Dodaj do ulubionych

kiedy do notariusza

03.12.04, 11:35
Witam i bardzo prosze o odpowiedz
Juz niedlugo bo w marcu mam planowe odebranie mieszkania hipotecznego od
developera (mieszkanie w trakcie budowy). W zwiazku z tym mam pytanie
odnosnie terminu podpisania umowy w formie aktu notarialnego. W jakim
terminie po oddaniu mieszkania w moje rece nalezy udac sie do notariusza? czy
jest jakis ustawowy termin?Czy moze takie sprawy zalatwia sie zaraz po
oddaniu mieszkania?
Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Tomek
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: kiedy do notariusza 03.12.04, 16:23
      Witaj Tomku,
      terminów tutaj ustawowych wg mnie nie ma żadnych natomiast developer jest
      oczywiście związany terminami wynikającymi z umów przedwstępnych czy
      zobowiązujących. Zawarcie takiej umowy sprzedaży jest możliwe dopiero wtedy
      kiedy developer zgromadzi wszelkie niezbędne dokumenty a tych przy nowej
      inwestycji jest wg mnie sporo. Ostatnio jak obserwuję dużo czasu zabiera
      oczekiwanie na stosunkowo nowe urządzenie geodezyjne jakim jest wypis z
      kartoteki lokali a notariusze (i sądy) tego dokumentu żądają [przepisy], stąd
      przesuwają się terminy, choć i tak jakoś dzielnice już wreszcie z tymi
      kartotekami ruszyły (ale i tak z tego co wiem jeszcze nie wszystkie).
      Jak w sensie czasowym od odbioru lokalu to wygląda oczywiście nie wiem (pewnie
      reguł nie ma i różnie przy różnych inwestycjach), ale wiem jedno: w przypadku
      braku niezbędnych dokumentów notariusz umowy raczej nie sporządzi.
      Wierząc, że w miarę jasno się wypowiedziałam - pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • galezow Re: kiedy do notariusza 03.12.04, 23:16
        Dziękuje pani Bebiak za odpowiedz.
        Jednakze mam jeszcze jedno pytanko zwiazane z aktem notarialnym. Mianowicie gdy
        tak na prawde nie wiadomo kiedy bede mogl podpisac akt notarialny to jaka
        bedzie roznica (chodzi mi o status prawny)miedzy stanem nie posiadania aktu a
        faktem jego posiadania? :)
        Dziekuje Tomek
        • bebiak Re: kiedy do notariusza 04.12.04, 15:43
          Witaj Tomku,
          galezow napisał:

> Dziękuje pani Bebiak za odpowiedz.

Aaa, proszę bardzo:-))

> Jednakze mam jeszcze jedno pytanko zwiazane z aktem notarialnym. Mianowicie
          >gdy tak na prawde nie wiadomo kiedy bede mogl podpisac akt notarialny to jaka
          > bedzie roznica (chodzi mi o status prawny)miedzy stanem nie posiadania aktu a
          > faktem jego posiadania? :)

Tomku: różnica jest POTĘŻNA i nie zamierzam pisać, że jest inaczej.
          Póki nie masz aktu notarialnego obejmującego umowę sprzedaży nie jesteś
          właścicielem lokalu choćbyś wpłacił wszystkie pieniądze i nawet tam już
          mieszkał.
          Dotąd dokąd nie ma aktu - właścicielem lokalu jest developer (z wszelkimi tego
          skutkami).
          Jest bardzo istotne dla Ciebie aby akt został podpisany jak najszybciej.
          Wierzę, że rozumiesz, ja dziękuję za dziękuję i pozdrawiam Cię serdecznie. B.
          • galezow Re: kiedy do notariusza 05.12.04, 17:05
            Dziekuje pani Bebiak za wyczerpujace odpowiedzi na poprzedni temat zwiazany z
            aktem notarialnym. Ostatnio pojawilo sie jeszcze jedno nurtujace mnie pytanie
            zwiazane z premia gwarancyjna z ksiazeczki mieszkaniowej. Mianowicie w obecnym
            stanie kupilismy mieszkanie razem z dziewczyna i zawarlismy umowe przedwstepna.
            Wkrotce po odebraniu mieszkania planujemy podpisac akt notarialny (juz po
            zawarciu zwiazku malzenskiego) i zaraz po tym chcialbym zlikwidowac moja
            ksiazeczke mieszkaniowa i otrzymac nalezna premie gwarancyjna. Czy w zwiazku z
            tym przysluguje mi premia gwarancyjna gdy jestem w zwiazku malzenskim (wydaje
            mi sie to oczywiste). Jednakze niedawno z pewnych zrodel dowiedzialem sie , iz
            premia moze mi sie nalezec tylko i wylacznie wtedy gdy mieszkanie bedzie
            zapisane tylko na mnie w akcie notarialnym (szczerze mowiac nie wydaje mi sie
            to prawdopodobne ale wole sie upewnic).
            Jeszcze raz dziekuje i bardzo prosze o odpowiedz:)
            Tomek
            • bebiak Re: kiedy do notariusza 08.12.04, 21:02
              Witaj Tomku,
              u mnie niestety co do premii się nie upewnisz:-((
              Nie śledzę tych przepisów na bieżąco i nie chciałabym wprowadzić Cię w błąd.
              Wiem, że swego czasu bank nie wypłacał premii przy nabyciu na współwłasność
              ułamkową (brat + siostra, chłopak + dziewczyna itp) ale jeśli chodzi o
              małżeństwo to jak dotąd o czymś takim nie słyszałam.
              Małżeństwo nabywa na zasadach wspólności ustawowej a to co innego niż
              współwłasność. Nie ma zakazu i małżeństwo również może nabyć po 1/2 części
              (każde z małżonków) i jest to już współwłasność ułamkowa. Przy nabyciu na
              zasadach wspólności ustawowej - nie słyszałam o problemach ale nie zapewnię Cię
              z przyczyn wiadomych - nie śledzę przepisów.
              Wiem, że przepisy dot. wypłat premii zmieniają się dość często stąd musisz udać
              się do banku i zapytać u źródła jak to jest obecnie.
              Swego czasu kupowałam z mężem mieszkanie (na zasadach wspólności ustawowej) i
              oboje bez problemów zlikwidowaliśmy swoje "przedślubne" książeczki [każde z nas
              dostało premię].
              Tyle ode mnie w temacie premii ale proszę Cię: pójdź do banku.
              Pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję za dziękuję. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka