Dodaj do ulubionych

własnosc działki

28.10.04, 12:54
w trakcie trwania małeństwa otrzymałem działkę budowlaną jako darowiznę od
mojej ciotki. na działce wybudowalem garaż,plan jest na mnie i na moją zone,
przylącze energi elektrycznej też jest na żonę, czy moja żona jest
współwłaścicielem i jakie ma prawa do gruntu?
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: własnosc działki 28.10.04, 20:23
      Witaj Marcom,

marcom1 napisał:

> w trakcie trwania małeństwa otrzymałem działkę budowlaną jako darowiznę od
      > mojej ciotki. na działce wybudowalem garaż,plan jest na mnie i na moją zone,
      > przylącze energi elektrycznej też jest na żonę, czy moja żona jest
      > współwłaścicielem i jakie ma prawa do gruntu?

W naszym prawie wiodący jest grunt. Jeśli darowizna gruntu została dokonana
      tylko na Twoją rzecz (a przy darowiźnie mimo, że byłeś już żonaty jest to
      możliwe - to darczyńca decyduje komu daruje) to wszystko co zostało wzniesione
      na tym gruncie stanowi własność Twoją jako właściciela gruntu.
      Pozostaje kwestia ewentualnego rozliczenia tzw. nakładów pomiędzy Tobą a żoną.
      Mogło zdarzyć się tak, ze środki na budowę tego garażu pochodziły z majątku
      wspólnego (Twojego i żony) a jeśli tak to jest to nakład z majątku wspólnego na
      majątek odrębny jednego z małżonków a tym samym Twoja zona mogłaby zażądać
      rozliczenia tychże nakładów. To jednak tylko rozliczenie nakładów (pieniędzy) a
      własność nieruchomości - po Twojej stronie.
      Wierząc, że jasne pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • marcom1 Re: własnosc działki 25.11.04, 11:16
        nadal mam wątpliwośi! byłem u adwokata i otrzymałem od niego zupełnie inną
        odpowiedz. stwierdził ze mimo darowizy działka stanowi wspólna własność i
        podlega podziałowi ,tak jak wspolny majatek.polecił mi sprzedanie z zanizeniem
        wartosci. czy to ma sens? zona w garażu przetrzymuje maszyny które kiedys
        wykożystywała do pracy zarobkowej, prosilem o ich usuniecie ale bez skutku.nie
        chce sie zgodzic na spłate garazu .co moge zrobic?. mam plany budowy i chce
        nadbudować garaz.
        • bebiak Re: własnosc działki 28.11.04, 15:55
          Witaj Marcom,
          marcom1 napisał:

> nadal mam wątpliwośi! byłem u adwokata i otrzymałem od niego zupełnie inną
          > odpowiedz. stwierdził ze mimo darowizy działka stanowi wspólna własność i
          > podlega podziałowi ,tak jak wspolny majatek.

Będę musiała wobec tego przytaszczyć Ci kilka przepisów czego zwyczajowo
          raczej nie czynię mając świadomość, że większość mych wypowiedzi kierowana jest
          do osób, które nie są prawnikami - postaram się zrobić to jasno.

Napisałeś mi w pierwszym poście, że w "czasie trwania małżeństwa otrzymałeś od
          ciotki darowiznę działki".
          Ja z tego rozumiem, że darowizna została dokonana tylko na Twoją rzecz (popatrz
          na wszelki wypadek do umowy - adwokat z pewnością ją widział, ja nie, i mogę
          opierać się tylko na tym co mi piszesz).

Jeśli darowizna została dokonana tylko na Twoją rzecz to zgodnie z treścią art.
          33 pkt. 2 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego:
          "Majątek odrębny każdego z małżonków stanowią przedmioty majątkowe nabyte
          przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę, chyba, że spadkodawca lub darczyńca
          postanowił inaczej".

I teraz w oparciu o ten przepis:
          jeśli w Twojej umowie jest napisane: "Ciotka darowuje siostrzeńcowi
          nieruchomość" - to jest to Twój majątek odrębny;
          ale jeśli na przykład jest tak w Twojej umowie:
          "Ciotka darowuje siostrzeńcowi nieruchomość postanawiając, że wejdzie ona w
          skład majątku dorobkowego jego i jego żony" - to wówczas nieruchomość jest
          wspólna, ale w takim przypadku nie napisałbyś mi chyba, że Ty otrzymałeś
          darowiznę od ciotki (bo jeśli tak to brzmi to nie Ty otrzymałeś darowiznę a Wy
          ją otrzymaliście).

Tyle kwestia gruntu i darowizny - uznajemy pewnie, że o żonie słowa w umowie
          nie było stąd własność gruntu jest przesądzona: Twój.

Teraz garaż wzniesiony na tym gruncie.
          Zgodnie z treścią art. 191 kodeksu cywilnego:
          "Własność nieruchomości rozciąga się na rzecz ruchomą, która została połączona
          z nieruchomością w taki sposób, że stała się jej częścią składową".

I jeszcze o części składowej:
          art. 47 par. 1 KC:
          "Część składowa rzeczy nie może być odrębnym przedmiotem własności i innych
          praw rzeczowych"
          a nadto:
          art.48 kc:
          "Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, do części składowych
          gruntu należą w szczególności budynki i inne urządzenia trwale związane z
          gruntem (...)".

I dalej wyjaśnienie z komentarza do tegoż artykułu:
          "Budynki stają się częścią składową gruntu od chwili trwałego połączenia każdej
          części ich konstrukcji z gruntem, a więc praktycznie juz z chwilą rozpoczęcia
          budowy. Dzieje się to niezależnie od źródła pochodzenia środków użytych na ich
          budowę. Ma to m.in. tę konsekwencję, że nie mogą być traktowane jako - odrębny
          od gruntu - przedmiot majątku wspólnego małżonków. Stanowią tylko nakład z
          tego majątku na nieruchomość, która może stanowić własność osoby trzeciej albo
          majątek odrębny jednego z małżonków. Do majątku wspólnego wchodzi tylko
          wierzytelność pieniężna w postaci równowartości dokonanego nakładu (tak samo
          Sąd Najwyższy w uzasadnieniu uchwały z 12.VI.1986 roku, II CZP 26/86, OSNCP 4-
          5/87, poz. 73 i w wielu innych orzeczeniach".

Tyle komentarz do Kodeksu cywilnego (Wydawnictwo Prawnicze, Warszawa,1998).

Posłuchaj Marcom, jeśli adwokat myśli inaczej niż ja a na tle przytoczonych
          przepisów inaczej myśleć przecież nie można - to COŚ musi być w tej umowie
          darowizny, coś o czym ja nie wiem a on wie, i jej należy się przyjrzeć. Cały
          wywód i całą analizę należy wyprowadzać od własności gruntu - rozumiesz mnie
          tutaj? Ustalenie tego czyją własnością jest gruntu (czyli: na czyją rzecz
          została dokonana darowizna) jest istotne dla wszystkich dalszych kwestii.

Napisz mi koniecznie na ile jest to dla Ciebie zrozumiałe.
          Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
          • marcom1 Re: własnosc działki 01.12.04, 11:06
            dziękuję za wyjaśnienie. w umowie nie ma nic poza tym co napisałem. działka
            została darowana tylko mnie. dla mnie tresc przepisu jest zrozumiala, tylko
            zastanawia mnie fakt takiego postawienia sprawy przez adwokata moze poszlismy
            oboje do tego samego?!. w akcie darowizny nie ma nic o czym nie napisalem, nie
            ma wzmianki o wejsciu darowizny w sklad majatku! a na marginesie adwokat nawet
            nie miał ochoty zobaczyc aktu darowizny, tylko rozpoczął wywody o podziale
            majatku.
            dziekuje za wyjasnienie i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka