Dodaj do ulubionych

przepis - formalności

IP: *.158.216.198.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.04.14, 23:50
Witam serdecznie,

Otoż mam takie pytanie. Jakie kroki podjąc w celu przepisania domu, oraz jakie ewentualne koszta niosą za sobą. Dom ok 180m2 oraz 2 hektay ziemi. Rodzice czyli właściciele domu nie żyją. Jestem jedną z ich córek. Mam również 2 braci oraz siostrę.

głównie zależy mi na przyblizonych kosztach przepisu ? Czy w 10 tys zmieścilibyśmy się?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: jagoo Re: przepis - formalności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.14, 11:42
      Jaki "przepis" masz na myśli - nabycie spadku, dział spadku, zrzeczenie się dziedziczenia przez pozostałych spadkobierców, coś jeszcze innego...?
      • Gość: Anna Re: przepis - formalności IP: *.182.161.253.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.04.14, 12:26
        Rodzice nie zostawili testamentu. w domu mieszkam wraz z braćmi w osobnych mieszkaniach, natomiast siostra zamieszkuje w innej miejscowosci. Chcielibysmy podzielić się i przepisac na siebie co komu się należy. Gdyż moja corka chciałabym się wybudować na tej posesji, aczkolwiek bez tych formalności z przepisem części się nie obejdzie. Jak są dzielone częśći ? każde budynki mieszkalne, gospodarcze i ziemie po połowie na te 4 osoby ? Nikt nie chce się zrzec. Interesują mnie koszta przepisu ? oraz czy jesli jedna z osób nie zgodzi się na przepis , jesteśmy w stanie go dokonac mimo to ?
        • Gość: . Re: przepis - formalności IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.14, 14:29
          jak wszyscy są zgodni to należy udać się do dowolnego notariusza i zrobić "protokół dziedziczenia" - koszty niewielkie, trzeba zadzwonić do notariusza, który powie co i jak.
          można też wystąpić do sądu, który po rozprawach (jednej lub kilku) wyda odpowiednie "postanowienie o nabyciu spadku" - koszt też niewielki.
          w obu przypadkach całe rodzeństwo zostanie współwłaścicielami po 1/4 części.

a jak chcecie kogoś z rodzinki wycyckać z należnej mu po rodzicach części nieruchomości to trzeba udać się do sądu i tam próbować coś ugrać, np. udowadniając że siostra która z wami nie mieszka jest bardzo złą osobą, bo ostatnio nie przyjechała na wszystkich świętych i nie zapaliła znicza, z tego też powodu należy pozbawić ją prawa do spadku. :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka