Dodaj do ulubionych

kafle bez fug?

06.08.08, 15:14
Witam, wlasnie jestem przed montazem nowej kuchni, ale jeszcze przed nami polozenie kafli na scianie.Nasza kuchnia jest niezbyt wielka, w zwiazku z czym zdecydowalismy sie na kafle wielkosci 60x30...i mam pytanko, czy tej wielkosci kafle wymagaja polozenia fug?czy moze rownie efektownie beda wygladac BEZ?prosze o porade i dziekuje
Obserwuj wątek
    • drozdek122 Re: kafle bez fug? 06.08.08, 17:09
      Ja mam kafle bez fugi na styk ale minimalnie jest położona fuga by nie wchodził
      brud bo zawsze jest minimalna szpara między płytkami.Wygląda to super i jest
      doskonałe w użytkowaniu .
    • firma-projekt Re: kafle bez fug? 06.08.08, 20:45
      Co tyczy się płytek bez fug nie poleca. szczególnie naścianie. Nie
      wiem jakiej one są firmy, bo generalnie bez fugowo mozna kłaść ale
      tylko płytki rektyfikowane, czyli ciete na wymiar i maja one
      specjalne brzegi,, tak to moge krótko zobrazować. natomiast prosze
      sobie wyobrazic w kuchni płytki na scianie bez fugi....nie ma takiej
      mozliwości że kurz, opary tam nie wejdę. zdecydowanie nie polecam.
      Mozna połozyc płytki na "styk" z 1mm fuga
      • Gość: m Re: kafle bez fug? IP: *.range81-158.btcentralplus.com 06.08.08, 20:53
        > Mozna połozyc płytki na "styk" z 1mm fuga

tak mam, plytka 90x30 "bezfugowa", ale mam mimo wszystko 1mm fugi,
        do tego kazalam sobie zrownac plytki ze sciana i wyglada super :)
        • vibeke6 Re: kafle bez fug? 07.08.08, 15:40
          witam, mam jeszcze takie pytanko: a na czym polega rownanie plytki ze sciana?
          • Gość: m Re: kafle bez fug? IP: *.range81-158.btcentralplus.com 07.08.08, 16:02
            skuli mi troszke tynku tam gdzie mialy byc plytki, na tyle gleboko
            zeby wsadzic te plytki i mam teraz rowno ze sciana :)
      • bluemoonka_1 Re: kafle bez fug? 23.09.15, 16:49
        Od 6 lat mam w kuchni na scianie gres szkliwiony 60x60 położony bezfugowo. Efekt świetny. Odstępu nie ma w ogóle więc nic pomiędzy płytki nie wchodzi. Na podłodze mam już minimalną fugę ze względu na obciążenia.
    • vibeke6 Re: kafle bez fug? 07.08.08, 15:35
      dziekuje za podpowiedzi:)z pewnoscia Pan, ktory bedzie je kladl zna sie na sprawie, ale wolalam jeszcze sie poradzic:)
    • Gość: Zelig Trzeba pogodzić się z niedoskonałościami IP: *.subscribers.sferia.net 07.08.08, 20:24
      Nie jest to niemożliwe, ale cholernie trudne z powodu kiepskiej jakości płytek
      dostępnych na rynku. Powyżej była mowa o płytkach rektyfikowanych i to jest może
      jakieś rozwiązanie, jednak ja z nimi nie miałem akurat do czynienia. A pozostałe
      płytki...
      W kuchni mam właśnie na ścianach bezfugowo położone płytki Villeroy & Boch seria
      Colorvision. No cóż, mimo pierwszej klasy i niemieckiej solidności nie są one
      idealne, ale fachowiec sobie jakoś poradził. Nie jest to jednak super równe
      ułożenie, jeśli chodzi o szczeliny, ale najważniejszym kryterium było zachowanie
      pionu i poziomu. Na wierzch poszła i tak minimalna fuga, bo inaczej się nie da,
      żeby było szczelnie. Zakryła ona owe niewielkie różnice w "bezfugowych"
      szczelinach pomiędzy płytkami.
      Natomiast przy układaniu gresu na podłodze fachowiec się zbuntował. Tam
      przeznaczone były płytki Ceramiche Edilgres-Sirio z serii Not Freeze. Niby też
      pierwsza klasa, ale... Chłam. Po przyłożeniu do siebie dwóch płytek okazywało
      się, że nie są one poziome, ale mają podniesione brzegi. O trzymaniu wymiarów w
      planie też można było zapomnieć. Poszła więc półtoramilimetrowa fuga i to też
      tylko dzięki owemu dobremu fachowcowi i niedużej powierzchni układania. Ale na
      "łódeczkowanie" płytek to i on nie mógł nic poradzić.
      A tak w ogóle, to z tego, co mówił mi fachowiec, pierwsza klasa u nas, nie
      zawsze jest taką za granicą, z czym należy się liczyć. Niby na opakowaniu
      wszystkie informacje wskazują pierwszą klasę, ale to pierwsza klasa na Europę
      Środkową...
      • firma-projekt Re: Trzeba pogodzić się z niedoskonałościami 08.08.08, 11:34
        Witam,

W pewnych aspektach tych wypowiedzi zgodzę się ale....Powiem tak nie
        znam tej kolekcji podłogowej co do Vileroya znam. Powiem tak, jest
        kilka mozliowści: Czy płytki były z tej samej daty produkckji,
        odcienia i kalibracji? I nie wiem jaki miały wymiar te podłogowe,
        oczywiście czym więksdzy tym płytka bedzie bardziej nie równa, jest
        to proces wypalania (czyli w produkcji). Rozumiem, że jakość powinna
        byc adekwantna di ceny i marki i to nie podlega dyskusji z drugiej
        strony nie przeskoczymy pewnych naturalnych etapów...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka