Dodaj do ulubionych

Smoleńska brzoza

09.05.11, 19:08
Zaskoczony jestem, że czytelnicy portalu gazeta.pl nie ujadają na prof. Andrzeja Nowaka pod tym artykułem.
Nie prowokuję, oczywiście, ale się zastanawiam: to kwestia mocnej argumentacji profesora, czy też link do tego wywiadu nie trafił na stronę główną?
Obserwuj wątek
    • uchachany Jaja chyba sobie robisz :) 09.05.11, 23:29
      Oczywiście ze to drugie :).

Niechby tylko trafiło na stronę główną - zaraz zacznie się ujadanie :)

Ale zapewne nie trafi...
    • tzo5 Smoleńska brzoza 10.05.11, 08:22
      „Kiedy zgoda staje się najważniejszym celem, o jej kształcie decyduje silniejszy.”

Można by jeszcze dodać, że kiedy walczy się z silniejszym, o zwycięstwie decyduje silniejszy.
      Całe to rozumowanie Profesora (jak i jego mentorów, których wyraźnie broni) prowadzi do postawienia Rosji pod ścianą. Czy także, oprócz ofiar Katynia będzie się włączać ofiary każdego powstania w czasach zaboru? Tam tych młodych ludzi, którzy musieli pieszo iść na Sybir, bo nie było tyle kibitek – było znacznie więcej.
      A wszystkiemu jest winien ten rząd, który ponadto nie składa się z prawdziwych Polaków, patriotów, który nie broni niezależności i suwerenności państwa, który się zaprzedaje na lewo i prawo. Który za bezcen wyprzedaje nasz kwitnący, narodowy majątek, mówiąc obłudnie, że poprzez prywatyzację i przyciągniecie obcego kapitału podniesie się poziom technologiczny naszego przemysłu, dorównując do poziomu światowego. Pewnie niektórzy u nas liczą na zwiększenie własnych zasobów finansowych państwa poprzez pączkowanie, skoro od lat nie ma dostatecznie odważnego rządu na przeprowadzenie niezbędnych reform finansów państwa, o których się tylko mówi i mówi. Pewnie nie robimy tego najlepiej ale kiedy mieliśmy się tego uczyć skoro i bojowa niegdyś Solidarność się jakoś zestarzała.
      Zrozumiałe jest, że w ponowoczesnych czasach każdy chce tak rozumianą wolność wykorzystać po swojemu. Nie pytaj co możesz dostać, ale co ty możesz dać dla swojego państwa.
      Aż dziw bierze, że tak wykształcony człowiek, wydawałoby się rozsądny i znający mechanizm władzy w czasie wyprowadzania państwa z tak ogromnego zacofania tak postępuje.
      Czy nie jest w stanie zrozumieć, że jakakolwiek walka z silniejszym jest z a w s z e przegrana.
      Po przeczytaniu tych parę zdań ktoś powie, że jestem manipulowany przez GW, przez p. Leszczyńskiego. Nic jednak nie poradzę, że p.L. ma poglądy podobne do moich.
      Wojownicze stanowiska powodują, że dzielący nas od Zachodu dystans cywilizacyjny się nie zmniejsza – a wręcz przeciwnie - pogłębia się.
      Powoduje to katastrofalne skutki dla naszego społeczeństwa, a szczególnie dla ludzi młodych. Nie ma rozwoju w kraju, nie ma pracy, ludzie wyjeżdżają za granicę. Powszechnie dostępne informacje o warunkach i poziomie życia na Zachodzie powodują, że taka tendencja się nasila.
      • rychu111 Re: Smoleńska brzoza 13.05.11, 10:03
        Czy nie jest w stanie zrozumieć, że jakakolwiek walka z silniejszym jest z a w s z e przegrana.

Oczywiście. Jeżeli do mojego domu wpadają trzy zalane karki i chcą mi zgwałcić żonę i dzieciaki a potem je wyrzucić przez okno to powinienem pewnie jeszcze przytrzymać rodzinę żeby się za bardzo nie rzucała, nie ?
        Bo przecież jeżeli się im postawię to moja walka będzie przegrana, bo oni są silniejsi.
        Jakież to i n t e l i g e n c k i e ...
    • sir_fred Ten pan się ośmiesza, totalnie 10.05.11, 22:26
      Co to znaczy "bezprecedensowa w III RP"?
      W XXI wieku mieliśmy już:
      2001-2005 rządy SLD i prezydenta Kwaśniewskiego,
      2005-2007 rządy PiS i prezydenta Kaczyńskiego.
      Jak człowiek z tytułem profesorskim może mówić w tym wypadku o bezprecedensowych, rocznych rządach PO i Bronisława Komorowskiego? Na ostatnie 11 lat, zaledwie przez 3 prezydent i premier byli z różnych partii.
      Bezprecedensowe było co najwyżej to, że premierem i prezydentem byli bliźniacy jednojajowi...
    • fedorczyk4 Re: Smoleńska brzoza 10.05.11, 22:55
      aardvaark napisał:

> Zaskoczony jestem, że czytelnicy portalu gazeta.pl nie ujadają na prof. Andrzej
      > a Nowaka pod tym artykułem.
      > Nie prowokuję, oczywiście, ale się zastanawiam: to kwestia mocnej argumentacji
      > profesora, czy też link do tego wywiadu nie trafił na stronę główną?

A może po prostu argumentacja pana profesora Nowaka jest tak beznadziejna, że nie warta nawet "ujadania"? A co tu dopiero mówić o prawdziwym komentarzu.
      • inkwizytorstarszy Re: Smoleńska brzoza 17.05.11, 01:22
        "fedorczyk4" napisała bardzo dobry komentarz do wypowiedzi "profesora"
        Zaczynam się bać "profesorów-historyków" z takimi poglądami na naszą historię...
        Szturchanie kijem lwa, nawet siedzącego w klatce, przez zająca, to niebezpieczna zabawa...
    • kotek.filemon Re: Smoleńska brzoza 10.05.11, 23:15
      Można punktować bzdury z wywiadu:

"Mam wrażenie, że społeczny odbiór tej katastrofy został strasznie zafałszowany. Jakby w tej katastrofie zginął tylko PiS. I to nie PiS stworzył to wrażenie."

Nie, wcale...

"Minister Fotyga była chodzącą niekompetencją.
      - Tu się z panem zasadniczo różnię: uważam, że to fałszywy obraz medialny."

Faktycznie, był to najlepszy minister nierządu kaczego.

"Nie mam wątpliwości, że każdy rząd będzie lepszy od obecnego."

Ja jednak mam wątpliwości, choć rząd Tusku oceniam fatalnie. Powrót kaczki może być mimo wszystko boleśniejszy.

"Ale jest partią rządzącą już czwarty rok, a nawet - od 10 kwietnia 2010 roku - w bezprecedensowy w III RP sposób skupiającą wszystkie bez wyjątku dźwignie politycznej władzy w państwie."

Bzdura na kółkach. To nie jest żaden precedens.
    • ar.co Re: Smoleńska brzoza 13.05.11, 12:41
      Nie trafiłeś. To kwestia głupot, które Nowak opowiada. Z głupkiem się nie dyskutuje. A tak na marginesie - Nowak nie jest profesorem zwyczajnym, a jedynie "podwórkowym". Ale znając peany, jakie na swój temat wypisywał w reklamówkach własnych książek, nie dziwię się, że podał się za zwyczajnego - to i tak niewiele jak na jego możliwości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka