Dodaj do ulubionych

mapka do celów projektowych

24.04.12, 10:57
mam pytanie zaczynamy z mężem w tym roku budowe mamy juz projekt a w nim wiadomo warunki ogólne z wodociągów i energetyki...jak składałam pismo o warunki przyłączy gościu z wodociągów mówił coś ze on na mapkę projektową wprowadza,,,,cos tam,,,,no właśnie co? i czy przed budowa jest to konieczne? mamy juz pozwolenie na budowe...mapka sytuacyjno-wysokościowa ważna jeszcze tylko miesiąc?
Obserwuj wątek
    • bezpocztyonline Re: mapka do celów projektowych 24.04.12, 21:23
      madziora14 napisała:

> mam pytanie zaczynamy z mężem w tym roku budowe mamy juz projekt a w nim wiadom
      > o warunki ogólne z wodociągów i energetyki...jak składałam pismo o warunki przy
      > łączy
      gościu z wodociągów mówił coś ze on na mapkę projektową wprowadza,,,,cos
      > tam,,,,no właśnie co? i czy przed budowa jest to konieczne? mamy juz pozwolenie
      > na budowe
      ...mapka sytuacyjno-wysokościowa ważna jeszcze tylko miesiąc?

Pozwolenie na budowę domu a nie na rozbudowę sieci wodociągowej - dobrze rozumiem?

Jeżeli nie jest konieczna rozbudowa sieci wodociągowej, to potrzeba przynajmniej dokonać zgłoszenia zamiaru wykonania przyłącza wodociągowego (tam samo, gdzie się składa wniosek o pozwolenie na budowę) na co najmniej 30 dni przed rozpoczęciem robót, trzeba też mieć do tego kierownika budowy z uprawnieniami do wykonywania robót w zakresie przyłączy czy instalacji wodnych.

Jeżeli chodzi o warunki przyłączenia wydawane na mapie do celów projektowych, to nie jest to widzimisię pana z wodociągów.

Jeżeli w terenie się coś buduje (a pewnie tak jest), to, żeby wiedzieć, jak, skąd i którędy można jeszcze poprowadzić sieć czy przyłącze, pan musi widzieć wszystkie media, które w drodze są (nie tylko wodę). Pan musi na aktualnej mapie narysować dokładny dopuszczalny przebieg, choć może się okazać w trakcie robót, że coś na mapie było inaczej narysowane, niż jest w rzeczywistości i jest zonk (typu pół osiedla nie ma prądu, bo kabel miał iść metr dalej, ale okazało się, że jest tu, gdzie się go nie należało spodziewać). Generalnie też pan z wodociągów zwykle żąda, by projektant, który będzie projektował przyłącze, koniecznie z nim konsultował szczegóły oraz by zaprojektował tak, jak pan z wodociągów napisał, a nie inaczej, bo pewne szczegóły mogą być dostosowane do rozwiązań technicznych stosowanych na tej sieci wodociągowej, czyli gdyby np. zastosować inne (teoretycznie prawem też dopuszczalne rozwiązania), to mogłoby to doprowadzić do częstych awarii na sieci. Ponadto przy wykonywaniu przyłącza też przedstawiciel wodociągów powinien być powiadamiany i mieć możliwość kontroli.

Co do samej mapki: chodzi o to, że od czasów ostatniej mapki do celów projektowych, jeśli była wykonywana jakiś czas temu, mogło się na tym obszarze zaroić od różnych sieci, a nie powinny one sobie wchodzić w paradę. Aktualna mapa to powinna pokazać, co jest obecnie.
      • madziora14 Re: mapka do celów projektowych 25.04.12, 12:49
        rozumię ale nie do końca,,, chodzi mi o to że zaczynamy powiedzmy budowe jutro teoretycznie, mamy pozwlenie na budowe,wode do budowy będziemy mieli z domu obok,czy musimy już projektować przyłącza bo takie ważne sa tez tylko pół roku a my przyłącza będziemy robić powiedzmy za 2-3 lata...
        • bezpocztyonline Nie, nie musicie teraz. 25.04.12, 13:10
          madziora14 napisała:

> rozumię ale nie do końca,,, chodzi mi o to że zaczynamy powiedzmy budowe jutro
          > teoretycznie, mamy pozwlenie na budowe,wode do budowy będziemy mieli z domu obo
          > k,czy musimy już projektować przyłącza bo takie ważne sa tez tylko pół roku a m
          > y przyłącza będziemy robić powiedzmy za 2-3 lata
          ...

Nie, nie musicie teraz. Możecie wtedy, gdy będziecie mieli taki zamiar.

Budowa - by pozwolenie się nie przedawniło - nie może być przerwana na dłużej niż 2 lata.
          Nawet, gdybyście mieli wylewać po jednym schodku raz na 2 lata.
          • bezpocztyonline Re: Nie, nie musicie teraz. Autokorekta 25.04.12, 17:56
            bezpocztyonline napisała:

> Budowa - by pozwolenie się nie przedawniło -nie może być przerwana na dłużej n
            > iż 2 lata
            .

Nie dłużej niż na 3 lata

> Nawet, gdybyście mieli wylewać po jednym schodku raz na 2 lata.

na 3 lata

Długo bardzo dopuszczalna przerwa to było 2 lata, od 2008 roku jest to 3 lata, ale nadal to 2 lata zawsze mi pierwsze przychodzi na myśl.
            • madziora14 Re: Nie, nie musicie teraz. Autokorekta 25.04.12, 20:40
              dzięki własnie o to mi chodziło już wszystko wiem....
              • bezpocztyonline Re: Nie, nie musicie teraz. Autokorekta 26.04.12, 06:48
                Jedna uwaga: jak już będziecie Państwo zamierzali zająć się wodą (za czas nieokreślony), to trzeba będzie prawdopodobnie znów przypomnieć się temu panu z wodociągów i upewnić się, że warunki, które wydał, nadal są aktualne. Bo może się okazać, że się zdezaktualizują i będzie musiał wydać je ponownie, być może nieco zmodyfikowane.

Tak czy siak nie będzie to żaden wielki problem, po prostu trzeba będzie przewidzieć jakieś ze dwa tygodnie na nowe warunki. No i niestety będzie trzeba wówczas prawdopodobnie znów zlecić geodecie sporządzenie mapy do celów projektowych, bo będzie musiał być nowa (= aktualna).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka