Dodaj do ulubionych

Odwołanie darowizny

05.06.13, 15:07
6 lat temu brat mojego byłego męża dał nam w darowiźnie działkę 20 arów. teraz kiedy rozwiodłam się z mężem, były szwagier straszy mnie że odwoła darowizne w stosunku do mnie. Czy może tak zrobić? Jeśli tak to czy mogę temu jakoś zapobiec?
Obserwuj wątek
    • basi_a33 Re: Odwołanie darowizny 06.06.13, 09:41
      tak na prawdę to nie wiem co można tu poradzić ale podczas rozwodu jakoś tego nie uregulował wam sąd?wiesz poradź się najlepiej prawnika który specjalizuję się w tego typu sprawach ...
      teraz możesz nawet skorzystać z porady prawnika przez telefon i całkiem tanio.
      • Gość: 40jadwiga Re: Odwołanie darowizny IP: *.dynamic.mm.pl 06.06.13, 10:07
        Firma Availo, tam są prawnicy, którzy świadczą usługi droga elektroniczną, przez telefon i mailowo, jak dla mnie bomba, nie wychodzisz z domu, nie czekasz 2 miesięcy na spotkanie... szybko, sprawnie i n temat!!
        • basi_a33 Re: Odwołanie darowizny 06.06.13, 11:40
          dokładnie tak availo nie mogłam skojarzyć nazwy firmy rówież uważam ,że super sprawa niedrogo i profesjonalnie pozdrawiam :)
    • ravenheart1 Re: Odwołanie darowizny 06.06.13, 14:48

Nie widze podstaw do odwołania darowizny. Co do zasady odwołanie nastepuje w przypadku rażącej niewdzięczności wobec darczyńcy ( art. 898 KC ). Nawet gdyby przyjąć że rozpad małżeństwa jest niewdzięcznością to z pewnością nie skierowana przeciw szwagrowi.

Błąd szwagra polega na tym że darowizna powinna być uczyniona do majątku osobistego eksmęża ...

Pozostaje oczywiście kwestia podziału majątku wspólnego czyli własności tej działki ...
    • jeepwdyzlu kuzyn może Cię 07.06.13, 10:20
      cmoknąć w pompkę
      j.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka