09.11.04, 16:05
mam pytanie czy od kupionego u developera mieszkania placi sie oprocz
oczywiscie wszystkich wymaganych oplat jakis podatek od luksusu albo inny?
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: podatek 12.11.04, 05:16
      Witaj Yonas,

yonas napisał:

> mam pytanie czy od kupionego u developera mieszkania placi sie oprocz
      > oczywiscie wszystkich wymaganych oplat jakis podatek od luksusu albo inny?

Ja jak do tej pory nie słyszałam o jakimś dodatkowym podatku tego typu.
      Oczywiście będziesz jako właściciel nieruchomości płacić podatek od tej
      nieruchomości i ewentualnie opłatę za wieczyste użytkowanie gruntu, ale póki co
      nie są to szokująco wysokie opłaty. O innych, o które pytasz - nie słyszałam.
      Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • yonas Re: podatek 12.11.04, 11:22
        wobec tego czy mogla bys mi w przyblizeniu napisac jakie dokladnie oplaty bede
        musial poniesc przy mieszkaniu wartosc 125 000 z czego to 80% kredyt hipoteczny
        obciazony dwoma hipotekami normalna i kaucyjna, w przyszlym miesiacu podpisuje
        u notariusza akt wlasnosci i chce wiedziec ile dodatkowych kosztow musze poniesc

bebiak napisała:

> Witaj Yonas,
        >
        > yonas napisał:
        >
        > > mam pytanie czy od kupionego u developera mieszkania placi sie oprocz
        > > oczywiscie wszystkich wymaganych oplat jakis podatek od luksusu albo inny
        > ?
        >
        > Ja jak do tej pory nie słyszałam o jakimś dodatkowym podatku tego typu.
        > Oczywiście będziesz jako właściciel nieruchomości płacić podatek od tej
        > nieruchomości i ewentualnie opłatę za wieczyste użytkowanie gruntu, ale póki
        co
        >
        > nie są to szokująco wysokie opłaty. O innych, o które pytasz - nie słyszałam.
        > Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
        • bebiak Opłaty przy nabyciu od developera 16.11.04, 17:38
          Witaj Yonas,

yonas napisał:

> wobec tego czy mogla bys mi w przyblizeniu napisac jakie dokladnie oplaty
          >bede musial poniesc przy mieszkaniu wartosc 125 000 z czego to 80% kredyt
          >hipoteczny obciazony dwoma hipotekami normalna i kaucyjna, w przyszlym
          >miesiacu podpisuje u notariusza akt wlasnosci i chce wiedziec ile dodatkowych
          >kosztow musze poniesc

Zakładam (tak zresztą napisałeś), że nabycia dokonujesz z rynku pierwotnego (od
          developera).
          Najpierw koszty zwiazane z UMOWĄ SPRZEDAŻY (dla tych kosztów nie ma znaczenia
          fakt, że bierzesz kredyt - wrócimy do tego).
          Opłaty od kwoty 125.000,-zł:
          - taksa notarialna: 1.335,-zł + VAT 22% tj. 293,70,-zł
          - wniosek do sądu: 200,-zł + VAT 22% tj. 44,-zł
          - opłata sądowa za druk nowej księgi wieczystej: 40,-zł
          - opłata sądowa za wpis Ciebie do tej księgi: 1.570,-zł
          - wypisy: ok. 350,-zł (za jedna stronę 7,32,-zł z VAT-em, ale te umowy są dość
          długie a i wypisów kilka potrzeba);
          - podatku od czynności cywilnoprawnych nie zapłacisz o ile developer odrowadza
          od całości VAT (a pewnie tak jest - podpytaj).
          Wszystkie te opłaty wnosisz u notariusza przy zawieraniu umowy.
          I to było to co dotyczy umowy sprzedaży.

USTANOWIENIE HIPOTEKI
          To, że wziąłeś kredyt ma związek z ustanowieniem hipoteki obciązajacej ten
          lokal - z tego co napisałeś widać, że bank żąda dwóch hipotek: zwykłej i
          kaucyjnej.
          Dla obliczenia Ci kosztów od tej czynności musiałabym wiedzieć w jakiej
          wysokości są te hipoteki (nie kredyt a hipoteki), a nadto, jak bank sformułował
          przeznaczenie tegoż kredytu: budownictwo mieszkaniowe czy nabycie lokalu?
          Spójrz do oświadczenia banku (potrzebujesz takiego dla ustanowienia hipoteki),
          a jeśli póki co nie masz takiego oświadczenia to zerknij do umowy kredytowej
          (tam to powinno być określone) i przynieś mi to tutaj.
          Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
          • yonas Re: Opłaty przy nabyciu od developera 22.11.04, 19:25
            Dziękuje serdecznie za poprzednie informacje :) Wiem już mniej więcej na czym
            stoję.
            Natomiast co do hipotek to w umowie kredytowej mam zapis ze: Bank udziela (...)
            kredytu budowlano-hipotecznego z przeznaczeniem na finansowanie kosztów budowy
            lokalu mieszkalnego...
            Hipoteka zwykła 32 377 CHF
            Hipoteka kaucyjna 3207 CHF
            • bebiak Re: Opłaty od ustanowienia hipoteki 23.11.04, 17:51
              Witaj Yonas,

yonas napisał:

> Natomiast co do hipotek to w umowie kredytowej mam zapis ze: Bank udziela
              >(...) kredytu budowlano-hipotecznego z przeznaczeniem na finansowanie kosztów
              >budowy lokalu mieszkalnego...
              > Hipoteka zwykła 32 377 CHF
              > Hipoteka kaucyjna 3207 CHF

Jeśli przyjąć, że 1 CHF = 2,7757,-zł to mamy takie hipoteki:
              89.868,83,-zł oraz 8.901,66,-zł
              (Yonas - przy tej kaucyjnej nie uciekła Ci jakaś cyfra przypadkiem? Tak tylko
              podpytuję - to bank decyduje ale ona jakaś dziwnie malutka).

Załóżmy ten gorszy dla Ciebie wariant: sąd Ci nie uznaje tego przeznaczenia
              na/za budownictwo mieszkaniowe, zatem za wpis trzeba będzie zapłacić:
              299,60 + 35,60,-zł.
              Ja tak na wszelki wypadek Ci to policzyłam, ale gdyby sąd uznał, że jest to
              kredyt na budownictwo mieszkaniowe (a ta sama osoba nabędzie lokal, która jest
              kredytobiorcą) to ze szczególnego rozporządzenia wynika zwolnienie z opłaty za
              wpis (ale nie zapewnię, bo różne zawirowania się dzieją w sądzie z rozumieniem
              pojęcia "budownictwo mieszkaniowe").

I pamiętaj o podatku od czynności cywilnoprawnych do ustanowienia hipoteki:
              - od zwykłej (0,1%) czyli u Ciebie 89,90,-zł
              - od kaucyjnej - 19,-zł (stały).

Wierząc, że jasne, dziękuję za dziękuję i pozdrawiam Cię serdecznie.
              Przyjrzyj się tej kwocie kaucyjnej - tak na wszelki wypadek (bo naprawdę trochę
              mała choć to w sumie dobrze dla Ciebie).
              B.
              • yonas Re: Opłaty od ustanowienia hipoteki 24.11.04, 13:52
                Wielkie dzieki za wszelkie bardzo pomocne informacje :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka