Dodaj do ulubionych

Dyskryminacja na Forum Swiat

08.11.24, 20:51
Forum Swiat, jak widac stalo sie nieoficjalnie prywatnym forum moderatora/cenzora. Ta osoba omalze wszystkie moje posty i watki usuwa bez jakiejkolwiek przyczyny.
Dzisiaj zamiescilam taki oto nowy watek :

"Okrutne prawo
senioryta13 08.11.24, 16:45

Administracja Bidena poniosła w czwartek kolejną porażkę, gdy sędzia federalny odrzucił próbę legalizacji setek tysięcy nielegalnych imigrantów, będących w związkach małżeńskich z obywatelami USA. "

Watek zostal usuniety po kilka minutach. Moje posty sa usuwane omalze wszystkie, rowniez bez przyczyny.
Bardzo prosze sie zdecydowac czy FS jest forum publicznym, czy prywatnym. Jezeli zdecydujecie, ze FS jest forum publicznym, to ja mam rowniez swoje prawa aby na nim moc pisac.
Pod waszymi artykulami w gazecie.pl sa roznego rodzaju komentarze, dlaczego na FS sa wycinane???? I to nie tylko moje. Jak cenzor prywatnie nie moze zgodzic sie z roznymi opiniami, szczegolnie jak ludzie pisza z calego swiata I maja swoj wlasny poglad na wydarzenia, to droga wolna nikt go nie zmusza. A redakcja niech bedzie konsekwentna w swoim dzialaniu, a nie jak wiatr. W jednym miejscu wolno miec taka I taka opinie, w drugim jest juz wycinana.
Czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz.

Obserwuj wątek
    • senioryta13 Re: Dyskryminacja na Forum Swiat 11.11.24, 13:33
      Pragne zawiadomic szanowna redakcje, ze wczoraj , wszystkie moje posty zostaly usuniete plus watek.
      Kolejny dzien: Dzisiejsze, moje posty rowniez juz zostaly usuniete., Bez zupelnej przyczyny.
      Jak dlugo zamierzacie dyskryminowac osoby na forum? Pisalam o podrozy, rowniez post usunieto.
      Moje spostrzezenia, moderator jest tylko przychylny osobom ktore pisza z Polski.
      To co, czy mam pisac do ONZ , ze prawa obywatelskie w Polsce sa lamane? NIe potraficie zalatwic prostej sprawy?
      Bardzo Prosze o odpowiedz.
    • kasi.aa Re: Dyskryminacja na Forum Swiat 13.11.24, 12:32
      Przywróciliśmy wspomniane wpisy, zwróciliśmy też uwagę moderatorom.
      • stefan4 Re: Dyskryminacja na Forum Swiat 13.11.24, 15:37
        kasi.aa:
        > Przywróciliśmy wspomniane wpisy, zwróciliśmy też uwagę moderatorom.

Ale nadal (również dzisiaj, 13 listopada) z Forum Kraj i Forum Świat wylatują całkiem niewinne wypowiedzi polemiczne. Nie mam na myśli Seniority; ani siebie.

Moderator to ktoś taki, kto dyskusję rozemocjonowaną, przeradzającą się w kłótnię, delikatnie kieruje z powrotem na tory kulturalne. Takiego moderatora FK ani FŚ nie mają; mają tylko cenzora, dającego upust swojej żądzy władzy przez wywalanie w kosmos raz tej, a raz innej wypowiedzi. Ten cenzor zdecydowanie nie nadaje się do kierowania dyskusjami.

Jestem przekonany, że ten człowiek może przydać się w jakiejś innej roli społecznej, bo każdy nadaje się do czegoś.

- Stefan
        • wariant_b Re: Dyskryminacja na Forum Swiat 14.11.24, 12:05
          stefan4 napisał:

> Moderator to ktoś taki, kto dyskusję rozemocjonowaną, przeradzającą się w kłótnię,
          > delikatnie kieruje z powrotem na tory kulturalne.

A jakimi narzędziami do kierowania dyskusji na kulturalne tory dysponuje moderator?
          Można sobie założyć forum prywatne otwarte i sprawdzić, że praktycznie ich nie ma.

Jest możliwość skasowania postu, który przestaje być widoczny dla użytkowników forum
          (jeśli to post tytułowy wątku cały wątek wylatuje w Kosmos) lub jego ocenzurowania
          (wtedy widzimy [...] jako tytuł wątku i mamy informację, że coś tam jego treść naruszała).
          Można zaznaczyć, że operacja ma dotyczyć całej gałązki odpowiedzi na dany post i znika post,
          który wywoływał awanturę wraz z wszystkimi odpowiedziami niższych poziomów, niezależnie
          od tego, czy naruszały Regulamin bądź Netykietę i czy odnosiły się do usuwanego postu.

W jaki sposób można zwrócić komuś uwagę, że jego wypowiedzi są niezbyt kulturalne?
          Jak można ostrzec, że następne takie spowodują sankcje? Jak o tym tego kogoś powiadomić?
          Jak pozbyć się z forum, które mamy pod opieką, osoby o cechach patologicznych?
          Jak czasowo wyłączyć możliwość zabierania głosi osobie chwilowo niedysponowanej?
          Jak zdążyć z decyzją o usunięciu/ocenzurowaniu postu zanim pojawi się odpowiedź?
          Co zrobić z odpowiedziami na post, który był dłuższy czas na forum (więc był regulaminowy)
          a nagle przestał?

Co zrobić, jeśli obrażany nie czuje się obrażony i nie chce żadnych sankcji dla obrażającego?
          Co zrobić, jeśli ktoś poczuł się urażony, choć właściwie nie miał po temu powodów, i chce karać?
          Co robić z takimi, co sami wywołują awantury na forum po to, by potem donosić do administracji,
          że są obrażani przez innych forumowiczów lub represjonowani przez moderatorów?
          • stefan4 Re: Dyskryminacja na Forum Swiat 14.11.24, 14:22
            wariant_b:
            > A jakimi narzędziami do kierowania dyskusji na kulturalne tory dysponuje
            > moderator?

To akurat Ty wiesz zapewne znacznie lepiej ode mnie...

Przy każdej działalności dotyczącej więcej niż tylko własnej osoby potrzebny jest takt i dobry gust. Nie potrafię zdefiniować zerojedynkowo, co jest w dobrym guście a co w złym — ale jednak większość ludzi zgodzi się, że pijacki wrzask jest w złym guście, a harmonijna piosenka o miłości w znacznie lepszym (byle nie była za długa). Jednak jeśli ten pijak zacznie zaciekle walczyć o swoje prawo wyrazu, to nie udowodnię niezbicie, że jego wrzask jest gorszy.

Działalność cenzora na FK i FŚ jest w fatalnym guście i wszystko wskazuje na to, że ten cenzor nie potrafi wydobyć z siebie niczego poza analogiem pijackiego wrzasku, czyli poza wywijaniem cenzorską brzytwą na oślep. Dlatego apeluję o postawienie na jego miejscu kogoś o wyższym poziomie kultury osobistej.

A jakie narzędzia ma stosować? Może niech chociaż spróbuje przeczytać to, co chce urżnąć i jasno sobie samemu sformułować dlaczego. A potem niech spróbuje zaapelować do dyskutantów o mniejszą zapalczywość. A jeśli już usuwa, to koniecznie przydałoby się krótkie wyjaśnienie, dlaczego to robi.

Ale ja nie jestem moderatorem, nie zamierzam być i nie mam obowiązku wymyślania moderatorowi jego narzędzi. Jednak, kiedy widzę, że on uparcie uniemożliwia wszelkie dyskusje przez usuwanie na oślep merytorycznych wypowiedzi, a pozostawianie tylko długich łańcuchów wzajemnych obelg i wulgaryzmów — to protestuję.

- Stefan
            • senioryta13 Re: Dyskryminacja na Forum Swiat 14.11.24, 14:55
              stefan4 napisał:
              > Jednak, kiedy widzę, że on uparcie uniemożliwia w
              > szelkie dyskusje przez usuwanie na OśLEP merytorycznych wypowiedzi, a pozostawi
              > anie tylko długich łańcuchów wzajemnych obelg i wulgaryzmów — to protestuję.

Osoba ktora tego nie rozumie, powinna byc trzymana z daleka od publicznych forums, polecam natychmiastowe zwolnienie.
            • hrasier_2 Re: Dyskryminacja na Forum Swiat 14.11.24, 22:04
              To raczej leciało z zasady jak masz inne poglądy to precz. Na forach piszą ludzie z różnych opcji politycznych. Na na FK lub FŚ to w większości ludzie doświadczeni. A traktować ich jak gówniarzy lub trolli to trochę nie hallo.
            • wariant_b Re: Dyskryminacja na Forum Swiat 14.11.24, 23:56
              stefan4 napisał:

> To akurat Ty wiesz zapewne znacznie lepiej ode mnie...

Kilkanaście lat temu administrowałem jakimś, już nieistniejącym, forum prywatnym.
              Więc wiem, na co pozwalał moduł moderacji oraz że moderatorzy (opiekunowie forów)
              nie dysponowali niczym więcej, bo byłoby to widać. Od tego czasu administracja dorobiła się
              jakiegoś sposobu na identyfikowanie wielonickowców i lepiej radzi sobie z masowym spamem.

Ale nadal nie widać śladu, by zmieniło się coś w kierunku rejestrowania powodów ingerencji
              i powiadamiania o nich użytkowników, co wydaje się stosunkowo proste do oprogramowania.
              Więc nadal musimy sami znaleźć ślady ingerencji (post czy wątek, który był, a nagle zniknął)
              oraz domyślać się jaki był tego powód - czy nasza wypowiedź, czy znalezienie się w niewłaściwej
              gałązce wątku, czy może ktoś naskarżył i dyżurny wyciął co mu wskazano nie analizując reszty.
              Dalej nie działa mechanizm kosza, który powinien służyć do zwrócenia uwagi na nieprawidłowości.
              Dalej moderator działa w trybie przeglądania forów i wątków, bo nie ma narzędzia do wykrywania
              zagrożeń i podglądu strumieniowego, który umożliwia szybszą reakcję.

> Przy każdej działalności dotyczącej więcej niż tylko własnej osoby potrzebny jest takt i dobry gust.

Potrzebny jest arbiter, jak w meczu piłkarskim, który na bieżąco śledzi wydarzenia i na nie reaguje.
              Potrzebna jest także ścieżka odwoławcza (jak VAR, bo dyskusja na forum jest rejestrowana).
              Ocena arbitrów zależy od tego, jak sobie radzą w praktyce - faktycznie na forach Kraj czy Świat
              wyraźnie przeszkadzają, więc zapewne aktywność za bieżący rok będzie najniższa w historii.
              Od sędziego nie oczekujemy tego, by przekonywał graczy, by wynieśli się na inne boisko.

> Ale ja nie jestem moderatorem, nie zamierzam być i nie mam obowiązku wymyślania
              > moderatorowi jego narzędzi.

Ależ to da się zrobić i nawet kiedyś były próby, by forum samo się administrowało.
          • negativum Zrobiłem ten eksperyment. 16.11.24, 18:38

> A jakimi narzędziami do kierowania dyskusji na kulturalne tory dysponuje moder
            > ator?
            > Można sobie założyć forum prywatne otwarte i sprawdzić, że praktycznie ich nie
            > ma.

Zrobiłem ten eksperyment. prawie 9000 postów. Usuniętych 4 (reklamujące twarde narkotyki).

To da się zrobić. Hejterów praktycznie nie ma, bo bez wsparcia mają świadomość, że będą rozniesieni jak Rosjanie pod Kurskiem.

O wiele lepiej wygląda też F28. Wystarczyło dać po łapach, tzw. administratorom.
            • wariant_b Re: Zrobiłem ten eksperyment. 16.11.24, 20:27
              negativum napisał:

> Zrobiłem ten eksperyment. prawie 9000 postów.

Faktycznie - 8892 postów na chwilę obecną. Z tego około 1/3 twoich.

> Usuniętych 4 (reklamujące twarde narkotyki).

Ponieważ z nieznanych mi przyczyn ktoś nadał mi uprawnienie na tym forum więc nie potwierdzam.
              Skasowanych wątków jest więcej niż 4, a skasowanych postów nie będę liczyć, bo nie mam narzędzi.
              Proszę mi te uprawnienia zabrać, żebym nie musiał sprawdzać i kwestionować cudzych wypowiedzi.

Być może któryś ze spamów usunęła Administracja, bo ostatnio czyszczą dużo lepiej po nickach
              i nie trzeba zgłaszać spamu na wszystkich forach z osobna.

> To da się zrobić. Hejterów praktycznie nie ma, bo bez wsparcia mają świadomość,
              > że będą rozniesieni jak Rosjanie pod Kurskiem.

Po liście autorów wątków sądząc, to hejterów na forum nie brakuje, ale że dyskutują
              sami ze sobą, więc problemu nie ma i nie należy go tworzyć.
              Kraj i Świat dostały na moderatora jakiegoś nadgorliwca, a spóźnione i błędne reakcje są gorsze
              niż ich brak. Ale ożywienia na tych forach na razie jeszcze ciągle nie widzę. Zaliczą fatalny rok.
      • senioryta13 Re: Dyskryminacja na Forum Swiat 14.11.24, 14:45
        kasi.aa napisała:

> Przywróciliśmy wspomniane wpisy, zwróciliśmy też uwagę moderatorom.

Dziekuje.
        Dlugo czekalam na taka decyzje, ale warto bylo.
        Mam nadzieje, ze takie wybryki moderatora nie beda mialy w przyszlosci racji bytu.
        • hrasier_2 Re: Dyskryminacja na Forum Swiat 14.11.24, 21:54
          senioryta13 napisał:

> kasi.aa napisała:
          >
          > > Przywróciliśmy wspomniane wpisy, zwróciliśmy też uwagę moderatorom.
          >
          > Dziekuje.
          > Dlugo czekalam na taka decyzje, ale warto bylo.
          > Mam nadzieje, ze takie wybryki moderatora nie beda mialy w przyszlosci racji by
          > tu.
          No faktycznie trochę osób może Ci teraz podziękować. Gdyby nie twój upór. Sporo przeszłaś i byłaś poniżana. Aż się nie mieści to w głowie jako kobieta. Szacunek.
          • senioryta13 Re: Dyskryminacja na Forum Swiat 16.11.24, 12:53
            hrasier_2 napisał:

> senioryta13 napisał:
            >
            > > kasi.aa napisała:
            > >
            > > > Przywróciliśmy wspomniane wpisy, zwróciliśmy też uwagę moderatorom.
            >
            > >
            > > Dziekuje.
            > > Dlugo czekalam na taka decyzje, ale warto bylo.
            > > Mam nadzieje, ze takie wybryki moderatora nie beda mialy w przyszlosci ra
            > cji by
            > > tu.
            > No faktycznie trochę osób może Ci teraz podziękować. Gdyby nie twój upór. Spor
            > o przeszłaś i byłaś poniżana. Aż się nie mieści to w głowie jako kobieta. Szacu
            > nek.

To az tak to bylo widoczne? Sporadycznie bywales na FS jako gosc. Doszlismy juz do absurdu, aby cieszyc sie, ze jakis post przeszedl przez 'cenzure'.
            Obecnie az milo jest podyskutowac, jak sam zauwazyles, ludzie sa na poziomie. Jak nieraz komus tam puszcza nerwy, to jest to przecież wybaczalne, dyskusja jest kontynuowana. Dzieki za mile slowa.
            • a.jej.rkoniak Re: Dyskryminacja na Forum Swiat 16.11.24, 23:45
              przestałem bywać na FS i FK ponieważ są jak kalejdoskop, tyle że przypomina londyński Hyde Park zwielokrotniony. Ograniczona ilość uczestników zajmuje się wygłaszaniem własnych poglądów i nic więcej. Bardzo przewidywalne. Napierdalanki słowne w FS przez emerytalnych seksmaniaków, wygłaszane jak kazanie z ambony.....
              Jeśli chodzi o cenzurę, to masz racje, bo jest to działanie rodem z Mysiej 2. Zapis na człowieka, człowiek nie istnieje. Wczesna forma cancel culture. W dodatku zupełny brak konsekwencji i logiki.
              Gość się najadł kaszy, wzdęło go i tnie po oczach.
              Pisanie pod tekstami jest weselsze, ale czasem człowieka poniesie i dostaje szlaban (jak ja teraz), przynajmniej tym razem wiem za co.
              Widuję cię czasami, przenieś się, bo FS/FK jest jak dyskusja w pokoju bez klamek, ale ze zbyt wieloma pacjentami.
              • senioryta13 Re: Dyskryminacja na Forum Swiat 03.02.25, 12:31
                a.jej.rkoniak napisał(a):

> przestałem bywać na FS i FK ponieważ są jak kalejdoskop, tyle że przypomina lon
                > dyński Hyde Park zwielokrotniony. Ograniczona ilość uczestników zajmuje się wyg
                > łaszaniem własnych poglądów i nic więcej. Bardzo przewidywalne. Napierdalanki s
                > łowne w FS przez emerytalnych seksmaniaków, wygłaszane jak kazanie z ambony....
                > .
                > Jeśli chodzi o cenzurę, to masz racje, bo jest to działanie rodem z Mysiej 2. Z
                > apis na człowieka, człowiek nie istnieje. Wczesna forma cancel culture. W dodat
                > ku zupełny brak konsekwencji i logiki.
                > Gość się najadł kaszy, wzdęło go i tnie po oczach.
                > Pisanie pod tekstami jest weselsze, ale czasem człowieka poniesie i dostaje szl
                > aban (jak ja teraz), przynajmniej tym razem wiem za co.
                > Widuję cię czasami, przenieś się, bo FS/FK jest jak dyskusja w pokoju bez klame
                > k, ale ze zbyt wieloma pacjentami.

Dzieki za mile slowa. Zajrzyj kiedys na FS.
                Musze przyznac, ze ten watek przyniosl
                zmiany na FS.
    • senioryta13 Re: Dyskryminacja na Forum Swiat 03.02.25, 12:26
      Z przykroscia musze doniesc, ze moje posty ponownie zaczynaja znikac, a dzisaj dopiero co zalozony watek.

Niewinnie pisze, ze caly swiat zarabia na exporcie, importowac chce tylko w minimalnyvh ilosciach.
      Tego typu posty zostaly usuniete, a to jest prawda stara jak swiat, ucza juz o tym w podstawowkach.
      O co wiec chodzi gazecie, cenzurowi, tylko propaganda ma byc na topie? Oglupiac spoleczenstwo? Oczywiscie wyzwiska, wysmiewanie maja sie jak zawsze dobrze, nie znikaja.
      ????

• jorl11 Re: Dyskryminacja na Forum Swiat 04.02.25, 19:44
        senioryta13 napisał:

> Z przykroscia musze doniesc, ze moje posty ponownie zaczynaja znikac, a dzisaj
        > dopiero co zalozony watek.
        >
        > Niewinnie pisze, ze caly swiat zarabia na exporcie, importowac chce tylko w min
        > imalnyvh ilosciach.

O, wycieli Ciebie z tym? Mieli racje bo to glupota. OK, mogli glupote nie wyciac. Jak sie wiecej exportuje jak importuje to znaczy ze sie mniej konsumuje jak sie produkuje samemu. Jak nie grozi wpadniecie w dlugi i przyjscie komornika to przeciez duzo lepiej jest pozyczac i kupowac i nie oddawac. A to nic innego w wersji kraju ze sie wiecej importuje jak exportuje.
        Tak ja to USA rbi. Zyjecie na koszt innych w tych USA
        • senioryta13 Re: Dyskryminacja na Forum Swiat 06.02.25, 12:12
          jorl11 napisał:
          > O, wycieli Ciebie z tym? Mieli racje bo to glupota. OK, mogli glupote nie wycia
          > c. Jak sie wiecej exportuje jak importuje to znaczy ze sie mniej konsumuje jak
          > sie produkuje samemu.

To mowisz, ze Niemcy glupio robia, ze export przewyzsza import? Usa chce tylko wyrownac.
          To nie jest watek do dyskusji o tym, ten wlasciwy zostal wlasnie wyciety.
    • hrasier_2 Re: Dyskryminacja na Forum Swiat 05.02.25, 13:40
      Gość się pojawia w różnych wątkach i wpisuje swoje niedorzeczne posty. I usuwa co mu wygodne. Jest społecznym moderatorem i można mu nadmuchać. Nawet nie ma śladu po innych wpisach, które niełamią nieetykiety, a są przeciwne. Możesz tu pisać do końca świata i dłużej. Albo zrezygnować z tego forum.
    • senioryta13 Re: Dyskryminacja na Forum Swiat 06.02.25, 12:16
      Zglaszam, ze kolejny moj watek zostal wyciety. Zauwazylam, ze inne, interesujace watki rowniez wyladowaly gdzies w kosmosie, zniknely bez sladu. Cenzor zaczyna ponownie sie rozkrecac, moze juz czas na ponowna rozmowe?
      • senioryta13 Re: Dyskryminacja na Forum Swiat 06.02.25, 20:17
        Dziekuje, juz sa.
    • senioryta13 Re: Problem powrocil! 09.01.26, 11:56
      senioryta13 napisał:

> Forum Swiat, jak widac stalo sie nieoficjalnie prywatnym forum moderatora/cenzo
      > ra. Ta osoba omalze wszystkie moje posty i watki usuwa bez jakiejkolwiek przyczyny.
      > Dzisiaj zamiescilam taki oto nowy watek :

> .....Watek zostal usuniety po kilku minutach. Moje posty sa usuwane omalze wszystkie
      > , rowniez bez przyczyny.
      > Bardzo prosze sie zdecydowac czy FS jest forum publicznym, czy prywatnym. Jezeli
      > zdecydujecie, ze FS jest forum publicznym, to ja mam rowniez swoje prawa aby
      > na nim moc pisac.
      > Pod waszymi artykulami w gazecie.pl sa roznego rodzaju komentarze, dlaczego na
      > FS sa wycinane???? I to nie tylko moje. Jak cenzor prywatnie nie moze zgodzic
      > sie z roznymi opiniami, szczegolnie jak ludzie pisza z calego swiata I maja swoj
      > wlasny poglad na wydarzenia, to droga wolna nikt go nie zmusza. A redakcja niech
      > bedzie konsekwentna w swoim dzialaniu, a nie jak wiatr. W jednym miejscu wol
      > no miec taka I taka opinie, w drugim jest juz wycinana.

Z przykroscia musze zawiadomic, ze problem sprzed Roku powrocil. Ponownie moje wszystkie watki zostaly USUNIETE bez jakiejkolwiek przyczyny, a i posty znikaja w roznych porach dniach i nocy.
      Forum Swiat nie ma oficjalnego moderatora/cenzora, wiec pytam sie kto za waszymi plecami lata z nozycami i zlosliwie wycina mojej watki?

Bardzo prosze o ponowne rozpatrzenie mojej prosby i przywrocenie watkow.

• senioryta13 Re: Problem powrocil na FS. 12.01.26, 18:00
        senioryta13 napisał:
        > Z przykroscia musze zawiadomic, ze problem sprzed Roku powrocil. Ponownie moje
        > wszystkie watki zostaly USUNIETE bez jakiejkolwiek przyczyny, a i posty znikaj
        > a w roznych porach dniach i nocy.
        > Forum Swiat nie ma oficjalnego moderatora/cenzora, wiec pytam sie kto za waszym
        > i plecami lata z nozycami i zlosliwie wycina mojej watki?
        >
        > Bardzo prosze o ponowne rozpatrzenie mojej prosby i przywrocenie watkow.

Uprzejmie zawiadamiam, ze wszystkie moje posty z niedzieli i soboty zostaly USUNIETE. !!!!
        Dotyczy to Forum Swiat.

Jak dlugo bedziecie pozwalac na dyskryminacje??
        • senioryta13 Re: Problem powrocil na FS. 14.01.26, 14:40
          senioryta13 napisał:

> senioryta13 napisał:
          > > Z przykroscia musze zawiadomic, ze problem sprzed Roku powrocil. Ponownie
          > moje
          > > wszystkie watki zostaly USUNIETE bez jakiejkolwiek przyczyny, a i posty
          > znikaj
          > > a w roznych porach dniach i nocy.
          > > Forum Swiat nie ma oficjalnego moderatora/cenzora, wiec pytam sie kto za
          > waszym
          > > i plecami lata z nozycami i zlosliwie wycina mojej watki?
          > >
          > > Bardzo prosze o ponowne rozpatrzenie mojej prosby i przywrocenie watkow.
          >
          > Uprzejmie zawiadamiam, ze wszystkie moje posty z niedzieli i soboty zostaly USU
          > NIETE. !!!!
          > Dotyczy to Forum Swiat.
          >
          > Jak dlugo bedziecie pozwalac na dyskryminacje??

W poniedzialek, wtorek I sroda WSZYSTKIE moje POSTY zostaly usuniete. (Forum Swiat)
          Dyskryminacja na FS. jest kontynuowana.
          Wasza reakcja??
          Jak na razie jest to FORUM VIDMO.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka