Dodaj do ulubionych

koszty - p.Bebiak

21.09.04, 13:56
Szanowna Pani,
kupujemy nowe mieszkanie na rynku pierwotnym - udziały po 50%. Wartość
mieszkania to 143 000 PLN. Wartość kredytu: 56 000 PLN (hipoteka zwykła i
kaucyjna). W piśmie z banku mamy napisane, że kredyt został wzięty na
pokrycie kosztów zakupu lokalu mieszkalnego budowanego przez innego inwestora.
Proszę o podanie kosztów notarialnych oraz sądowych związanych z hipoteką.
Ile odpisów aktu notarialnego jest potrzebnych? Czy jeden również dla banku?
Czy do sądu musimy iść obydwoje czy wystarczy jak jedna osoba będzie to
wszystko załatwiała a wniosek (-ski) będzie podpisany przez nas obydwoje?
Czy to że kupujemy na spółkę będzie miało jakieś znaczenie dla kosztów u
notariusza i w sądzie?
Pozdrawiam
Chris
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: koszty - p.Bebiak 22.09.04, 19:08
      Witaj Chris, odwrócę Twoje pytania troszeczkę.

chrisi74 napisał:
      > Czy to że kupujemy na spółkę będzie miało jakieś znaczenie dla kosztów u
      > notariusza i w sądzie?

Tak, bo notariusz ma prawo pobrać opłaty od ceny każdego z udziałów a nie od
      całości, a opłaty ustalone są tak, że im wyższa kwota tym procentowo mniej (czy
      ja to jasno napisałam???) Oczywiście notariusz i w przypadku nabycia na
      współwłasność (w ułamkach) może pobrać opłaty od całej ceny ale ma prawo
      inaczej - stąd różnice mogą być (na Waszą niekorzyść).

> kupujemy nowe mieszkanie na rynku pierwotnym - udziały po 50%. Wartość
      > mieszkania to 143 000 PLN.

Załóżmy ten gorszy wariant, że notariusz pobierze od ceny udziałów opłaty - w
      takim przypadku cena każdego udziału wynosiłaby 71.500,-zł i opłaty od KAŻDEGO
      z Was:
      - taksa notarialna: 1.067,-zł + VAT 22% tj. 234,74,-zł
      - wniosek do sądu 100,-zl + VAT 22% tj. 22,-zł
      - oplata sądowa za wpis do księgi: 978,-zł.
      W sprawie podatku do czynności cywilnoprawnych musicie podpytać developera czy
      odprowadza VAT od całości - jeśli tak to tego podatku nie płacicie przy
      zawieraniu umowy sprzedaży.
      I jeszcze koszt wypisów: myślę, że łącznie ok. 350/380 zł (zależy od długości
      umowy a ta z kolei od m.in. stanu prawnego nieruchomości - za jedna stronę
      7,32,-zl z VAT-em).
      To są koszty związane z umową sprzedaży - wszystko płacicie u notariusza przy
      zawieraniu umowy.

>Wartość kredytu: 56 000 PLN (hipoteka zwykła i
      > kaucyjna). W piśmie z banku mamy napisane, że kredyt został wzięty na
      > pokrycie kosztów zakupu lokalu mieszkalnego budowanego przez innego inwestora.
      > Proszę o podanie kosztów notarialnych oraz sądowych związanych z hipoteką.

Tutaj nie bardzo wiem, czy przy takim kredycie macie dwie hipoteki: zwykłą
      56.000,-zł + kaucyjną 56.000,-zł? Załóżmy, że tak (jeśli to inne kwoty -
      koniecznie mi o tym donieś)
      Moim zdaniem przy takim brzmieniu oświadczenia co do celu kredytu sąd pobierze
      opłatę sądową (nabycie) i ta przy Waszych kwotach winna wynosić 2 x 198,-zł.
      Do tego podatek od czynności cywilnoprawnych:
      - od zwykłej 0,1% tj. 56,-zl
      - od kaucyjnej: 19,-zł (stały).
      Tu Cię uczulam na taką rzecz: spotkałam się tu na forum nawet z przypadkiem, ze
      sąd zażądał formy aktu notarialnego przy hipotece ustanawianej na udziałach i
      gdyby Was to miało spotkać to dojdzie jeszcze taksa notarialna od tej
      czynności: 317,-zł + VAT 69,74,-zł + wniosek do sądu 200,-zł + VAT 22,-zł i
      wypisy ok. 120,-zł.
      W takim przypadku (czyli formy aktu notarialnego) opłatę sądową od wpisu oraz
      podatek pobierze notariusz i Wy nigdzie nie musicie sami chodzić.
      Do notariusza - oczywiście oboje jako współwłaściciele.

> Ile odpisów aktu notarialnego jest potrzebnych? Czy jeden również dla banku?

Jeden dla sądu, jeden do starostwa, jeden do urzędu skarbowego (ale ten jest
      akurat bezpłatny). Oczywiście plus te, które wezmą strony (zwyczajowo nabywcy
      jeden i sprzedający jeden, ale macie prawo do dowolnej ilości - w końcu za to
      płacicie).
      Jeśli chodzi o bank to wtedy kiedy wypisy były tanie (a był taki czas - jedna
      strona 0,50,-zł) banki bardzo chętnie widziały u siebie wypis. Teraz wypisy nie
      są już tanie o czym banki wiedzą stąd jak obserwuję większość banków prosi abyś
      okazał im swój wypis, bank robi sobie z tego sam kserokopię i poświadcza
      załączając do akt. Tak jest najczęściej ale nie można wykluczyć, że Twój bank
      się uprze co do wypisu - wtedy będziesz musiał wziąć ten jeden dodatkowy (ale
      najpierw spróbuj tak jak napisałam albo wcześniej wprost zapytaj bank).

> Czy do sądu musimy iść obydwoje czy wystarczy jak jedna osoba będzie to
      > wszystko załatwiała a wniosek (-ski) będzie podpisany przez nas obydwoje?

Gdyby uznać, że będziecie składać zwykły wniosek (bez formy aktu notarialnego)
      to moim zdaniem wystarczy, że wniosek podpisany przez oboje złoży jedna osoba.

Wierząc, że w miarę to wszystko jasne pozdrawiam Cię serdecznie.
      B.
      • bebiak Re: Zapomniałam:-(( 22.09.04, 19:19
        Chris, zapomniałam o opłacie sądowej za druk nowej księgi wieczystej - 40,-zł.
        Przepraszam.
        Pozdr. B.
        • chrisi74 :) 23.09.04, 09:09
          Jeśli chodzi o hipotekę kaucyjna to z tego co pamiętam jest 19 000 PLN.
          Jeśli chodzi o koszty notarialne należy zatemdogadać się z notariuszem?
          Czy w sytuacji że wartość kredytu wyniosi 56000 a wartość mojego udziału wynosi
          71500 można zrobić tak, że hipotekę można założyć tylko na mojej części, czy
          też musi być na części każdego z nas? Wówczas ewentualne opłaty poniósłbym
          tylko ja?
          pozdrawiam
          Chrisi
          • bebiak Re: :) 25.09.04, 16:31
            chrisi74 napisał:

> Jeśli chodzi o hipotekę kaucyjna to z tego co pamiętam jest 19 000 PLN.
            > Jeśli chodzi o koszty notarialne należy zatemdogadać się z notariuszem?

Ewentualnie próbować ponegocjować, bo czasem się zdarza, że taksa pobierana
            jest od całości ceny a nie od udziałów, ale nie mogę Ci tego zagwarantować
            oczywiście.

> Czy w sytuacji że wartość kredytu wyniosi 56000 a wartość mojego udziału
            >wynosi 71500 można zrobić tak, że hipotekę można założyć tylko na mojej
            >części, czy też musi być na części każdego z nas? Wówczas ewentualne opłaty
            >poniósłbym tylko ja?

Chris, jest prawnie możliwość ustanowienia hipoteki na udziale ale pytanie czy
            bank się na to zgodzi. Egzekucja z udziału jest szalenie klopotliwa stąd raczej
            banki tego unikają. Musisz zapytać bank bo tylko on tutaj może zadecydować.
            Prawnie jest możliwość ustanowienia hipoteki na udziale - to powtarzam, ale w
            praktyce zdarza się bardzo rzadko.
            Pozdrowionka Ci wysyłam. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka