Dodaj do ulubionych

mieszkanie ADM

20.09.10, 12:34
witam, może ktoś będzie umiał mi doradzić w mojej zagmatwanej sprawie. mieszakam w mieszkaniu komunalnym z rodzicami i jeszcze jedną rodzina w 1 mieszkaniu. kiedys można było wykupić swoją "część uzytkową", ale aktualnie jest to nie możliwe. ani my ani oni nie wykupilismy swoich części, mieszakniem zarządza ADM. kamienica jest we wspólnocie, większość mieszakań jest wykupionych, 3 "należą" do ADM. jest możliwość z budowlanego punktu widzenia połączenia naszej części użytkowej z mieszkaniem na 1 piętrze, które jest wykupione. wejście byłoby na 1 piętrze, więc sąsiedzi mieliby własne mieszkanie z własnym wejściem. ale ADM twierdzi, że nie jest możliwe połączenie mieszkania, bo ja:
1. nie mogę wykupić, bo jest wspólne, a żeby wykupić muszą być 2 wejścia.
2. jak kupię to na 1piętrze, to mam swój lokal i nie przysługuje mi ADM.
czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co mogę zrobić w tej sytuacji.
jak mogę obejść to? oczywiście zgodnie z prawem.
bardzo zależy mi na połączeniu mieszkań.
jest jeszcze możliwość połączenia ze strychem na 3 piętrze, ale na to napewno nie zgodzi się wspólnota, bo nie:) tak to już jest z ludźmi.
aha... i czy wspólnota musi się zgodzić na łączenie mieszkań ?jeżeli tak to w jakim procencie? czy wszyscy na zebraniu, czy większością głosów?

dziękuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • zagubiona81 Re: mieszkanie ADM 23.09.10, 08:17
      Nikt nie orientuje się w mojej sprawie?
    • bezpocztyonline Re: mieszkanie ADM 23.09.10, 16:47
      zagubiona81 napisała:

> witam, może ktoś będzie umiał mi doradzić w mojej zagmatwanej sprawie. mieszaka
      > m w mieszkaniu komunalnym z rodzicami i jeszcze jedną rodzina w 1 mieszkaniu. k
      > iedys można było wykupić swoją "część uzytkową", ale aktualnie jest to nie możl
      > iwe. ani my ani oni nie wykupilismy swoich części, mieszakniem zarządza ADM. ka
      > mienica jest we wspólnocie, większość mieszakań jest wykupionych, 3 "należą" do
      > ADM. jest możliwość z budowlanego punktu widzenia połączenia naszej części uży
      > tkowej z mieszkaniem na 1 piętrze, które jest wykupione. wejście byłoby na 1 pi
      > ętrze, więc sąsiedzi mieliby własne mieszkanie z własnym wejściem. ale ADM twie
      > rdzi, że nie jest możliwe połączenie mieszkania, bo ja:
      > 1. nie mogę wykupić, bo jest wspólne, a żeby wykupić muszą być 2 wejścia.
      > 2. jak kupię to na 1piętrze, to mam swój lokal i nie przysługuje mi ADM.
      > czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co mogę zrobić w tej sytuacji.
      > jak mogę obejść to? oczywiście zgodnie z prawem.
      > bardzo zależy mi na połączeniu mieszkań.
      > jest jeszcze możliwość połączenia ze strychem na 3 piętrze, ale na to napewno n
      > ie zgodzi się wspólnota, bo nie:) tak to już jest z ludźmi.
      > aha... i czy wspólnota musi się zgodzić na łączenie mieszkań ?jeżeli tak to w j
      > akim procencie? czy wszyscy na zebraniu, czy większością głosów?
      >
      > dziękuje za pomoc.

1. Wykupujecie na spółkę z sąsiadami wasz lokal (procentowo udział w mieszkaniu określony zgodnie z zajmowaną "powierzchnią użytkową" tak, by się dało potem spokojnie podzielić.

2. Zawieracie z sąsiadami umowę notarialną określającą dokładnie sposób korzystania z nieruchomości wspólnej (czyli określacie, kto dokładnie z którego pomieszczenia będzie korzystał. Plan lokalu może Wam sporządzić do takich celów uprawniony projektant).

3. Kupujecie to prywatne mieszkanie na 1 piętrze.

4. Angażujecie uprawnionego projektanta i kierownika budowy (architekt lub budowlaniec - konstruktor), który już za Was ma przypilnować, by wszelkie należne zgody były, zaprojektować połączenie mieszkania waszego z mieszkaniem na 1 piętrze i podział Waszego obecnego mieszkania na 2 niezależne, z czego Wasze przyszłe będzie połączone z mieszkaniem na 1 pietrze, uzyskać pozwolenie na budowę, wykonać, zakończyć budowę, zgłosić zakończenie robót, przygotować dokumenty do zaświadczenia o samodzielności obu tych lokali, złożyć, uzyskać zaświadczenie o samodzielności obu lokali.

5. Zawieracie z sąsiadami umowę notarialną o zniesieniu współwłasności nieruchomości wspólnej (bez dopłat) i dzielicie się w ten sposób, że oni mają tę część, która była określona waszą umową o podziale do korzystania, a która stała się samodzielnym mieszkaniem, a Wy macie swoje nowe samodzielne mieszkanie, składające się z tego, co i tak mieliście przed przebudową.

5a. Współwłasność możecie znieść też sądownie - zamiast notarialnie.

6. Składacie wniosek do sądu rejonowego do wydziału ksiąg wieczystych o założenie dwóch nowych osobnych ksiąg wieczystych dla dwóch nowych mieszkań i wpis o tym fakcie w dotychczasowej KW.

7. Oprócz tego powiadomiona musi być gmina i wydział geodezji Starostwa powiatowego.

8. Mieszkacie.

9. Co do zgody wspólnoty - zależy, jakie zasady panują w waszej wspólnocie (ilość głosów).

10. Najlepiej najpierw zaangażować uprawnionego projektanta/kierownika budowy, by Wam z góry określił, czy naprawdę fizycznie jest taka możliwość (przebicie się przez stropy itp.) i by Wam określił orientacyjne koszty operacji.

www.akademiaprawa.pl/poradnik-12.html
      • zagubiona81 Re: mieszkanie ADM 24.09.10, 07:38
        Dziękuje za odpowiedż, chociaż Twoje rozwiązanie jest nierealne;( Jest taki konflikt z sąsiadami, że na milion% się na to nie zgodzą, tak poprostu, poza tym oni liczą, że się wyprowadzimy i dostaną całe mieszkanie;) Ale dzieki za podpowiedź, że jest jakaś możliwość. Oczywiście spróbuję z nimi porozmawiać, chociaż kiepsko to widzę. Dziekuje!!! Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka