Dodaj do ulubionych

Opłaty notarialne

02.12.04, 11:23
Na jakiej podstawie notariusze żądają zapłaty taksy notarialnej wyłącznie od
strony kupującej? Zgodnie z art. 89, par. 1 ustawy z dn.14.02.1991 r. - Prawo
o notariacie, strony czynności notarialnej odpowiadają solidarnie za
wynagrodzenie należne notariuszowi. Czy "wytłumaczenie" kupującemu przez
notariusza, że "tak jest przyjęte" nie jest karygodnym nadużyciem? Sytuacja
jest podobna w przypadku podatku od czynności cywilnoprawnych.
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Opłaty notarialne 03.12.04, 17:05
      Witaj Cyllindrze,
      jak wynika z moich obserwacji (ale nie oznacza to, że wszystko obserwuję!)
      notariusze nie żądają opłat od nabywców bo żaden przepis nie stanowi, że to
      nabywcy ponoszą koszty umowy. Nie przypominam sobie przepisu, który regulowałby
      tę kwestię - przepisy regulują jedynie odpowiedzialność (ta jak wiesz:
      solidarna).
      Do ustaleń pomiędzy stronami należy postanowienie kto koszty związane z umową
      ponosi i wg mnie notariusz nie może tu niczego narzucać. Owszem, jak widzę,
      często na pytanie notariusza o tę kwestię pada pytanie stron: "a ja to jest
      najczęściej".
      Fakt, zwyczajowo koszty umowy ponosi nabywca i nie ma nic złego w takiej
      odpowiedzi notariusza co nie oznacza dla mnie nacisku na nabywcę, że i tym
      razem tak musi być. To strony decydują - to podkreślam i ja jak do tej pory nie
      spotkałam sie z takim naciskiem ze strony notariusza o jakim wspominasz (wg
      mnie - to moje prywatne zdanie - taki nacisk jest nieprawidłowy). Jeśli strony
      w tej kwestii nie zajmą zgodnego stanowiska to po prostu nie dojdzie do umowy i
      już.
      Jak się domyślasz nie bywam we wszystkich kancelariach w naszym kraju i nie
      umiem powiedzieć w jaki sposób z notariuszami przebiega rozmowa na ten temat,
      ale wg mnie notariusz nie może tutaj decydować - to decyzja wyłącznie stron.

Wierzę, że w miarę jasno przedstawiłam Ci moje zdanie i pozdrawiam Cię
      serdecznie. B.

Acha, jeszcze jedno wracając do treści Twego postu: wg mnie "nic nie jest
      przyjęte". Przyjęte będzie tak jak postanowią strony - żeby było jasne, a że
      najczęściej postanawiaja, iż koszty ponosi nabywca to już zupełnie inna sprawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka