Dodaj do ulubionych

Do P. Bebiak

02.06.04, 17:07
Witamy serdecznie, opisaliśmy naszą sytuację na forum ogólnym pod tytułem
PRZESTROGA !!! nie-pośrednik groźny i prokurator!.
Jeżeli byłby Pan tak uprzejmy proszę o ustosunkowanie się do naszej sytuacji,
ze zrozumiałych względów to dla nas bardzo ważne.
Czekamy z niecierpliwością na Pana opinię.
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Do P. Bebiak 05.06.04, 17:18
      Cześć Koraliczku,
      nie umiem się ustosunkować do Waszego problemu bo się na tym zupełnie nie znam.
      Wypowiem się jedynie w sprawie kopii wypisu aktu, bo to dla mnie dziwna
      sytuacja. Wg mnie notariusz nie może wydawać wypisów czy ich nawet kopii
      osobom do tego nie uprawnionym (a pośrednik czy inne osoby uczestniczące przy
      akcie nie są osobami uprawnionymi - napewno ich uprawnienie do wypisu nie
      wynika z samego faktu obecności przy akcie). Ta sprawa w tym zakresie w jakim
      się poruszam jest dla mnie nieprawidłowa. Co strony zrobią ze swoimi wypisami
      to stron sprawa, ale notariuszowi wg mnie czynić tego nie wolno. Za zgodą stron
      można taki wypis skserować dla tej strony (co z kopią zrobi to strony decyzja),
      ale bez tej zgody wg mnie absolutnie nie. Na to zwracam Twoją uwagę - w innych
      kwestiach z prawnego punktu widzenia nie umiem zająć stanowiska, bo się na tym
      po prostu nie znam (a mojej prywatnej opinii w całej tej sprawie z pewnością
      się domyślasz).
      Pozdrowionka. B.
      • koraliczek2 Re: Do P. Bebiak 09.06.04, 12:38
        Witam serdecznie i dziękujęza odpowiedź.
        Sprawę przekazania aktu notarialnego przez notariusza osobie, która nie jest w
        stanie okazać żadnego umocowania do jego odebrania przekazałam do
        rozstrzygnięcia także GIODO, ale inspektor odmawia wszczęcia postępowania i
        usilnie argumentuje to właśnie obecnością tej osoby w pokoju przy akcie ( jako
        znajomy pośredniczki). Próbowałam uzyskać interpretację przepisu dotyczącego
        zgody stron na wydanie aktu - tzn w jakiej formie ta zgoda powinna być przez
        strony wyrażona, pisałam mail do samorządu notarialnego i nie doczekałam się
        odpowiedzi. Co mogę w tej sprawie zrobić ?
        Czekam z niecierpliwością, jeśli może nam Pan pomóc, bo ta niemoc wykazania "
        że nie jestem wielbłądem" jest nie do zniesienia.
        Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka