Dodaj do ulubionych

CZY TBS MOŻE ZBANKRUTOWAC ???

04.06.04, 23:14
Na forum partycypantów i najemców TBS >>>
forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16657
pojawił się taki wpis:

Jestem mieszkańcem TBS, który mieści sie w Koninie. Jest to prywatny TBS
w "formie" spółki z o.o. Jak się okazało mój TBS jest na krawędzi bankructwa
poprzez swoje zadłużenie. W chwili obecnej wpłacamy czynsz na konto
Komornika, który jednocześnie powołał biegłą, która dokonuje wyceny naszych
bloków przed licytacją komorniczą. Z tego co nam tłumaczy komornik to
zamierza on wystawić na licytację dwa całe nasze bloki, które mają jedną
księgę wieczystą, i je sprzedać w całości. Nie jest bowiem możliwa sprzedaż
pojedyńczych mieszkań. Moje pyatnie dotyczy jednak czegoś innego: Czy jest w
ogóle możliwe wystawienie bloków TBS na licytację komorniczą? Czy ktoś z Was
spotkał się z takim przypadkiem? Trochę nas niepokoi ta sytuacja. Za wszelkie
odpowiedzi i sugestie będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam - Franz

Proszę o wyjasnienie tej kwestii. Myślę, że tamt jest ważny. Czy coś chroni
partycypantów i najemców ??
Obserwuj wątek
    • leppert Re: CZY TBS MOŻE ZBANKRUTOWAC ??? 05.06.04, 13:48
      Witaj także mieszkam w zasobach TBS w Krakowie. Twoja sytuacja mnie zaskoczyła,
      w świetle aktualnej ustawy TBS mieszkania nie podlegaja sprzedaży i licytacja
      wszystkich bloków ma uzasadnienia. Teraz nie wiadomo czy ktos kupi Wasz TBS na
      licytacji. Odbedzie się pierwsz licytacja i jak nie przyniesie rozstrzygnięcia
      bedzie druga z niższą ceną i do następnej . Procedura komornicza może trwac
      długo. Najlepiej jak kupiłby ,,Was,, inny TBS działający w Koninie.
      • leppert Re: CZY TBS MOŻE ZBANKRUTOWAC ??? 05.06.04, 14:00
        Jeszcze dodam ze najlepiej wymów umowe najmu i żądaj zwrotu partycypacji plu
        kaucji. Powołaj sie na niegospodarnosc i dopuszczenie do zagrozenia utraty
        mieszkania. Nawet walcz o odszkodowanie.Ale jak zarzad to malwersanci to nici z
        kasy dopiero sdprzedaz mieszkan moze zaspokoic wierzycieli.
        Pisz pisma do Ministerstwa Infrastruktury, Kancelarii Premiera. Gminy, I
        Rzecznika Praw Obywatelskich.
        Przeca taka sytuacja moze spotkac kazdego najemcę TBS. W spóldzielnich kiedy
        ona bankrutuje mieszkania sa sprzedawane, a tu szkoda gadac. ustawodawca myslał
        ze TBS bedą wieczne. Swojądrogą kto wydał zezwolenie tej spółce na TBS, kto
        poparł ich w otzrymaniu kredytu. Piszczie do TVN i programu UWAGA, to jest mina
        która rozwali urzędasów.
    • piter2004 Re: CZY TBS MOŻE ZBANKRUTOWAC ??? 08.06.04, 22:33
      Dzięki za twoje spostrzeżenia. Czy jest tu jakiś prawnik, który rozwiałby nasze
      wątpliwości. Czy rzeczywiście nic nie chroni partycypantów i najemców TBS??
      Czy TBSy mogą działać bezkarnie ???

Czekam na info.
      • piter2004 Re: CZY TBS MOŻE ZBANKRUTOWAC ??? 11.06.04, 21:15
        jak powyżej...
        • leppert Re: CZY TBS MOŻE ZBANKRUTOWAC ??? 12.06.04, 10:14
          Słuchaj kolego kogo to obchodzi. jak właściwa osoba ma problem to niech idzie
          do prawników. Przeca to nie twój problem, tylko osoby z forum które arogancko
          reklamujesz.
          • piter2004 Re: CZY TBS MOŻE ZBANKRUTOWAC ??? 12.06.04, 13:31
            ale może być mój, więc jeśli masz inne równie mądre porady to się zastanów jaki
            ty masz w tym interes
            • leppert Re: CZY TBS MOŻE ZBANKRUTOWAC ??? 13.06.04, 10:56
              piter2004 napisał:

> ale może być mój, więc jeśli masz inne równie mądre porady to się zastanów
              jaki
              >
              > ty masz w tym interes

Przyjacielu wesołego diabła TBS to mieszkania czynszowe inaczej mówiąc
              rotacyjne na wynajem , ja nie zakładam ze bedę w nim mieszkał dłużej niż 3
              lata. TAkie bankructwa zdarzają sie wszędzie ale trzeba imiec wybierac i nade
              wszystko duzo pracowaqc by mieszkac ,,na swoim,,
              • piter2004 Re: CZY TBS MOŻE ZBANKRUTOWAC ??? 14.06.04, 17:39
                Z tego co piszesz wnioskuję, że mieszkasz w mieszkaniu TBSowym z przydziału
                albo w jakiś inny sposób je pozsykałeś. Ja za swoje musiałem wpłacic
                partycypację (kilkadziesiąt tys.) - nie wspominając o kaucji (kolejnych kilka
                tys.) Więc trochę jestem zainteresowany, co dalej będzie się z nim działo - tym
                bardziej, że podobnie jak ty, również mam zamiar za kilka lat się wyprowadzić,
                a tym samym odzyskać kasę, którą w to zainwestowałem.

Nie dziw się więc, że temat bankructwa TBS jest mi bardzo bliski. Mam nadzieję,
                że udało mi się w skrócie wyjaśnić moją sytuację.

Pozdrawiam,

Piter
                • leppert Re: CZY TBS MOŻE ZBANKRUTOWAC ??? 14.06.04, 22:59
                  piter2004 napisał:

> Z tego co piszesz wnioskuję, że mieszkasz w mieszkaniu TBSowym z przydziału
                  > albo w jakiś inny sposób je pozsykałeś. Ja za swoje musiałem wpłacic
                  > partycypację (kilkadziesiąt tys.) - nie wspominając o kaucji (kolejnych kilka
                  > tys.) Więc trochę jestem zainteresowany, co dalej będzie się z nim działo -
                  tym
                  >
                  > bardziej, że podobnie jak ty, również mam zamiar za kilka lat się
                  wyprowadzić,
                  > a tym samym odzyskać kasę, którą w to zainwestowałem.
                  >
                  > Nie dziw się więc, że temat bankructwa TBS jest mi bardzo bliski. Mam
                  nadzieję,
                  >
                  > że udało mi się w skrócie wyjaśnić moją sytuację.
                  >
                  >
                  > Pozdrawiam,
                  >
                  > Piter
                  >

Mój Drogi Watsonie, dobrze wywnioskowałeś mieszkam w zasobach mieszkaniowych
                  TBS w Krakowie. Nie wiem co to przydział i inne takie socjalistyczne gówno.
                  Wpłaciłem ponad 52 tys. złotych i wiem co to partycypacja. Wiem tez jakie
                  zapotrzebowanie jest na mieszkania w Krakowie i nie boję sie o sprzedaz swojego
                  udziału bo chetnych jest wielu i wiem tez kiedy uciekac z TBS nory.
                  Pozdrawiam
                  • leppert Re: CZY TBS MOŻE ZBANKRUTOWAC ??? 14.06.04, 23:03
                    P.S piszesz o że chcesz się za kilka lat wyprowadzic z TBS a martwicie to co
                    bedzie sie z mieszkaniami działo. Kolego podniecenie osoboników wynajmujących
                    TBS jest tak duże ze nie zakładu wyprowadzki po 10 latach najprędzej.(patrz
                    rozmowy o wykupie).
                    Wogóle nie rozmawiaj ze mną o TBS , to dla mnie strata czasu.
                  • leppert Re: CZY TBS MOŻE ZBANKRUTOWAC ??? 14.06.04, 23:05
                    A co mam udawac ze to mieszkanie nie wynajmowane, czynszowe, rotacyjne bez
                    mozliwosci wykupu. Rzeczywistosc jaka jest kazdy widzi.
                    • piter2004 Re: CZY TBS MOŻE ZBANKRUTOWAC ??? 15.06.04, 20:20
                      OK.. więc kończąc to dysputę życzę Tobie i sobie, żeby się nie okazało, że
                      nasze pieniądze wpłacone w formie partycypacji i kaucji odleciały w kosmos - w
                      wyniku niegospodarności lub zaplanowanych działań właścicieli tbsów... bo o
                      to w tej całej sprawie mi chodziło...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka