Dodaj do ulubionych

kto płaci rachunki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.14, 21:35
Witam
Mam problem z sasiadka która wykupiła mieszkanie ojca .Ona jest wlascicielką mieszkania ,a on mieszka na zasadzie dozywocia .Zaczął się problem z rachunkami ,poniewaz ja rozliczam wszystkie rachunki -woda,smieci ,prad korytarzowy .Oswiadczyła mi ostatnio ,że nie będzie płacic ,i ma jej ojciec płacic ,bo on tam mieszka .Prosze mi powiedziec do kogo należy obowiązek opłacania rachunków ? do właściciela mieszkania czy do lokatora .
Obserwuj wątek
    • mamonka01 Re: kto płaci rachunki 14.08.14, 12:41
      Wobec wspólnoty odpowiada właściciel.
      To on jest zobowiązany do pokrywania kosztów należnych za jego lokal i części wspólne nieruchomości a nie osoba zamieszkująca.
      Rozliczenia pomiędzy lokatorem(ojcem) a właścicielem mieszkania( córką), to ich prywatna sprawa. Mogą mieć miedzy sobą zawartą umowę ustną, mogą mieć i umowę notarialną(dożywocie) regulującą ich wzajemne stosunki finansowe i obowiązki. Swoje prywatne kłótnie i wzajemne roszczenia niech wyjaśniają w sądzie.
      Wspólnoty nie interesują ich umowy. Za mieszkanie i wszelkie związane z nim koszty płaci właściciel.
      • Gość: Kasia Re: kto płaci rachunki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.14, 15:02
        Dziękuję tak też myślałam:)
        • 3krokodyl Re: kto płaci rachunki 16.08.14, 11:28
          Osobę uprawnioną na podstawie umowy o dożywocie nazywa się dożywotnikiem. Może nim być sam zbywający nieruchomości lub osoba mu bliska (np. współmałżonek). Dokładny zakres uprawnień dożywotnika zwykle określa umowa o dożywocie. W braku odmiennych ustaleń umownych nabywca powinien przyjąć zbywającego jako domownika, dostarczać mu wyżywienia, ubrania, mieszkania, światła i opału, a także zapewnić mu odpowiednią pomoc i pielęgnowanie w chorobie oraz sprawić mu własnym kosztem pogrzeb odpowiadający miejscowym zwyczajom[1].

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka