Dodaj do ulubionych

Zasady moderowania

13.02.11, 13:43
Witam
Mam pytania związane z moderacją:
1. Czy moderator/rzy/wskazani przez założyciela forum mogą przekształcić forym otwarte w forum ukryte bez porozumienia z nim, jeśli tak to na jakich zasadach?
2. Czy moderator może bez porozumienia z załozycielem banować i wywalać wątki?
Dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: Zasady moderowania 13.02.11, 15:51
      Jeśli ma stosowne uprawnienia - może.
      Pytanie, czy powinien?
      Najlepiej jeśli porozumie się w tej kwestii z założycielem forum.
      PS. Ukrycie forum jest nieodwracalne - bezkarnie można tylko zamykać i otwierać.
      • panda_zielona Re: Zasady moderowania 13.02.11, 20:05
        Dzięki. Rozumiem, że te stosowne uprawnienia otrzymuje od założyciela forum. Czyli może działać, jak sam byłby założycielem i wspólwłaścicielem farum. A to dobre, bo na jednym z forów jeden z moderatorów po cichaczu zrobił z otwartego, ukryte, usunął pozostałych modetarorów, dobrze samego założyciela z rozpędu nie wywalił.:)
        • giwi Re: Zasady moderowania 13.02.11, 22:55
          Na moderatorów trzeba sobie dobierać osoby zaufane, bo mogą robić to wszystko co założyciel oprócz skasowania forum.
      • skiela1 Re: Zasady moderowania 14.02.11, 13:24
        zona_mi napisała:

> PS. Ukrycie forum jest nieodwracalne - bezkarnie można tylko zamykać i otwierać

Jak widac nie jest to prawda bo forum o ktorym mowa i bylo przez weekend ukryte przez 'niezaufana'moderatorke dzisiaj zostalo przywrocone do otwartych.
        Teraz mnie ciekawi...
        Jak to w koncu jest?
        • kropka Re: Zasady moderowania 14.02.11, 13:54
          możliwe, że właściciel zwrócił się o pomoc do administracji.
          A jak wiadomo, administracja może wszystko :)
          • zona_mi Re: Zasady moderowania 14.02.11, 14:48
            > A jak wiadomo, administracja może wszystko :)

Otóż to :)
            • skiela1 Re: Zasady moderowania 14.02.11, 15:45
              zona_mi napisała:

> > A jak wiadomo, administracja może wszystko :)
              >
              > Otóż to :)
              >

Liczyc na litosc administracji?
              Tak nie powinno byc.

Jednak bezsensownym wydaje mi sie ostrzezenie w 'Zarzadzaniu forum'-" Forum ukrytego nie będzie można przekształcić na Zamknięte ani Otwarte" bo jest to po prostu informacja mylna.
              • zona_mi Re: Zasady moderowania 14.02.11, 23:10
                Chodzi o to, że sam założyciel/moderator forum nie będzie mógł tego zrobić - i dobrze, bo skoro ludzie zaczna pisać na ukrytym, a potem ktoś jednym ruchem zechce ujawnić całość wpisów, to dopiero byłoby nie w porządku - nie uważasz?
                Co innego jak z historią autora wątku - kiedy mu się ktoś porządził i ukrył forum bez konsultacji. W takiej sytuacji pomoc administracji była uzasadniona - czyli przywrócenie otwartości.
                • skiela1 Re: Zasady moderowania 14.02.11, 23:27
                  zona_mi napisała:

> Chodzi o to, że sam założyciel/moderator forum nie będzie mógł tego zrobić - i
                  > dobrze, bo skoro ludzie zaczna pisać na ukrytym, a potem ktoś jednym ruchem zec
                  > hce ujawnić całość wpisów, to dopiero byłoby nie w porządku - nie uważasz?
                  > Co innego jak z historią autora wątku - kiedy mu się ktoś porządził i ukrył for
                  > um bez konsultacji. W takiej sytuacji pomoc administracji była uzasadniona - cz
                  > yli przywrócenie otwartości.

Uwazam ze konsekwencji powinno sie wymagac przede wszystkim od administracji portalu.
                  Jezeli jest zasada jaka sami ustalili to nie powinni jej lamac.
                  Teraz to kazdy moze powiedziec,ze ktos mu zlosliwie forum ukryl,a jak to udowodnisz...(?)
                  Jak ma niezufanych moderatorow to niech ma nauczke.
                  Bardziej jest mi szkoda takich,ktorzy przez nieostroznosc sami sie ukryli.Pamietam byl taki problem z forum 'religijnym' i o ile mnie pamiec nie myli to nikt im nie pomogl i zostali ukryci na wieki wiekow...
                  • giwi Re: Zasady moderowania 14.02.11, 23:34
                    Z forum religijnym to była zupełnie inna sprawa. Sama założycielka je ukryła i zrobiła to świadomie.
                    • skiela1 Re: Zasady moderowania 15.02.11, 00:15
                      giwi napisała:

> Z forum religijnym to była zupełnie inna sprawa. Sama założycielka je ukryła i
                      > zrobiła to świadomie.

Zrobila to swiadomie,ale nieswiadoma konsekwencji.
                      Jak dla mnie to zadna roznica i jakby administarcja chciala to by jej to forum otworzyli.
                      TYlko dobrych checi zabraklo:-)
                      • hummer I do końca życia bawiłaby się Administracja 15.02.11, 17:48
                        skiela1 napisała:

> giwi napisała:
                        >
                        > > Z forum religijnym to była zupełnie inna sprawa. Sama założycielka je ukr
                        > yła i
                        > > zrobiła to świadomie.
                        >
                        > Zrobila to swiadomie,ale nieswiadoma konsekwencji.
                        > Jak dla mnie to zadna roznica i jakby administarcja chciala to by jej to forum
                        > otworzyli.
                        > TYlko dobrych checi zabraklo:-)

W przywracanie forów ukrytych, bo komuś się odwidziało. Zona_mi dał Ci dobrą odpowiedź. Jeśli ktoś komuś zrobił psikusa, to Administracja może przywrócić, choćby przez zmianę kodu. Użytkownik do kodu forum nie ma dostępu i słusznie. Ujawnianie zaś tego co się pisze na ukrytych to jeszcze większy zamęt i totalny brak zaufania do Administracji.
                  • giwi Re: Zasady moderowania 14.02.11, 23:38
                    Widocznie administracja potraktowała to jako dobrze udokumentowany wyjątek.
                    Może moderator nie powinien mieć prawa do zmieniania statusu forum na ukryty, tak jak nie może zamknąc forum?
                    • skiela1 Re: Zasady moderowania 15.02.11, 00:13
                      giwi napisała:

> Może moderator nie powinien mieć prawa do zmieniania statusu forum na ukryty,
                      > tak jak nie może zamknąc forum?

Nie powinien miec takich mozliwosci.
                  • bartoszcze Re: Zasady moderowania 16.02.11, 11:44
                    > Uwazam ze konsekwencji powinno sie wymagac przede wszystkim od administracji po
                    > rtalu.
                    > Jezeli jest zasada jaka sami ustalili to nie powinni jej lamac.

Jeden z aesów miał swego czasu sygnaturkę "władza absolutna to możliwość czynienia wyjątków". Mniej więcej.
                    Władzę na forum sprawują NKA, a nie userzy z wyobrażeniami.
        • siwa Re: Zasady moderowania 16.02.11, 12:46
          Technologicznie możliwa jest (jak widać) zmiana w bazie.
          forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1621261.html
          Założyciel tego prawa nie ma, bo autorzy treści zamieszczanych na forum ukrytym mogą sobie nie życzyć ich upubliczniania. Jeśli zmiana statusu forum nastąpiła w drodze "wrogiego przejęcia", wbrew społeczności, a założyciel mi to udowodni, a dodatkowo na forum nie ma treści z okresu "ukrycia" to w drodze wyjątku przywracamy pierwotny status forum.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka