Dodaj do ulubionych

gdzie moge sprawdzić właściciela

14.04.10, 17:11
Witam, mam taka sprawę:) może ktoś się orientuje:)
Gdzie można sprawdzić kto jest właścicielem domu oprócz ksiąg wieczystych?? W
sądzie nie ma żadnego zapisu o tym fakcie.
Żekomy właściciel ma jakieś dokumenty, ale nie chce ich ujawnić
Jak to jest, że ktoś ma prawdopodobnie dokumenty związane z właśnością i nie
ma zapisu w księgach.... i Gdzie moge to sprawdzić??

dziękuje za odp
Obserwuj wątek
    • decort Re: gdzie moge sprawdzić właściciela 14.04.10, 21:26
      w dokumentach, które posiada "rzekomy" właściciel lub ewentualnie w wydziale
      Geodezji, w Urzędzie Gminy. Ale, jak to, nie chce ujawnić, chce sprzedać
      nieruchomość bez prezentacji dokumentów?
      • beatam Re: gdzie moge sprawdzić właściciela 14.04.10, 21:52
        Witam,
        mi kiedyś w geodezji odmówili inf. o wlaścielach sąsiednich działek,
        musiałabym mieć interes prawny a wspólna budowa sieci mediów nim nie
        była.
        Jeśli ktoś jest właścicielem to chyba musi widnieć w KW, prawda? No
        chyba że z jakich względów wpis jeszcze nie jest dokonany...
      • moicia Re: gdzie moge sprawdzić właściciela 14.04.10, 21:55
        dziękuje za podpowiedz:
        oj.... co za wpadka z tym "rzekomym" :P
        to nie jest kwestia sprzedaży, tylko chęci sprawdzenia, bo jestem córką,
        "właścicielm" jest mój tata, który dostał jakąś część po dziadku, ale dziadek
        miał tez żone która żyje i mieszka razem z nami oraz córke (która nie mieszka).
        Dlatego chciałam sie dowiedzieć z wiadomego źródła, bo w rodzinie każdy twierdzi
        że ma prawo do tego domu, że jest właścicielem, itd, a jak jest faktycznie to
        nie wiem.... skoro w kw nic nie ma na ten temat, to ja mam mętlik w głowie
        • decort Re: gdzie moge sprawdzić właściciela 14.04.10, 22:11
          UHm... więc tak: Ty dziedziczysz po swoim ojcu, tyle ile i On odziedziczył (ale
          to w przyszłości, po Jego odejściu). Co do udziałów reszty rodziny - nie wiem po
          prostu. Wszyscy w każdym razie Jesteście (poza Tobą na razie) współwłaścicielami
          tej nieruchomości, zapewne w częściach nierównych. Fakt nie zamieszkiwania córki
          nie ma tu nic do rzeczy, jeśli była córką Twojego dziadka, a Twoją ciotką w tym
          wypadku, ma prawo do spadku. Największy udział we współwłasności ma zona
          dziadka, jeśli byli we współwłasności majątkowej małżeńskiej. Rozumiem, że
          sprawa jest świeża, skoro nie ma jeszcze wpisów w KW. Rodzina powinna
          przeprowadzić postępowanie spadkowe i dokonać odpowiednich wpisów w KW. Jeśli
          spadkobiercy sa zgodni u notariusza, jeśli nie - poprzez postępowanie spadkowe
          przed Sądem.
          • moicia Re: gdzie moge sprawdzić właściciela 15.04.10, 00:39
            dziękuje ślicznie za info, już mi troche jaśniej:P
            co do świeżości spr to polemizowałabym... bo dziadka nie ma juz 6 lat.
            Dom to są dwa mieszkania, na górze rodzice (gdzie ojciec twierdzi że jest właścicielem całości, bo góre sam postawił, a 50%dołu zapisał mu dziadek, ale akt niby ma on) a na dole mieszka babcia ( która twierdzi że dom jest jej bo go postawiła),ciotka się nie wtrąca (ale wiadomo co bedzie ?!) a ja w przyszłości chciałabym wyremontować dół pod siebie i tu zamieszkać, mój brat twierdzi że nie chce tego domu... ale znając rodzinke wolałabym mieć pewność, że nikt mi nie przyjdzie za pare lat i powie "że ta wyremontowana kuchnia to do niego należy" czyli jedynie w moim przypadku zostaje to postępowanie spadkowe?? jak ono by się odbyło?? czy przychodzi rzeczoznawca i wycenia góra tyle, dół tyle...
            • Gość: Jolka postępowanie spadkowe IP: *.chello.pl 15.04.10, 09:23
              postępowanie spadkowe a podział spadku to dwie odrębne sprawy
              Najpierw orzeczenie o nabyciu spadku - sąd orzeka procentowo, np. żona 50%
              spadku, dwoje dzieci po 25% spadku (nie mylić z całym domem, bo spadek to tylko
              część po zmarłym).
              Dopiero potem konkrety, wyceny, podział, spłaty itp.
              Na tym forum forum.prawnikow.pl/Prawo-spadkowe-f21.html
              jest wyszukiwarka - na pewno wszystkiego się tam dowiesz dokładnie

• bezpocztyonline Re: gdzie moge sprawdzić właściciela 15.04.10, 11:54
              moicia napisała:

> dziękuje ślicznie za info, już mi troche jaśniej:P
              > co do świeżości spr to polemizowałabym... bo dziadka nie ma juz 6 > lat.

To trzeba było zrobić postępowanie spadkowe. Wprawdzie spadek nabywa się "z
              automatu" w momencie śmierci spadkodawcy, o ile nie odrzuci się tego spadku, ale
              dokumentem to potwierdzającym jest postanowienie sądu o nabyciu spadku lub akt
              poświadczenia dziedziczenia. I nie zapomnieć o opłaceniu podatku od spadku do
              urzędu skarbowego. A następnie wnieść wniosek do sądu rejonowego o wpisanie
              własności w księdze wieczystej, bo darowizny i spadki nie wpisują się "same z
              siebie" bez wniosku właściciela.

> Dom to są dwa mieszkania, na górze rodzice (gdzie ojciec twierdzi > że jest
              właścicielem całości, bo góre sam postawił,

Nieważne, mógł postawić i pałac na całości. Pytanie, na kogo jest działka. I
              tego jest nieruchomość na niej postawiona. najwyżej zatem postawił górę do
              użytku wspólnego babci, cioci, swojego i kogo-tam-jeszcze

> a 50%dołu zapisał mu dziadek, ale akt niby ma on

Dziadek mógł mu zapisać tylko w takim przypadku, jeśli miał rozdzielność
              majątkową lub był po rozwodzie z babcią, lub jeśli dom był jego majątkiem odrębnym.

> a na dole mieszka babcia

To jest nieistotne, kto tam mieszka

> ( która twierdzi że dom jest jej bo go postawiła)

Czyja była działka? Z czyich pieniędzy dom był postawiony i kiedy? Jeżeli w
              trakcie małżeństwa babci i dziadka, a nie mieli rozdzielności majątkowej, to dom
              jest wspólny. Jeśli działka była dziadka, a babcia ze swoich odrębnych środków
              (np. ze spadku lub z pieniędzy zarobionych przez ślubem) finansowała budowę domu
              (i może to udowodnić), to dom wraz z działką jest spadkiem po dziadku (i tylko),
              ale babcia może mieć roszczenie o uwzględnienie jej nakładów na budowę domu,
              jeżeli działka była wyłącznie babci, to i dom jest babci, a dziadek mógł go
              zapisać twojemu tacie, jak Zagłoba królowi szwedzkiemu Inflanty.

> ciotka się nie wtrąca (ale wiadomo co bedzie ?!)

Ciotka ustawowo dziedziczy po rodzicach i po swoim ojcu i - w przyszłości - po
              swojej mamie. Chyba, że wchodzi tu w grę jakiś testament. Lub rzeczywiście
              dokonana darowizna.

> a ja w przyszłości chciałabym wyremontować dół pod siebie i tu
              > zamieszkać

Jeśli cała bliższa (ojciec, brat) i dalsza (babcia, ciocia, kuzyni) rodzina się
              na to zgadza - możesz.

Ale najpierw ustal, co jest czyje.

> mój brat twierdzi że nie chce tego domu... ale znając rodzinke
              > wolałabym mieć pewność, że nikt mi nie przyjdzie za pare lat i
              > powie "że ta wyremontowana kuchnia to do niego należy" czyli
              > jedynie w moim przypadku zostaje to postępowanie spadkowe?? jak
              > ono by się odbyło?? czy przychodzi rzeczoznawca i wycenia góra
              > tyle, dół tyle...

Możecie wynająć rzeczoznawcę, by ustalił, jaką wartość miała ta nieruchomość w
              momencie otrzymania spadku czyli 6 lat temu.

Rzeczoznawca pomoże wam też ustalić stan dokumentów, czyli czyj tak naprawdę
              jest ten dom i w jakim udziale.

Jeżeli dom był dziadka lub jeżeli był współwłasnością babci i dziadka, albo
              współwłasnością twojego ojca, babci i dziadka lub współwłasnością twojego ojca i
              dziadka - musicie zrobić postępowanie spadkowe po dziadku. W sądzie rejonowym w
              wydziale cywilnym. Akt zgonu dziadka, akt małżeństwa babci i dziadka, akty
              urodzenia (i ewentualne akty małżeństwa) ojca i cioci, odpis z księgi
              wieczystej, akt notarialny darowizny (jeśli jest), dane personalne i adresowe
              wszystkich uprawnionych do spadku.

Jeżeli dom jest własnością babci, to oczywiście możecie zrobić postępowanie
              spadkowe po dziadku, ale nie da wam to żadnych praw do domu. Za to noście babcię
              na rękach i dbajcie o nią, jak najlepiej potraficie.
              • decort Re: gdzie moge sprawdzić właściciela 15.04.10, 20:24
                dokładnie tak, jak przedmówca. A, jeśli tylko Tobie zależy na uregulowaniu tych
                spraw, to pozostają Ci 2 drogi: 1) albo przekonać obecnych spadkobierców do
                przeprowadzenia postępowania spadkowego teraz (ale eśli dotąd tego nie zrobili,
                to pewnie im nie zależy; i będzie to bardzo trudne); 2) albo czekać, aż
                naturalną koleją rzeczy Ty będziesz należeć do spadkobierców i wówczas będziesz
                mogła wystąpić o ustalenie co jest czyje.
                • moicia Re: gdzie moge sprawdzić właściciela 16.04.10, 22:36
                  dziękuje wszytskim za zainteresowanie i za rady, na pewno musze coś w tej sprawie zadziałać, bo jak wiadomo z rodzina wychodzi się bobrze, ale tylko na zdjęciu, pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka