Dodaj do ulubionych

spadek a wpis do KW-do Bebiak!!1

08.10.04, 20:23
Droga Bebiak, mam jeszcze 1 pytanko, związane z dziedziczeniem działki.
Chodzi
o to, że wkrótce będzie rozprawa spadkowa, sąd podzieli działkę pomiędzy
mamę ,mnie i brata.

Czy trzeba będzie w takim wypadku zmienić wpis w KW? W KW wpisani są oboje
rodziece jako właściciele - teraz kiedy tata niezżyje, może trzeba zmi4nić
ten
wpis i uzupełnić o nowych właścicieli?

Napisz proszę, dzięki!!
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: spadek a wpis do KW-do Bebiak!!1 08.10.04, 20:33
      Cześć, Ty masz do mnie jedno pytanko, a ja mam dwa pytanka do Ciebie:
      1. czy to jest własność czy wieczyste użytkowanie?
      2. co zamierzacie robić z tą działką po stwierdzeniu przez sąd nabycia spadku i
      opłaceniu podatku od spadku? Chodzi mi o to czy zamierzacie sprzedawać, czy coś
      pomiędzy sobą robić (przymierzasz się do podziału więc może będziecie sobie
      przyznawać poszczególne działeczki w ramach zniesienia współwłasności), czy w
      ogóle nic nie chcecie robić i tak zostać we współwłasności?
      Napisz to o co proszę, a ja Ci to wyjaśnię.
      I nie niepokój się bardzo - pewnie jutro tu zajrzę dopiero.
      Pozdrowionka Ci wysyłam. B.
      • hazzard Re: spadek a wpis do KW-do Bebiak!!1 11.10.04, 16:51

Cześć Babiaczku, pytanie pierwsze - to jest własność, pytanko drugie - chcemy
        tą dziłkę podzielić na mniejsze z zamiarem sprzedania. Podatku od spadku nie
        zapłacimy, bo póki co jest to jeszcze ziemia rolna, ale wtej samej wsi sąsiad
        podzielił rolny grunt na mniejsze parcele i korzystnie sprzedał.

Nie bardzo rozumiemiem, oco chodzi z tą współwłasnością - chyba zanim
        znajdziemy kupca, pozostaniemy przy współwłasności, ale co potem?

bebiak napisała:

> Cześć, Ty masz do mnie jedno pytanko, a ja mam dwa pytanka do Ciebie:
        > 1. czy to jest własność czy wieczyste użytkowanie?
        > 2. co zamierzacie robić z tą działką po stwierdzeniu przez sąd nabycia spadku
        i
        >
        > opłaceniu podatku od spadku? Chodzi mi o to czy zamierzacie sprzedawać, czy
        coś
        >
        > pomiędzy sobą robić (przymierzasz się do podziału więc może będziecie sobie
        > przyznawać poszczególne działeczki w ramach zniesienia współwłasności), czy w
        > ogóle nic nie chcecie robić i tak zostać we współwłasności?
        > Napisz to o co proszę, a ja Ci to wyjaśnię.
        > I nie niepokój się bardzo - pewnie jutro tu zajrzę dopiero.
        > Pozdrowionka Ci wysyłam. B.
        • hazzard Re: spadek a wpis do KW-do Bebiak!!1 12.10.04, 20:12
          odświeżam
          • bebiak Re: spadek a wpis do KW-do Bebiak!!1 12.10.04, 21:52
            Witaj Hazzard,

hazzard napisała:

> pytanie pierwsze - to jest własność,

I dobrze, czyli bezwględnego wymogu wpisu nie mamy (ale patrz niżej).

>pytanko drugie - chcemy tą dziłkę podzielić na mniejsze z zamiarem sprzedania.
            >Podatku od spadku nie zapłacimy, bo póki co jest to jeszcze ziemia rolna, ale
            >wtej samej wsi sąsiad podzielił rolny grunt na mniejsze parcele i korzystnie
            >sprzedał.

Wygląda to w ten sposób:
            - za zmianę wpisu co do prawa własności w księdze trzeba oczywiście zapłacić
            opłatę sądową (jest to 1/10 część wpisu stosunkowego przy nabyciu ze spadku);
            - jeśli nosicie się z zamiarem sprzedaży to (bynajmniej w Warszawie) nie
            musicie wpisywać się do księgi, i wówczas do notariusza przedkładacie: odpis z
            księgi + postanowienie sądu o nabyciu spadku + zaświadczenie urzędu skarbowego,
            czyli sprzedajecie z pominięciem wpisu do KW, co - podkreślam w Warszawie -
            jest możliwe, i niejako zaoszczędzacie na opłacie sądowej od tego wpisu;
            - jak jest w sądach innych - nie wiem, ale donosiła tu kiedyś jedna z
            forumowiczek, że bodajże sąd w Poznaniu np. żąda wcześniejszego wpisu do KW (na
            jakiej podstawie - nie bardzo wiem, ale żąda);
            - niezależnie od żądań sądu: nabywca kupując nieruchomość może chcieć abyście
            byli wpisani do księgi i jeśli sie uprze to siły nie ma - może mieć interes w
            tym abyście byli wpisani do KW (wtedy jego jako nabywcę chroni wiara publiczna
            ksiąg wieczystych); o ile dobrze pamiętam kiedys gdzieś w jakimś komentarzu
            czytałam, że w takim przypadku jak Wasz czyli sprzedaż z postanowienia sądu też
            taki nabywca chroniony jest rękojmią ale był to tylko komentarz i chyba kwestia
            ta nie jest tak oczywista jak w przypadku kiedy spadkobiercy są do księgi
            wpisani;
            - jeśli tak na wszelki wypadek chciałabyś wiedzieć jaka to opłata sądowa od
            tego wpisu to napisz mi wartość dzisiejszą CAŁEJ tej nieruchomości (na udziały
            sama sobie przeliczę).

> Nie bardzo rozumiemiem, oco chodzi z tą współwłasnością - chyba zanim
            > znajdziemy kupca, pozostaniemy przy współwłasności, ale co potem?

Chodziło mi tutaj o sytuację taką, że w ogóle nie zamierzacie tego sprzedawać i
            tak będziecie mieć to w tej współwłasności, bo planów żadnych ( wtedy zasadne
            jest wpisanie się do księgi, skoro to jakiś długi czas - rozumiesz mnie
            tutaj?). Ale w sytuacji kiedy myślicie o sprzedaży dotyczy Cię to co napisałam
            tam wyżej.
            Wierząc, że jasne to dla Ciebie - pozdrowionka wysyłam. B.
            • hazzard Re: spadek a wpis do KW-do Bebiak!!1 13.10.04, 16:41
              Witaj, dzięki za wyjaśnienie. W zasadzie nie znam wartości rynkowej tej
              działki, wiem tylko że sąsiad sprzedał i za 1mkw wziął 9,5 dolara. DziałKA MA
              17900 mkw. Stoi na niej dom, ale nie jestem w stanie podać Ci jego wartości.

Jest jeszcze 1 kwestia ,ponieważ ta nieruchomość skłąda sie niejako z 3 działek
              0 ta o pow 1,79 ha, oraz 2 mniejsze - o pow 1 ara oraz 6 arów. Są oen wiinej
              wsi i zoatały przypisane rodzicom w gminie, która pozbyłą się w ten sposób
              takich nieużytrecznych kawałków gruntu. Czy to też ma jakieś znaczenie?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc
              • hazzard Re: spadek a wpis do KW-do Bebiak!!1 14.10.04, 17:05
                odświeżam
              • bebiak Re: spadek a wpis do KW-do Bebiak!!1 16.10.04, 19:20
                Cześć Hazzard:)

hazzard napisała:

> W zasadzie nie znam wartości rynkowej tej
                > działki, wiem tylko że sąsiad sprzedał i za 1mkw wziął 9,5 dolara. DziałKA
                >MA 17900 mkw. Stoi na niej dom, ale nie jestem w stanie podać Ci jego
                >wartości.

Hm, sama nie wiem. Wartość tego gruntu to 595.175,-zł + jeszcze ten budynek nie
                wiadomo o jakiej wartości. Załózmy, że ta całosć to 600.000,-zł, czyli spadek
                to 300.000,-zł i Wasza trójka do tego.
                Jeśli sąd chciałby pobrać opłatę za wpis od udziałów to KAŻDY z Was zapłaciłby
                przy tej wartości po 660,-zł, ale jeśli pobrałby od całości to łącznie byście
                mieli do zapłacenia za wpis 1.660,-zł.

> Jest jeszcze 1 kwestia ,ponieważ ta nieruchomość skłąda sie niejako z 3
                >działek 0 ta o pow 1,79 ha, oraz 2 mniejsze - o pow 1 ara oraz 6 arów. Są oen
                >wiinej wsi i zoatały przypisane rodzicom w gminie, która pozbyłą się w ten
                >sposób takich nieużytrecznych kawałków gruntu. Czy to też ma jakieś znaczenie?

Nie wiem czy ja tutaj dobrze rozumiem (prośba o potwierdzenie), ale jeśli te
                dwie małe działki stanowiły własność rodziców (tak rozumiem) to oczywiście
                połowa każdej z nich również wchodzi w skład spadku i to również trzeba będzie
                zgłosić i w US i potem wpisać się (ewentualnie) do księgi dla nich prowadzonej.
                Hazzard, nie jestem pewna czy ja to dobrze rozumiem - podpowiesz?
                Pozdrowionka cieplutkie Ci wysyłam. B.
                • hazzard Re: spadek a wpis do KW-do Bebiak!!1 18.10.04, 16:48
                  Droga Bebiak, tak, te 2 działki rownież stanowiły własność rodziców. Z tym ,ze
                  do KW została wpisana jedna działka o łącznej powierzchni 1,84 ha, bez
                  rozdzielania na części.

Nie rozumiem też wysokości tej opłaty - kto płaci 660zł, a kto 1660 zł? Czy
                  każde z nas osobno czy łącznie? Wyjaśnij mi to , proszę.

Jeszcze 1 pytanko - kiedy od chwili wydania przez sąd orzeczenia o stwredzeniu
                  nabycia spadku musimy zmienić ten wpis w KW?

Pozdr
                  • bebiak Re: spadek a wpis do KW-do Bebiak!!1 25.10.04, 20:06
                    Witaj Hazzard:)

hazzard napisała:

> Droga Bebiak, tak, te 2 działki rownież stanowiły własność rodziców. Z tym,
                    ze do KW została wpisana jedna działka o łącznej powierzchni 1,84 ha, bez
                    rozdzielania na części.

Jesli to wszystko stanowiło własność rodziców to spadkiem będzie połowa tego
                    wszystkiego (bez względu na przyczyny, dla których Gimna przeniosła na nich
                    własność, i bez względu na to jak to zostało wpisane do księgi). I połowę tego
                    wszystkiego trzeba zgłosić do opodatkowania.

> Nie rozumiem też wysokości tej opłaty - kto płaci 660zł, a kto 1660 zł? Czy
                    > każde z nas osobno czy łącznie? Wyjaśnij mi to , proszę.

Juzwyjaśniam.
                    Nie jestem do końca pewna jak sąd naliczy te opłatę od wpisu do księgi: gdyby
                    chciał naliczać Wam do udziałów, które nabyliście (każdemu z osobna od jego
                    wartości) to KAŻDY z Was zapłaciłby za wpis po 660,-zl [czyli łącznie
                    1.980,zł), a gdyby zechciał policzyć od całości udzial uspadkowego to łącznie
                    byscie zpałacili 1.660,-zl.
                    Podałam Ci te dwie kwoty bo doprawdy nie wiem jak sąd naliczy (każdy sposób
                    znajduje uzasadnienie).

> Jeszcze 1 pytanko - kiedy od chwili wydania przez sąd orzeczenia o
                    >stwredzeniu nabycia spadku musimy zmienić ten wpis w KW?

W ogóle go nie musicie zmieniać (ale jeśli chcecie mieć porzadek w dokumentach,
                    a ja jestem za porządkiem, to powinniście).
                    Natomiast pamiętaj o 30 dniach na wizytę w urzędzie skarbowym (najpóźniej w
                    ciągu 30 dni od uprawomocnienia się postanowienia o nabyciu spadku).
                    Do sądu z wnioskiem o wpis Was do księgi (jeśli byście chcieli taki wniosek
                    składać) - po urzędzie skarbowym (sąd moze chcieć od Was zaświadczenie urzędu
                    skarbowego zezwalające na ujawnienie nabytych praw majątkowych - upomnijcie się
                    o nie w US po zakończeniu procedury). Gdybyście mieli to składać do sądu to
                    dobrze byłoby abyście taki dokument uzyskali w 2 egzemplarzach (albo
                    poświadczcie u notariusza przed oddaniem do sądu): notariusz przy późniejszym
                    sporzadzaniu umowy sprzedaży też może taki dokument chcieć (ba, wg mnie ma
                    nawet obowiązek żądania go).

Wierząc, że jasne to dla Ciebie - pozdrawiam Cię serdecznie. B.
    • hazzard Re: spadek a wpis do KW-do Bebiak!!1 25.10.04, 18:01
      odświeżam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka