Dodaj do ulubionych

kredyt hipoteczny

15.06.04, 18:40
Drogi bebiaczku!
Czy możesz poradzić w takiej kwestii: na co uważać w banku przy zaciąganiu
kredytu hipotecznego?
Dzisiaj byłam w banku na wstępnej rozmowie, trochę mnie to wszystko
przeraziło (kwestionariusze, zaświadczenia). Czy są jakieś pułapki?
zestresowana ni_na
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: kredyt hipoteczny 16.06.04, 13:21
      Cześć Ninko, witaj ponownie, nie pomogę Ci tutaj zupełnie, bo w ogóle się na
      tym nie znam. W życiu nie brałam kredytu i nigdy się nad tym nawet nie
      zastanawiałam, a wymyślać tak zupełnie abstrakcyjnie - po prostu nie chcę.
      Ciągle ktoś tutaj podnosi temat kredytu w ramach różnych problemów - może
      znajdą się takie dobre dusze, które coś tutaj zechcą Ci podpowiedzieć. Ja nie
      potrafię Ninko - nawet nie wiem o co pyta bank:(((
      Pozdrowionka. B.
    • yogulek Re: kredyt hipoteczny 19.06.04, 15:44
      czesc
      ja niedawno podpisalam umowe w banku bph wlasnie kredyt hipoteczny na
      mieszkanko, jedno co moge powiedziec ci to to, że w zasadzie nie masz wplywu na
      kształ umowy banki maja umowy standardowe (banki ze sie tak wyraze normalne te
      z ugruntowaną pozycją na rynku a nie te z kosmosu...) jedyne co mozesz
      negocjowac to marze i ew prowizje, wiecej nie zejdziesz. najlepiej brac kredyt
      w banku w którym ma sie rachynek a jeszcze lepiej w banku w ktorym deweloper
      lub spoldzielnia maja podpisana umowe o wspolpracy wtedy odpada mnóstwo
      formalności. w moim przypadku podpisalam umowe w banku w ktorym zarowno mam
      konto i lokaty i jednoczesnie z ktorym deweloper ma umowe, wystarczylo ze
      zanioslam oczywiscie juz po sprawdzeniu zdolnosci kredytowej, zaswiadczenie o
      dochodach z pracy umowe z deweloperem i to wszystko. nie musialam nic wiecej im
      dawac a dokumentacje budowlana juz maja z racji tego ze wspopracują z
      deweloperrem. aha zanosilam jeszcze oprócz umowy zaswiadczenie o wplaconych dla
      dewelopera zaliczkach ale z tym nie ma zadnego problemu. wiec dla mnie
      zalatwienie kredytu to nie byl zaden stres no oczywiscie oproocz swiadomosci
      splaty kredytu przez dlugir lata hehe ;-)jesli jednak wezmiesz kredyt w innym
      banku to na tobie spoczywa obowiiazek doniesienia wszelkiej dokumentacji
      budowlanej histriii twojego rachunku etc etc bo bedac klientem z zewnątrz
      zawsze jestes mniej wiarygodna niz bedac dotychczasowym klientem danego banku.

to tyle jak sobie cos przypomne to napisze a jak bedziesz miec pytania to dawaj

pozdr
      • ni_na Re: kredyt hipoteczny 19.06.04, 18:30
        Cześć,
        dzięki za słowo, jestem w trakcie załatwiania kredytu (też w bph, tu mam
        rachunek ror), obsługa bardzo przyjazna, zaświadczeń muszę trochę donieść (o
        zarobkach, odpis z księgi wieczystej, muszę ubezpieczyć mieszkanie i przekazać
        cesję praw od ubezpieczenia, protokół umowy sprzedaży ze zbywcą mieszkania).
        Tak jak napisałaś mają swoje reguły, do których muszę się niestety dostosować
        (mam małą zdolność kredytową), ale jak się nie ma co się lubi...itd.
        Oby tylko przyznali ten kredyt!
        Pozdrawiam - nina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka