Dodaj do ulubionych

KW i termin ?

06.03.05, 20:05
Czy jest obowiazek wpisu w KW kupionego mieszkania jeszcze nie budowanego ?
Jesli jest, w jakim terminu ?
Bardzo dziekuje.
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: KW i termin ? 06.03.05, 21:02
      Witaj Idy, czy mogłabyś troszkę szerzej opisać swą sytuację, bo przyznaję, że
      nie bardzo rozumiem Twój post.
      Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • idy1 Re: KW i termin ? 06.03.05, 22:29
        Ktos kupil mieszkanie w 1998. Budowa tego mieszkania skonczyla sie w 1999.
        Czy jest mozliwe ze wpis w KW byc zrobiony w 2001 ?
        Bardzo dziekuje za pomoc.
        • idy1 Re: KW i termin ? 07.03.05, 19:18
          Dziekuje za pomoc !
        • bebiak Re: KW i termin ? 07.03.05, 19:28
          Witaj Idy, jeśli jesteś tutaj to proszę nadal o wyjaśnienia, bo.. nie rozumiem:(

idy1 napisała:

> Ktos kupil mieszkanie w 1998. Budowa tego mieszkania skonczyla sie w 1999.
          > Czy jest mozliwe ze wpis w KW byc zrobiony w 2001 ?

Tu moje pytanie: na jakiej zasadzie kupił MIESZKANIE w 1998 roku skoro
          mieszkania jeszcze wówczas nie było?
          Posłuchaj mnie: nabycie mieszkania następuje (w przypadku nieruchomości)
          wówczas kiedy podpisuje się akt notarialny. W takim przypadku notariusz ma
          obowiązek zawrzeć w akcie wniosek o założenie księgi dla danego lokalu i
          wpisanie do niej nabywcy - to obowiązek notariusza.

A może to jest spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu? Może to jest tak, że
          nabył je od spółdzielni na mocy pisemnej umowy (to jest prawnie możliwe) a w
          2001 roku założył sobie księgę dla tego prawa?

A może jeszcze inaczej: może kupił jakiś udział w działce z wznoszonym
          budynkiem, po czym jak lokale były wybudowane to znosił współwłasność poprzez
          przyznanie mu tego lokalu i wówczas dopiero składany był wniosek o założenie
          księgi dla lokalu i wpisanie jego jako właściciela?

Napisz mi coś więcej koniecznie.
          Pozdrowienia. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka