Dodaj do ulubionych

opłaty u notariusza

03.01.05, 10:57
Czeka mnie akt notarialny nareszcie :) i mam watpliwosci co do wysokosci
oplat. Kilka pytan:
1. czy podatek od nieruchomosci placimy u notariusza (2%?) i czy notariusz
przygotowuje jakas informacje do urzedu skarbowego, czy musze to zrobic we
wlasnym zakresie?
2. wpis do ksiegi wieeczystej mnie jako nowego szczesliweo posiadacza
mieszkania - za ile i czy moge to zrobic samodzielnie czy to tylko notariusz?
Z gory dziekuje za pomoc,
BB
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: opłaty u notariusza 04.01.05, 19:25
      Witaj BB,

jesien72 napisała:

> Czeka mnie akt notarialny nareszcie :) i mam watpliwosci co do wysokosci
      > oplat. Kilka pytan:
      > 1. czy podatek od nieruchomosci placimy u notariusza (2%?)

Podatek od czynności cywilnoprawnych, ten 2% (myślę, że o ten Ci chodzi),
      pobierany jest przy umowie sprzedaży przez notariusza i przez niego
      odprowadzany do urzędu skarbowego.

>.. i czy notariusz przygotowuje jakas informacje do urzedu skarbowego, czy
      >musze to zrobic we wlasnym zakresie?

Notariusz odsyła jako płatnik podatek do US, przesyła tam również wypis aktu
      notarialnego.
      Co do zasady Ty sama nie chodzisz już do US chyba, że masz wobec niego jakieś
      swoje zobowiązania, a to na przykład:
      niedawno sprzedałaś mieszkanie, z tytułu czego masz do zapłacenia podatek
      dochodowy ale żeby go uniknąć właśnie w ciagu 2 lat nabyłaś inne mieszkanie.
      W takiej sytuacji musisz pójść do US sama i o tym go poinformować.

> 2. wpis do ksiegi wieeczystej mnie jako nowego szczesliweo posiadacza
      > mieszkania - za ile i czy moge to zrobic samodzielnie czy to tylko notariusz?

Nie tyle posiadacza co (przy nieruchomości) właściciela a to wierz mi znacznie
      więcej niż posiadacz:-)))

Jeśli przedmiotem umowy jest:
      - nieruchomość, albo
      - spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu z księgą wieczystą (a może takie
      być);
      to notariusza obowiązkiem zamieszczenie w akcie wniosku o wpis nowego
      właściciela do księgi, pobrania od tego wniosku dla sądu opłaty sądowej i w
      ciągu trzech dni złożenie wypisu aktu w sądzie.
      Opłata sądowa od takiego wniosku o wpis własności uzależniona jest od wartości
      przedmiotu umowy. Nie znając tej wartość mogę napisać Ci jak ją się liczy dla
      wartości powyżej 100.000,-zł:
      6.600,-zł + 5% od nadwyżki powyżej 100.000,-zł
      i za wpis prawa własności (z małymi wyjątkami) płacimy 1/5 część tej sumy.
      Nie wskazując wyjątków [bo chyba trudniej] - od razu napiszę, że 1/5 tej sumy
      płacimy między innymi przy nabyciu lokalu od developera, przy nabyciu z rynku
      wtórnego nieruchomości i spółdzielczego prawa do lokalu.

Jeśli Twoja wartość nie przekracza 100.000,-zł to napisz koniecznie - policzę
      Ci dla tej Twojej (są różne przedziały - ja podałam jeden, taki najczęściej
      stosowany).

Jeszcze jedno (nie wiem co Ty kupujesz stąd tak kilkuwariantowo):
      jeśli kupujesz spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu bez księgi wieczystej
      to oczywiście nie masz żadnej opłaty sądowej przy akcie. Natomiast gdybyś sobie
      ją chciała założyć (bo np. kredyt) to sama to załatwiasz w sądzie i tam wnosisz
      opłatę sądową.

Wierząc, że wszystko w miarę dla Ciebie zrozumiale - pozdrawiam Cię serdecznie.
      B.
      • jesien72 Re: opłaty u notariusza 05.01.05, 10:17
        Bardzo dziękuję za wyjaśnienia no i oczywiście proszę o dalsze: mieszkanie jest
        spółdzielcze z księgą wieczystą. Cena 224 tys. Koszty opłaty notarialnej ponosi
        sprzedający, także w momencie aktu my płacimy podatek od nieruchomości i opłate
        sądowa za wpis do księgi wieczystej nas jako właścicieli :). Czy my mozemy
        troche zaoszczedzic robiac ten wpis sami, czy to jest obowiązek notariusza i on
        od nas za ten konkretny wpis nie pobiera jakiejs dodatkowej oplaty.
        No i jeszcze mam jedno pytanie - o ile moge :) - zgodnie z umową kredytowa
        musimy do uruchomienia kredytu przedstawić wpis hipoteki do ksiegi wieczystej i
        zaplacic od tego tez jakis podatek (!!!!). Czy ten wpis moze rowniez zrobic
        notariusz? czy to bedzie taniej, jezeli on te dwa wpisy: o nas jako
        wlascicielach i hipotece banku zrobi jednocześnie?

Bardzo dziekuje za odpowiedz.
        B
        • jesien72 Re: opłaty u notariusza 05.01.05, 10:27
          I jeszcze jedno: na hipotece mieszkania jest niespłacony kredyt, ktory ma byc
          splacony przez sprzedajacego - co z zapisami w akcie? Niestety w tej chwili nie
          mam przy sobie umowy przedswstepnej,ale ustalenia byly takie, ze hipoteka
          zostanie wyczyszczona i koszty czyszczenia poniesie sprzedajacy.

Z gory dziekuje
          B
          • jesien72 Re: opłaty u notariusza 05.01.05, 10:35
            No i jeszcze jedno: odpisy aktu notarialnego - ile? :) Jezeli mamy zapisane w
            umowie w przedwstepnej,ze oplaty zwiazanego z taksa notarialna ponosi
            sprzedajacy to czy oplata za odpis tez w tym jest, czy to juz nasza broszka?
            Pytam, bo oprocz egzemplarza dla nas i sprzedajacego potrzebujemy tez oryginalu
            aktu (odpis?)dla banku do kredytu.
            Oj, ale Cie wymecze:)

B
            • bebiak Re: Wypisy aktu notarialnego 09.01.05, 18:38
              Witaj :-))

jesien72 napisała:

> No i jeszcze jedno: odpisy aktu notarialnego - ile? :) Jezeli mamy zapisane w
              > umowie w przedwstepnej,ze oplaty zwiazanego z taksa notarialna ponosi
              > sprzedajacy to czy oplata za odpis tez w tym jest, czy to juz nasza broszka?

Od wypisów pobierana jest TYLKO taksa notarialna + VAT (6,-zł za jedną stronę +
              VAT 22% co w sumie za jedną stronę daje 7,32,-zł. To jest taksa notarialna +
              VAT stąd wg mnie koszty te jeśli tak postanowiliście ponosi również
              sprzedający, ale ustal to z nim wcześniej.

> Pytam, bo oprocz egzemplarza dla nas i sprzedajacego potrzebujemy tez
              >oryginalu aktu (odpis?)dla banku do kredytu.

Oprócz tego co Wy weźmiecie dla siebie notariusz w Waszym imieniu Wypisy wyśle
              (bo musi):
              - do sądu wieczystoksięgowego;
              - do Spółdzielni.
              Wy za to również płacicie (za te wypisy) oczywiście - weź to też pod uwagę.
              Do urzędu skarbowego wypis jest bezpłatny (też notariusz wysyła).

Z bankami sytuacja jest nieco inna: odkąd wypisy stały się dość kosztowne to
              większość, zdecydowana większość banków nie chce od kredytobiorców wypisu tylko
              robi sobie z tego Waszego ("domowego")kserokopię i poświadcza za zgodność.
              Dopytaj jak Twój bank zdecyduje - bo to też jednak jakieś pieniądze. Jak się
              uprze na wypis to wyboru nie masz, ale podkreślam: większość banków zadowala
              się zrobioną przez siebie kserokopią.

Pozdrowionka serdecznie i tutaj. B.
          • bebiak Re: wpisana hipoteka 09.01.05, 18:30
            Witaj B i tutaj,

jesien72 napisała:

> I jeszcze jedno: na hipotece mieszkania jest niespłacony kredyt, ktory ma byc
            > splacony przez sprzedajacego - co z zapisami w akcie? Niestety w tej chwili
            >nie mam przy sobie umowy przedswstepnej,ale ustalenia byly takie, ze hipoteka
            > zostanie wyczyszczona i koszty czyszczenia poniesie sprzedajacy.

Nie wiem oczywiście jaka jest sytuacja finansowa sprzedającego i coście w tej
            mierze sobie postanowili, ale ideałem dla Ciebie byłoby aby do umowy sprzedaży
            przedłożona została notariuszowi przez sprzedającego zgoda banku na wykreślenie
            tej hipoteki wraz z wszelkimi odnoszącymi się do niej wpisami.
            Notariusz mając taką zgodę zamieszcza w umowie sprzedaży od razu wniosek do
            sądu o wykreślenie tej hipoteki. Pobiera od tego oczywiście opłatę sądową,
            którą zazwyczaj ponosi sprzedający.
            Nie wiem jednak - powtarzam - czy to u Was możliwe, bo może być taka sytuacja,
            że dziś sprzedający nie ma pieniędzy na spłatę swojego kredytu (stąd i
            uzyskanie zgody na wykreślenie hipoteki oczywiście jest niemożliwe) i dopiero
            będzie to regulował jak otrzyma od Was pieniądze - napisz coś szerzej o tym.
            Poza tym jeśli on dziś nie ma pieniędzy to uczulam Cię na taka rzecz: co na to
            Twój bank?
            Musisz mi tutaj szerzej o Waszych postanowieniach napisać, bo jestem doprawdy
            bezradna:-((
            Wierząc, że póki co jasne - pozdrowienia wysyłam.B.

• bebiak Re: opłaty u notariusza 09.01.05, 18:23
          Witaj B.

jesien72 napisała:

> Bardzo dziękuję za wyjaśnienia no i oczywiście proszę o dalsze: mieszkanie
          >jest spółdzielcze z księgą wieczystą. Cena 224 tys. Koszty opłaty notarialnej
          >ponosi sprzedający, także w momencie aktu my płacimy podatek od nieruchomości
          >i opłate sądowa za wpis do księgi wieczystej nas jako właścicieli :). Czy my
          >mozemy troche zaoszczedzic robiac ten wpis sami, czy to jest obowiązek
          >notariusza i on od nas za ten konkretny wpis nie pobiera jakiejs dodatkowej
          >oplaty.

No, już bardzo konkretnie:-))
          Mogę Ci policzyć opłaty:
          - taksa notarialna: 915,-zł + VAT 22% tj. 201,30,-zl
          - wniosek do sądu: 200,-zł + VAT 22% tj. 44,-zl
          Tu uwaga: wniosek, o którym wspomniałam to jest również taksa notarilna!
          - podatek od czynności cywilnoprawnych: 2% tj. 4.480,-zl
          - opłata sądowa za wpis nabywców do księgi wieczystej: 2.560,-zł
          - wypisy: ok. 180,-zł.
          Wszystko wnosicie u notariusza przyzawieraniu umowy.
          Notariusza obowiązkiem jest zamieszczenie wniosku w akcie o zmianę wpisu w
          Dziale II księgi wieczystej, pobranie opłaty sądowej oraz złożenie wypisu aktu
          w sądzie (w ciągu trzech dni). Podkreślam: to OBOWIĄZEK notariusza.
          Opłat dodatkowych co do zasady notariusz tu nie pobiera, natomiast jeśli w
          akcie zawarty jest wniosek do sądu (a tu musi być bo jest księga) to taki
          wniosek jest czynnością odrębną (tak się przyjęło) i opłacany jest dodatkowo:
          to jest te 200,-zl + VAT 44,-zł (wspomniałam wyżej).
          Tu nie macie wyboru jeśli jest księga - notariusz musi to zrobić tak jak
          napisałam.

> No i jeszcze mam jedno pytanie - o ile moge :) - zgodnie z umową kredytowa
          > musimy do uruchomienia kredytu przedstawić wpis hipoteki do ksiegi wieczystej
          >i zaplacic od tego tez jakis podatek (!!!!). Czy ten wpis moze rowniez zrobic
          > notariusz? czy to bedzie taniej, jezeli on te dwa wpisy: o nas jako
          > wlascicielach i hipotece banku zrobi jednocześnie?

Możecie od razu w umowie sprzedaży ustanowić hipotekę na rezcz banku, ale
          uczulam, że notariusz ma prawo pobrać od tej czynności dodatkowe opłaty liczone
          od wysokości hipoteki a nie kredytu), stąd z reguły robicie sobie to sami.
          Jak już notariusz złoży wypis aktu w sądzie - Wy w ślad za tym aktem składacie
          swój wniosek o wpis hipoteki (załączając do tego wniosku oświadczenia banku -
          konieczne!).

Od wpisu hipoteki jest opłata sądowa - liczona od wysokości hipoteki (nie
          kredytu!), uzależniona jest również od celu na jaki kredyt został udzielony
          (spójrz do oświadczenia banku albo do umowy kredytowej jak to określił).
          Od ustanowienia hipoteki jest również podatek od czynności cywilnoprawnych.
          Napisz bardziej szczegółowo o tych hipotekach: jakich żąda bank - jednej
          kaucyjnej czy też zwyklej + kaucyjnej, w jakich wysokościach i jak określił cel
          kredytu - wrócimy do opłat od tej czynności.

Uczulam Cię ponadto na taką rzecz: czasami (rzadko ale zdarza się) bank wprost
          żąda ustanowienia hipoteki do razu w akcie i wtedy wyboru już nie macie.

Wierząc, że w miarę to jasne dla Ciebie - pozdrawiam Cię serdecznie i bardzo
          dziękuję za tamten post (wiesz, który, prawda?).
          B.
          • jesien72 Re: opłaty u notariusza 10.01.05, 08:04
            Naprawde nie moge sie nadziwic nad Twoja zyczliwościa. :) Bardzo dziękuje za
            wszystkie odpowiedzi rozjaśniło mi to w głowie. Hipoteka jest kaucyjna, nie
            musimy tego zawierać w akcie notarialnym, takze bedziemy to robic sami. Troche
            mnie te trzy dni notariusza na zlozenie wniosku do sadu zmartwily, bez tego
            pewnie nam kredytu nie uruchomia, bo musimy przedstawic wniosek o wpis
            hipoteki, a rozumiem, ze nie mozemy pobiec z tym wnioskiem, zanim nie zostanie
            zlozony wniosek o wpisanie nas jako wlascicieli?
            Raz jeszcze dziekuje i pozdrawiam,
            B
    • jesien72 Re: opłaty u notariusza 12.01.05, 10:13
      Juz po :). Niedługo będziemy szczęśliwymi posiadaczami kluczy. Bardzo dziękuję
      raz jeszcze za pomoc i wyjaśnienia czarnej magii notarialnej. Oczywiście nie
      obyło się bez szoku dotyczącego kosztów wypisów - okazało się że za wypisy,
      które notariusz ma obowiązek dostarczyć do sądu i urzędu skarbowgo płacimy my -
      jakby mało brali taksy notarialnej.
      Pewnie jest jeszcze parę innych takich kwiatków :)
      Pozdrawiam serdecznie
      B
      • bebiak Re: opłaty u notariusza 16.01.05, 15:57
        Witaj Jesień:-))
        jesien72 napisała:

> Juz po :).

Rozumiem, że już po podpisaniu aktu, czy tak? Jeśli tak to gratuluję..
        właścicieko:-))

>Niedługo będziemy szczęśliwymi posiadaczami kluczy. Bardzo dziękuję
        > raz jeszcze za pomoc i wyjaśnienia czarnej magii notarialnej. Oczywiście nie
        > obyło się bez szoku dotyczącego kosztów wypisów - okazało się że za wypisy,
        > które notariusz ma obowiązek dostarczyć do sądu i urzędu skarbowgo płacimy
        >my - jakby mało brali taksy notarialnej.

A ja Ci wspominałam przy opłatach o wypisach - do urzędu skarbowego jest
        bezpłatny ale za wypis do sądu i geodezji (starostwo) płacicie Wy. Średnio
        określam to na kwotę z rynku wtórnego ok. 180,-zł choć koszt zależy od długości
        umowy - płaci się od jednej strony a ta = 7,32,-zł już z VAT-em.
        Tak już jest i nie mamy na to wpływu ofkors:-((
        Nie wiem czy Cię to pocieszy ale ostatnio widziałam taki akt sprzedaży przez
        developera udziałów w samodzielnym garażu - hmmm, umowa ta miała mocno ponad 80
        stron bo i wiele osób do niej stawało, to duża hala garażowa). Potrafisz sobie
        policzyć tutaj koszty wypisów?
        Może choć trochę Cię pocieszyłam?
        Acha, i umowy z developerami są znacznie dłuższe aniżeli z rynku wtórnego:(

> Pewnie jest jeszcze parę innych takich kwiatków :)

Ja wiem, chyba już nie ma takich:)
        Dziękuję Ci za wszystko i cieszę się, że jakoś Ci pomogłam (bo tak rozumiem
        Twoje posty).
        Powodzenia i niech Ci się dobrze mieszka.
        B.
      • rudis5 Re: opłaty u notariusza 21.02.18, 00:42
        Dostałam wypis aktu notarialnego z informacją "wypis ten wydano sprzedającemu"- choć jestem stroną kupującą, co z tym zrobić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka