Dodaj do ulubionych

Odległość od działki rolnej

IP: *.multimo.pl 30.08.11, 17:15
Witam.
Jeden bok mojej działki budowlanej graniczy z działką rolną. Mam zamiar stawiać ogrodzenie. Czy mogę je zamontować np. zaraz za słupkiem granicznym, czy muszę zwiększyć odległość do np. pół metra, bo tak radził mi znajomy? Wolałbym uniknąć konfliktu z sąsiadem, gdybym postawił płot zbyt blisko.
Pzdr
Obserwuj wątek
    • gracuszek Re: Odległość od działki rolnej 30.08.11, 20:58
      www.forumbudowlane.pl/vt/14815/0/ogrodzenie-problem-z-granica-dzialki
      Gość portalu: mk napisał(a):

> Witam.
      > Jeden bok mojej działki budowlanej graniczy z działką rolną. Mam zamiar stawiać
      > ogrodzenie. Czy mogę je zamontować np. zaraz za słupkiem granicznym, czy muszę
      > zwiększyć odległość do np. pół metra, bo tak radził mi znajomy? Wolałbym unikn
      > ąć konfliktu z sąsiadem, gdybym postawił płot zbyt blisko.
      > Pzdr
    • Gość: Piotr Re: Odległość od działki rolnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.11, 09:05
      > Czy mogę je zamontować np. zaraz za słupkiem granicznym, czy muszę
      > zwiększyć odległość do np. pół metra?
      Nie musisz, ale może warto to zrobić. Jeśli sąsiad jest z tych walczących o dwa palce miedzy, to może chcieć uprawiać każdy centymetr kwadratowy pola. A maszyn rolnicze wymagają trochę miejsca po bokach. Po co ma Ci pługiem czy kombajnem jechać po płocie?
    • bezpocztyonline Re: Odległość od działki rolnej 31.08.11, 18:29
      Ogrodzenie powinno stać w ostrej granicy działki. Dokładnie. Geodeta majątku nie kosztuje - wytyczy granicę za kilkaset - tysiąc złotych.

Postawienie płotu pół metra od granicy spowoduje problemy w przyszłości - np. możliwość zasiedzenia części działki przez sąsiada lub jego spadkobierców, przyszłe kłopoty ewentualnych nabywców Pańskiej działki, gdyby chcieli odzyskać władanie nad całą powierzchnią działki, kłopoty właściciela działki sąsiedniej, gdyby np. mógł ją przekształcić na budowlaną i ogrodzić itd.
      • Gość: mk Re: Odległość od działki rolnej IP: *.multimo.pl 31.08.11, 19:21
        Dzięki wszystkim za info :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka