malmoni20 05.04.05, 14:33 Jakie czekają mnie koszty przy zakupie mieszkania na rynku pierwotnym , wartośc mieszkania razem z garażem 160 tyś. kredyt mieszkaniowy 110 tyś. hipoteka kaucyjna 28000, na jakie wydatki muszę się przygotować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: akt notarialny 05.04.05, 17:25 Witaj Malmoni, a od kogo kupujesz to mieszkanie: od spółdzielni czy od developera? Napisz koniecznie. Pozdrowienia. B. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: akt notarialny 07.04.05, 17:14 Witaj Malmoni, zatem nabycie od developera. malmoni20 napisała: > Jakie czekają mnie koszty przy zakupie mieszkania na rynku pierwotnym , > wartośc mieszkania razem z garażem 160 tyś. Najpierw opłaty od umowy sprzedaży: - taksa notarialna: 1.510,-zl + VAT 22% tj. 332,20,-zł - wniosek do sądu: 200,-zł + VAT 22% tj. 44,-zl - opłaat sądowa za druk nowej księgi: 40,-zł - opłata sądowa za wpis nabywcy do tej księgi: 1.920,-zl - wypisy: ok. 350,-zł (jedna strona = 7,32,-zł z VAT-em ale te umowy są dość długie i kilka wypisów potrzeba stąd tak ten ich koszt mniej więcej oceniam). Jeśli developer od całości odprowadza VAT (a dziś tak już jest najczęściej ) to są to wszystkie Twoje koszty związane z umową sprzedaży, a jeśli developer z jakichś przyczyn nie odrowadza VAT-u od gruntu to Ty zapłacisz jeszcze 2% podatku od czynności cywilnoprawnych od wartości ułamka w gruncie (wartość tę poda Ci developer). Wszystkie te opłaty wnosisz u notariusza przy zawieraniu umowy sprzedaży. Notariusz wypis Twojego aktu złoży w sądzie a mo na to 3 dni (to notariusza obowiązek). Teraz to co związane z hipoteką na rzecz banku. >kredyt mieszkaniowy 110 tyś. hipoteka kaucyjna 28000, na jakie wydatki muszę się przygotować? Nie zrozum mnie źle Malmoni, proszę - nie wytykam literówek ani innych przeinaczeń, ale chcę ustalić jak to u Ciebie jest. Chyba muszę założyć, że ta Twoja hipoteka to kwota 280.000,-zł a nie 28.000,- zł. Nie, może poczekam na Ciebie - sama nie wiem jaka jest ta Twoja hipoteka. Rzeczywiście tak jak napisałaś? Bank zabezpiecza tak wysoki kredyt kwotą 28.000,-zł? A może to tylko kaucyjna dla odsetek a gdzieś Ci po drodze uciekła zywkła dla kredytu? Popatrz dobrze do umowy kredytu albo oswiadczenia banku. i napsiz mi tutaj. Napisz również jak bank określił cel kredytu: nabycie lokalu czy budownictwo mieszkaniowe, a może jeszcze inaczej? To przeznaczenie ma znaczenie dla kosztów. Pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
malmoni20 Re: akt notarialny 14.04.05, 10:32 Hipoteka kaucyjna dla odsetek 28000 a zwykła 110 tyś, kredyt na wybudowanie lokalu mieszkalnego Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: akt notarialny 14.04.05, 23:57 Witaj Malmoni, malmoni20 napisała: > Hipoteka kaucyjna dla odsetek 28000 a zwykła 110 tyś, kredyt na wybudowanie > lokalu mieszkalnego Najgorszy przypadek jaki może Cię spotkać co do opłat sądowych za wpis takich hipotek to kwoty: 355,-zl + 103,-zl. Napisałam "najgorszy" bo tak by było przy kredycie na nabycie nieruchomości. Mamy rozporządzenie szczególne, które zwalnia z opłat sądowych wnioski o wpis hipotek zabezpieczających spłatę kredytu udzielonego na budownictwo mieszkaniowe i moim zdaniem u Ciebie taki cel występuje. Dla zwolnienia musi być spełniony jeszcze jeden warunek: nieruchomość stanowi własność kredytobiorcy (czyli: Ty kupujesz i Twój kredyt). Z tymi zwolnieniami były w sądzie pewnie zawirowania, bo część sędziów uznawała, że przy developerze (mimo celu w oświadczeniu: budownictwo mieszkaniowe), jest zawsze kredyt na nabycie i naliczała opłatę sądową. Jak będzie u Ciebie tego nie wiem, ale gdyby sąd Ci naliczył te opłaty to zapytaj dlaczego przy takim celu kredytu nie możesz skorzytać ze zwolnienia określonego rozporządzeniem z 1998 roku (oczywiście jeśli spełniasz ten drugi warunek). I jeszcze podatek od czynności cywilnoprawnych od ustanowienia hipotek. U Ciebie to: - 110,-zł za zwykłą (to 0,1%): - 19,-zł za kaucyjną (ten jest stały). Wniosek do sądu o wpis hipoteki składasz sobie sama (po złożeniu wypisu aktu przez notariusza w sądzie): pod jeden egzemplarz wniosku załączasz oświadczenie banku (niezbędne!) i to zostawiasz w sądzie a na drugim egzemplarzu wniosku niech Ci sąd przystawi prezentatę o przyjęciu. W niektórych sądach są wnioski komputerowe (tak w Warszawie na przykład) i jeśli tak jest u Ciebie to taki wypełniasz (leżą gdzieś tam na dole w sądzie, a czasami nawet banki dają). Jeśli w Twoim sądzie nie ma takich druków to wniosek piszesz sama - jeśli miałabyś z tym kłopot to napisz tutaj - podpowiem. Pozdrowienia serdeczne. B. Odpowiedz Link Zgłoś
malmoni20 Re: akt notarialny 15.04.05, 08:46 Dziękuję bardzo za te wszystkie informacje, mam jeszcze jedno pytanie, odnośnie tego drugiego warunku. A jesli wzięłam kredyt na to mieszkanie wspólnie z rodzicami, ale właścicielem będę tylko ja? Co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś