idy1 06.03.05, 20:05 Czy jest obowiazek wpisu w KW kupionego mieszkania jeszcze nie budowanego ? Jesli jest, w jakim terminu ? Bardzo dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: KW i termin ? 06.03.05, 21:02 Witaj Idy, czy mogłabyś troszkę szerzej opisać swą sytuację, bo przyznaję, że nie bardzo rozumiem Twój post. Pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
idy1 Re: KW i termin ? 06.03.05, 22:29 Ktos kupil mieszkanie w 1998. Budowa tego mieszkania skonczyla sie w 1999. Czy jest mozliwe ze wpis w KW byc zrobiony w 2001 ? Bardzo dziekuje za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: KW i termin ? 07.03.05, 19:28 Witaj Idy, jeśli jesteś tutaj to proszę nadal o wyjaśnienia, bo.. nie rozumiem:( idy1 napisała: > Ktos kupil mieszkanie w 1998. Budowa tego mieszkania skonczyla sie w 1999. > Czy jest mozliwe ze wpis w KW byc zrobiony w 2001 ? Tu moje pytanie: na jakiej zasadzie kupił MIESZKANIE w 1998 roku skoro mieszkania jeszcze wówczas nie było? Posłuchaj mnie: nabycie mieszkania następuje (w przypadku nieruchomości) wówczas kiedy podpisuje się akt notarialny. W takim przypadku notariusz ma obowiązek zawrzeć w akcie wniosek o założenie księgi dla danego lokalu i wpisanie do niej nabywcy - to obowiązek notariusza. A może to jest spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu? Może to jest tak, że nabył je od spółdzielni na mocy pisemnej umowy (to jest prawnie możliwe) a w 2001 roku założył sobie księgę dla tego prawa? A może jeszcze inaczej: może kupił jakiś udział w działce z wznoszonym budynkiem, po czym jak lokale były wybudowane to znosił współwłasność poprzez przyznanie mu tego lokalu i wówczas dopiero składany był wniosek o założenie księgi dla lokalu i wpisanie jego jako właściciela? Napisz mi coś więcej koniecznie. Pozdrowienia. B. Odpowiedz Link Zgłoś