a_rutkow 14.12.04, 14:05 Dzień Dobry Proszę o pomoc w wyliczeniu opłat. Kupno mieszkania od dewelopera. Wartość 130 000, kredyt hipoteczny 38 000 Dziękuję Adam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: Opłaty notarialne 14.12.04, 16:37 Witaj Adamie, a_rutkow napisał: > Dzień Dobry > Proszę o pomoc w wyliczeniu opłat. > Kupno mieszkania od dewelopera. Wartość 130 000, kredyt hipoteczny 38 000 Jeśli kupujesz od developera to czekają Cię takie opłaty (od 130.000,-zł): - taksa notarialna 1.360,-zł + VAT 22% tj. 299,20,-zl - wniosek do sądu: 200,-zł + VAT 22% tj. 44,-zł - opłata sądowa za druk księgi wieczystej 40,-zł - opłata sądowa za wpis Ciebie do księgi wieczystej 1.620,-zl - wypisy - w zależności od długości umowy a za jedną stronę 7,32,-zł z VAT-em. ja zakładam tak przeciętnie, że ok. 380,-zł. - podatku od czynności cywilnoprawnych nie ma o ile developer od całości odprowadza VAT Wszystkie te opłaty wnosisz u notariusz przy zawieraniu umowy sprzedaży a dla ich wysokości nie ma znaczenia fakt, iż masz kredyt. Okoliczność kredytu będzie dla Ciebie istotna dla czynności, która nazywa się USTANOWIENIE HIPOTEKI. Wcześniej czy później będziesz musiał pewnie tego dokonać (banki chcą takiego zabezpieczenia). Dla kosztów z tym związanych ma znaczenie wysokość hipoteki (nie kredytu!!), rodzaj hipoteki (jedna czy dwie?) oraz cel, na jaki kredyt został udzielony. Spójrz do umowy kredytowej - tam powinno być to napisane. Przynieś mi to tutaj a ja zorientuję Cię w opłatach od tej czynności. Pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś