mbb4 16.08.09, 18:20 czy ktoś moze polecić Ariston AQSD 129? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sempersolus Re: pralka ariston 20.08.09, 10:12 Stosunkowo dobrze oceniany przez klientów model. Cichy, dobrze piorący, z serwisem na przyzwoitym poziomie (czasem i im "palma" odbija ale w większości przypadków idzie się porozumieć). Przeciętna żywotność urządzeń tej marki nie odbiega od średniej rynkowej - 6 do 8 lat. Na sklepie raz (na około 140 sprzedanych) zdarzyła się sytuacja, że w nowym urządzeniu "piszczały" łożyska - jeżeli by się coś takiego zdarzyło nie panikować, zgłosić w sklepie i żądać wymiany urządzenia na podstawie "Ustawy...". Pralki tej marki "nie lubią" niskich ciśnień wody w instalacji (poniżej 5 atm) - potrafi się to objawić w postaci kiepskich wyników płukania, więc jeżeli mieszkasz w bloku na wyższym piętrze zastanów się nad zakupem. Ogólnie polecam. Wśród urządzeń w podobnym pułapie cenowym bardzo dobra funkcjonalność, stosunkowo niska awaryjność i przyzwoity serwis. Pozdrawiam SemperSolus twojsprzedawca.boo.pl Strona o sprzęcie AGD. Nowości na rynku, informacje o promocjach, porady dla kupujących, omówienia produktów. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliczyca80 Re: pralka ariston 20.08.09, 14:46 Ja mam jakiegoś aristona, nie pomnę modelu, ale podobny do tego o którym piszesz (mój ma niebieskawą obudowę). Spisuje się bez zarszutu od ponad 2 lat, nie miałam ani jednej awarii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarkoidosis Re: pralka ariston IP: *.devs.futuro.pl 22.08.09, 11:50 CO do Aristonów to w sumie osobiście nie miałem do czynienia, ale przedmówca ocenił je już bardzo dobrze, natomiest polecić mogę Boscha model WAA 16161, który ostatnio widziałem na electro.pl w świetnej cenie. Mam od 3 lat i spisuje się wspaniale a od innych użytkowników boscha też słysze pochwały. Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: pralka ariston 22.08.09, 23:55 najlepiej poszukaj np. na ceneo, są tam też opinie uzytkowników. Ja osobiscie nigdy juz żadnego aristona nie kupie, miałam i pralke i płytę gazową, obie rzeczy mocno awaryjne a serwis raczej dosyć nieprzyjemny. Wystarczy też wpisac tu w wyszukiwarkę bo o aristonie co chwila cos jest i raczej niezbyt pochlebnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sempersolus Re: pralka ariston 25.08.09, 22:16 allija napisała: > najlepiej poszukaj np. na ceneo, są tam też opinie uzytkowników. > Ja osobiscie nigdy juz żadnego aristona nie kupie, miałam i pralke i > płytę gazową, obie rzeczy mocno awaryjne a serwis raczej dosyć > nieprzyjemny. Wystarczy też wpisac tu w wyszukiwarkę bo o aristonie > co chwila cos jest i raczej niezbyt pochlebnie. Wpisując w wyszukiwarkę możemy znaleźć złe jak i dobre opinie nt. każdej firmy. Mocno awaryjne? Proszę sprecyzuj po jakim okresie nastąpiła awaria? Co się stało? Co takiego uraziło Cię w postawie serwisu? twojsprzedawca.boo.pl Strona o sprzęcie AGD. Nowości na rynku, informacje o promocjach, porady dla kupujących, omówienia produktów. Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: pralka ariston 26.08.09, 14:18 z tego co czytam to jednak z aristonem nie tylko ja miałam kłopoty i raczej częściej można przeczytać wypowiedzi osób niezadowolonych niz tych drugich, wystarczy przejrzeć choćby to forum. Jeśli chodzi o pralke to juz po jakims roku zaczęła mieć dziwne objawy, związane głównie z wyciekami wody spod pralki. Woda raz sie pojawiała, raz nie, nie bardzo wiadomo w którym momencie i od czego to zależało. Mąż przejrzał wszystko co było do przejrzenia a jako typowy samiec zajmuje sie drobnymi naprawami w domu i wie jak sie do tego zabrać. Serwis żądał wywołania usterki, a jak tu wywołać jak ona pojawiała się kiedy chciała? Serwisant wezwany po raz drugi był jeszcze bardziej niezadowolony co okazywał poprzez swoja opryskliwość. Jednak i tak usterki nie zlokalizował. Nie wiem czemu serwisanci tej firmy są zwykle niezadowoleni ale i inne opinie na forum to potwierdziły wiec to nie tylko moje odczucie, poszukaj. Pod koniec pracy pralki prała juz wyłącznie obłożona szmatami a mnie powoli zaczynało denerwowac każdorazowe sprzątanie łazienki po praniu. Nie wspomne że pralka była juz mocno podrdzewiała od ciągłego stania w wodzie. Płyta gazowa wg mojego męża psuć się nie powinna bo nie ma co się w niej psuć, ma konstrukcje cepa a jednak gaz zaplać się nie chciał, palniki zalane nie były zresztą nawet takie w końcu wyschną. Niezbedna okazała się wizyta serwisanta. Stwierdził że płytę zdjąć musi, cos tam robił po czym założył starą uszczelkę co wyglądało jakby ktoś powpychał gume do żucia w obrzeża płyty. Nowej nie miał chociaż to serwis firmowy. No ale płyta działała chociaż i tak teraz co jakis czas trzeba podginac palniki bo nie wiedziec czemu /są zakryte przecież/ raz na jakis czas zapalać sie nie chcą. Mąż podgina po wcześniejszych moich złorzeczeniach nad garnkiem np. ziemniaków których ugotowac nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
sempersolus Re: pralka ariston 28.08.09, 10:15 W przyszłości radzę w takich sytuacjach zrobić zdjęcie w chwili wystąpienia awarii. Cóż, nie przeczę, że trafiłaś na feralny egzemplarz :/. Zachowanie serwisanta i nieprofesjonalny montaż urządzenia również należy zgłosić do centrali serwisowej, a jeżeli to nie pomaga poinformować firmę w formie pisemnej o wniesieniu sprawy do rzecznika praw konsumenta. W tym pomoże lokalna Federacja Konsumentów. Nie namawiam na Aristona i go nie bronię, ale chcę też uświadomić, że takie rzeczy mogą zdarzyć się każdemu producentowi. Pracując w sklepie mam trochę częściej kontakt ze sprzedażą i reklamacjami urządzeń uwierz, takie sytuacje trafiają się z każdą firmą (osobiście miałem tak z Siemensem, i to żeby było śmieszniej produkowanym w Niemczech :/). Wiem, że wtedy ponoszą nerwy ale najlepszym rozwiązaniem jest spokój i dochodzenie swoich praw... Oczywiście, że Twoja postawa jest zrozumiała jednak jest też grono użytkowników zadowolonych z Aristona. Podkreślam, nie ma firmy, której urządzenia się nie psują. Jeżeli zaś chodzi o serwis. No, cóż napisałem w parę postów wyżej Aristona nie jest zły ale czasem zdarzają się im takie wpadki jak u Ciebie... Pozdrawiam SemperSolus twojsprzedawca.boo.pl Strona o sprzęcie AGD. Nowości na rynku, informacje o promocjach, porady dla kupujących, omówienia produktów. Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: pralka ariston 28.08.09, 23:35 Tylko że akurat zupełnie "przypadkiem" trafiłam na dwa feralne egzemplarze, do płyty gazowej fachowiec też przychodził 2 razy. Ponizej kilka tylko wątków, z wielu. Ja raczej skłoniłabym sie ku twierdzeniu że przypadkiem to trafia sie dobry egzemplarz tej firmy. A ja nie mam ochoty wykłócać się o swoje, chcę mieć sprzęt który pracuje i robi co miał robic a nie walczyc z firmą. forum.gazeta.pl/forum/w,653,97263737,,pralka_Ariston_problem_moze_ktos_tak_mial_.html?v=2 forum.gazeta.pl/forum/w,124,91720204,91720204,Ariston_plyta_gazowa_PH_640_MST_OW_R_HA.html forum.gazeta.pl/forum/w,653,86196890,89299863,Re_Pralko_suszarka_Ariston_AQGMD_149_B_kto_z_Was.html forum.gazeta.pl/forum/w,124,83377381,83456072,Re_lodowka_ariston.html Odpowiedz Link Zgłoś
kluchucha Re: pralka ariston 28.08.09, 00:06 pomyśl lepiej nad boschem... na tę firmę chyba jak dotąd nikt nie narzekał. ja jeszcze mogę zaproponować pralki candy, moja śmiga bezawaryjnie już ładnych kilka lat :) no, ale poza firmą ważna też specyfikacja. szczegółowe opisy sprzętów są na stronie moderni.pl , myślę, że przeglądając je wyrobisz sobie jako taki pogląd i będziesz wiedziała czego rzeczywiście potrzebujesz. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Wędrowniczek Candy ??? W rankingach jest nisko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.09, 17:09 Wystarczy sprawdzićw necie. Candy jest tylko ładna i nic poza tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Walker Ariston jest sprytny bo błyszczy i przyciąga wzrok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.09, 17:20 Pod przysięgą zeznam że oglądałem długo pralki w wielkim salonie (dla szwagra, bo się nie zna) i się nasłuchałem i naoglądałem różnych reakcji klientów. Większość nie ma pojęcia czym się kierować ! Autentyczne rozmowy: - No to którą w końcu bierzemy ? - Tą, bo jest ładna (sic !) Dlatego Ariston idzie bo się błyszczy. Sprytny ruch ... ______________________________________________________________________ A ja nie polecam żadnej pralki, żeby ktoś nie pomyślał, ze mam w tym jakiś interes. Chociaż mogę polecić Miele za 6 000 zł. :-) Odpowiedz Link Zgłoś