magdary 07.10.08, 20:03 co oznacza po ludzku opis: Nie nadaje się do zabudowy na końcu szeregu przy ścianie. przy czym rysunki poglądowe pokazują odległości od ściany właśnie.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avanti.pl Re: opis zlewu 08.10.08, 19:09 magdary napisała: > co oznacza po ludzku opis: > Nie nadaje się do zabudowy na końcu szeregu przy ścianie. Takie określenie dotyczy wszystkich zlewów wpuszczanych w blat lub podwieszanych.Chodzi o to,że od ściany do krawędzi zlewu musi być kawałek blatu,najczęściej nie mniej niż 8-10 cm. Rysunki montażowe te właśnie odległości pokazują. Gdyby napisano "nie można montować na końcu blatu przy ścianie" wszystko byłoby jasne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
magdary Re: opis zlewu 10.10.08, 11:08 ok. dzięki za wyjaśnienie. Myslałam że musi być dodatkowa szafka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: opis zlewu IP: *.chello.pl 08.10.08, 20:38 A ja mam trochę inne pytanko. Czy zlew wpuszczany w blat można montować na silikon? Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: opis zlewu 08.10.08, 22:45 Trzeba dac sylikon , bo ci blat nasiąknie wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: opis zlewu IP: *.chello.pl 08.10.08, 22:57 Dzięki. Ale chodzi o to, że fachowiec w ogóle nie zastosował specjalnych haczyków i uszczelki, które sprzedano mi razem ze zlewem. I tylko wyłącznie użył silikonu. A ktoś mi powiedział, że przez to będzie nasiąkał blat. I teraz juz sama nie wiem, jaka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: opis zlewu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 23:08 Właśnie! Podpinam się do tematu. Mam szafkę pod zlewozmywak 45cm, obok od razu ma być zmywarka, nad zmywarką MUSI być ociekacz z umywalki. Nie da się niestety tego inaczej poustawiać. Zlewozmywak ma być z typu "ciężkich", czyli coś pseudo-granitowego komora + ociekarka Pytanie: czy haczyki są w tego typu zlewozmywakach niezbędne czy wystarczy położyć na silikonie? Zdjęcie przedstawia moją sytuację images37.fotosik.pl/18/045f6cc9921bcb89.jpg Z góry dzięki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: opis zlewu IP: *.chello.pl 08.10.08, 23:25 Ja mam akurat zlew stalowy. Czy w ogóle montaż zależy od rodzaju zlewu? Odpowiedz Link Zgłoś
avanti.pl Re: opis zlewu 09.10.08, 00:17 Gość portalu: Krzysiek napisał(a): >> Pytanie: czy haczyki są w tego typu zlewozmywakach niezbędne czy wystarczy położyć na silikonie? Haczyki mocujące zlewy granitowe z blatem mieszczą się w grubości blatu więc gdzie masz problem? Możesz zaryzykować przy płycie ociekowej zlewu tylko sam silikon pod warunkiem ,że zlew jest idealnie równy i nigdzie nie odstaje od blatu.Haczyki załóż tylko przy komorze.Nie zapomnij o solidnym przyciśnięci zlewu do blatu po zamontowaniu.Jeśli zlew nie przylega dokładnie do blatu haczyki są niezbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
avanti.pl Re: opis zlewu 09.10.08, 00:04 Gość portalu: c napisał(a): >fachowiec w ogóle nie zastosował specjalnych >haczyków i uszczelki, które sprzedano mi razem ze zlewem. I tylko wyłącznie użył silikonu. Wszystko zależy od tego jaka była ta uszczelka.Czasem lepszy jest silikon zamiast niej,ale haczyki powinien użyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: opis zlewu IP: *.chello.pl 09.10.08, 12:43 Ale czy warto wszystko teraz zrywać, żeby te haczyki instalować? Odpowiedz Link Zgłoś
avanti.pl Re: opis zlewu 09.10.08, 19:06 Gość portalu: c napisał(a): > Ale czy warto wszystko teraz zrywać, żeby te haczyki instalować? Nawet o tym nie myśl.Pamiętaj tylko by zawsze wytrzeć wodę dookoła zlewu. Odpowiedz Link Zgłoś
magdary jeszcze o zlewie 10.10.08, 21:02 czy w miejsce zlewu: pl.deante.pl/zlewozmywaki_stalowe_wpuszczane_w_blat_piano_zlewozmywak_1,5-komorowy_bez_ociekacza.xhtml da rade bez wymiany blatu wstawic zlew: www.teka.com/html/cat/prod.php?producto=PR-0000485&categoria=CA-0000008&idioma=pl&backto=Zlewozmywaki&nameProd=CORSO%2060%20S-TG&nameCat=Zlewozmywaki Odpowiedz Link Zgłoś
avanti.pl Re: jeszcze o zlewie 11.10.08, 08:13 magdary napisała: Dziura do osadzenia zlewu TEKA powinna mieć wymiar 483 x 582,a zlewu DEANTE 395 x 525 więc teoretycznie można dokonać wymiany.Trzeba jednak pamiętać,aby przy usuwaniu starego zlewu nie uszkodzić laminatu na blacie.Po wyjęciu otwór trzeba powiększyć przy pomocy wyrzynarki.Powinno być dobrze. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
magdary Re: jeszcze o zlewie 12.10.08, 06:34 Bardzo dziękuję!! blat będą ciąć fachowcy od reszty mebli ale cieszę się, że nie muszę wymieniać bo musiałabym pół kuchni rozbierać :) nikt nie ma wzoru blatu ciemny korek.. ech :) dzięki jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś