralki Candy 23.10.07, 10:45 mam candy, wąska, ładowana z przodu - miała jedną awarię - po 3 latach intensywnego użytkowania (5 dorosłych osób + małe dziecko) poszły łożyska. Nie wiem czy to duza awaryjność, bo użytkowana jest naprawdę intensywnie. Ale nie kupiłabym jej drugi raz - jest bardzo głośna. Odradzam zakup pralki Candy. Odpowiedz Link Zgłoś
wisia30 Re: pralki Candy 25.10.07, 10:46 Mam pralkę Candy od 4 lat, jestem z niej bardzo zadowolona. Wsad jest na 5 kg, ładowana od góry. Mieszkamy z teściami i mam porównanie, moja dopiera o niebo lepiej. Piorę w niej wszystko, mieszczą siętam 2 komplety pościeli jak zmieniam i to są chyba największe gabarytowo rzeczy które piorę. Jakbym drugi raz kupowała to zwróciłabym uwagę na program oszczędnego prania, u mnie jest ale tylko na 50 stopni, a ja większość piorę na 40, tyle że na 40 mam 4 różne programy z których najkrótszy nie trwa o wiele dłużej niż ten oszczędny, więc sobie radzę. Minusem jest głośność. Z mojego porównania to jest głośniejsza od boscha mojej mamy, natomiast od pralki teściów to chyba tak samo. Nie przeszkadza mi to jednak bo łazienka jest trochę oddalona i muszę tam iść co jakiś czas zobaczyć czy skończyła. Niewątpliwą zaletą natomiast była jej cena:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masz Re: pralki Candy IP: *.gl.digi.pl 25.10.07, 11:14 mam pralke Candy 8 lat. Jeszcze stoi, ale tylko dlatego, ze sa wazniejsze wydatki. Nigdy wiecej Candy. Rdzewiec zaczela po 2 latach. Podajnik proszku wlasciwie od poczatku dzialal zle, nie pomagaly wizyty panow z serwisu.Wg mnie , a nie jestem zbyt drobiazgowa, pralka pierze slabo albo wrecz zle.Gdzies po drodze "poszly" lozyska. Podobny model mieli znajomi. Juz od trzech lat lat maja nowa pralke, bo w starej padl programator.Oczywiscie kupujac nowa marke Candy omijali szerokim lukiem.Candy to marka wloska i niestety stereotypy skads sie biora - wloskie rzeczy rdzewieja juz w katalogu. Jedyna zaleta tej pralki byla ladna biel i ladny "design". Jednak nie o to chyba chodzi. Byl to moj pierwszy produkt Candy i na pewno ostatni. Odpowiedz Link Zgłoś
basia_11 Re: pralki Candy 25.10.07, 14:15 To w takim razie jeśli nie Candy to kto inny produkuje takie małe pralki otwierane od przodu? Candy ma kilka pralek o wysokości niespełna 70 cm a szerokości 51 cm, wsad 3,5 kg. Nie widzę innych ofert otwieranych do przodu w takim wymiarze... pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaagna Re: pralki Candy IP: 156.17.58.* 26.10.07, 11:35 mam maluską pralke Electroluxa - wymiary (WxSxG): 67x49.5x51.5 cm Starszy model tego typu: www.centrum2000.com.pl/wip02/w/w.php?id=c2_iphgqya1&op=5 I kocham ją!!! Mam ja 3 lata i działa bezawaryjnie (odpukać!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: pralki Candy IP: *.oskbraniewo.pl 25.10.07, 18:28 dziękuję za wszystkie opinie, chyba moją następną pralką nie będzie Candy, a i mój stary Polar chyba się dowiedział, że chcę go wymienić, i zaczął pracować "jak ta lala" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracz Re: pralki Candy IP: *.elomza.pl 25.10.07, 19:45 Kiedyś "z przypadku" kupiłem Boscha, dziś wiem, że to sprzęt "nie do zdarcia". Używam kilka razy w tygodniu, wiele lat i wszystko Ok. Jak czytam, że ktoś zastanawia się nad takim dziadostwem jak Candy, Beko, Ardo, to tylko machnąć ręką. Najwyraźniej jedynym i podstawowym kryteriu wyboru jest cena. Jaka cena taki i sprzet. Szmelc na kilka lat i zaczyna żęzić, psuć sie i wtedy przychodzi rozum, że trzeba było kupić dobra markę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiamisia Re: pralki Candy IP: 195.248.240.* 26.10.07, 11:22 A może postawisz pralkę w kuchni? Mam co prawda Candy ponad 8 lat, ale nie kupiłabym więcej niczego tej firmy.2 lata temu rozsypało się w drobny mak koło pasowe paska napędu bębna.Wieeeelki problem z serwisem bo Candy twierdzi że pralka która ma 6 lat to bardzo stara pralka i oni takiej części nie mają -słowem -mamy się wypchać.Cudem naprawiona.A od jakiegoś czasu pralka ma problem z obracaniem bębnem nawet przy 1/2 wsadu, trzeba stuknąć i załapuje...Od zawsze bardzo głośna, od zawsze niestabilna jak się źle coś w bębnie poukłada. Na szczęście nie rdzewiała jak inne modele nawet z wyższej półki.Nigdy więcej Candy , ale na razie być musi.Choć widzę że jej dni policzone :( Zbieram na Miele, albo Privileg'a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimisia Re: pralki Candy IP: 195.248.240.* 26.10.07, 11:25 chciałam jeszcze dodać że jest nas tylko dwoje i robię pranie raz w tygodniu.Więc skoro nie wytrzymywała tak niewielkiej eksploatacji , to co powiedzieć jak rodzinka jest większa i pranie robi się 3, 4 razy w tygodniu!!! Odpowiedz Link Zgłoś